0 Dołączył: 2011-08-26 Wpisów: 375
Wysłane:
5 grudnia 2011 13:49:43
Tytułem komentarza i podsumowania sytuacji w Europie fajne słowa padły przed momentem w TVN "gdy płonie dom to najpierw trzeba go ugasić a dopiero potem przebudowywać aby nie płonął w przyszłości; tymczasem Europa próbuje już przebudowywać nie gasząc pożaru".
|
|
0 Dołączył: 2011-05-22 Wpisów: 749
Wysłane:
5 grudnia 2011 13:53:00
Chyba nic nie dziwi? w tamta srode wiadomosc odnosnie ciecia stop w Chinach+obnizeniu swap-a przez banki+odczyty w USA zostaly przyjete optymistycznie przez rynek,jednak od tego czasu rynki czekaja w boczniaku na to co sie wydarzy 9 grudnia- co postanowi Merkel i Sarkozy.
Najwiekszy dziw mnie bierze to,iz o kryzysie subprime sie tyle mowilo a teraz w Europie popelniane sa te same bledy(celowo lub nie), bo jak inaczej mozna nazwac paczkowanie przez podmiot EFSF obligacji?- SPV ktory bedzie przeprowadzal paczkowanie bedzie dzielil jak to mialo miejsce w USA na paczki z poszczegolnymi transzami, wiec pewnie i tak samo pozbedna sie zlych aktywow z bilansow bankow i przerzuca cale ryzyko na nieswiadomych inwesotorow.
Edytowany: 5 grudnia 2011 14:07
|
|
0 Dołączył: 2009-04-18 Wpisów: 200
|
|
|
|
Wysłane:
5 grudnia 2011 15:12:43
cytat jednego pana z tv" Wlochy przedstawily ambitny plan wydluzenia wieku emerytalnego mezczyzn do 70 lat".
Przykre jest to ze zwykli ludzi beda placic za bledy bankierow a co lepsze oni w tym samym czasie jeszcze wyzsze premie zarabiaja. Srednio pensja tradera w londynie wzrosla przez ostatnie lata o 40%.
Nie napawa to optymizmem typowego Kowalskiego,ktory cale zycie zmaga sie z coraz wyzszymi podatkami a gdy juz dozyje emerytury to zwykle umiera po 5 latach latach.
|
|
13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
5 grudnia 2011 15:17:55
Cytat:Srednio pensja tradera w londynie wzrosla przez ostatnie lata o 40%.
Najlepsze rozwiązanie - niech nikt na Świecie nic nie produkuje, nie świadczy usług ani nie wychowuje dzieci. Wszyscy niech zajmą się tradingiem! Wysokie zarobki gwarantowane. No może z 5% osób zostawić w bankowości - podobno bardzo zyskowne zajęcie. Heh, rozwiązałem problemy świata. Nobla mi!
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
5 grudnia 2011 15:27:06
ej, wara od traderów ;) zajęcie jak każde inne, tylko szybciej siwych włosów przysparza. idąc tym tropem należałoby też piłkarzy napiętnować. potem przyjdzie kolej na następne grupy zawodowe, zarabiające ponadprzeciętnie. aż w końcu zrealizuje się marzenie dziadka Lenina.
|
|
Wysłane:
5 grudnia 2011 15:39:34
Ależ ja nie mam nic do samych traderów. Niech sobie siwieją do woli Zauważam jedynie fakt, iż świat w którym najlepiej radzą sobie jednoski, czy też grupy jednostek, które wykonując swoje podstawowe zajęcie nie tworzą de facto wartości dodanej dla innych ludzi, to coś jest chyba nie tak.
|
|
Wysłane:
5 grudnia 2011 15:48:43
Nie bede wdawal sie w polemike czy etyczne byly zagrywki traderow/bankierow czytaj(afera z Goldmanem 2 lata temu). Swoja droga ogladal ktos? bo dzisiaj wieczorem mam w planie poogladac a ciekaw jestem czy ktos z Was ogladal a jesli tak to jakie opinie.
|
|
Wysłane:
5 grudnia 2011 15:54:48
WatchDog kiedyś wrzucał ten trailer na forum. Zwiastun megaciekawy, ale film raczej tylko dla osób zainteresowanych giełdą i gospodarką (na dowód komentarz z jednego z for filmowych: "Nic ciekawego ! Jeden wielki bełkot pracowników dużego banku... Ble,ble,ble...") Niestety w dostępnych mi kinach nie był wyświetlany. Czekam na wersję DVD.
|
|
0 Dołączył: 2010-09-29 Wpisów: 1 491
Wysłane:
5 grudnia 2011 16:23:41
2300 przebite na Wig20
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-12-05 Wpisów: 239
Wysłane:
5 grudnia 2011 18:48:25
mdtrader napisał(a): Swoja droga ogladal ktos? bo dzisiaj wieczorem mam w planie poogladac a ciekaw jestem czy ktos z Was ogladal a jesli tak to jakie opinie.
Zasadniczo jeśli kogoś interesuje tematyka to zobaczyć trzeba, choćby dlatego, że filmów w tej tematyce jak na lekarstwo. Czas warto poświęcić również dla obsady. Zaje..fajna... rola Bettany i Tucci'ego - choć do roli z 'Conspiracy' nawet się nie zbliża. Parę fajnych scen. Niestety fakt, faktem, przez połowę filmu się naprawdę nic nie dzieje :-) Dialogi również często trącą taniochą i sztucznymi emocjami.
|
|
0 Dołączył: 2011-08-26 Wpisów: 375
Wysłane:
5 grudnia 2011 21:36:40
No to zaczynam wierzyć w wojnę euro-dolar. Pewnie to jak zwykle teoria spiskowa ale jednak... Dziwnym trafem gdy okazuje się że Niemcy i Francja się dogadały, mamy umocnienie euro to agencje ratingowe ogłaszają komunikat o liście obserwacyjnej z perspektywą negatywną.... podobno szczegóły poznamy po zakończeniu sesji w USA
|
|
0 Dołączył: 2009-02-21 Wpisów: 5 068
Wysłane:
5 grudnia 2011 21:46:49
Serpico o tym pisał już ponad tydzień temu, a chyba w piatek Kuczyn. Ja też myslę że wojna walutowa jest faktem, a agencje ratingowe to pieski na usługach dolara i uśkowej finansjery z piekła rodem.
|
|
26 Dołączył: 2008-08-30 Wpisów: 1 968
Wysłane:
5 grudnia 2011 22:08:38
no termin faktycznie wygląda jak nieprzypadkowy - s&p bujał się akurat w tym momencie gdzieś na 200 sesyjnej. Z drugiej strony rynek przyjął to dosyć dzielnie i na razie wygląda to jak korekta w locie
Edytowany: 5 grudnia 2011 22:12
|
|
Wysłane:
5 grudnia 2011 22:32:54
Pamietacie wykres? mdtrader napisał(a):Z racji kilku uwaga,bede staral sie pisac bardziej zrozumiale-:)) 3. Ciecia raitingow najwiekszych instytucji bankowym przez S&P.Po cieciu przez agencje S&P raitingow najwiekszych bankow od Goldmana do UBS, wycena dlugu wyglada najgorzej od 2009 roku. Presja na banki wzrasta wraz z przedluzajacym sie kryzysem w Europie jak rowniez obnizka wzrostu gospodarczego w 2012 z 2.8 do 1.6% przez OEC. Poki co przekaz z rynku jest taki, ze to jeszcze nie koniec zlego dla bankow, a le wedlug mnie poki co wyglada to na koniec(jesli nie bedzie niespodzianek)  kliknij, aby powiększyćJest to wykres: Markit iTraxx Europe- uzywany przez investorow do heagowania pozycji przeciwko strata na dlugu korporacyjnym lub do spekulacji na wyplacalnosci tych instytucji,zawiera on wycene dlugu 125 najwiekszych instytucjiWykres rosnie gdy obawy o dlug sie nasilaja a spada,gdy powraca nadzieja na obnizke wyceny dlugu. Pytanie patrzac na wykres jak narysowalibyscie reszte wykresu od dzisiaj patrzac na analogicznie do 2009?Komentarz:Obnizenie raitingu moze miec wplyw na plynnosc na rynku,potencjalne straty czy dostepnosc do rynku kredytow poniewaz czesto jest tak,ze w kontraktach na rynku instrumentow pochodnych jest zapis mowiacy,ze przy obnizce raitingu o podwyzszeniu niektorych wskaznikow co moze spodowoac,ze potrzebne beda dodatkowe wymogi kapitalowe. Mozna zauwazyc,ze coraz lepiej postrzegane sa instytucje finasowe z Azji, za przyczyne tego stanu rzeczy mozna uznac silny i staly wzrost gospodarczy. Tydzien temu wspominalem,ze wedlug mnie sa poziomy do wejscia i ten tydzien bedzie kluczowy plus minus 3 dni z nastepnego-gdzie rozegra sie scenariusz wyjscia lub wejscia w recesje. A dzisiaj wyglada tak, i jak myslicie?pojdziemy analogicznie do 2009?  kliknij, aby powiększyćUpdate: SP wrzucila oficialnie panstw na liste "obserwacja" z perspektywa negatywna-)to zostawie bez komentarza,bo kto chce sie dowiedziec cos wiecej na temat agencji to polecam"Big Short" Lewisa. p.s.
Edytowany: 5 grudnia 2011 22:37
|
|
0 Dołączył: 2009-02-21 Wpisów: 5 068
Wysłane:
5 grudnia 2011 22:51:49
@Trader - mądrze i merytorycznie piszesz, tylko proszę Cię - przestań już cytować samego siebie, bo ten wątek zaczyna wyglądać ja teatr jednego aktora, który wciąż próbuje udowodnić, że on pierwszy to powiedział. Daj ludziom "pooddychać" i streszczaj się do wniosków, kiedy nikt nie poróbuje Cię prowokować do tego byś je udawadniał. Sorki - ale musiałem to napisać zanim wrzucisz kolejny pokolorowany autocytat na pół strony.
Edytowany: 5 grudnia 2011 23:07
|
|
0 Dołączył: 2010-06-02 Wpisów: 469
|
|
0 Dołączył: 2009-04-18 Wpisów: 200
Wysłane:
6 grudnia 2011 09:04:27
Równo tydzień temu była formacja gwiazdy porannej na amerykańskim indeksie S&P500 i po tygodniu jesteśmy znacznie wyżej, jednak ewidentnie widać, że bykom zaczyna brakować mocy.  kliknij, aby powiększyćPatrząc z perspektywy analizy technicznej można wymienić kilka powodów tej "nieśmiałości" inwestorów co do dalszych wzrostów. Pierwszy to linia trendu spadkowego. Takich rzeczy nie rozwala się z biegu - zwłaszcza nie w takich okolicznościach przyrody jak obecnie. Kolejną barierą jest średnia SMA2oo. Została ona wyłamana z hukiem na początku sierpnia i wszelkie korekty wzrostowe skutecznie się od niej odbijają. Nie inaczej jest obecnie, gdzie w pobliżu tej średniej mamy świece ze sporymi górnymi cieniami - ewidentnie czuć respekt. Trzeci element to poziomy niedawnych szczytów, które również zwiększają czujność i chęć do realizacji zysków. Wszystko powyższe sprawa, że zdecydowaną przewagę zyskuje scenariusz spadkowych sesji w najbliższym czasie, które w najskromniejszym wydaniu i krótkim terminie mają szansę przetestować świeżą linię trendu wzrostowego. Rajdem świętego mi to nie pachnie - no chyba, że w tym roku była to krótka 1/4 mili z okazji Mikołajek.
|
|
0 Dołączył: 2011-12-02 Wpisów: 37
Wysłane:
6 grudnia 2011 10:14:53
Nikt tutaj nie naipsal co jest problemem dzis w Europie. Problemem sredioterminowym, nie strukturalnym, narazie jest wzrost kosztow finansowania w $ dla europejskich bankow i wynikal z jednego, calkowietej zapasci "wartosci zastawow" tzw. "collateral value". Spadek w warotsci europejskich bondow spowodowal klopoty z finansowaniem sie bankow. Dzisiaj w europie KTOS musi gwarantowac bondy europejskie swoja GLOWA, czyli EBC, tak jak jest to w USA. Tego wymagaja od Europy agencje ratingowe, a nie jakas wojna bo Kuczynski tak napisal. Wojna to se moze byc, walutowa, beggar thy neighbour jest rzecza znana przez wszystkich, a nasz analityk wyskakuje z tym jak z czym nowym. Jakby byla wojna i USA chcialo by zniszczyc EU to byl im FED plynnosci do reki nie wkladal. Jak EU padnie to mamy swiatowa depresje. Wiec zrozumcie BOGACI CHCA SIE BOGACIC, A NIE TRACIC i potrzebuja do tego stabilizacji. Teraz czas aby komisja w Bazylei zgodzila sie na uzywanie czegos innego jako collateral pod finansowanie, np. bondow korporacyjnych lub akcji i tak sie tez stalo.
ps. wiec jesli macie dlugie to lepiej zeby wyszli z czyms konkretnym w piatek.
Edytowany: 6 grudnia 2011 10:16
|
|
0 Dołączył: 2008-09-23 Wpisów: 1 244
Wysłane:
6 grudnia 2011 10:46:46
Dla mnie najistotniejsza jest proba odpowiedzi na pytanie do czego prowadza konkretne dzialania? Do czego - w sensie jakie jest przelozenie na rynek w srednim terminie.. nie interesuje mnie piatek, tylko sredni termin kilka tygodni.. trendy na rynkach.. jesli mamy jakis konkretny impuls, trend to zrozumienie tego i zajecie odpowiedniej pozycji jest celem gracza.. a nie pisanie poematow ekonomicznych.. wg mnie szanse sa takie, ze robimy teraz korekte ostatniej fali wzrostowej (dax 5800) a potem atak na opory (6200-6300) ew. jeszcze jedno podejscie pod 62xx i cofka do +/-5900-6000 a potem do polowy stycznia wzrosty.. 6600  wig20 nie analizuje bo to banan..;) generalnie znajac polskich spekulantow bedzie problem z 2400.. Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej".. Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii.. „All animals are equal but some animals are more equal than others“
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.