Witam!
Jak myślicie czy warto zapisać sie na akcje Bogdanki ktore to dla inwestorów indywidualnych beda trwać od 1-5 czerwca ?
Nigdy tego nie robiłem i mam w zwiazkuz tym duże wątpliwosci co do opłacalnosci takiego posunięcia.
Bogdanka z roku na rok generuje zysk a w planach ma jeszcze jego powiekszenie, co wiecej w spółce rzadzi skarb panstwa wiec i moze jakaś dywidenda bedzie......
Czy pamietacie mzoe z historii jak zachowywał sie kurs spółek panstwowych zaraz po debiucie ?
www.bogdanka.lublin.pl/pl,2,d1...Jeśli wszystkie akcje oferowane zostaną objęte, do nowych akcjonariuszy należeć będzie prawie 30,3 proc. w kapitale zakładowym spółki.
Strategia dla sektora wydobywczego zakłada, że Skarb Państwa pozostanie strategicznym akcjonariuszem Bogdanki.
"Wiemy, że plany odnośnie sektora i samej Bogdanki będą modyfikowane. Sądzimy, takie są moje spekulacje, że rząd będzie dążyć do prywatyzacji sektora wydobywczego" - powiedział prezes Taras.
W 2007 roku przychody Bogdanki wyniosły 862,5 mln zł, EBIT 243,4 mln zł, a zysk netto 94,3 mln zł. W 2008 roku przychody wzrosły do 1,03 mld zł, EBITDA wyniosła 339,6 mln zł, a EBIT 203,45 mln zł. Spółka wypracowała też 155,8 mln zł zysku netto.
Prognoza na ten rok zakłada wypracowanie 140,6 mln zł zysku netto i 178,3 mln zł zysku operacyjnego przy przychodach w wysokości 1,09 mld zł.
Spółka tłumaczy, że dobre wyniki to rezultat wysokiej efektywności.
Koszt jednostkowy sprzedaży węgla wyniósł w 2008 roku 141 zł za tonę, podczas gdy w branży było to średnio 223 zł.
"Przeprowadziliśmy restrukturyzację, mamy zdecydowanie niższe zatrudnienie niż branża, dużo niższe koszty związane ze szkodami górniczymi. Przy 5,9-procentowym udziale w produkcji węgla w Polsce, wypracowaliśmy w latach 2006-2008 około 23 proc. wyniku finansowego całej branży" - powiedziała Krystyna Borkowska, wiceprezes spółki ds. finansowych.
pozdro