vyxvufof
Advertisement
PARTNER SERWISU
szrwxoby
462 463 464 465 466

Kiedy szczyt hossy?

mdtrader
0
Wpisów: 749
Wysłane: 2 stycznia 2012 13:30:56
Weryfikacja metodologii naliczania podatku od kopalin

Cytat:
MSP proponuje weryfikację metodologii naliczania podatku od wydobycia niektórych kopalin, oprócz ceny metali powinno się uwzględnić m.in. koszty wydobycia oraz efektywność produkcji związaną ze złożami - uważa minister skarbu Mikołaj Budzanowski. W ocenie MSP podatek powinien być uznany jako kosztu w rozumieniu podatku dochodowego oraz mieć prostą i przewidywalną strukturę.

Cytat:
"Należy zwrócić uwagę, że w innych krajach stawki opodatkowania z tytułu posiadanych surowców są bardzo zróżnicowane i uzależnione m.in. od zysków firm górniczych, wartości metalu, wartości przychodów ze sprzedaży. W większości przypadków opłaty te są pomniejszane o koszty wydobycia, produkcji itp. W związku z powyższym należy zauważyć, że wysokość zaproponowanego podatku jest niewspółmierna ze światowymi standardami. Obowiązujące podatki w inny krajach stanowią od kilku do kilkunastu procent, natomiast np. w przypadku KGHM PM S.A. nałożony podatek (na przykładzie 2010 r.) wyniósłby 33 proc. zysku operacyjnego. Biorąc pod uwagę powyższe koniecznym wydaje się dokonanie weryfikacji metodologii naliczania podatku przyjętej w projekcie ustawy

Cytat:
Proponowane stawki podatkowe powinny uwzględniać nie tylko ceny metali, ale również koszty ich wydobycia, natomiast dla poziomów notowań przy których opodatkowany podmiot generuje stratę, należałoby przyjąć stawkę zerową. Podatek powinien uwzględniać efektywność produkcji związaną z występowaniem złóż, które charakteryzują się odmiennymi parametrami zawartości miedzi i srebra, przez co wydobycie ich z poszczególnych złóż obarczone jest różnymi dodatkowymi kosztami" - dodał.

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 2 stycznia 2012 13:51:48
W grudniu nie było rajdu św. Mikołaja, to teraz mamy przynajmniej efekt stycznia king
Ale widoczny jest on u nas tylko na W20.

Czytałem w grudniu kilka wywiadów z analitykami i przewidywali właśnie wzrosty na początku roku...
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

mdtrader
0
Wysłane: 2 stycznia 2012 15:09:05
Obama Signs Homeland Battlefield Bill Into LawW mediach przewija sie teraz temat Iranu i ewentualnego problemu z zamknieciem ciesniny przez armie iranska,przez ktora przechodzi ok 40% dostaw ropy.

Nie wiem,czy osoby zainteresowane tematem energii i problemow z nich zwiazanych tutaj sa,ale chyba kazdy powinien zaznajomic sie z tematami,ktore wczesniej lub pozniej dotknal kazdego z nas- bo energia i problemy z surowcami naturalnymi,to chyba jeden z najwazniejszych problemow naszej ery.

kilka filmow i zrodel
Crude -the incredible journey of oil

ponizej obowiazkowa "lektura"(pewnie z napisami gdzies jest)

The Real Story on Fuel Economy

Kwesia Iranu o tyle ciekawa,ze armia amerykanska opuscila w wiekszosci Irak i kwestia czy jej zasoby beda "staly" niewykorzystane w USA czy gdzies zostana wyslane.
Patrzac na historie(nie jestem historykiem)to w przeszlosci mialy miejsce rozne "dziwine" i nie do konca wyjasnione zdarzenia.
1. Brak obrony Pearl Harbour przez Amerykanow przed atakiem Japonczykow w celu uzyskania prektekstu do przystapienia przez USA do II wojny Swiatowej,

2.Podpalenie Rzymu przez Nerona
3.Podpalenie Parlamentu Niemiec Reichstagu co bylo pretekstem dla Hitlerowcow do przesladowania opozycji

4. Atak terrorystyczny 11.09.2001 - wiele pozniejszych ustaw zmiejszajacych wolnosc obywatelska w USa jak rowniez dajacy waskiej gronie ludzi spora ilosc wladzy i decyzyjnosc w kwestiach terorryzmu.

A z ostatnich dni dwie ciekawe sprawy:

a) podpisanie przez Obame ustawy o tym,ze obywatele USA moga byc przetrzymywani w nieokreslonym terminie i nie tylko(tylko potwierdzenie tego,ze prawa ludzkie sa bardzo ograniczane)

b)a tutaj krotki filmik z informacja o tym ze pomoc dla Europy plynie prosto z FED-u

Edytowany: 2 stycznia 2012 15:27

mdtrader
0
Wysłane: 2 stycznia 2012 16:28:47
Wracajac do Zlota to ciekawe

Cytat:
Why did he (Paulson) sell GLD? Because he bet a lot on banks and banks lost 25% or 30% in value. There may have been other hedge funds in the same position. To put this correction in perspective, in 2008 gold went down, from top to bottom, by 34%. Most of that decline followed Bear Stearns. It reflected a lack of liquidity in the system.

Cytat:
I’ll give you my target for gold at the end of 2012, it’s going to be trading somewhere between $2,500 and $3,000. This correction, in other words, is a non-event. The rubber band analogy applies here, for every dollar down on gold, it will mean an extra dollar on the upside when we get the reversal.

a na srebrze jeszcze lepiej

Segueing into silver, silver is even better here. The Chinese have started to stockpile silver, sort of hidden in an announcement they made the other day. They are not going to export any silver. China is not going to export, according to their latest announcement, not even one ounce of silver.

So, if I were to target silver for the end of 2012, I’m going to be very, very conservative and say silver will finish 2012 at $60. It’s going to make new all-time highs.”

www.fourwinds10.net/siterun_da...

Wracajac do mojego wczesniejszego wpisu i tajnej pomocy FEDu dla ECB(Europy)wrzucam artykul

Tajna pomoc Fedu

Cytat:
The Fed is using what is termed a "temporary U.S. dollar liquidity swap arrangement" with the European Central Bank (ECB).

Why are the Fed and the ECB doing this? The Fed could, after all, lend directly to U.S. branches of foreign banks. It did a great deal of lending to foreign banks under various special credit facilities in the aftermath of Lehman's collapse in the fall of 2008. Or, the ECB could lend euros to banks and they could purchase dollars in foreign-exchange markets. The world is, after all, awash in dollars.

On Dec. 21 the Frankfurter Allgemeine Zeitung noted on its website that European banks took three-month credits worth $33 billion, which was financed by a swap between the ECB and the Fed. When it first came out in 2009 that the Greek government was much more heavily indebted than previously known, currency swaps reportedly arranged by Goldman Sachs were one subterfuge employed to hide its debts.

No matter the legalistic interpretation, the Fed is, working through the ECB, bailing out European banks and, indirectly, spendthrift European governments. It is difficult to count the number of things wrong with this arrangement

Third, the nontransparency of the swap arrangements is troublesome in a democracy. To his credit, Mr. Bernanke has promised more openness and better communication of the Fed's monetary policy goals. The swap arrangements are at odds with his promise. It is time for the Fed chairman to provide an honest accounting to Congress of what is going on.

no ciekawe)a BEN mowil 14 grudnia ze FED nie bedzie pomogal Europie-:)

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 2 stycznia 2012 16:46:41
warto dorzucic, zw Europa jest duzo lepiej przygotowana do problemow wysokiej ceny ropy, poniewaz w kazdym zachodnim wiekszym miescie komunikacja publiczna jest rozwinieta dobrze lub bardzo dobrze, w przeciwienstwie do miast Ameryki Polnocnej. wiele osob w duzych miastach dojezdza do pracy czy po mniejsze zakupy komunikacja publiczna i rowerami. wiele osob wrecz nie posiada auta, bo jest to zwyczajnie klopotliwe - parkowanie, oplaty, ubezpieczenia itd. rozwijaja sie tez systemy spoleczne, gdzie spora grupa osob korzysta wymiennie z jednego pojazdu - zaleznie od potrzeb od Smarta po Vito i koszt to oplata czlonkowska ponizej 10 Euro miesiecznie + koszt wyjezdzonego paliwa, czyli bez porownania do standardowej wypozyczalni. co wiecej, mozna sobie takie autko wynajac np. w Dreznie a zostawic w Bremen. chyba nawet dziala to juz pomiedzy Niemcami a ich sasiadami (za wyjatkiem tych wschodnich).
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
Edytowany: 2 stycznia 2012 16:47

Futro
0
Wpisów: 235
Wysłane: 2 stycznia 2012 17:16:24
Interesujące z tym bailoutem ze strony FEDu.

Dzisiaj ruszył KGH i banki, no zobaczy co dalej.

Gutek84
0
Wpisów: 303
Wysłane: 3 stycznia 2012 09:48:43
DAX +4% ktoś wie skąd taki strzał? PMI jakiś super nie jest przecież
Edytowany: 3 stycznia 2012 09:50

del-20160301
0
Wpisów: 1 491
Wysłane: 3 stycznia 2012 09:49:43
I to by było na tyle w kwestii efektu stycznia. Zainicjował go minister skarbu a zakończył Vincent. Ciekawe co dalej. Kto pociągnie WIG20 w górę. Co przyniesie kolejny szczyt Merkozy. Czy będzie jeszcze jedna fala spadkowa czy nie. Tyle pytań a żadnej odpowiedzi Think .

@Gutek84

Nie wiem gdzie Ty masz 4%. Ja widzę 1%.
Edytowany: 3 stycznia 2012 09:51

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 3 stycznia 2012 10:16:10
Ja mam małe pytanko czy ktokolwiek wie czy i kiedy zostanie umozone skromne 100mld greckiego długu? Mieli to uczynić na początku stycznia a tu cisza. Inna kwestia jak myślicie kiedy i w jaki sposób zostaną obniżone ratingi państw europejskich?
A z wszystkich danych napływających w ty miesiącu dla mnie będą najważniejsze te chińskie za tydzień i dwa :) coś mam wrażenie ze wszyscy anale chiny olewaja najgorsze jest ze jak ktoś pyta to mówią chiny jak zawsze jakoś sobie poradzą :)

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 3 stycznia 2012 11:13:39
Taurus,

Odpowiedzi na te pytania poznamy po ruchach na giełdzie.
W mediach o tym cicho, teraz refundujemy leki i podsumowujemy zeszłoroczny taniec z gwiazdami i X-factor.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

Kanoniers
1
Wpisów: 1 075
Wysłane: 3 stycznia 2012 11:25:56
Czy certyfikat RCCRUAOPEN na wzrost Brent jest rozliczany w dolarach ???
Nie moge nigdzie znalezc tej informacji a moze okazac sie przydatna bo pomimo tragicznej plynnosci Iran zmusza mnie do zainteresowania sie tym produktem Think

SirHoe
0
Wpisów: 708
Wysłane: 3 stycznia 2012 11:31:34
w dolarach
za bossa

del-20160301
0
Wysłane: 3 stycznia 2012 11:33:52
RCSCRAOPEN jest w dolarach (przeliczany na złotówki). O takim jak piszesz nie słyszałem.

EDIT:

Sorki myślałem że chciałeś shorta na Crude. Takiego nie ma i jest tylko ten co napisałem związany z Brent.
Edytowany: 3 stycznia 2012 11:38

doncarlos
0
Wpisów: 1 244
Wysłane: 3 stycznia 2012 11:34:09
siekoo napisał(a):
warto dorzucic, zw Europa jest duzo lepiej przygotowana do problemow wysokiej ceny ropy, poniewaz w kazdym zachodnim wiekszym miescie komunikacja publiczna jest rozwinieta dobrze lub bardzo dobrze, w przeciwienstwie do miast Ameryki Polnocnej. wiele osob w duzych miastach dojezdza do pracy czy po mniejsze zakupy komunikacja publiczna i rowerami. wiele osob wrecz nie posiada auta, bo jest to zwyczajnie klopotliwe - parkowanie, oplaty, ubezpieczenia itd. rozwijaja sie tez systemy spoleczne, gdzie spora grupa osob korzysta wymiennie z jednego pojazdu - zaleznie od potrzeb od Smarta po Vito i koszt to oplata czlonkowska ponizej 10 Euro miesiecznie + koszt wyjezdzonego paliwa, czyli bez porownania do standardowej wypozyczalni. co wiecej, mozna sobie takie autko wynajac np. w Dreznie a zostawic w Bremen. chyba nawet dziala to juz pomiedzy Niemcami a ich sasiadami (za wyjatkiem tych wschodnich).

Tja.. tylko, ze w Niemczech litr benzyny kosztuje 1,50 EURO a w USA ok 0,7 EURO.. czyli o ponad polowe mniej.. inaczej mowiac amerykanie maja nadzywyczaj niskie ceny paliw.. nawet jak ceny wzrosna u nich o 100% to nadal beda nizsze, niz te obecnie w Europie.. a jak w Europie ceny wzrosna o 50% to bedzie krach..salute co ciekawe amerykanie obecne ceny uwazaja za horendalnie wysokie..Speak to the hand w Niemczech 1,40 EURO wydaje sie mega promocja..

Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej"..
Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii..
„All animals are equal but some animals are more equal than others“
Edytowany: 3 stycznia 2012 11:37

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 3 stycznia 2012 11:42:28
Taurus80 napisał(a):
Ja mam małe pytanko czy ktokolwiek wie czy i kiedy zostanie umozone skromne 100mld greckiego długu? Mieli to uczynić na początku stycznia a tu cisza. Inna kwestia jak myślicie kiedy i w jaki sposób zostaną obniżone ratingi państw europejskich?
A z wszystkich danych napływających w ty miesiącu dla mnie będą najważniejsze te chińskie za tydzień i dwa :) coś mam wrażenie ze wszyscy anale chiny olewaja najgorsze jest ze jak ktoś pyta to mówią chiny jak zawsze jakoś sobie poradzą :)

O jakich konkretnie danych myślisz?

Kanoniers
1
Wysłane: 3 stycznia 2012 11:59:12
onochi napisał(a):
RCSCRAOPEN jest w dolarach (przeliczany na złotówki). O takim jak piszesz nie słyszałem.

EDIT:

Sorki myślałem że chciałeś shorta na Crude. Takiego nie ma i jest tylko ten co napisałem związany z Brent.

jak nie ma jak jest thumbright
Oferuje go Raiffeisen o ile pamietam i jest dostepny na pewno w e-maklerze w mBanku

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 3 stycznia 2012 12:13:20
anty_teresa napisał(a):
Taurus80 napisał(a):

Kompletnie wszystkie aby mieć obraz ich gospodarki chyba zgodzisz się ze spadek cen nieruchomosci o ponad 35% w jeden miesiąc nie wróży nic dobrego a tym bardziej wglebiajac sie w ich rynek z tego co wyczytalem sam rynek mieszkaniowki szacowany jest na 10% PKB a cala bydowlanka to podobno nawet 25% PKB pozatym patrzac logicznie jezeli peka banka nieruchomosciowa to mysle ze predzej czy poznie spowolni sprzedaz detaliczna ciekaw jestem czy chinczycy tez sprzedawali badziewia finansowe oparte na nieruchomosciach niestety tego nie znalazlem.
Patrzac jednak na prognozy anali do danych to wszystko ma spowolnic a skala spowolnienia moze przesadzic o kierunku na surowcach do tego ratingi europy i branzlowanie powietrza europejskich politykow i bomba gotowa.
Jezeli spowolnienie w chinach nie bedzie za duze to mysle ze. Obnizenie ratingow mozna bedzie potraktowac jako okazje do zaladunku.
Jednak mam wrazenie ze chinski problem moze byc duzo wiekszy niz nam sie wydaje ciekawe beda rozwiazania jakie chinscy politycy zastosuja ja osobiscie dalbym klapsa amerykanom tym bardziej ze w obliczu wlasnych problemow a?erykanie beda dalej bez opamietania szmacili chinskie rezerwy wiec po co je trzymac???

del-20160301
0
Wysłane: 3 stycznia 2012 12:21:01
Kanoniers napisał(a):

jak nie ma jak jest thumbright
Oferuje go Raiffeisen o ile pamietam i jest dostepny na pewno w e-maklerze w mBanku

Ten co napisałeś naśladuje aktualną cenę a nie odwrotność ceny chyba że nie chciałeś na spadkach ropy zarobić.
Edytowany: 3 stycznia 2012 12:23

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 3 stycznia 2012 12:29:45
Taurus80 napisał(a):
anty_teresa napisał(a):
Taurus80 napisał(a):

Kompletnie wszystkie aby mieć obraz ich gospodarki chyba zgodzisz się ze spadek cen nieruchomosci o ponad 35% w jeden miesiąc nie wróży nic dobrego a tym bardziej wglebiajac sie w ich rynek z tego co wyczytalem sam rynek mieszkaniowki szacowany jest na 10% PKB a cala bydowlanka to podobno nawet 25% PKB pozatym patrzac logicznie jezeli peka banka nieruchomosciowa to mysle ze predzej czy poznie spowolni sprzedaz detaliczna ciekaw jestem czy chinczycy tez sprzedawali badziewia finansowe oparte na nieruchomosciach niestety tego nie znalazlem.
Patrzac jednak na prognozy anali do danych to wszystko ma spowolnic a skala spowolnienia moze przesadzic o kierunku na surowcach do tego ratingi europy i branzlowanie powietrza europejskich politykow i bomba gotowa.
Jezeli spowolnienie w chinach nie bedzie za duze to mysle ze. Obnizenie ratingow mozna bedzie potraktowac jako okazje do zaladunku.
Jednak mam wrazenie ze chinski problem moze byc duzo wiekszy niz nam sie wydaje ciekawe beda rozwiazania jakie chinscy politycy zastosuja ja osobiscie dalbym klapsa amerykanom tym bardziej ze w obliczu wlasnych problemow a?erykanie beda dalej bez opamietania szmacili chinskie rezerwy wiec po co je trzymac???

Z pewnością istnieje problem nieruchomości, ale jak sam podajesz to nie budowlanka jest motorem napędowym gospodarki, a eksport. Jeśli mieszkaniówka to 10% PKB, to nawet jak spadnie jeszcze o 50%, to będzie to raptem 5%PKB, a więc chiny nadal pozostaną w fazie wzrostowej.

Kanoniers
1
Wysłane: 3 stycznia 2012 12:29:56
@onochi

oczywiscie ze chodzilo mi o wzrosty a nie spadki bo chyba w obliczu obecnej sytuacji nie ma co do tego watpliwosci ?!

Coraz ciekawiej to wszystko wyglada i problemow nie ubywa a jest ich coraz wiecej co wraz z uciekajacym czasem moze oznaczac ze moja prognoza o zdecydowanym przebiciu dolkow z 2009 moze sie jeszcze zrealizowac nawet w tym roku Think

Moje zdanie co do konfiktu jest takie ze Obama bedzie chcial wykorzystac ten fakt do pokazania swojej sily co moze byc jedyna okazja przed wyborami bo raczej gospodarka nie poszpanuje Shame on you

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

462 463 464 465 466

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,794 sek.

icjgagjn
gsfwtmfj
opavnuhw
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
wnewvwdc
mdhwsmvh
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat