PARTNER SERWISU
mgvqzjyu
442 443 444 445 446

Kiedy szczyt hossy?

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 6 grudnia 2011 16:36:26
GregGoldi napisał(a):
jego jedyną winą było to że był pewien swojej racji.

Że kpił i wyszydzał wszystkich, którzy robili inaczej on.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

Gutek84
0
Wpisów: 303
Wysłane: 6 grudnia 2011 16:46:09
GregGoldi napisał(a):
@Gutek. O ile Mateusza jestem w stanie zrozumieć bo kilka razy się poszarpali to Ciebie już nie... A wiesz wogóle o kim piszą? Taki jesteś nieomylny?? Nigdy się nie pomyliłeś? To bierz swoją historię inwestycji i do goldmana.. Nie będziesz musiał ryzykować swoich pieniędzy a i zarobisz pewnie sporo więcej....

edit.
Przepraszam za ton ale podniosłeś Mi ciśnienie. Nie dość że na rynku nerwowo to jeszcze dolałeś oliwy do ognia....

Ale mi chodziło, że Mikołaj biedaczek a nie ten o którym piszemy i nie wiem czemu jego nick to tajemnica...wave
Edytowany: 6 grudnia 2011 16:46

GregGoldi
0
Wpisów: 375
Wysłane: 6 grudnia 2011 16:57:25
W takim razie bardzo przepraszam za to co napisałem.

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 6 grudnia 2011 17:01:33
Chodzi mi oczywiście o forumowego ekonomistę Mankomaniaka:

Cytat:
A tymczasem KGHM już chodzi o po 174. Myślałem, że ten Wasz cały klin trochę zadziała i zejdziemy niżej. Poczekajmy do końca, ale coś widzę, że standardowo technicy robieni w bambuko. Kto posłuchał prawdziwego ekonomisty na tym forum, ten już zarobił. Cel 200, potem 230.

salute
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

del-20160301
0
Wpisów: 1 491
Wysłane: 6 grudnia 2011 17:11:28
A ja jestem ciekawy ile jeszcze EU będzie tolerować terroryzm agencji ratingowych. Dla mnie to są terroryści i tak powinni zostać potraktowani. Podkładają tylko ogień. Jak Amerykanom obniżyli rating to odwołali szefa który za to odpowiadał. Mam nadzieję że Europa też w końcu na to badziewie odpowie.

Futro
0
Wpisów: 235
Wysłane: 6 grudnia 2011 17:32:49
Odpowie, ale jak?
Wojen walutowych ciąg dalszy...

del-20160301
0
Wpisów: 1 491
Wysłane: 6 grudnia 2011 18:20:13
Wydaje mi się, że Niemcy i Francja nie pozwolą na to żeby jakiś Analityk burzył całą Europę swoimi cyferkami. Nie jestem też pewien czy to nie są ruchy popierane przez rząd USA które mają na celu zniszczenie Euro.

GregGoldi
0
Wpisów: 375
Wysłane: 6 grudnia 2011 18:39:22
Mnie najbardziej bawi to tłumaczenie o "próbie zmotywowania rządów UE". Gdyby tak było wystarczyłby komunikat agencji "w przypadku braku porozumienia na szczycie UE przyjrzymy się ratingom państw". Zresztą kim do cholery Oni są żeby "motywować" państwa??? Komuś się w głowie coś poprzestawiało.... Powiem szczerze że czekam na komentarz Kuczyńskiego.
Od wczoraj gdy zacząłem wierzyć w wojnę w wojnę walutową coś Mi się nie zgadzało.. Tradycyjna wojna walutowa polegała na osłabianiu własnej waluty tymczasem amerykanie robią odwrotnie.. Robią wszystko żeby wzmocnić dolara względem euro... Właśnie mnie olśniło.. Tu nie chodzi o konkurencyjność, Moim zdaniem rozgrywka idzie o zaufanie do waluty, czyli o to żeby Azjaci, Arabowie i inni którzy śpią na pieniądzach spali na ich Dolarach a nie patrzyli w stronę Euro... Zaufanie do dolarów zostało dość mocno naruszone więc aby je odbudować mogą poświęcić swój przemysł który i tak opiera się na popycie wewnętrznym. Gdy plan Amerykanom się powiedzie przez następne dwadzieścia lat będą mogli drukować pożyczać i nie myśleć o konsekwencjach bo świat nie będzie miał wyboru...

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 6 grudnia 2011 18:46:54
slowo klucz, to zdaje sie surowce.
co prawda niemieckie media wypowiadaja sie w w tonie, jak na sytuacje, stonowanym, ale to doslownie cedzenie slow przez zacisniete ze wscieklosci zeby. nie slyszalem co prawda komentarza o wojnie walutowej, jedynie o 'niefortunnym i dziwnie zbieznym terminie', ale mozna wyczuc, ze w&@^%nie Niemcow siegnelo wysokiego poziomu.
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 6 grudnia 2011 19:20:50
onochi napisał(a):
A ja jestem ciekawy ile jeszcze EU będzie tolerować terroryzm agencji ratingowych. Dla mnie to są terroryści i tak powinni zostać potraktowani. Podkładają tylko ogień. Jak Amerykanom obniżyli rating to odwołali szefa który za to odpowiadał. Mam nadzieję że Europa też w końcu na to badziewie odpowie.

nie wiem co tam sobie amerykanie umyślili, ale prawda jest taka, że straszenie przez agencję s&p obniżką ratingu kilku państwom nie zmieni kierunku na giełdzie(jaki by on nie był). Ratingi już są dawno wycenione przez rynek w CDSach i rentownościach obligacji

mdtrader
0
Wpisów: 749
Wysłane: 6 grudnia 2011 19:36:39
Tutaj nie do konca sie zgodze z ta wycena, bo sporo jest jednostek na swiecie,ktore maja w statucie okreslona procentowa pozycje w risk free assets- i zwykle sa to Bondy z AAA,dlatego obnizka takiego rankingu nakazuje sprzedaz w okresie okreslony w statucie od daty downgrada takiej obligacji.

siekoo
0
Wysłane: 6 grudnia 2011 19:41:47
@mdtrader - pokusilbys sie o kilkuzdaniowa analize takiej wyprzedazy bondow z powodu zmiany ratingow dla powiedzmy, Niemiec i Francji (to chyba wystarczy) z AAA do AA (o obnizeniu o 2 stopnie wyczytalem w niemieckiej prasie).

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 6 grudnia 2011 19:53:12
Zauważcie, że:

Inwestorzy to z reguły ludzie w miarę inteligentni.
Ludzie inteligentni powinni opierać swoje decyzje na wiarygodnych źródłach.
Agencje ratingowe przestały być wiarygodne już w 2008 roku.
Inwestorzy nadal opierają swoje decyzje inwestycyjne na ocenach tych agencji. d'oh!

Problemem jest chyba to, że mimo oczywistych przykładów braku obiektywizmu i profesjonalizmu tych agencji, są one nadal (niestety) bardziej wiarygodne niż politycy i prezesi wielu firm.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

siekoo
0
Wysłane: 6 grudnia 2011 20:05:04
Frogu, problem w tym, co mdtrader napisal - jak zmienia ratingi dla Niemiec lub Francji (lub obu) to wiele instytucji bedzie zobowiazanych wywalic ze swojego portfela obligacje panstw o obnizonym ratingu. za malo znam mechanizmy z tym zwiazane, by cokolwiek sensownego powiedziec, dlatego fajnie by bylo, gdyby wypowiedzial sie ktos, kto sie na tym zna.

mdtrader
0
Wpisów: 749
Wysłane: 6 grudnia 2011 20:25:13
Hi,
wychodze wlasnie na lige halowa wiec naprawde krotko.

Dziala to na podobnej zasadzie jak w polskich OFE i w ogole przy zarzadzaniu. W wielu instytucjach sa zapisy np. 35% aktywow ma byc ulokowane w papierach risk free assests, za takie uznawane zwykle sa obligacje z raitingiem AAA,dlatego zmiana takiego raitingu z 3nego A zmusza dana instytucje do wyprzedazy takich obligacji co oczywiscie przeklada sie na cene na rynku jak rowniez,to ze panstwo/instytucja o obnizonym raitingu nie moze liczyc za w/w instytucje nabeda w najblizszym czasie takie obligacje poniewaz bedzie im tego zakazywal prospekt danego funduszu,instytucji.

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 6 grudnia 2011 20:40:12
Przecież statut czy regulamin dowolnej instytucji można zmienić, zwłaszcza jeżeli warunki wejściowe na bazie których on powstał uległby zmianie.

Standard & Poor's, Moody's czy Fitch w oczach większości rozsądnie myślących osób mają wiarygodność na poziomie bliższym śmieciowemu niż AAA. W takim układzie utrzymywanie w regulaminach, statutach czy gdziekolwiek indziej zależności między ich "ocenami" a sposobem lokowania środków finansowych nie najlepiej świadczy o danych instytucjach.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum
Edytowany: 6 grudnia 2011 20:40

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 6 grudnia 2011 20:57:19
GregGoldi napisał(a):
Mnie najbardziej bawi to tłumaczenie o "próbie zmotywowania rządów UE". Gdyby tak było wystarczyłby komunikat agencji "w przypadku braku porozumienia na szczycie UE przyjrzymy się ratingom państw". Zresztą kim do cholery Oni są żeby "motywować" państwa??? Komuś się w głowie coś poprzestawiało.... Powiem szczerze że czekam na komentarz Kuczyńskiego.
Od wczoraj gdy zacząłem wierzyć w wojnę w wojnę walutową coś Mi się nie zgadzało.. Tradycyjna wojna walutowa polegała na osłabianiu własnej waluty tymczasem amerykanie robią odwrotnie.. Robią wszystko żeby wzmocnić dolara względem euro... Właśnie mnie olśniło.. Tu nie chodzi o konkurencyjność, Moim zdaniem rozgrywka idzie o zaufanie do waluty, czyli o to żeby Azjaci, Arabowie i inni którzy śpią na pieniądzach spali na ich Dolarach a nie patrzyli w stronę Euro... Zaufanie do dolarów zostało dość mocno naruszone więc aby je odbudować mogą poświęcić swój przemysł który i tak opiera się na popycie wewnętrznym. Gdy plan Amerykanom się powiedzie przez następne dwadzieścia lat będą mogli drukować pożyczać i nie myśleć o konsekwencjach bo świat nie będzie miał wyboru...

Eureka :)szybko zajazyles o co chodzi :) Przeciez przynajmniej od kilku lat USA walczy o byt wlasnej waluty a przypomne ze ostatnimi latami coraz czesciej sie mowilo o zmianie swiatowej waluty rozliczeniowej :) myslisz ze Saddam dlaczego niezyje ?? Dlaczego za Iran sie biora ??
A z europa walcza od ostatniego kryzysu bo USA drukowalo tony smieci a UE smiala sie przeciwstawic zadaniom USA aby ECB tez drukowal :)
TO sa fakty znane od lat.
A co do gospodarki USA to oni produkcji juz prawie nie maja zyja z uslug wiec sila ich waluty im lataa nawet im mocniejsza waluta tym taniej kupuja od wlasnych koncernow ktore wiekszosc produkcji wykonuja w azji salute

siekoo
0
Wysłane: 6 grudnia 2011 21:10:42
mdtrader napisał(a):
Hi,
wychodze wlasnie na lige halowa wiec naprawde krotko.

Dziala to na podobnej zasadzie jak w polskich OFE i w ogole przy zarzadzaniu. W wielu instytucjach sa zapisy np. 35% aktywow ma byc ulokowane w papierach risk free assests, za takie uznawane zwykle sa obligacje z raitingiem AAA,dlatego zmiana takiego raitingu z 3nego A zmusza dana instytucje do wyprzedazy takich obligacji co oczywiscie przeklada sie na cene na rynku jak rowniez,to ze panstwo/instytucja o obnizonym raitingu nie moze liczyc za w/w instytucje nabeda w najblizszym czasie takie obligacje poniewaz bedzie im tego zakazywal prospekt danego funduszu,instytucji.

zle mnie zrozumiales - moj blad, nie wyrazilem sie zbyt precyzyjnie.
to co napisales, jest dla mnie jasne. bardziej mnie interesuje, co to oznacza dla ewentualnego nabywcy, czyli od drugiej strony i kilka krokow pozniej. instytucja A jest niejako zmuszona do sprzedazy bondow, bo statut, wiec mozna uzyskac atrakcyjna cene, ale... nie wiem, co sie dzieje, jezeli panstwo nagle spada z AAA do AA, a ktos ma 10 bondy z terminem zapadalnosci za 5 lat. logika mi podpowiada, ze jest to zobowiazanie na, w tym przypadku, 10 lat, niezaleznie co sie wydarzy. teraz, strona A musi sprzedac, ale nikt nie ma obowiazku kupic - mamy licytacje w dol. kolejna kwestia jak to sie odbije na takich instytucjach? czy rzady nie zostana postawione podpresja by je 'wspomoc' za pieniadze podatnikow. itd. itp.
zlozona kwestia, do tego w temacie ktorego niemal nie znam - stad moja prosba.

@mdtrader - spokojnie, jak bedziesz mial chwilke i czujesz sie na silach sprobowac, napisz choc kilka zdan.

Futro
0
Wpisów: 235
Wysłane: 6 grudnia 2011 21:22:14
Stany do góry pod to

www.forexfactory.com/news.php?...

Cytat:
Eleventh-hour negotiations have begun to create a much bigger financial “bazooka” to present at this week’s European Union summit that could include running two separate rescue funds and winning increased support for the International Monetary Fund.

Mogłoby tak być Think
Edytowany: 6 grudnia 2011 21:22

lajkonik
0
Wpisów: 1 308
Wysłane: 6 grudnia 2011 21:25:42
@siekoo,

Tak na czuja to przyjmowano, że powinni musieć wyprzedać, nawet ze stratą.
Tylko na to musi być jakiś czas, jakieś wytyczne co do przegrupowania-akceptowana strata, no i najważniejsze: co się dzieje jak już zabraknie AAA w ogóle blackeye Na co mają przechodzić, a może pozostawić mimo wszystko. W sumie byłby to kolejny, po miedzi po 9500 w przyszłym roku, mechanizm samospełniających się przepowiedni prowadzących do zwijania się gospodarek.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

442 443 444 445 446

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,638 sek.

slkmahzd
cnfpuauz
ehobjdby
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
akwhrkzh
pkbjogtf
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat