0 Dołączył: 2010-06-29 Wpisów: 716
Wysłane:
10 sierpnia 2011 22:19:41
Frog napisał(a):kokospl napisał(a):a najgorszy jest fakt,ze brakuje nam kapitana ktory by pokierowal tym statkiem i przerwal ta panike,inaczej zderzymy sie z lodowcem... Właśnie takie pragnienia mogą być zalążkiem powstania rządu światowego Powtórzę się. Nie potrzeba nam kapitana który zatrzyma spadki. Spadki podobnie jak kryzysy działają zbawiennie na gospodarkę. Potrzeba nam prawdziwie wolnego rynku. Frog, bardzo raduje mnie Twoje wolnorynkowe podejście !
|
|
0 Dołączył: 2008-11-28 Wpisów: 1 308
Wysłane:
10 sierpnia 2011 22:23:48
krewa napisał(a):Lajkonik, teoretycznie na kanapkę składają się trzy świece o długich korpusach. istotny jest poziom zamknięcia 1 i 3 świecy, 3C nie powinno być niżej 1C. tyle, że tu mamy spory dolny cień środkowej świecy i nie potrafię tego właściwie zinterpretować. może Dapi lub Anty pomogą Korpusy są dość długie.Ale 2 i 3 krótsze od 1. Ale gdyby była to kanapka ... Z tym, że bardzo zbliżoną do kanapki formację mieliśmy w pażdzierniku 2008 na SP500 tuż przed kolejną falą spadków  .
|
|
0 Dołączył: 2010-09-29 Wpisów: 1 491
Wysłane:
10 sierpnia 2011 22:25:42
Nie jest tak źle. Złoto nie przebiło 1800USD. Zrobi to pewnie jutro  .
|
|
|
|
0 Dołączył: 2011-02-08 Wpisów: 221
Wysłane:
10 sierpnia 2011 22:25:56
lajkonik napisał(a): Jak przez noc nie będzie spadków to KGHM podtrzyma indeksy. Mało pocieszająca wiadomość. Najgorsze, że jutro pewnie będę znowu żałował, że dzisiaj nie sprzedałem akcji, tak jest już od tygodnia
|
|
0 Dołączył: 2009-10-06 Wpisów: 1 335
Wysłane:
10 sierpnia 2011 22:26:11
witam, po bardzo dłuuuuuuuugiej przerwie
od razu wyprzedzę, że jestem poza rynkiem. nie wiem w jakich kategoriach ocenić, to co teraz się dzieję, ale napór spekulantów jest makabryczny. to co widzimy na rynkach, nie ma nic wspólnego z realną gospodarką. w usach rozgrywają grę przeciwko Czarnemu, a my dostajemy rykoszetem. z drugiej strony uważam, że poprzednie wzrosty (odbicie) mijały się już dawno z rzeczywistością (vide KGHM po 200zł).
Vox świetnie napisał, że to już z rynkiem nie ma nic wspólnego, bo giełda to czysty hazard, gra w ruletkę. na naszym rynku Pan Kiełbasa ma ok. 50% pozycji i decyduje o wszystkim, a sprzyja mu krótka sprzedaż, która z handlem ma tyle wspólnego co świnia z baletem.
konkludując, rynki finansowe, przestały być miejscem, gdzie można ulokować swój kapitał. to nie jest przystań, gdzie można zostawić swoje oszczędności. równie dobrze można wybrać się do kasyna i postawić na czarne lub czerwone.
a co do przyszłości. to niezamykanie przez Pana Kiełbasę swoich pozycji (domniema krótkich) świadczy o tym, że odbicie będzie jak Yeti, każdy o nim słyszał, ale nikt go nie widział. moim skromnym zdaniem to czeka nas spory spadek a potem "L", czyli wariant japoński
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
10 sierpnia 2011 22:27:49
buldi napisał(a):Krótkie zamknąłem i wlazłem w papiery ponad połową portfela. Cieszy mnie panika, bo wg mnie to wróży odbicie. Buldi, to nie powiedzieli Ci, że jutro ma być hekatomba? Klika się i sprzedaje ;-)
|
|
0 Dołączył: 2009-02-09 Wpisów: 792
Wysłane:
10 sierpnia 2011 22:28:33
lajkonik napisał(a):Pytanie do optymistów techników: Czy ostatnie 3 dni na SP500 można nazwać kanapką ? Ja obstawiam jednak dalsze spadki na wzór pażdziernika 2008 Nie wiem czy nie jest to formacja shark32. Albo my ich, albo oni Was.
|
|
13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
10 sierpnia 2011 22:29:22
lajkonik napisał(a): Wszystko zależy w naszym przypadku od ... miedzi. Jak przez noc nie będzie spadków to KGHM podtrzyma indeksy. To tylko optycznie poprawi WIG i WIG20. Niewielu drobnych ma akcje KGH, więc niewielu może się cieszyć że... No właśnie, że co? Że tracą mniej niż inni?
|
|
Wysłane:
10 sierpnia 2011 22:29:35
serpico napisał(a):witam, po bardzo dłuuuuuuuugiej przerwie
od razu wyprzedzę, że jestem poza rynkiem. nie wiem w jakich kategoriach ocenić, to co teraz się dzieję, ale napór spekulantów jest makabryczny. to co widzimy na rynkach, nie ma nic wspólnego z realną gospodarką. w usach rozgrywają grę przeciwko Czarnemu, a my dostajemy rykoszetem. z drugiej strony uważam, że poprzednie wzrosty (odbicie) mijały się już dawno z rzeczywistością (vide KGHM po 200zł).
Vox świetnie napisał, że to już z rynkiem nie ma nic wspólnego, bo giełda to czysty hazard, gra w ruletkę. na naszym rynku Pan Kiełbasa ma ok. 50% pozycji i decyduje o wszystkim, a sprzyja mu krótka sprzedaż, która z handlem ma tyle wspólnego co świnia z baletem.
konkludując, rynki finansowe, przestały być miejscem, gdzie można ulokować swój kapitał. to nie jest przystań, gdzie można zostawić swoje oszczędności. równie dobrze można wybrać się do kasyna i postawić na czarne lub czerwone.
a co do przyszłości. to niezamykanie przez Pana Kiełbasę swoich pozycji (domniema krótkich) świadczy o tym, że odbicie będzie jak Yeti, każdy o nim słyszał, ale nikt go nie widział. moim skromnym zdaniem to czeka nas spory spadek a potem "L", czyli wariant japoński Wtaj :) No to teraz sie zacznie :) Albo my ich, albo oni Was.
|
|
0 Dołączył: 2010-06-29 Wpisów: 716
Wysłane:
10 sierpnia 2011 22:33:03
kokospl napisał(a):Mozesz nazywac to jak chcesz ale taka jest prawda. Chcesz wolny rynek w czasach globalnej spekulacji? Doprowadziloby to szybko do chaosu i kleski... Niezbedne sa mechanizmy kontroli i narzedzia do wplywu na rynki ... "Wolny rynek" w ksiazkowym znaczeniu jest tak samo nierealny jak komunizm. Ale to właśnie interwencje państwa doprowadzają do takich kryzysów jakie obecnie obserwujemy - najpierw pompuje się pieniądze i giełda rośnie niczym balonik, potem źródełko nieco przysycha i giełda leci na łeb na szyje - a Ty proponujesz nadal pompować puste pieniądze? Przecież to nonsens. wolny rynek nie jest fikcją! - wolny rynek to jedyna forma wymiany dóbr gdzie obie strony są zadowolone z transakcji, gdyż dobrowolnie się na nią godzą. natomiast wszelkie komunizmy, socjalizmy, interwencjonizmy i inne wypaczenia zaburzają tę naturalną zasadę.
|
|
|
|
Wysłane:
10 sierpnia 2011 22:33:58
wujek_staszek napisał(a):lajkonik napisał(a):Pytanie do optymistów techników: Czy ostatnie 3 dni na SP500 można nazwać kanapką ? Ja obstawiam jednak dalsze spadki na wzór pażdziernika 2008 Nie wiem czy nie jest to formacja shark32. Sprawdziłem. Jest. Albo my ich, albo oni Was.
|
|
Wysłane:
10 sierpnia 2011 22:34:57
Witaj Serpico, druhu niedźwiedziu. Żebyś tylko nie przegonił spadków :) Wujku, głowa do góry. Jest szansa na odbicie  . Możesz przybliżyć shark32. Co oznacza ? No cóż zawirowanie na giełdzie doprowadzi do ... kryzysu w realu. I w tym sensie giełda wyprzedza realną gospodarkę
|
|
0 Dołączył: 2009-06-11 Wpisów: 263
Wysłane:
10 sierpnia 2011 22:37:11
wg.mojej wnikliwej analizy robimy formację "W" na S&P i robimy korektę spadków  jak nie to w tube ktoś wyłapie
|
|
0 Dołączył: 2008-10-04 Wpisów: 572
Wysłane:
10 sierpnia 2011 22:38:08
serpico napisał(a):z drugiej strony uważam, że poprzednie wzrosty (odbicie) mijały się już dawno z rzeczywistością (vide KGHM po 200zł).
To pokaż jak wyceniasz, skoroś taki mądry. Widzi ile dywidenda dzisiaj wynosi i jak rośnie? A jak nie umie wycenić to siedzi i się nie odzywa (baaardzo długo)! Co cię nie zabije, to cię udziwni
[**usunięto zakazaną treść**]
|
|
0 Dołączył: 2009-02-21 Wpisów: 5 068
Wysłane:
10 sierpnia 2011 22:38:11
v3nom napisał(a):buldi napisał(a):Krótkie zamknąłem i wlazłem w papiery ponad połową portfela. Cieszy mnie panika, bo wg mnie to wróży odbicie. Buldi, to nie powiedzieli Ci, że jutro ma być hekatomba? Mathu coś wspominał, ale po poście Serpico  jestem tego pewien - cokolwiek to znaczy.
Edytowany: 10 sierpnia 2011 22:44
|
|
Wysłane:
10 sierpnia 2011 22:41:29
A przepraszam, jednak nie jest. Nie zauważyłem wczorajszego dolnego cienia. @Lajkonik... formacja 3 swiec w której kazda ze swiec zawiera sie w poprzedniej. Jest to formacja odwrócenia trendu. Bardzo rzadka ale bardzo skuteczna. Wysłałem Ci linkę na PW. Albo my ich, albo oni Was.
Edytowany: 10 sierpnia 2011 22:44
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
10 sierpnia 2011 22:42:57
Mówiłem że wróci The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
Wysłane:
10 sierpnia 2011 22:44:12
Co do KGHMu podtrzymującego indeks. Wbrew pozorom ma ogromne znaczenie. Wielu inwestorów jednak ma w nim kasę ( ja niestety już dawno nie  - potem miewałem). Dziś jego wycena jest dość optymistyczna, ale wbrew opinii Serpico 200pln przy dywidendzie 14 dawało 7% minus podatek. To było więcej niż na lokacie, a przecież tż przed dywidendą ceny były niżej. Dziś ciągle cena miedzi i srebra uzasadnia jego cenę na poziomie ~150 zł (nie kłócąc się o szczegóły). Wielu inwestorów funduszy jednak patrzy na indeks i nie zastanawia się czy ich fundusz ma KGHM, czy PKO, czy PKO BP, czy TPSA. Liczy się indeks. Ci co weszli ponad rok temu moga liczyć, że są ciągle nad kreską. Czy to ich skłoni do umorzenia ? Nie wiem. Ale KGHM poprawia nastrój. Niestety. Niestety, bo jedna spółka deformuje obraz całego rynku. Ale też na szczęście  .
|
|
13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
10 sierpnia 2011 22:46:26
@lajkonik, Spójrz na ceny miedzi. KGHM coś mi się wydaje już długo nie będzie "spadkowstrzymywaczem indeksów".
Edytowany: 10 sierpnia 2011 22:46
|
|
0 Dołączył: 2009-10-06 Wpisów: 1 335
Wysłane:
10 sierpnia 2011 22:48:44
ja tylko tak symbolicznie wskoczyłem, zagaić ;) aczkolwiek spadków nie zamierzam wieścić, ale jak patrzę na to wariactwo, to gdzie tu szukać logiki? dwa lata wzrostów i w 14 dni 2/3 oddane. ot tak, bo Pan Kiełbasa ma eski i tu i tam i ówdzie.
a do tego "jakieś" tam agencje dają wiarygodność lub nie obligacjom, państwom. tak jakby nie widziały problemu USA od dawna, albo dzień przed bankructwem LB dawały AAA dla ich papierów ;))) to takie trochę, jak z powieści z mchu i paproci. jak to moja ś.p. babcia mówiła, grubymi nićmi szyte
a na marginesie dodam wczorajszą wypowiedź Alana Greenspana w TVN w Faktach, który oznajmił wszem i wobec, żeby nikt nie martwił się o amerykańskie obligacje, bo jak będzie trzeba, to: "wydrukujemy tyle dolarów ile trzeba, żeby te obligacje wykupić". rozbawił mnie do łez ;)))
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.