PARTNER SERWISU
imlfqmyb
8 9 10 11 12
kozalesz
0
Wpisów: 79
Wysłane: 3 marca 2011 10:17:51 przy kursie: 12,35 zł
Cytat:

Arctic Paper: Zysk dzięki księgowym
28,8 mln zł zysku netto miał w ubiegłym roku giełdowy producent papieru. Gdyby nie zabiegi księgowe, Arctic Paper skończyłby ubiegły rok z prawie 17 mln zł straty.

Obroty grupy wzrosły w porównaniu z 2009 r. o 26,5 proc., do 2,29 mld zł. To jednak głównie skutek konsolidacji przychodów przejętej w tym roku szwedzkiej papierni Grycksbo.

Dzięki rozliczeniu ceny nabycia Grycksbo do zysku netto doszło 57,5 mln zł. Jednocześnie jednak spółka dokonała odpisu wartości swojej niemieckiej spółki Mochenwagen, odejmując od zysku 11,8 mln zł. – Zdecydowaliśmy się na to, przewidując w przyszłych okresach gorsze wyniki finansowe generowane przez tę firmę – tłumaczy Michał Bartkowiak, dyrektor finansowy Arctic Paper.

Zarząd tłumaczy, że w zeszłym roku wyjątkowo niekorzystne dla spółki były kursy walut i ceny celulozy. Koszt surowca wzrósł w 2010 r. o ponad 30 proc. Według zarządu podniosło to koszty działalności firmy o 100 mln zł.

Prezes Michał Jarczyński przekonuje, że w tym roku spółka może wyjść na plus bez udziału zdarzeń jednorazowych. – Będzie to możliwe, jeśli ceny celulozy i kursy walut utrzymają się na obecnym poziomie. Jeśli będą dla nas korzystniejsze, 2011 r. powinien przynieść znaczną poprawę wyników – zapewnia. Obecny rok będzie stał pod znakiem restrukturyzacji, cięcia kosztów i inwestycji w niezależność energetyczną zakładów produkcyjnych. Firma planuje m.in. redukcję zatrudnienia.

Parkiet

LUno
0
Wpisów: 120
Wysłane: 14 maja 2011 22:29:07 przy kursie: 10,99 zł
Cytat:
Utrzymujące się od kilku miesięcy wysokie ceny celulozy spółka zrekompensowała podwyżką cen swoich wyrobów dopiero w marcu. – Było to spowodowane małym popytem na rynku europejskim, który wywołał silną presję na ceny papieru. Efekt marcowej podwyżki zobaczymy w wynikach za II kwartał – dodaje Hans Karlander, dyrektor sprzedaży i marketingu Arctic Paper.

To samo Prezes mówił rok temu w wywiadzie dla CNBC - zrekompensujemy wzrost cen celulozy wyższą ceną produktu końcowego. Przecież już było kilka podwyżek cen papieru i jakoś oszałamiającego efektu nie widać. Arctic kupiłem ze średnią cena ~16 zł. Sprzedałem po ~12. Moim zdaniem spółka strasznie chwiejna - przychody w głównie w euro poza tym korony szweckie i złotówki, a koszty głownie dolar(celuloza), euro, korona, złotówka.

Na samych kursach walut można się nieźle przejechać :)

Pozdrawiam wytrwałych, którzy ciągle wierzą w moc Arctica :)
Czy masz z górki, czy pod górkę, patrz na ciastko nie na dziurkę.

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 16 maja 2011 20:57:55 przy kursie: 10,42 zł
Omówienie wyników kwartalnych z q1’2011 dla Arctic Paper.

Tym razem firma nie znalazła już bufora, który pozwoliłby pokazać dodatni wynik. Przeciwnie – ok. 1m złotych kosztów reorganizacji w Munkedal zepchnęło wynik operacyjny właśnie na taki minus.

Sprzedaż firmy wzrosła zarówno kwotowo, jak i wolumenowo, a także zarówno like-for-like, jak i globalnie. Tu jednak trzy uwagi:
1. Firma pisze, że „Wzrost przychodów ze sprzedaży LFL w pierwszym kwartale 2011 roku w porównaniu wyników pierwszego kwartału poprzedniego roku był spowodowany przede wszystkim wzrostem wolumenu sprzedaży AP Kostrzyn oraz AP Mochenwangen oraz wzrostem średniej ceny sprzedaży papieru wyrażonej w PLN, w szczególności dla AP Kostrzyn.” Cóż wzrost wolumenu LFL to zaledwie 1,4%. Kluczowa jest wariancja cenowa (odpowiedzialna za 43,7m z 49,5m całkowitego wzrostu).
2. Ceny są już niemalże ujednolicone. Ceny w Gryksbo są tylko o 2% niższe, niż w pozostałych fabrykach (wobec 6,5% rok temu).
3. Można podejrzewać, że w Grycksbo mamy do czynienia z negatywnym wpływem zjawiska elastyczności popytu względem ceny. W samym marcu 2010 sprzedano 21 ton papieru. Tymczasem 3 miesiące 2011 dały 52 tony. Wszystko to wobec 15-procentowego wzrostu cen. Z braku innych danych to tylko domniemanie.

To, co mi się podoba, to fakt utrzymania wolumenu w pozostałych fabrykach mimo 10-procentowego wzrostu cen. Można chyba założyć, że papier do druku jest towarem podlegającym commoditisation (ujednolicaniu). Producent, który produkuje szeroki asortyment takiego towaru o różnych cenach, podlega po pierwsze presji na obniżkę średniej realizowanej ceny (klienci przesuwają się w dół cennika), po drugie spadkowi wolumenu (najsłabsi klienci wypadają z tabeli zamówień). W Arcticu na razie udało się zapobiec obu zjawiskom.

Niestety firma nie nadąża z cenami za wzrostem kosztów. Koszt własny sprzedaży wzrósł w przeliczeniu na tonę o 15,8%, a rentowność brutto sprzedaży spadła z 17% do 13%. Dzięki zwiększonemu wolumenowi udało się jednak utrzymać nominalny gross profit. Jest to o tyle ważne, że kwota ta finansuje wszystko, co jest poniżej w rachunku wyników. Inaczej mówiąc – poza halą produkcyjną.

Wzrosły nominalnie koszty organizacji (zarówno sprzedaży, jak i zarządu). Nieznacznie jednak spadły w przeliczeniu na tonę (4 złote = 1%). Gdyby nie wspomniane na wstępie pozostałe koszty operacyjne, wynik wypadłby w okolicach zera. Można więc przyjąć, że zakup Grycksbo był rodzajem ekstensywnej ucieczki do przodu.

Ucieczka jednak jest ekstensywna, ponieważ na razie nie zmaterializowały się synergie:
- Zakładając, że w całym q1’2010 Grycksbo sprzedałoby 63tys. ton, wariancja cenowa wynosi +21m zł. Wariancja wolumenowa jednak niweluje ją z nawiązką - to niecałe-30m zł. A więc brak synergii związanej z podniesieniem cen.
- Rentowność brutto sprzedaży spadła. A więc brak synergii.
- Koszty organizacji w przeliczeniu na tonę spadły zaledwie o 0,9%. Dla mnie to błąd zaokrągleń. A więc brak synergii.
- Jest za to zadłużenie.
Rozumiem, że rynek nie sprzyja, że niekorzystne zmiany popytu, kursy, celuloza itp. itd. Ale właśnie tego typu operacje przeprowadza się w odpowiedzi na spodziewane, zwykle niekorzystne, zmiany na rynku.

Bardzo „ciężko” wygląda linia finansowa. Dodatnie różnice kursowe w żaden sposób nie zdołały zrekompensować kosztów finansowych związanych z obsługa kredytów.

O bilansie można powiedzieć tylko tyle, że jest bardzo stabilny. Do plusów można zaliczyć, że delikatnie spada udział kredytów, choć dźwignia utrzymywana jest na wysokim poziomie ponad 60% (obecnie 66%). Firma utrzymuje bardzo wysokie saldo gotówki (168m) niemalże pokrywające krótkoterminowe zadłużenie kredytowe (189m). Stała dźwignia jest rezultatem zmian w cyklach rotacji: skraca się rotacja zapasów i należności, rotacja zobowiązań pozostaje stała. W efekcie skrócił cykl konwersji gotówki, z której zredukowano nieco zadłużenie kredytowe. Wszystko to w dłuższej perspektywie.

Kwartalny cash flow pokazuje upłynnienie zapasów. Kwartalne sprawozdania z przepływów nie są akurat najmocniejszą stroną raportów. Raz już miałem zastrzeżenia do prezentacji przepływów finansowych w związku z rozliczeniem nabycia Grycksbo. Tym razem mamy „odsetki zapłacone” w kwocie +52,6m (sic!). Poczekajmy na sprawozdanie półroczne…

To, co absolutnie mi się nie podoba, to zmiana sposobu prezentacji rachunku segmentowego. Uważam, że prezentacja wyników poszczególnych fabryk jest zdecydowanie bardziej „namacalna”. Zastanawiam się, na ile ma to związek z rzeczywista zmianą struktur zarządzania, a na ile chodzi o nieupublicznienie wyników poszczególnych business units. Przy czym niekoniecznie musi być to gest wymierzony przeciwko inwestorom.

Z racji dziwacznego przypisania do sektora „Inne” porównania tego typu można sobie darować. Link do wycen: www.stockwatch.pl/gpw/arctic,w... .

Reasumując:

Wreszcie zobaczyliśmy wyniki oczyszczone (choć też nie do końca) ze zdarzeń jednorazowych i są one słabe. Trzeba jednak zauważyć, ze firma wciąż generuje dodatni cash flow, który powinien wystarczać na obsługę odsetek. Pisze „powinien”, bo prezentując takie sprawozdanie z cash flow finansowego, jakie dostaliśmy, firma nie ułatwia oceny. Spółka posiada również znaczne środki gotówkowe, które wciąż dają firmie pole manewru i czas. Po potrąceniu wpływu zapasów, należności i zobowiązań firma wygenerowała +33,5m zł operacyjnego CF wobec +31,7m rok wcześniej i +47,1m przez cały 2010 rok. A więc, jeśli trzymać working capital w ryzach, wyniki nie są tak złe, na jakie wyglądają na pierwszy rzut oka. Moim zdaniem sytuacja jest odwrotna do zeszłego kwartału, kiedy to wynik wydawał sie lepszy, niż był w rzeczywistości.

Nasuwa się oczywiście pytanie – co dalej? Kredyty ciążą. Rynek jest trudny. Mnie najbardziej martwi brak wyraźnych efektów pochodzących z akwizycji Grycksbo.
Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

addison
190
Wpisów: 3 286
Wysłane: 19 lipca 2011 17:52:04 przy kursie: 7,00 zł
znalazłem coś takiego
www.4-traders.com/WOOD-PULP-FU...

nic mi to nie mówi czy ta "TA" celuloza, ktoś się orientuje?

z wykresu wygląda, że w II kw celuloza na szczytach, z tym, że najwyższy kurs na początku kwartału, najniższy na koniec kwartału.

Edytowany: 19 lipca 2011 17:52

MichalBednarz
0
Wpisów: 64
Wysłane: 19 lipca 2011 18:56:00 przy kursie: 7,00 zł
Przydałoby się więcej świeczek niż 3 na cały wykresThink

Sam arctic dotarł do wsparcia w okolicach 7zł. Przydałby się jeszcze w tym tygodniu sygnał wzrostowy, który mógłby pozwolić wykorzystać wsparcie na odbicie. Jak nie, to kiszka, bo grożą następne dołki.

kliknij, aby powiększyć

addison
190
Wysłane: 19 lipca 2011 19:08:58 przy kursie: 7,00 zł
włącz tygodniówkę :-)

Technicznie nie patrzę na ten papier, raczej szukam zmiany w fundamentach, czyli w koszcie celulozy a ta na razie nie zachęca do brania arctica. W razie odwrócenia koniunktury to dla takiej firmy produkującej generującej sprzedaż roczną w wysokości ok 2.4mld mała rentownośc może spowodować spoty zysk netto a wtedy wiadomo.

Tylko ta celuloza nie spada, więc nie ma pod co się podczepić(koszt celulozy to 50% kosztów).
Edytowany: 19 lipca 2011 19:16

Maciek1981
0
Wpisów: 469
Wysłane: 19 lipca 2011 20:52:44 przy kursie: 7,00 zł
warto pamiętać, że jeden zakład posiada własną celulozownię, która prawie w pełni zaopatruje zapotrzebowanie zakładu a główny akcjonariusz Arctica, Pan Thomas Onstad posiada 27% udziałów w celulozowni Rottneros http://www.rottneros.com/sv więc nie wszystko jest "poza kontrolą" ;)

addison
190
Wysłane: 19 lipca 2011 21:35:33 przy kursie: 7,00 zł
dokładnie, Grycksbo Paper przejęta za ponad 260mln(przychodów ok 600mln) zaraz po emisji. Ja tam przejęć szczerze mówiąc za bardzo nie lubię, zbyt często potem okazuje się, że tam zazwyczaj coś jest nie tak i te synergie bardzo trudno wydobyć.

Na razie śledzę historię spółki na rynku kapitałowym(wiele tego nie ma), pytanie, kto był stroną sprzedającą tego Grycksbo Paper(poszła na to dookoła cała kasa z emisji)?

In minus w tej branży to różne niepewności unijne odnośnie ochrony środowiska, energetyki itp.

jeszcze pytanie, czy nie mamy tutaj problemu Dębicy :-)

Edytowany: 19 lipca 2011 21:36

addison
190
Wysłane: 22 lipca 2011 11:24:48 przy kursie: 6,69 zł
Ze spółki wynika, że kupują BHKP (ok 60%), NBSK (ok 20%)+ pozostałe.

Znalazłem jeszcze coś tutaj:

http://www.paperweb.biz/en/9.html
http://www.foex.fi/

Dla spółki idealny model to eurusd w górę, eursek także, no i ta celuloza.
To spółka cykliczna, jak trafi koniunkturę to zarobi 100mln+, na razie nie widać aby coś się poprawiało.

Na razie nie kupuję, do tego siedzi kryjok i schodzi z akcji.
Edytowany: 22 lipca 2011 11:28

Maciek1981
0
Wysłane: 27 lipca 2011 11:47:37 przy kursie: 6,08 zł
niepokojący jest absolutny brak informacji od strony spółki. W ciągu 3 miesięcy wartość akcji spadła o ponad 50%.
C/WK obecnie na poziomie 0,5, więc teoretycznie już dosyć atrakcyjna.
Wyniki kwartalne dopiero 31 sierpnia.

addison
190
Wysłane: 27 lipca 2011 12:22:21 przy kursie: 6,08 zł
Na razie akcji nie mam i nie zamierzam kupować dopóki nie zobaczę światełka w tunelu.

Wycena przyjemna, ale przydałyby się podstawy pokazujące, że koniunktura w branży zaczyna się poprawiać.

Spółka odpowiada na pytania tutaj więc tragicznie nie jest:
notowania.pb.pl/instrument/PLA...

Daje się zauważyć ukrytą podaż na akcjach. Akurat u mnie w NOL wisi zaraz pod Dębicą- obie zachowują się podobnie(tu i tu spora ukryta podaż schodząca z ceny).
Edytowany: 27 lipca 2011 12:23

addison
190
Wysłane: 28 lipca 2011 10:30:11 przy kursie: 6,00 zł
Póki co rekomendacje gonią rynek, nie dziwi to bardzo często ma miejsce.

DM IDM SA obniżył cenę docelową Arctic Paper do 6,50 zł z 10,7 zł,
źródło: http://stooq.pl/n/?f=492111

tutaj owa rekomendacja: http://www.idmsa.pl/aktualnosci.html

Ja niestety nie mam dostępu(nie jestem klientem). Stąd prośba do kogoś kto ma dostęp o wysłanie na skrzynkę na stockwatchu.

Maciek1981
0
Wysłane: 28 lipca 2011 10:44:03 przy kursie: 6,00 zł
IDMSA od kilku miesięcy skutecznie obniża wycenę Arctica w drastyczny sposób....znając życie ich zaangażowanie w ten papier znacznie wzrośnie w najbliższych miesiącach...

addison
190
Wysłane: 28 lipca 2011 10:48:59 przy kursie: 6,00 zł
ale póki co idą za rynkiem, zamiast pokazywać drogę. Według mnie dla IDM arctic jest za duży aby tam weszli i zawojowali. Oni wchodzą tam gdzie dostaną kawałek władzy.
Edytowany: 28 lipca 2011 10:50

Maciek1981
0
Wysłane: 28 lipca 2011 11:00:51 przy kursie: 6,00 zł
takimi rekomendacjami chyba się właśnie dąży do "taniego" zakupu akcji....40% przecena to już coś...Przy obecnej wycenie, cały FF jest wart ok. 80mln PLN co daje 25% w ATC. a wartość księgowa tego pakietu to 160mln PLN
Edytowany: 28 lipca 2011 11:01

Maciek1981
0
Wysłane: 28 lipca 2011 14:44:36 przy kursie: 6,00 zł
addison napisał(a):
Póki co rekomendacje gonią rynek, nie dziwi to bardzo często ma miejsce.

DM IDM SA obniżył cenę docelową Arctic Paper do 6,50 zł z 10,7 zł,
źródło: http://stooq.pl/n/?f=492111

tutaj owa rekomendacja: http://www.idmsa.pl/aktualnosci.html

Ja niestety nie mam dostępu(nie jestem klientem). Stąd prośba do kogoś kto ma dostęp o wysłanie na skrzynkę na stockwatchu.

co ciekawe, analityk wydający rekomendacje z IDMSA dot. ATC to Pan Maciej Wiewiórski.
Pod koniec kwietnia podawał jeszcze 10,7, 3 miesiące później 6,5 a w między czasie waluta raczej sprzyjała ATC a na cenach celulozy nie zaobserwowałem aż tak wielkich wahnięć ;)

szczególnie w takich przypadkach warto tym bardziej obserwować spółki

addison
190
Wysłane: 28 lipca 2011 15:40:41 przy kursie: 6,00 zł
dlatego chciałbym poznać argumenty za niższą wyceną.

Na razie, jeżeli mnie oczy nie mylą widzę ukryty popyt po raz pierwszy.

Maciek1981
0
Wysłane: 29 lipca 2011 16:51:30 przy kursie: 6,00 zł
@ addison, patrząc po dzisiejszych obrotach to chyba otrzymałeś swoją odpowiedź dlaczego IDMDSA na tyle obniżyło swoją rekomendację ;)

addison
190
Wysłane: 29 lipca 2011 17:10:01 przy kursie: 6,00 zł
nie podejrzewam, że ten co sypie kieruje się analizami IDM. Nowe odpowiedzi ze spółki: notowania.pb.pl/pytania/PLARTP...

Pozostaje czekać na koniunkturę.

ja dzisiaj K
Edytowany: 29 lipca 2011 17:18

Maciek1981
0
Wysłane: 29 lipca 2011 17:28:48 przy kursie: 6,00 zł
ten co sypie absolutnie nie kieruje się rekomendacją idmsa.... ona jedynie miała utrzymać rynek na tym poziomie by mogło dojść do wymiany waloru...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE arctic

8 9 10 11 12

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,326 sek.

ranovqao
nlolfscm
jazuewvb
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
rafcqppt
zqkkhqbk
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat