grego01 napisał(a): @wojteksn
to jest informacja cenotwórcza przynajmniej w krótkim okresie dla DT zobacz na zachowanie kursu -kazda informacja jest cenotwórcza zależnie od psychiki gracza i co sobie w głowie za plan poukłada
Przepraszam ale ja nie jestem krótkodystansowcem,
a jeśli psychika gracza jest chora to niech ją leczy.
To przepisy prawa wyznaczają ramy informacji cenotwórczej.
oczekujecie informacji od kov to zmiencie przepisy
a ja mam pytanie do was wszystkich co tak mówicie że kow nie podaje informacji czy inne spółki podają informacje w taki sposób jak wy oczekujecie.
np:
- optimus (cdprojekt) czy podał że w firmie której biorą płyty do nagrywania swoich gier zmienił się prezes?
- mostostal że cementowni w której biorą beton coś się zmieniło?
takich przykładów można mnożyć
więc już dosyć wpisów odnośnie wypuszczaniu lub nie wypuszczania informacji przez spółkę. chcecie takie spekulacje to jest petroinvest tam jest ich dużo.
panikarz napisał(a): ......Spekulacje są następujące :
1/ jest głupi i sprzedaje przed wynikami, które będą pozytywne,
2/ przewiduje, że wyniki nie będą wcale tak pozytywne jak się oczekuje,
3/ może nawet jest optymistycznie nastawiony co do wyników testów, ale doszedł do wniosku, że nakłady na ewentualną komercjalizację złoża będą tak duże i będzie trwało to tak długo, że dodatni cash flow z inwestycji pojawi się w następnym pokoleniu,
4/licencja na poszukiwanie wymaga ponoszenia kolejnych nakładów na następne etapy, na które nie ma pieniędzy a nie ma także zgody na emisję akcji i w tej sytuacji nawet pozytywne wyniki testów nie pomogą.
Żadna z tych co napisałeś bo nie ma innej przyczyny niż zmiana polityki firmy.
Po wielkim sukcesie w Zola-1 skupiają się na tamtym terenie i potrzebują każdej kasy na tamte odwierty i rurociąg. Dlatego pozbywają się optymistycznego terenu, gdzie produkcja jest przewidywana na okres póżniejszy.
Dlatego wybierają to co przyniesie w krótkim terminie zysk bo są rozliczani przez akcjonariuszy.
kiedyś pisałem że TAP i AED potrzebują sukcesu bo są tonącymi i Brunei była odskocznią, miedzy czasie TAP trafił na duży podkład gazu i nic dziwnemu że rezygnuje dla tej inwestycji z projektów.
Dla nas ważna będzie przyszłość kto przejmie udziały po TAP i tu rubcie spekulacje i szukacje odpowiedzi