PARTNER SERWISU
tqanujfz
4 5 6 7 8
666
666
0
Wpisów: 319
Wysłane: 6 lipca 2011 09:28:29 przy kursie: 136,00 zł
Opychanie przez skarb państwa wszystkiego co się da, żeby zatkać dziurę w budżecie, a z drugiej strony zabieranie pieniędzy OFE, dla których takie akcje to wypełniacze portfeli prowadzi do takich jak dzisiaj debiutów. Blamaż totalny. Debiut w granicy "błędu statystycznego".

Ale dla Skarbu najważniejsze tezraz żeby upchnąć PKOBP, a potem resztę koszmarków w rodzaj PKP czy Banku Pocztowego.

Dodatkowo strach przed podażą akcji z w20 powoduje że indeks praktycznie został zamrożony, nic się nie dzieje, bo po co handlować, skoro minister co pare miesięcy będzie sprzedawał kolejny pakiet kolejnej spółki, wbrew oczywiście swoim wcześniejszym wypowiedziom i zapewnieniom. salute

Teraz będzie robienie dobrej miny do złej gry i przekuwanie porażki w sukces czyli "dobry start JSW" na CNBC. Niebawem wstęgi, przemówienia, orkiestra górnicza i kiełbaski z grilla. Liar
Edytowany: 6 lipca 2011 09:34

666
666
0
Wysłane: 6 lipca 2011 09:44:56 przy kursie: 136,00 zł
Jak się słucha Rozłuckiego to uszy opadają. Sukces dzięki ministrowi Gradowi. Shame on you

Zamykanie ust związkom zawodowym notabene publicznymi pieniędzmi, nagrody nie wiadomo za co, byle tylko uzyskać zgodę na upublicznienie i dostać brakujące pieniądze do budżetu. Sukces.

666
666
0
Wysłane: 6 lipca 2011 10:19:34 przy kursie: 136,00 zł
kokospl napisał(a):
666 narzekasz ,a o tych wszystkich problemach (związki zawodowe, mniejsza kasa dla OFE etc.)
było wiadomo już dawno przed debiutem , nikt Ci się nie kazał zapisywać...

Było wiadomo, ale skutki tego typu działań zaczynają się z co raz większa mocą ujawniać. To jest po prostu psucie i rozmontowywanie rynku, a nie żaden sukces. A skutki są dalece bardziej dotkliwe niż nieudany debiut JSW. Zresztą teraz kurs nie ma znaczenia skoro można brać do woli, moim zdaniem ciekawsza jest KGHM po dywidendzie, która jest przynajmniej grana przez zagranicę, co skojarzona z notowaną miedzią, a nie węglem, który jako instrument inwestycyjny praktycznie z miedzią bez porównania.

Nasz rynek jest płytki i nudny, robi za upychadło państwowych koszmarków, a dzięki podaży akcji dużych spółek nawet tam w zasadzie niczego nie można prognozować, bo zawsze istnieje niebezpieczeństwo że "grad sypnie", mimo że mówił iż nie sypnie.

Kanoniers
1
Wpisów: 1 075
Wysłane: 6 lipca 2011 10:25:39 przy kursie: 136,00 zł
enforces napisał(a):
no i że tak powiem jest mała paniczka na walorze. Będzie 0? Ale by było.

nie oszukujmy się. To porażka JSW. Orkiestra nie ma powodów do grania. Ciekawe co powie Pawlak i reszta.

To takze kolejna porazka tego nieudolnego rzadu puke_l

Jak to co powie ??? Tusk i swita to mistrzowie pijaru wiec sobie poradza chocby bylo -20% to tak to przedstawia ze znow Kowalski pomysli ze to dla jego dobra :)))

A moze wyjdzie Boni i powie ze to tylko tak zeby zniechecic inwestorow do tracenia majatkow czyli walka z uzaleznieniem jak to mialo miejsce przy hazardzie :)))

Dlaczego nie walcza z alkoholem przez ktory tyle rodzin jest rozbijanych i tyle jest ludzkich tragedii Whistle " Kasa misiu kasa " - jak to ktos kiedys powiedzial Dancing

666
666
0
Wysłane: 6 lipca 2011 10:36:48 przy kursie: 136,00 zł
tretenmerth napisał(a):
enforces napisał(a):
no i że tak powiem jest mała paniczka na walorze. Będzie 0? Ale by było.

nie oszukujmy się. To porażka JSW. Orkiestra nie ma powodów do grania. Ciekawe co powie Pawlak i reszta.

Powiedział, że to bardzo dobry dzień dla inwestorów...

To bardzo niedobry dzień dla inwestorów, skoro JSW wypada blado, debiuty spółek mniejszych mogą zaliczać minusy, już zresztą zaliczają. A kondycja rynku pierwotnego mówi wiele o ogólnej kondycji rynku.

Zresztą słuchanie polit-bełkotu Pawlaka, który przy okazji targów przed upublicznieniem JWS próbował ugrywać dla swojej partii punkty u górników robiąc za dobrego wujka związkowców w ogóle nie ma sensu. Bla bla bla, tyle powiedział.

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 6 lipca 2011 10:38:57 przy kursie: 136,00 zł
Jak by nie było to to zawsze będzie źle.
Jakby wzrosło o 20%, to opozycja by zajechała rząd że sprzedał za tanio.
Jak byłby minus, to byłyby pretensje że nie dał indywidualnym zarobić (tak jakby Rząd miał taki obowiązek...)
Jest lekki plus więc na chipsy można było zarobić. Karty były odkryte. To jest rynek a nie bankomat. Nie ma tu pieniędzy za darmo i bez ryzyka.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum
Edytowany: 6 lipca 2011 10:39

666
666
0
Wysłane: 6 lipca 2011 10:48:08 przy kursie: 136,00 zł
Do zarabiania na chipsy są lepsze sposoby niż debiut JSW, żeby zarobić na chipsy zresztą to debiut musiałby być dwucyfrowy, jak na razie to na jednego chipsa nie starczy thumbright

zresztą mnie nie martwi ten debiut sam w sobie, a raczej to co on w sposób dobitny sygnalizuje, a sygnalizuje wielką smutę.

piotrch
0
Wpisów: 808
Wysłane: 6 lipca 2011 11:07:03 przy kursie: 136,00 zł
pb.pl/2/a/2011/07/06/Kurs_KGHM...
Taka ciekawostka - zestawienie specyfiki KGHM i JSW jako spółek surowcowych.

Cytat:
KGHM i Jastrzębską Spółkę Węglową (JSW) wiele łączy, choć datę debiutu obu spółek na GPW dzieli aż 14 lat. Warto prześledzić historię notowań pierwszej z firm, bo pokazuje ona nie tylko ich silną zależność od cen surowców, ale też dużą zmienność i dynamikę notowań.
Edytowany: 6 lipca 2011 11:08

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 6 lipca 2011 11:12:10 przy kursie: 136,00 zł
Zapomnieli dodać w tym artykule, że gdy KGH debiutował nie mieliśmy bańki na surowcach.
JSW debiutuje w innych realiach. Na powtórkę z historii bym nie liczył.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

Pink_Floyd
0
Wpisów: 135
Wysłane: 6 lipca 2011 11:18:55 przy kursie: 136,00 zł
Kanoniers napisał(a):
To takze kolejna porazka tego nieudolnego rzadu puke_l

Porażka rządu? Wybacz, ale rola rządu w debiucie JSW ukończyła się przed rozpoczęciem notowań. To jest, wbrew temu co mówisz, sukces rządu, gdyż doprowadził do finału naprawdę trudne i przez wielu skazywane na niepowodzenie negocjacje, a poza tym przygotował ofertę, którą olbrzymia ilość indywidualnych i instytucjonalnych inwestorów (w tym zapewne Ty), uznała za atrakcyjną i skorzystała z niej. Gdzie tutaj widzisz porażkę?
Niedługo są wybory, więc będziesz miał szansę ukarać rząd i zagłosować na pis.

Kanoniers
1
Wpisów: 1 075
Wysłane: 6 lipca 2011 11:34:12 przy kursie: 136,00 zł
Udane negocjacje powiadasz ??!! A to dobre, na takich warunkach to ciezko to nazwac negocjacjami, raczej sytemem kolanowo-modlitewnym polaczonym z kopertowym Shhh

Co do karania rzadu ja nie mam pretensji o JSW bo tak jak to Frog napisal gielda to nie bankomat i za darmo nikt tutaj pieniedzy nie daje, ale mysle ze mam wiele bardziej powaznych powodow ekonomiczno-gospodarczych za ktore chcialbym ukarac obecnie panujacych wave

Ale nie musze zgadywac komu kibicujesz bo straszenie pis-em to jedyne co przez 4 lata sie dzieje w naszym pieknym jakby nie patrzec kraju, ile mozna jeszcze 10 lat - 15 ???

A tak naprawde raczej jestem apolityczny bo szkoda mi czasu na te pierdoly, wole sobie poanalizowac spolki i sytuacje ekonomiczna na swiecie niz rozpracowywac kto bardziej klamie, albo kto sie bardziej osmieszyl...

kokospl
46
Wpisów: 1 795
Wysłane: 6 lipca 2011 11:39:12 przy kursie: 136,00 zł
Debiut NIE BYŁ sukcesem i nie róbmy sobie żartów, że jednak takowym był...
Sprzedaż z dyskontem nie jest czymś za co należałoby krytykować(vide debiut PZU czy GPW),a w dłuższym horyzoncie jest na pewno pozytywne

666
666
0
Wysłane: 6 lipca 2011 11:53:15 przy kursie: 136,00 zł
majama napisał(a):
Frog napisał(a):
Jak by nie było to to zawsze będzie źle.
Jakby wzrosło o 20%, to opozycja by zajechała rząd że sprzedał za tanio.
Jak byłby minus, to byłyby pretensje że nie dał indywidualnym zarobić (tak jakby Rząd miał taki obowiązek...)
Jest lekki plus więc na chipsy można było zarobić. Karty były odkryte. To jest rynek a nie bankomat. Nie ma tu pieniędzy za darmo i bez ryzyka.

Mam to samo zdanie, debiut jest optymalny aby nie było pretensji, nikt nie stracił.

Na tym debiucie nie można było stracić, bo jest tzw "fundusz stabilizacyjny" który ma zapobiegać spadkowi ceny poniżej 136 zł, utrzymywanie się więc ceny w tych granicach to porażka. Poza tym inwestor angażując swoje środki zarobił 200 zł, nagrody w JSW za zaangażowanie w utrudnianie debiutu to 4000 zł . Proporcje są chyba nie takie jakie powinny być.

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 855
Wysłane: 6 lipca 2011 11:59:49 przy kursie: 136,00 zł
Zaleta przynajmniej jest taka, że nie będzie zarzutów sprzedawania spółek za bezcen. Widać, że cena została dobrana dobrze. Sprzedano na tyle drogo na ile się dało - w końcu to jest także ważne przy prywatyzacji. Indywidualni zarobili 100-200 zł lub nie stracili jeśli sprzedali w dołku. Nie ma się czym emocjonować.

yayurek
0
Wpisów: 879
Wysłane: 6 lipca 2011 12:25:10 przy kursie: 136,00 zł
ostatnim dużym światowym debiutem firmy górniczej, był majowy debiut firmy Glencore, akcje straciły na debiucie ponad 3%, kilka dalszych debiutów zostało odwołanych, jakoś nie nastawiło mnie to hurraoptymistycznie do debiutu JSW, ale z zasady kupiłem, w sumie nie ma co nad debiutem rozpaczać, Skarb państwa nie jest od rozdawania pieniędzy (to znaczy rozdaje, ale wybranym), a i na świecie akcje spółek góniczych mają się nieco gorzej od KGHM (choćby poniżej BHP BILLITON), bo niby przeróżne fundusze co innego miałyby na GPW kupić, gdyby sprzedały KGHM ?

www.bloomberg.com/apps/quote?t...:AU#chart

kokospl
46
Wpisów: 1 795
Wysłane: 6 lipca 2011 12:31:57 przy kursie: 136,00 zł
Marcin Osiecki napisał(a):
Zaleta przynajmniej jest taka, że nie będzie zarzutów sprzedawania spółek za bezcen. Widać, że cena została dobrana dobrze. Sprzedano na tyle drogo na ile się dało - w końcu to jest także ważne przy prywatyzacji. Indywidualni zarobili 100-200 zł lub nie stracili jeśli sprzedali w dołku. Nie ma się czym emocjonować.

Bzdura , przy takiej filozofii braku dyskonta zniechęca się inwestorów do uczestnictwa w kolejnych ofertach ,a co za tym idzie gorsze zyski...
Powtarzam oferty PZU czy GPW to był bezdyskusyjny sukces i nie słyszałem żadnych zarzutów pod adresem Grada tylko gloryfikacje tychże debiutów..
Edytowany: 6 lipca 2011 12:35

bernie
43
Wpisów: 603
Wysłane: 6 lipca 2011 12:40:16 przy kursie: 136,00 zł
kokospl napisał(a):

Bzdura , przy takiej filozofii braku dyskonta zniechęca się inwestorów do uczestnictwa w kolejnych ofertach ,a co za tym idzie gorsze zyski...
Powtarzam oferty PZU czy GPW to był bezdyskusyjny sukces i nie słyszałem żadnych zarzutów pod adresem Grada tylko gloryfikacje tychże debiutów..

niestety ale też tak uważam, tym bardziej że najsmakowitsze kąski juz poszły a na takie IPO jak PKP które jest w naszym kraju powodem do żartów raczej nie będa już sie cieszyły taką popularnościa

musimy jeszcze brac pod uwage jedno "akcjonariat obywatelski" to nie sa inwestorzy znający realia rynku tylko inwestorzy pamietajacy poprzednie IPO i 3% przez nich nie bedzie odbierane jako sukces tylko powód to nie zaprzatania sobie głowy takimi zabawami...i ja sie im wcale nie dziwie

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Wysłane: 6 lipca 2011 12:40:38 przy kursie: 136,00 zł
kokospl napisał(a):

Widzisz nie powiedziałem, żeby nie było dyskonta. Było dyskonto 2-3 proc. i tyle. Napisałem też o tym, że nie powinno się zniechęcać inwestorów. Ale dla Ciebie od razu bzdura, bo wiesz najlepiej. Gratuluję osobowości.

Krawiec
0
Wpisów: 46
Wysłane: 6 lipca 2011 12:42:35 przy kursie: 136,00 zł
Jak dla mnie są inne powody do zadowolenia, pośrednio poprzez emisję JSW powinny skorzystać moje inne inwestycje: Famur i Kopex. Zamówień na nowe maszyny i usługi powinno być z czasem więcej.

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Wysłane: 6 lipca 2011 12:45:59 przy kursie: 136,00 zł
bernie napisał(a):
niestety ale też tak uważam, tym bardziej że najsmakowitsze kąski juz poszły a na takie IPO jak PKP które jest w naszym kraju powodem do żartów raczej nie będa już sie cieszyły taką popularnościa

musimy jeszcze brac pod uwage jedno "akcjonariat obywatelski" to nie sa inwestorzy znający realia rynku tylko inwestorzy pamietajacy poprzednie IPO i 3% przez nich nie bedzie odbierane jako sukces tylko powód to nie zaprzatania sobie głowy takimi zabawami...i ja sie im wcale nie dziwie

Indywidualni to tylko 25-30 proc. oferty. Instytucjonalni kupują zdecydowanie najwięcej, także inwestorzy zagraniczni. Nic do nich nie mam, ale sprzedawać z dużym dyskontem pogarszając jeszcze bardziej sytuację finansów publicznych? To nie byłoby rozsądne.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE jsw

4 5 6 7 8

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,235 sek.

ysxotflj
ujoqxsuf
kwhsdnvt
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ajqwyrsg
wxvmioyr
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat