klhnhjkk
Advertisement
PARTNER SERWISU
ahnmgnyc
35 36 37 38 39
Heyahpanama
0
Wpisów: 347
Wysłane: 23 marca 2011 23:06:05 przy kursie: 23,70 zł
Cytat:
Co zaś do cen gier to wydaje mi się mało prawdopodobna taka rozpiętość nawet na różnych platformach 9,99$ i 2,99$. Nie wykluczam, że przed Świętami mogą być obniżki np do 5,99$ ale na pewno nie zaraz po premierze. Tak się robi po kilku tygodniach gdy gra nie idzie. Cenę zapewne przemyśleli - mieli na to dość czasu. Z wywiadów zrozumiałem, że ich prezes jest wytrawnym graczem biznesowym - ale to czas pokarze - to mój pogląd.

Otóż przed chwilą sprawdziłem na app store ceny najlepszych gier płatnych i nie przekraczają one 1 dolara... W top 25 zaledwie 2 gry kosztuja nieco ponad 2 dolary.

Buziek
0
Wpisów: 100
Wysłane: 23 marca 2011 23:49:38 przy kursie: 23,70 zł
baks napisał(a):

Plusy dla Optimusa
Optimus to większa spółka z większym doświadczeniem i znana już na świecie lecz mająca tylko jeden produkt odgrzewany co kilka lat.
Znany tytuł
Minusy Optimusa
100 mln akcji wartość spółki blisko 800 mln
wysoka cena gry 40$ - 40E
jeden produkt

Plusy 11bit
mała ilość akcji 2 mln (przez 3 tygodnie po debiucie tylko 500tyś akcji w obrocie)
Oczekiwana nowa ciekawa fabuła gry
planowana na wszystkie platformy
planowane na ten rok kolejne gry
stosunkowo niższa cena ok 9,99$
Minusy 11 bit
Nowa spółka
Brak większych przychodów przed debiutem

Cena W2 nie daje szans na zbyt duży przyrost nawet jeśli będzie hitem. Natomiast Anomaly przy poziomie cen poniżej 10$ jest znacznie bardzie akceptowalna i jeśli będzie hitem to wolumen sprzedaży może znacznie łatwiej wzrosnąć - czy ktoś uważa, że nie mam racji?

Tak, nie masz racji. Czyli kompletnie pomijasz to jakiego rodzaju jest dana gra i opierasz swoje "prognozy" na zasadzie "ta gra tańsza, więc się więcej sztuk sprzeda". No bez jaj... Porównywanie wysoko budżetowej produkcji typu W2 do Anomaly jest co najmniej niepoważne. To gry z zupełnie "innego świata", inny target, inne oczekiwania, inny rodzaj zabawy. Zgodnie z taką logiką równie dobrze można powiedzieć "Wiedźmin 2 jest 4 razy droższy, więc 4 razy więcej zarobi".

Poza tym w ogóle wiesz czym się grupa Optimus zajmuje? Bo np. gog'a, i działalności CDP w ogóle nie bierzesz pod uwagę. No i rzeczywiście tego Wiedźmina już TYLE razy odgrzewali, że już się znudził...

I ponawiam prośbę - podaj dokładną datę premiery A:WE na konsole i Androida, skoro już to uwzględniasz w ocenie. Nie wiem, skąd masz takie informacje, bo z tego co mi wiadomo to jeszcze nigdzie tego nie potwierdzili.

baks
152
Wpisów: 3 436
Wysłane: 24 marca 2011 08:55:42 przy kursie: 23,70 zł
Heyahpanama napisał(a):
Cytat:
Co zaś do cen gier to wydaje mi się mało prawdopodobna taka rozpiętość nawet na różnych platformach 9,99$ i 2,99$. Nie wykluczam, że przed Świętami mogą być obniżki np do 5,99$ ale na pewno nie zaraz po premierze. Tak się robi po kilku tygodniach gdy gra nie idzie. Cenę zapewne przemyśleli - mieli na to dość czasu. Z wywiadów zrozumiałem, że ich prezes jest wytrawnym graczem biznesowym - ale to czas pokarze - to mój pogląd.

Otóż przed chwilą sprawdziłem na app store ceny najlepszych gier płatnych i nie przekraczają one 1 dolara... W top 25 zaledwie 2 gry kosztuja nieco ponad 2 dolary.

Wszelkie uproszczenia wiodą na manowce .. według Twojego myślenia jeśli W2 wyjdzie w wersji sprzedawanej przez AppStore to także będzie kosztował 1,99$ - chyba sam nie wierzysz w to co piszesz. Nigdzie ni pisałem, że to ten sam ciężar gatunkowy. Dlatego chociażby tak duża różnica w cenie i nieco inna grupa docelowa. Uważam jednak, że sprzedaż Anomaly może być nawet większa niż W2 i na pewno nie po 0,99$. Ale zgodzisz się ze mną, że jeśli cena W2 zostałaby obniżona także 5 razy do 8$ sprzedaż wzrosłaby znacznie tylko jednak zyski ze wzrostu sprzedaży z tak obniżonej ceny nie pokryłyby nawet połowy zysków z ceny bez obniżek. Trzeba mieć trochę wiedzy i doświadczenia biznesowego aby to rozumieć. Swoimi rzeczowymi wypowiedziami prezes mnie przekonał. Tym bardziej, że od wielu lat pracuje w tej branży. Dalsza dyskusja na ten temat nie ma sensu bo sceptyków na siłę nie uda się przekonać. Każdy pozostanie przy swoim pisałem już, że czas pokaże kto miał rację w sprawie najwyższych cen i dostępności. Pozostałe platformy sądzę , że 2 kwartał - a nie wiem czy sam prezes zna dokładny termin - więc nie bądź śmieszny i nie wymagaj abym ja znał ten termin. W zapowiedziach były wszystkie platformy. Przypominam, że gry przechodzą procesy certyfikacji na platformę - wart to wiedzieć tocząc zażarte dyskusje ..
Jak widać na Sniperze procesy certyfikacji potrafią opóźnić debiut gry.
Sniper miał być w marcu a jest 12-14 kwietnia. Debiut w Ameryce Północnej znów opóźniony ze względu na dłuższą certyfikację w USA i Kanadzie. Z kolei w Japonii ze względu na Katastrofę. Wiele czynników wpływa na ostateczny termin debiutu. Sam staż czy ilość wypowiedzi na forum nie czyni nikogo ekspertem. To rzeczywistość giełdowa weryfikuje czasem nawet największych macho. Moim zdaniem cena na debiucie będzie w przedziale 29-32zł o ile nie będzie dużych perturbacji w świecie biznesowym i militarno-środowiskowym. Spodziewam się sprzedaży w ilości 1-1,5 mln sztuk Anomaly do końca roku.
Najwyższa spodziewana cena w tym okresie 30-35zł - choć może wzrosnąć jeśli sprzedaż "zaskoczy". Kończę tą polemikę bo nie ma czasu na puste przekomarzania się - kto chce może wierzyć a na jesieni sprawdźcie czy miałem rację. Nie jestem geniuszem ani jasnowidzem - także mogę się mylić. A poza giełdą mam kilka innych zajęć przynoszących stały dochód. Sieci komputerowe, światłowody itp wymagają stałego nadzoru.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)

Fantomas
0
Wpisów: 379
Wysłane: 24 marca 2011 17:18:33 przy kursie: 24,25 zł
Heyahpanama napisał(a):

Ilość gier w Appstore= prawie 54k
Średnia cena gry=$1.67, ponad 1/3 gier jest darmowych, a prawie 30% jest za 0,99$
Dziennie wchodzi do Appstore 114 gier i ten wskaźnik rośnie.

Wydanie gry w Appstore za 9,99$ to jak wydanie wersji pudełkowej na PC za 50$.

Vach
0
Wpisów: 61
Wysłane: 25 marca 2011 10:20:12 przy kursie: 23,56 zł
Jako że pracownicy 11bit udzielają się w tym wątku, to mam do nich pytanko: czy recenzenci z Polski i świata dostali już swoje kopie Anomaly do recenzji i czy ew. jest jakieś embargo na datę publikacji tekstów?

Pytanie zmierza do jednego: czy możemy spodziewać się recenzji gry przed 8 kwietnia?

baks
152
Wpisów: 3 436
Wysłane: 25 marca 2011 10:30:48 przy kursie: 23,56 zł
topfacet napisał(a):
Ale spolka dotad chyba nigdy nie informowala ze zamierza wydac Anomaly na konsole? A teraz takie zdjecie przy okazji wywiadu?

Pytam, bo moze sie to przelozyc na kurs i wyniki.

Prezes w każdym wywiadzie mówił o grze na wszystkie platformy.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)

zbynio81
0
Wpisów: 25
Wysłane: 25 marca 2011 12:38:31 przy kursie: 23,56 zł
XBOX LIVE i PSN-pewnie zobaczymy lada dzień

póki co PC i IPHONE (tutaj spodziewam się największej sprzedaży)

jednak nie wiele mnie na konsole w cyfrowej dystrybucji zwłaszcza obserwując jakie gry wychodza na Xboxa i Playstation

Vach
0
Wysłane: 25 marca 2011 13:05:24 przy kursie: 23,56 zł
baks napisał(a):

Prezes w każdym wywiadzie mówił o grze na wszystkie platformy.

Proszę w takim razie o choć jednego linka, w którym prezes wypowiada się w ten sposób.

del-20120704
0
Wpisów: 37
Wysłane: 25 marca 2011 13:33:18 przy kursie: 23,56 zł
Vach, proszę bardzo oto link:

Fragment wywiadu z Grzegorzem Miechowskim z 11 Bit Studios z marcowego wydania PLAY:

"Robimy grę naszych marzeń” – dwustronicowy wywiad z Grzegorzem Miechowskim z 11 Bit Studios

Wiecie, co jest ową grą marzeń, nad którą pracuje były filar studia Metropolis, współtwórca takich klasyków, jak „Teenagent”, „Tajemnica statuetki” czy „Gorky 17″? To „Anomaly: Warzone Earth”. Tytuł, który PocketGamer zaliczył do 10 najbardziej oczekiwanych gier na iPhone’a w bieżącym roku.

Na urządzeniach Apple’a ambicje 11 Bit Studios się nie kończą. Jak mówi Miechowski:

Nasz silnik specjalnie został stworzony z myślą o równoległym tworzeniu gier na różne platformy (…) jest „fabryką” na komputery PC, Mac, iPhone’y i iPady, ale nie ukrywam, że jego możliwości są większe. Chcemy robić mniejsze gry, za to z oryginalnym, wykręconym gameplayem i dla takich gier platformy z Androidem czy tablety ogólnie i konsole sprawdzają się znakomicie."

Pozdrawiam wszystkich liczących na to, że Anomaly Warzone Earth to dopiero dobry początek ...

Vach
0
Wysłane: 25 marca 2011 13:48:44 przy kursie: 23,56 zł
Ok, jest to pewnego rodzaju mrugnięcie okiem do czytelników, niemniej wprost nikt nigdy tego nie powiedział. Ja również wierzę w to głęboko, że gra ukaże się np. na konsolach, ale w tej chwili takich gwarancji nie ma. Twierdzenie, że prezes opowiada w każdym wywiadzie, że Anomaly zostanie wydana na wszystkich platformach jest naciągane.

To tak jak Panowie z OPT w każdym wywiadzie mówią, że bardzo będą chcieli, aby Wiedźmin ukazał się na konsole, niemniej do tej pory nikt nie powiedział głośno i wyraźnie, że tak się stanie.

Wiem, że rynek dyskontuje oczekiwania, ale to są oczekiwania, a nie potwierdzone fakty.

topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 25 marca 2011 15:31:36 przy kursie: 23,56 zł
Czy ktos z 11BIT moglby wreszcie odpowiedziec na pytanie, ktore zadalem kilka dni temu- czy pierwsze zdjecie z wywiadu to wersja Anomaly na konsole XBOX 360, czy tez pad podpiety pod PC?

McMagik
0
Wpisów: 35
Wysłane: 27 marca 2011 22:48:30 przy kursie: 23,56 zł
Vach napisał(a):
Ok, jest to pewnego rodzaju mrugnięcie okiem do czytelników, niemniej wprost nikt nigdy tego nie powiedział. Ja również wierzę w to głęboko, że gra ukaże się np. na konsolach, ale w tej chwili takich gwarancji nie ma. Twierdzenie, że prezes opowiada w każdym wywiadzie, że Anomaly zostanie wydana na wszystkich platformach jest naciągane.

To tak jak Panowie z OPT w każdym wywiadzie mówią, że bardzo będą chcieli, aby Wiedźmin ukazał się na konsole, niemniej do tej pory nikt nie powiedział głośno i wyraźnie, że tak się stanie.

Wiem, że rynek dyskontuje oczekiwania, ale to są oczekiwania, a nie potwierdzone fakty.

Oczywiście, że jeszcze nikt publicznie nie podał ewentualnego terminu premiery na konsole - wydaje mi się, że jeszcze nie jest dobry moment na wypuszczenie takiej informacji przez spółkę.

Czy macie w ogóle jakieś wątpliwości, że wersje na pozostałe platformy mogą się nie pojawić? Inwestując w tak potężny silnik do robienia gier, spółka musiałaby być niepoważna, żeby go nie wykorzystać i spocząć tylko na wersji na urządzenia apple'a.

Qrczak
0
Wpisów: 75
Wysłane: 28 marca 2011 01:07:40 przy kursie: 23,56 zł
Wszędzie jest napisane, ze Anomaly pojawi się w wielu kanałach cyfrowej dystrybucji ale potem zawsze są wymieniane tylko Steam i GamersGate. Wiadomo o jakiś innych?
Co będzie np. z MacApp Store?
Myślę że wersja na Maca właśnie tam miałaby największą szansę się przebić.

constant
7
Wpisów: 278
Wysłane: 28 marca 2011 01:25:32 przy kursie: 23,56 zł
To ze bedzie na AppStore wydaje sie bezdyskusyjnie oczywiste.
Inaczej 99% uzytkownikow iOS nie daloby rady zagrac w AWZE ;-)

Qrczak
0
Wpisów: 75
Wysłane: 28 marca 2011 12:33:16 przy kursie: 25,15 zł
To że będzie na AppStore to oczywiste ale chodziło mi o Mac AppStore. Niedawno otwarty sklepik z aplikacjami dla systemu Mac OS X.

www.apple.com/pl/mac/app-store...

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 29 marca 2011 21:35:10 przy kursie: 24,95 zł
Dzisiejszy wynik testów gry:

www.gamikaze.pl/Specjaly/Playt...

Ogólnie pozytywnie, jednak z przekory zacytuję fragmenty negatywne:

Cytat:
...Gra się bardzo przyjemnie, niemniej jest jeden problem - w przypadku porażki wracamy do pierwszej fali, co jest dość irytującym rozwiązaniem, które miejmy nadzieję zostanie ostatecznie zmienione.
Znaczne poprawki przydałoby się na jeszcze jednym polu – chodzi o spolszczenie produkcji, które na razie wypada fatalnie. Mam tu na myśli głosy „aktorów”, choć w tym wypadku należałoby mówić raczej o zupełnych amatorach. Ich wypowiedzi są tak sztuczne i naciągane, jakby nagrywały je nudzące się dzieciaki. Czasami odnosimy wręcz wrażenie, że panowie robią sobie żarty. Oby to było robocze wydanie nagrań…

Dodatkowy wniosek - w spolszczeniu nie będzie tylko polskich napisów, ale być może i głosy. Osobiście jestem fanem języka angielskiego w grach, więc spolszczanie głosów na siłę mnie nie przekonuje - mam nadzieję iż pomysł lokalizacji gry zakończy się na polskich napisach.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

McMagik
0
Wpisów: 35
Wysłane: 30 marca 2011 11:50:18 przy kursie: 21,40 zł
Zdecydowanie więcej plusów.

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 30 marca 2011 11:52:14 przy kursie: 21,40 zł
Cytat:
Zdecydowanie więcej plusów.

Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 30 marca 2011 12:15:22 przy kursie: 21,40 zł
Frogu nie wrzucaj nam tu video z Misia bo od razu kurs zaczyna spadac:))).

Janus Corvinus
0
Wpisów: 171
Wysłane: 30 marca 2011 13:33:49 przy kursie: 21,40 zł
Frog napisał(a):
Dodatkowy wniosek - w spolszczeniu nie będzie tylko polskich napisów, ale być może i głosy. Osobiście jestem fanem języka angielskiego w grach, więc spolszczanie głosów na siłę mnie nie przekonuje - mam nadzieję iż pomysł lokalizacji gry zakończy się na polskich napisach.

Najlepiej by było, gdyby każdy mógł wybrać język dubbingu i język napisów w dowolnych kombinacjach.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE 11bit

35 36 37 38 39

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,413 sek.

rtfcogqz
fqoyqcev
wpwjxzob
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
gumegepu
qdufnmlz
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat