PARTNER SERWISU
nbvhypid
105 106 107 108 109
Krzysiek9
0
Wpisów: 706
Wysłane: 2 marca 2011 07:14:43 przy kursie: 18,00 zł
kz110 napisał(a):
www.bt.com.bn/e-paper/main.htm...

Strona 46 The Brunei Times - artykulik o Bloku M i Tap Oil.

Niestety e-paper co się mi nie chce załadować ale odsyłam do strony:

TAP Oil cites 'priority' issue a factor in sale of Block M stake

Jak się to ma do naszych dalszych działań. Operator sprzedaje udziały, kto zostanie operatorem, jak na tę kwestię zapatruje się zarząd KOV, czy to opóźni po raz kolejny testy tym razem w bloku M? Czy KOV przejął by ich udziały, za jaka kwotę albo czy został by operatorem.

Chyba w tym miejscu komentarz Pana Jakuba bardzo by nam się przydał. Nie chodzi tu o jakieś deklaracje czy oficjalne komunikaty ale o interpretację faktów i ich wpływ na naszą spółkę.

@kz110
Dzięki ale nie wiem czemu nie ładuje mi się :( .... Załadowało się - dzięki kz110 !

Wracając jednak do samej sprzedaży udziałów, być może TAP OIL stwierdził, że skoro po tak długim czasie na terytorium Brunei wznowiono prace poszukiwawcze i znaleziono interesujące i potencjalnie komercyjne zasoby, to któryś z dużych graczy posiadający większe środki chętnie odkupi za dobrą cenę koncesję w Brunei. W ten sposób TAP będący stosunkowo mała firmą będzie mógł się skupić na pracach w innych obszarach. Być może ze względów ekonomicznych takie podejście bardziej im odpowiada.

A co do KOV to obecność większego gracza w tym regionie chyba była by dobrą rekomendacją dla spółki.

Dodam jeszcze takie moje przemyślenia. Na wodach Brunei Shell jest głównym dużym graczem, swego czasu obecnym również onshore. TAP nie jest w stanie prowadzić prac w kilku miejscach naraz co zrozumiałe ze względów i finansowych i zasobów ludzi oraz sprzętu. TAP wykonując w ramach JV 2 odwierty potwierdził, że blok M ma potencjał do dalszych poszukiwań i że zawiera on prawdopodobnie zarówno gaz jak i ropę choć oczywiście wymaga to testów celem potwierdzenia. Być może jednak już wstępne dane będą na tyle przekonywujące, że któryś z większych koncernów będzie zainteresowany tym regionem. Jeżeli już mówimy o dużym graczu to osobiście stawiam na Shell, który już jest obecny w tym regionie. Czy taki scenariusz jest możliwy? Już padało na forum możliwości odsprzedaży koncesji przez mniejsze firmy dużym koncernom po potwierdzeniu potencjału danego obszaru koncesyjnego.
Edytowany: 2 marca 2011 09:02

kz110
0
Wpisów: 148
Wysłane: 2 marca 2011 07:30:33 przy kursie: 18,00 zł
http://www.bt.com.bn/business

Pod tym adresem jest miniaturka The Brunei Times. Należy kliknąć, a jak się otworzy przekartkować na stronę 46.

wojteksn
0
Wpisów: 235
Wysłane: 2 marca 2011 07:44:13 przy kursie: 18,00 zł
Z tego artykułu ( bruneitimes.com.bn/business-na... ) wnioskuje coś takiego:
1) TAP rezygnuje gdyż Zola-1 był strzałem w setkę i przyniesie takie zyski o jakich nie myśleli dlatego ładują tam wszelką kasę.
2)chyba poznaliśmy odpowiedz dlaczego fundusz wyszedł,(zbyt wiele niewiadomych co do Brunei)
3)rodzi się pytanie co dalej z Blokiem M
-gdyż to TAP był operatorem i czy regulator będzie chętnie współpracował z nowym operatorem? (pamiętajmy że do 28sierpnia 2012r. jest zgoda)
-kto przejmie udziały TAP?
- i czy rozważane jest zwiększenie udziałów w bloku i zostaniem operatorem.

Edytowany: 2 marca 2011 07:46

del-20160301
0
Wpisów: 1 491
Wysłane: 2 marca 2011 09:18:44 przy kursie: 18,00 zł
Wygląda na to że mamy odpowiedź czemu zaczęliśmy od Bloku L. Pewnie ta informacja była znana zarządowi KOV już wcześniej i dali sobie czas na rozwiązanie tego problemu. Nie ma tu żadnej teorii spiskowej. Po prostu życie.

BigLot
1
Wpisów: 371
Wysłane: 2 marca 2011 09:18:51 przy kursie: 18,00 zł
Info dot. Tap Oil nie ma wydźwięku pozytywnego.
Pozostaje nam mieć nadzieję że nie jest również cenotwórcze (brak ESPI?)Angel ale to oceni rynek.
Albo czas albo pieniądz. ...

Tytan
0
Wpisów: 464
Wysłane: 2 marca 2011 09:32:25 przy kursie: 18,00 zł
Redface napisał(a):
[quote=ARWENA](...) W Brunei jest trudniej, ale prace postępują. Tak samo w Syrii. Z zachowaniem najwyższych standardów bezpieczeństwa. Bez pośpiechu, konsekwentnie, Ktoś powie dobre słowo? Rzadko. No, chyba, że kurs wystrzeli... A my na kurs nie patrzymy, bo nie interesuje nas krótki bieg.

Odpowiadam na pytania Forumowiczy na tyle, na ile mogę, bo ograniczają mnie przepisy. Nikt mi za te godziny tu spędzone nie dopłaca, uwierzcie mi, że koledzy w Kanadzie nie mają pojęcia o istnieniu tego forum.
Może głosowanie? Zbanować Korczaka, czy nie?
Bo, jak już podkreślałem, szans na wiadomości insiderskie, nie macie. Takie życie.
JKorczak /KOV/

Dziękuję, to jest odpowiedź, która w części mnie satysfakcjonuje,
a która nie rozwiewa wątpliwości co do działań w Brunei.
Czas pokarze.
Redface, traktujmy się jak partnerzy.
Każdy ma swoje problemy, wielu z nas inwestorów
jest również bardzo daleko od rodziny
i pracuje w warunkach bardziej ekstremalnych.
Jest firma KOV, są akcjonariusze, jest biznes.
Każda ze stron chce ugrać jak najwięcej.
Przeznaczenie rozdaje karty, my tylko gramy.(A.Schopenhauer)
Nie oczekujmy kadzenia sobie nawzajem.
Ci co to robią, a jest ich trochę,
wcale nie wyglądają na bardziej szlachetnych.angry3
Na zakończenie jeszcze jeden aforyzm :
Nad czas stracony nic bardziej nie boli.(Michał Anioł)

del-20160301
0
Wpisów: 1 491
Wysłane: 2 marca 2011 09:32:48 przy kursie: 18,00 zł
BigLot z punktu widzenia długoterminowca ta informacja jest neutralna. Wydźwięk negatywny to ona ma dla kogoś z bujną wyobraźnią albo DT który chciałby uwalić kurs i sobie trochę taniej kupić i potem sprzedać. Już wcześniej było info że KOV przystąpił do fazy drugiej w Bloku M. Wystarczy wejść na stronę KOV i poczytać. W Brunei Times też jest o tym informacja Link. Zamiast się spinać proponuje spacer i zieloną herbatę.

wojteksn
0
Wysłane: 2 marca 2011 09:39:11 przy kursie: 18,00 zł
BigLot dopuki TAP jest nadal operatorem i nie ma zmian w bloku M informacja nie jest cenotwórczą. gdy zmieni się coś w bloku wtedy będzie to informacja cenotwórcza i będzie komunikat.
wielu z was zachowuje się tak zaglądacie do portfela sąsiada i nażekacie czemu drugi sąsiad niema tego co pierwszy.
Powinnibyśmy być zadowoleni że inwestycje partnera są trafione, świadczy to otym że i ta też jest dobrym interesem.

Pan Prezes wyjaśnił bardzo rzeczowo jak podejmowana jest decyzja odnośnie informacji cenotwórczej.
powtórze się gdy coś zmieni się w Bloku to otym przeczytasz w ESPIe i jak będziesz śledzić nom stop to nawet możesz być pierwszym czytającym info, troche cierpliwości.

grego01
0
Wpisów: 78
Wysłane: 2 marca 2011 10:19:07 przy kursie: 18,00 zł
@wojteksn
to jest informacja cenotwórcza przynajmniej w krótkim okresie dla DT zobacz na zachowanie kursu -kazda informacja jest cenotwórcza zależnie od psychiki gracza i co sobie w głowie za plan poukłada

kastalto
0
Wpisów: 434
Wysłane: 2 marca 2011 10:20:15 przy kursie: 18,00 zł
Podsumowując powyższe dyskusje, pytanie do Redface:
- czy testy bloku M zostają wstrzymane do czasu wyłonienia nowego udziałowca/operatora czy będą jeszcze wykonane przez TAP jak zaplanowano?

Pozdrawiam,

k.

panikarz
0
Wpisów: 54
Wysłane: 2 marca 2011 11:54:11 przy kursie: 18,00 zł
zrobiło się trochę nerwowo, bo sztandarowy projekt na Brunei zaczął się trochę rozłazić.
O sytuacji w bloku L nie ma co pisać - nieudolny partner, mokry dynamit itp...
Ciekawa jest natomiast sytuacja w bloku M -dlaczego operator po pozytywnych wstępnych wynikach, chce wycofać się i sprzedać swój udział przed wynikami testów. Spekulacje są następujące :
1/ jest głupi i sprzedaje przed wynikami, które będą pozytywne,
2/ przewiduje, że wyniki nie będą wcale tak pozytywne jak się oczekuje,
3/ może nawet jest optymistycznie nastawiony co do wyników testów, ale doszedł do wniosku, że nakłady na ewentualną komercjalizację złoża będą tak duże i będzie trwało to tak długo, że dodatni cash flow z inwestycji pojawi się w następnym pokoleniu,
4/licencja na poszukiwanie wymaga ponoszenia kolejnych nakładów na następne etapy, na które nie ma pieniędzy a nie ma także zgody na emisję akcji i w tej sytuacji nawet pozytywne wyniki testów nie pomogą.

Krzysiek9
0
Wpisów: 706
Wysłane: 2 marca 2011 12:11:01 przy kursie: 18,00 zł
Sugeruję sytuację 3 i/lub 4. Operator TAP 'głupi' nie jest patrząc po efektach jakie uzyskują w innych obszarach poszukiwań. Co do punktu 2 moim zdaniem nie można sprzedać czegoś co jest nic nie warte, chyba, że ukryje się pewne informacje. Obstawiam jednak, że konstrukcja umowy może wymagać przekazania pełnej dokumentacji itp wiec raczej pominął bym tę opcję. Ktoś musiał by na prawdę dać się oszukać kupując nic nie wartą koncesję. O punktach 3 i 4 mniej więcej już wspominałem we wcześniejszym poście i ku tym bym się skłaniał.

Fajnie było by jednak poznać prywatną opinię od Redface jako człowieka z branży. Co taka sytuacja znaczy dla KOV lub nawet ogólnie bo na pewno nie jest to pierwszy przypadek w branży...

@czaka
ad.5 - tak pozbywa się tego, które ktoś kupi. Zauważ, że tutaj mamy wykonane 2 odwierty obecny jest Shell i pełna infrastruktura czyli znalezione zasoby po ich potiwerdzeniu mogą być wykorzystywane komercyjnie. Za to ktoś jest gotów zapłacić. Co innego taka Ghana czy inne koncesje TAP. Pieniądze ze sprzedaży Bloku M pójdą zapewne na rozwój tamtych koncesji być może aby również je potem sprzedać. Obstawiam, że inne obszary koncesyjne wymagają jeszcze dalszych prac (w tym infrastruktury i rynku zbytu) zatem są mniej interesujące dla potencjalnego nabywcy.
Edytowany: 2 marca 2011 12:34

czaka1
0
Wpisów: 50
Wysłane: 2 marca 2011 12:14:12 przy kursie: 18,00 zł
5/ Nie ma kasy na robienie biznesu z juz znalezionych złóż więc pozbywa sie tego gdzie włożył niejmniej kasy.

wojteksn
0
Wysłane: 2 marca 2011 12:33:42 przy kursie: 18,00 zł
grego01 napisał(a):
@wojteksn
to jest informacja cenotwórcza przynajmniej w krótkim okresie dla DT zobacz na zachowanie kursu -kazda informacja jest cenotwórcza zależnie od psychiki gracza i co sobie w głowie za plan poukłada

Przepraszam ale ja nie jestem krótkodystansowcem,
a jeśli psychika gracza jest chora to niech ją leczy.
To przepisy prawa wyznaczają ramy informacji cenotwórczej.
oczekujecie informacji od kov to zmiencie przepisy

a ja mam pytanie do was wszystkich co tak mówicie że kow nie podaje informacji czy inne spółki podają informacje w taki sposób jak wy oczekujecie.
np:
- optimus (cdprojekt) czy podał że w firmie której biorą płyty do nagrywania swoich gier zmienił się prezes?
- mostostal że cementowni w której biorą beton coś się zmieniło?
takich przykładów można mnożyć

więc już dosyć wpisów odnośnie wypuszczaniu lub nie wypuszczania informacji przez spółkę. chcecie takie spekulacje to jest petroinvest tam jest ich dużo.

panikarz napisał(a):
......Spekulacje są następujące :
1/ jest głupi i sprzedaje przed wynikami, które będą pozytywne,
2/ przewiduje, że wyniki nie będą wcale tak pozytywne jak się oczekuje,
3/ może nawet jest optymistycznie nastawiony co do wyników testów, ale doszedł do wniosku, że nakłady na ewentualną komercjalizację złoża będą tak duże i będzie trwało to tak długo, że dodatni cash flow z inwestycji pojawi się w następnym pokoleniu,
4/licencja na poszukiwanie wymaga ponoszenia kolejnych nakładów na następne etapy, na które nie ma pieniędzy a nie ma także zgody na emisję akcji i w tej sytuacji nawet pozytywne wyniki testów nie pomogą.

Żadna z tych co napisałeś bo nie ma innej przyczyny niż zmiana polityki firmy.
Po wielkim sukcesie w Zola-1 skupiają się na tamtym terenie i potrzebują każdej kasy na tamte odwierty i rurociąg. Dlatego pozbywają się optymistycznego terenu, gdzie produkcja jest przewidywana na okres póżniejszy.
Dlatego wybierają to co przyniesie w krótkim terminie zysk bo są rozliczani przez akcjonariuszy.
kiedyś pisałem że TAP i AED potrzebują sukcesu bo są tonącymi i Brunei była odskocznią, miedzy czasie TAP trafił na duży podkład gazu i nic dziwnemu że rezygnuje dla tej inwestycji z projektów.

Dla nas ważna będzie przyszłość kto przejmie udziały po TAP i tu rubcie spekulacje i szukacje odpowiedzi
Edytowany: 2 marca 2011 12:34

grego01
0
Wpisów: 78
Wysłane: 2 marca 2011 13:28:11 przy kursie: 18,00 zł
@wojteksn
gwoli wyjasnienia:
Przepraszam ale ja nie jestem krótkodystansowcem także
-a czy info jest cenotwórcze czy nie to sam osadzisz a nie przepisy prawa
- twoim prawem jest szukac i analizowac wszsystkie dostępne informacje
Według mnie firma KOV w osobie Pana Korczaka jest wystarczająco transparentna na tym forum i dzieli się z nami informacjami wg kanonów ich obowiązujących.
Istotne informacje są podawane mniej istotne sami znajdujemy - analizujemy rozcząsamy. Zawsze mozemy spróbować zadac pytanie panu prezesowi ale czy uzyskamy odpowiedz?
-według mnie w miarę ram prawnych RedFace odpowiada - nie wychyla się bo nie może. I tyle w temacie z mojej strony.
Pozdrawiam greg

pablo_n
0
Wpisów: 358
Wysłane: 2 marca 2011 13:53:40 przy kursie: 18,00 zł
Panowie - proponuję porównać politykę kontaktów z akcjonariuszami mniejszościowymi KOVu porównać z innymi spółkami. Tu jest cud miód malina nawet z czekoladą. Życzyłbym sobie na innych spółkach być tak poinformowany jak tu.

MaximusMinimus
0
Wpisów: 344
Wysłane: 2 marca 2011 14:05:14 przy kursie: 18,00 zł
Apropo nowej informacji o planach TAP mam jeszcze jedną teorię. Czy warto wziąć pod uwagę celowość opóźnienia postępu prac w bloku L? Otóż wyobraźmy sobie, że TAP potrzebuje pieniędzy i zastanawia się, które aktywa odsprzedać. Spojrzenie na Bruneii -jest gaz, jest ropa, ale nie wiadomo kiedy dotrze do nich sprzęt do wykonywania testów, który mieli dostać zaraz po testach w bloku L, czyli by dotrzymać terminów inwestorom muszą sobie załatwić swój własny ekwipunek. KOV niestety nie ma zamiaru wykładać dodatkowej kasy. Testy AEDu mogą trwać jeszcze bardzo długo, im się nigdzie nie spieszy, a TAP liczy straty.
To oczywiście tylko teoria spiskowa, ale ziarenko prawdy może w niej być Shhh.

Redface
PREMIUM
0
Grupa: Emitent
Wpisów: 391
Wysłane: 2 marca 2011 14:39:16 przy kursie: 18,00 zł
Krzysiek9 napisał(a):
(...)
Jak się to ma do naszych dalszych działań. Operator sprzedaje udziały, kto zostanie operatorem, jak na tę kwestię zapatruje się zarząd KOV, czy to opóźni po raz kolejny testy tym razem w bloku M? Czy KOV przejął by ich udziały, za jaka kwotę albo czy został by operatorem.
(...)
Chyba w tym miejscu komentarz Pana Jakuba bardzo by nam się przydał. Nie chodzi tu o jakieś deklaracje czy oficjalne komunikaty ale o interpretację faktów i ich wpływ na naszą spółkę.(...)

Witam,
Jak na razie mamy do czynienia z dość niefrasobliwa moim zdaniem wypowiedzią przedstawiciela TAP. Oczywiscie, w raporcie rocznym dokonali odpisu na Blok M, ale oficjalnie w komunikacie nigdzie nie powiedzieli, ze zamierzają sprzedać.
Takie kwestie reguluje porozumienie o podziale wpływów z wydobycia (PSC) - najpierw zamiary dyskutujemy w gronie wspólników, pod okiem Petroleum Brunei (które ma zawsze prawo pierwokupu), potem dopiero wychodzimy do publiki. Dlatego ja nic na dziś nie mogę Wam powiedzieć.
Wspomnę natomiast, ze TAP razem z pozostałymi wspólnikami zobowiązał sie do kolejnego etapu prac i poniesienia konkretnych wydatków. I tutaj nie może po prostu odejść - albo znajdzie kogoś na swoje miejsce, albo musi zostać i płacić.
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

MaximusMinimus
0
Wpisów: 344
Wysłane: 2 marca 2011 14:56:48 przy kursie: 18,00 zł
www.ebrd.com/pages/project/psd...

Tutaj oficjalna notka z EBOR na temat projektu pożyczki 40mln USD.
Warto zwrócić uwagę na "status: Passed structure review, Pending final review". Czyli projekt jest wstępnie zatwierdzony. Board date: 13 Apr 2011 - to chyba data kiedy ostatecznie zostanie podjęta decyzja.

koszyk
0
Wpisów: 1 099
Wysłane: 2 marca 2011 16:31:49 przy kursie: 18,00 zł
A do Syrii coraz bliżej.
Geopolitical lotto z połowy lutego, ale odsetek trafień nie najgorszy...Angel

forsal.pl/grafika/487268,59781...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

105 106 107 108 109

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,322 sek.

bowrluyv
qicyoebf
gwrexiol
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ofoshcia
dfvmtcxy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat