buldi napisał(a):... i przed nami rajd który zakończy sie tradycyjnym złapaniem byków w pułapkę, ale tym razem przynętą jest ORGR
Ładny scenariusz bykom wróżysz. Ostatni raz spadek na takie poziomy widziałem dla KGHM - tam też wykres na stooq spadł do środka prostokąta z poziomami obrotu ;)
To, co narysowałeś, to chyba scenariusz podobny do tego, o którym ja też pisałem:
wapkil napisał(a):Też kiedyś o takim scenariuszu myślałem, ale nie wiem, czy to nie byłoby zbyt naturalne. Obecne spadki -> panika -> ogłoszenie, że Europa znalazła lekarstwo na swoje problemy -> euforia -> maksima -> kolejny krach albo wolne opadanie. Chyba zbyt wielu ludzi właśnie tego oczekuje...
W analogii do 2008 martwi mnie, że, jeśli dobrze pamiętam koniec tamtego roku, nastroje były wtedy zupełnie inne. Można było myśleć, że będzie V-kształtne odbicie, jak po zwyczajnym pęknięciu dużej bańki. Sam też się poważnie wtedy zastanawiałem, czy nie zostać po stronie byków. Błędu udało mi się nie popełnić tylko dlatego, że na początku 2009 wyjeżdżałem na urlop i stwierdziłem, że lepiej będzie zamknąć pozycje.
Wydaje mi się, że teraz do podobnego zachowania potrzeba albo spadku na niższe poziomy (żeby było z czego odbijać), albo decyzji politycznych (żeby było pod co odbijać). Jeśli tak, to w obu przypadkach odbicie powinno być silniejsze.