mdtrader napisał(a):Hi,
wychodze wlasnie na lige halowa wiec naprawde krotko.
Dziala to na podobnej zasadzie jak w polskich OFE i w ogole przy zarzadzaniu. W wielu instytucjach sa zapisy np. 35% aktywow ma byc ulokowane w papierach risk free assests, za takie uznawane zwykle sa obligacje z raitingiem AAA,dlatego zmiana takiego raitingu z 3nego A zmusza dana instytucje do wyprzedazy takich obligacji co oczywiscie przeklada sie na cene na rynku jak rowniez,to ze panstwo/instytucja o obnizonym raitingu nie moze liczyc za w/w instytucje nabeda w najblizszym czasie takie obligacje poniewaz bedzie im tego zakazywal prospekt danego funduszu,instytucji.
zle mnie zrozumiales - moj blad, nie wyrazilem sie zbyt precyzyjnie.
to co napisales, jest dla mnie jasne. bardziej mnie interesuje, co to oznacza dla ewentualnego nabywcy, czyli od drugiej strony i kilka krokow pozniej. instytucja A jest niejako zmuszona do sprzedazy bondow, bo statut, wiec mozna uzyskac atrakcyjna cene, ale... nie wiem, co sie dzieje, jezeli panstwo nagle spada z AAA do AA, a ktos ma 10 bondy z terminem zapadalnosci za 5 lat. logika mi podpowiada, ze jest to zobowiazanie na, w tym przypadku, 10 lat, niezaleznie co sie wydarzy. teraz, strona A musi sprzedac, ale nikt nie ma obowiazku kupic - mamy licytacje w dol. kolejna kwestia jak to sie odbije na takich instytucjach? czy rzady nie zostana postawione podpresja by je 'wspomoc' za pieniadze podatnikow. itd. itp.
zlozona kwestia, do tego w temacie ktorego niemal nie znam - stad moja prosba.
@mdtrader - spokojnie, jak bedziesz mial chwilke i czujesz sie na silach sprobowac, napisz choc kilka zdan.
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...