0 Dołączył: 2010-06-19 Wpisów: 384
Wysłane:
9 listopada 2011 09:16:42
przy kursie: 11,60 zł
przy okazji mam jeszcze dwa pytania do pana prezesa bo jakoś zamilkł ostatnio ?
w którym kwartale przyszłego roku jest planowany debiut na AIM i czy w ogóle będzie (nie pytam o ten rok bo raczej szans już nie ma) tyle tutaj było mówione o przygotowania a teraz cisza
moje drugie pytanie czy wyniki za 3 kwartał dadzą zysk na plusie czy Kov nadal będzie na minusie w ujęciu rocznym ? nie pytam o kwotę tylko czy na plus czy na minus
ja nie psuje atmosfery to firma swoimi działaniami sprawia, że kurs jest tam gdzie jest
cóż z tego ze może będą wyniki szczelinowania jak wielkich zysków z tych odwiertów nie będzie bo koszty są spore a firma potrzebuje ogromnej kasy na nowe odwierty ?
Edytowany: 9 listopada 2011 09:23
|
|
0 Dołączył: 2010-10-05 Wpisów: 163
Wysłane:
9 listopada 2011 09:24:11
do menagera: To żart? Chcesz informacji cenotwórczych przed podaniem na espi?
|
|
Wysłane:
9 listopada 2011 09:25:46
nie cenotwórczych kolego ja nie pytam o dokładną kwotę a ni o dokładny termin co do dnia
myśląc tak jak ty to każdą informacja można uznać za cenotwórczą
według Ciebie pan prezes jest tu tylko po to aby udzielać informacji no coment ? bo jeśli tak to nie ma żadnego sensu
każdy post pana prezesa o tym co tutaj pisze można w takim razie uznać za cenotwórczy
Edytowany: 9 listopada 2011 09:30
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-10-18 Wpisów: 434
Wysłane:
9 listopada 2011 09:28:42
@menager
Tu się zgadzam, akcjonariusze podjęli ryzyko i zasłużyli na to żeby sukcesy KOV wreszcie odzwierciedliły się w kursie. Sytuacja na giełdzie sprzyja powrotowi na normalne poziomy. Po prostu rezultaty prac powinny zostać zakomunikowane i sytuacja z OML-42 wreszcie też.
W przeciwnym wypadku będzie to zwyczajnie nie fair w stosunku do tych co zaufali i trzymali papier pomimo burz i naporów.
No nic, czekamy niecierpliwie.
|
|
0 Dołączył: 2010-10-05 Wpisów: 163
Wysłane:
9 listopada 2011 09:28:55
Wg Ciebie informacja, że spółka będzie mała zysk a nie stratę (lub odwrotnie) nie jest inforacją cenotwórczą? Bez jaj.
|
|
0 Dołączył: 2009-05-16 Wpisów: 57
Wysłane:
9 listopada 2011 09:31:52
Cytat: jeśli chodzi o Ukrainę to są stare odwierty, które kiedyś były nie opłacalne obecnie po szczelinowaniu są opłacalne ale wielkich zysków z nich nie wyciągniemy ( bo koszty są spore)
W którymś komunikacie zdaje się pisali, że zasoby z tych odwiertów nie są jeszcze uwzględnione w ogólnym bilansie zasobów. Wszystko zależy od tego jak duża jest to struktura (tym samym jak wielkie są to zasoby). Jeżeli potencjał jest wystarczająco duży, to efektywność można poprawić przez np odwierty horyzontalne ze szczelinowaniem w kilku puntach. Także na razie nie przekreślałbym tego elementu (ani go za mocno nie przeceniał) zanim nie pojawi się więcej informacji... Cytat:jeśli chodzi o złoża po shellu to shell je porzucił bo też kokosów tam by nie zrobił a teraz Kov i inne małe firmy próbują szczęścia Firmy typu Shall, BP, Exxon bardzo często oprócz kryterium typu IRR, NPV, EMV biorą pod uwagę jeszcze skalę projektu (np. wielkość wydobycia nie mniejsza niż ...). W konsekwencji mogą odrzucać projekty które są za małe (dla nich), mimo że mogą być całkiem fajne od strony ekonomicznej. Poza tym dużym firmom z rygorystycznymi procedurami ciężej się poruszać w tak nieprzewidywalnym środowisku jak Nigeria. Mnie natomiast zastanawia, co się dzieje w Brunei. Z tego co przejrzałem, już dawno nie było tam żadnego komunikatu, a terminy kończą się za niecałe 7 miesięcy...
|
|
Wysłane:
9 listopada 2011 09:36:34
Poza tym dużym firmom z rygorystycznymi procedurami ciężej się poruszać w tak nieprzewidywalnym środowisku jak Nigeria.
a moim zdaniem to właśnie takim małym firemkom jak Kov jest ciężej
tutaj są potrzebne konkretne informacje na ESPI, do puki ich nie będzie to kurs będzie tam gdzie jest
Edytowany: 9 listopada 2011 09:39
|
|
0 Dołączył: 2010-09-29 Wpisów: 1 491
Wysłane:
9 listopada 2011 09:41:32
Był komunikat odnośnie Brunei. Planują 3 odwierty w pierwszym kwartale 2012. Robią badania i typują miejsca na odwiert. W między czasie zmienił się operator bloku M. Po za tym nie wiadomo czy to samo nie stanie się w bloku L bo AED zdaje się dogorywa i kasy nie ma. Na ich stronie mało pojawia się ostatnio informacji.
|
|
0 Dołączył: 2010-11-22 Wpisów: 400
Wysłane:
9 listopada 2011 13:22:19
To są twoje pobożne życzenia, w mojej ocenie KOV nigdy nie wróci do cen z okolic debiutu. Bo niby dlaczego po utracie Syrii oraz fiasku w Brunei wycena miałaby być taka sama? Pozostaje tylko lokalne wydobycie na Ukrainie oraz mrzonki że KOV poradzi sobie w Nigerii na złożu gdzie nawet Shellowi się nie opłacało. To niby skąd miałaby być wartość spółki idąca w setki milionów? Przy spółce dla której każdy kolejny rok rozpoczyna się od pytania "skąd wziął kasę na dalsza egzystencję"?
|
|
Wysłane:
9 listopada 2011 13:36:30
@Funky
No nie przesadzaj. Trochę kasy z Ukrainy będzie. Nie będę przedstawiał wyliczeń bo pewnie jesteś w stanie sam sobie policzyć na podstawie obecnego wydobycia ile to może być. Zatem na poszukiwania i odwierty pieniądze będą i emisja raczej nie będzie już potrzebna (chyba że Nigeria wypali). Co do Brunei i Syrii. Cóż na razie to wielka niewiadoma. Podobnie jak Nigeria. Każdy wchodząc tu bierze ryzyko na siebie zarówno sukcesu jak i porażki nie mniej uważam że cenę IPO KOV zdoła osiągnąć samą Ukrainą. Ile więcej tego nie wiem. Zależy ile będą w stanie wydobywać pod koniec 2012. Wtedy będzie bardziej jasna sytuacja co kryje pole NM na przykład.
Edytowany: 9 listopada 2011 13:37
|
|
|
|
Wysłane:
9 listopada 2011 13:49:42
@onochi - nie wiem czy z Ukrainy w perspektywie dwóch-trzech lat będzie dywidenda dla KOVu, zwróć uwagę na koszty dalszych prac oraz na kredyty dla KUB-GASu. Własciciel pobiera gotówke ostatni. Zresztą byłby to fatalny pomysł wyjmowac pieniądze z jedynej inwestycji która się udała i wrzucać ją do studni bez dna. Raczej na Waszym miejscu chciałbym żeby KUBGAS wszystko inwestował na miejcu. Zresztą, sam KUBGAS wyglada dobrze i jakby był na GPW bez dodatków w postaci Lempuyang i innych swiatowych podbojów byłby ciekawą spółka do trzymania w portfelu. A tak to wszystkie wyniki jakie osiąga KOUB-GAS są bez znaczenia wobec turbulencji nigeryjskich które będą rzucac kursem i - w mojej ocenie - dołowac kurs niezaleznie od nowych szczelinowań na Ukrainie. To tak jakbys miał dobrze działający sklepik połaczony z przynoszącą straty fabryką. Jakie miałoby znaczenie zwiększenie sprzedaży batonów w sklepiku o 25%?
|
|
0 Dołączył: 2011-01-07 Wpisów: 263
Wysłane:
9 listopada 2011 13:57:58
...intencja JK nie jest posiadanie sklepiku, tylko wlasnie fabryki, a w zasadzie calego konglomeratu. Stad ten sklepik nie bardzo w tym momencie kogo interesuje... co do wczesniejszych postow funky, zapomniales polaczyc fakty ze nawet jesli nie beda przynosic zyskow constans to te koszty ktore ponosza moga sobie zawsze odbic na sprzedazy pol czy koncesji, jak to sie teraz na przyklad dzieje z Shellem w Nigerii. Wiec przestan sciemniac jaka to fatalna spolka ten KOV. Na razie mamy faze budowania wartosci, jak sie to pozniej zdyskontuje jest na razie wielka zagadka, ale na pewno potencjal wzrostu jest duzy. nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło jeśli lubisz miód, nie powinieneś bać się pszczół
Edytowany: 9 listopada 2011 13:58
|
|
Wysłane:
9 listopada 2011 14:18:34
@Funky Cóż ja nie oczekuje dywidendy w najbliższych dwóch latach bo spółka będzie miała sporo inwestycji. Na pewno cieszyć mnie będzie jeśli spółka będzie miała własne środki na poszukiwania gazu i ropy niż żeby emitowała akcje w rynek. Myślę, że priorytetem jest w tej chwili rozwój Ukrainy, ale pamiętaj że odwierty tam póki co finansuje kredyt z EBOIR. Zatem całą nadwyżkę kasy powinni inwestować albo w przyspieszenie działań na Ukrainie. Albo w Brunei na poszukiwania. Nie bądźmy takimi pesymistami. Lempuyang udowodnił że gaz tam jest. I żyły wodne też  . Pytanie ile im zajmie znalezienie czegoś konkretniejszego. Na razie to są odwierty badawcze. Jak poznają lepiej strukturę w bloku L to będzie to samo co na Ukrainie. Jeśli jest tam gaz to go znajdą. W Bloku M też jest potencjał. Co do Nigerii to zgadzam się. To szalone wyzwanie. Nikt nie wie czy się uda. Trudny teren, ale tylko taki możemy kupić. Wszystkie lepsze kąski już dawno zajęły wielkie koncerny. Albo damy radę albo będzie wtopa. Niezależnie od tego pytanie jak wyceni zasoby AIM. Dla akcjonariuszy to na pewno szansa, ale patrząc co mamy to sam nie wiem czy nie lepiej rozpędzić Ukrainę i zająć się Brunei zamiast szukać ropy w miejscach gdzie każdy może łeb odstrzelić.
|
|
0 Dołączył: 2010-12-10 Wpisów: 464
Wysłane:
9 listopada 2011 14:23:04
[quote=Funkytown]To są twoje pobożne życzenia, w mojej ocenie KOV nigdy nie wróci do cen z okolic debiutu. Bo niby dlaczego po utracie Syrii oraz fiasku w Brunei wycena miałaby być taka sama? Pozostaje tylko lokalne wydobycie na Ukrainie oraz mrzonki że KOV poradzi sobie w Nigerii na złożu gdzie nawet Shellowi się nie opłacało. To niby skąd miałaby być wartość spółki idąca w setki milionów? Przy spółce dla której każdy kolejny rok rozpoczyna się od pytania "skąd wziął kasę na dalsza egzystencję"? [/quote Rozumiem Fanky że te dzisiejsze perturbacje na kursie wywołać mogły u poniektórych wstrząśnienie mózgu. Powtarzanie tych samych rzeczy i zawracanie kijem Wisły kompletnie niczego nie zmieni, mimo wysiłków. Założę się o tabliczkę dobrej czekolady, że oczekujemy tylko, nie tylko ja, jak na moją wiedzę o KOV tylko pozytywnych informacji. KOV sporo zainwestował i inwestuje i nic w co się zaangażował nie przepadło bezpowrotnie, to cały czas poważny potencjał czekający na otwarcie i uaktywnienie, wiesz o tym i nie udawaj Greka i nie ściemniaj bo robisz z mózgu nowym inwestorom wodę. A takie twoje "nie" jest również cenotwórcze. Piszę o tym tu na forum, botu na forum nie używasz argumentów a jedynie powtarzających się tendencyjnych wstrętów.
|
|
Wysłane:
9 listopada 2011 15:07:43
Sam fakt wydatkowania pieniędzy nie stanowi żadnej przesłanki że cokolwiek się "otworzy i uaktywni". Poszukiwania w Syrii ustały i w przewidywalnej przyszłosci trudno o ich wznowienie, nie sosób takze okreslic czy KOV będzie miał jakiekolwiek prawa do dalszych prac jak sytuacja w Syrii się zmieni. W końcu koncesja poszukiwawcza jest na czas okreslony. Co do Brunei, to najwyraźniej AED nie rokuje i trudno liczyc na cokolwiek nowego. Zresztą obecnie mówimy o problemach z kontynuowaniem poszukiwań, a zapominamy, że szanse na znalezienie czegokolwiek nie są duże.
Jakby był to taki doskonały interes, to główny akcjonariusz nie sięgałby po pieniądze warszawskich inwestorów tylko sam wyłożył te kwoty. Bo jak inaczej wytłumaczyć emisje w Warszawie? Odzew na akcje BCC "podziel się sukcesem"? Jak na razie inwestorzy którzy nabyli emisję uczestniczą w stracie.
|
|
0 Dołączył: 2010-12-10 Wpisów: 464
Wysłane:
9 listopada 2011 16:04:27
Fanky z uporem maniaka powtarzasz się. Wszystko o czym piszesz dawno tu na forum zostało opisane i wycenione przez rynek. Zarówno Syria jak i Brunei to ogromne potencjały czekające na pozytywne uaktywnienie przez KOV. Ukraina to rozwijający się samograj współfinansujący przedsięwzięcia dające KOV solidne fundamenty. Nigeria to marzenia, za które ludzie na Petrolu stracili majątek, tutaj na KOV jednak nikt nie przepłacił groszem, i może stać się ogromnym potencjałem i argumentem że "KOV ma ropę". Kumasz? Co do finansowania przez Kulczyka całości KOV, gdyby sfinansował wszystko nie byłoby "zabawy" może nawet nie wiedziałbyś o takiej spółce, bo nie byłoby jej na naszej szulerni GPW jak obecnie zresztą wielu spółek Kulczyka których jest właścicielem. Używasz dalej tylko wstrętów.
|
|
0 Dołączył: 2011-02-14 Wpisów: 193
Wysłane:
9 listopada 2011 18:06:41
Szkoda, że żadnych wieści ze świata nie usłyszeliśmy dziś, może powstrzymałyby spadek ceny tak jak ostatnio cały rynek w dół, a KOV w górę. Dziwny był także dziś ten atak na 1,28. Przypomniał mi ten z kiedyś na 2,24.
Z Funkytownem w zasadzie się zgadzam co do joty, tylko należy pamiętać, że prawdziwa/szkolna logika jakiej używa ma się nijak do logiki giełdy. Giełdowa logika jest pochodną logiki do jakiej jesteśmy przyzwyczajeni. Liczę, że tym razem będzie ona działać na korzyść KOV, bo spółka ma w końcu impet, a to najważniejsze.
|
|
0 Dołączył: 2010-12-02 Wpisów: 72
Wysłane:
9 listopada 2011 19:16:52
Funky, twoje pozymizmy sa przesadne.. dywidenda w ciagu 2 lat. hehe chyba nie pamietasz slow p.Korczaka ze w to jest inwestycja 5-7 letnia i kazdy kto wchodził w tą społke powinien miec tego swiadomosc.. czemu zawsze sie pojawiasz w momentach kiedy caly rynek traci a z nim KOV? gdzie byłes jak roslismy nawet jak rynek spadał??
ja wychodze z założenia, że na polu Jerudong mamy spore szanse przede wszystkim dzieki temu ze dzis posiadamy duzo lepsza technologie niz w latach 60-tych kiedy prowadzone bylo tam wydobycie..
Shell w nigerii sobie nie poradzil bo w ogole nie myslal o spolecznosci w przeciwienstwie do myslenia KOV. pamietaj, że technologia idzie do przodu i z roku na rok duzo mniej czasu potrzeba do znalezienia dobrego odwiertu.. to tyle w tym temacie
|
|
Wysłane:
10 listopada 2011 11:31:48
przy kursie: 12,70 zł
No dobrze to może podsumujmy sytuację. Czekamy na O-18, O-8, wyniki kwartalne i Nigerię. 14 listopada jest w poniedziałek. Mogą albo ogłosić wszystko dzisiaj. Albo w poniedziałek (po za raportem kwartalnym). Ze względu na kompletną ciszę w temacie zaczynam się zastanawiać czego właściwie możemy się spodziewać  .
|
|
0 Dołączył: 2010-03-31 Wpisów: 550
Wysłane:
10 listopada 2011 12:02:35
przy kursie: 12,70 zł
Słuszna uwaga. Jutro w Nigerii nie ma święta. W ogóle ułożenie długiego weekendu w tej akurat chwili może być bardzo korzystne dla KOV albo bardzo niekorzystne. Ale jestem mądry :P. Mam na myśli to, że jeżeli KOV odtrąbi sukces to przez weekend o niczym innym nie będzie się mówić, z kolei jeżeli będzie porażka to w poniedziałek też będziemy mięli lukę tyle, że dół!
Krótko: Albo wszystko albo g...
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.