PARTNER SERWISU
nouzugvr
1 2 3 4

Dziennik inwestora by Phobos

cube007
0
Wpisów: 53
Wysłane: 10 grudnia 2011 15:35:02
Chyba jednak kupie TV i zaczne ogladac TVN CNBC - just4fun thumbright

Wracajac do tematu poczatkujacego inwestora. IMO liczy sie:
- psychika inwestora
- zarzadzanie kapitalem
- AT, AF czy co tam kto chce

Kolejnosc nieprzypadkowa :)
Edytowany: 10 grudnia 2011 15:39

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 10 grudnia 2011 17:00:26
@cube007

TVN CNBC masz gratis w internecie... d'oh!
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 10 grudnia 2011 23:42:18
Masz 17 lat? Fajny wiek! Mój starszy syn jest rok mlodszy od Ciebie.
Rzeczywiście, w tym wieku 2000 to może być dużo.

Takie coś zostawiłem tu u 28zenek. Sądzę, ze Ty też możesz z tego skorzystać:

Pozwól, że dam Ci parę rad "starego ramola". Skorzystasz, albo nie - Twój wybór.

1.Nie licz na to, że będziesz genialny i znajdziesz super spółkę, zainwestujesz w nią w dołku i sprzedasz na górce. Ta sztuka wyjdzie Ci, gdy będziesz miał wielkie szczęście...1 raz w życiu! Większość inwestorów nie ma aż tyle szczęścia, by udało im się to choć raz w życiu. Nie licz na to, że jesteś takim szczęściarzem i że jeszcze do tego to szczęście przychodzi właśnie teraz.

2. Z pkt 1 wynika bezpośrednio, że kupować trzeba spółki, których ceny już rosną. Wystrzegaj się kupowania spółek, których ceny spadają!

3. Wrzuć do tej Twojej listy obserwacyjnej głownie spółki z WIG20, nie szukaj wśród spółek małych.

Dlaczego? W spółki z WIG20 wchodzi kapitał zagraniczny, który inwestuje w sposób globalny. Spółki te rosną na zasadzie takiej, że "globalny przypływ podnosi wszystkie łodzie". Inwestowanie w te spółki jest "najprostsze", a Ty dopiero potrzebujesz się nauczyć tego procesu. Owszem, w czasie dłuższych globalnych wzrostów spółki z WIG20 rosną przeciętnie "tylko" o ok. 50-70%, a te mniejsze potrafią po 200-300% i więcej. To prawda. Ale z 20 firm z WIG20 o te 50-70% wzrośnie 50-70% spółek ze składu tego indeksu. Z 20 małych spółek, wybranych losowo z indeksu WIG w ogóle rosnąć będzie może 5-8, a o te 300% wzrośnie być może jedna, albo nawet żadna z tych, które wybierzesz.

Co byś nie myślał o swoich obecnych umiejętnościach inwestowania, prawda jest taka, że w znaczącym stopniu w ewentualnym przyszłym sukcesie pomoże Ci głównie przypadek. Dlaczego więc nie pomóc temu przypadkowi i nie skupić się na tym segmencie rynku, gdzie trafienie w spółkę rosnącą jest najbardziej prawdopodobne (myślę o WIG20)?

Gdy zaczynają się wzrosty za granicą, większość spółek z WIG20 też rośnie. Jeśli pod koniec września zaczęliśmy średnioterminowe globalne wzrosty (ja twierdzę, że tak i wg mnie potrwają one ok. roku), to większość tych spółek bedzie drożeć. Początkowo zawsze wzrosty dotyczą tych największych spółek, albo o najlepszych fundamentach, stopniowo rozszerzają się na mniejsze i o gorszych fundamentach, a na koniec wzrostów najmocniej drożeją te najmniejsze i o kiepskich fundamentach - ta faza nazywa się "falą śmieciową". To głównie wtedy rośnie większość małych spółek. Do tego momentu mamy jeszcze sporo czasu, więc nie trać tego czasu na kupowanie czegoś, co bedzie rosnąć prawdopdobnie dopiero za dobrych kilka miesięcy. Poza tym to kłóci się z pkt2!

Reasumując to wszystko do jakiejś sensownej konkluzji: szukaj w indeksie WIG20 spółek, które już rosną. Wybierz 2-3 Twoim zdaniem najlepsze i kup. Jeśli Twoje rachuby się potwierdzą i kupisz spółki, które będą rosnąć, trzymaj je w portfelu przez kilka miesięcy, nie przeskakuj z kwiatka na kwiatek. O ile to możliwe, niech spółki te będą z różnych branż: np. 1 bank, jedną energetyczną i jedną inną (np chemia, przemysł itp) - w ten sposób dywersyfikujesz ryzyko.

Nie zapomnij o sell stopach. Ustal sobie próg bólu (np. 15% poniżej ceny zakupu - sam wybierz właściwy poziom, pamiętając o tym, ze 10-15% korekty są dość częste i musisz tak go ustawić, by zwykła korekta Cię nie wyrzuciła z rynku na stracie) i daj tam stopa, którego w żadnym wypadku nie obniżaj, gdyby spółka spadała.
Gdy Twoja spółka będzie rosnąć, stopniowo podnoś poziom stopa za rosnącą ceną, trzymając stopa tak z 15-20% poniżej bieżącej ceny. To uchroni Twoje ewentualne zyski (ich minimalny poziom) i pozwoli im rosnąć wraz ze wzrostem ceny Twojej spółki.
Gdy wzrosty Twojej spółki będą już trwały długo (8-10 miesięcy) zacieśniaj stopa do 8-10% poniżej ceny.

Inwestowanie nie jest łatwe i proste. Ale te moje rady być może uczynią je dla Ciebie nieco prostszym i choćby troszkę łatwiejszym.
Powodzenia!

A teraz przeczytaj uważnie punkt 2 i przyjrzyj się wykresowi Petrolinv. Widzisz tam sekwencję coraz niższych górek i dołków? Czy ta spółka rośnie, czy spada? Co powinienieś więc zrobić z OIL ? Jaśniej już nie mogę napisać, bo naruszę ustawę "Prawo o publicznym obrocie..."Angel
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

cube007
0
Wysłane: 11 grudnia 2011 00:46:24
Scarry napisał(a):
@cube007
TVN CNBC masz gratis w internecie... d'oh!

no popatrz... gratis czy nie - po prostu szkoda na to czasu salute

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 11 grudnia 2011 10:52:32
cube007 napisał(a):
no popatrz... gratis czy nie - po prostu szkoda na to czasu salute

tvn cnbc nie jest do ciągłego oglądania tylko co najwyżej do działania w tleAngel

phobos
0
Wpisów: 173
Wysłane: 11 grudnia 2011 12:08:11
Cytat:
O matko Przeciez OIL ma kilka metrow do ropy od kilku lat

Kupiłem OIL zanim poznałem jego przeszłość - mój błąd.

Cytat:
Skoro poznales juz to stwierdzenie Eldera, to dlaczego nie chronisz kapitalu w odpowiedni sposob?

Kolejny mój błąd - nie przeanalizowałem dokładnie spółki, nie ustawiłem zleceń Stop-Loss

@Szutnik
Dzięki za rady, będę miał je na względzie przy następnych transakcjach.

Cytat:
A teraz przeczytaj uważnie punkt 2 i przyjrzyj się wykresowi Petrolinv. Widzisz tam sekwencję coraz niższych górek i dołków? Czy ta spółka rośnie, czy spada? Co powinienieś więc zrobić z OIL ? Jaśniej już nie mogę napisać, bo naruszę ustawę "Prawo o publicznym obrocie..."

Wiem, wiem powinienem w ogóle w nią nie wchodzić, tak jak pisałem w pierwszym poscie czekam na dobry moment do sprzedania Petrola
"Niepowodzenie jest częścią procesu na który składa się sukces"
Edytowany: 11 grudnia 2011 12:08

ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 11 grudnia 2011 16:38:31
Czekasz na odpowiedni moment do sprzedaży, to istna loteria... zależy kiedy znowu coś ciekawego napiszą w podłodze albo pudelku :)

Prosty sposób na wzbogacenie się to krótka pozycja na jakąś nową spółkę Rysia, wchodząca na parkiet w szczytowym momencie hossy, musimy niestety trochę poczekać.
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett

phobos
0
Wysłane: 12 grudnia 2011 22:05:14
Spory spadek dzisiaj na Petrolu, obserwuję Boryszewa i wygląda ciekawie na inwestycje krótko-terminową, dzisiaj zanurkował do lini wsparcia(63gr.) z październikowych wzrostów, jutro powinny nastąpić kolejne dni wzrostowe do poziomu oporu(80gr.) Niestety mam tylko 5% gotówki, jutro prawdopodobnie będę sprzedawał OIL-a.

GregGoldi
0
Wpisów: 375
Wysłane: 12 grudnia 2011 22:31:17
Właśnie przeglądałem boryszew i jak na razie widzę tylko spadek od dziesięciu sesji... Owszem 63gr. to poziom przy którym można zacząć "uważne" obserwowanie gdyż tam była ostatnia konsolidacja ale stwierdzenie że dotarło do wsparcia a od jutra marsz na 80gr. jest conajmniej nieuzasadnione..... Jeśli mogę Ci coś podpowiedzieć...Żeby można było mówić o tym że tam jest aktualne wsparcie musi jutro się odbić i pojutrze poprawić odbicie.... Kupowanie teraz to łapanie noży czy też słynne tutaj "czerwone-czarne".

phobos
0
Wysłane: 12 grudnia 2011 22:51:13
Kolego GregGoldi w mojej wypowiedzi nie zawarłem żadnego stwierdzenia, są to po prostu przemyślenia amatora giełdowego, które oczywiście mogą być błędne Angel

Mr Gambler
0
Wpisów: 110
Wysłane: 13 grudnia 2011 21:35:59

phobos
0
Wysłane: 13 grudnia 2011 23:20:48
Niestety jeszcze się Petrola nie pozbyłem, w tygodniu będę próbował go sprzedać.

phobos
0
Wysłane: 14 grudnia 2011 22:30:12
Znowu minusy angry3 Na dzień dzisiejszy jestem na -18,5%
W dalszym ciągu obserwuję Boryszewa, dzisiaj spadł do poziomu 61gr. Mam co do niego plan: jeżeli nadejdą 2 wzrostowe sesje dzień po dniu, to podczas fixingu drugiego dnia kupuję Boryszewa i ustalam stop-loss i take-profit

P.S. Zamówiłem dzisiaj książkę "Mistrzowie rynków finansowych", ktoś z forumowiczów czytał? Co o niej sądzicie?
Edytowany: 14 grudnia 2011 22:31

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 15 grudnia 2011 00:27:55
teraz chyba już za późno żeby pytać o opinieblackeye . Mogę powiedzieć, ze czytałem i uważam, że to bardzo dobra książkathumbright

bernie
43
Wpisów: 603
Wysłane: 15 grudnia 2011 10:01:50
jak przeczytasz to napisz czy warto
Edytowany: 15 grudnia 2011 10:02

Szutnik
153
Wysłane: 15 grudnia 2011 10:23:16
Nie kupuj BRS zaraz po szybkim spadku. Pozwól, niech dołek się "uklepie" - inaczej mówiąc, niech popyt pokaże, że ma siłę do obrony obecnych poziomów. Poziom jest nie byle jaki - strefa konsolidacji 0,61-0,67, gdzie jest silne wsparcie. Doszedł do miejsca, które jakiś czas temu tu przewidywałem (zobacz na wpisy o BRS z października i listopada):
www.stockwatch.pl/blog/Szutnik...

Teraz trzeba poczekać, by sprawdzić, czy to rzeczywiście jest dołek - właśnie pozwalając na to, by popyt od dużych inwestorów się wykazał i zobaczyć, czy rzeczywiście podaż już słabnie. Nie kupuj dołka, bo i tak go nie trafisz. Jeśli zobaczysz, że rynek wraca do wzrostów, wtedy możesz popróbować kupna.

A tak w ogóle, to powinieneś więcej czasu poświęcić na naukę AT, bo na AF, jeśli masz 17 lat, to na 90% masz raczej za małą wiedzę ekonomiczną.

Nie wiem, czy to znasz:
bossa.pl/index.jsp?layout=2&am...

Od tego możesz zacząć zapoznawać się z AT, potem trzeba szukać dalej.

Jeśli coś niecoś już opanujesz, chętnie Ci pomogę w analizach i trochę Cię podszkolę - załóż sobie takiego bloga na SW jak ten mój i publikuj swoje analizy, pisząc pod spodem komentarze. Tu na forum możemy wspólnie porozważać, czy to, co wymyśliłeś jest OK, czy inaczej można to zinterpretować. Analizuj nie tylko to, co chcesz kupić, ale wszystko, co możesz - tak nauczysz się szybciej.
Większość ludzi na forum SW pisze tylko o tym, ile zarobiła. Ja często mówię, że dużo straciłem, a plecy mam ostro przez rynki poobijane. Jeśli interesuje Cię taka współpraca z facetem, który zrobił już wszystkie możliwe błędy na giełdzie i zarobił i stracił parokrotnie duże pieniądze, to jestem gotów. Jeśli nie, to może któryś z tych, którzy wiecznie wygrywają Ci pomoże...

Nie powiem Ci, co kupić/sprzedać i po ile, ale powiem Ci, czy prawidlowo odczytałeś, że walor ma sygnały kupna/sprzedaży.

To co, wchodzisz?
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
Edytowany: 15 grudnia 2011 10:25

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 15 grudnia 2011 11:58:56
szutnik napisał(a):
Jeśli coś niecoś już opanujesz, chętnie Ci pomogę w analizach i trochę Cię podszkolę

No co ty,dopiero co niedawno miałeś mocną wpadkę z KGHM-em, gdzie pomimo wybicia z klina zwyżkującego w dół upierałeś się przy wzrostach,a jednak nastąpił spadek (zgodnie z regułami AT),to zamiast siedzieć cicho choć przez jakiś czas,to chcesz kogoś nauczać z AT???Anxious

Szutnik
153
Wysłane: 15 grudnia 2011 12:13:33
@ Pop

Jesteś pewien, że to wpadka?
Pogadamy o wpadkach, jak KGH zrobi Twoje 90zł/szt.

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 15 grudnia 2011 12:28:17
Uuuu,widzę,że nawet po fakcie nie potrafisz przyznać się do błędu,który przecież nastąpił...Speak to the hand
Tak,wpadka jest oczywista,bo skoro chcesz kogoś nauczać,to wypada wiedzieć co oznacza wybicie dołem z klina zwyżkującego...3some
P.S.Podaj link gdzie podałem cenę 90zł

cube007
0
Wysłane: 15 grudnia 2011 12:43:30
Klin nie ma tu znaczenia, to tylko dwie - z tysiecy - kresek. Fajnie je znac, ale bez nich tez sie da...
Rozumiem wejscie na GPW, spore zarobki (szczescie poczatkujacego, hossa) i pozniejsze oddanie calosci - to droga wiekszosci inwestorow. Jednak gdy sie wyciaga wnioski, pracuje nad warsztatem inwestycyjnym, gdy sie odpowiednio zarzadza kapitalem, to nie traci sie kilkukrotnie duzych pieniedzy...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,593 sek.

riweoylq
uhinmjly
mxysslpg
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
nofuliyf
knwgnkme
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat