0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
6 października 2011 17:53:34
mrk napisał(a):pop a jak wyobrażasz sobie politykę pieniężną i stopy procentowe jeślibyśmy przyjęli euro? Kiedy nastałoby prosperity to z powodu o wiele niższych stóp w eurolandzie od tych które są u nas powstałby nam gigantyczny bąbel. Zobacz co jest teraz na rynku nieruchomości w Hiszpanii z powodu nienaturalnie niskich stóp napompowali tam wielki balon, Wiesz,ja tylko zapytałem Scarry'iego o euro, nie wiem czemu mnie molestujesz pytaniami z wątku politycznego, przecież to on napisał, że wolałby euro z podanych powodów... Ale ok.,ja myślę podobnie jak Scarry (hmm,który to już raz...!). Jeśli piszesz o ładowaniu kasy w nieruchomości w Hiszpani, to wybacz, ale ja też bym chciał, by w okresie obecnego kryzysu w budownictwie również u nas wpompowano kasę w ten sektor, budownictwo napędza wiele innych gałęzi gospodarki,czyż nie...? Poza tym, gdybyśmy mieli euro, nie byłoby tak gigantycznych strat przedsiębiorstw na opcjach walutowych, łatwiej planować import,eksport,w ogóle znika zmora wielu firm z pytaniem: "po ile będzie to cholerne euro za kilka miesięcy, bym nie poszedł z torbami". Zresztą nie chce mi się już na ten temat gadać,wiem , że tak Korwin z uporem maniaka przeklina wejście do Eurolandu, ale ten typ nawet nie przyzna, że tysiące firm skorzystało na dotacjach z Unii,w tym jedna z naszych wspólnych firm (nazwa nieistotna), która już ładnych kilka milionów wyciągnęła z Unii, a o kolejne kilka złożyła wnioski o przyznanie, jak też wiele innych firm na giełdzie.Ale rozumiem,że pewnie to też ŹLE...? P.S. Nie rozwijajmy tego tematu na wątku prywatnym,jest od tego wątek wyborczy,ok?
Edytowany: 6 października 2011 17:56
|
|
1 Dołączył: 2009-06-25 Wpisów: 1 075
Wysłane:
6 października 2011 17:58:00
Dlatego zeby nie szamotac sie z rynkiem i ciagle sprzedawac i kupowac to ja teraz czekam :) Ryzykuje tym ze nie zdarze wejsc w razie czego tak szybko jak inni ale coz :)  kliknij, aby powiększyćMozna zaryzykowac pod odbicie od 105 choc to juz blisko a pozniej od 115 Dopiero jak to przejdziemy to zmienie zdanie
|
|
26 Dołączył: 2008-08-30 Wpisów: 1 968
Wysłane:
6 października 2011 18:37:48
pop napisał(a):Wiesz,ja tylko zapytałem Scarry'iego o euro, nie wiem czemu mnie molestujesz pytaniami z wątku politycznego, przecież to on napisał, że wolałby euro z podanych powodów... P.S. Nie rozwijajmy tego tematu na wątku prywatnym,jest od tego wątek wyborczy,ok? ok, odniosę się tylko do kwestii formalnych a nie merytorycznych. Zapytałem jakoś tak z rozpędu Ciebie, wiedziałem też że jesteś za  . A co do Korwina to tak mnie nie szufladkuj. Ja na prawdę nie zgadzam się z wieloma rzeczami, które on głosi i nie łykam wszystkiego jak młody pelikan  akurat w przypadku euro mamy zbieżne zdanie, jeżeli już to bardziej utożsamiam się z programem KNP.
Edytowany: 6 października 2011 18:38
|
|
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
6 października 2011 22:18:04
@mathuwidziałem to przebicie trendu w USA  o którym piszesz w wątku o hossie no niestety jeśli do rana nie wydarzy się nic rewolucyjnego zamykamy shorty i kupujemy za 1/2 portfela rano akcje. klasycznie - KGHM, GETIN, SYNTHOS * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 6 października 2011 22:34
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
6 października 2011 22:25:18
O widzisz, wytypowałem dokładnie te same spółki No to rano do boju i się nie dołuj tymi certami, bo jeśli w weekend nie zdarzy się katastrofa, to na odbiciu będzie do wyjęcia jakieś 20% na tych spółkach. SL i jedziemy bez ryzyka. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
Wysłane:
6 października 2011 22:36:02
no jedyny problem ze jutro o 12:00 są twarde dane z niemieckiego przemysłu... istnieje wysokie prawdopodobieństwo że wypadną źle lub nawet bardzo źle, co entuzjazm z odbicia może nieźle schłodzić :) * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 6 października 2011 22:36
|
|
Wysłane:
6 października 2011 22:41:57
Dane za sierpień są bez znaczenia. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
0 Dołączył: 2011-09-17 Wpisów: 25
Wysłane:
6 października 2011 23:05:29
Scarry napisał(a): kupujemy rano akcje klasycznie - KGHM, GETIN, SYNTHOS Scarry czy kupujesz te akcje z zamiarem trzymania ich przez dłuższy okres ? I jak to ma się do Twego przekonania , że dna jeszcze nie osiągnęliśmy a jeśli zamierzasz je w krótkiej perspektywie sprzedać to czy nie obawiasz się , że po dzisiejszych wzrostach prawie 7% ( KGHM i Synthos) już w najbliższym czasie nie wzrosną .Z góry przepraszam jeśli odpowiedź na to pytanie jest dla Was oczywista - jestem mało obeznana z instrumentami giełdowymi , połowy tego co piszecie nie rozumiem ( póki co), moja "gra" to kupowanie akcji na Rynku Głównym GPW i sprzedawania z marnym bo marnym ale zyskiem 2-3 %.
|
|
Wysłane:
6 października 2011 23:08:20
@chudziaki to jest dobra taktyka na start młodego spekulanta :P:P - zrób tak udanie 20 razy w roku i masz 40-60% zysku. dłużej nieee , jak ładnie pójdą w góre to i na koniec dnia oddam jak z 5-6% na czysto zrobią.  choć po przełamaniu trendu w USA imo minimum parę dni będzie pozytywnego sentymentu teraz na gieldzie niestety wisi nad nami Grecja. Moim zdaniem ogłoszenie jej bankructwa nastąpi w któryś weekend. To dla posiadaczy akcji w portfelu może być bardzo przykry dzień. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 6 października 2011 23:09
|
|
0 Dołączył: 2011-09-17 Wpisów: 25
Wysłane:
6 października 2011 23:19:11
Scarry no właśnie ja mam wątpliwości czy w ogóle pójdą. Dopytuję sie tak bo dziś rano dałam zlecenie kupna Sythos'a ale niestety "nie załapałam" się bo cena poszła w górę w efekcie te prawie 7% i teraz wydaje mi się , że nie ma co liczyć na kolejne 5 % ale pewnie się mylę .
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
6 października 2011 23:29:49
Na KGH i BRS padły sygnały kupna. EDIT: Czy raczej na Boryszewie się utrzymuje, a jutro kontakt z linią trendu zdaje się. Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 6 października 2011 23:31
|
|
Wysłane:
6 października 2011 23:41:19
Jeśli W20 przejdzie linię trendu, a potem 2200, to pójdą aż miło. Na surowcach dziś bardzo silne wzrosty, po ostatnich spadkach mają gdzie rosnąć, szczególnie miedź, a więc na KGHM też będzie odreagowanie. Dodatkowo dzisiejsza świeczka zmieniła dużo w sytuacji technicznej. Jeszcze dziś rano sytuacja była zupełnie inna, dawałem 50/50 ruchu w każdą stronę, ale dziś się wszystko wyjaśniło:  kliknij, aby powiększyćDzisiejsza świeczka totalnie rozwiała szanse na pogłębienie dna, wystarczy popatrzeć na wolumen, który był na trzecim miejscu w okresie 1.5 roku (!). No nie ma bata, żeby tak łatwo to zanegowali. To nie jest sygnał, który można zlekceważyć. Według mnie zasięgo wzrostów to 150, tam pewnie trzeba będzie wrócić na S. Oczywiście wszystko co tu piszę dotyczy krótkiego terminu, maksymalnie jednego tygodnia. Proszę mi nie wypominać, że jeszcze wczoraj widziałem zwałę, a dziś zmieniam zdanie. Niech będzie jasne - AT pokazuje silne odreagowanie spadków z ostatniego miesiąca i zamierzam to wykorzystać, to wszystko. Jutro zamierzam kupić PKC na otwarciu (pewnie okolice 133 zł) i ustawić SL na poziomie 129,8. Póki ciągną w górę, to trzeba korzystać. Odpuszczam jednak pozostałe spółki (Getin i SNS), bo nie bardzo widzę sens dywersyfikacji, a do tego na nich nie było dziś wyraźnych sygnałów siły, wolumen malutki, a świeczki marne. Dlatego jutro KGHM i zobaczymy, gdzie dojedziemy. Borka nie tykam ze względu na groszówkowość, nie ma jak ustawić SL. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 6 października 2011 23:45
|
|
Wysłane:
6 października 2011 23:57:22
Mathu, jednym słowem chcesz stać się współakcjonariuszem Mankomaniaka? Dobrze, że mamy handel elektroniczny, bo jeszcze byście stali rano w kolejce po akcje  Ja mam podobne uwagi: 1) wolumen 2) białe marubozu (praktycznie) 3) powrót do kanału 4) momentum 5) wolumen   kliknij, aby powiększyćPoprzednio ładnie podeszli pod 61% fibo. Na szczycie hossy pisałem o maks. targecie na KGH na 145, ale bardzo możliwe że sięgną 150. Na miedzi puścił stromy trend spadkowy. Do trendu wyższego rzędu daleka droga. Sądzę, że skoro zmienił się na tyle sentyment, mogą spokojnie znieść 50%. Może nawet 61%, to byłyby okolice 380. Klika się i sprzedaje ;-)
|
|
140 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 899
Wysłane:
7 października 2011 00:39:00
pop napisał(a):[quote=mrk]pop "po ile będzie to cholerne euro za kilka miesięcy, bym nie poszedł z torbami". Zresztą nie chce mi się już na ten temat gadać,wiem , że tak Korwin z uporem maniaka przeklina wejście do Eurolandu, ale ten typ nawet nie przyzna, że tysiące firm skorzystało na dotacjach z Unii,w tym jedna z naszych wspólnych firm (nazwa nieistotna), która już ładnych kilka milionów wyciągnęła z Unii, a o kolejne kilka złożyła wnioski o przyznanie, jak też wiele innych firm na giełdzie.Ale rozumiem,że pewnie to też ŹLE...? P.S. Nie rozwijajmy tego tematu na wątku prywatnym,jest od tego wątek wyborczy,ok? tak tylko jako sceptyk co do euro ktore ma oczywiscie minusy i plusy , przypominam ze dotacje ida z unii europejskiej a nie eurolandu.. po drugie główny minus euro widać na przykładzie grecji.... gdyby mieli drahme juz dawno by sobie scieli wynagrodzenia poprzez spadek jej kursu,, chłop dalej by zarabial 2000 drahm ale to juz byłoby np 300 euro a nie 600 euro jak dawniej. gdyby mieli drahme już wczesniej rynek by im zaczał pokazywac ceną waluty (drahmy) ze przeginają z zadłuzeniem itd... bo by leciała powoli na pysk i nie doszłoby do tak gigantycznego zadłużenia. przyjecie euro= koniec własnej polityki monetarnej..
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
Edytowany: 7 października 2011 00:39
|
|
Wysłane:
7 października 2011 08:31:15
Mathu, na KGH jedyny SL jaki moim zdaniem ma sens, to ten ustawiony pod wczorajszą świecą. Ile? 10% tak na oko? Zwłaszcza, że 14-sesyjny ATR wynosi 7,75. Klika się i sprzedaje ;-)
|
|
Wysłane:
7 października 2011 09:07:35
za 1/3 wziety KGHM i GETIN, nie sprzedałem pozostałych shortów. Czekamy na rozwój sytuacji. bardzo wąski SL na akcje. EDIT: jak to pisałem zmienił się kierunek ropy.. ok shorty lecą, dokupuje akcji. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 7 października 2011 09:19
|
|
Wysłane:
7 października 2011 09:24:56
U mnie na razie za 1/3 KGH. Jak przejdą 2200 na W20, to dokupię. SL 129,80, ale zaraz będę przesuwać w górę. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 7 października 2011 09:26
|
|
Wysłane:
7 października 2011 09:25:46
Za każdym razem jak piszesz, że bierzesz GETIN ja w nim nic szczególnego nie widzę  Tym razem jednak widzę miesięczny ORGR. O to chodzi? Klika się i sprzedaje ;-)
|
|
Wysłane:
7 października 2011 09:29:13
@Venom i tu Cię zaskoczę bo nie, ja widzę ORGR, ale nie gram na technikę jak Wy  zbieżność decyzji jest albo przypadkowa albo AT jednak pokrywa się z AF. To znaczy zawsze analizuję sobie wykresy kursów, ale nie jako główny argument. GETIN to bank, esencja problemów EU, jeśli EU proponuje rozwiązanie problemów to banki idą w górę a na GETINIe ruchy kursu idealnie współgrają z pozytywnymi i negatywnymi informacjami z rynku. Getin vs WIG20  kliknij, aby powiększyć* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 7 października 2011 09:32
|
|
Wysłane:
7 października 2011 09:31:25
To ja wolę nie brać Getinu, bo jeśli coś pójdzie nie tak, to KGH zrobi na otwarciu -5%, ale Getin -15% :) The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.