0 Dołączył: 2010-09-29 Wpisów: 1 491
Wysłane:
8 grudnia 2011 16:24:08
Niemcy i Francuzi to się lubią bawić. Zwalili DAX 3% i CAC40 3,5%. Co za łosie. Najlepiej jakby zamilkli. Po co to gadać jak się nie ma nic ciekawego do powiedzenia.
|
|
153 Dołączył: 2011-10-30 Wpisów: 1 886
Wysłane:
8 grudnia 2011 16:28:42
Myślisz, ze jaby nic nie powiedzieli, to indeksy by nie spadły? "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
Wysłane:
8 grudnia 2011 16:31:12
Pewnie by spadły. Jak zawsze potrzebny był pretekst, ale to nie zmienia faktu, że trochę jeszcze do oporu było. A teraz będziemy do wsparcia lecieć pewnie. Dziś wodospad, jutro poprawią. W poniedziałek będą lizać rany i może odbiją pod koniec.
|
|
|
|
Wysłane:
8 grudnia 2011 16:56:47
Jakby kogoś interesowało co ustalili to lista: Cytat:Wypowiedzi Mario Draghi, prezesa Europejskiego Banku Centralnego (ECB), podczas konferencji prasowej po posiedzeniu banku w dniu 8 grudnia 2011 roku:
polityka monetarna musi zapewnić stabilność Strefy Euro; dzisiejsza obniżka zwiększy płynność rynku kredytowego; ECB przeprowadzi 2 operacje długoterminowego refinansowania (LTRO) o terminie 36 miesięcy; ECB podejmie dalsze działania zwiększające płynność; ECB złagodzi wymogi dotyczace zabezpieczeń operacji refinansujacych; ECB obnizy stopę rezerw obowiązkowych do 1% z 2% począwszy od 18 stycznia; prognoza wzrostu PKB w 2011 to 1,5-1,7% (poprzednio: 1,4-1,8%); prognoza wzrostu PKB w 2012 to -0,4-1,1% (poprzednio: 0,4-2,2%); prognoza wzrostu PKB w 2013 to 0,3-2,3% (poprzednio: brak); prognozowana inflacja HICP w 2011 to 2,6-2,8% (poprzednio: 2,5-2,7%); prognozowana inflacja HICP w 2012 to 1,5-2,5% (poprzednio: 1,1-2,2%); decyzja o obniżce stóp procentowych nie była jednomyślna;
Link
|
|
1 Dołączył: 2009-06-25 Wpisów: 1 075
Wysłane:
8 grudnia 2011 17:12:46
Szutnik napisał(a):Myślisz, ze jaby nic nie powiedzieli, to indeksy by nie spadły? Dobrze ze piszesz bo nie musze Cie wywolywac do tablicy :) Jak to teraz widzisz bo z tego co pamietam to byles tutaj najwiekszym bykiem w dodatku wierzacym ze AT to Świetosc i zadne przeslanki ekonomiczno-polityczne nie maja prawa dzialac ... Dodatkowo byles smiertelnie przekonany o punktach zwrotnych od ktorych mialy sie zaczac wyrazne wzrosty wiec ciekaw jestem jak wyglada ta Twoja magia (bo dla mnie inaczej tego nazwac nie moge) z rzeczywistoscia ???
|
|
Wysłane:
8 grudnia 2011 17:32:01
@ Kanoniers Mówisz - masz: naturabramy.wordpress.com/2011..."Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
0 Dołączył: 2011-10-25 Wpisów: 235
Wysłane:
8 grudnia 2011 17:59:56
@ Szutnik No jak w poniedziałek będzie odpał to znaczy, że miałeś rację Wpadło mi w oko z dzisiejszych newsów: http://stooq.pl/n/?f=546671Cytat:bank centralny złagodzi też wymogi dotyczące transakcji refinansujących (banki będą mogły deponować nie tylko papiery z potrójnym AAA)
Edytowany: 8 grudnia 2011 18:00
|
|
0 Dołączył: 2011-08-26 Wpisów: 375
Wysłane:
8 grudnia 2011 18:01:56
Oj coś widzę że koledzy nie w formie... Normalnie po takiej sesji było czytania na kilka stron....
|
|
0 Dołączył: 2008-11-28 Wpisów: 1 308
Wysłane:
8 grudnia 2011 18:42:52
buldi napisał(a):Co jest przedziwne? Cytat: •polityka monetarna musi zapewnić stabilność Strefy Euro; •dzisiejsza obniżka zwiększy płynność rynku kredytowego; •ECB przeprowadzi 2 operacje długoterminowego refinansowania (LTRO) o terminie 36 miesięcy; •ECB podejmie dalsze działania zwiększające płynność; •ECB złagodzi wymogi dotyczace zabezpieczeń operacji refinansujacych; •ECB obnizy stopę rezerw obowiązkowych do 1% z 2% począwszy od 18 stycznia; •prognoza wzrostu PKB w 2011 to 1,5-1,7% (poprzednio: 1,4-1,8%); •prognoza wzrostu PKB w 2012 to -0,4-1,1% (poprzednio: 0,4-2,2%); •prognoza wzrostu PKB w 2013 to 0,3-2,3% (poprzednio: brak); •prognozowana inflacja HICP w 2011 to 2,6-2,8% (poprzednio: 2,5-2,7%); •prognozowana inflacja HICP w 2012 to 1,5-2,5% (poprzednio: 1,1-2,2%); •decyzja o obniżce stóp procentowych nie była jednomyślna;
http://www.macronext.com/art-6932Właściwie to wg mnie tylko trzy ostatnie punkty mogły zaniepokoić rynki i to chyba nie w jakiś dramatyczny sposób. Ważniejsze będą efekty i ustalenia po szczycie przywódców europejskich - jutro. A Złoty Grzegorz narzekał na "ruch" dzisiaj. To się tak nie skończy Ja nym nawet powiedział, że to doskonałe przewidywanie, choć nie na tyle by rosnąć Uważam, że na rynki podziały 2 rzeczy: - prognoza PKB na 2012 ( - 0,4 do 1,1%) - brak informacji o ewentualnej emisji obligacji czytaj dodruku. Tak naprawdę zadecydowało to czego nie było ( i z informacji podanych wynika, że nie będzie ), a nie same informacje. Mamy lekką panikę DT i swingersów, ale prawdziwe sprawdzam będzie jutro ( za oceanem) i w poniedziałek. Szczególnie jeśli w niedzielę będzie szczyt bis.
|
|
46 Dołączył: 2010-08-07 Wpisów: 1 795
Wysłane:
8 grudnia 2011 18:44:14
Jak pisałem wcześniej rynek liczył na dodruk bądź euroobligacje, a ani jednego ani drugiego nie będzie - zostaną tylko ustalone jakieś zmiany w traktatach, na które będzie potrzeba roku by je wprowadzić i to wszystko. Ten szczyt to będzie wielki niewypał i poważnie zatrząśnie rynkami...
|
|
|
|
0 Dołączył: 2008-11-28 Wpisów: 1 308
Wysłane:
8 grudnia 2011 19:04:34
@kokospl, Nie uważam, by TEN szczyt poważnie zatrząsł rynkami. Tym bardziej jeśli nie dojdą do zgody także na powtórce ( niedziela). Ot komunikat, że rozmowy trwają. Przypomnę Ci jeszcze jedno. Na początku Euro (nie samym, ale niedługo po starcie) byliśmy na poziomie 0,8 i niżej. Wydawało się, że Euro to śmieć. Tak o Euro mówił np Robert Gwiazdowski. Gdy sytuacja się odwróciła i euro było powyżej 1,2 mówił mi, że teraz to co innego, że teraz to jest coś. Dziś w telewizji znów naśmiewa się z Euro. Wszystkie trzy wypowiedzi dzielą około 5 letnie interwały. Dziś mimo wszystkich zawirowań euro jest powyżej 1,3 i bliżej mu do szczytów niż do minimów notowań. Nie widać panicznej ewakuacji z Euro. Ja bym nie przesadzał z ważnością tego, czy kolejnych szczytów. Kurs euro/usd ciągle pokazuje, że nie tylko sie nie pali, ale jest wręcz dobrze. Podejrzanie dobrze  .
|
|
0 Dołączył: 2011-05-22 Wpisów: 749
Wysłane:
8 grudnia 2011 19:24:23
BLOOMBERGTrwa przesluchanie prezesa MF GLobal, warto ogladac.Szczegolnie klienci Superfound TFI-:) Filmy Margin Call,Wall Street nie wiele roznia sie od rzeczywistosci-wiec to przesluchanie jak film-) Koniec koncow i tak sie rozejdzie po kosciach,moze jedna czarna owce znajda i tyle. Czy cos sie zmienilo od czasow Lehmana? czy ktos zostal ukarany za Goldaman ? Nikt
|
|
Wysłane:
8 grudnia 2011 19:50:19
Dzieki :) Widze ze dalej widzisz hosse i szanse na tanie zakupy na dolku Podziwiam i zycze Ci zeby Twoje prognozy sie nie sprawdzily bo tylko wtedy ocalejesz, gorzej jak teraz zacznie sie sprawdzac i jeszcze mocniej uwierzysz w magie liczb itd... itp... Nie ignoruj realnej gospodarki - jakie w obliczu tego wszystkiego co sie dzieje od jakiegos czasu na swiecie ma znaczenie ile dni minelo od czegos tam do czegos ??? Troche mi przypominasz stryjka z mojej bardzo dalekiej rodziny ktory ponoc cale swoje zycie spedzil na grze w totolotka i umarl przekonany do slusznosci swoich systemow a ponoc max udalo mu sie 4 trafic...
|
|
0 Dołączył: 2011-05-22 Wpisów: 749
Wysłane:
8 grudnia 2011 19:51:10
Troche zastanawia dlaczego dzisiaj- w dzien konferencji ECB ,kilka godzin przed ogloszeniem planu Merkozy-:) W USA to jest temat dnia w kanalach tematycznych.
|
|
0 Dołączył: 2011-08-26 Wpisów: 375
Wysłane:
8 grudnia 2011 20:17:47
Mnie to akurat nie dziwi, to jest rzeczywiście "temat dnia".. Zresztą w europejskich telewizjach też na okrągło wałkowali to na okrągło...
|
|
Wysłane:
8 grudnia 2011 20:52:12
Kanoniers napisał(a):Troche mi przypominasz stryjka z mojej bardzo dalekiej rodziny ktory ponoc cale swoje zycie spedzil na grze w totolotka i umarl przekonany do slusznosci swoich systemow a ponoc max udalo mu sie 4 trafic... Rzecz w tym, że "To" trafiło już znacznie więcej, niż 4 razy i nie tylko mi, choć jestem jednym z niewielu ludzi w Polsce, znających dość dobrze metody Jeff'a Greenblatta. Widzisz, ja też byłem sceptyczny, dopóki sam nie zobaczyłem jak to działa. Nie ma systemu idealnego, dającego 100% trafień, ale ten jest ze wszystkich mi znanych najlepiej trafiający. A poznałem tego sporo, włącznie z niemal kompletnie w Polsce nie znanym zjawiskiem Delta (Delta phenomenon) www.deltasociety.com/content/d...Nawiasem mówiąc, akurat Delta mnie niespecjalnie przekonuje, choć za tą teorią stoi po części np. Welles Wilder, twórca oscylatora RSI. Co do realnej gospodarki: przeczytaj to, co linkuję poniżej. W zasadzie żałuję, że nie umiem tego tak ładnie opisać, jak Brian Pretti, bo spokojnie podpisuję się pod jego tezami: www.financialsense.com/contrib...Realna gospodarka się poprawi w jakimś stopniu, dzięki monetarnemu poluzowaniu i reflacji. Po części to własnie rynek już dyskontuje. Oczywiście to nie rozwiąże żadnego problemu długofalowo, ale krótkoterminowo przyniesie ulgę. "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
0 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 745
Wysłane:
8 grudnia 2011 21:42:44
Kanoniers napisał(a):Dzieki :) Widze ze dalej widzisz hosse i szanse na tanie zakupy na dolku Podziwiam i zycze Ci zeby Twoje prognozy sie nie sprawdzily bo tylko wtedy ocalejesz, gorzej jak teraz zacznie sie sprawdzac i jeszcze mocniej uwierzysz w magie liczb itd... itp... Nie ignoruj realnej gospodarki - jakie w obliczu tego wszystkiego co sie dzieje od jakiegos czasu na swiecie ma znaczenie ile dni minelo od czegos tam do czegos ??? Troche mi przypominasz stryjka z mojej bardzo dalekiej rodziny ktory ponoc cale swoje zycie spedzil na grze w totolotka i umarl przekonany do slusznosci swoich systemow a ponoc max udalo mu sie 4 trafic... 4 to ja trafiłem bez systemów ;-)
|
|
Wysłane:
9 grudnia 2011 12:08:45
No i widzicie jak to działa. Merkoza tupnęła nogą to Fitch od razu dał najwyższy rating papierom krótkoterminowym emitowanym przez EFSF donosi pasek TVNCNBC
|
|
Wysłane:
9 grudnia 2011 12:55:45
Jak oceniacie. Czy jest szansa na zakończenie tego finansowego patu w EU po tym szczycie? Wygląda to naprawdę obiecująco. Jestem miło zaskoczony, że prawie wszyscy się dogadali. Zaczyna to dobrze wyglądać. Przydałaby się kolejna hossa  .
|
|
Wysłane:
9 grudnia 2011 13:03:02
@onochi Dogadac to sie mozna z gosciem w razie stluczki a tutaj ja oczekuje konkretow ktore mnie przekonaja ze moze nastapi jakas poprawa w dluzszym horyzoncie czasowym W przeciwnym razie nadal pozostaje mega niedzwiedziem i kazda idioto-euforie bede wykorzystywal do zwiekszania niedzwiedzich pozycji ...
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.