PARTNER SERWISU
rexsbfwa
92 93 94 95 96
buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 1 czerwca 2011 23:59:04 przy kursie: 12,55 zł
Cały problem deweloperów polega na tym, że rzeczywiście obecnie nie można mieć zaufania do wycen aktywów jakie posiadają.
Samymi, przyjętymi metodami wycen nieruchomości można nazbyt dowolnie operować.
Stąd pewnie ten brak zaufania - objawiający się częstą wyceną spółek poniżej WK w tym sektorze.

Nie ma się co czarować, za nami dwa lata hossy które wciąż realnie nie przywróciły sytuacji sprzed 2007 roku, mimo że popyt naszego rynku znacznie przewyższa średnie europejskie.
Uważałem kiedyś że ten popyt + ewntualne stymulusy pozwoli nam się wydźwidźgnąć z czelusi minionej bessy.
Nic bardziej błędnego.
Popyt wśród "bogatszych" wchłonął to co rynek oferował w "pierwszym strzale", natomiast polityka "uwalania" mniej zamoznym (bo tym najłatwiej dowalić) skutecznie odcięła pojęcie realnego popytu od marzęń pozostałej - większej części społeczeństwa.

Wracamy do czworaków - oby.

Gant - w swoim technicznym trendzie znakomicie oddaje obraz sytuacji.

Edytowany: 2 czerwca 2011 00:16

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 2 czerwca 2011 11:13:29 przy kursie: 12,35 zł
pociechap napisał(a):
[quote]
Nie...
Dla mnie najważniejsza jest metoda DCF, bo tylko ta, dobrze zrobiona pozwala wiarygodnie wycenić spółkę. Wskaźniki są tylko jakąś ułomną formą. Problem w tym, że DCFa bardzo ciężko sporządzić, tzn takiego, w którym założenia będą bardzo prawdopodobne. Wskaźnikami można manipulować, to raz. Dwa, że należy porównywać je dla takich samych spółek, tzn z tej samej branży i stosujących te same zasady rachunkowości. POza tym wskaźniki nie oddadzą tego jak się w firmie dba o koszty i jak dobry jest zarząd. Wierzę, że jeśli zarząd jest dobry i spółka dba o koszty to wcześniej czy później da zarobić.
W Gancie tego nie ma.
[quote]
Tutaj się odrobinę nie zgodzę. Analiza DCF jest równie ułomna jak analiza wskaźnikowa. DCF też można manipulować. Przy DCF wiele części składowych jak zapewne wiesz je założeniami przyszłości. A przewidzieć przyszłość i na tych przewidywaniach określać wartość firmy też jest karkołomnym wyzwaniem. To fakt że wskaźniki są mniej lub bardziej ułomne ale nie kończą się na c/wk.

Uważam że analiza wskaźnikowa jest równie ważna jak DCF i należy obie metody wykorzystywać łącznie.

Co do wartości księgowej to nieruchomości nie potaniały o 50% w przeciągu ostatnich kilku lat. Tak więc wartość księgowa Ganta zapewne jest zbliżona do jej rzeczywistej wartości. Warto zwrócić uwagę iż czasami wartość księgowa jest mniejsza od wartości rynkowej danych zasobów majątku firmy.

Reasumując spółka rzeczywiście nie wygląda za różowo ale to właśnie na takich spółkach które wychodzą z kłopotów zarabia się najwięcej. Podstawowe pytanie brzmi czy już jesteśmy na dnie.
Ja uważam że jesteśmy już bardzo blisko dna lub nawet od wczoraj mamy je za sobą.

Źle mnie zrozumiałeś. Chodzi mi o to, że w finalny wynik netto czy nawet wk może być i jest kreowane przez zarząd. DCFa robisz sam. To Ty decydujesz jakie przyjąć założenia nikt inny. Mało tego, te założenia zmieniają się w czasie, a za nimi wartość wewnętrzna. Akurat określenie przyszłości ganta wcale nie jest takie trudne jak Ci się wydaje. Wiadomo przecież ile mieszkań jest sprzedanych kiedy mniej więcej mają być oddane. To pozwala szacować przyszłe raportowane przychody.
Kluczem jest określenie rentowności brutto na sprzedaży. Tu można zerknąć jak sobie radzą spółki budowlane i ile kosztuje wybudowanie metra PUMu. Ile kosztują mieszkania na rynku dość łatwo można sprawdzić. Gorzej jest z określeniem przyszłej sprzedaży i ewentualnych rezygnacji. Ale to właśnie w ten sposób wycenia się najbliżej rzeczywistości wartość przedsiębiorstwa.

Jasnym jest, że wskaźniki nie kończą się na C/WK, ale prawdą jest także to, że większość patrzy na C/WK i C/Z, co jest kompletnym nieporozumieniem, jak widać doskonale na przykładzie GNT.

W szacunkach zmniejszyłem wartość nieruchomości o 20%, a nie 50. To mniej więcej oddaje średni spadek z ostatnich lat. Każdy może wziąć sobie inne dyskonto na zapasy. Wartość księgowa zbliżona do rzeczywistej czyli rynkowej??? Tak, tak... Doskonale to widać choćby w ostatnim raporcie. Cena rynkowa to 17milionów złotych, bo tyle zapłacił GNT za mieszkania IPX, a księgowa to prawie 60...
Bardzo zbliżone nie?

pociechap
0
Wpisów: 65
Wysłane: 2 czerwca 2011 12:43:51 przy kursie: 12,35 zł
anty teresa napisał(a):

Cena rynkowa to 17milionów złotych, bo tyle zapłacił GNT za mieszkania IPX, a księgowa to prawie 60...
Bardzo zbliżone nie?

Jeżeli uważasz że 1440 zł za metr kwadratowy w aglomeracji katowickiej to dużo to gratuluję. Pokaż mi takie mieszkania ,a chętnie kupię. Impex biorąc pod uwagę że sprzedali 41 tys metrów kwadratowych powierzchni użytkowej za 17 mln ( 414 zł za metr) zrobili interes życia. Impex nie potrafił sobie poradzić z ta nieruchomoścą ,a że w ksiegach ich wartość wynosiła 7 baniek to i tak są 10 mln do przoduhello1

Nie zdziwiłbym się jakbym się jak gant wyremontuje te bloki następnie podniesie czynsz a tych którzy nie będą płacić wypierdzieli. Wtedy bedzie sprzedawał te mieszkania po 4-5 tys za metr.

mdtrader
0
Wpisów: 749
Wysłane: 2 czerwca 2011 13:13:01 przy kursie: 12,35 zł
do pospiecha

Wiesz co w tym jest najlepsze ze zarzad Impexmetalu uwaza,ze zrobil dobry interes- teren wraz z budynkami byl wyceniany przez niezaleznych rzeczoznawcow i firme consultingowa.

Wiec ktos to albo przeszacowal albo niedoszacowal i to wielokrotnosci wartosci, kwestia kto?

Kamil
0
Wpisów: 637
Wysłane: 2 czerwca 2011 13:17:40 przy kursie: 12,35 zł
pociechap napisał(a):
Jeżeli uważasz że 1440 zł za metr kwadratowy w aglomeracji katowickiej to dużo to gratuluję. Pokaż mi takie mieszkania ,a chętnie kupię. Impex biorąc pod uwagę że sprzedali 41 tys metrów kwadratowych powierzchni użytkowej za 17 mln ( 414 zł za metr) zrobili interes życia. Impex nie potrafił sobie poradzić z ta nieruchomoścą ,a że w ksiegach ich wartość wynosiła 7 baniek to i tak są 10 mln do przoduhello1

Nie zdziwiłbym się jakbym się jak gant wyremontuje te bloki następnie podniesie czynsz a tych którzy nie będą płacić wypierdzieli. Wtedy bedzie sprzedawał te mieszkania po 4-5 tys za metr.

Problem w tym że Gant kupił te blokowiska w pakiecie z obecnymi współlokatorami. Nie można ich tak po prostu wywalić na zbity pysk. Trzy lata temu były zamieszki kiedy spółdzielnia postanowiła podnieść czynsz do zawrotnej kwoty 400zł. Ci ludzie nie są w stanie płacić więcej. Fakt, IPX nie potrafił sobie poradzić z tą nieruchomością, ale czy Gant będzie potrafił? Tutaj negocjowanie czynszu odbywa się na nieco innych warunkach niż w galeriach handlowych, gdzie gant ma pewne doświadczenie. Tutaj sprawa jest bardziej delikatna i nie można ich ot tak wyrzućić. Po za tym ciężko będzie znaleźć nowych mieszkańców, ludzie raczej uciekają z takich blokowisk, niż się do nich wprowadzają. Kupiłbyś takie mieszkanie za 4-5 tys za metr? ps. Pozazdrościć sąsiadów;)
Aktualnie: MRB(100%)

GGekko
0
Wpisów: 2
Wysłane: 2 czerwca 2011 14:05:10 przy kursie: 12,35 zł
Z zasobami SM DOM to nie jest tak do końca. Drążyłem ten temat i wychodzi na to, że Gant zatrudnił fachowców od mieszkaniówki. Zaczęli remontować te blokowiska w których mieszkają ci smutni ludzie. I o dziwo podwyżki czynszów zostały przyjęte, nikt nie protestuje. No i wszyscy płacą, a windykacja działa super. Jak ludzie widzą, że będą mieli ciepłą wodę czy centralne ogrzewanie, to zupełnie inaczej patrzą na to. No i nie mogą strajkować jak w IPX. Wg mnie Gant super atrakcyjnie to wszystko kupił. Może na tych działkach stawiać inne rzeczy, bo są większe niż te bloczki. A lokalizacyjnie b. fajnie - koło Spodka, Korfantego itp. zawsze tym ludziom można też dać zastępcze lokale, a najlepsze lokalizacje wyburzyć i pobudować coś nowego, sprzedając po 5, 6 czy 7 tys.PLN/mkw. To przeszacowanie w wynikach za 1Q2011 nie wzięło się z niczego. Wydali 27m, a teraz w górę audytor kazał zrobić o 42m! To na mnie zrobiło mega wrażenie i dlatego sprawdzałem temat. Okazuje się, że wszystko ok i nie jest to nadmuchana wycena. Po prostu umieją sobie poradzić z tematem. Nie jestem jednak pewien rentowności tego biznesu, pewnie powyżej 10% brutto po tym przeszacowaniu to już nie będzie. Ale zawsze to stabilny biznes i stabilny CF, więc jak dla mnie bardzo OK. Nie znalazłem żadnego kruczka.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 2 czerwca 2011 14:20:24 przy kursie: 12,35 zł
pociechap napisał(a):
anty teresa napisał(a):

Cena rynkowa to 17milionów złotych, bo tyle zapłacił GNT za mieszkania IPX, a księgowa to prawie 60...
Bardzo zbliżone nie?

Jeśli uważasz, że tak prosto podnosi się czynsze i pozbywa lokatorów to gratuluję. Otóż, mamy takie prawo, że wywalenie np matki z dzieckiem jest w zasadzie niemożliwe.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 2 czerwca 2011 14:23:57 przy kursie: 12,35 zł
GGekko napisał(a):
To przeszacowanie w wynikach za 1Q2011 nie wzięło się z niczego. Wydali 27m, a teraz w górę audytor kazał zrobić o 42m!

Pokaż to miejsce gdzie biegły kazał przeszacować.

Jeśli mają burzyć to rozumiem, że kupili po prostu za tę kwotę grunt. Tak?

bB86
1
Wpisów: 744
Wysłane: 2 czerwca 2011 15:22:23 przy kursie: 12,35 zł
Oj Panowie Panowie ;-) Bede po CFA w sobote to zrobimy to porzadnie, analizujac potencjalna zyskownosc wszystkich projektow z portfela GNT a nie po lebkach :) Co do tego ze Sokolowska moze byc na zero netto ze wzgledu na koszt gruntu, dwuletnie opoznienie i wyraznie mniejszy PUM niz w pierwotnych zalozeniach to mozna sie zgodzic. Co do odejmowania skapitalizowanych odsetek z WK ze wzgledu na bliskosc zakonczenia budow i przeniesienia kosztu sprzedazy na RZiS to juz niekoniecznie, bo po co odejmowac cos co bedzie za rok uwzglednione z powrotem. A te mieszkania w duzej czesci juz zostaly sprzedane. Co do nadwyzki z goodwilla musze sie temu blizej przyjrzec i przy okazji zweryfikowac wyceny Intakusa i Budopolu.. Co do przeszacowan mieszkan spoldzieelczych to tez chyba fantazja ich poniosla chociaz dzis za malo wiem. Nie mozna z kolei mowic ze tzw. Firma A to tez debile bo ta firma A mogla byc podstawiona przez GNT ;) W koncu to od wspoludzialowca swojego kupowali.
Co do przeszacowywania zapasow w dol to bzdura bo albo trzeba poddac w watpliwosc audytora albo zawyzone ceny gruntow i tak i tak ujawnia sie w cost of goods sold i przecietnej zyskownosci w 2011 i 2012. Nikt tu z kolei nie wycenia wartosci projektow z nowego portfela ktore wejda na wyniki 2012-2013 i pozniej. Od ekstremum do ekstremum.

No i zarzad spolki nas czyta na forach - pozdrawiaju ;>
• Diehard modern value investor (with a Mungerish twist) ;) •

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 855
Wysłane: 2 czerwca 2011 16:14:12 przy kursie: 12,35 zł
Dywidendy zostawmy. Chodziło mi tylko o to, że nie da się Ganta wycenić metodą zdyskontowanych dywidend, bo ich nie płaci. No tak rzeczywiście, łączne przepływy miał dodatnie, bo się bardzo zadłuża. Kiedyś wierzyciele mogą przestać tak chętnie Gantowi pożyczać. Żeby nie było, że jestem przeciwnikiem Ganta. Szczerze mówiąc to mam nadzieję, że lepiej im zacznie się powodzić. Chodzi mi oczywiście o rynek Catalyst. Gant trochę ten rynek rozruszał swoimi papierami.Angel
Edytowany: 2 czerwca 2011 16:16

bB86
1
Wysłane: 2 czerwca 2011 16:37:58 przy kursie: 12,35 zł
Jak sam się dobitnie na Gancie przekonałem, pójście na łatwiznę źle się kończy. Ganta nie można wycenić patrząc w lusterko wsteczne, to zbyt młody deweloper, ma za sobą właściwie tylko jeden cykl (przyznajmy, że przed 2005 z Ganta był taki deweloper jak ze mnie technik... ;).

Z tego samego powodu nie można go krytykować za to, że się wypstrykał z oferty, i tak w 2006-2008 wykonał tygrysi skok jeśli chodzi o sumy bilansowe, wielkość kapitałów, a emisja po ok. 100zł to już był w ogóle fart o jaki trudno. Co prawda możliwe, że rzeczywiście za to teraz płacimy na kursie, ta teoria już była parę postów wcześniej podnoszona, bo fundy które się sparzyły na tamtej emisji teraz nie chcą wchodzić. Coś podobnego zresztą przeżywam na MCI.
No cóż, o kompetencjach analityków w fundach, ich żałosnych DCF'ach dopasowywanych do aktualnego kursu giełdowego, krótkoterminowej polityce i rywalizacji samych fundów i tym jak łatwo przepuszczają i marnują pieniądze klientów w zaawansowanych hossach można by pisać w co drugim poście.

Tak jak mówiłem - wezmę raporty GNTa, wezmę raporty i komunikaty Budopolu, wezmę jakieś dane rynkowe z poszczególnych dzielnic gdzie Gant ma projekty i jedziemy po kolei co tam się może dziać albo co dziać się powinno:

- Sokołowska
- Odra Tower
- Poznań Naramowice (Karpia)
- Wrocław Opolska
- Wrocław Legnicka
- Wrocław Stabłowice
- Gdańsk Morena
- Opole
---
- Kraków Bochenka
- Warszawa Jana Kazimierza
- Wrocław Racławicka
- Gdańsk Malczewskiego

Mniejsze pominąłem, ale może je też sprawdzę.
No i zweryfikować można próbować też to, chociaż podawane dane pewnie nie są netto:

kliknij, aby powiększyć

Edytowany: 2 czerwca 2011 16:41

bB86
1
Wysłane: 2 czerwca 2011 21:49:53 przy kursie: 12,35 zł
1,5-2x wyzej niz dzis widze wartosc wewnetrzna ganta [a nie kurs] :) Do obu jest daleko, starej i nowej.

Hehe, pozwol ze zostane przy swoim zdaniu ze *niemozliwym* jest wykonanie rzetelnej oceny potencjalnych przeplywow pienieznych jakiejkolwiek firmy przez 1-2h, bo absolutnie *niemozliwym* jest zrozumienie tej firmy i uwarunkowan ktore moga wplywac na przynajmniej ten kilkuletni DCF przez 1-2 h...

Kazdy DCF jest tak naprawde przymiarka i "zakresem" mozliwych wartosci raczej niz precyzyjnym strzalem. A zeby dobrze przymierzyc trzeba duzo czasu poswiecic zeby zrozumiec dana firme i branze..
p.s. znajdowanie danych to przeciez wlasnie przygotowywanie dcf'a.. samo liczenie to parenascie sekund toc!

Edytowany: 2 czerwca 2011 21:51

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 2 czerwca 2011 23:20:53 przy kursie: 12,35 zł
bB86 napisał(a):
Co do odejmowania skapitalizowanych odsetek z WK ze wzgledu na bliskosc zakonczenia budow i przeniesienia kosztu sprzedazy na RZiS to juz niekoniecznie, bo po co odejmowac cos co bedzie za rok uwzglednione z powrotem. A te mieszkania w duzej czesci juz zostaly sprzedane.

BB, Tylko dla oszacowania bieżącej wartości. Skapitalizowane odsetki nie powiększają jej przecież. Nic tu nie wspominałem o RZiS. Mieszkania w dużej części mają umowy przedwstępne, ale w razie jakiejś paniki warto stracić te 5-10%, jak np inflacja poszybuje mocno w górę, albo będzie krach jak w stanch. To tylko umowa przedwstępna.

bB86 napisał(a):

Co do przeszacowywania zapasow w dol to bzdura bo albo trzeba poddac w watpliwosc audytora albo zawyzone ceny gruntow i tak i tak ujawnia sie w cost of goods sold i przecietnej zyskownosci w 2011 i 2012. Nikt tu z kolei nie wycenia wartosci projektow z nowego portfela ktore wejda na wyniki 2012-2013 i pozniej. Od ekstremum do ekstremum.

Niestety mechanizm audytorski nie jest doskonały. Dużo do powiedzenia będą mieli np posiadacze TEXa. Nawet bez tego jest jednak problem. Trzeba się zastanowić jak wyceniany jest grunt leżący w zapasach. W cenie nabycia, lub możliwej do uzyskania. Jeśli możliwa do uzyskania jest niższa to właśnie w niej. Tylko co wtedy, kiedy w danym miejscu nie ma transakcji? Nie ma skąd wziąć ceny możliwej do uzyskania! .
W przypadku gruntów płynność nie jest duża i takie sytuacje są na porządku dziennym. Audytor najpewniej to zostawi. Dalej idąc część tych gruntów jest w FIZie, których biegły Ganta nie badał. PRzez kogoś tam były, ale czy depozytariusz i biegły jest rzetelny?

Z resztą chyba nawet w samym rocznym jest napisane, że wyceny mogą odbiegać od rzeczywistości ze względu na brak płynności w segmencie gruntów(albo w GNT albo PND nie pamiętam)
Edytowany: 2 czerwca 2011 23:42

Oswald
0
Wpisów: 54
Wysłane: 3 czerwca 2011 10:36:18 przy kursie: 12,29 zł
Znalazłem dziś oświadczenie zarządu na stronie Ganta odpowiedź na to co się pisze o spółce:
www.gielda.gant.pl/HeroGraf/pd...

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 3 czerwca 2011 11:25:41 przy kursie: 12,29 zł
Tylko w tym oświadczeniu brak jest jakichkolwiek merytorycznych odniesień. Skwitowanie wszystkiego c/wk i c/z oraz zakupami prezesa jest nieco niepoważne. To prawdopodobnie nie dotyczy tejże dyskusji.

Przy okazji znalazłem informację, że średnioroczny przychód z SM DOM to coś ponad 3 miliony złotych. Przychód nie dochód. Przy cenie bilansowej 60 milionów da to bez uwzględniania kosztów uzyskania przychodu wskaźnik C/Z na poziomie 20... Bardzo tanio nie :) Trzeba tylko dwu-trzykrotnie podnieść czynsz i wartość bilansowa będzie mieć uzasadnienie.
Edytowany: 3 czerwca 2011 11:27

pociechap
0
Wysłane: 5 czerwca 2011 22:38:07 przy kursie: 12,29 zł

Teresa coś się tak czepił tego SM DOM?
Jeśli rzeczywiście mają 3 mln przychodu z 41 tys mkw to daje 6 zł za mkw miesięcznie. Tyle to się płaci przy mieszkaniu własnościowym.
Uważam że mieszkańcy wcześniej czy później będą postawieni przed wyborem albo zakup przy cenie powiedzmy 3 tys za metr (w promocji) albo wyższy czynsz.

Mając taki przychód z nieruchomości wcale mnie nie dziwi że IMPX się ucieszył jak dostał 17 baniek.

Niemniej nadal uważam że Gant na tej inwestycji sporo zarobi. Oczywiście nie będzie to pół roku po zakupie ale w dłuższej perspektywie.

Nie naganiam na Gant i sam go nie posiadam. Pamiętam jednak że taki kurs to był jak jeszcze tkwiliśmy w kryzysie i nikt nie wiedział co będzie dalej. Teraz wszyscy jeszcze tę branżę omijają dalekim łukiem i to właśnie jest najlepszy czas na inwestycję, oczywiście długoterminową.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 5 czerwca 2011 23:30:34 przy kursie: 12,29 zł
Uczepiłem się, bo to pożyczanie potencjalnych przychodów i zysków z przyszłości niewiadomo jak odległej, bez wyceny ryzyk. W ten sposób można wycenić KAŻDY pomysł i na podstawie prognoz i założeń zaraportować zysk.
Ja np mówię, że będę sprzedawał powietrze. Teraz nikt nie kupi, ale nałapię do butelek, poczekam 10 lat i sprzedam za każdą 2 litrówkę po 1000PLN. Czy moje 10.000 butelek ze śmietnika jest obecnie wartych 5,98 miliona PLN (stopa dyskontowa 5%) ?
A tak właśnie wygląda to przeszacowanie, nie obrażając ludzi tam żyjących. Celowo to przejaskrawiam. Zbyt szybkie rozpoznawanie zysków było widoczne przy zmianie MSR11 na 18. Widziałeś co się stało wtedy z wartością księgowa GNT? Dlatego się czepiam.

Wspomniane 6-7 PLN czynszu to się płaci także od mieszkań komunalnych, do spółdzielczych w Warszawie.

To, że kurs tyle wynosił w kryzysie nie jest żadnym argumentem fundamentalnym. Znam wiele spółek o lepszych fundamentach, których kurs jest tam gdzie w dołku, albo niżej:

Asseco Poland
Cyfrowy Polsat
Hydrobudowa
Mostostal Warszawa
Stalexport
Stalprodukt

Czy tylko z tego powodu mają nagle zacząć rosnąć???

PS: Nie odnoszę się tutaj do potencjału Ganta, tylko do argumentacji.
Edytowany: 5 czerwca 2011 23:38

pociechap
0
Wysłane: 6 czerwca 2011 09:10:32 przy kursie: 12,35 zł
Każdy rozsądny inwestor widzi że gant ma stratę na działalności operacyjnej ,a to że mają zysk z powodu przeszacowania nieruchomości nie jest żadnym argumentem in plus.

Uważam jedynie że ów nieruchomośc jest tyle dobrze wyceniona jeśli się nią dorze zajmą. Niepotrzebnie jedynie robili tak szybko przeszacowanie. Choć z drugiej strony w księgach ma być ujęta wartośc godziwa ,a czy 1200 zł za mkw to nie jest wartośc godziwa. Biorąc pod uwagę lokalizację , nie mówię tu o możliwości generowaniu przepływów przez tę inwestycję , a jedynie o wartości przy ewentulnej sprzedaży poszczególnych lokali, jest to dla mnie jak najbardziej uzasadniona wartośc.

Zakładając że rynek jest efektywny kurs już ujmuje te stratę i przeszacowanie. Teraz zadajmy sobie pytanie czy większe jest prawdopodobieństwo że zaczną się pojawiać pozytywne informacje które podniosą kurs czy negatywne które go zdołują?
Nie zapominajmy również że planują skup akji i przeznaczą na to 20 mln co zapewne odbije się pozytywnie na kursie patrząc jakie są aktualnie obroty.
Zarządowi tak naprawdę nie zależy aktualnie na tym aby kurs był wysoki bo przecież lepiej wydać 20 baniek na akcjie za 12 zł aniżeli za 20 zł.

Wracając jeszcze do tych Twoich butelek. 1000zł za butelkę to trochę Cię poniosło z wyceną. Jeśli natomiast wygrzebałbyś ze smietnika te 10000 butelek wymył i wpóścił do nich jakieś świerze morskie powietrze to pewnie po 5 zł za sztukę byś dostał. Może i sam bym kupił evil4

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 6 czerwca 2011 10:08:28 przy kursie: 12,35 zł
Cytat:
Wracając jeszcze do tych Twoich butelek. 1000zł za butelkę to trochę Cię poniosło z wyceną. Jeśli natomiast wygrzebałbyś ze smietnika te 10000 butelek wymył i wpóścił do nich jakieś świerze morskie powietrze to pewnie po 5 zł za sztukę byś dostał. Może i sam bym kupił

Nie doceniasz potencjału ECO thumbright

Cytat:
Nie zapominajmy również że planują skup akji i przeznaczą na to 20 mln co zapewne odbije się pozytywnie na kursie patrząc jakie są aktualnie obroty.
Zarządowi tak naprawdę nie zależy aktualnie na tym aby kurs był wysoki bo przecież lepiej wydać 20 baniek na akcjie za 12 zł aniżeli za 20 zł.

Tak oczywiście. Za komentarz niechaj posłuży wycinek ze sprawozdania zarządu za pierwsze półrocze 2009:

kliknij, aby powiększyć

Gant upoważnił zarząd w połowie 2008 roku do nabycia 2 milionów akcji, na co przeznaczył 80 milionów!!! Po roku akcji było skupionych 12 tyśięcy... Dlaczego? Czy kurs tak poszybował, że nie było to opłacalne? Patrząc na wykres chyba nie thumbright
To czemu nie skupili tych akcji i po co był komunikat? Zostawię to już bez komentarza... Warto pamiętać o tym w perspektywie obecne skupu.
Jedni powiedzą, że spółka liczy na znaczny IRR, a drudzy, że trzeba kurs ratować jak tylko można. :)

Cytat:
Niepotrzebnie jedynie robili tak szybko przeszacowanie. Choć z drugiej strony w księgach ma być ujęta wartośc godziwa ,a czy 1200 zł za mkw to nie jest wartośc godziwa. Biorąc pod uwagę lokalizację , nie mówię tu o możliwości generowaniu przepływów przez tę inwestycję , a jedynie o wartości przy ewentulnej sprzedaży poszczególnych lokali, jest to dla mnie jak najbardziej uzasadniona wartośc.

Wartość godziwa nieruchomości inwestycyjnej to zdyskontowane przyszłe przepływy pieniężne.
Do momentu jak są tam ludzie nie mogą tego przenieść do zapasów i potem sprzedać.

PS: W tamtym okresie też członkowie zarządu nabywali akcje. Powklejać komunikaty?

Edytowany: 6 czerwca 2011 10:10

addison
190
Wpisów: 3 286
Wysłane: 6 czerwca 2011 10:23:33 przy kursie: 12,35 zł
anty_teresa:
Jedni powiedzą, że spółka liczy na znaczny IRR, a drudzy, że trzeba kurs ratować jak tylko można. :)

Też mam w głowie to ostatnie o ratowaniu kursu. My nie wiemy czy główni nie mają kredytów na te akcje. Historia zna trochę takich przypadków na GPW.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

92 93 94 95 96

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,343 sek.

dsdwnwco
wswuapnx
ylgmdrxv
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
lrogdkoh
pfpopdgy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat