PARTNER SERWISU
gnjupkba
161 162 163 164 165
Mieszko
0
Wpisów: 431
Wysłane: 10 kwietnia 2011 15:16:16 przy kursie: 17,00 zł
Maximus, dzięki serdeczne za link.
Cytat:
Jedyna legalna partia polityczna Brunei, poparła
regionalnej muzułmańskiej wspólnoty w sprawie
potępienia Singapuru za zakazanie dziewczynkom
noszenia chust w szkołach, jak podało Kyodo.
Brunei, zasobny w ropę naftową sułtanat na
północnym wybrzeżu tropikalnej wyspy Borneo, ma
330.000 mieszkańców, którzy są w większości
muzułmanami

Kto mi wyjaśni jaki ma sens podawanie takich informacji w dziale Analiza Makroekonomiczna?

Z ciekawych wyliczeń uderzył mnie zwłaszcza wzrost w aktywach obrotowych o 918 %. Jeśli dobrze zrozumiałem, to był to stan na 31.12.2010 r. Od tego czasu mieliśmy m.in. przeszacowanie na Ukrainie i w Syrii plus nowe odwierty.

kastalto
0
Wpisów: 434
Wysłane: 10 kwietnia 2011 17:42:34 przy kursie: 17,00 zł
i3odzio napisał(a):
Wieści z syrii: www.reuters.com/article/2011/0...

Protestów ciąg dalszy i nie wygląda na to żeby rewolucja miała "przejść bokiem". Giną ludzie, a wojsko jest w ciągłej gotowości... To jest IMHO większa niewiadoma niż brunei..

Tak, sytuacja jest rozwojowa. Trzeba też pamiętać że tatuś obecnego dyktatora, Hafez al-Assad, w 1982 dokonał bezprecedensowej masakry własnych cywili. Siły bezpieczeństwa/wojsko wymordowały praktycznie wszystkich mieszkańców miasta które ośmieliło zaprotestować przeciwko dyktaturze Hafeza tatusia. Więcej informacji pod:

en.wikipedia.org/wiki/Hama_mas...
www.abovetopsecret.com/forum/t...
translate.google.pl/translate?...

Pewnie niedługo dowiemy się, jak daleko padło jabłko od jabłoni?!

k.

Anest
0
Wpisów: 26
Wysłane: 10 kwietnia 2011 20:02:56 przy kursie: 17,00 zł
A ja mam pytanie do Redface'a:
Rzuciło mi się w oczy (pewnie było to wcześniej mówione, le przeoczyłem), że na Ukrainie KubGas ma licencje poszukiwawczą, czyli może wydobyć do 10% zasobów. Pisał Pan wcześniej, że na ukrainie wydobywamy promil tego co jest rozpoznane, czy słusznie zakładam, że KubGas będzie się starł o zmianę koncesji na wydobywczą i co za tym idzie o zwielokrotnienie wydobycia?

Pozdrawiam Anest

kastalto
0
Wysłane: 11 kwietnia 2011 09:58:58 przy kursie: 17,00 zł
wojteksn napisał(a):
ja mówie że pomimo certyfikatów zgodności zdarzają się rzeczy nie zawinione przez wykonawcę. i czy by stało nad pracownikiem 100 dyrektorów w cale nie było by lepiej a wręcz przeciwnie gorzej.
jedynie czego można zapobiec przy wierceniu to eksplozji gazów. pozatym odwiert został wykonany prawidłowo i do jakiegoś czasu wszystko grało i przeprowadzono I etap badań bez zakłuceń. a to może świadczyć że doszło do mechanicznej usterki rur - ale otym zdecyduja eksperci powołani przez wspólników.

[...]

uwierz że ludzie biorą duża kasę za pracę i wykonują ja należycie i takie sytuacje jak ta w bloku L zdarzają sie wszędzie na świecie.
Jeżeli sądziłeś że w kilka tygodni staniesz się bogatszy dzięki KOV to sory to nie ta bajka nalezy dokładnie czytac strategię inwestycyjną

@wojteksn:
Ponieważ jesteś z branży, to pociągnę temat. Czy nie jest tak, że są różne klasy (w sensie jakości, wytrzymałości itd) osprzętu (orurowanie, beton, itd) które stosuje się w zależności od tego co się napotka w czasie wiercenia? Różnice ciśnień mogą być ogromne, w większości przypadków stosuje się pewnie okładziny standardowe a w przypadku wykrycia anomaliów zapuszcza się materiały o wyższej wytrzymałości. Czy nie jest tak?

k.

Krzysiek9
0
Wpisów: 706
Wysłane: 11 kwietnia 2011 10:05:40 przy kursie: 17,00 zł
26 dni przed WZA wypada w piątek zatem w tym tygodniu powinniśmy poznać porządek obrad.
Dziś mija 35 dzień prac nad odwiertem O-9.
Testy o O-8 "trwają" pytanie czy w tym tygodniu poznamy wyniki?

qguar
0
Wpisów: 262
Wysłane: 11 kwietnia 2011 16:22:28 przy kursie: 17,00 zł
Jeżeli się nie mylę, O-8 oczekuje na testy. Nie znalazłem informacji o ich rozpoczęciu. No, chyba że KOV nie będzie o tym informował ( być może to nieistotne ;) ).

jasqlek
0
Wpisów: 66
Wysłane: 11 kwietnia 2011 20:53:02 przy kursie: 17,00 zł
ludzie opanujcie sie...
KOV idzie zgodnie z planem, jezeli nie wierzycie to odsylam do prezentacji.
Co tak wlasciwie sie stalo? Jeden odwiert zamkneli? Big Deal.
A czy ktos sobie zadal pytanie co nam ten odwiert dal? Ilu cennych informacji udzielil?
Nikt nie mowil, ze bedzie latwo...
Jezeli inwestycja was przerasta to wiecie co robic.

Amphibious
6
Wpisów: 495
Wysłane: 11 kwietnia 2011 23:12:01 przy kursie: 17,00 zł
Marclim napisał(a):
panikarz napisał(a):
ale cisza na wątku,
po wszystkich naukowych komentarzach, wykładach z geologii, naszej wyższości na Petrolem a nawet możliwości porozmawiania z samym P. Jakubem Korczakiem, nagle uszło powietrze z balona i pozostał ogólny niesmak.
Wkrótce może się okazać że wyśmiewany Petrol jednak dokopał się do ropy a ten profesjonalnie zarządzany KOV porzucił już jeden odwiert, nie wiadomo czy nie porzuci następnych, plany co dalej są mgliste, kredyt odłożony, emisja w drodze.
Irytujące jest dla mnie twierdzenie, że KOV to inwestycja dla długoterminowców, tak naprawdę to wszyscy długoterminowi są krótkoterminowcami, którzy nie zdążyli sprzedać bez strat, i żal im teraz wychodzić. Długoterminowym inwestorem to jest napewno P. Kulczyk, bo to jest jego firma, natomiast na giełdzie się zarabia albo nie.

Masz 100% rację. Wszyscy ostro jechali na Petrola, że niby mami ludzi złudnymi obietnicami, ale to OIL rośnie 3-5% na każdej sesji (łącznie 45% w ciągu miesiąca) i wszystko wskazuje na to że są blisko ropy (jeśli się dowiercą kurs jeszcze skoczy kilkadziesiąt %). A KOV ze swoją przejrzystą polityką informacyjną nadal stoi w miejscu (a wręcz spada o kilka %). Ludzie mają prawo czuć się zawiedzeni i rozczarowani...

Oj Marclim ....nie wiem jak długo śledzisz Petrola ale powiem ci jako osoba która zaliczyła kiedyś sporą stratę a ostatnio bardzo duży zarobek na Petrolu ( i ciągle jestem w grze ) że zrobisz komuś sporą krzywdę jeżeli rozbudzisz w nim te uczucia na któych gra przez ostatnich kilka lat Krauze pisząc że są blisko ropy...bo oni są zawsze blisko. Poczytaj trochę o Petrolu ile razy już mieli w swojej historii ropę i ile razy już mieli ją wydobywać na dniach. Kov to świetna spółka i da zarobić dużo kasy w odpowiednim czasie a o jej wartości świadczy fak t że na wieść o zamknięciu odwiertu spada o 3% ....to żart na Petrolu miałbyś minus 50 % Kov przy Petrolu to jak OFE a i tak przecież w każdej chwili może pojawić się news z Ukrainy który zmieni wszysko.
Water=70% Land=30% Its a Divers World !!!

zala82
0
Wpisy: 65
Wysłane: 12 kwietnia 2011 05:57:21 przy kursie: 17,00 zł
Mały ruch na forum a obroty nadal pozostają wyżej od średniej ,bardzo plusowa sytuacja!

zabapinkfloyd
0
Wpisów: 514
Wysłane: 12 kwietnia 2011 09:21:24 przy kursie: 16,80 zł
Moim zdaniem dopóki nie znajdziemy ropy to nie ma co liczyć na jakieś spektakularne wzrosty.
Natomiast każdy dobre info będzie broniło kurs przed spadkami.

GDA66TY
0
Wpisów: 154
Wysłane: 12 kwietnia 2011 10:23:11 przy kursie: 16,80 zł
zabapinkfloyd napisał(a):
Moim zdaniem dopóki nie znajdziemy ropy to nie ma co liczyć na jakieś spektakularne wzrosty.
Natomiast każdy dobre info będzie broniło kurs przed spadkami.

Większość myśli podobnie. Ropa jest to marzenie wszystkich inwestorów,marzenie rady nadzorczej,marzenie zarządu. Nawet gdyby tej ropy było tyle co w Karlinie to i tak spowoduje to wzrost z wideł na widły.

grego01
0
Wpisów: 78
Wysłane: 12 kwietnia 2011 10:38:54 przy kursie: 16,80 zł
Panowie powinnismy myśleć pozytywnie i trzeźwo oceniac -informacje mamy jak na dłoni ja bym w cale nie panikował i zjazdów sie nie spodziewam , może wahania 3 groszy na walorze nic wiecej. A w perspektywie wzrosty pod samą ukraine i WZA, wystarczy takze by KOV potwierdził emisje papiera w Kanadzie bądz w Londynie a kurs poleci w górę - nazwisko Kulczyk nie jest anonimowe w swiecie businessu inwestorzy z LSE czy Kandady wiedzą co to za przedsiewziecie- to te giełdy w szczególności Kanadyjska wyznaczają kierunki rozwoju branży kształtuja trendy- KOV nie zostanie pominięty, IMHO warto być bardzo czujnym bo można przespać wzejście poranka ;-)

zabapinkfloyd
0
Wpisów: 514
Wysłane: 12 kwietnia 2011 11:21:16 przy kursie: 16,80 zł
Nie wierz w duchy :) jak na razie spółka ma spore kłopoty i nie ruszy do góry.

Czterybbbb
0
Wpisów: 46
Wysłane: 12 kwietnia 2011 20:25:29 przy kursie: 16,80 zł
Obserwując to co się stało w zeszłym tygodniu dochodzę do wniosku, że komuś mocno zależało na obronie kursu i opanowaniu paniki po złym info. Ktoś skupił akcje za 5,5 mln. Ustabilizował kurs po niewielkim spadku. Jeśli to było przemyślane, to był dobry ruch. Kogoś, komu zależało żeby uchronić kurs spółki przed zwałką. Niech każdy odpowie sobie, kto to mógł być. Co mogło się zdarzyć można zobaczyć patrząc na dzisiejsze notowania CityInter. Tymiński zostawił ich samych z tym bajzlem i oszukał kolejny raz.
Wiadomo, że idzie emisja. Czy łatwiej byłoby znaleźć chętnego na KOV, obojętnie gdzie (tu, LSE czy Kanada), w momencie gdy przed chwilą kurs zwalił się na łeb, czy mimo złego infa, kurs nadal trzyma w miarę stabilny poziom?
W sumie mam nadzieję, że tak było. I że KOV, KI i osobiście samemu Kulczykowi zależy żeby było dobrze. To nieźle świadczy o intencjach właściciela i o bliższej czy dalszej przyszłości spółki.
Na obronę zostało właściwe info z Ukrainy i przeszacowanie zasobów. Syria jest potencjałem przyszłościowym z nieodgadnionym terminem realizacji. Brunei zależy wyłącznie od widzimisię nieudolnego AED które też nie ma kasy. Jeśli info z Ukrainy nie będzie jasno i odpowiednio podane i odebrane przez rynek pozytywnie, myślę, że będziemy się osuwali na 1,5 - 1,4 a może nawet niżej w dłuższym okresie w zależności od szerokiego rynku i ogólnego optymizmu, którego coraz mniej, jak widzę po zmniejszającej się na forum ilości wpisów.
Wszystkim sfrustrowanym porównującym do Petrola uświadomię tylko, per analogiam, że KOV po 5 latach poszukiwań kosztuje teraz ok 1 grosz. Po zwyżce na 2 grosze panuje ogólna euforia i rozlega się "Łaaałłł! Pojechaliśmy 50% w górę!!!! Mamy ropę!!!" :))))) Tam idzie 50% emisja i wg. mnie ściema za ściemą żeby ktoś kupił tę makulaturę. To nie inwestowanie, to religia. Pozdrawiam wszystkich.
4B

kfahoo
0
Wpisów: 122
Wysłane: 12 kwietnia 2011 20:45:56 przy kursie: 16,80 zł
mala uwaga... z grosza na dwa to jest 100% nie 50%...

Kubelek
0
Wpisów: 2
Wysłane: 13 kwietnia 2011 07:26:59 przy kursie: 16,80 zł
Kolejna plotka o Nigerii? Źródło to samo co poprzednio, czyli http://www.africaintelligence.com Data publikacji 6 kwiecień

"As for OML 42, Conoil bid USD 675 million but was pipped at the post by Kulczyk Oil Ventures owned by Polish tycoon Jan Kulczyk, which offered EUR 800 million (the bid was revealed exclusively by Africa Energy Intelligence in its last issue, no. 648) in association with the Nigerian concern Nestoil. Among Nestoil's directors is Olaiya Orlando Ojo, former head of Shell Nigeria Gas. Kulczyk also offered to hand 10% of his stake to local communities, an initiative that gave him the edge over Conoil."

Krzysiek9
0
Wpisów: 706
Wysłane: 13 kwietnia 2011 08:09:27 przy kursie: 16,80 zł
W każdej plotce jest ziarno prawdy. A co myślicie o takim scenariuszu, że debiut na LSE może być powiązany z wejściem KOV dzięki samemu KI w koncesje w Nigerii? Stąd póki co wszystko owiane tajemnicą. Ponadto w takim przypadku szczerze wątpię aby na LSE spółka debiutowała po przeliczeniu na złotówki na podobnym poziomie cenowym jak na GPW nawet jeśli wypuszczą również 400 mln akcji. Jeśli ta plotka się potwierdzi to moim zdaniem emisja na LSE będzie bardzo korzystna z punktu widzenia kursu na GPW.

madstorm
0
Wpisów: 51
Wysłane: 13 kwietnia 2011 08:13:30 przy kursie: 16,80 zł
Tymczasem AED szybuje o prawie 9% w górę (zmiana o 2 australijskie grosze ;) po informacji o zmianie stanu zaangażowania spółki Winlen Pty Ltd o prawie 2% (sprzedali w czwartek 2.500.000) akcji.

źródło
Edytowany: 13 kwietnia 2011 08:14

qguar
0
Wpisów: 262
Wysłane: 13 kwietnia 2011 08:15:24 przy kursie: 16,80 zł
Cóż... coś wykombinować muszą, żeby emisją byli zainteresowani zachodni inwestorzy (zakładając, że taka emisja nastąpi- tego nie wiemy na 100%). Bo w tej chwili to sytuacja nie wygląda najlepiej. Jest Ukraina, a poza nią- właściwie same niewiadome :/
Edytowany: 13 kwietnia 2011 08:17

kastalto
0
Wysłane: 13 kwietnia 2011 10:37:12 przy kursie: 16,80 zł
Taaak, mamy ciszę przed burzą. W krótkiej perspektywie, odnośnie postępów prac czekają nas tylko informacje z Ukrainy. Jakoś nie wierzę w szybki postęp z Lukutem. Za to czkają nasz fundamentalne zmiany w akcjonariacie, to już chyba przesądzone. Co tu dużo gadać: obecna kapitalizacja to mniej niż 200 mln euro, licytacja Nigerii 800 mln euro. Zresztą omawialiśmy temat parę tygodni temu w okolicy strony 150 jakby co...

k.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

161 162 163 164 165

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,613 sek.

kgqxgyla
tdhsquen
nlodrgoa
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
gwusecfb
rrqjfssz
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat