0 Dołączył: 2009-07-26 Wpisów: 134
Wysłane:
9 maja 2011 13:49:49
przy kursie: 17,80 zł
To musiała chyba być w cenie akcji od samego początku zgodnie z tą logiką - bo jesteśmy blisko ceny emisyjnej.
|
|
0 Dołączył: 2010-08-16 Wpisów: 706
Wysłane:
9 maja 2011 14:05:19
W cenie akcji nie ma chyba niczego, co możemy nazwać sukcesem spółki. Rynek albo nie potrafi realnie wycenić spółki oraz/albo nadal tkwimy w oczekiwaniu na podanie przez spółkę konkretnych planów odnośnie finansowania działalności w najbliższych latach. Moim zdaniem to skutecznie blokuje wzrost kursu.
Redface pisał, że z emisji pieniędzy dostali na rok, który mija niebawem oraz, że informacje na temat finansowania będą przekazane do publicznej wiadomości jeszcze przed upływem tego czasu. A czas ucieka...
|
|
0 Dołączył: 2011-04-18 Wpisów: 333
Wysłane:
9 maja 2011 14:05:46
Z początkiem maja mialy się rozpocząć testy O-9 i odwiert na O-14.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-09-28 Wpisów: 198
Wysłane:
9 maja 2011 16:16:32
Cóż Nigeria to dla nas wielka szansa ale rynek wycenił ją źle, bo ona zwiększa ryzyka inwestycyjne KOV.Jeśli rynek zobaczy(a na to przyjdzie niestety poczekać), że radzimy sobie jakoś z tubylcami to dopiero będziemy mieli gejzerek. No ale możemy sobie nie poradzić i wtedy...  Nie ma co dużo debatować tylko przeczytać sobie odpowiedź Redface jak trzeba to i kilka razy. Nikt chyba nie myślał, że odstaniemy super złoża po super cenie, żebyśmy mogli sobie łatwo i pewnie zarobić. Jesteśmy na dorobku, tzn. jak każdy biedak musimy szukać szans w tym czego inni nie chcieli. To co jednak mnie przekonuje to rozsądna polityka zarządu. Oczywiście nie ma gwarancji, że kiedyś będziemy na plusie jak wszystko pójdzie źle to jak nic wtopimy i kto nie jest wstanie tego zaakceptować powinien dać sobie spokój. I nie ma co się czepiać doktora K, że nas chce wydymać czy coś w tym rodzaju. Facet robi interes nie po to przecież żeby nas uszczęśliwić i jak zarobi to my przy nim też,jak straci to my z nawiązką. Takie życie...
|
|
0 Dołączył: 2009-09-10 Wpisów: 27
Wysłane:
9 maja 2011 16:52:13
kereig, wpominasz o ryzyku. Od zawsze myślałem o inwestowaniu w kategorii ryzyka i premii za ryzyko. Z tego co pamiętam z teorii, jeśli spółka: a) Przy zachowniu początkowej efektywności poprzez dodatkowe działania zmniejsza zastane ryzyko, kurs powinien rosnąć b) poprawia efektywność bez zmiany profilu i wielkości ryzyka, kurs powinien rosnąć. Tylko wygląda na to, że dla KOV ani AT ani żadna inna teoria nie ma zastosowania... Kupując w pewnym momencie Dudę czy Bomi liczyłem się z tym, że jak coś nie wypali z ryzykiem / efektywnością, będzie konkretna strata. Ale tu łapię się za głowę, że po roku, w którym ryzyko zostało zdywersyfikowane a efektywność poprawiona jesteśmy kilka % w plecy. A jeśli GPW uważa ryzyko inwestycyjne za istotnie wpływające na kurs, to ja chcę emisji w Londynie. Inaczej, jeśli KOV będzie chciał rosnąć to cały czas będą dochodziły kolejne "ryzyka inwestycyjne", podczas gdy udane inwestycje będą "już w cenie" a kurs bedzie się bujał między 1.6-1.9 pozdrawiam, maciek
|
|
0 Dołączył: 2009-01-27 Wpisów: 854
Wysłane:
9 maja 2011 17:03:51
Myślę, że powinniście trochę przyhamować. Faktycznie nikt nikogo nie zmusza. Trzeba się uśmiechnąć do sytuacji. Wszystkim życzę dystansu do pieniędzy. Pan Korczak nie będzie przecież odpowiadał za polską "iluzję" giełdy, gdzie większość zarządzających to jedno kumpelstwo z lokalu na Złotej czy Foksal. Tutaj jest swego rodzaju oligopol i jak się zmówią, że skup będzie w widełkach takich a nie innych to inaczej nie będzie. A że wystarczy sypnąć 2-3 razy PKC po 200-300k i reszta obserwujących notowania dołącza to już inna kwestia. Bo po co zwiększać zaangażowanie po 2,xx jak można po 1,8x. Z dwóch sytuacji: kiepskie wyniki realne i wzrost kursu oraz spadek kursu i bardzo dobre wyniki realne wolę w sumie tę drugą, ponieważ w dłuższej perspektywie ta sytuacja jest nie do utrzymania a w pierwszej opcji jest wręcz odwrotnie. Pozostaje mieć nadzieję, że zdobędziemy finansowanie na dobrych warunkach (po wysokiej cenie jednostkowej i w odpowiedniej wielkości nominalnej) i ta cała zabawa dzisiejsza wyjdzie paru kolegom bokiem na premiach rocznych za 2011. W tej manipulatorskiej grze ze strony funduszy gdzie absolutnie nie wiadomo, w którym momencie czego należy się spodziewać wygranym jest tylko ten kto nie da się zmusić do oddawania po gorszej cenie i panicznego powracania po lepszej. Gdyby nie zbierali odpowiednio bez względu na poziom to nie byłoby tak jak dzisiaj. Tyle chciałem dodać od siebie w tym off topic. W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 9 maja 2011 17:06
|
|
0 Dołączył: 2010-06-19 Wpisów: 384
Wysłane:
9 maja 2011 17:11:37
a ja bym powiedział że wygranym jest ten co ma tanio kupione akcje
|
|
Wysłane:
9 maja 2011 17:20:39
Cena zakupu nie ma znaczenia, celem jest pozytywny wynik inwestycji, tak naprawdę odpowiedzieć sobie musisz na pytania czy w zakładanym horyzoncie na przestrzeni najbliższych 6 miesięcy, roku, dwóch lat czy też może 5 lat cena akcji będzie wyżej niż 1,79 PLN czy też 2,00 PLN za 5 lat po uwzględnieniu inflacji, i to nie tyle trwale wyżej co chociaż przez kilka godzin wyżej? Jakie są na to szanse? Skoro już zdecydowano się wyłożyć za KOV fundusze na Nigerię pośrednio zapewniając ograniczone czasowo finansowanie to nie sądzę aby doprowadzono do sytuacji, w której dotychczasowa cena emisyjna nie miałaby wpływu na cenę nowej emisji. Powinna być odpowiednio wyższa aby obecni akcjonariusze nie byli poszkodowani w procesie. Wszelkie przesłanki do tego aby była wyższa są spełnione (Nigeria, Ukraina, nawet krytykowane Brunei są już dalej niż były). Rok temu za 1,89 PLN sprzedawano tylko wizje, teraz znacznie więcej jest faktycznie gotowe. Problemem jest to, że właściciel nie gra na walorze tak jak Krauze na Petrolu. To też doprowadziło do rządów fundusików mających po 2-3% i zwołujących się w grupy po kilku czy kilkunastu. Nie boją się skarcenia bo wiedzą kto co chce zrobić i za ile a kto nie zrobi nic bez względu na cenę. Polski rynek jest zbyt płytki w sektorze poszukiwań ropy i gazu aby ich skarcić. W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 9 maja 2011 17:23
|
|
0 Dołączył: 2010-09-28 Wpisów: 198
Wysłane:
9 maja 2011 17:23:07
maciek999 napisał(a): ... Ale tu łapię się za głowę, że po roku, w którym ryzyko zostało zdywersyfikowane a efektywność poprawiona jesteśmy kilka % w plecy...
maciek
Niestety posunięcie z Nigierią zwiększyło ryzyko. Taka dywersyfikacja w oparciu o coraz bardziej obciążone niewiadomą iwestycje go nie zmniejszy i nie ma pewności, czy w perspektywie doktor K nie ma zamiaru dokonywać kolejnych takich zakupów,obawiam się,że ma... Pomijając ewentualne manipulacje większych graczy to właśnie to ciągłe zwiększanie ryzyka zmęczyło tak jak i Ciebie innych inwestorów i stąd taka cena.
|
|
0 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 745
Wysłane:
9 maja 2011 17:24:48
Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale czy udział KOV w tej całej Nigerii to nie jest jedynie 20%?
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-06-19 Wpisów: 384
Wysłane:
9 maja 2011 17:35:07
lukch napisał(a):Cena zakupu nie ma znaczenia, celem jest pozytywny wynik inwestycji, tak naprawdę odpowiedzieć sobie musisz na pytania czy w zakładanym horyzoncie na przestrzeni najbliższych 6 miesięcy, roku, dwóch lat czy też może 5 lat cena akcji będzie wyżej niż 1,79 PLN czy też 2,00 PLN za 5 lat po uwzględnieniu inflacji, i to nie tyle trwale wyżej co chociaż przez kilka godzin wyżej? Jakie są na to szanse? Skoro już zdecydowano się wyłożyć za KOV fundusze na Nigerię pośrednio zapewniając ograniczone czasowo finansowanie to nie sądzę aby doprowadzono do sytuacji, w której dotychczasowa cena emisyjna nie miałaby wpływu na cenę nowej emisji. Powinna być odpowiednio wyższa aby obecni akcjonariusze nie byli poszkodowani w procesie. Wszelkie przesłanki do tego aby była wyższa są spełnione (Nigeria, Ukraina, nawet krytykowane Brunei są już dalej niż były). Rok temu za 1,89 PLN sprzedawano tylko wizje, teraz znacznie więcej jest faktycznie gotowe.
Problemem jest to, że właściciel nie gra na walorze tak jak Krauze na Petrolu. To też doprowadziło do rządów fundusików mających po 2-3% i zwołujących się w grupy po kilku czy kilkunastu. Nie boją się skarcenia bo wiedzą kto co chce zrobić i za ile a kto nie zrobi nic bez względu na cenę. Polski rynek jest zbyt płytki w sektorze poszukiwań ropy i gazu aby ich skarcić. ja mam swój rozum i nigdy nie kupuje drogo i jak na razie nigdy na kov nie straciłem a to wasze naganianie i pisanie po ile to Kov może być to traktuje z przymrużeniem oka jak by tam było tak super to shell nie pozbywałby się koncesji czy ty mając pewność że coś przyniesie Ci duży zysk sprzedałbyś to ?
Edytowany: 9 maja 2011 17:40
|
|
Wysłane:
9 maja 2011 17:41:01
Każdy ma swój rozum. Jeśli Twój za każdym razem pomaga Tobie poprawnie zdefiniować czy jeszcze jest tanio czy już drogo to gratuluję. Ja opieram się bardziej na mechanicznych rozwiązaniach, ale one lepiej funkcjonują na kontraktach/forex niż spółkach. Tak gdybym potrzebował pieniędzy albo miał coś co przyniesie większy/łatwiejszy zysk. Koncesja wydobywa ropę. Przykre jest to, że traktujesz wypowiedzi forumowiczów jako naganianie/zniechęcanie. Według mnie błędne kategorie. Nikt nie musi pisać czy kupił tanio czy drogo i ile razy obrócił akcjami. Mentalne postrzeganie inwestycji jest bez sensu w długim terminie. To tylko statystyka. Naturalnym jest, że łapanie 5-10 groszowych ruchów przynosi zysk w okresie konsolidacji jednocześnie uniemożliwia załapanie się na duży ruch po okresie konsolidacji, ponieważ łapiesz szczyty/dołki kolego :-). Już ostatnie wyjście na 2,38 zł było tego przykładem. Jedna fala dała prawie złotówkę na akcji. Nie zrozum mnie źle, ale ja już w nie jednej hossie/bessie uczestniczyłem i po 5-10 latach bardzo często w sumie lepiej wychodził ten wytrwały/cierpliwy niż ten nerwowy/aktywny. Kwestia punktu widzenia i dopasowania strategii do charakteru jej użytkownika. Żadna nie jest błędna, ale każda musi być łatwa, nic na siłę. Trzeba 20 razy po 5 gr. złapać aby bez prowizji wyrównać jeden średni ruch. Pozdrawiam. W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 9 maja 2011 17:48
|
|
0 Dołączył: 2009-01-16 Wpisów: 41
Wysłane:
9 maja 2011 17:47:35
fidelio77 napisał(a):Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale czy udział KOV w tej całej Nigerii to nie jest jedynie 20%? Poprawiam Cie: 20% z 45% czyli to ''jedynie'' 9% ale warte 160 mln usd prawdopodobnie.
|
|
0 Dołączył: 2009-09-10 Wpisów: 27
Wysłane:
9 maja 2011 18:31:12
kereig napisał(a):maciek999 napisał(a): ... Ale tu łapię się za głowę, że po roku, w którym ryzyko zostało zdywersyfikowane a efektywność poprawiona jesteśmy kilka % w plecy...
maciek
Niestety posunięcie z Nigierią zwiększyło ryzyko. Taka dywersyfikacja w oparciu o coraz bardziej obciążone niewiadomą iwestycje go nie zmniejszy i nie ma pewności, czy w perspektywie doktor K nie ma zamiaru dokonywać kolejnych takich zakupów,obawiam się,że ma... Pomijając ewentualne manipulacje większych graczy to właśnie to ciągłe zwiększanie ryzyka zmęczyło tak jak i Ciebie innych inwestorów i stąd taka cena. Zdaje sobię sprawę, że Nigeria to nie sam miód. Ale opisując modelowo: jeśli w scenariuszu nr 1 mamy jedno aktywo, które może przyjąć wartość od -2 do 2, a w scenariuszu nr mamy dwa aktywa które mogą przyjąć wartości od -1 do 1, to jeśli profile aktywów są różne, ryzyko zostało zmieniszone. Tutaj wspólną zmienną jest cena ropy i ryzyko związane z finansowaniem. Pozostałe ryzyka, tj. polityczne, pogodowe, technologiczne, etc. są niezależne dla poszczególnych aktywów KOV. Nie zgadzam, żeby zaangażowanie w Nigerię czyniło KOV bardziej ryzykowną spółką. Chociaż, patrząc na kurs, pewnie się mylę... tymczasem, m.
|
|
0 Dołączył: 2010-11-22 Wpisów: 400
Wysłane:
9 maja 2011 21:22:59
Redface napisał(a): Co do Nigerii - tutaj też jest potencjał, ale i ryzyko. Nie jesteśmy Shellem, ale dzięki temu możemy więcej, bo inaczej, niestandardowo. Czy liczycie, że znajdziemy taką okazję, której nikt inny nie wypatrzył i to będą easy money? Bajki. Czeka nas ciężka praca, ale profity mogą być z tego bardzo duże. Pozdrawiam, JKorczak /KOV/
A możesz szczegółowiej, bo tego typu wypowiedzi tak pozostawione maja charakter manipulacyjny. Takie niedopowiedzenia, ze niby coś wyjątkowego KOV może zdziałać i ze mogą być z tego ogromne profity. Konkretnie: Jakie niestandardowe działania miałby KOV przeprowadzić, których nie może przeprowadzić Shell lub na które Shell nie mógł wpaść? W czym się ta niestandardowość przejawia? W technologii? W silnym politycznym zapleczu w regionie? W układach towarzyskich z afrykańskimi wodzami? Na czym polega owo "inne" i niestandardowe dzialanie KOVu, ktore pozwoli na osiagniecie tego czego Shell nie zdolal? Bo przeciez jasno powiedziales "Nie jesteśmy Shellem, ale dzięki temu możemy więcej, bo inaczej, niestandardowo." Czyli konkretnie co możecie?
|
|
0 Dołączył: 2011-02-16 Wpisów: 122
Wysłane:
9 maja 2011 21:23:13
@Redface albo ktos kto sie orientuje pytanie z innego forum: Cytat:na emisji sprzedano ok połowy planowanych akcji (pozyskano połowę kapitału). Mam wobec tego pytanie. Czy akcje "niesprzedane" istnieją i mogą być wpuszczone do obrotu? Może to pytanie trywialne, ale po prostu nie wiem, bo nie brałem udziału w emisjach z takim finałem.
|
|
0 Dołączył: 2011-02-10 Wpisów: 31
Wysłane:
9 maja 2011 21:39:01
Cytat:Na czym polega owo "inne" i niestandardowe dzialanie KOVu, ktore pozwoli na osiagniecie tego czego Shell nie zdolal? Funkytown duże korporacje mają bardzo długą drogę podejmowania decyzji. Czy taka odpowiedź Cię satysfakcjonuje? Czy jest dla Ciebie zrozumiała?
|
|
0 Dołączył: 2010-11-22 Wpisów: 400
Wysłane:
9 maja 2011 21:49:04
Nie, bo nie pochodzi od adresata pytania. A adresatem jest przedstawiciel spolki, emitenta szykujacego sie do emisji akcji i sięgnięcia do portfeli inwestorów, który w jednej wypowiedzi pisze o "bardzo duzych profitach" oraz niestandardowych, innych możliwościach działania jakimi miałby tenże emitent dysponować.
Poza tym: 1.nie znasz drogi podejmowania decyzji Shella. Sadze, ze jest to korporacja efektywna i sprawna. 2. żyjemy w dobie internetu, telekonferencji i komorek i nawet dluzsza droga podjecia decyzji nie oznacza niemozliwosci jej podjecia i nie musi byc zadnym utrudnieniem. 3. nawet zakladajac, ze Shell decyduje sie troche dluzej, czy to ma byc owa odmiennosci i niestandardowosc, kotra mialaby KOV pozwolic na osiagniecie "bardzo duzych profitow"?
Dodam jeszcze, ze powyzsze wypowiedzi o "bardzo duzych profitach" oraz niestandardowych, specjalnych mozliwosciach dzialania KOV padly jednoczesnie z zapewnieniami, ze KOV niczego nie obiecuje itp. A czymze jak nie obietnicami sa zapewnienia o niestandardowym sposobie dzialania KOV, kotry mialby mu pozwolic osiagniac wiecej niz Shell? I to w jednym poscie ze zdaniem o bardzo duzych profitach.
Dlatego dopytuje emitenta o konkrety, bo nie chce sadzic, ze emitent rzuca hasla bez pokrycia aby przyciagnac inwestorow.
Edytowany: 9 maja 2011 21:55
|
|
0 Dołączył: 2010-08-16 Wpisów: 706
Wysłane:
9 maja 2011 22:12:09
Patrząc na wykres jednak nie widzę tragedii w dzisiejszej sesji mimo, że wszyscy chcielibyśmy aby jej końcowy wynik był zupełnie inny. Tragedii nie ma a jutrzejszą sesje widzę pozytywnie jak i kolejne. Dla porównania od razu podam przykład z dni 17,18 i 19 stycznie 2011 (prześledźcie sobie wykres świecowy i układ 3 świec z tych dni). Obecnie mamy podobny układ. Pomijając całkowicie techniczny aspekt tego, że w ciągu jednej odbiliśmy się od górnego ograniczenia kanału (wstęgi Bolingera) i dotarliśmy do dolnego ograniczenia warto zwrócić uwagę na inny aspekt dzisiejszego zachowania się kursu. Mamy moim zdaniem przykład akumulacji akcji po dobrej informacji, którą rynek teraz musi strawić. Mieliśmy wzrosty na dużym wolumenie, które były pokłosiem spekulacji odnośnie Nigerii. Piątkowa sesja pokazała niepewność inwestorów co do tej inwestycji i nie mając oficjalnego komunikatu ze spółki nie chcieli zostać z akcjami na weekend. Dzisiejsza słaba sesja wcale nie zapowiadała się tak źle na początku jednak mało aktywny popyt (i ogólnie ospały rynek) pozwolił zdobyć znaczną przewagę podaży. Jednocześnie jednak zwłaszcza końcowe 2 godziny sesji pokazały, że ktoś zebrał akcje z rynku (około 1 mln akcji) ciągnąc kurs do 1,78 (skoro popyt nie atakował). Zakres ruchu w ciągu jednej sesji od 1,88 do 1,78 świadczy jednak o tym, że poszukiwano dziś możliwości akumulacji akcji. Podobnie było w trakcie sesji piątkowej, kiedy to silny popyt wyniósł kurs na 1,94 na bardzo dużym wolumenie jednak kiedy popyt osłabł kurs zjechał 9 gorszy w dół i zamknął się na 1,85zł. Akcje jednak moim zdaniem były i są akumulowane a informacje z Nigerii zostaną jeszcze skonsumowane przez rynek. Myślę jednak, że dopiero wtedy, kiedy wyjaśni się oficjalnie przyszłość finansowania spółki na najbliższe lata (kredyty lub skrypty dłużne - sądzę, że KI już wyłożyło kasę na OML-42, emisja na GPW - oby nie!!!, emisja w Londynie - trzymam kciuki!). Ta niepewność ciąży na kursie tym bardziej im mniej czasu zostało do ogłoszenia planu finansowania działalności. Moim zdaniem nieprzypadkowo KOV dostał pól roku na spłatę zobowiązań wobec KI i w tym czasie KOV dostanie finansowanie z nowej emisji. Z tego co mówił Redface wszelkie znaki na niebie i ziemi wskazywały by Londyn. Pojawia się pytanie, kiedy spółka zamierza poinformować o planach finansowania działalności swoich akcjonariuszy. Szkoda, że z takimi informacjami trzymają nas do ostatniej chwili.
Panie Jakubie ponawiamy pytanie, czy podtrzymujecie deklaracje, że o planach finansowania dalszej działalności poinformujecie rynek jeszcze w maju? Również wszelkie odpowiedzi na nasze pytania odnośnie Nigerii i Ukrainy (EBOR) były by bardzo pomocne przy podejmowaniu dalszych decyzji.
|
|
0 Dołączył: 2011-02-16 Wpisów: 122
Wysłane:
9 maja 2011 22:45:10
|
|