0 Dołączył: 2009-10-23 Wpisów: 37
Wysłane:
21 marca 2011 21:10:21
przy kursie: 17,90 zł
Murgrabio, nie traktuj day-traderow jako zlo. To oni zapewniaja plynnosc na wielu walorach. A jezeli zarobienie na flaszke dziennie ich urzadza to niech to robia. Przeciez nie kradna :)
|
|
0 Dołączył: 2011-03-21 Wpisów: 5
Wysłane:
21 marca 2011 21:33:51
Strata kwartalna coraz mniejsza, suma bilansowa coraz wieksza. W II półroczu KOV zarobił ok 19mln i to chyba bez niektórych złóż na Ukrainie. Bazując na tych dziurach, które eksploatuje teraz w 2011 powinien mieć przynajmniej 50mln przychodu. Czyli ma szansę wyjść na 0 lub blisko tego. A przecież ciągle szuka!!! A i nie zapominajmy, że przez Japonię coraz więcej trąbi się o zamykaniu elektrowni atomowych. A czym je zastąpią ? Konwencjonalnymi. Przecież nie będą w nich palić węglem.
|
|
0 Dołączył: 2010-10-15 Wpisów: 54
Wysłane:
21 marca 2011 21:56:31
Tytan napisał(a):Ja tutaj czegoś w tym bilansie KOV za 2010r. nie rozumiem. Skąd te straty? Jeżeli pieniądze są zainwestowane w odwierty, towar, nieruchomość itp. to na mój chłopski rozum nie są to straty. Obawiałem się tego że KOV tak właśnie to zaksięguje i stało się. Gdyby odwierty okazały się pustymi otworami lub zasypały się, towar zgnił, nieruchomość się spaliła, wybuch zniszczyłby rurociągi na Ukrainie itp. to to jest ewidentną stratą finansową firmy. Choć nie jestem ekonomistą, myślę że wszystkie obecnie wyłożone pieniądze na kilka inwestycji KOV to aktywa. A tak finansowym sprawozdaniem rocznym KOV, nieobeznanym akcjonariuszom z mózgu robi się wodę. To tak, jakbym budował dom, czy własną firmę ponosząc wydatki i w swoim bilansie określił że to strata. Bzdura! Prezesie Korczak proszę mi wytłumaczyć w którym "miejscu" jest ta strata? Ja jej nie widzę, proszę mnie oświecić, gdzie Wasza forsa poszła i czy poszła w błoto, co przepłaciliście? Na mój rozum pieniądze KOV były dobrze zainwestowane. Uważam że operacje finansowe firmy mogłyby być inaczej księgowane {księgowość kreatywna} a bilans roczny KOV przedstawiałby się bardziej obiektywnie (nie negatywnie) dla nieobeznanych takich jak ja inwestorów. Prawda o KOV wcale nie znaczy, że firma skromnie musi ustawiać się pod poprzeczką. Sami sobie strzelacie gole! Dziwi mnie że pan Korczak pisze nam udziałowcom, ile jeszcze firma będzie musiała ponieść strat, zamiast napisać ile S-ka KOV będzie musiała jeszcze zainwestować. To tak jakbym napisał wedle waszego bilansu, że kupując akcje KOV poniosłem stratę. To tak, przynajmniej po tym bilansie wygląda, że kupiłem toksy KOV, a czy to prawda? Wszystkie nakłady na poszukiwania są aktywowane ( zatrzymywane) w aktywach w pozycji "Poszukiwanie i ocena zasobów" - obecnie kwota ta wynosi 102 mln $. Do momentu rozpoczęcia produkcji z danego złoża pozycja ta będzie się powiększała. Dopiero po rozpoczęciu produkcji z tego złoża zatrzymane koszty będą przenoszone do rachunku wyników i będą obciążały koszty równolegle do przychodów. Tak więc obecne 300 mln zł obciąży przyszły wynik (oczywiście stopniowo). Obecna strata wynika głównie z wysokich kosztów zarządu i kosztów finansowych
|
|
|
|
0 Dołączył: 2011-03-21 Wpisów: 19
Wysłane:
21 marca 2011 22:27:46
Dla pocieszenia, KOV ma rating AAA a Oil D .
|
|
0 Dołączył: 2010-10-28 Wpisów: 46
Wysłane:
21 marca 2011 22:29:41
Pojawienie się informacji o Syrii w dniu dzisiejszym było przecież nieprzypadkowe. Miało zminimalizować skutki raportu. Na Waszym miejscu Redface puściłbym to info jutro, żeby przykryć pozornie niekorzystny raport. Ja zawsze najpierw wolałem otrzymać złą wiadomość niż dobrą. Brakuje Wam jednak dobrego PR. (Pozdro dla P. Moniki) Jestem z branży artystycznej. Podam przykład. Doda śpiewa marnie. Nie jest wybitną solistką. Nikt nie potrafi zanucić nawet jednego jej utworu. Śpiewa gorzej niż połowa szarpidrutów w tym kraju. Bądźmy szczerzy. Beczy jak koza. Ale inteligencją, sprytem, bezczelnością, kreatywnością wypromowała siebie jako najbardziej rozpoznawalną markę w Polsce. I najdroższą. Jeśli chodzi o śpiewanie mogłaby buty czyścić Ewie Bem, Geppert, Nosowskiej itd. Ale wszystkie te wspaniałe wokalistki nie zarobiły razem przez 10 lat tyle ile ona przez rok. I nie chodzi mi jednorazowe strzały jak na Petrolu. Chodzi o wizerunek firmy która ma jakieś wyniki, coś znajduje, wydobywa, ma przychody. O oderwanie KOV-a od niezdrowego współzawodnictwa z Petrolem w którym przegrywa. Nie wiem dlaczego. Ale przegrywa. Niestety. I my wszyscy. Pana Szef także. Mam nadzieję, że do czasu. A poza tym, bardzo cenię sobie Pana obecność tutaj. I proszę się nie zrażać krytyką. Taką zajął pan pozycję.
|
|
0 Dołączył: 2008-11-16 Wpisów: 262
Wysłane:
21 marca 2011 23:07:41
panikarz napisał(a): Wszystkie nakłady na poszukiwania są aktywowane ( zatrzymywane) w aktywach w pozycji "Poszukiwanie i ocena zasobów" - obecnie kwota ta wynosi 102 mln $. Do momentu rozpoczęcia produkcji z danego złoża pozycja ta będzie się powiększała. Dopiero po rozpoczęciu produkcji z tego złoża zatrzymane koszty będą przenoszone do rachunku wyników i będą obciążały koszty równolegle do przychodów. Tak więc obecne 300 mln zł obciąży przyszły wynik (oczywiście stopniowo). Obecna strata wynika głównie z wysokich kosztów zarządu i kosztów finansowych
rozumiem, że chodzi o daną koncesję? czy księgowo można sobie wrzucać koszty z jednej koncesji w inną? Co w przypadku, kiedy firma zakończy odwierty na danym terenie a nie przystąpi do wydobycia z powodów nieopłacalności eksploatacji danego złoża/koncesji - księguje stratę z kosztów tam poniesionych?
|
|
0 Dołączył: 2010-11-04 Wpisów: 190
Wysłane:
21 marca 2011 23:25:24
Dawno się nie wypowiadałem a przemyślenia mam następujące. Dla większości słabe wyniki już dawno były zdyskontowane w cenie tak więc jutro o ile będą spadki (znając KOV pewnie będą :) ) to będzie okazja do dokupienia. Czemu papier zachowuje się w taki sposób a nie inny - bo wszyscy zostali do tego przyzwyczajeni. Sam czekałem od listopada, żeby wyjść w końcu w styczniu na plusie. Dlatego zawsze po dobrych wiadomościach jest realizowanie zysków lub wychodzenie z niewielką stratą i uważam, że to się nie zmieni dopóki faktycznie nie będziemy mieć na papierze mocnych i długodystansowych graczy. Jak narazie jest niestety tak jak już zauważyliście - akcje KOV robią się papierami dla spekulantów bo mają niestety zawsze dobrze przewidywaną rozgrywkę przy infach. Żadne PR nic tu nie zmieni dopuki ludzie nie zaczną tutaj normalnie zarabiać :) Petrol jest śmieciem ale daje częściej niż KOV zarobić i dlatego wygrywa. Ludzie nie lubią teraz inwestycji długoterminowych bo sytuacja na świecie jest mało ciekawa dlatego patrząc po różnych spółkach w których długoterminowo można niby zarobić nie zauważa się tam spektakularnych wzrostów.
|
|
0 Dołączył: 2011-01-30 Wpisów: 12
Wysłane:
21 marca 2011 23:44:32
Biorąc pod uwagę fakt,iż nie wszystkie odwierty z Ukrainy odzwierciedlają przychód w raporcie za 2010rok to jest OK. W następnym roku jak O8 i O9 zaczna przynosić przychody to wynik będzie na plusie Wchodząc w szczegóły kosztów to głównie zakup Kub gazu jest powodem tak dużego minusa, a to przecież inwestycja przynosząca coraz więcej przychodów Niektórzy z forumowiczów juz powiększyli zasoby ukrainy o 50% więc rozumiem ich frustracje z minusa za 2010 rok  Do tego dochodzi optymistyczne info z Syrii, gdzie jeszcze nie zaczeli wiercić, a już niektórzy chcą widzieć przychody. Jeżeli w Brunei jest cokolwiek (Gaz,Ropa) zdatnego do wydobycia to jak pisał Pan Prezes 20 odwiertów w tym roku to "Pan Pikuś" i dobra perspektywa na kolejne lata funkcjonowania firmy. Po cichu liczę na "korektę po raporcie" Taniej dokupie Pozdrawiam długoterminowych inwestorów
|
|
0 Dołączył: 2009-10-23 Wpisów: 12
Wysłane:
21 marca 2011 23:44:59
A mnie sie wydaje ze kurs jest celowo trzymany, mysle ze kov jeszcze sporo bedzie potrzebowal pieniedzy na finansowanie inwestycji i najprawdopodobiniej pozyska ja z gieldy, nie jestem pewien ale nos mi mowi:) ze bedzie emisja ale posredniej cenie z ostatnich kilku miesiecy i dlatego kurs jest mocno trzymany na stosunkowo niskim poziomie tak aby cala emisja z wielka checia sie przyjela przez rozne instytucje a jednoczesnie aby drobni nie stracili. Co do dzisiejszego dnia uwazam ze info rano bylo podane pod jutrzejsza sprzedaz bo zawsze sie jakis znajdzie.. :) Jednoczesnie info o natrafieniu na wode tez nie bylo przypadkowe bo pojawilo sie w momencie duzego popytu i przebiciu poziomow 2 zl. wg mnie informacja o wodzie nie byla istotna poniewaz bardzo czesto na pewnych poziomach pojawia sie w wierceniach i nie musi negowac niczego lecz co najwyzej lekko opoznic prace, ale nie sa to az tak istotne wiadomosci aby rynek sie o nich dowiadywal, podawanie tej informacji mialo swoj cel :)
|
|
0 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 745
Wysłane:
21 marca 2011 23:51:14
Chyba zbliża się już ten moment, w którym przeczytam o tym, że pan Korczak w celu trzymania kursu nisko odbywa regularne misje sabotujące prace AED w Brunei.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-10-22 Wpisów: 30
Wysłane:
22 marca 2011 00:06:23
Jako, że temat wyników i nadziei z nimi związanych (a także spekulacji, teorii itd.) powstanie jeszcze wiele postów to chciałbym tylko odnieść się do postu Tytana o wpisywaniu pewnych elementów w straty. Zgodnie z moją wiedzą i polską ustawą o rachunkowości (wiem, że KOV podlega prawu kanadyjskiemu, ale w tej kwestii MSSF-y także mówią jasno) przy szacowaniu inwestycji i wydatków należy kierować się dobrymi praktykami i szczególną starannością w zakresie wyceny. Wymagane są również odpowiedniej wielkości rezerwy. Gdybyśmy firma przesunęła straty na stronę inwestycji w zbyt dużej części, żaden szanujący się audytor takiego sprawozdania by nie zatwierdził. Niestety, dopóki nie zobaczymy gazu/ropy w jej fizycznej formie (wszyscy przecież wierzymy, że takowy/a znajduje się w naszym posiadaniu), nie ma szansy na spektakularną poprawę raportów. Zobaczymy, co się wydarzy jutro, ale przede wszystkim czekamy na dalsze info z wierceń. No hope, no fear, no greed, no despair...
|
|
11 Dołączył: 2010-09-13 Wpisów: 336
Wysłane:
22 marca 2011 07:15:54
AED oferuje kolejny pakiet swoich akcji z dyskontem. www.asx.com.au/asxpdf/20110322...EDIT: dodam, że rynek ocenił to info na -7.14% w tekście pojawia się info, że testy Lempuyang zostaną wznowione przed końca miesiąca - jak sądzę nie ma co więc liczyć na wyniki odwiertu jeszcze w marcu.
Edytowany: 22 marca 2011 07:19
|
|
0 Dołączył: 2011-01-15 Wpisów: 41
Wysłane:
22 marca 2011 07:34:03
AED -7,14 % przy obrocie 1,795,602 ciekawe co jeszcze dobije kurs !!
Rzadko wypowiadam sie na forum i traktuję inwestycje w KOV jako długoterminową, ale to co się dzieje na kursie jest żenujące!
Po pierwsze ktoś zawsze wie prędzej i może wywalić lub kupić ackje! Po drugie infa przedstawiane są tak żeby kurs nie wybił się zbytnio! Gdyby nie info o wodzie spadali byśmy teraz z poziomów ok 2.3. Po trzecie jak można nie wiedzieć co robi podwykonawca/wspólnik (AED). I jest wiele jeszce innych o których nie chce mi się pisać. Pozdrawiam wytrwałych
|
|
0 Dołączył: 2010-03-31 Wpisów: 550
Wysłane:
22 marca 2011 07:41:24
Również jestem zdziwiony. Niestety chłopaki zarówno z AED jak i z KOV przeliczyły się i potrzebują pieniędzy na dalsze kopanie w Brunei... wszystko zostanie wybaczone jak znajdą ropę. Tutaj wszystkie 4 newsy AED: www.asx.com.au/asx/research/co...
|
|
0 Dołączył: 2010-04-02 Wpisów: 235
Wysłane:
22 marca 2011 07:55:32
Exar napisał(a):AED oferuje kolejny pakiet swoich akcji z dyskontem. www.asx.com.au/asxpdf/20110322...EDIT: dodam, że rynek ocenił to info na -7.14% w tekście pojawia się info, że testy Lempuyang zostaną wznowione przed końca miesiąca - jak sądzę nie ma co więc liczyć na wyniki odwiertu jeszcze w marcu. Tylko należy zwrócić uwagę że oferują swoje akcje akcjonariatowi. Czyli dyskonto jest dla ludzi mających akcje a nie dla ludzi z ulicy. Unas w Polsce nazywa się to prawa poboru. więć troche roztropności
|
|
0 Dołączył: 2010-09-29 Wpisów: 1 491
Wysłane:
22 marca 2011 08:09:30
Po za tym należy pamiętać co KOV znalazł w Syrii. AED tego nie ma więc co to w ogóle za porównanie. A to chyba umknęło wczoraj. Pudelek napisał też o ropie w Syrii ( Link) Parę linków: Energy-pedia.comTradingcharts.comEuroinvestor.co.ukGeneralnie pisze o KOV cały świat a tu taki grobowy nastrój , że KOV pieniądze zainwestował.
Edytowany: 22 marca 2011 08:29
|
|
11 Dołączył: 2010-09-13 Wpisów: 336
Wysłane:
22 marca 2011 08:29:41
wojteksn napisał(a): Tylko należy zwrócić uwagę że oferują swoje akcje akcjonariatowi. Czyli dyskonto jest dla ludzi mających akcje a nie dla ludzi z ulicy. Unas w Polsce nazywa się to prawa poboru.
więć troche roztropności
Z tego co zrozumiałem to tylko i wyłącznie akcjonariatowi. Emisja nie jest publicza a kierowana do akcjonariuszy, ergo kupią tylko Ci co nadal wierzą. W tym co napisałem nie chodzi mi o fakt emisji - AED ratuje sie jak może - ale o termin wyników, który znów poniekąd został odłozony, na kwiecień tym razem? "tests will recommence towards end of month" Mowa tylko o wznowieniu, o finale nie ma nic.
Edytowany: 22 marca 2011 08:30
|
|
0 Dołączył: 2010-08-16 Wpisów: 706
Wysłane:
22 marca 2011 08:50:21
Krzysiek9 napisał(a): ... Jak zatem zmieni się wycena KOV po przeszacowaniu zasobów w Syrii w porównaniu do ostatniego przeszacowania na Ukrainie, gdzie akcje zostały wycenione wg rekomendacji DM BZ WBK na 2,86-2,92zł?
Zestawienie obu przeszacowań poniżej: Low Estimate - 2,9 MMBOE (Ukraina) - 47 MMBOE (Syria) Best Estimate - 13 MMBOE (Ukraina) - 173 MMBOE (Syria) High Estimate - 35,5 MMBOE (Ukraina) - 398 MMBOE (Syria)
Jakby ktoś (z klientów DM BZ WBK) miał informacje o rekomendacji to mógłby nam tutaj streścić. Ostatnio taka rekomendacja pojawiła się dość krótko po podaniu przeszacowania zasobów na Ukrainie więc mam nadzieję, że niedługo też takową zobaczymy. Czy ktoś może próbował na własną rękę oszacować jak może zmienić się wycena akcji KOV w tym przypadku?
Edytowany: 22 marca 2011 08:53
|
|
0 Dołączył: 2010-07-20 Wpisów: 344
Wysłane:
22 marca 2011 09:00:40
przy kursie: 17,60 zł
Panowie z AED mają gaz i próbują zasiać panikę. www.google.com/finance?q=ASX%3...Godzina 12:29 pojawia się informacja o emisji, rynek reaguje wyprzedażą. Jednak największe wolumeny akcji zostają odebrane na bierząco (ponad 500tys sztuk). Ktoś trochę przycwaniakował moim zdaniem.
|
|
0 Dołączył: 2009-05-11 Wpisów: 56
Wysłane:
22 marca 2011 09:12:59
przy kursie: 17,60 zł
Jakby nie zerkać to kurs Aed to jeszcze 7,03,2011 był 0,32 a 4,02,2011=0,44 a obecnie 0,26 a dołek to ,25
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.