0 Dołączył: 2010-03-10 Wpisów: 3
Wysłane:
27 kwietnia 2011 15:19:17
przy kursie: 9,76 zł
teksty genialne z przyjemnością zakupie i zagram, poczuje się jak najgorszy wieśniak to doda klimatu :D
|
|
0 Dołączył: 2008-10-04 Wpisów: 572
Wysłane:
27 kwietnia 2011 15:23:26
Ludzie którzy znają i słyszą o takich grach raczej należą do średniej lub wyższej wartstwy społecznej której rażą takie syfiasty teksty które przeszkadzają w grze. Wulgaryzmami trzeba się posługiwać z dużą ostrożnością i stosować w odpowiednich momentach, które wpasowaują się klimat sytuacyjny. Potrzeba bardzo dobrych aktorów, żeby to w ogóle wyszło, w przeciwnym przypadku należy unikać wulgaryzmów, bo po prostu wyjdzie porażka i parodia. To co tutaj zaprezentowane to polska typowa wieśniacka żenada na skalę światową. I to coś ogłosili najlepszą polską grą wszechczasów. Ktoś komu się podoba ten styl, to jest przykładem osoby, której wrażliwość językowa została stępiona do zera. Na szczęście nie należę do tej grupy. Co cię nie zabije, to cię udziwni
[**usunięto zakazaną treść**]
|
|
0 Dołączył: 2010-11-06 Wpisów: 121
Wysłane:
27 kwietnia 2011 15:29:08
Na Facebooku właśnie ukazała się informacja, że gra trafiła do tłoczni A oficjalny komunikat prasowy tutaj: www.cdprojekt.pl/news/5616/Gra...@mankomaniak: widać, że nie grałeś w pierwszego Wiedźmina. Tam teksty idealnie trzymały klimat prozy pana Sapkowskiego. Myślę, że z dwójką będzie podobnie. A jak sam będziesz robił grę, to do pisania tekstów z pewnością zatrudnisz prof. Miodka... tylko ciekawe kto by to kupił?
Edytowany: 27 kwietnia 2011 15:32
|
|
|
|
30 Dołączył: 2010-07-06 Wpisów: 200
Wysłane:
27 kwietnia 2011 16:07:26
Wiedzmin wpisuje sie w swiat stworzony przez Sapkowskiego. To jest swiat zabitej dechami sredniowiecznej wsi, z potworami z bagien. Nikt tam nie bedzie deklamowal Pana Tadeusza, ani spiewal roty. Mysle ze watek sztucznej mgly oraz krwi na rekach wojta tez pozostanie bez odzewu. Wies jaka jest, kazdy widzi. Niesmakiem bylo by to zmieniac.
Co do przejaskrawienia ktorego sie dokonales - idac tym tropem mozna z kazdej gry, czy czynnosci zrobic jakas patologie. Ba, spekulacyjny handel, ktorego sie tutaj dopuszczamy byl swego czasu przestepstwem.
Jesli chodzi o bulletstorma, ciezko powiedziec dlaczego nie sprzedal sie w takiej ilosci jak zakladano. Nie sadze ze to przez teksty postaci, po ktorych szybko mozna wyczuc ze sa poprostu parodia calego gatunku. Gra sama w sobie byla swietna, jesli chodzi o wykonanie, dynamike walki, grafike, udzwiekowienie i humor. Co zawiodlo? Moze release na styk z Crysisem2? Zly sezon? Trudno powiedziec.
Moralnosc oznacza rozne rzeczy, w roznych kulturach. Pokazanie sutka w USA wola o pomste do nieba i sad polowy. Z kolei strzelanie do ludzi, wyrywanie narzadow, duszenie i wszelaka przemoc jest spokojnie sprzedawana od lat 15-16. W niemczech jest na odwrot, nikt nie ukrywa faktu ze kobiety maja piersi. Za to mordowanie ludzi i rozlew krwi na hektolitry jest cenzurowany w mediach i grach jak tylko sie da. Co jest lepsze dla spoleczenstwa, chyba nie trzeba mowic.
A rynek? Rynek rzadzi sie swoimi prawami. W japonii sa popularne symulatory milosno-erotyczne, oraz cala feeria komiksow dla majacych przenajrozniejsze smaki erotyczne. W polsce mamy wiedzmina, w ktorym wiesniacy sa sobą. Dzieki temu, niedlugo kazdy z nas zmieni sie we Fritzla..
|
|
0 Dołączył: 2010-11-10 Wpisów: 808
Wysłane:
27 kwietnia 2011 16:26:22
Od siebie tylko chciałem dodać, że owym filmikiem jestem urzeczony. Ostatnio czytałem felieton na polygamii, w którym autor stawia dość kontrowersyjną tezę, że przewagą gier nad filmem czy książką jest to, że nie jesteśmy tylko biernym odbiorcą akcji, ale jej twórcą. A to co widzę na tym filmie, to ucieleśnienie moich wyobrażeń z czasu czytania wiedźmina wzbogacone możliwością samodzielnego kreowania wydażeń! Świat został odtworzony wręcz perfekcyjnie, i z przykrością akceptuje fakt, że żeby się w nim zanurzyć, będę musiał poczekać na wersję PS3. A co do jezyka. Tarzałem się ze śmiechu podczas dialogu geralta z paserem (Talarem?) w wiedzminie 1. Ot, trzeba mieć troche dystansu do otaczającego nas świata i wcale to nie znacza, że się jest prymitywem... Kod:mod: end of story. manko powiedział co miał powiedzieć, mało się ostało bo forma nie zmieściła się w ograniczeniach. temat zamknięty.
Edytowany: 27 kwietnia 2011 22:01
|
|
Wysłane:
27 kwietnia 2011 22:21:04
Skoro zostało usunięte 85% mojej dzisiejszej beletrystyki, mam prawo skończyć tylko jednym zdaniem temat. Wiedźmin byłby o wiele lepszą grą, gdyby nie było w niej tak dużej maści wulgaryzmów na każdym kroku, która zwyczajnie wychodzi nienaturalna. Być może gdyby użyto lepszych głosów aktorów i ułożono lepszy scenariusz (przede wszystkim dialogi, ale także poprawienie naiwnych scenek), gra mogłaby mieć mieć duży potencjał odbiorców. Obecnie uważam, że istotnie zaniżono te grupę i będzie to miało bardzo istotny wpływ na kurs akcji. EOT (bo ja musiałem mieć ostatnie słowo:) Co cię nie zabije, to cię udziwni
|
|
Wysłane:
27 kwietnia 2011 23:13:26
Ponadto spółka jest przewartościowana horrendalnie. 11Bit czy CIA to jest przy niej niewyobrażalna taniocha. Na podstawie wyceny wskaźnikowej (C/Z i C/WK) wyszło mi, że OPT powinien kosztować dziś 5-7 zł. I do takiej kwoty pewnie spadnie, a CIA będzie dalej rósł. Wkrótce przekonamy sie kto miał rację. Co cię nie zabije, to cię udziwni
|
|
2 Dołączył: 2010-03-25 Wpisów: 9
Wysłane:
27 kwietnia 2011 23:17:20
mankomaniak napisał(a):Skoro zostało usunięte 85% mojej dzisiejszej beletrystyki ... Tutaj się zgodzę, to co piszesz to tylko beletrystyka, czyli opowiadanie rozrywkowe, w którym obecna jest fikcja literacka.
|
|
0 Dołączył: 2010-11-10 Wpisów: 808
Wysłane:
27 kwietnia 2011 23:54:26
Manko, a można prosić jakieś cyferki? Temat prognozowanych przychodów z wiedźmina został chyba dość dobrze przewałkowany na wątku, rozbieżności pojawiają się tylko w chwili podłożenia mniej lub bardziej optymistycznych zmiennych. Ale i to było przerobione... marża, ilość sprzedanych sztuk... 5-7 zł? Założyłeś, że sie sprzeda 500 tys. przy marży 20%?
|
|
0 Dołączył: 2010-03-10 Wpisów: 3
Wysłane:
28 kwietnia 2011 00:06:30
panowie dziwi mnie jedno, ze kolega mający zyski ujemne już zdarzył ocenić produkt przed jego wydaniem, on wie lepiej a my to zwykła hołota i ciemnota ;)
ja proponuje wstrzymać się z ocenianiem gry do czasu jej wydania :)
|
|
|
|
Wysłane:
28 kwietnia 2011 00:49:28
piotrch napisał(a):Manko, a można prosić jakieś cyferki? Temat prognozowanych przychodów z wiedźmina został chyba dość dobrze przewałkowany na wątku, rozbieżności pojawiają się tylko w chwili podłożenia mniej lub bardziej optymistycznych zmiennych. Ale i to było przerobione... marża, ilość sprzedanych sztuk... 5-7 zł? Założyłeś, że sie sprzeda 500 tys. przy marży 20%?
Bo okaże się jak mówiłem, że w2 nie będzie się należycie sprzedawał. Nie sądzę, żeby w 2011 osiągnęli więcej niż 20 mln zysku netto, tj. 0,21 zł na akcje. wtedy c/z = 9.7/0,21 = 44, co jest po prostu za dużo. Średnia c/z cia 2008-2011 to ok 24. Podałem przedział 5-7, bo 5/0.21 = 24 7/021 = 33,4 Ten przedział jest wtedy realny. Z kolei estymowane Wk = 0,95 =(70 mln + 20 mln)/95mln średnie C/Wk dla CIA = 5-6. Podałem przedział ceny 5-7, bo 5/0.95 = 5,3 7/0.95 = 7,4 Ten przedział jest wtedy realny. A to że rynek i Wy uważacie, że zyski 2011 będą rzędu 40-50 mln, to mnie nie interesuje, ponieważ po dzisiejszych (wczorajszych) usuniętych moich wpisach powinno być wiadomo, że jest to zysk nierealny. Gdyby rzeczywiście było tak, no to obecna cena byłaby adekwatna, nawet ponad 10 zł (c/z/ i c/wk będą w powyższym przedziale). Ale nie jest adekwatna, bo nie zarobią więcej niż 20 mln w 2011. Co cię nie zabije, to cię udziwni
Edytowany: 28 kwietnia 2011 00:58
|
|
0 Dołączył: 2011-04-05 Wpisów: 145
Wysłane:
28 kwietnia 2011 07:51:15
Nie wiem skąd na CIA Ci C/WK zrobił Ci się 5-6. Jeszcze niedawno było trochę pond 10 a to w firmach tworzących gry wcale nic niezwykłego. Dodatkowo weź pod uwagę że optimus jako grupa cdprojekt nie zajmuje się tylko tworzeniem gier ale i również dystrybucją.
|
|
Wysłane:
28 kwietnia 2011 08:16:05
Manko, zdajesz sobie sprawe ze niedawno optimus byl zupelnie inna firma, i wyciaganie danych z 2008 roku totalnie mija sie z celem? Radze przestudiowac historie spolki :)
|
|
0 Dołączył: 2011-02-02 Wpisów: 302
Wysłane:
28 kwietnia 2011 08:22:49
Dobrze manko mówi co do CI. Zakładając jakąś tam nawet niezbyt udaną sprzedaż ich produkcji c/wk zjedzie w podanke przez manko granice.
Co do sprzedaży W2 jednak.. Do końca roku będzie grubo ponad 1 mln. I osobiście biore to za pewnik. Jak grubo? Myśle, że 2-3 są bardzo realne.
Dlaczego tak myśle? A to dlatego że jestem maniakiem rpgów i praktycznie wszystko z tego gatunku "łykam" na bieżąco. Znam więc dokładnie to co wyszło i to co wychodzi. Z W2 widziałem każde dostępne video i czytałem każdy dostępny wywiad/recenzje. Ta gra zmiażdży konkurencje, nie mam ku temu żadnych wątpliwości. Pytanie tylko z jakim splendorem.
Dodatkowo ja myśle, że wielu z Was nie docenia też możliwości wzrostu sprzedaży W1. Przeglądając wiele zagranicznych stron z grami spotkałem się z wieloma komentarzami ludzi, którzy przy W2 w ogóle pierwszy raz zobaczyli że jest coś takiego jak Witcher i deklarowali, że muszą przejść przed premierą W1. Oczywiście nie przeceniam zbytnio tego argumentu, bo piraty są już elegancko dostępne. I właśnie tutaj jest moja jedyna obawa co do sprzedaży W2. Piraty z działającymi crackami pojawiają się zatrważająco szybko.. Wystarczy zerknąć na piratebay. To mnie troszke martwi. Nawet tak świeże tytuły jak Portal 2..
|
|
Wysłane:
28 kwietnia 2011 08:45:53
Pirackie tytuly dostepne sa zazwyczaj w dniu pojawienia sie gry w sklepach, albo kilka dni wczesniej. To jest standard od zawsze.
Ja nie przecenialbym strat zwiazanych z piractwem. Rozni PR-owcy lubia machac liczbami, ile to pieniedzy stracili na piractwie. Nikt nie zauwaza faktu iz piracko pozyskana gra nie oznacza utraconej sprzedazy. Znaczna wiekszosc ludzi uzywajacych pirackiego softu, poprostu nigdy by go nie kupilo.
Sa oczywiscie przypadki swiadczace inaczej. Np. Spore; tutaj z kolei byl bunt spoleczny zwiazany z drakonskim DRM zawartym w grze. Nauczka dla wszystkich na przyszlosc.
Jesli chodzi o wzrost sprzedazy W1, napewno on nastapi. Praktycznie przy kazdym nowym wydaniu gry, poprzednie czesci notuja znaczny wzrost sprzedazy (w stosunku do ostatnich kilku miesiecy). Wzrost dosyc krotki w czasie, ale zawsze :)
|
|
5 Dołączył: 2010-01-04 Wpisów: 190
Wysłane:
28 kwietnia 2011 13:41:53
przy kursie: 9,61 zł
czy zauważyliście że technicznie opti jest za wysoko w stosunku do jego średnich odczytów przed raportowych o około 20%? czyżby realizuje swoja ścieżkę spadkową do średnich poziomów?
|
|
0 Dołączył: 2011-01-18 Wpisów: 171
Wysłane:
28 kwietnia 2011 23:48:23
Wiedźmin 2: Zabójcy Królów - opinie zagranicznych mediów www.cdaction.pl/news-18972/wie...mankomaniak napisał(a):A to że rynek i Wy uważacie, że zyski 2011 będą rzędu 40-50 mln, to mnie nie interesuje, ponieważ po dzisiejszych (wczorajszych) usuniętych moich wpisach powinno być wiadomo, że jest to zysk nierealny. Gdyby rzeczywiście było tak, no to obecna cena byłaby adekwatna, nawet ponad 10 zł (c/z/ i c/wk będą w powyższym przedziale). Ale nie jest adekwatna, bo nie zarobią więcej niż 20 mln w 2011. Nie wiem jakie będą zyski ale 100 mln przychodu ze sprzedaży Wiedźmina 2 w tym roku powinni mieć.
Edytowany: 29 kwietnia 2011 00:06
|
|
Wysłane:
29 kwietnia 2011 01:48:10
www.newscast.pl/wiedzmin-2-zab...Cytat:Wokół gry Wiedźmin, która pojawiła się w sprzedaży w październiku 2007 roku, rozkręcony był całkiem skuteczny marketing. Tytuł narobił dużo więcej szumu niż pieniędzy - co prawda do dzisiaj sprzedało się ponad 1,5 miliona egzemplarzy, jednak producent nie odniósł sukcesu kasowego. Po okresie finansowych tarapatów firma przeszła restrukturyzację, a jej właścicielem został Optimus. Poza tym została podpisana umowa dystrybucyjna z Agorą. Jako że mówimy tu o potędze rynku wydawniczego, można się spodziewać, że działania marketingowe wobec drugiej części Wiedźmina daleko przerosną to, co mogliśmy obserwować poprzednio. Rozdmuchany marketing dzięki Agorze i tyle w temacie. Co cię nie zabije, to cię udziwni
|
|
0 Dołączył: 2010-11-06 Wpisów: 121
Wysłane:
29 kwietnia 2011 05:36:09
Mankomarudo, specjalnie dla Ciebie (zgodnie z hasłem "bądź człowiekiem - nakarm trolla  ): PC Gamer "Właśnie skończyłem przechodzenie Prologu i całego pierwszego Aktu- +/-10 wspaniałych godzin Wiedźminowania.... Czy rzeczywiście jest to prawdziwy epicki RPG, którego wszyscy oczekujemy? Podpowiedź: TAK."
Gamespot "Graficznie Wiedźmin 2 jest grą przepiękną ,wraz ze swoją miękką I stonowaną paletą barw oraz realistycznym oświetleniem. Na wysokich ustawieniach grafika prezentuje imponującą ilość detali, zarówno postaci jak i otoczenia. Ulepszona mechanika rozgrywki, olśniewająca oprawa graficzna oraz mroczna fabuła czynią z Wiedźmina 2 niezwykle ekscytujący sequel"
IGN "Koniecznie powinniście mieć oko na Wiedźmina 2. Gra posiada brutalny system walki, kompleksowy system rozwoju głównego bohatera, opowiada epicką historię i z pewnością nie boi się pokazać trochę nagości tu i tam."
Gametrailers "Wiedźmin 2 daje wrażenie obcowania z dziełem bogatym, wielopoziomowym i złożonym - pełnym najdrobniejszych szczegółów, które czekają na odkrycie. Cztery lata pracy i własny, szyty na miarę silnik naprawdę robią różnicę."
Destructoid "Przez ostatnie lata zachodnie gry fantasy RPG ewoluowały w różnych kierunkach. Wygląda na to, że teraz mamy grę, która łączy te kierunki w jedną całość deklasują wszystko co widzieliśmy ostatnimi czasy. Jeśli należeliście do grupy osób, które narzekały na grę X I mówiły "Wolę poczekać na Wiedźmina 2" to gratulujemy, mieliście rację"
Kotaku "Wiedźmin był jedną z najlepszych pecetowych gier RPG wszech czasów. Wiedźmin 2 prawdopodobnie zostanie ogólnie najlepszą pecetową grą wszech czasów. Przekonajcie się 17 maja." www.cdprojekt.pl/news/5620/Wie...Pierwsza część gry Wiedźmin zdobyła setki prestiżowych nagród branżowych oraz sprzedała się w blisko 1,8 miliona egzemplarzy na całym świecie.www.cdprojekt.pl/news/5616/Gra...Do dzis zarobil nie 3 tylko troche wiecej (pewnie po raportach po Q1 bedzie z 10 mln).www.bankier.pl/forum/temat_re-...Marketing, który nazywasz "rozdmuchanym" jest po porstu profesjonalny i skuteczny
|
|
0 Dołączył: 2010-05-02 Wpisów: 168
Wysłane:
29 kwietnia 2011 08:51:00
Dziś pewnie lekka korekta. BZWBK wydał zapowiedź rekomendacji - sprzedaj, cena 7.60.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.