PARTNER SERWISU
nborwhjx
106 107 108 109 110
del-201504191
0
Wpisów: 854
Wysłane: 2 marca 2011 17:33:57 przy kursie: 18,00 zł
W Syrii mamy 1 mln $ na razie tylko utopiony. A ostatecznie demokracja i zniesienie embarga to będą ogromne oszczędności dla firmy. To już nawet jeśli cokolwiek będzie się działo.
W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl

koszyk
0
Wpisów: 1 099
Wysłane: 2 marca 2011 17:37:24 przy kursie: 18,00 zł
Co można nabyć w tej branży za milion?
Waciki do wycierania ropy? Jesteś pewien, że tak niewiele?

kastalto
0
Wpisów: 434
Wysłane: 2 marca 2011 17:44:28 przy kursie: 18,00 zł
Panowie, odnośnie Syrii, czytajcie pliz o czym się dyskutuje na forum. Dopiero co Redface o tym pisał...

k.

koszyk
0
Wpisów: 1 099
Wysłane: 2 marca 2011 17:54:26 przy kursie: 18,00 zł
@kastalto

Sugeruję zły wydźwięk, w sytuacji, kiedy usłyszymy o "rewolucji" w Syrii.
Co ma do tego Pan Korczak?

kastalto
0
Wpisów: 434
Wysłane: 2 marca 2011 20:06:06 przy kursie: 18,00 zł
@koszyk

Chodziło mi o to że był dopiero co poruszany wątek wartości dotychczasowych inwestycji kov w Syrii...

A o ryzyku pogorszenia sytuacji politycznej w Syrii też była mała dyskusja. Nikomu broń boże nie zamykam ust. Redface twardo podtrzymuje plany inwestycyjne - zero asekuranctwa ;). No chyba że się zacznie jakaś konkretna ruchawka, no ale to już będzie inna historia. Niektórzy uważają że mogłoby być nawet lepiej jakby obalić syryjskiego dyktatora i nastałaby natychmiast demokracja, zniesionoby embargo itd --> koszty działalności spadają. Osobiście mam na ten temat inne zdanie, wydaje mi się że zamiast jednego tyrana będziemy mieć innego albo nową rep. islamską. Pamiętajmy że to co dotychczas się dzieje w Afryce (Egipt itd) w sumie dopiero się rozwija i nie wiadomo jak się skończy. Z naszego punktu interesu lepiej żeby tam żadnej ostrej rewolucji nie było.

k.

del-201504191
0
Wysłane: 2 marca 2011 20:58:43 przy kursie: 18,00 zł
koszyk napisał(a):
Co można nabyć w tej branży za milion?
Waciki do wycierania ropy? Jesteś pewien, że tak niewiele?

Tak. Zerknij do prospektu. Zobacz ile opłata koncesyjna kosztuje. Jesteś doświadczonym użytkownikiem, przydałoby się odrobinę materiału źródłowego przed krytyką.
W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl

del-201504191
0
Wysłane: 2 marca 2011 21:09:40 przy kursie: 18,00 zł
kastalto napisał(a):
@koszyk
Chodziło mi o to że był dopiero co poruszany wątek wartości dotychczasowych inwestycji kov w Syrii... A o ryzyku pogorszenia sytuacji politycznej w Syrii też była mała dyskusja. Nikomu broń boże nie zamykam ust. Redface twardo podtrzymuje plany inwestycyjne - zero asekuranctwa ;). No chyba że się zacznie jakaś konkretna ruchawka, no ale to już będzie inna historia. Niektórzy uważają że mogłoby być nawet lepiej jakby obalić syryjskiego dyktatora i nastałaby natychmiast demokracja, zniesionoby embargo itd --> koszty działalności spadają. Osobiście mam na ten temat inne zdanie, wydaje mi się że zamiast jednego tyrana będziemy mieć innego albo nową rep. islamską. Pamiętajmy że to co dotychczas się dzieje w Afryce (Egipt itd) w sumie dopiero się rozwija i nie wiadomo jak się skończy. Z naszego punktu interesu lepiej żeby tam żadnej ostrej rewolucji nie było.

Każdy rząd będzie chciał sektor wydobywczy ożywić. I dyktator, i demokracja i nawet tzw. demokracja islamska. Nawet jak wojna domowa wybuchnie to obie strony ropę i gaz sprzedawać będą musiały aby: opłacić swoich, kupić broń, utrzymać status quo i doić kasę. Ten sektor w tych krajach gdzie jest tak ważnym źródłem dochodu, gdzie nie ma rozwiniętej gospodarki innych możliwości łatwego zdobycia $$$ będzie dopieszczany pod każdym rządem.

hazard
0
Wpisów: 86
Wysłane: 2 marca 2011 21:35:21 przy kursie: 18,00 zł
lukch napisał(a):
W Syrii mamy 1 mln $ na razie tylko utopiony. A ostatecznie demokracja i zniesienie embarga to będą ogromne oszczędności dla firmy. To już nawet jeśli cokolwiek będzie się działo.

Jakieś oszczędności może by były gdyby Syria przeprowadziła reformy, w kraju zapanowałby spokój i nie byłoby jakichkolwiek problemów z handlem zagranicznym etc.

Na wojnie zarabia najlepiej przemysł zbrojeniowy -> natomiast aktywa na potencjalnej scenie konfliktu automatycznie tracą na wartości; nigdy nie wiesz co przyniosłaby "rewolta" - bo równie dobrze mogłaby oznaczać nacjonalizacje zasobów -> automatyczna strata koncesji, totalną anarchię/długotrwała wojnę domową, kolejna "władzę centralną" lub choćby istotny wzrost opłat dla zagranicznych koncernów w celu szybkiego podreperowania budżetu.

A swoją drogą pamiętaj że nie wszędzie da się demokracje wprowadzić... a nawet jeśli-> niektórym narodom może ona przynieść w ostatecznym rozrachunku więcej złego niż dobrego.

Edytowany: 2 marca 2011 21:47

GDA66TY
0
Wpisów: 154
Wysłane: 2 marca 2011 21:43:03 przy kursie: 18,00 zł
lukch napisał(a):
kastalto napisał(a):
@koszyk
Chodziło mi o to że był dopiero co poruszany wątek wartości dotychczasowych inwestycji kov w Syrii... A o ryzyku pogorszenia sytuacji politycznej w Syrii też była mała dyskusja. Nikomu broń boże nie zamykam ust. Redface twardo podtrzymuje plany inwestycyjne - zero asekuranctwa ;). No chyba że się zacznie jakaś konkretna ruchawka, no ale to już będzie inna historia. Niektórzy uważają że mogłoby być nawet lepiej jakby obalić syryjskiego dyktatora i nastałaby natychmiast demokracja, zniesionoby embargo itd --> koszty działalności spadają. Osobiście mam na ten temat inne zdanie, wydaje mi się że zamiast jednego tyrana będziemy mieć innego albo nową rep. islamską. Pamiętajmy że to co dotychczas się dzieje w Afryce (Egipt itd) w sumie dopiero się rozwija i nie wiadomo jak się skończy. Z naszego punktu interesu lepiej żeby tam żadnej ostrej rewolucji nie było.

Każdy rząd będzie chciał sektor wydobywczy ożywić. I dyktator, i demokracja i nawet tzw. demokracja islamska. Nawet jak wojna domowa wybuchnie to obie strony ropę i gaz sprzedawać będą musiały aby: opłacić swoich, kupić broń, utrzymać status quo i doić kasę. Ten sektor w tych krajach gdzie jest tak ważnym źródłem dochodu, gdzie nie ma rozwiniętej gospodarki innych możliwości łatwego zdobycia $$$ będzie dopieszczany pod każdym rządem.

Piszecie o handlu ropą ? Ale to jest problem Syrii i firm które tą ropę posiadają.
Sp. KOV nawet jeszcze tam nie robi odwiertów jest dopiero po badaniach sejsmicznych.
Politykę Syrii zostawmy Syryjczykom i mimo wszystko bądźmy za tym aby nie było tam rozlewu krwi bo życie ludzkie nie ma ceny.

Mieszko
0
Wpisów: 431
Wysłane: 3 marca 2011 00:26:30 przy kursie: 18,00 zł
Najnowszy komunikat ze spółki (bez związku z ropą):
gielda.onet.pl/kulczyk-oil-ven...

PYTANIE DO REDFACE
Pomyliliście się o 600 tysięcy akcji???? Czemu ten komunikat ma nagłówek 'korekta'?
Edytowany: 3 marca 2011 00:32

Pink_Floyd
0
Wpisów: 135
Wysłane: 3 marca 2011 01:41:23 przy kursie: 18,00 zł
W jaki sposób te akcje zostaną wprowadzone do obrotu? Niezłe jajka się zaczynają Think

del-201504191
0
Wysłane: 3 marca 2011 02:08:08 przy kursie: 18,00 zł
Nie jajka tylko skoro obejmuje akcje w zamian za opcje i wykupuje je to raczej istnieje wiara w spółkę, prawda? Poza tym pierwotny komunikat w tej sprawie był z 19.01.2011 więc nawet jak ktoś opłacił emisję i spieniężył stratę/zysk natychmiast na rynku to stało się to już dawno. Poza tym 600k akcji przy dziennym obrocie za dzisiaj 2 mln akcji (i to raczej mały obrót biorąc pod uwagę ostatnie średnie) to rynek nawet nie poczuł.
Edytowany: 3 marca 2011 02:10

wojteksn
0
Wpisów: 235
Wysłane: 3 marca 2011 07:41:37 przy kursie: 18,00 zł
Mieszko napisał(a):
Najnowszy komunikat ze spółki (bez związku z ropą):
gielda.onet.pl/kulczyk-oil-ven...

PYTANIE DO REDFACE
Pomyliliście się o 600 tysięcy akcji???? Czemu ten komunikat ma nagłówek 'korekta'?

Może się myle jak tak to lepiej zrobi to "Redface"

ale chodzi raczej oto że podmiot objął akcje za opcje a że miał sporo akcji szybciej to musiał otym powiadomić a spółka nas w raporcie bierzącym
natomiast pozostałe opcje również zostały zamienione na akcje ale podmiot / lub grupa podmiotów (firmy/ludzie) nie mieli takiego prawa zgłaszać gdyż mieli mało.

Kov pewnie policzył że ta transza opcji już się wyczerpała i wszyscy zaintersowani wykupili i wprowadził korekte raportu.

chyba oto chodzi

lewsey
0
Wpisów: 137
Wysłane: 3 marca 2011 07:46:16 przy kursie: 18,00 zł
Lukch, fakt realizacji opcji nie jest dowodem na wiarę w spółkę. Zrealizowane opcje miały średnią 0,6 zł. Pracownicy obejmujący takie akcje mogą je sprzedać z zyskiem 200% lub większym. Mają prawo do opcji więc sięgają po to co im się należy. Robiłbym tak samo, przecież to w końcu ich (mniej lub bardziej) ciężko zarobione pieniądze. Za te pieniążki kupią kolejne, droższe opcje i koło się kręci. Spółka się rozwija a kurs będzie rosnąć z upływem miesięcy i lat. Same korzyści.
Edytowany: 3 marca 2011 07:47

Tytan
0
Wpisów: 464
Wysłane: 3 marca 2011 09:27:15 przy kursie: 18,10 zł
Nie bądźcie śmieszni.
Opcje to toksy dość szybko tłoczone na giełdę.
Zobaczcie na PEKAO SA tam permanentnie drukowane
opcje pracownicze trzymają gnijący kurs w ryzach od 1,5 roku.
Obecnie nawet pikuje w dół,
wszystkie zyski konsumowane są na bieżąco przez opcje.puke_l

del-20160301
0
Wpisów: 1 491
Wysłane: 3 marca 2011 09:30:56 przy kursie: 18,10 zł
Dzień bez toksów to dzień stracony. Dancing

MaximusMinimus
0
Wpisów: 344
Wysłane: 3 marca 2011 11:23:46 przy kursie: 18,10 zł
Myślę, że trzeba się z tym pogodzić, że czasami ktoś sypnie toksami na rynek. Zarząd też ludzie i takie zjawisko należy wpisać w folklor naszej giełdy. Ja jestem gotów przymknąć na to oko, jeżeli dzisiaj w nocy zobacze jakiś komunikat z AED, który będzie conajmniej tak "neutralny" jak ten ostatni, potwierdzi nam, że operator ciągle pracuje, a dodatkowy sprzęt jest na miejscu (na prawdziwe konkrety nie liczę, choć byłyby miłą niespodzianką). Tradycyjnie takie newsy były podawane w czwartek w nocy, więc trzymam kciuki.

Pozdrawiam

Mieszko
0
Wysłane: 3 marca 2011 12:18:03 przy kursie: 18,10 zł
lewsey napisał(a):
Lukch, fakt realizacji opcji nie jest dowodem na wiarę w spółkę. Zrealizowane opcje miały średnią 0,6 zł. Pracownicy obejmujący takie akcje mogą je sprzedać z zyskiem 200% lub większym. Mają prawo do opcji więc sięgają po to co im się należy. Robiłbym tak samo, przecież to w końcu ich (mniej lub bardziej) ciężko zarobione pieniądze. Za te pieniążki kupią kolejne, droższe opcje i koło się kręci. Spółka się rozwija a kurs będzie rosnąć z upływem miesięcy i lat. Same korzyści.

0,6 złotych czy 0,6 dolara?? Różnica jest znacząca!
Poza tym, skąd wiadomo, że objęte opcje zostały wysypane w rynek?

@@@ TYTAN
Wybacz, ale już wielokrotnie wytknięto ci, że się mylisz.
To nie toksy. Zarząd płaci za opcje godziwą cenę. Te pieniądze idą na podwyższenie kapitalu spółki. Oni nie dostają za darmo papierów, którymi potem zapychają rynek. Może tak jest na innych spółkach (np. Hawe i były prezes Kwiatkowski)ale nie na KOV.
Zarząd KOV jest fair.
Edytowany: 3 marca 2011 12:25

Tytan
0
Wpisów: 464
Wysłane: 3 marca 2011 12:48:06 przy kursie: 18,10 zł
@Mieszko, pozdrawiam.
Opcje to rodzaj premii akonto,
lub zapłaty w części, na korzystnych warunkach.
Ci co je otrzymali, po wykupieniu nie pójdą
z tym do banku w celu realizacji, tylko na giełdę.
Opcje to rodzaj pustego pieniądza,
które drukuje dana firma na swój użytek.
Powtarzam się, lecz warto przypomnieć.
W KOV to nie jest puki co zastraszająca pozycja.

Mieszko
0
Wysłane: 3 marca 2011 12:57:37 przy kursie: 18,10 zł
@Tytan, wybacz, ale siejesz dezinformację.
Opcja to nie jest pusty pieniądz. Prezez Korczak zapłacił za każdą akcję KOV-u 0,69 dolara amerykańskiego. Ja - 1,89 w IPO. Jeżeli jego akcja to pusty pieniądz, to i moja, i wszystkich, którzy obejmowali akcje w IPO.
Opcja to pusty pieniądz wtedy, kiedy dzieje się to tak, jak na AED, naszym partnerze: Dyrektorzy obejmowali opcje po 0,20 dolara australijskiego, a następnego dnia sprzedawali na ASX po 7 dolarów.
Podobny przykład to prezes Kwiatkowski i jego działania na stołku szefa HAWE, który to stolek już mu się wymsknął spod siedzenia.

Twierdzenie, że opcje były obejmowane po 0,60 zł to po prostu ignorancja. Wybacz Lewsey, ale Ty jesteś jednym z lepiej poinformowanych na tym forum i takie rzeczy powinieneś wiedzieć. Wygląda na to, że większość z Was nie czytała prospektu. O opcjach i ich cenach prasa informowała jeszcze przed pierwszymi notowaniami walorów na GPW przed niemal rokiem:
kov.pb.pl/2074599,21356,tak-si...
Serdecznie powdrawiam Was obu!
Edytowany: 3 marca 2011 13:03

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

106 107 108 109 110

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,319 sek.

ujdgrjvr
zcqnjosy
ovvabyun
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vrkefcwu
mhovfety
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat