PARTNER SERWISU
fpbcjkfk
48 49 50 51 52
666
666
0
Wpisów: 319
Wysłane: 29 kwietnia 2011 09:23:54 przy kursie: 9,09 zł
Rekomendacja puszczona w odpowiednim momencie, kiedy papier słabował od kilkunastu sesji i rysował szczyt, na spokojnie wymieniano pakiety w miejscu, jedni wchodzili, inni wychodzili. Popchnęli palcem to co i tak się chwiało i ledwo stało. Rekomendacja o tyle ciekawa, że wydana wbrew trendowi, takie nie zawsze się sprawdzają, na razie sprowokowała szybką korektę.

mark62
0
Wpisów: 123
Wysłane: 29 kwietnia 2011 09:33:19 przy kursie: 9,09 zł
Wszystkie rekomendacje mają swój cel salute

SteV
0
Wpisów: 302
Wysłane: 29 kwietnia 2011 09:41:10 przy kursie: 9,09 zł
Tak jestsalute BZWBK chce wejść w OPT to przecież nie może kupić tak drogo. Najśmieszniejsze jest to w jaki sposób to działaWhistle

KanonBol
0
Wpisów: 13
Wysłane: 29 kwietnia 2011 11:20:16 przy kursie: 9,09 zł
Piękna akcja z tą rekomendacją :)
Rzucili hasło i do 11 przehandlowano prawie 2 mln sztuk akcji.
Moc :)
Edytowany: 29 kwietnia 2011 11:20

mankomaniak
0
Wpisów: 572
Wysłane: 29 kwietnia 2011 11:35:44 przy kursie: 9,09 zł
No patrzcie co za zbieg okoliczności. BZWBK wydał dziś/wczoraj reko 7,6 - czy można przejść obojętnie od tego, że dzień przed tym wydarzeniem mankomaniak wydał reko 5-7. Kochani anty-trollowie. Mankomaniak po raz kolejny pokazuje nie tylko swój kunszt inwestorski, ale i timing. Taka jest wartość wewn tego papiera, o czym Was uprzedzałem.

Trollmaruda - ignorant
Co cię nie zabije, to cię udziwni

[**usunięto zakazaną treść**]
Edytowany: 29 kwietnia 2011 11:40

piotrch
0
Wpisów: 808
Wysłane: 29 kwietnia 2011 11:37:30 przy kursie: 9,09 zł
Myślicie, że BZWBK chce wejść w optyka? Dla mnie bardziej wyraźny jest fakt, że BZWBK jako DM ma w swoim portfelu CIA - sytuacja jest teoretycznie prosta - 2 producentów gier - jednego mają w portfelu - więc stwierdzają: " Hej chłopaki, tam jest drogie, a to co my mamy tanie - kupujcie!"
Chamówa...
Okazja by dokupić?
A - to co jeszcze mnie rozwaliło w tej rekomendacji " 2014 r. będzie należał do „Wiedźmina 3”. Produkt nabędzie 3,92 mln fanów" - nie wiadomo, czy wyjdzie, nie wiadomo jaki będzie, nie wiadomo co to będzie - a oni już wiedzą ile osób go kupi z dokładnością do 2 miejsca po przecinku.
Edytowany: 29 kwietnia 2011 11:48

artbeco
5
Wpisów: 190
Wysłane: 29 kwietnia 2011 13:58:39 przy kursie: 9,09 zł
na giełdzie trochę jak w polityce różni gracze różne potrzeby i pomysły, jednak taki sam tłum prosty ,popełnia te same błędy ,łatwy do zmanipulowania, rekomendacje nie koniecznie muszą być naciągane, jest rynek , są trendy i falowanie , wykorzystali okazje i się wstrzelili w trend i pewnie trochę zarobią a my razem z nimi?

brutalp
3
Wpisów: 80
Wysłane: 29 kwietnia 2011 14:14:08 przy kursie: 9,09 zł
cóż to jeszcze nic...
Prognozują że będzie Wiedźmin 5 ,który zostanie wydany dokładnie w 2020 r. Sprzedanych zostanie 5,2mln egzemplarzy...

chyba DM BZWBK korzysta z wróżki :P

666
666
0
Wysłane: 29 kwietnia 2011 14:28:03 przy kursie: 9,09 zł
Dla mnie zadziwiające jest jak łatwo wiele osób, także tych zarządzających łyknęło temat "optimus-firma globalna" bez żadnych zastrzeżeń. Jest jasne że jest hossa, rynek obiera sobie liderów, gra pod różne głupoty, często zupełnie oderwane od raliów, ale ta cała wiedźminomania zadziwiła mnie, bo tematów do rozgrywania było od metra tuzin, natomiast w Warszawie spodobaly się gry, do tego stopnia że w programach cnbc kiedy mowa o portfelach akcji często w tych portfelach przewija się właśnie Optimus i CI, przypomina mi to struktury na ropę w okolicach 150 USD za baryłkę.

KrzysztofK
30
Wpisów: 201
Wysłane: 29 kwietnia 2011 14:51:06 przy kursie: 9,09 zł
no właśnie tak czytam ten skrót rekomendacji na parkiet.com i zastanawia mnie kto wróży im w tym BZWBK, bo diablo dokładny wróżbita jest, skoro potrafi estymować sprzedaż produktu, o którym sama spółka jeszcze pewnie nie wie że zacznie go robić.

Nestor
30
Wpisów: 200
Wysłane: 29 kwietnia 2011 15:19:30 przy kursie: 9,09 zł
Wyglada na to ze wolumen spadl konkretnie w chwili obecnej. W handlu sa malutkie pakieciki i jest ich naprawde niewiele.

Duzo osob z pewnoscia juz dzisiaj wzielo urlop, wiec po wysypaniu stopow nie sa w stanie odreagowac, a ktos juz zbiera..

Pod koniec sesji pewnie znowu zrobi sie ciekawie, chociaz mam niskie oczekiwania co do wzrostow, niestety.

RYdZYK666
0
Wpisów: 27
Wysłane: 29 kwietnia 2011 18:03:37 przy kursie: 9,09 zł
Rekomendacja BZWBK 7,6zł nie jest wcale taka zła jakby się wydawało na pierwszy rzut oka.
Fakt, że jest poniżej ceny rynkowej, natomiast jest znacznie powyżej tego co wychodziłoby z wartości księgowej. Wynika z niej że pomimo ogromnego przewartościowania widzą w Optimusie ogromny potencjał.

daab007
0
Wpisów: 449
Wysłane: 29 kwietnia 2011 18:44:40 przy kursie: 9,09 zł
Piszę teraz głównie z myślą o tych, co to krakali jeszcze 3 miesiące temu, że OPT to balon (jak przekraczał 5zł).

Wytłumaczcie mi teraz proszę, jakim cudem jest reko na 7,6zł? Nic wielkiego od tego czasu się nie stało :] Ciekaw jestem, co napiszecie, za dwa tygodnie, dwa miesiące, pół roku...

Myśleć Panowie, myśleć radzę. To nie boli wbrew pozorom.

O samej rekomendacji pisał nie będę, bo szkoda stukania po klawiaturze...

I never think of the future - it comes soon enough.
A. Einstein

666
666
0
Wysłane: 29 kwietnia 2011 19:02:42 przy kursie: 9,09 zł
Rekomendacje zwykle podążają za trendem, to że jakiś DM namaści kurs spółki na określonym poziomie nie znaczy że jest to wartość bezdyskusyjna. Wszystkie rekomendacje opierają się na określonych założeniach, a założenia to widzi-mi-sie analityka, które mogą się sprawdzić lub nie. Ja widzę to w ten sposób, że Optimus posiada obecnie "nieruchomość" wartą ok 150 mln zł, którą zamierza sprzedać, a z której zyski za sprzedaż przy pozytywnych wiatrach ma rozłożone na trzy lata do przodu, średnio 50 mln/rok, o ile nic złego się nie wydarzy. Ta "nieruchomość" to naturalnie eksploatacja tematu "wiedźmin".

Dlatego dla mnie wycena tej spółki to jest balon. Jednocześnie mam też świadomość jaki jest sentyment na rynku,trend i jak przyjęło się "patrzeć" na spólki z grami, przyjmuję to do wiadomości, wiem że spółki rosną od kupowania, a nie od obiektywnych wyników, ale ogłupić się naturalnie nie dam i zdania nie zmieniłem, to nie są zyski powtarzalne, to są zyski naciągane na powtarzalne, dodatkowo zakładając bardzo pozytywny scenariusz.

Sinuhe
0
Wpisów: 121
Wysłane: 29 kwietnia 2011 19:40:42 przy kursie: 9,09 zł
666 napisał(a):
Rekomendacje zwykle podążają za trendem, to że jakiś DM namaści kurs spółki na określonym poziomie nie znaczy że jest to wartość bezdyskusyjna. Wszystkie rekomendacje opierają się na określonych założeniach, a założenia to widzi-mi-sie analityka, które mogą się sprawdzić lub nie.
Pierwszy raz zgadzam się z Twoim zdaniem... a dokładnie z dwoma zdaniami toothy5

666 napisał(a):
Ja widzę to w ten sposób, że Optimus posiada obecnie "nieruchomość" wartą ok 150 mln zł, którą zamierza sprzedać, a z której zyski za sprzedaż przy pozytywnych wiatrach ma rozłożone na trzy lata do przodu, średnio 50 mln/rok, o ile nic złego się nie wydarzy. Ta "nieruchomość" to naturalnie eksploatacja tematu "wiedźmin".
Bo z tym zgodzić się nie sposób: po pierwsze dynamika przychodów z gry jest taka, że większość przypada w pierwszym półroczu po premierze, więc dzielenie zysku równo na trzy jest daleko idącym uproszczeniem; po drugie, błędnie zakładasz, że w ciągu najbliższych trzech lat działalność spółki będzie ograniczała się do wydawania Wiedźmina 2 na kolejne platformy, podczas gdy mówienie o gog'u, jak o najbardziej dynamicznej części biznesu imho nie jest bezpodstawne; po trzecie, porównywanie własności intelektualnej do nieruchomości jest nietrafne, nieruchomość można sprzedać raz, podczas gdy sprzedając grę (scil. licencje na korzystanie z gry) spółka nadal pozostaje w jej posiadaniu i chociaż w miarę upływu czasu wartość licencji na daną część gry będzie spadała, to wartość marki przeciwnie, będzie rosła z każdą udaną odsłoną. Zasady handlu takimi towarami, jak nieruchomości i gry po prostu są różne.

666 napisał(a):
Dlatego dla mnie wycena tej spółki to jest balon. Jednocześnie mam też świadomość jaki jest sentyment na rynku,trend i jak przyjęło się "patrzeć" na spólki z grami, przyjmuję to do wiadomości, wiem że spółki rosną od kupowania, a nie od obiektywnych wyników, ale ogłupić się naturalnie nie dam i zdania nie zmieniłem, to nie są zyski powtarzalne, to są zyski naciągane na powtarzalne, dodatkowo zakładając bardzo pozytywny scenariusz.
Fajnie, że "nie dałeś się ogłupić" przy cenie 2,00, 3,00, 5,00, 8,00, czy 9,00 pln za akcje, bo tym sposobem udało Ci się "mądrze ominąć zyski"Applause
Edytowany: 29 kwietnia 2011 19:42

mankomaniak
0
Wpisów: 572
Wysłane: 29 kwietnia 2011 22:59:49 przy kursie: 9,09 zł
piotrch napisał(a):
Myślicie, że BZWBK chce wejść w optyka? Dla mnie bardziej wyraźny jest fakt, że BZWBK jako DM ma w swoim portfelu CIA - sytuacja jest teoretycznie prosta - 2 producentów gier - jednego mają w portfelu - więc stwierdzają: " Hej chłopaki, tam jest drogie, a to co my mamy tanie - kupujcie!"
Chamówa...
Okazja by dokupić?
A - to co jeszcze mnie rozwaliło w tej rekomendacji " 2014 r. będzie należał do „Wiedźmina 3”. Produkt nabędzie 3,92 mln fanów" - nie wiadomo, czy wyjdzie, nie wiadomo jaki będzie, nie wiadomo co to będzie - a oni już wiedzą ile osób go kupi z dokładnością do 2 miejsca po przecinku.

brutalp napisał(a):
cóż to jeszcze nic...
Prognozują że będzie Wiedźmin 5 ,który zostanie wydany dokładnie w 2020 r. Sprzedanych zostanie 5,2mln egzemplarzy...

chyba DM BZWBK korzysta z wróżki :P

Już nie miałem nic mówić, ale jak widzę tak tęgie głowy, to szczęka opada. Tak się nabijacie z analityków, a może się najpierw byście zastanowili czy za tymi przewidywaniami stoi coś więcej od wewnętrznego przekonania, bo może ci analitycy nabijają się z Was?? W rzeczywistości nikt nie musi korzystać z wróżki tylko z teorii racjonalnych oczekiwań, o której najwyraźniej nie macie pojęcia. Zgodnie z tą teorią należy oczekiwać nie tylko Wiedźmina 3, 4 i 5, ale także 6,7...itd (wiecie co jest po 7?). Rozumiem, że używam zbytniej abstrakcji ekonomicznej. Zapraszam do nauki, potem wypowiadania się.

Dam Wam skomplikowane ćwiczenie do domu na świeta. Jeśli statystycznie grę typu Wiedźmin robi się co 3 lata, a Wiedźmin 2 zostaje wydany w 2011, to kiedy należy spodziewać się Wiedźmina 5?

Być może powyższa wypowiedź będzie zbyt bulwersująca dla wielu, ale jej Autor po prostu nie wytrzymuje czytając, że na profesjonalnym forum pozwala się na pisanie takiego potoku pustosłowia.
Co cię nie zabije, to cię udziwni

[**usunięto zakazaną treść**]

666
666
0
Wysłane: 29 kwietnia 2011 23:32:13 przy kursie: 9,09 zł
Do Sinuhe - postaraj się zrozuzmieć ogólny sens mojej wypowiedzi i porównania, a nie szukaj na siłę dziury w całym i nie odwracaj kota ogonem rozpaczliwie czepiając się nieistotnych szczególików.

Kurs nie ma nic do rzeczy, zgadłeś, że urośnie i good for you, ale spórbuj zauważyć, że dyskusja jest o czym innym, nie o tym czy ktoś zgadł że urośnie, ale o tym czy spółka generuje powtarzalne zyski i jakie ma szasne na generowanie tychże. Ja napisałem że mnie nie przekonuje, tak samo jak nie przekonuje mnie gra w ruletę i stawianie na czerwone, mimo, że tak często wypada (średnio raz na dwa) i za każdym razem jak wypada czerwone, ja marnuję okazję, jakoś mnie to nie martwi.

Zakładanie, że każdy sequel jest w stanie co najmniej dorównać sukcesem poprzednikowi to już wystarczający powód, żeby wątpić w wyliczenia oparte na wyliczance wiedźmina w przedziale od jeden do nieskończoności, w której każdy zarabia co najmniej tyle co poprzedni. Udają się dwa tytuły na 10, to o wiele mniejsza celność niż kolor w rulecie, dlatego ta powtarzalność w różnego rodzaju analizach wg mnie kuleje, a skoro nie ma powtarzalności, to wycena powinna być jak funduszu po wk, a nie po c/z, albo co najmniej uśredniona. Wg mnie oczywiście wave
Edytowany: 29 kwietnia 2011 23:43

jacenty70
0
Wpisów: 197
Wysłane: 30 kwietnia 2011 07:18:10 przy kursie: 9,09 zł
mankomaniak napisał(a):

.... Tak się nabijacie z analityków, a może się najpierw byście zastanowili czy za tymi przewidywaniami stoi coś więcej od wewnętrznego przekonania, bo może ci analitycy nabijają się z Was??.....

Być może powyższa wypowiedź będzie zbyt bulwersująca dla wielu, ale jej Autor po prostu nie wytrzymuje czytając, że na profesjonalnym forum pozwala się na pisanie takiego potoku pustosłowia.

Muszę się tu naprawdę z Tobą zgodzić. Mało tego co opisałeś, w momencie wydawania rekomendacji przez tegoż analityka "kupuj" z ceną 20% wyższą od aktualnej rzucają się jak ślepe hieny na łup. Bo przecież zaraz będzie drożej! A po tygodniu zaczynają rzucać evil3 puke jeśli się cena do takiego kursu nie podniesie. Ludzie, zacznijcie sami też analizować rzeczywistość, a nie ślepo wierzycie temu co wyczytacie. Filtrujcie te informacje a nie absorbujecie je, wierząc we wszystko co przeczytacie.

Zarkan
0
Wpisów: 145
Wysłane: 30 kwietnia 2011 09:03:29 przy kursie: 9,09 zł
@Mankomaniak

Zakładasz że 3 lata była robiona gra? Widać jak orientujesz się w tematyce tej spółki. A może zainteresuje Cię wiadomość że zapewnię połowę czasu to trwało tworzenie własnego silnika pod gry tego typu.

focha22
0
Wpisów: 1
Wysłane: 30 kwietnia 2011 09:41:02 przy kursie: 9,09 zł
" Tymczasem „Wiedźmin 2" systematycznie pnie się w górę w rankingach przedsprzedaży. W sklepie internetowym Amazon.com jest już drugą najbardziej oczekiwaną grą na PC. "

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE CDPROJEKT
  • Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco
    Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco

We wtorek giełda w Warszawie wykonała zdecydowany zwrot w górę i wybroniła się przed 5. spadkową sesją z rzędu. W środę strona popytowa idzie za ciosem i ale finalnie o losach całej sesji i tak najprawdopodobniej zdecyduje reakcja na decyzję RPP i na dane z rynku pracy w USA. W centrum uwagi są dziś Allegro, Vercom i Asseco Poland.

• 10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas
    10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas

We wrześniowej odsłonie portfela BM BNP Paribas analitycy stawiają na dotychczasowe spółki, czyli liderów i czołowych graczy w swoich branżach. Oto jak oceniają wyniki za II kwartał poszczególnych top picks i ich perspektywy.

48 49 50 51 52

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,209 sek.

xosjslam
xgoqdzpw
vbtbyjwz
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ydxiwzrq
yleykvns
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat