PARTNER SERWISU
ddvxtfus
83 84 85 86 87
16misiek16
0
Wpisów: 13
Wysłane: 4 lutego 2011 11:50:20 przy kursie: 20,80 zł
Wykres miał być bardziej dla podniesienia morale, ale już śpieszę z wyjaśnieniami:
Zdaję sobie sprawę z tego, trend się może zmienić, ale do tego potrzebne byłyby fakty a nie plotki, nawet nie mają wywierconej całej dziury a już puszczają info, a każdy kolejny dzień wierceń to jak podali w wywiadzie w cnbc to 70k$, to skąd mają wziąć kolejne pieniądze?
ile Rysiu może drenować Polnord jedyną spółkę która przynosi mu dochód, ostatnio odszedł prezes Ciurzyński oficjalny powód zdrowie - nieoficjalnie miał dosyć tych praktyk.
Ciągłe emisje z wyłączeniem prawa poboru tylko rozwadniają kapitał - więc pozostaje pytanie przy jakiej cenie akcji (i przy ilu akcjach) wreszcie znajdą tą ropę i jaki będzie poziom do startu w górę. Dodatkowo komercjalizacja zasobów też kosztuje.
Ostatnio też czytałem na forum oila, że przejeli jakąś rosyjską spółkę silurian która ma świadczyć usługi dla podmiotów które mają u nas koncesję na poszukiwania gazu łupkowego - okazuje się teraz że to firma krzak. Sory ale jak dla mnie za duży poziom ryzyka
Style wierzysz w tą spółkę życze Ci żebyś miał jak największy zysk, ja odpadam.
Teraz meritum: wolę KOV bo według mnie mają pomysł na biznes, Ukraina, która zapewnia cash flow na takim poziomie że jest w stanie sfinansować dalsze poszukiwania w perspektywie może nawet w Brunei i Syrii dla mnie to jest ogromny atut ponieważ pracuję w firmie która jest deweloperem projektów farm wiatrowych i doskonale wiem co oznacza gdy nie masz przez długi czas dochodu i budżet nie chce ci się spiąć blackeye
Dodatkowym atutem po wczorajszym dniu jest to, że może się okazać, że kupiliśmy akcje spółki naprawdę mocno niedowartościowanej.
O polityce informacyjnej to nawet nie chce mi się pisać bo już chyba wszystko było

Dodatkowo obecność p Korczaka i osób takich jak lewsey pozwala rozwiać mnóstwo wątpliwości - na innych spółkach nie miał bym takiego komfortu

Sory za tak długi post ale jakoś wyszłowave

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 4 lutego 2011 17:30:44 przy kursie: 20,80 zł
Redface napisał(a):
Sluchajcie, proponuje trochę ostudzić głowy.
Reakcja rynku na info z Ukrainy byla dziś mało adekwatna, bardzo nerwowa. Możemy się domyślać, dlaczego.
Co wiecej poprzednie info tego typu (M-19, O-7) było przez rynek zupełnie bagatelizowane.
Co dalej z O-8? Teraz testy (pewnie chcielibyście datę zakończenia, wybaczcie, ale powiem tak -początek będzie w Q1, kiedy koniec zobaczymy). Testy wskażą możliwy do osiągnięcia przepływ (flow rate), a ostateczna informacja o dziennym wydobyciu będzie dostępna po rozpoczęciu i ustabilizowaniu produkcji. Oba te etapy i ich komunikację mogliscie juz śledzić przy okazji M-19 i O-7. Czy będziemy testować wszystkie 35 stref? Jeszcze nie wiem, program testow nie został jeszcze zatwierdzony.
Brunei idzie swoim torem, tutaj nie będzie zadnej 'gry' - dostaniemy informacje, która będzie konkretna - przekażemy ja rynkowi. Nie bardzo rozumiem te oczekiwania, ze info będzie juz po weekendzie - a kiedy geolodzy i geofizycy mieliby informacje uzyskane z perforacji pierwszej strefy przeanalizować? Ale oczywiście wszystko tutaj w rękach naszego operatora - AED jest spółką publiczna, wiec będziecie mieli info z pierwszej ręki.
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

Pozwole jeszcze raz zacytowac bo widze ze niektorzy nadal zyja w bajkowym swiecie i z czytaniem moga miec problemy.
Edytowany: 4 lutego 2011 17:31

Krzysiek9
0
Wpisów: 706
Wysłane: 4 lutego 2011 20:11:56 przy kursie: 20,80 zł
Nie ukrywam, że troszkę męczące jest poruszanie cały czas tych samych tematów. O pewnych rzeczach dyskutowano już to i 10 i 20 stron temu. Z tym, że widzę, że sporo nowych osób się pojawiło - miło ale naprawdę zachęcam do poświęcenia trochę czasu na poszperanie w historii tego wątku.

Tytan, muszę się z tobą i zgodzić i nie jednocześnie. To prawda, Kulczyk nie ma w Polsce dobrej reklamy nie wnikałem nigdy dlaczego. Co do medialności KOV serwowanej nam przez zarząd. Zwróćcie proszę uwagę kto tak naprawdę ma finansować potencjalne kolejne emisje? W Petrolinvest jest to w dużej mierze "ulica", obietnice są puszczane pod publiczkę głównie takich graczy, spekulantów i swego rodzaju hazardzistów mniejszych lub większych. Krauze stara się naciągać wszystkich kto tylko pożąda szybkich i wysokich zysków.

KOV natomiast jest nastawiony na długofalowe inwestycje, budowanie stabilnego, popartego fundamentami wzrostu wartości spółki i kursu akcji. Do tego celu nie potrzeba nam marketingu w gazetach itp. Zauważcie, że w odpowiednim czasie duże instytucje finansowe wciągnęły ogromne ilości akcji z rynku. Nie była to ulica, nie mamy takiego kapitału. Nie potrzeba było robić sztucznego rozgłosu aby osiągnąć ten efekt. Zbudowało to w chwili obecnej bardzo silną podstawę do dalszych wzrostów. Pod informacje z Brunei startujemy z poziomów powyżej 2zł o jakich ostatnio tylko marzyliśmy. Zarząd KOV przeprowadził reklamę nie w prasie ale w instytucjach finansowych bo tylko duży kapitał gwarantuje spółce stabilność i możliwość dalszego rozwoju i nie ukrywajmy pozyskiwania kapitału. Drobni, którzy pójdą z nami zarobią jak obiecywał dr Kulczyk. Reklama w prasie i szum medialny jest dobra dla ulicy. Kto dysponuje dużym kapitałem nie posiłkuje się TVN CNBC czy Pudelkiem Biznesu. Właśnie p oto odbyło się RoadShow i widać, że Redface wykonał kawał dobrej roboty z kolegami z firmy, bowiem takie obroty jakie mamy, obecny poziom startowy pod Brunei i solidne fundamenty do wzrostów od strony akcjonariatu nie zagwarantował by nam żaden happening medialny.

Dzisiejsza sesja ma bardzo pozytywny oddźwięk. Zauważcie, że najwięcej akcji poszło na początkowym wzroście kursu i potem jego cofnięciu. Reszta sesji to marazm choć mimo wszystko obroty i tak były wysokie. 5% korekta po 23% wzroście? Panowie nie ma nad czym płakać i tylko dobrze to świadczy o kursie. Głowy zostały schłodzone, akcje zebrane od niepewnych i niecierpliwych, trend nie został w żaden sposób naruszony i mamy solidną podstawę do dalszych zwyżek. Pamiętajcie, że jakbyśmy tu mieli euforię jak na konkurencji to daleko byśmy nie polecieli. Jestem przekonany, że zarobimy więcej w dłuższym terminie, niż gdyby teraz kurs był rozpalany do czerwoności.

Na koniec jeszcze słówko na temat nowej emisji bo ten temat wraca jak bumerang mimo, że to tylko nasze domysły. Ktoś poruszył temat notowań spółki na 2 giełdach. Myślę, że mogło to by być jedno z lepszych rozwiązań. Po pierwsze nie ograniczamy się do jednego rynku a co za tym idzie mamy większą możliwość pozyskania nowych inwestorów (z głębszego rynku niż nasz Polski światek). Po drugie nie rozwadniamy kapitału - przynajmniej nie w taki sposób jak to miało by miejsce emisji akcji na tym samym rynku. Po trzecie mamy przykład z historii - Immoeast notowany był zarówno w Polsce jak i w Austrii i niejednokrotnie wzrost kursu w Austrii ciągnął w górę kurs na GPW i odwrotnie. To taka samonapędzająca się maszyna.

Pozostawiam tematy do przemyślenia.

kastalto
0
Wpisów: 434
Wysłane: 4 lutego 2011 20:17:30 przy kursie: 20,80 zł

To już robi się uporczywe, forum zalewane jest tonami wynurzeń powtarzanymi po dziesięć razy w kółko to samo i na okrągło przy każdej okazji. Efekt może być jeden - merytorycznie przestanie w końcu cokolwiek znaczyć, odstraszy ludzi którzy mają coś do powiedzenia (kto w dzisiejszych czasach ma czas żeby to czytać) oraz tych którzy szukają rzeczowej informacji i zostanie kolejnym pudelkiem lub b******.pl . Nie rozumiem dlaczego niektórzy to wszystko piszą. Może to jakiś swoisty narcyzm, potrzeba docenienia czy pochwały która wciąż nie nadchodzi... Jeśli naprawdę chcecie się przysłużyć wspólnej sprawie, wnieście coś do merytoryki. Przeczytajcie prospekt emisyjny lub prezentację, zdajcie kilka sensownych pytań.

W tym konkretnym przypadku piję do domagających się marketingowych chwytów mających chwilowo windować kurs spółki w sposób porównywalny z Petrolem.
Czy to tak trudno zrozumieć że sensacja w dłuższej perspektywie nie służy image'owi spółki? Jak już napisano wiele razy to jest długoterminowy papier, on ma dać zysk w perspektywie kilku lat. Niby nikt tego otwarcie nie kwestionuje ale czuć że najlepiej byłoby się nachapać 100% w miesiąc ubierając w drogi papier frajerów a potem niech dzieje się co chce. Napompowany papier oczywiście poleci za chwilę w dół i odstraszy innych potencjalnych inwestorów. Osobiście uważam że to co tutaj obserwujemy ze strony zarządu spółki jest profesjonalne i choć potrzebowałem chwili żeby się "przestawić" to mam tutaj zdecydowany szacunek za rzeczowość i konsekwencję.

I jeszcze jedno, jaki jest problem z tymi 400 milionami akcji? Jakie to ma znaczenie czy mamy 400 000 000 papiera po 2 złote czy 4 000 000 papiera po 200 złotych bo dalibóg nie rozumiem. no chyba że chodzi o jakieś pozaekonomiczne, metafizyczne lub filozoficzne kwestie?!?!? No tutaj nie jestem ekspertem ale może ktoś oświeci. Tylko proszę litościwie jednak o trzymanie się przy objaśnianiu reguł matematyki ze szkoły podstawowej.

A co do wizerunku p. Kulczyka to myślę że chłop sobie poradzi, stać go na doradców i skoro tak jest to tak ma pewnie być. chyba tu za wiele nie wniesiemy, zresztą co to ma wspólnego z kov? Proponuję założyć inny wątek!
Edytowany: 4 lutego 2011 21:00

grabcia
0
Wpisów: 34
Wysłane: 4 lutego 2011 21:41:49 przy kursie: 20,80 zł
witam wszystkich,

Czytając Wasze wypowiedzi cały czas, a zwłaszcza ostatnio, przewija się temat porównania KOV i Pterolinvestu. Narzeka się na słaby PR KOVu w stosunku do Petrola, że u nas mimo oficjalnych informacji wzrosty znacznie słabsze, że jesteśmy dyskryminowani w mediach... Może zastanówmy się nad obiema spółkami i postarajmy się je porównać.

Wspólne cechy:

- obie spółki poszukują głównie ropę oraz gaz
- obie spółki wyemitowały znaczną ilość akcji i wiele z nich jest w poosiadaniu rozproszonego akcjonariatu,
- obie spółki są wg aktualnych danych deficytowe,

Różnice:

- Petrolinvest kosztował kiedyś ponad 300 zł, teraz jest poniżej 10 zł. W swojej historii miał momenty spektakularnych spadków jak i wzrostów, jak choćby ostatnimi dniami. Wiele osób inwestujących w tą spółkę to osoby, które chcą odrobić stratę, której kiedyś tu zaznali, osoby liczące na znaczny zysk w bardzo krótkim czasie, DTowcy chcący wykorzystać czesto spore jednodniowe wahania kursu,

- KOV zaczynał od ceny emisyjnej 1.89, gdzie kurs, przez większość jego historii na giełdzie był poniżej tej wartości. Ostatnie dni są dopiero drugim spektakularnym skokiem kursu akcji. Wielu z nas zapewne obawia się sytuacji z ostatniego wzrostu po którym nastąpił znaczny spadek kursu, jednak obecna sytuacja i planowane wyniki wielu też napawa optymizmem,

- polityka informacyjna Petrolinvestu opiera się głównie na niepotwierdzonych danych rzucanych w rynek i powodujących znaczne wahania kursu. Mówi się o potencjalnych złożach, współpracy z Totalem, EBOiRem, itp. Jak widać cały czas taka polityka odnosi krótkotrwały sukces, kurs ostro rośnie co umożliwia szybki zarobek głównie osobom bezpośrednio związanym ze spółką, a następnie zjazd cenowy, który przyprawia o białą gorączkę małych akcjonariuszy,

- KOV opiera się na sprawdzonych informacjach oficjalnie przekazywanych rynkowi. Nie mamy tutaj spekulacji lecz wiarygodne źródła. Dla wielu z nas problemem był brak reakcji rynku na informacje KOVu, a nawet często spadek kursu pomimo pozytywnych danych, który skutecznie odstraszał spekulacyjną grupę inwestorów od zakup akcji naszej spółki,

- co jakiś czas słyszymy o kolejnej emisji akcji w Petrolu. Odbywa się to bez PP, oferując akcje często bliżej nieznanym podmiotom. KOV poza opcjami dla pracowników, które dla mnie są normalną rzeczą i jednym ze sposobów związania pracownika z firma, oficjalnie nie przekazał informacji o kolejnych emisjach,

- na Petrolu gra głównie zarząd i powiązane z nim podmioty, kapitał spekulacyjny oraz indywidualni inwestorzy,

- graczami na KOVie to zarząd, indywidualni inwestorzy, w większości długoterminowi oraz w coraz większym zakresie większe instytucje finansowe. Na forum mamy Redface, osobę z zarządu spółki, co powinno być dla nas swoistą nobilitacją. Jego rola jest trudna: z jednej strony stara się prowadzić z nami dyskusje, odpowiadać na nasze pytania, przekazywać informacje, uspokajać, chłodzić gorące głowy...Z drugiej strony zajmuje się również pozyskiwaniem akcjonariatu w postaci poważnych instytucji finansowych, dysponujących ogromnymi pieniędzmi. Choć cel nasz i instytucji finansowych jest ten sam - zysk z inwestycji, to jest on realizowany często w różny sposób. Dysponując milionami "duzi" mogą wpływać na kurs realizując różne strategie skupu, czy sprzedaży akcji. My możemy się jedynie temu przyglądać, starając się przewidzieć kolejny ruch ( inna sytuacja jest w przypadku długoterminowego inwestowania, gdzie na takie osoby 20% wahania nie robią większego wrażenia). Redface jest świadomy takich możliwości gierek z kursem, z powodu których często pod ostrzałem forumowiczów.

Pewnie wielu rzeczy nie ująłem, ale i tak powstał z tego długi post. Jeżeli kogoś zanudziłem, to przepraszam. Moim celem było ukazanie braku sensowności porównywania KOV i Petrolinvestu, a przy okazji doszła również pochwała polityki KOV.

Przy okazji chciałem podziękować Redface za obecność na forum, jego wypowiedzi są często dla mnie, jak i wielu z nas, bezcenne.

pozdrawiam

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 4 lutego 2011 21:42:35 przy kursie: 20,80 zł
Krzysiek9 napisał(a):
Zarząd KOV przeprowadził reklamę nie w prasie ale w instytucjach finansowych bo tylko duży kapitał gwarantuje spółce stabilność i możliwość dalszego rozwoju i nie ukrywajmy pozyskiwania kapitału.
.......
Ktoś poruszył temat notowań spółki na 2 giełdach. Myślę, że mogło to by być jedno z lepszych rozwiązań. Po pierwsze nie ograniczamy się do jednego rynku a co za tym idzie mamy większą możliwość pozyskania nowych inwestorów (z głębszego rynku niż nasz Polski światek). Po drugie nie rozwadniamy kapitału - przynajmniej nie w taki sposób jak to miało by miejsce emisji akcji na tym samym rynku.

Drodzy Państwo,
Zadaniem spółki, o ile nie wynika to bezpośrednio z biznesu, nie jest budowanie własnej marki wśród szerokiej rzeszy inwestorów. Zadaniem spółki jest budowanie wartości. I na tym należy zakończyć dyskusję o marketingu. Czym innym są relacje inwestorskie. Jeśli spółka sięgnęła do kieszeni inwestorów, to zobowiązała się tym samym do rzetelnego raportowania. I tutaj podawanie suchych faktów z małym komentarzem czy wyliczeniami jest jak najbardziej na miejscu.

Jeśli zaś chodzi o dual listing... Szczerze powiedziawszy nie do końca wiem jak to się technicznie odbywa, ale wydaje mi się, że istnieją tylko dwa sposoby.
1. Emisja akcji i oferta na rynku równoległym
2. Skup akcji z rynku i oferta na rynku równoległym

Te punkty mają różne możliwe konsekwencje.

1. Sprawa dość jasna. Spółka potrzebuje kapitału, którego może nie dostać na rynku dotychczasowym. Nastąpi rozwodnienie akcji. Natomiast nie każda emisja jest zła. Biznes spółki jest dość kapitałochłonny, więc nie należy takiego scenariusza wykluczać
2. Dual listing bez pozyskiwania kapitału ma najczęściej inny cel. Uwiarygodnienie wyceny na większym, dojrzalszym i płynniejszym rynku. Tylko po co? Ano po to, żeby kolejną emisję uplasować wyżej, albo... umożliwić wyjście ze spółki dotychczasowym głównym akcjonariuszom.

Zakładając, że intencje są czyste tak czy owak wcześniej czy później nastąpi emisja akcji, czyli ROZWADNIENIE

Edytowany: 4 lutego 2011 23:57

zbychM-1
0
Wpisów: 21
Wysłane: 4 lutego 2011 21:56:29 przy kursie: 20,80 zł
Witam,
ja do meritum spółki. Przeglądałem internet żeby dowiedziedzieć się na czym polegają testy na wykonanych otworach wiertniczych (nie znalazłem). Jestem prostym górnikiem, w przypadku minerałów robi się dziurę i w nią włazi - sprawdzenie organoleptyczne. Jak ktoś uczony mógłby coś na ten temat napisać byłbym wdzięczny.
Pozdrawiam
Zbyszek

robkob
6
Wpisów: 185
Wysłane: 4 lutego 2011 22:41:04 przy kursie: 20,80 zł
W kwestii którą poruszył ZbychM-1...

Nie jestem fanem spółki więc nie orientuje na jakim etapie są prace w otworze wiertniczym. Rozumię iż spółka swoje wnioski o występowaniu węglowodorów wysnuła na podstawie zgazowania płuczki. Po krótce... badanie odwiertu wygląda mniej więcej tak:

- przewierca się perspektywiczny horyzont
- wykonuje się badania geofizyczne
- zapuszcza rury i uszczelnia je poprzez cementowanie
- perforuje się je w kilku interwałach gdzie zakładane jest występowanie węglowodorów przy pomocy ładunków skumulowanych
- po każdej perforacji zapuszcza w daną strefę próbnik złożowy z uszczelniaczami odzielającymi tą strefę od innych
- wykonuje się opróbowanie, tzn pozwala się dopłynąć płynom złożowym do próbnika, w którym znajdują się manometry, co pozwala zmierzyć ciśnienia w strefie złożowej, bada się wielkość i wydatek przypływu płynu złożowego, pobiera się próbki płynu złożowego, a także mierzy inne dodatkowe parametry
- po wyciągnięciu próbnika można oszacować w miarę dokładnie skład oraz warunki eksploatacji

Cały proces może trwać do kilku tygodni Boo hoo!
Najważniejszy jest czas...

lewsey
0
Wpisów: 137
Wysłane: 4 lutego 2011 22:48:34 przy kursie: 20,80 zł
zbychM-1 napisał(a):
Witam,
ja do meritum spółki. Przeglądałem internet żeby dowiedziedzieć się na czym polegają testy na wykonanych otworach wiertniczych (nie znalazłem). Jestem prostym górnikiem, w przypadku minerałów robi się dziurę i w nią włazi - sprawdzenie organoleptyczne. Jak ktoś uczony mógłby coś na ten temat napisać byłbym wdzięczny.
Pozdrawiam
Zbyszek

Jeżeli jesteś górnikiem węgla kamiennego to szybko powinieneś załapać. Gaz ziemny to nic innego niż 90% metanu. Jest on zawarty w porach i szczelinach skały(swoista gąbka). Może co niektórzy myślą,że gaz znajduję się w wielkich jaskiniach sprężony jak w butli- tak nie jest. Aby efektywnie wydobywać gaz należy uzyskać jak największą szczelinowatość skały. W piaskowcu jest to o tyle łatwe, że mamy www.environet.eu/pub/brownfiel...://www.environet.eu/pub/brownfield/Instrukcja/Instrukcja.htm&usg=__xioA3TEHH2AWP79W0CkVxi_G5k8=&h=332&w=439&sz=7&hl=pl&start=67&zoom=1&tbnid=uHPxzXr7O14JGM:&tbnh=131&tbnw=173&ei=UnJMTZL5FITAswbkjenDDw&prev=/images%3Fq%3Duk%25C5%2582ad%2Bziarn%26um%3D1%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26hs%3DMDU%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26biw%3D1366%26bih%3D576%26tbs%3Disch:10%2C1516&um=1&itbs=1&iact=rc&dur=270&oei=SXJMTdj0EsSBswaasO2rDw&esq=4&page=4&ndsp=24&ved=1t:429,r:11,s:67&tx=79&ty=73&biw=1366&bih=576">wolne przestrzenie między ziarnami. W łupkach natomiast ze względu na ich "wafelkową" strukturę jest to utrudnione. Płynący gaz pod ciśnieniem sam tworzy sobie nowe kanaliki. Testowania odnosi się właśnie do zbadania przepływu jaki możemy uzyskać ze złoża. Jeśli mam ogromne złoże gazu a nie chce nam płynąć na powierzchnie to może okazać się zbyt drogi do wydobycia( nikt gazu słomką do picia nie wyssa)Angel.

Kolega powyżej przedstawił to od strony technicznej ja trochę od teoretycznej. Uprzedził mnie w trakcie mojego pisania;)
Edytowany: 4 lutego 2011 22:51

GDA66TY
0
Wpisów: 154
Wysłane: 4 lutego 2011 23:15:12 przy kursie: 20,80 zł
Fajnie że kolega cię uprzedził.
Wypowiem się może teraz ja. (i tak wiem że moderator to usunie :-) )
Zanim zaczniemy rozmawiać na jaki kolwiek temat to trzeba znać teorię od podstaw a ona trwa ładnych parę lat.
Należy wiedzieć na początku co to jest GGW i DGW masz pojecie w tym temacie??
Jestem oficerem pożarnictwa który bywał na platformach. Następnie musisz poznać reguły typu eksplozja i implozja bo implozja tu akurat odgrywa większą rolę w przypadku wyciągania gazu ze skał.
To wszystko jest naszpikowane eksplozymetrami które dadzą ci początkowe parametry.
Ale mnie poniosło :::))))

lewsey
0
Wpisów: 137
Wysłane: 4 lutego 2011 23:30:03 przy kursie: 20,80 zł
lewsey napisał(a):
Płynący gaz pod ciśnieniem sam tworzy sobie nowe kanaliki.
Tutaj właśnie ukryłem pojęcie implozji. Chciałem w prosty sposób to objaśnić. Nigdy nie pracowałem przy wydobyciu gazu czy ropy więc moja wiedza na ten temat opiera się jedynie na tym czego nauczyłem się na studiach. Nie będę się już wypowiadał na ten temat skoro są tu osoby obeznane w temacie.
Edytowany: 4 lutego 2011 23:33

Videoyogi
0
Wpisów: 134
Wysłane: 4 lutego 2011 23:50:05 przy kursie: 20,80 zł
Nikt tego chyba nie wrzucał:
www.parkiet.com/artykul/101591...
Co prawda jedna jaskółka wiosny nie czyni - ale życzeniowo sformułowany tytuł wygląda na przyzwoitą piarową robotę.

romsie
0
Wpisów: 27
Wysłane: 5 lutego 2011 01:16:07 przy kursie: 20,80 zł
robkop zgadzam się z tobą co do końcowych prac aż do wyciągnięcia próbnika i odczytania parametrów. piszesz że z próbnika można oszacować warunki eksploatacji, tylko że w przypadku gazu robi się test polegający na odpuszczaniu go z otworu poprzez specjane urządzenie tzw.świeczkę . oczywiście gaz przy odpuszczaniu z otworu się podpala żeby nie zatruwać środowiska. takie testy trwają kilkanaście dni przy których co godzinę spisuje się ciśnienia z głowicy otworu w celu określenia w jakim czasie otwór się odbudowuje i nie zmniejsza się ciśnienie .takie prace mają także na celu oczyszczenie złoża. to tak w skrucie

Baryt57
0
Wpisów: 37
Wysłane: 5 lutego 2011 09:38:52 przy kursie: 20,80 zł
Z komunikatu spółki;

"Rejestry otworowe zidentyfikowały - w zależności od zastosowanych parametrów petrofizycznych - dochodzącą do 135 m warstwę węglowodorów, przecinającą 35 stref rezerwuaru.

Odwiert został orurowany na całej długości w ramach procesu przygotowania go do uruchomienia jako odwiertu produkcyjnego."

To oznacza tylko jedno - znaczne zwiększenie wydobycia nie za pół roku, ale za miesiąc, najdalej dwa. ZNACZNE POWTARZAM DLA NIEKTÓRYCHking

Krzysiek9
0
Wpisów: 706
Wysłane: 5 lutego 2011 09:55:06 przy kursie: 20,80 zł
Baryt57, w przypadku M-19 i to dopiero po testach stwierdzono, że odwiert faktycznie nadaje się do produkcyjnego wydobycia gazu. Test O-8 mają się dopiero rozpocząć w pierwszym kwartale tego roku (obstawiam marzec) i razem z analizą potrwają pewnie koło 2 miesięcy.

Ostudź proszę emocje bo nikomu tutaj na forum nie służy podgrzewanie atmosfery w ten sposób. Nie ma szans na to, że w ciągu miesiąca odwiert zostanie podłączony i rozpocznie się z niego produkcja. M-19 który jest już po testach będzie produkcyjnie wydobywał gaz dopiero za kilka miesięcy. To jest kwestia jeszcze budowy gazociągu doprowadzającego gaz do głównej szyny transportowej, uzyskanie odpowiednich zezwoleń a to trwa. A cała taka procedura w przypadku O-8 to dopiero po testach.

Dobrze, że zwróciłeś uwagę na potencjał tego odwiertu bo faktycznie może on bardzo znacząco wpłynąć na wydobycie. Ale nie za miesiąc czy dwa...

...Emocje są złym doradcą w inwestycjach!

Inna sprawa, że ktoś faktycznie cały czas stara się na siłę nie dostrzegać potencjału spółki:

Kulczyl Oil Ventures w programie Rynki dla Opornych
W programie Rynki Dla Opornych widzowie TVN CNBC zaproponowali dołączenie do portfela RDO spółki KOV.

Prowadzący negatywnie ocenili szansę na włączenie spółki do portfela RDO.
Edytowany: 5 lutego 2011 09:58

daab007
0
Wpisów: 449
Wysłane: 5 lutego 2011 10:39:54 przy kursie: 20,80 zł
@Krzysiek9

Tym bym się nie sugerował, wystarczy popatrzeć na Ich portfel i porównać choćby z indexem WIG20 (gdzieś nawet ostatnimi czasy czytałem artykuł na temat darmowych porad specjalistów)..

Jedyny problem to to, że wielu potencjalnych akcjonariuszy sugeruje się radami z tego programu, ale nie wiem, czy oby na pewno na takim akcjonariacie Spółce zależy..
I never think of the future - it comes soon enough.
A. Einstein

GDA66TY
0
Wpisów: 154
Wysłane: 5 lutego 2011 10:47:05 przy kursie: 20,80 zł
lewsey napisał(a):
lewsey napisał(a):
Płynący gaz pod ciśnieniem sam tworzy sobie nowe kanaliki.
Tutaj właśnie ukryłem pojęcie implozji. Chciałem w prosty sposób to objaśnić. Nigdy nie pracowałem przy wydobyciu gazu czy ropy więc moja wiedza na ten temat opiera się jedynie na tym czego nauczyłem się na studiach. Nie będę się już wypowiadał na ten temat skoro są tu osoby obeznane w temacie.

Po twojej wypowiedzi wnioskuję że jesteś z lekka obrażony. Skoro tak jest to bardzo przeprasza i proszę pisz gdyż bardzo lubię czytać twoje wpisy.
Mam dla ciebie szacunek i dobrze by było gdyby wszyscy tak się wypowiadali.
Ale ci na słodziłem co?
Pozdrawiam. R.F.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 5 lutego 2011 11:18:57 przy kursie: 20,80 zł
daab007 napisał(a):

Jedyny problem to to, że wielu potencjalnych akcjonariuszy sugeruje się radami z tego programu, ale nie wiem, czy oby na pewno na takim akcjonariacie Spółce zależy..

Spółka powinna mieć na uwadze budowanie wartości dla akcjonariuszy, a nie "jakość akcjonariatu".

zbychM-1
0
Wpisów: 21
Wysłane: 5 lutego 2011 19:39:22 przy kursie: 20,80 zł
Witam,
dziękuję za odnośniki do zapytania (pozdrawiam robokop, lewsey, GDA66TY - nie znam GGW i DGW,może jestem starej daty).
Moją intencją było uwypuklenie technologii pozyskiwania gazu i ropy,celem poinformowania części akcjonariatu o trybie i czasochłonności procesu dojścia do "kasy". Zdaję sobie sprawę że w dziennym obrocie akcjami stały akcjonariat nie przekracza 20% obrotu.
Dalej się nie orięntuję jakie parametry testów decydują o przydatności złoża do opłacalnej eksploatacji i czy takie parametry są publikowane. Złoże może mieć 50 bilionów kubików a eksploatacja może okazać się nieopłacalną. Jak zabawię dłużej to może >5% i pozwoli na wgląd.
Zbyszek

kastalto
0
Wpisów: 434
Wysłane: 5 lutego 2011 22:17:06 przy kursie: 20,80 zł
Krzysiek9 napisał(a):
Baryt57, w przypadku M-19 i to dopiero po testach stwierdzono, że odwiert faktycznie nadaje się do produkcyjnego wydobycia gazu. Test O-8 mają się dopiero rozpocząć w pierwszym kwartale tego roku (obstawiam marzec) i razem z analizą potrwają pewnie koło 2 miesięcy.

Ostudź proszę emocje bo nikomu tutaj na forum nie służy podgrzewanie atmosfery w ten sposób. Nie ma szans na to, że w ciągu miesiąca odwiert zostanie podłączony i rozpocznie się z niego produkcja. M-19 który jest już po testach będzie produkcyjnie wydobywał gaz dopiero za kilka miesięcy. To jest kwestia jeszcze budowy gazociągu doprowadzającego gaz do głównej szyny transportowej, uzyskanie odpowiednich zezwoleń a to trwa. A cała taka procedura w przypadku O-8 to dopiero po testach.

Dobrze, że zwróciłeś uwagę na potencjał tego odwiertu bo faktycznie może on bardzo znacząco wpłynąć na wydobycie. Ale nie za miesiąc czy dwa...

...Emocje są złym doradcą w inwestycjach!

[...]

[/i]

Jasne że nie ma co za bardzo się nakręcać ale jednak można snuć jakiś pozytywny scenariusz. Pozwolę sobie podsumować wg mojego rozumienia sytuację na Ukrainie i horyzont na 2011-2012:
- odwiert O7 spowodował podwojenie produkcji i prawdopodobnie rezerw
- odwiert M19 zwiększy produkcję o dalsze 30%
- odwiert O8 nie jest jeszcze przetestowany ale na podstawie porównania komunikatu z opisem O7 wygląda to bardzo podobnie (ponad 100 metrów do testowania w kilkudziesięciu strefach), w optymistycznym wariancie może to znaczyć zwiększenie wydobycia o kolejne 30-40%
- odwiert O9 dopiero się zacznie, tutaj trudno cokolwiek spekulować przed komunikatem - tym niemniej nie wykluczałbym pozytywnego scenariusza również
- z prezentacji wynika że w kolejce są również M16, M20, M21, O11, O14, O19 ale nie wiem które z nich zdarzą się w 2011 a które w 2012, tym niemniej daje to obraz tego co w najbliższym czasie będzie się tutaj robiło
- nowa koncesja - coś się zacznie dziać (2d-3d) w drugiej połowie 2011, odwierty w 2012.

Na podstawie tego co powyżej oraz wyrażonego zdania zarządu kov ("Kulczyk Oil jest bardzo zadowolony z wyników prac w obrębie aktywów KUB-Gas, prowadzonych od
czasu przejęcia tej spółki w czerwcu 2010 r."), który w komunikatach zwyczajowo jest raczej wstrzemięźliwy - wg mnie kub-gaz z dużym prawdopodobieństwem przekroczy w tym i kolejnych latach planowany wzrost. Dodatkowe zalety to krótki "time to market" i bliskość infrastruktury (rurociągi, itd) - co dramatycznie obniża koszt przygotowania do eksploatacji.

Podsumowanie - przy umiarkowanie optymistycznym scenariuszu, niepozbawionym podstaw, potwierdzone zasoby i produkcja na Ukrainie mogą spokojnie dorównać temu co jest w Brunei (obecne potwierdzone zasoby są niewielkie) przy dużo mniejszych kosztach, ryzyku i szybkiej komercjalizacji.

Ma to sens co napisałem?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

83 84 85 86 87

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,711 sek.

vqnhxlms
cgrlypop
tpbmtgsz
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vubvjpvx
appktzui
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat