0 Dołączył: 2009-01-27 Wpisów: 854
Wysłane:
21 marca 2011 14:12:05
przy kursie: 17,90 zł
Spójrz jeszcze raz, ale dokładnie:  kliknij, aby powiększyć5 minutowe świece ważone obrotem. Wykres kilkudziesięciodniowy. Za którym ruchem stał kapitał (to, że sobie zlecenia wiszą to do żadnego rozliczenia nie zobowiązuje, a jak widać skutecznie napędza transakcje taniej)? To nie są kontrakty terminowe, że pozycja parzy w rękę. A raport będzie dzisiejszy - tak w drodze sprostowania. Tyle, że po 17:35, ale za to z newsletterem żeby prasa miała co cytować :-). W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 21 marca 2011 14:18
|
|
0 Dołączył: 2010-08-16 Wpisów: 706
Wysłane:
21 marca 2011 14:19:44
Cytat:KOV podkreśla, że zgodnie ze wskazaniami raportu RPS, odwiert Itheria-1 zbada strukturę zawierającą potencjalnie światowej klasy ilości węglowodorów. "Niecierpliwie czekamy na rozpoczęcie odwiertu Itheria-1, pierwszego, który będziemy wykonywać jako operator w Syrii" - powiedział wiceprezes KOV Jock Graham, cytowany w komunikacie. Źródło: KOV planuje rozpocząć odwiert Itheria-1 w Syrii w czerwcu
Edytowany: 21 marca 2011 14:20
|
|
Wysłane:
21 marca 2011 14:21:40
Przynajmniej zdejmuje to argument fanatykom OIL, że jak oni trafią to może ropy, a nasze rezerwy malutkie ;-). Może jutro większy wydźwięk w prasie w temacie będzie przy okazji raportu. W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
|
|
|
|
Wysłane:
21 marca 2011 14:35:42
Bardzo, ale to bardzo rozsądnie i fajnie, że KOV w Syrii podobnie jak na Ukrainie ma partnera lokalnego, który zna otoczenie (kontakty) i ma siłę przebicia na lokalnym rynku. Ta strategia dzielenia się z partnerami przyniesie duże wymierne korzyści. Na Ukrainie się bardzo ładnie sprawdza (przedłużenie koncesji + jedna nowa koncesja). A dla każdego kto wyciąga protesty z południowej Syrii ... przypomnijcie sobie czy ktoś się u nas po przewrocie w Polsce takimi pierdołami w przemyśle przejmował?. Kasa płynie zawsze swoim torem! Zwłaszcza w sektorze energii. A w południowej Syrii brakuje wody pitnej więc się ludziom nie dziwcie, że są wkurzeni (zbiorniki wysychają, zmiana klimatu, a Izrael też ciągnie swoje). Jakoś jak górnicy w Warszawie walili koktajlami w prewencję to nikt się nie przejmował. Po Libii nikt nie ma ochoty na kolejną zawieruchę, już do Libii nawet USA się nie chciało pchać (głupio jednak sojuszników z NATO było zostawić, bo jeszcze wyszłoby publicznie w CNN jak Europa to się tylko na paraolimpiadę (z absolutnie całym szacunkiem dla paraolimpijczyków - chodzi o różnicę klas/inną wagę/możliwości) nadaje w kwestii sił ekspedycyjnych - i to na własnym przedpolu). W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 21 marca 2011 14:42
|
|
6 Dołączył: 2009-12-04 Wpisów: 495
Wysłane:
21 marca 2011 15:07:42
A ja tak z innej ,, beczki ,, Panie Jakubie.... jako aktywnego inwestora śledzącego na bieżąco wszystie komunikaty z KOV mocno brakuje mi newslettera na waszej stronie, w dobie mobilnego internetu bardzo wygodnie jest dostawać powiadomienia i czytać raporty bezpośrednio na naszych blackberry :) przynajmniej tak rozwiązane jest to na stronie Petrolinvestu ( chociaż w tym przypadku czasami wolałbym nie czytać tego co przychodzi ). No chyba że przoczyłem gdzieś tą funkcjonalność. Water=70% Land=30% Its a Divers World !!!
|
|
Wysłane:
21 marca 2011 15:33:31
Nie ma takiej funkcjonalności, jest skondensowany newsletter w formie pdfa 21 stron A4: www.kulczykoilventures.pl/file...Jest też prezentacja dla inwestorów z wizyty w Londynie ok. 40 slajdów: www.kulczykoilventures.pl/file...Wiem, że wybiegam przed szereg, ale tyle jest, czy to mało? Przynajmniej jest co czytać, same fakty. Obecnie czekamy na aktualizację newslettera. Niech OIL zapisze pełne 21 stron to porównamy kompetencję przesłania. W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 21 marca 2011 15:36
|
|
0 Dołączył: 2010-12-10 Wpisów: 464
Wysłane:
21 marca 2011 16:11:53
Obserwując dzisiaj szulernię GPW na walorze KOV, mam nieodparte wrażenie, jakby niemała grupa inwestorów, nie czekając na wyniki rocznego bilansu, oraz mając za nic info o Syrii, Ukrainie, koniecznie z desperacją chciała się pozbyć "nic nie wartego papieru". Ten dzisiejszy dzień jest dowodem na totalną manipulację kursem KOV. To wygląda od samego początku na niebywałą grę , konsumującą i trzymającą w ryzach talent Dr-a Kulczyka. I nie wydaje mi się to być żadną teorią spiskową, bo dzieją się rzeczy poza zwykłą logiką normalnego inwestora.
|
|
0 Dołączył: 2010-09-29 Wpisów: 1 491
Wysłane:
21 marca 2011 16:27:44
@Tytan Myśl pozytywnie. To co KOV znalazł w Syrii to naprawdę niezły kawałek tortu (patrząc ile zebrano z emisji kasy to jest to wręcz śmieszna kwota w porównaniu z tym co znaleziono). Mamy Ukraine i Brunei dodatkowo które także są nie małym sukcesem póki co. Zbliża się emisja ale jest duża szansa że nie pójdzie na GPW. I dobrze bo jak widać co za dużo to nie zdrowo. Zresztą w takiej sytuacji jeśli fundy będą chciały wejść to muszą sobie skupić z ulicy co też wpłynie pozytywnie na kurs. Jeśli spółka zacznie już zarabiać na tym wszystkim to przychody same wypchną kurs w niebo. A jak KOV zarobi i będzie chciał dać zarobić inwestorom to zawsze może skupić część akcji i umorzyć  . Pytanie tylko kto wtedy będzie chciał oddać  . A swoją też bym chętnie dorwał tego dowcipnisia co się tam bawi i gra nam na nerwach. ps. Generalnie dla mnie info KOV o Syrii jest 100 razy bardziej wiarygodne niż te 100m do ropy Petrola. Teraz już naprawdę Petrol może się schować.
Edytowany: 21 marca 2011 16:30
|
|
0 Dołączył: 2010-12-10 Wpisów: 464
Wysłane:
21 marca 2011 16:55:34
@onochi To nie wygląda na zabawę , lecz na ukartowaną grę na akcjach KOV. Myślisz że przy tak dużych obrotach ktoś specjalnie traci, jak mógłby zarobić?
@Amphibious Co Ty tu piszesz o Pertrolu? Ta firma miała kurs 100krotnie przewartościowany. Nawet teraz nie odzwierciedla niczego. Wiesz o tym doskonale, jakbyś nie wiedział. Udajesz Greka? Kurs Petrola jest zdecydowanie zawyżony w porównaniu do KOV. Zbilansuj sobie te dwie spółki, a odpowiesz sobie sam. Czy jest coś, czym Petrol w ogóle może się w przeciwieństwie do KOV pochwalić?
|
|
0 Dołączył: 2010-06-04 Wpisów: 123
Wysłane:
21 marca 2011 16:56:45
Tytan napisał(a):Obserwując dzisiaj szulernię GPW na walorze KOV, mam nieodparte wrażenie, jakby niemała grupa inwestorów, nie czekając na wyniki rocznego bilansu, oraz mając za nic info o Syrii, Ukrainie, koniecznie z desperacją chciała się pozbyć "nic nie wartego papieru". Ten dzisiejszy dzień jest dowodem na totalną manipulację kursem KOV. To wygląda od samego początku na niebywałą grę , konsumującą i trzymającą w ryzach talent Dr-a Kulczyka. I nie wydaje mi się to być żadną teorią spiskową, bo dzieją się rzeczy poza zwykłą logiką normalnego inwestora. i tu Tytan muszę się z tobą zgodzić oraz z tym że około pół roku temu pisałeś ogólnie rzecz biorąc, że akcje są za tanie (chyba to ty pisałeś) jak akcje chodzą za grosze to wtedy są bardziej podatne na takie zagrywki. My musimy być cierpliwi, mamy trochę kasy w KOV-ie i wszyscy wiemy, że to jednak porządna firma (ja tak uważam), jestem zadowolony z dzisiejszej informacji, z niecierpliwością czekam na raport .... i na pewno jeszcze długo tu posiedzę. Owszem są obsuwy, wiem, ale też wiem że realizują plan i już nie jest źle pozdrawiam
|
|
|
|
PREMIUM
0 Grupa: Emitent
Wysłane:
21 marca 2011 17:43:19
Amphibious napisał(a):A ja tak z innej ,, beczki ,, Panie Jakubie.... jako aktywnego inwestora śledzącego na bieżąco wszystie komunikaty z KOV mocno brakuje mi newslettera na waszej stronie, w dobie mobilnego internetu bardzo wygodnie jest dostawać powiadomienia i czytać raporty bezpośrednio na naszych blackberry :) przynajmniej tak rozwiązane jest to na stronie Petrolinvestu ( chociaż w tym przypadku czasami wolałbym nie czytać tego co przychodzi ). No chyba że przoczyłem gdzieś tą funkcjonalność. Witam, Funkcjonalność jest w trakcie wdrażania. Mam nadzieję, że newsletter za kolejny kwartał pójdzie już wysyłką do osób, które zarejestrują się via www. Oczywiście będą też powiadomienia o raportach bieżących, informacjach prasowych itd. Pozdrawiam, JKorczak /KOV/
|
|
0 Dołączył: 2010-08-30 Wpisów: 34
Wysłane:
21 marca 2011 17:49:47
|
|
0 Dołączył: 2009-09-05 Wpisów: 278
Wysłane:
21 marca 2011 17:54:56
Czy ja dobrze widzę? 55 baniek straty? Uuuuu.... Cienko to widzę... A miało być tak pięknie... Kwiaty miały być, wywiady... A tu rozczarowanie. Ukraina nie pomaga, w Brunei wg mnie robota idzie jak po grudzie, aż boje się pomyśleć co będzie Syrii... Gazu dużo, ropy niby dużo, a tu skucha i kurs jutro znowu wróci w okolice 1,70. Ehhh....
|
|
Wysłane:
21 marca 2011 17:59:42
A to Ty się zysków w tym raporcie spodziewałeś?? Chyba coś słabo śledzisz działalność tej spółki.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
21 marca 2011 18:12:44
Do Andrzej72: Czy ja dobrze rozumiem, że spodziewałeś się zysku w IV kwartale? No cóż...Ukraina wychodzi na niewielki plus, ale prace w Syrii i Brunei trwają, korporacja zatrudnia ludzi, m. in. od interpretacji danych, dzięki którym rosną rezerwy i zasoby, i mielibyśmy już być na plusie? Strata kwartalna konsekwentnie się zmniejsza, ale... Nie tędy droga do oceny spółki poszukiwawczo-wydobywczej. Stratę w danym okresie należy traktować jako inwestycję w przyszłe zyski. KUB-Gaz został kupiony za 45mln, już więcej niż podwoił swoją wartość. Teraz poczekajcie na raporty analityków o zasobach w Syrii. Patrzyliście na sumę bilansową chociażby? Wzrosła o więcej niż pozyskaliśmy z IPO. Pozdrawiam, JKorczak /KOV/
PS. Traktujcie proszę moją wypowiedź jako głos w dyskusji, a nie zdanie zamykające temat, ok? Chciałbym wysłuchać Waszych opinii, a ostatnio po moim wyjaśnieniu każdy jakoś tak cichnie ;-)
|
|
PREMIUM
Wysłane:
21 marca 2011 18:20:26
kuarek napisał(a):Nie liczylem na zyski, ale przynajmniej na mniejsze straty. (...) Witam, Podaję straty spółki po kwartałach: 4Q 2009: 6.5mln U$ 1Q 2010: 4.1 2Q 2010: 7.6 (tutaj koszty IPO i pokrewne) 3Q 2010: 3.5 4Q 2010: 2.9 Tendencja jest ok, ale jeśli ktoś się mnie spyta, czy w takim razie w okolicach 4Q 2011 będzie zysk - odpowiem - mało realne. Dlaczego? W tym roku planujemy na istniejących koncesjach jakieś 20 'dziur', duża z tego część na Ukrainie, co mimo wzrostu wydobycia pociągnie jej wynik w dół. Mamy nadzieję, że będzie finansowanie bankowe Ukrainy, ale wtedy pojawią się też koszty odsetkowe. No ale czy nie chcemy zobaczyć prawdziwego potencjału Ukrainy? Jeśli powiodą się np. plany przeprowadzenia szczelinowania kolejne przeszacowanie rezerw może nas zaskoczyć. RPS w ogóle nie 'daje' nam za to żadnych rezerw, bo nikt tego nie robił wcześniej na Ukrainie. Ale nasi specjaliści to robili, w różnych zakątkach świata. Ale to jest przyszłość, do tego - muszę 'urzędowo' dodać - obarczona ryzykiem. Pozdrawiam, JKorczak /KOV/
|
|
0 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 745
Wysłane:
21 marca 2011 18:28:41
Co do raportu: 1. Ukraina jest dochodowa to jest plus. 2. Brunei to jest na razie inwestycyjna studnia bez dna (22 miliony dolców o ile się nie mylę na razie pochłonęła, tzn. w samym 2010). Dopóki coś się nie ruszy w Brunei to lipa. A propos, tutaj pytanie do Pana Jakuba, na prezentacji z road show była mapka z grafiką, z której wynikało, że w 2011 I-II kw. ma być etap "pipeline installation" w kontekście prac w Brunei -- może Pan rzucić więcej światła o co chodzi? 3. No i Syria. W prezentacji wyczytałem, że jeśli chodzi o Syrię to jest jakiś deadline listopadowy, czy chodzi o koncesję? Syria wygląda obiecująco, no ale zobaczymy co z tego wyniknie.
Co do oceny raportu to chyba należałoby to robić w zestawieniu z osiągnięciami OILa, może ktoś tu się pokusi o coś takiego.
|
|
0 Dołączył: 2011-03-08 Wpisów: 99
Wysłane:
21 marca 2011 18:28:50
Czy może Pan podać koszty wierceń w poszczególnych kwartałach ?
|
|
Wysłane:
21 marca 2011 18:29:21
To ja mam trochę inne pytanie do Redface. Kiedy KOV spodziewa się zysków, które przewyższą koszty poszukiwawcze? W którym roku, kwartale, miesiącu? Jak rozumiem kolejna emisja ma starczyć na rok działalności. Czy to jest ten okres po którym firma zacznie się sama finansować?
Edytowany: 21 marca 2011 18:31
|
|
0 Dołączył: 2010-07-20 Wpisów: 344
Wysłane:
21 marca 2011 18:33:36
Dodam coś od siebie, bo jest to poczytne forum, z którego wielu inwestorów czerpie 100% swojej wiedzy o KOV, a biadolenie co niektórych może sprowokować niepotrzebny ruch i wywalanie tuż przed wynikami z Bruneii (  ). Jasne, że raport roczny miał wykazać stratę. To było nie do przeskoczenie. Jednak to na czym inwestor powinien się skupić to właśnie tendencja wzrostu przychodów kwartał do kwartału i co za tym idzie redukcji straty. Zarząd podaje też dzienny średni wolumen wydobycia na Ukrainie, który nastraja całkiem pozytywnie. Jest jeszcze kwestia podnoszenia wartości aktywów po różnorakich wycenach niezależnych specjalistów. Prawda jest taka, że jutro sprowokowana ulica zacznie wychodzić, pozbierają grubaski i tych samych akcji użyją do ubierania po wynikach w Bruneii. Przykre, ale prawdziwe.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.