PARTNER SERWISU
ucoscdsi
103 104 105 106 107
del-201504191
0
Wpisów: 854
Wysłane: 4 grudnia 2011 04:41:24 przy kursie: 1,22 zł
W wyniku kwartalnej korekty indeksów po sesji w dniu 16 grudnia 2011 lista uczestników WIG20 nie zmieni się, a do indeksu mWIG40 trafią Azoty Tarnów, Cormay, Inter Cars i Midas - poinformowała Giełda Papierów Wartościowych w komunikacie.

static.gpw.pl/pub/files/PDF/ko...
W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 4 grudnia 2011 04:48

mainecoon
0
Wpisów: 49
Wysłane: 6 grudnia 2011 22:53:04 przy kursie: 1,14 zł
Aero2 z Plusem: nowe możliwości sieci szerokopasmowego internetu HSPA+

Cytat:
Aero2 do końca tego roku będzie mieć ponad 1000 uruchomionych stacji HSPA 900 MHz oraz LTE - powiedział w wywiadzie dla PAP Adam Kuriański. Prezes Aero2, Mobylandu i CenterNetu powiedział też, że jedną z koncepcji rozwoju jest też umieszczanie anten na obecnych masztach Polkomtela, operator sieci Plus.

agmar111
0
Wpisów: 64
Wysłane: 9 grudnia 2011 16:59:16 przy kursie: 1,16 zł
Czyżby zainteresowani "animatorzy" rynku usiłowali wywindować kurs?
Winda bez info? Pewnie jakieś info się pojawi a to tylko przygrywka do windy.
Faktycznie ktoś już wcześniej celnie porównał wahania kursu Midasa do Petrolinvestu.

mindek
0
Wpisów: 1 107
Wysłane: 9 grudnia 2011 22:21:05 przy kursie: 1,16 zł
a co z tą emisją, odpuścili?

mir
mir
0
Wpisów: 383
Wysłane: 9 grudnia 2011 23:09:04 przy kursie: 1,16 zł
agmar111 napisał(a):
Czyżby zainteresowani "animatorzy" rynku usiłowali wywindować kurs?
Winda bez info? Pewnie jakieś info się pojawi a to tylko przygrywka do windy.
Faktycznie ktoś już wcześniej celnie porównał wahania kursu Midasa do Petrolinvestu.

mówisz i masz...link
Cytat:
09.12. Warszawa (PAP) - NFI Midas zawarł w piątek z Litenite Limited umowę kupna 100 proc. udziałów Conpidon Limited, dzięki czemu stał się pośrednim właścicielem 100 proc. udziałów spółki Aero2 - poinformował fundusz w komunikacie. Za udziały NFI Midas zapłaci 548 mln zł, przy założeniu, że dług netto Aero 2 nie będzie wyższy niż 70 mln zł.
W komunikacie podano, że strony umowy zgodnie postanowiły, iż przeniesienie własności udziałów następuje wraz z momentem zawarcia umowy.
"Nabyte udziały stanowią długoterminową lokatę kapitałową Funduszu dokonywaną w ramach realizacji zaktualizowanej strategii Funduszu, o której Fundusz informował (...) 19 września 2011 r." - napisano w komunikacie.
Źródłem finansowania transakcji mają być środki pozyskane z emisji akcji serii D Funduszu.
"Zapłata ceny za udziały Conpidon zostanie dokonana w terminie do 31 maja 2012 roku, nie później jednak niż w terminie 5 dni roboczych od dnia otrzymania przez Fundusz postanowienia właściwego dla Funduszu sądu rejestrowego potwierdzającego zarejestrowanie podwyższenia kapitału zakładowego Funduszu związanego z emisją akcji serii D" - napisano w komunikacie.

broker_ns
0
Wpisów: 506
Wysłane: 12 grudnia 2011 19:37:52 przy kursie: 1,17 zł
Widać, że kurs Midasa ostatnio mocno fluktuuje. Technicznie można spodziewać się wzrostów do poziomu 1,4 nawet 1,5 po wybronieniu ostatniego wsparcia na poziomie 1 (tj. tworzy się formacja podwójnego dna) i pewnie potem znów dynamiczny powrót w dół - taki już urok tej spółkithumbright . Dla traderów wydaje się wymarzona ale wg mnie i tak na tych spekulacjach większość traci bo spólka lubi zaskakiwać :-)

Tyle, że dla mnie nie jest problem w dużej zmienności kursu spółki ale w tym, że Solorz nie chce, przynajmniej na razie, pokazać wszystkich kart. Chodzi mi zwłaszcza o ten list intencyjny dot. współpracy z Polkomtelem.
Nie podali żadnych szczegółów na jakich warunkach ma sprzedawać swoim klientom Plus usługę internetu w technologii LTE i tylko poinformowali że na podpisanie umowy (taką jak mają teraz z CP) mja czas aż do 9 marca. A ta data jest nieprzypadkowa gdyż wypada już po emisji akcji. A Ci którzy mają wydawać kupę kasy na tę emisję (choć jeszcze nie znamy ceny emisyjnej akcji) chcieliby zapewne wiedzieć na jakich warunkach Midas będzie współpracował z swoim głównym odbiorcą ilości GB!!!
Reasumują cały czas jest trochę zabawa w kotka i myszkę. Trochę się mówi ale nie wszystko, pewne rzeczy się przesuwa w czasie i robi się kolejną emisję. Dla mnie więc kluczową kwestią jest czy Solorz zdecyduje się przed emisją pokazać umowę o współpracy (może to zrobi jako zachętę dla inwestorów aby weszli w emisję i objeli nowe akcje) czy jednak zostawi ich dalej w niepewności Think

mainecoon
0
Wpisów: 49
Wysłane: 15 grudnia 2011 17:44:34 przy kursie: 1,12 zł
Kilian: tysiące sprzedanych modemów LTE w ciągu dwóch tygodni

Cytat:
Od 29 listopada klienci sieci Plus mogą korzystać z superszybkiej technologii LTE. Z LTE można korzystać w ponad tysiąc trzystu miejscowościach w całej Polsce. Jest duże zainteresowanie tą usługą, sa już tysiące sprzedanych modemów w ciągu dwóch tygodni - powiedział dziennikarzom wiceprezes Polkomtelu Krzysztof Kilian.

"To są tysiące sprzedanych modemów w ciągu dwóch tygodni" - powiedział Krzysztof Kilian.

del-201504191
0
Wysłane: 24 grudnia 2011 05:22:10 przy kursie: 1,13 zł
Nikt nie skomentuje ostatnich komunikatów? Wszyscy się ulotnili ze spółki czy tylko z forum?
W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl

del-201504191
0
Wysłane: 27 grudnia 2011 07:45:35 przy kursie: 1,13 zł
Cytat:
22.12.2011 10:10
Obecnie częstotliwości Aero2 (w technologii HSPA+ 900MHz) oraz Mobylandu i CenterNetu (LTE na paśmie 1800 MHz) wykorzystuje Cyfrowy Polsat, ale też Polkomtel, który pod koniec listopada zaoferował swoim klientom internet LTE, podpisując z Mobylandem list intencyjny dotyczący świadczenia usług hurtowej bezprzewodowej transmisji danych w sieci Mobylandu, w paśmie 900 MHz w technologii HSPA+ oraz w paśmie 1800 MHz w technologii LTE. Źródło: www.midasnfi.pl/Relacje_inwest...

Cytat:
20.12.2011 07:52
Zgodnie z pozyskanymi informacjami, na podstawie umowy zawartej pomiędzy m.in. posiadającą 100% udziałów w Litenite spółką Ortholuck Limited z siedzibą w Nikozji na Cyprze (Ortholuck) i LTE Holdings SPV, spółką prawa cypryjskiego, zależną od Polkomtel, LTE Holdings SPV ma nabyć, od Ortholuck, 49% udziałów w Litenite. Ponadto, w ww. umowie zastrzeżona została na rzecz LTE Holdings SPV opcja kupna przez LTE Holdings SPV, od Ortholuck, po cenie rynkowej, pozostałych 51% udziałów w Litenite. Opcja ta będzie wykonalna w określonych w tej umowie przypadkach, m.in. związanych z naruszeniem zobowiązań wynikających z ww. umowy lub ewentualną upadłością Litenite lub podmiotów zależnych od Litenite. W sytuacji gdy zaistnieją przypadki umożliwiające skorzystanie z tej opcji i LTE Holdings SPV z niej skorzysta, to Polkomtel przejmie kontrolę nad Emitentem. Źródło: www.midasnfi.pl/resources/docu...

Litenite = 66% Midas | Plus GSM (LTE Holdings SPV) = 49% Litenite | Solorz (Ortholuck) = 51% Litenite
Plus GSM ma nabyć pośrednio 33% Midas z opcją dokupienia kolejnych 33% i dodatkowo wejścia w nową emisję?
Jako, że szczegóły umowy są nieznane możliwe, że Plus GSM ma zamiar przejąć Litenite w całości i kontrolować NFI Midas.

Cytat:
Pan Zygmunt Solorz-Żak pośrednio kontroluje Litenite Limited - poprzez Karswell Limited z siedzibą w Nikozji na Cyprze i Ortholuck Limited z siedzibą w Nikozji na Cyprze. Źródło: www.midasnfi.pl/resources/docu...

Cytat:
Zarząd Narodowego Funduszu Inwestycyjnego Midas Spółka Akcyjna („Fundusz”) informuje, że w dniu 29 listopada 2011 roku, spółka Mobyland Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie („Mobyland”) podpisała list intencyjny („List Intencyjny”) z Polkomtel S.A. z siedzibą w Warszawie („Polkomtel”). Celem Listu Intencyjnego jest określenie zasad współpracy stron przy ustalaniu szczegółów dotyczących świadczenia usług hurtowej bezprzewodowej transmisji danych w sieci eksploatowanej przez Mobyland, w paśmie 900 MHz w technologii HSPA+ oraz w paśmie 1800 MHz w technologii LTE („Usługi Transmisji Danych”). Źródło: www.midasnfi.pl/resources/docu...

Cytat:
Zawarty List Intencyjny może być rozwiązany: (i) na mocy porozumienia stron, albo (ii) na mocy jednostronnego oświadczenia woli w przypadku wydania prawomocnej decyzji Prezesa UKE uchylającej decyzje dotyczącą rezerwacji częstotliwości w paśmie 1800 MHz lub w paśmie 900 MHz, lub zmieniającej każdą z rezerwacji częstotliwości oddzielnie albo obie w sposób uniemożliwiający lub ograniczający Mobyland realizację Listu Intencyjnego, albo (iii) przez każdą ze stron w przypadku istotnego naruszenia warunków Listu Intencyjnego, poprzez wypowiedzenie na piśmie, z zachowaniem co najmniej 30-dniowego okresu wypowiedzenia. Źródło: www.midasnfi.pl/resources/docu...

Mam nadzieję, że uda się zachęcić Was do dyskusji na tym martwym wątku. Może teraz ktoś skomentuje?
Edytowany: 27 grudnia 2011 08:01

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 27 grudnia 2011 09:50:43 przy kursie: 1,08 zł
@Lukch
Niestety tutaj jak na razie nie ma za bardzo o czym dyskutować. Widać, że mają miejsce jakieś przetasowania własnościowe w obrebie grupy kontrolowanej przez jednego właściciela, nie sądzę jednak, żeby miały one jakikolwiek wpływ na kurs Midasa, bo przecież nie będą skupowali tych akcji z rynku... Widać też, przynajmniej w Warszawie, że Plus przystąpił do intensywnej kampanii promocyjnej internetu w technologiach LTE i HSPA+, na razie jednak nie wiadomo jakie przynosi wyniki, a także jaki jest współczynnik cena/jakość tej usługi i czy jest ona konkurencyjna w stosunku do ofert innych graczy na rynku. Należy pamiętać, że większość z nich ma ze swoimi klientami podpisane umowy roczne lub dwuletnie, spółka musi więc w jakiś sposób przywabić do siebie tych, którym umowy się skończyły bądź skończą niebawem, plus jakiś tam niewielki odsetek nowych klientów. Prędkość internetu 100 Mb/s robi wrażenie, realnie jednak (przynajmniej z mojego punktu widzenia) nie wnosi zbyt wiele. Powód jest prosty. Sam mam 20 Mb/s co spokojnie wystarczy do oglądania telewizji przez internet (której i tak nie oglądam, ale to szczegół). Co do pobierania zawartości z internetu, prawda jest taka, że to co chciałem sobie ściągnąć, dawno już ściągnąłem a jeżeli akurat zamyślę ściągnąć coś innego, to naprawdę nie robi mi różnicy, czy będzie się ciągnęło dwadzieścia minut, czy pięć. Bo i tak ściąga się szybko a ja nie muszę mieć "od razu, natychmiast, teraz, bo jak nie, to się posikam". Wystarczy, że nie będę czekał godziny. W międzyczasie przygotuję kawę i ciasteczka:) Jeżeli więc miałbym wybór - zostać przy dotychczasowym operatorze (nieduża awaryjność, szybki serwis, zadowalająca szybkość) a przenosić się do nowego, którego nie znam, choćby ten oferował mi te 100 Mb/s za tę samą cenę, to raczej bym sobie darował. Z lenistwa.
Interesująco wygląda oferta internetu mobilnego, tutaj jednak wszystko zależy od tego, jaki będzie realny zasięg tej usługi, cena, oraz rzeczywiste prędkości. Bo pisać na ulotkach o 28 Mb/s oczywiście można, osobiście jednak nie wierzę w takie slogany ani trochę. Nie przyglądałem się ofercie, jeśli dają możliwość zakupu karty pre-paid, to może nawet kupię i wypróbuję. Również tutaj ważny będzie współczynnik cena/jakość w stosunku do konkurencji. Jeżeli szybkość będzie faktycznie zadowalająca (niech będzie realny transfer na poziomie 5 Mb/s, przy cenie zbliżonej do Orange/Ery/Playa, bez rwania, gubienia sieci, krztuszenia się i innych atrakcji, z jakich znany jest "mobilny internet") a cena zbliżona do konkurencji, to "kupuję" to. Jeśli będzie tak samo, bądź tylko trochę lepiej niż u innych, to się zniechęcam i wsadzam firmę do jednego wora z innymi obiecywaczami "gruszek na wierzbie". Sądzę, że podobnie mogą rozumować i postępować również inni potencjalni klienci.
Podsumowując - żeby podjąć tu jakąś w miarę sensowną dyskusję, należałoby poczekać na pierwsze wyniki, lub przynajmniej na moment, kiedy główny akcjonariusz postanowi odkryć więcej kart. Na razie zaś obowiązuje to, co napisał parę postów wyżeh broker-ns:)
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...

del-201504191
0
Wysłane: 27 grudnia 2011 10:16:36 przy kursie: 1,08 zł
Dlaczego wszyscy pomijają sprawę darmowego nocnego transferu? Z tym, że noc od północy do 9:00 lub nawet do 12:00 czyli te 50 GB transferu miesięcznie jest na 12h, a w praktyce 6h bo czas na Internet jest po pracy a w czasie "mobilnym" to dorywczo kilka mega może zejdzie.

Faktycznie przejmowanie klientów może być powolne biorąc pod uwagę terminowość umów. Jakość jest najwyższe, cena niewygórowana, ale nie najniższa. Spece z Plus GSM pewnie wiedzą co robią.

Szkoda, że mimo, że spółka publiczna to w praktyce komunikacja jakby było Sp. z o.o., nie wiadomo dosłownie nic w temacie jej otoczenia biznesowego i planów właściciela. Polskie przepisy informacyjne są martwe wobec sposobu w jaki Solorz robi interesy.

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 27 grudnia 2011 11:38:06 przy kursie: 1,08 zł
Wszyscy pomijają kwestię "nocnego darmowego transferu" pewnie dlatego, że jest to czysto reklamowa zagrywka, której marketingowość jest dosyć prosta do rozszyfrowania:) Zwykły użytkownik (nie koleś, który masowo ściąga z torrentów pliki z grami, bo te ważą najwięcej, wypala na płytkach i usiłuje sprzedać na bazarku tym wszystkim, którzy sami tak nie potrafią, albo mają za słabe łącze), podczas jednej "sesji" ściąga maksymalnie 5, w porywach do 10 giga i wystarczy mu to na tydzień albo i dłużej. Całą resztą swoich działań w internecie ogranicza do przeglądania poczty, udzielania się na mordoksiążce (tak wnioskuję z obserwacji, sam unikam tego ekshibicjonistycznego cholerstwa niczym diabeł święconej wody:)) oraz serfowania po stronach różnych. Do czegoś takiego spokojnie wystarczy limit 10 a nawet 5 gigabajtów na miesiąc. A nawet jeśli znajdzie się jakiś maniak, lub komputerowy odpowiednik babć/dziadków ciągnących do mieszkania wszystkie śmiecie, na które natrafią, to w 20 takich sesji, przy codziennym, skrupulatnym komponowaniu nocnej "listy transferowej" zapycha po brzegi terabajtowy dysk. Co potem? Kupi następne? A umowę podpisuje się zazwyczaj na co najmniej rok.
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...

del-201504191
0
Wysłane: 29 grudnia 2011 05:32:48 przy kursie: 1,11 zł
Wnioski masz takie same jak ja i pośrednio sam sobie zaprzeczasz. Bez torrentów 5-10 GB spokojnie wystarcza, a jakość Internetu mierzy nie prędkość bo czy 10 MB czy 100 MB/s odczucie jednakowe, ale ping, czyli opóźnienie od wysłania zapytania do reakcji serwera, tutaj LTE wykazuje również rażącą przewagę. Internet jest bardziej responsywny. Szybciej reaguje na kliknięcia.

mat_987
0
Wpisów: 14
Wysłane: 29 grudnia 2011 07:35:43 przy kursie: 1,11 zł
lukch mam wrażenie, że na siłę próbujesz udowodnić jaki to internet LTE nie jest wspaniały. I zgadza się, jest wspaniały. Z tym, że nie dla każdego. Pingi nie są potrzebne każdemu użytkownikowi (raczej graczom online), a ta zawrotna prędkość? Moim zdaniem też tylko graczom i maniakom filmowym. Co więcej może pobierać takie ilości transferu? Przeciętny użytkownik internetu (uważam, że ja nim jestem) nie będzie zainteresowany LTE, bo po co martwić się o limity skoro jego łącze mu wystarcza i jest w takiej samej cenie. Ja osobiście do dziś korzystam z internetu 2Mb/s i nie widzę potrzeby zmiany. Nie jest to jednak forum poświęcone wyższości jednego łącza nad drugim, ale chciałbym w ten sposób uświadomić, że nie każdy chce mieć LTE i o klientów będą musieli walczyć. Kilka miesięcy temu panowało przekonanie, że każdy pobiegnie do salonu Cyfrowego Polsatu po LTE, dziś jednak widzimy, że wcale tak nie jest, a ja jestem bardzo ciekaw w jakim stosunku na dzień dzisiejszy spełniły się oczekiwania zarządu CP odnośnie sprzedaży.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 29 grudnia 2011 08:50:21 przy kursie: 1,11 zł
Mnie wydaje się, że LTE jest odpowiednim medium dla ludzi, którzy nie mają dostępu do operatorów kablowych, czyli małych miasteczek i wsi. Tam pozostaje TPSa i to też nie wszędzie, bo łącza są często nieodpowiednie. To niejako wpisuje się w strategię CPS, tzn odbiorcą jest ten sam użytkownik.
Na razie jednak z LTE jest ten problem, że zasięg jest na razie znikomy i występuje raczej tam, gdzie tego potencjalnego odbiorcy nie ma. 100M normalnemu userowi nie jest potrzebna, ale jak się już myśli o sieci domowej to wtedy zaczyna mieć to znaczenie. Problemem jest natomiast dostępność routerów. Takich które obsłużą taką prędkość jest chyba 2 sztuki do tego drogie...
LTE dla mnie na razie to jeszcze kwestia przyszłości.

andryus
0
Wpisów: 131
Wysłane: 29 grudnia 2011 09:24:52 przy kursie: 1,13 zł
dla zainteresowanych, dzisiaj w TVNCNBC o 10 będzie prezes Pytel

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 29 grudnia 2011 10:10:45 przy kursie: 1,13 zł
Co ciekawego prezes mówi?

andryus
0
Wpisów: 131
Wysłane: 29 grudnia 2011 10:27:41 przy kursie: 1,13 zł
szału nie było, a przynajmniej ja nie dowiedziałem się niczego nowego

Drobny
0
Wpisów: 25
Wysłane: 4 stycznia 2012 22:29:39 przy kursie: 1,11 zł
Czy ktoś może skomentować to nowe info ze spółki?

menager
0
Wpisów: 384
Wysłane: 5 stycznia 2012 11:27:45 przy kursie: 1,11 zł
anty_teresa napisał(a):
Mnie wydaje się, że LTE jest odpowiednim medium dla ludzi, którzy nie mają dostępu do operatorów kablowych, czyli małych miasteczek i wsi. Tam pozostaje TPSa i to też nie wszędzie, bo łącza są często nieodpowiednie. To niejako wpisuje się w strategię CPS, tzn odbiorcą jest ten sam użytkownik.
Na razie jednak z LTE jest ten problem, że zasięg jest na razie znikomy i występuje raczej tam, gdzie tego potencjalnego odbiorcy nie ma. 100M normalnemu userowi nie jest potrzebna, ale jak się już myśli o sieci domowej to wtedy zaczyna mieć to znaczenie. Problemem jest natomiast dostępność routerów. Takich które obsłużą taką prędkość jest chyba 2 sztuki do tego drogie...
LTE dla mnie na razie to jeszcze kwestia przyszłości.

oprócz internetu kablowego od jakiegoś czasu jest system CDMA(radiowy) dla małych miast i miasteczek

wszyscy podniecają się szybkością 100mb ale przecież są limity i tu jest problem

co z tego że mam super szybki internet jak limit wystarczy mi na 10 dni a potem muszę dodatkowo płacić, a w nocy to się śpi

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

103 104 105 106 107

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,424 sek.

ejbmyzyf
wfhqppzx
gwlvijpb
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dviomoqf
etsenbfr
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat