Omówienie wyników CALATRAVA CAPITAL za 4 kwartał 2011 roku
Sprawozdanie kwartale ma niestety ograniczoną wartość informacyjną. Także charakter spółki utrudnia jej analizę. Mam nadzieję, że uda mi się w nim znaleźć odpowiedzi na najważniejsze pytania. Mimo to trzeba będzie przeczytać także sprawozdanie roczne, które zostanie potwierdzone przez biegłego rewidenta i będzie zawierało więcej szczegółowych not.
Calatrava za cały 2011 rok może pochwalić się dość istotnymi zyskami. Jednak ostatni kwartał przyniósł dość znaczącą stratę.
Uważam, że w analizie fundamentalnej Calatravy istotne znaczenie ma analiza segmentów działalności. Ponieważ spółka działa jak konglomerat, konieczne jest wyłuskanie poszczególnych obszarów. W poniższej tabeli prezentuję wyciąg z ostatniego sprawozdania. Wyliczenie danych za ostatni kwartał wykonałam we własnym zakresie:

kliknij, aby powiększyćPrzychody z działalności inwestycyjnej nie są wykazywane w podstawowych przychodach ze sprzedaży a w pozostałej działalności operacyjnej w liczbie zysku/straty. Są na to oddzielne pozycje: zyska z inwestycji – sprzedaż akcji i wycena portfela inwestycyjnego. W analizowanym kwartale zysk z inwestycji jest minimalny. Cały wypracowany zysk pochodzi z wcześniejszych kwartałów. Można więc powiedzieć, że podstawa działalności Calatrava Capital nie przyniosła w ostatnim kwartale roku korzyści a wartość operacji także była znikoma. Podkreślone jest to w sprawozdaniu, w którym mowa jest prawie wyłącznie o wynikach całorocznych. Jak widać, nie ma się czym chwalić.
W tym kwartale zysk z działalności inwestycyjnej wyniósł 68 kPLN, co w rachunku wyników ujęte jest w 3 pozycjach (134-58-8 = 68). Jest to wynik wyceny dokonanej na dzień 31 grudnia 2011 roku. W szczególności wycena papierów wartościowych przeznaczonych do obrotu jest w dniu dzisiejszym przeterminowana.
Jak wynika z powyższej tabeli za całą odnotowaną w ostatnim kwartale 2011 roku odnotowano w segmencie pozostałej działalności, niesklasyfikowanej w innych nazwanych segmentach. Niestety ten wynik nie został w sprawozdaniu wyjaśniony. Odnotowana strata netto jest więc tajemniczego pochodzenia. Każdy brak ujawnienia informacji daje jednak informację o tym, że w działalności operacyjnej kryje się dodatkowe ryzyko, którego spółka nie chce ujawnić ani opisać. Jest szansa, że wyjaśnienie pojawi się w pełnym sprawozdaniu rocznym.
W tym kontekście można powiedzieć, że wyniki kwartalne są rozczarowujące. Składają się na to 2 punkty: ukryte ryzyko i brak zysków z podstawowej działalności grupy kapitałowej. Oczywiście jest wypracowany wcześniej zysk ale my liczymy na jego powielanie. Ponadto trzeba pamiętać, że zysk z inwestycji nie jest potwierdzany przepływami pieniężnymi. Nie chcę zarzucać, że zysk Calatravy jest papierowy ale wynika z wycen, do których nie mamy dostępu.
www.stockwatch.pl/gpw/calatrav... – pod linkiem znajduje się przeliczenie aktualnych wskaźników.
Bardzo jestem ciekawa Waszych argumentów i opowiedzenia, czemu raport jest satysfakcjonujący. Zapraszam.
Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.