melduję się Jeśli jest możliwość skorzystania z okazji poproszę o zakup dziś na otwarciu Hygieniki. Jednak ZWG na razie odpuszczę. Na wiosnę powinno sporo się dziać w spółce, dodatkowo kampania promocyjna Dayli się szykuje. Mam wrażenie, że spółka robi się silna fundamentalnie. Dodatkowo dostrzegają ją analitycy w swych typach na 2014 rok.
|
|
Temat:
FAM
Mam pytanie, co oznacza poniższy komunikat: www.gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl...Czy wiceprzewodniczący rady nadzorczej FAM może prowadzić działalność konkurencyjną w stosunku do FAM? Czy to nie jest konflikt interesów? Jestem akcjonariuszem FAM i przyznam komunikat mnie zaniepokoił.
|
|
Rozumiem, proszę więc o wpisanie na listę rezerwową. Będę obserwował wątek.
|
|
Dołączę do zabawy  . Proszę o zakup spółki ZWG z rynku NC po cenie otwarcia na najbliższej sesji. Spółka sporo urosła w ostatnim roku, ale nie wyczerpała moim zdaniem potencjału. Firma zacznie w pełni korzystać z mariażu z Kobudem, kolejne zlecenia z Bumechu będą realizowane przez samo ZWG a dodatkowo w najbliższym czasie kolejne zapowiadane przejęcie. Rok 2014 powinien być początkiem fazy surowcowej, na czym na pewno zyskają spółki kooperujące z tymi z branży wydobywczej. Liczę również, że spółka podobnie jak Mabion, zyska po zapowiadanym przejściu na główny parkiet.
|
|
Temat:
ZWG
Dziś kilka konkretów: www.tvncnbc.pl/centrum-wynikow...w tym m.in. informacja, że spółka ma zamiar przejść na rynek główny. Ostatnio krążyły plotki, że takiego planu nie mają. Prezes rozwiał moje i niektórych akcjonariuszy wątpliwości. Zobaczymy co to za przejęcie się szykuje.
|
|
Boryszew z takimi obrotami raczej nie jest kandydatem do opuszczenia WIG20. O Azotach wspominali, że dopiero w drugiej połowie roku. Zresztą jak widać było po TVN nie było jakiegoś dużego spadku z tego wynikającego.
|
|
Temat:
HAWE
Może dlatego, że nie sposób na rynku zebrać takiej ilości akcji po 3,50 ? Spadek kursu był wywołany przede wszystkim przez wychodzenie Generali. Miało na to jeszcze wpływ oczywiście anulowanie prognozy, ale gdyby nie to kurs byłby po 4,50 w tym momencie.
|
|
To prawda zastanawiałem się nad PGSSOFT, trochę odstaje od produkcyjnych chyba, że można nazwać produkcją oprogramowania to co robią.
Salak napisałeś o Mabionie. Zastanawiałem się czy nie dorzucić Synektik'a jednak do tej pory zysków tam nie ma i nie wiadomo kiedy się pojawią. Obie niestety działają w branży biotechnologicznej, która jak wiemy wymaga dużych, ciągłych nakładów. Nie wiadomo kiedy inwestycja przyniesie zyski.
Dzięki Ann za przypomnienie wszystkich TopPick. Będę musiał przysiąść i przeanalizować wszystkie wskazane przez nich typy. Więcej informacji będzie już wkrótce po kolejnych raportach kwartalnych.
|
|
Chciałbym zrobić zestawienie, które pewnie przyda się innym forumowiczom. Chciałbym wyłowić na NC innowacyjne spółki produkcyjne. W sumie branża nie ma znaczenia. Ważne by spółki się rozwijały, zwiększały przychody, generowały zyski (nie były zagrożone upadłością). Dodatkowym atutem byłoby korzystanie z funduszy unijnych. Podejrzewam, że rynek New Connect będzie ostatnim który dotknie hossa, ale na pewno są tu spółki warte uwagi.
Na początek wyłowiłem: 1) PLASMA - produkcja konstrukcji metalowych 2) LUG - produkcja i sprzedaż sprzętu oświetleniowego 3) ZWG - produkcja wyrobów z gumy 4) PGSSOFT - oprogramowanie komputerowe
|
|
Temat:
GOBARTO
Ja bym nie przesądzał sprawy. Na naszej giełdzie jest conajmniej kilka dużych firm w których większość mają OFE, TFI. Są dobrze zarządzane i przynoszą zyski. Jeśli znajdą się komptentne osoby, z pomysłami, a nie rodzina kurcząco trzymająca się foteli - jest szansa na rozwój.
|
|
Muszę Cię kolego zmartwić bo nie zawsze jest tak jakbyśmy chcieli. Akurat mam w portfelu podobną spółkę której nie zabezpieczyłem stop losem i trzymam od emisji po 9zł. Mam na myśli Drozapol. Teraz właściwie trzymam tylko po to żeby sobie zrealizować w odpowiednim czasie stratę. Też była emisja, cuda wianki, skup akcji własnych a kurs leciał jak kamień w wodę. Co bym Ci poradził po wielu latach spędzonych na giełdzie to kupować spółki które jednak zaczynają trend wzrostowy. Drugim przykładem ze swojej historii jest Polimex, który kupowałem po 2,60 później po 1,60 i po 0,75. A trzeba było zaczekać do tych 50 groszy i dopiero kupić jak odwrócił się trend. Na Twoim miejscu zastanowiłbym się czy to właściwa spółka. Rozumiem, że chcesz zagrać spekulacyjnie. Może coś na parkiecie NC będzie bardziej perspektywicznego? Ewentualnie pozostaje czekać aż hossa przewinie się najpierw przez Wig20 później MIDWIG i SWIG a dopiero na końcu spółki zapomniane. Życzę sukcesów ale ja bym raczej nie zaufał tylko 1 firmie i wierzył w jej wzrost.
|
|
Gratuluję wyczucia Czy zdradzisz co to za nowe typy masz na oku?
|
|
Temat:
PULAWY
W tej merytorycznej dyskusji warto byłoby zadać sobie jedno pytanie. Co dla spółki lepsze: żeby została przejęta przez Synthos czy przez akcjonariat obywatelski. Mam subiektywne wrażenie, że przejęcie przez Synthos dla samej ZA Puławy mogłoby wyjść lepiej. Gwarancji nie ma, ale nie wierze że Sołowow by ją kupił dla wyssania kasy. Gdyby została zakupiona przez akcjonariat obywatelski, domyślam się że jej funkcjonowanie byłoby dla siebie samej. Jakoś nie mam przekonania, że zyski spółki byłyby dalej inwestowane jak to ma miejsce np. w Synthosie. Oczywiście mogę się mylić i nie doceniać związkowców i udziałowców spółki pracowniczej. Akcjonariusze są trochę w pacie bo i tak źle i tak niedobrze.
|
|
Generalnie ze wszystkim bym się zgodził. Warto jednak pamiętać, że Famur należy do najlepszych spółek dywidendowych na GPW. W tamtym roku akcjonariusze otrzymali akcje PGOdlewnie i Zamet, które to też pozwoliły zarobić. W tym roku pewnie znów będzie solidna dywidenda pieniężna.
|
|
Zauważyłem ostatnio większe obroty na spółce. Czy w wolnej chwili mógłby ktoś wrzucić wykres i dwa zdania o AT.
|
|
Temat:
CIECH
Rzuciłem okiem na kurs. Warto obserwować kurs i wejść jeżeli kurs przebije okolice 14-15zł. Wstęgi bollingera się zawężają i przy wzroście możemy mieć formację ORGR z zakresem do 20zł. Daje to przyzwoity zwrot. O zwiększonym zainteresowaniu mogą świadczyć duże obroty w przeciągu ostatnich 2 miesięcy.
|
|
Temat:
JSW
Jak dla mnie są inne powody do zadowolenia, pośrednio poprzez emisję JSW powinny skorzystać moje inne inwestycje: Famur i Kopex. Zamówień na nowe maszyny i usługi powinno być z czasem więcej.
|
|
Temat:
PULAWY
Wg mnie zasięg wzrostów do 120zł po przełamaniu oporu w okolicach 90zł jest jak najbardziej realny. Nie mówię, że w tydzień ale do wiosny w takim tempie, z małymi postojami jest w zasięgu. Przyszedł czas na chemię i generalnie wszystko co chemiczne jest na fali. Spodziewam się długoterminowo wzrostów na m.in. Puławach i Ciechu podobnego jak Synthosa i Azotów.
|
|
Ja mam inny przypadek. Doświadczonych graczy poprosiłbym o pomoc.
Korzystam z dwóch rachunków maklerskich w jednym biurze czyli posiadam Brebrokers i Emakler. Corocznie dostaję tylko jeden pit z tego biura.
Mój hipotetyczny przypadek: Kupiłem 100 akcji PKO na rachunek Brebrokers w 2008 (zysk np. 30%) Kupiłem 100 akcji PKO na rachunek Emakler w 2010 (strata np. 20%)
Czy sprzedając teraz 100 akcji PKO tych które są na Emakler zostaną rozliczone te akcje z zyskiem?
Dziękuję z góry za pomoc
|
|
Spółka niemal zapomniana a ostatni tydzień przyniósł ciekawą sytuację na wykresie. Dodatkowo IPO Izostalu biznes.interia.pl/news/izostal... może sprawić, że zwiększy się zainteresowanie samym Stalprofilem. Przyzwoite zyski, dywidenda, trend wzrostowy może przekonają kogoś do długoterminowej inwestycji.
|
|
U mnie średnia 38 Razem 1000 akcji. No ale kupowany po różnych cenach 48... 60... 10... Jestem tu na dłużej więc się nie spieszy, byle powoli kurs szedł w górę.
|
|
Temat:
POLAQUA
Wskaźniki wyglądają coraz lepiej, wreszcie odbiły od dna i wygenerowały sygnały kupna: CCI, RSI, Stochastic. MACD jeszcze neutralnie.
|
|
Temat:
POLAQUA
|
|
Temat:
POLAQUA
Jak oceniacie najbliższą przyszłość i z doświadczenia czy po takim spadku powinno przyjść odbicie czy raczej stabilizacja i boczniak?
|
|
Temat:
POLAQUA
Szkoda, że ktoś nie pozbywa się tych akcji w transakcjach pakietowych zamiast w takich dużych zleceniach na rynku. Mógłby przecież spokojnie zaczekać kilka dni, tygodni na znacznie lepszą cenę.
Z tym, że może to być działanie świadome by blokować cenę. Tego się nie dowiemy.
|
|
Temat:
POLAQUA
W ciągu ostatnich trzech lat, w pierwszym kwartale każdego roku obrotowego, realizowana była sprzedaż o wartości 10-23% rocznej sprzedaży. W pozostałych kwartałach sprzedaż Emitenta i jego Grupy Kapitałowej rosła systematycznie z wyraźnie największą dynamiką w okresie IV kwartału.
strona 50 i 51, piszą też o nowych inwestycjach
|
|
Temat:
POLAQUA
Z raportu za I kwartał (na końcu).
|
|
Temat:
POLAQUA
Jak to mówią gorzej być nie może  Kto miał sprzedać ten sprzedał, kto miał kupić ten w dobrej cenie w promocji -30% kupił. Dwa następne kwartały powinny być znacząco lepsze.
|
|
Temat:
POLAQUA
Obserwowana sezonowość w szczególności w zakresie I i IV kwartału jest typowym zjawiskiem dla prowadzonej przez Emitenta działalności, polegającej przede wszystkim na realizacji robót inŜynieryjnych oraz produkcji budowlano-montaŜowej, uzaleŜnionej bardzo często od warunków atmosferycznych, a zwłaszcza od temperatury zewnętrznej. Dodatkowo Emitent uzaleŜniony jest od harmonogramów robót poszczególnych kontraktów. Harmonogramy te, ustalane w przewaŜającej części przez klientów, zakładają zakończenie większości cykli inwestycyjnych w ostatnim kwartale roku.
|
|
Temat:
POLAQUA
Widzę, że mają duży wzrost na:
10. Zmiana stanu zobowiązań krótkoterminowych, z wyjątkiem pożyczek i kredytów
czyli może faktycznie inne firmy nie miały czym płacić z początku roku spółce
|
|
Temat:
POLAQUA
|
|
Temat:
POLAQUA
No, ale to i tak nie tłumaczy takiej różnicy, jeszcze pół roku kupowali po 27 a jest 17zł a spółka debiutowała po ok. 85zł. Rozszerzają swoją działalność. Dużo nowych umów i kontraktów. Nic nie tłumaczy takiego spadku.
|
|
Temat:
POLAQUA
Na początku kwietnia po korekcie od 18 się odbiło i poszło w górę, ale faktycznie 17,60-18 jest wsparcie większe. Dobry raport za 1 kwartał by pomógł.
|
|
Temat:
POLAQUA
Dziś też słabo zaczęło Jak nie wybronimy dziś wsparcia na ok 19,30 to następne wsparcie na 18 zł niestety. To już poniżej mojego kosztu zakupu.
|
|
Temat:
POLAQUA
 przyszedł dzień wzrostów na szerokim rynku to nas pokarało
|
|
Wolałbym reklamy w serwisie tak szczerze powiedziawszy  A generalnie serwis super i wyrazy uznania dla pomysłodawców. Choć wiem, że to też sporo pracy by pozyskać chętnych reklamodawców.
|
|
Szkoda, że dostęp analizy wskaźnikowej spółek został zablokowany Jak tak dalej pójdzie znikną wszystkie funkcjonalności StockWatcha. Pozdrawiam
|
|
Temat:
POLAQUA
lupus12 napisał(a):Oj niedobrze się dzisiaj stało. Nici z odwrócenia trendu - zwłaszcza że rynek już kończy korektę wzrostową i wrócą spadki - ale to okazja do zakupów bo spółka raczej nie upadnie a budować w polsce trzeba Nie mogę się zgodzić niestety. Ta ostatnia korektowa to właśnie była spadkowa. Polaqua spadła z 28 na 15 (prawie 50%). Nie oszukujmy się, odbicie z 15 na 17 to dopiero pierwszy oddech. Pozwólmy zrealizować szybki zysk krótkoterminowców. Obserwując wzrost obrotów podczas wzrostu kursu można wnioskować o zakończeniu spadków i początku kolejnej fali wzrostowej.
|
|
Temat:
POLAQUA
Dziwi mnie, że przez wiele tygodni ludzie mieli możliwość sprzedania akcji po 27zł. Sytuacja w spółce się nie zmieniła a jednak sprzedają teraz niemal za połowę tej wartości. Jaki cel jest tego zaniżania...
|
|
Temat:
POLAQUA
Już raz uśredniałem  znowu trzeba będzie pakiecik dokupić. Szkoda tylko takiego ładnego wzrostu na 27zł. Za dobrych czasów chodziła po 85zł a kondycja od tego czasu się jeszcze poprawiła, no i do spółki wszedł inwestor strategiczny. Są takie chwile, że człowiek patrzy na wykres, analizę fundamentalną, doniesienia ze spółki i...
|
|
Temat:
MCI
Wg mnie jest technicznie ciekawie. Może się kroić formacja flagi: bossa.pl/analizy/techniczna/el...Jeśli przejdziemy 4,80 w górę mojeinwestycje.interia.pl/gie/... kurs teoretycznie powinien zawędrować w okolice 10zł. Rozważam poważnie ustawienie aktywacji zleconka powyżej tej ceny (4,80). Nie od dziś wiadomo, że MCI interesuje się spora grupa graczy na gpw w tym gawiedź spekulacyjna która nie omieszka wykorzystać takiego sygnału.
|
|