PARTNER SERWISU
omhfmdxd
39 40 41 42 43

Wybory Parlamentarne 2011

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 10 października 2011 09:09:13
Dane z 93% obwodów:

Cytat:
Rozkład mandatów do Sejmu na podstawie danych uzyskanych dotychczas z okręgów wyglądałby następująco: PO - 206 mandatów, PiS - 157; Ruch Palikota - 40; PSL - 30; ; SLD - 26. Mniejszość Niemiecka miałaby jednego posła.

Czyli PO ma zdolność koalicyjną z każdą z pozostałych partii.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

Lorenzo
1
Wpisów: 80
Wysłane: 10 października 2011 09:24:24
Tak sobie czytam z rana i widzę coś takiego: "...zmianę opodatkowania przedsiębiorców, czyli o przejście na podatek ryczałtowy. Główną zaleta takiego rozwiązania jest to, że nie trzeba prowadzić ksiąg. Należy również zastąpić podatek dochodowy podatkiem od przychodów. Zamiast 19 proc. CIT, 1 proc. od przychodów.".

Czy mi się zdaje czy to nie ma sensu? Przecież im więcej pośredników wystąpi między producentem a konsumentem tym wyższy podatek zgarnie państwo. Jak już trzeba to ruszać to nie lepiej zamiast CIT zostawić tylko VAT przy ujednoliconych stawkach? Wtedy łatwo będzie namierzyć wartość dodaną i podstawę opodatkowania.

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 10 października 2011 09:51:29
SirHoe napisał(a):
ten pan już wprowadził samoobronę do sejmu, a teraz rp. zdolny jest trzeba przyznać.
edyta podpowiada, że był to jednak megatransfer palikota, mimio że wszyscy się z tego smiali

też mam wrażenie że o ile na biznesie kompletnie się nie zna to jego dorobek w pracy z politykami robi się imponujący. Tym bardziej że teraz pracował "z przekonania" za darmo.

A sam Palikot - zaskoczenie, choć wielu z Was go nie lubi to tak naprawdę jest to nowoczesny trybun ludowy, facet zostawił wielką partię, pewne posady i pieniądze, pojechał w Polskę i w pół roku zbudował od praktycznie zera (poparcie rzędu 1-2%) ruch polityczny. Znalazł ogromną lukę i zapotrzebowanie ludzi na nowoczesną, nie komunistyczną, lewicę. Prawidłowo wypozycjonował się i ogromną pracą w pól roku dał radę przekonać do siebie ok 1,5 mln dorosłych Polaków. Korwin-Mikke nie potrafi tego zrobić od 20 lat. Palikot pokazał że jednak można.

A sam wynik PO - Polacy pokazali że najbardziej boją się agresji, tego co i tu na forum wielu z Was przedstawia pokrzykując od debilów, głupków, złodziei, przekrętasów itd itp. PiS jest JEDYNĄ opozycjna partią, która bedąc główna siłą opozycji przez 4 lata nie zwiększyła swojego stanu posiadania. Nie przekonała do swojej agresywnej stylistyki praktycznie nikogo (znaczy tyle co przekonała, to tyle samo zniechęciła)
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 10 października 2011 09:53

bankrucik
141
Wpisów: 4 899
Wysłane: 10 października 2011 10:51:34
bedzie koalicja PO z PSL....

zasadnicze pytanie czy coś zrobia czy bedą liczyć na kolejny "CÓD" ze uda im się nic nie robiac i dalej zadłużac Polskie docjechać do podwójnych wyborów za cztery lata ( parlamentarne i prezydenckie w jednym roku)...

100 mld długu w rok... 300 mld w 4 lata zrobiła koalicja PO z PSL..... w tym tempie to za 4 lata jestesmy druga grecja.... zresztą chyba PIS na to liczy...( ze sie gospodarka rozpierniczy po 8 latach rzadu z coraz wiekszym długiem) mowiąc o Budapeszcie..

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 10 października 2011 11:00:11
no ale my w przeciwieństwie do Grecji mamy progi zadłużenia i jak stuknie im 55% to będą musieli zrównoważyć budżet.

A to widzieliście? Przed wyborami wypłynęła na nowo sprawa podejrzanych wynbików na Mazowszu. W skrócie: rekordowa frekwencja w niektórych gminach, rekordowa liczba głosów nieważnych i rekordowy wynik PSLAngel . Prokuratura ma się zająć sprawą po wyborach oby nie skończyło się jak z innymi wielkimi aferami w polityce.

Inny link

Frog
13
Wysłane: 10 października 2011 11:09:34
Wynik wyborów nie napawa mnie optymizmem. Ale muszę przyznać, że żaden wynik by mnie nie zadowolił. Wybór spośród obecnych na scenie politycznych partii, to jak szukanie żony w podrzędnym burdelu (porównanie zasłyszane wśród znajomych).
Dopóki mamy ogromny dług i wciąż się zadłużamy, tak długo jak podatki rosną razem z biurokracją, nie widzę różowo przyszłości Polski. VAT 25% i podatek katastralny są chyba przesądzone w tej kadencji sejmu. Chciałbym się mylić.
Follow me on Twitter

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 10 października 2011 11:24:24
No co Ty Frog, skąd takie pesymistyczne myśli? Większość moich znajomych na FB jest w bardzo dobrych nastrojach po ogłoszeniu wyników wyborów. Nie wygrał PIS, więc jest cool i super fajnie! Jest luźno, jakby powiedzieli jeszcze młodsi Angel

Trochę nielogiczne, bo podobno interesują ich głównie oszczędności w budżecie. Niedawno czytałem artykuł na gazecie, że prace nad podatkiem katastralnym idą pełną parą, ale politycy dbają o dyskrecję (szczególnie przed wyborami). Moim zdaniem 25% VAT był już przesądzony po ogłoszeniu podwyżki w poprzednim roku i ogłoszeniu, że będzie stopniowo podnoszony w przypadku wzrostu zadłużenia...
Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 10 października 2011 11:24

Gutek84
0
Wpisów: 303
Wysłane: 10 października 2011 11:32:47
Smutno mi, że Polacy pokazali się w tych wyborach jako naród, który nie ma żadnych ambicji. Wynik dobitnie pokazuje, że daleko nam do społeczeństwa obywatelskiego. W tych wyborach Polacy wybrali święty spokój: grill na działce, zakupy w Tesco i wieczorny luz przy Voice of Poland czy innym Mam Talent. Niestety postokrągłostołowy establishment okazał się niezwykle silny. Udało mu się wyhodować w narodzie postawę zakompleksienia i zaściankowości. Strach przed "obciachem" w Europie stał się silniejszy niż racjonalne dążenie do budowy silnego liczącego się w Europie państwa. Bardzo smutno jest patrzeć jak społeczeństwo zadowala się bylejakością, jak łatwo wchłania medialną proplatformerską propagandę TVP, TVN i GW. Mam nadzieję, że przebudzenie nadejdzie kiedy z michy zacznie dramatycznie znikać żarcie, kiedy okaże się, że rzeczywistość jest zupełnie inna niż ta atrapa, którą są karmieni od wielu lat. Naprawdę szkoda tego wielkiego potencjału, który w nas tkwi, potencjału wolności, potencjału dzięki któremu moglibyśmy być liderem w Europie (nie mylić z Unią Europejską), potencjału do budowy obywatelskiej postawy w kształtowaniu własnych, lokalnych podwórek. Naprawdę wielka szkoda.

sss56
0
Wpisów: 522
Wysłane: 10 października 2011 11:33:29
Frog napisał(a):
Wynik wyborów nie napawa mnie optymizmem. Ale muszę przyznać, że żaden wynik by mnie nie zadowolił. Wybór spośród obecnych na scenie politycznych partii, to jak szukanie żony w podrzędnym burdelu (porównanie zasłyszane wśród znajomych).
Dopóki mamy ogromny dług i wciąż się zadłużamy, tak długo jak podatki rosną razem z biurokracją, nie widzę różowo przyszłości Polski. VAT 25% i podatek katastralny są chyba przesądzone w tej kadencji sejmu. Chciałbym się mylić.

podatek katastralny załatwi 50% społeczeństwa.
"człowiek jest niewolnikiem swego posiadania..."
"Wszystko jest trudne nim stanie się proste "

Frog
13
Wysłane: 10 października 2011 11:37:09
Podatek katastralny to powrót do średniowiecza. Karamy tych, którzy oszczędzają, którzy się dorobili.
Zastanawiam się jak sprzedadzą to społeczeństwu. Patrząc jak sprzedali się w tej kampanii, myślę że dadzą radę.
Z pomocą mediów większość społeczeństwa uzna ten podatek za przejaw nowoczesności, a negatywne konsekwencje jego wprowadzenia za wynik działalności opozycji.
Follow me on Twitter

kokospl
46
Wpisów: 1 795
Wysłane: 10 października 2011 11:38:16
A sam wynik PO - Polacy pokazali że najbardziej boją się agresji, tego co i tu na forum wielu z Was przedstawia pokrzykując od debilów, głupków, złodziei, przekrętasów itd itp. PiS jest JEDYNĄ opozycjna partią, która bedąc główna siłą opozycji przez 4 lata nie zwiększyła swojego stanu posiadania. Nie przekonała do swojej agresywnej stylistyki praktycznie nikogo (znaczy tyle co przekonała, to tyle samo zniechęciła)

Tu nasuwa się istotne pytanie - czy warto dla ewentualnego wzrostu poparcia rezygnować z własnych poglądów? Ja uważam,że nie...
Trzeba przekręty nazywać przekrętami, afery nazywać aferami, nie można udawać że pada deszcz gdy na ciebie plują...
Jeśli ponad połowa głosujących uważa,że koalicja PO-PSL jest dobra dla Polski to po prostu jest mi szkoda bo w istocie oznacza to zgodę na politykę marazmu,braku reform,nepotyzmu,klientelizmu.

Kanoniers
1
Wpisów: 1 075
Wysłane: 10 października 2011 11:45:08
Frog napisał(a):
Podatek katastralny to powrót do średniowiecza. Karamy tych, którzy oszczędzają, którzy się dorobili.
Zastanawiam się jak sprzedadzą to społeczeństwu. Patrząc jak sprzedali się w tej kampanii, myślę że dadzą radę.
Z pomocą mediów większość społeczeństwa uzna ten podatek za przejaw nowoczesności, a negatywne konsekwencje jego wprowadzenia za wynik działalności opozycji.

o to to Angel
Cale 4 lata tak wygladaly wiec kolejne 4 nie zaszkodzi stosowac sprawdzonych metod

Powiedz ilu ludzi analizuje podana informacje a ilu ja przyjmuje w formie podanej przed media ???
95% do 55% nie wiecej :(((
Ludzi oducza sie myslenia, ltwiej jest dostac wszystko na tacy , wiele lat temu smialismy sie z Amerykanow ze sa glabami nie wiedzacymi gdzie jakie panstwo lezy - spokojnie ten proces zaczyna powoli u nas zachodzic i nie przesadzam - mam kilka znajomych uczacych w gimnazjach d'oh!

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 10 października 2011 11:47:15
kokospl napisał(a):
Jeśli ponad połowa głosujących uważa,że koalicja PO-PSL jest dobra dla Polski to po prostu jest mi szkoda bo w istocie oznacza to zgodę na politykę marazmu,braku reform,nepotyzmu,klientelizmu.

Duża część głosuje nie za PO a przecież przeciw PIS. Duża wina w tym Kaczyńskiego, który na tydzień przed kampanią insynuuje, że Angela Merkel została kanclerz przy udziale Stasi. Niezależnie czy to prawda czy nie to wyciąganie czegoś takiego na tydzień przed wyborami to głupota i strzał w stopę.
Gdyby nie to że Nowa Prawica startowała tylko w połowie okręgów to prawdopodobnie otrzymałaby 3% a tym samym zakwalifikowała się do subwencji z budżetu. Jak następne 4 lata będą takie same jak te minione, to KNP ma duże szanse dostać się w następnych wyborach do sejmu.

Frog
13
Wysłane: 10 października 2011 11:51:53
@mrk,

To o sugestii Kaczyńskiego odnośnie Merkel i Stasi to raczej wytwór mediów.
Kaczyński z tego co wiem napisał w swojej książce, że jej wybór nie był przypadkiem. Tylko tyle.
To media dopowiedziały resztę (ktoś wspomniał o Stasi) i w świat poszła informacja jak powyżej.

W ten sposób media z każdej wypowiedzi mogą zrobić armatę przeciwko jej autorowi. A niestety większość czyta tylko nagłówki newsów nie zagłębiając się w szczegóły.
Follow me on Twitter

sss56
0
Wpisów: 522
Wysłane: 10 października 2011 11:53:05
Frog napisał(a):

większość ludzi w Polsce wiąże koniec z końcem, zarabia do 2 tyś na rękę, a domy, mieszkania mają albo po rodzinie albo na kredyt. Biorąc pod uwagę że byle mieszkanie w małym miejscowości jest warte 200000 zł to taka osoba której niejednokrotnie nie starcza do końca miesiąca będzie musiała zapłacić 4000zł Pomijam starszych ludzi z Warszawy Krakowa czy innych dużych miast tam byle mieszkanie to od 0,5 mln w górę. A ludzie którzy przez 10 lat budowali domki niejednokrotnie jeszcze maja kredyty będą musieli wyskoczyć z co najmniej 10000 rocznie. Po wprowadzeniu tego podatku Polskę czeka fala emigracji i to z ostrego przymusu. Sam się będę zastanawiał nad takim krokiem bo jakoś nie widzi mi się oddawać państwu co roku kolejnych kilku miesięcy mojej pracy. Przypominam że już teraz pół roku tyram za darmo :)
"człowiek jest niewolnikiem swego posiadania..."
"Wszystko jest trudne nim stanie się proste "

SirHoe
0
Wpisów: 708
Wysłane: 10 października 2011 12:35:13
jakiś pożytek z tych wyborów jest, Napieralski zrezygnował. czas na Naczasa? :)

kokospl
46
Wpisów: 1 795
Wysłane: 10 października 2011 12:42:55
Jaki pożytek? SLD to dziś nic nie znacząca partia, bez różnicy kto tam będzie liderem...
Koalicja braku reform i podnoszenia podatków przetrwała więc wybory zupełnie niczego nie zmieniły.

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 10 października 2011 12:44:05
sss56 napisał(a):
większość ludzi w Polsce wiąże koniec z końcem, zarabia do 2 tyś na rękę, a domy, mieszkania mają albo po rodzinie albo na kredyt. (...)

W artykule o którym wspomniałem, właśnie tak to było przestawione. Szczerze mówiąc nie jestem w stanie wyobrazić sobie tego podatku.
Klika się i sprzedaje ;-)

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 855
Wysłane: 10 października 2011 15:56:00
Widzę, że pojawiła się tutaj dyskusja o podatku katastralnym. W istocie teraz jest tak, że funkcje tego podatku pełni opłata za wieczyste użytkowanie gruntu, bo jest uzależniona od wartości gruntu. Jeśli wprowadzać już podatek katastralny to tylko wtedy jeśli ten relikt socjalizmu (opłata za wieczyste użytkowanie) zostanie zlikwidowany.

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 10 października 2011 16:05:08
Marcin czym innym jest opłata za wieczysta dzierżawę a czym innym podatek katastralny od nieruchomości będącej własnością.
Pamiętam, że przy róznych okazjach juz nas tym podatkiem od kilkunastu lat straszą, ale dotąd żaden rząd nie odważył się na tak desperacki krok.
W naszej rzeczywistości to by była katastr - ofa dla paru milionów ludzi.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

39 40 41 42 43

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,308 sek.

yifyvcjh
mrqpfopd
gahnsrvk
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
bbohosyd
xutfbpih
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat