Hmm,to w sumie najtrudniejsze pytanie i nie tak łatwo mi odpowiedzieć wprost...
Patrząc na mój skład portfela,gdzie Marketeo mam na ogół wielokrotnie więcej niż Oponeo-to odpowiedź brzmi TAK. Ale trudno mi powiedzieć jak to w przyszlości oceni rynek,może lepiej podam więc plusy i minusy obu spółek,a sam jestem ciekaw jak to przyszłość zweryfikuje...
Oponeo:
1.plusy:
-jako dużo większa spółka od Marketeo notowana GPW ma w znacznie wiekszym stopniu zainteresowanie,np. funduszy
- w II półroczu będą już ujmowane wyniki skonsolidowane i wycena nabytku 6,3mln Marketeo kupione po 2zł,zysk z tej transakcji może być ujęty po IIIkwartale,czyli ok.połowy listopada b.r.
2.Minusy:
-dużo mniejszy wzrost przychodów w I kwartale od Narzedzia.pl
-stosunkowo wysoka wycena we wskaźniku P/E , niemal o 2/3 wyższy ten wskaźnik,niż Marketeo.com,który jednak po I kwartale ma sporo szybszy wzrost organiczny...
Marketeo:
1.plusy:
-nieprzerwanie szybki wzrost przychodów od wielu kwartałów i planowany w kolejnych kwartałach,jak również latach - dzięki wchodzeniu na rynki zagraniczne wiekszości krajów europejskich (wzorem Oponeo)
-na rynku narzędzi jeszcze nie ma aż tak dużej konkurencji jak na rynku opon,podobno (wedle słów Prezesa Oponeo) konkurencja w Polsce na rynku opon jest największa w całej Europie...
2.minusy:
-płynność jest wielokrotnie niższa niż w przypadku Oponeo,co albo odstrasza niektórych inwestorów,albo wpływa na zmniejszenie inwestycji w papiery
-przez notowania na NC - wycena wskaźnikiem P/E jest znacząco niższa,niż przy Oponeo,pomimo stabilnego i szybkiego rozwoju
-wzrosty posiadanego pakietu 44tys. Oponeo nie wpływają tak znacząco na zyski dodatkowe,jak w przypadku Oponeo,które będzie posiadać aż 6mln Marketeo,a zysk liczony od 2zł za akcję