PARTNER SERWISU
jvgxkfkw
4 5 6 7 8
majama
1
Wpisów: 1 182
Wysłane: 30 marca 2009 18:17:22 przy kursie: 43,80 zł
własnie ostatnie wieści donosza że cena miedzi może spaść ponownie, pewnie stad te spadki
Chociaz ten skok na koniec dnia zastanawia, chyba jakies potezne pieniadze to lyknely jednorazowo.
To jest gra. Zabawa na pieniądze.
Edytowany: 30 marca 2009 18:21

sovq
0
Wpisów: 31
Wysłane: 4 kwietnia 2009 11:14:46 przy kursie: 53,40 zł
majama napisał(a):
ostatnie wieści donosza że cena miedzi może spaść ponownie

Ostanie wieści? Skąd te wieści? Ja z drugiej strony jestem zalewany komentarzami, że szykuje się wielki powrót inwestorów do surowców

majama
1
Wpisów: 1 182
Wysłane: 5 kwietnia 2009 17:38:30 przy kursie: 53,40 zł
Powtórzyłem to co wyczytalem w newsach na jakims portalu, trudno mi teraz powiedziec gdzie to bylo, pisali o spekulacjach na metalach kolorowych.
To jest gra. Zabawa na pieniądze.

addi
0
Wpisów: 1 086
Wysłane: 5 kwietnia 2009 18:29:37 przy kursie: 53,40 zł
Kontrakty na miedź przełamały właśnie długoterminową linię trendu spadkowego:

kliknij, aby powiększyć

Od początku stycznia do końca lutego notowania kontraktów znajdowały się w konsolidacji. Zieloną strzałką zaznaczyłem wyjście kontraktów z horyzontu co zapoczątkowało budowę kanału wzrostowego:

kliknij, aby powiększyć

realvalue
0
Wpisów: 12
Wysłane: 16 kwietnia 2009 17:04:12 przy kursie: 57,10 zł
Cytat:
- Nabycie złóż za granicą jest absolutnie konieczne - powiedział podczas Europejskiego Kongresu Gospodarczego Mirosław Krutin, prezes KGHM.
Według Krutina nabycie tych złóż umożliwi firmie dalszy rozwój.

- Nie nabędziemy ich już po atrakcyjnej cenie, bo na takową można było liczyć ze dwa miesiące temu - powiedział Krutin. - Obecnie konkurencja chińska kupuje wszystko na pniu. Jednak KGHM musi nabyć złoża na zewnątrz, które będą tańsze w eksploatacji od złóż ulokowanych w Polsce.

Bardzo istotna i oczekiwana deklaracja. Należy mieć nadzieję, że znajdzie odzwierciedlenie w czynach.
Poza tym związki zawodowe żądają podwyżek o 8% w związku z wypracowanym zyskiem. Nóż się w kieszeni otwiera.
Edytowany: 16 kwietnia 2009 17:05

sovq
0
Wysłane: 18 kwietnia 2009 09:54:58 przy kursie: 55,80 zł
realvalue napisał(a):
Bardzo istotna i oczekiwana deklaracja. Należy mieć nadzieję, że znajdzie odzwierciedlenie w czynach.
Poza tym związki zawodowe żądają podwyżek o 8% w związku z wypracowanym zyskiem. Nóż się w kieszeni otwiera.

Oby tylko te inwestycje w Chile czy innym Laosie nie skończyły się tak jak te w Kongo. Poza tym zarząd mówi, że uzależnia inwestycje w tym roku od wypłaty dywidendy, a MSP chyba ma chrapkę na dodatkowe wpływy.

Związki mogą głośno szczekać, ale jak powszechnie wiadomo, najmniejsze psy najgłośniej szczekają: przy średniej pensji 8k i ryzyku zwolnień; Krutin ma argumenty aby olać związki - i dobrze.

realvalue
0
Wpisów: 12
Wysłane: 18 kwietnia 2009 14:05:19 przy kursie: 55,80 zł
sovq napisał(a):

Oby tylko te inwestycje w Chile czy innym Laosie nie skończyły się tak jak te w Kongo. Poza tym zarząd mówi, że uzależnia inwestycje w tym roku od wypłaty dywidendy, a MSP chyba ma chrapkę na dodatkowe wpływy.

Szukanie złóż to raczej piorytet. Wybór Konga pod tym względem był słuszny, tylko uwarunkowania polityczne okazały się bardzo niekorzystne. Nie tylko dla KGHM, ale dla wielu firm eksploatujących tam zasoby naturalne. Zaczynając od skorumpowanych urzędników przez problemy z zarządem, po sabotaże polityczne. To są wszystkie czynniki pośrednio dotyczące inwestycji, ale jak widać miały dużo większe znaczenie niż czynniki bezpośrednie (jak choćby wybór konkretnego złoża).

Cytat:

Związki mogą głośno szczekać, ale jak powszechnie wiadomo, najmniejsze psy najgłośniej szczekają: przy średniej pensji 8k i ryzyku zwolnień; Krutin ma argumenty aby olać związki - i dobrze.

W KGHM żyją w innym świecie. ;) Może zignorować związki, ale podniesie się wtedy hałas, a to bardzo niedobrze działa na wizerunek firmy. Szczególnie, że sprawa dotyczy kilku związków, a nie jednego. Jedynym dotychczasowym rozwiązaniem jest odwlekanie rozmów, a tak długo nie można.

Jakkolwiek perspektywy samej spółki są oczywiście obiecujące.

lajkonik
0
Wpisów: 1 308
Wysłane: 19 kwietnia 2009 23:40:54 przy kursie: 55,80 zł
Krutin to człowiek PiS-u ? Zdaje się, że teraz mu się kończy kontrakt i może nie byc przedłużony ?

Możecie to potwierdzić.

Jeżeli to prawda to czy to przypadkiem nie jest silny bat by zmusić Krutina do zgody na dywidendę ?

piter80
0
Wpisów: 14
Wysłane: 20 kwietnia 2009 11:29:50 przy kursie: 53,20 zł
Aleksander Grad 17.04.br. w udzielonym wywiadzie dla agencji Reuters stwierdził, iż z powodu trudnej sytuacji budżetu rozważane jest podwyższenie planu tegorocznych wpływów z dywidend. Dodatkowo Minister Skarbu zapewnił, iż KGHM wypłaci dywidendę.

W przypadku decyzji WZA o wypłaceniu dywidendy nasilą się konflikty ze strony związków zawodowych, które przy ewentualnym podziale zysku dla akcjonariuszy zażądają wyższych podwyżek wynagrodzeń. W takim przypadku wypłata dywidendy w połączeniu z rozpoczęciem strajku, przy obecnych wciąż dużo niższych cenach miedzi niż te z przed 12 miesięcy, znacząco wpłynie na możliwości inwestycyjne emitenta oraz w dłuższej perspektywie spowoduje spadek jego wyceny na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie.
źródło: http://www.stooq.pl
Edytowany: 20 kwietnia 2009 11:32

KrzysztofJerzy
0
Wpisów: 114
Wysłane: 20 kwietnia 2009 13:31:50 przy kursie: 53,20 zł
piter80 napisał(a):
Aleksander Grad 17.04.br. w udzielonym wywiadzie dla agencji Reuters stwierdził, iż z powodu trudnej sytuacji budżetu rozważane jest podwyższenie planu tegorocznych wpływów z dywidend. Dodatkowo Minister Skarbu zapewnił, iż KGHM wypłaci dywidendę.

W przypadku decyzji WZA o wypłaceniu dywidendy nasilą się konflikty ze strony związków zawodowych, które przy ewentualnym podziale zysku dla akcjonariuszy zażądają wyższych podwyżek wynagrodzeń. W takim przypadku wypłata dywidendy w połączeniu z rozpoczęciem strajku, przy obecnych wciąż dużo niższych cenach miedzi niż te z przed 12 miesięcy, znacząco wpłynie na możliwości inwestycyjne emitenta oraz w dłuższej perspektywie spowoduje spadek jego wyceny na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie.
źródło: http://www.stooq.pl

A właśnie w piątek zdaje się słyszałem, że nie będzie wypłacana dywidenda za 2008 - stąd dziwiło mnie, ze kurs leci w dół.
K,

sovq
0
Wysłane: 24 kwietnia 2009 09:41:14 przy kursie: 58,70 zł
Orientuje się ktoś, czy wśród propozycji uchwał na WZA jest, punkt dotyczący rozstrzelania liderów związków? (dostali propozycję 2000 premii, "ale to za mało"). Na poważnie - uporanie się ze związkowcami to chyba największy test dla Krutina przed WZA, choć wątpię by to uratowało jego skórę. Myślę, że MSP szykuje się do roszad kadrowych po wygaśnięciu mandatu obecnego zarządu, a szkoda, bo Krutina jakoś polubiłem.

del-06122017v4
0
Wpisów: 3
Wysłane: 24 kwietnia 2009 23:45:27 przy kursie: 58,70 zł
sovq napisał(a):
Orientuje się ktoś, czy wśród propozycji uchwał na WZA jest, punkt dotyczący rozstrzelania liderów związków? (dostali propozycję 2000 premii, "ale to za mało"). Na poważnie - uporanie się ze związkowcami to chyba największy test dla Krutina przed WZA, choć wątpię by to uratowało jego skórę. Myślę, że MSP szykuje się do roszad kadrowych po wygaśnięciu mandatu obecnego zarządu, a szkoda, bo Krutina jakoś polubiłem.

Ja Krutina jakos nie polubilem za te jego bajkowe plany zainwestowania prawie 20 mld złotych - jako plan rozwoju KGHM. Osobiscie uwazam ze spolka powinna sie trzymac swojej dzialalnosci -tj wydobycie i obrotka metali. Dlatego zachecalbym do wyjscia z inwestycji w telekomunikacje.

A zwiazkowcow to by chyba kazdy udzialowiec spolki roztrzelal. To jest tak jak powiedzial 'wodzu' na samym poczatku (jak dobrze pamietam post) trzeba przy wycenie rozwazyc duze (DUZE) dyskonto na stosunki panujace w firmie i ogolnie Corporate governance

realvalue napisał(a):
Szukanie złóż to raczej piorytet. Wybór Konga pod tym względem był słuszny, tylko uwarunkowania polityczne okazały się bardzo niekorzystne. Nie tylko dla KGHM, ale dla wielu firm eksploatujących tam zasoby naturalne. Zaczynając od skorumpowanych urzędników przez problemy z zarządem, po sabotaże polityczne. To są wszystkie czynniki pośrednio dotyczące inwestycji, ale jak widać miały dużo większe znaczenie niż czynniki bezpośrednie (jak choćby wybór konkretnego złoża).

Ja sie zgodze ze Afryka to byl dobry kierunek. Ten cały 'pas miedzi' - czyli rejony poludniowej Afryki sa bardzo bogate w zloza. Tutaj nalezy zwrocic uwage, że w wielu nielegalnych kopalniach w Kongo produkuje sie Kobalt a miedz traktuje sie jako odpadek. I to wlasnie Kobalt byl jedny z glownych celow tego przedsiewziecia.

KGHM ma swoja kopalnie w Kimpe (tutaj artykul z mapka) i to ma byc tylko przystanek do dalszej ekspansji w Afryce. Jest to stosunkowo maly projekt. Znalazlem taka informacje na temat złóż:
Cytat:
Według szacunków lubińskich geologów w Kimpe jest około 5 tys. ton czystego kobaltu i 30 tys. ton miedzi.

No ale w 2004 roku według owczesnego prezesa ilosc miedzi w Kimpe to okolo trzysiemieczna produkcja w KGHM co dla produkcji miedzi dla 2003 wynoszace 436 tys ton daje szacowana ilosc zloza na 106,5 tys ton. Troche bije w oczy roznica.

Tutaj jeszcze mozna powiedziec cos o kosztach inwestycji w Kongo: jak narazie spolka wydala 40 mln $, swoje aktualne aktywa wycenia na 5,8 mln zł (1,7$) (raport za 2008). Aktualny koszt inwestycji to okolo 25 mln $. Koszt robotnika to teoretycznie 2$/dzien ale pewnie KGHM by musialo placic wiecej.

Jest to kopalnia odkrywkowa (mozna powiedziec ze miedz lezy na ziemi) w przeciwienstwie do glebinowej w Polsce (gornicy schodza pod ziemie) co oznacza o wiele nizsze koszty. Ruda zawiara 4% miedzi (w Polsce 2%) + kobalt.

Ogolnie spolka jest cholernie tajemnicza na temat swojej inwestycji (wlasciwie to nie wiem dlaczego - boi sie konkurencji? kryja kogos - juz bylo przecez prowadzone prokuratorskie sledzwo w tej sprawie, w ogole cala inwestycja jest pokazem nieudolnosci i szemranych interesow o czym mozna bylo wielokrotnie czytac w prasie).

Cytat:
A właśnie w piątek zdaje się słyszałem, że nie będzie wypłacana dywidenda za 2008 - stąd dziwiło mnie, ze kurs leci w dół. K,

Jestem prawie absolutnie przekonany, że MS i MF będzie zadało dywidendy. Dywidenda wydzie na plus kazdemu takze i spolce bo zmiejszy zapal zarzadu na nowe inwestycje (Dialog nic ich nie nauczyl) i zmiejsze tez dostepna kase na podwyzki dla robotnikow i zwiazkowcow.

Pozdrawiam

PS kto moze wiem gdzie mozna znalezc darmowe dane dotyczace historycznych cen Kobaltu??

Edytowany: 30 kwietnia 2009 12:59

lajkonik
0
Wysłane: 27 kwietnia 2009 20:22:50 przy kursie: 57,40 zł
Dlaczego bajkowe ?
Ja rozumiałem, że Krutin plus zarząd chce inwestować w wydobycie miedzi i jej obróbkę, a nie inne biznesy. Mało tego chyba mieli zamiar pozbyc sie Dialogu.

Własny prąd przy tak energożernym przemyśle to dobre posunięcie.
Gdzieś czytałem, że obecnie dostępne złoża skończą sie za kilkanaście lat i trzeba szukać tak u nas, jak i za zachodnią granicą. No i kupować odkrywki w świecie, bo koszt krańcowy produkcji 1t miedzi u potentatów to bodaj 1/3 kosztów łącznych (nie krańcowych) w Polsce. Ale chyba koszt krańcowy w Polsce jest sporo wyższy, bo odkrywka to odkrywka.

Co do żądań naszego rządu - Pan każe, sługa musi. Jak się ma 45% akcji i w razie czego poparcie wiekszości drobnych inwestorów to można zarządzi i ponad 10 zł na akcję. Ale ja myślę, że nie będzie wiecej niż 2-3 zł.

del-06122017v4
0
Wpisów: 3
Wysłane: 30 kwietnia 2009 12:55:12 przy kursie: 59,35 zł
No to po kolei:

lajkonik napisał(a):
Dlaczego bajkowe ?

Dlaczego bajkowe pytasz sie?

Cytuje z strategii inwestycyjnej:

Cytat:
Wg założeń Spółki, łączne nakłady inwestycyjne na realizację projektów strategicznych w latach 2009 – 2018 wyniosą około 19,8 mld PLN.

19,8 mld !!! Samych nakladow inwestycyjnych?? To chyba tylko przy dobrej cenie miedzi i braku (lub niskich) dywidendach przez kolejne 10 lat. Kazdy rzad potrzebuje kasy na latanie dziury budżetowej. Na sprzedaz KGHM zwiazki sie nie zgodza a wiec pozostaje dywidenda. Po prostu nie wierze.

lajkonik napisał(a):
Ja rozumiałem, że Krutin plus zarząd chce inwestować w wydobycie miedzi i jej obróbkę, a nie inne biznesy. Mało tego chyba mieli zamiar pozbyc sie Dialogu.

Ja to troche inaczej rozumiem. Strategia inwestycyjna (pkt 3a) zaklada zwiekszenie udziału spółki w branży telekomunikacyjnej. To troche enigmatyczne ale nie rozumiem po co Krutin tworzy wielki konglomerat a nie skupia sie na miedzi. Tzn. po czesci rozumiem - chce stworzyc firmy ktore bedzie mogl kontrolowac bez zwiazkow zawodowych -> to jest taka moja teoria, że zarząd KGHM chce dywersyfikować swoje przychody (mieć coś więcej poza miedzią) aby zmiejszyć role niesamowicie silnych związków zawodowych w kopalniach.

W każdym razie z tego co wiem na razie telefonii Dialog nie sprzedają (czekają na poprawę koniuktury? -> branża telekominikacyjna nie poddaje sie cyklom więc nie wiem czy wycena Dialogu wzrośnie, zwłaszcza, że ewidentnie sobie nie radzą - włożyli 2 mld w spółkę wartą teraz, oby, 1 mld). Tak samo z Polkomtelem - na razie nie maja zamiaru konczyc z ta inwestycja tylko kontynuowac.

Ja uważam, że to błąd. Powinni się skupić na cięciu kosztów w Polsce (już są pewne, małe wyniki w tym polu - chwała im za to) i szukaniu złóż gdzie indziej.

lajkonik napisał(a):
Własny prąd przy tak energożernym przemyśle to dobre posunięcie.

tego nie jestem pewien. A skąd wiesz, że ich elektrownia będzie produkowała prąd taniej niż na rynku? I dlaczego myślisz, że stosunki między załogą a zarządem nie przejdą z górnictwa na elektrykę.

Jak dobrze pamiętam to KGHM ma byc tylko inwestorem kapitałowym. To nie jest zły pomysł ale ja się obawiam wykonania.

lajkonik napisał(a):
Gdzieś czytałem, że obecnie dostępne złoża skończą sie za kilkanaście lat i trzeba szukać tak u nas, jak i za zachodnią granicą. No i kupować odkrywki w świecie, (....) Ale chyba koszt krańcowy w Polsce jest sporo wyższy, bo odkrywka to odkrywka.

co do złóz to podaj źródlo proszę.

Ja się z odkrywkami i szukaniem złóż zgodzę. Ale też: projekt w Kongu kosztował spółkę 40 mln $ i ............ No właśnie - KGHM ma dużo gotówki i zarząd chętny by ją wydać. Ja pamiętam jak Watchdog opisywał TVN i napisał, że mu się podoba szukanie projektów inwestycyjnych przez grupe ITI bo w biznesie o to chodzi aby próbować - tak mnie wiecej. Ja nie jestem tego do konca przekonany. To chyba kiedys Buffet negatywnie sie wyrażał o zarządach które nie chcą wypłacać dywidendę tylko "kiszą" gotówkę i wydaja na niepotrzebne fuzję i przejęcia.

Tak zdecydowanie koszty w Polsce są wysokie. Najwięksi konkurenci - tanie kopalnie w Chile - Codelco i Phelps Dodge wyniosły w 2008 około 3000 i 2500$/t (wycena KGHM-u przez BRE bank, chyba). Możliwe, że w Afryce byłoby jeszcze taniej.

lajkonik napisał(a):
bo koszt krańcowy produkcji 1t miedzi u potentatów to bodaj 1/3 kosztów łącznych (nie krańcowych) w Polsce.

Nie rozumiem o co chodzi z tym kosztem krańcowym - tu masz definiecję z wiki.

Może chodziło o średni koszt jednostkowy wydobycia. Jeżeli, tak to przyznam sie szczerze, ze nie wiem jak rozkladaja sie koszty.

lajkonik napisał(a):
Co do żądań naszego rządu - Pan każe, sługa musi. Jak się ma 45% akcji i w razie czego poparcie wiekszości drobnych inwestorów to można zarządzi i ponad 10 zł na akcję. Ale ja myślę, że nie będzie wiecej niż 2-3 zł.

Mysle ze dywidendę wypłacę (powinni). Ile? Nie wiem.

Edytowany: 2 maja 2009 10:06

aviano
0
Wpisów: 47
Wysłane: 5 maja 2009 22:01:35 przy kursie: 63,05 zł
Zarząd KGHM pod presją kilkuset pikietujących pod siedzibą spółki związkowców zgodził się we wtorek na wypłacenie pracownikom 5 tysięcy złotych premii. W zamian za to związkowcy zapowiedzieli, że nie będą się już domagać żadnych pieniędzy do końca roku.
Może taki wydatek w skali przedsiębiorstwa nie zrujnuje fundamentów, a będzie spokój z roszczeniami do końca roku. To jest coś!
Dlaczego ludzie kupują mercedesy?

lajkonik
0
Wysłane: 5 maja 2009 23:52:47 przy kursie: 63,05 zł
~appolin3

19,8 mld inwestycji na 10 lat to tylko po około 2mld rocznie. Nie mało, ale też nie bajka. Są to w stanie sami sfinansować. Bajka to by była jakby zaciągali na to kredyty. Oczywiście o ile zyski nadal na to będą pozwalały. A w KGHMie bez inwestycji może być ciężko.

Co do branży telekomunikacyjnej to KGHM jest ważnym udziałowcem Polkomtela. Jeżeli Vodafone zostanie wiodącym inwestorem to trzeba będzie wykładac kasę by utrzymac parytet. Myślę, że taki Plus/Vodafone to dobra i dobrze dywersyfikująca inwestycja, z której dywidendy pokryto by część bajki. Co do pozbycia sie Dialogu indagowałi go w CNBC na ten temat. On nie potwierdzał, ale i nie zaprzeczał. Skąd mieli wiedzę - nie wiem.
Co do skupiania się - jeżeli jesteś inwestorem kapitałowym to ktoś "za ciebie" wykonuje pracę. Twoi ludzie to kontrolują na papierze i koniec. A Krutin tak chce robić tak z Polkomtelem, jak i z elektrownią. A KGHM ma skupić sie na złożach, przetwarzaniu rudy, wytwarzaniu produktów i ich sprzedaży. Dla mnie słusznie.

Energia - czy będzie to elektrownia jądrowa z teoretycznie tańszym prądem i nieznanymi kosztami składowania odpadów, czy inną, to mając nad nią kontrolę, choćby kapitałową "nasz" prąd powinien być tańszy. Bardziej bym się martwił o przesył i koszty z tym związane. O wykonanie zawsze trzeba sie martwić, ale sam przyznajesz, że gra może być warta świeczki.

Co do złóż to jako żródło moge podać tylko własną pamięć. Czytałem o tym chyba w artykule na temat dlaczego się KGHM znalazł w Kongo i jak mu tam szło. Również wspominano o tym po podaniu informacji, że KGHM otrzyma prawo do poszukiwań na terenie Niemiec. No ale odkrywka zawsze będzie tańsza. Szukanie złóż to nie to o czym pisał Buffet. Wręcz przeciwnie, to koncentrowanie się na działalności podstawowej. Własna elektrownia też może być bardzo na siłę podciągnięta pod ten termin.

Koszt krańcowy, a więc pozyskania dodatkowej tony miedzi, oczywiście w większej skali, to ok. 1500 USD u konkurencji. Kosztu krańcowego KGHMu na dotychczasowych złożach nie znam, natomiat łączny koszt podchodził pod 4000 USD ( a nawet przy kursie 2,5 sporo przekraczał). Nie sądzę by KGHM był w stanie tanio, podkreślam, tanio zwiększyc swoją produkcję z obecnych złoż. Jeżeli dziś popyt na miedż się by nagle zwiększył to konkurencja uruchamia porzucone projekty i wszystko co dostaje ponad 1500 USD za tonę od tej zwiększonej produkcji jest jej zyskiem. Póki co zapasy na LME są 2 razy większe niż były w hossie. Produkcja ogółem spada u wszystkich (dlatego zapasy zmniejszyły się z 600 do 400 000 ton). Ale gdy popyt rzeczywiście ruszy to konkurencja zwiększy produkcję i do powrotu do cen ze szczytu hossy nie dojdzie. Oczywiście nie można wykluczyć wariantu, korzystnego dla KGHMu, że wzrost ceny jest bardziej dla wszystkich opłacalny niż zwiększanie produkcji. Ale o tym się przekonamy w przyszłości.

Dywidenda będzie, to pewne. Zarząd dlatego się dziś ugiął. Ile też nie wiem, ale przy coraz większej dziurze budżetowej może to byc nawet 7 zł na akcję. Sam do niedawna obstawiałem 2,5 czyli 500 mln, ale to tylko nieco ponad 200 mln do budżetu. A to za mało.

Artur
0
Wpisów: 418
Wysłane: 8 maja 2009 13:33:44 przy kursie: 70,00 zł
KGHM rosnie jak bardzo szybko. Chyba zbyt szybko. Zachowuje sie, jakby od listopada byla hossa. Nie wiem czy w calym WIG'u jest druga taka spolka o takim kanale wzrostowym. Jednak te wzrosty musza sie niedlugo zakonczyc. Swiadczy o tym ich tempo, ktore jest dostosowane do wzrostu cen miedzi. One tez nie moga ciagle rosnac.

KrzysztofJerzy
0
Wpisów: 114
Wysłane: 11 maja 2009 15:58:59 przy kursie: 69,80 zł
Oj jaka cisza zapadła... a tyle się działo...
ja sprzedałem w piątek na górce.... odkupiłem dzisiaj... pozostaje jedynie lekki niesmak, że nie wyczułem, iż dzisjaj na początku pójdzie jeszcze tak ostro w góre... Generalnie przybyło mi trochę siwizny na skroni.... i wiecie co... nie bawię się w zabawe "sprzedaj i odkup"... :)

aviano
0
Wpisów: 47
Wysłane: 11 maja 2009 20:06:27 przy kursie: 69,80 zł
Oj, rzeczywiście można kota dostać. Ja od dłuższego już czasu zajmuję się wyłącznie spółkami o dobrych fundamentach i o wysokiej płynności. Te małe pchełki to według mnie pułapka. Dziesięć razy coś ugrasz, a za jedenastym stracisz wszystko, bo nie będzie świństwo miało płynności, a czekać 100 lat nie będzie ci się człowieku chciało. Gdy człowiek dorośleje na giełdzie, to New Connect ma w dupie.
Dlaczego ludzie kupują mercedesy?

Cev
Cev
0
Wpisów: 13
Wysłane: 12 maja 2009 16:00:26 przy kursie: 68,00 zł

Starczy tej jazdy. Lubię mocne fundamenty, dużą płynność i regularne dywidendy, ale ostatnie wzrosty to przegięcie. Papier się niebezpiecznie przegrzewa. Oddałem anonimowemu biorcy po 70 (35% satysfakcjonuje mnie w pełni Dancing ). Wrócę do miedzi zapewne, ale na pewno z mniejszym kapitałem i chętnie w okolicach 55-60.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE KGHM
  • Przerwa w korekcie na GPW, w grze CCC, KGHM, Text i Medinice
    Przerwa w korekcie na GPW, w grze CCC, KGHM, Text i Medinice

Pierwsza we wrześniu sesja na GPW rozpoczęła się od odreagowania 3-dniowych spadków, które w piątek cofnęły indeks WIG20 do poziomów z końca czerwca. Nie zmienia to jednak podażowego spojrzenia na polski i globalny rynek akcji, stąd pomimo optymistycznego startu miesiąca, wrzesień raczej przyniesie kontynuację spadkowej korekty.

• KGHM notuje spadek sprzedaży miedzi o 5 proc. w lipcu, srebro i TPM również w dół
    KGHM notuje spadek sprzedaży miedzi o 5 proc. w lipcu, srebro i TPM również w dół

Sprzedaż miedzi Grupy KGHM w lipcu 2025 roku spadła o 5 proc. rok do roku, do poziomu 56,7 tys. ton. Niższe wyniki odnotowano również w przypadku srebra i metali szlachetnych TPM, natomiast sprzedaż molibdenu wzrosła w ujęciu rocznym.

4 5 6 7 8

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,244 sek.

uaamdgls
towmpipg
iqbvmojn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qeggftew
unwluiat
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat