PARTNER SERWISU
vggmmlwy
6 7 8 9
tomold
0
Wpisów: 12
Wysłane: 8 listopada 2011 13:35:33 przy kursie: 0,18 zł
a ja myślę że masz częściowo rację, z tym że uważam że prezes coś nabroił w spółce czy na kursie nie ważne, ale na to mi wygląda.bo jak wytłumaczyć spadek na jednej sesji z 17gr na 10 gr jak zagrywką spekulacyjną?widziałem wtedy jak ktoś się przymierzał z limitem 10 gr do uwalenia kursu.kto mógł mieć tyle akcji aby wykonać zrzutkę?tu ktoś przegiął pałę.a te zakupy to raczej próba ratowania swojej d....w oczach innych , a nie obrona przed np wrogim przejęciem.tak myślę.
a co ośrodka to obiło mi się o uszy że prezes nie bardzo tym się interesował stąd ta obsuwa i to też jest dziwne prawda?chce uruchomić kolejny ośrodek tak twierdzi , a nic nie zrobił w tym temacie, czy to normalne w spółce na tzw dorobku?
brak zawiadomienia o manipulacji kursem też jest zastanawiający w świetle oświadczenia że to zrobi, bo na pewno tego nie zrobił.

tahme
0
Wpisów: 111
Wysłane: 8 listopada 2011 16:02:14 przy kursie: 0,18 zł
hm, Twoje informacje wskazywałyby więc, że to kolejny właściciel, który miał na celu sprzedanie po korzystnej - dla siebie - cenie biznesu, który wprowadził na NC, bez liczenia się z małymi akcjonariuszami... to z kolei niestety może oznaczać, że pokisimy się na obecnym poziomie przynajmniej do grudniowej zmiany władzy

Sinuhe
0
Wpisów: 121
Wysłane: 9 listopada 2011 18:35:25 przy kursie: 0,18 zł
piotrch napisał(a):
... Nazwiska drugiej strony umowy przedwstepnej oczywiscie nie ujawniono. Jakieś hipotezy?
Po dzisiejszych zmianach w zarządzie zdecydowanie obstawiam rodzinę Karkosików :-)

adherent
0
Wpisów: 17
Wysłane: 10 listopada 2011 10:30:23 przy kursie: 0,16 zł
Wniosek nasuwa się jeden.
Dotychczasowa strategia rozwoju spółki tak
sugestywnie przedstawiana przez największego
akcjonariusza idzie się paść Think
Co z tego my będziemy mieli, ostrzyżonego barana
czy japońskiego bukata okaże się za 2-3 lata king

foks
0
Wpisów: 1
Wysłane: 17 grudnia 2011 19:54:48 przy kursie: 0,11 zł
Poniżej komunikat który ukazał się dopiero wczoraj (16 grudnia), mimo że transakcje o których w nim mowa były wykonane do 30 listopada. Bardzo długo szła ta wiadomość! Czyżby coś złego działo się w spółce ?

SERENITY: Informacja
Zarząd Spółki SERENITY S.A. z siedzibą w Gdańsku podaje do publicznej wiadomości, iż w dniu 15 grudnia br. otrzymał zawiadomienie od osoby zobowiązanej, tj. członka Zarządu Serenity S.A. - Pana Dawida Karkosika o tym, iż osoba z nim powiązana w rozumieniu art. 160 ust.2 pkt 4a) ustawy z dnia 29 lipca 2005 roku o obrocie instrumentami finansowymi, tj. mLife Sp. z o.o., w wyniku transakcji zawartych do dnia 30 listopada 2011 roku nabyła 20.000.000 akcji stanowiących 4,80 % kapitału zakładowego Spółki SERENITY S.A. i ogółu-głosów na Walnym Zgromadzeniu.

piotrch
0
Wpisów: 808
Wysłane: 20 grudnia 2011 18:02:26 przy kursie: 0,09 zł
Witam,
Kurs spółki osiąga nowe minima, ja zaś z tego powodu postanowiłem poniekąd podzielic sie swoimi refleksjami na temat tej spółki.

Najprościej rzecz ujmując - mocno odradzam wchodzenie w tą inwestycje, chyba że ktoś lubi takie atrakcje jak siadanie do stołu z szulerami pokroju patrowicza.

Swoje przemyślenia opieram na 2 podstawach. Pierwsza - natury fundamentalnej (a ściślej - wskaźnikowej), druga - natury składu akcjonariatu.

AD.1 - Spółka zaniechała publikowania raportów miesiecznych. Dla mnie to przesłanka dla twierdzenia, że albo odstepują od prowadzenia dotychczasowego biznesu, albo mocno go okrajają. Regulacja narzucona emitentom obecnym na NC przez GPW miałą zwiekszyc przejrzystośc spółek, dla których z natury rzeczy kazdy miesiac funkcjonowania w biznesie jest zagrozeniem dla ich istnienia. Tu sie tą przejrzystośc intencjonalnie zaciemnia.

AD.1+2 - do zarządu wszedł Dawid Karkosik, zaś spółke opuściła rodzina Nalepów. Rodzina Nalepów, blizej lub dalej, ale uznac można że zwiazana jest od jakiegoś czasu z branżą medyczną (nota bene - Patrycja Nalepa - prezes innego ośrodka medycznego). Syn Romana nie ma natomiast (jak domniemam) pojecia o branży medycznej, w szczególności tak innowacyjnym (w sensie pomysłu, nie rozwiązań technologicznych) projekcie. To dla mnie argument przesądzający o fakcie, że spółka bardzo możliwe że odejdzie od dotychczasowej działalności.

AD.1 Jeśli spółka odejdzie od dotychczasowej działalności, to mamy 2 nieruchomości wycenione na 40 mln zł. Troche absurd.

AD.2 Metne są także okoliczności wyjścia ze spółki przez P. Nalepe. Domniemuje, że nie należało to do jego planu, by rok 2012 rozpocząc od szukania sobie nowej pracy (pośrednio wynika to także z planów, które zrelacjonował Sinuhe z WZA).

AD.2 Niepokojące są takze fakty, że zarówno Mirosław Karkosik, Dawid Karkosik jak i fundusz Allianz wzieły pakiety akcji zaraz ponizej obowiązku raportowania. Można wiec postawic teze, że mamy 3 słupy, których rolą było upchniecie (tanich?) akcji leszczynie.

Zadziwiający, i chyba w kontrze do powyższych przemyśleń jest fakt bierności pozostałych członków zarządu czy rady nadzorczej, którzy, zgodnie z komunikatami na EBI, także posiadają czesto pokaźne pakiety akcji.

Subiektywnie odnosze zaś wrażenie, że obecnie spółka jest prywatnym folwarkiem Dawida KArkosika. Swiadczy o tym nie tylko dowolnośc w komunikacji z rynkiem, ale i podejmowanych działań co do dalszej przyszłości spółki.

Dalej jednak nie do końca rozumiem, co sie w tej spółce dzieje. I chyba mnie to do końca nie interesuje.

Futro
0
Wpisów: 235
Wysłane: 20 grudnia 2011 19:50:34 przy kursie: 0,09 zł
Macie odpowiedz:

www.parkiet.com/artykul/115462...

We wrześniu 2010 r. trójmiejskie spółki zainwestowały w siebie wzajemnie 9 mln zł, podbijając kapitalizację i wartość księgową. O ważnych dla giełdowego wizerunku transakcjach nie poinformowały jednak rynku

blogi.bossa.pl/2011/12/20/taki...

piotrch
0
Wysłane: 2 stycznia 2012 11:30:36 przy kursie: 0,09 zł
Jeśli mnie pamięć nie myli, stwierdził to Roman.
A roman z tą spółką na razie ma niewiele wspólnego. Na razie to prywatny folwark dawida

GregGoldi
0
Wpisów: 375
Wysłane: 2 stycznia 2012 11:58:35 przy kursie: 0,09 zł
Masz rację to była wypowiedź Romana, ale zbieżność nazwisk nie jest przypadkowa :D i mam nadzieję że to wspólne stanowisko "rodziny". Oczywiście równie dobrze może być tak że jest to tylko tworzenie poduszki umożliwiające wyjście z nietrafionych inwestycji.

Tak czy inaczej mnie najbardziej frapuje to zawieszenie notowań przez pierwsze 35 minut.

GregGoldi
0
Wysłane: 5 stycznia 2012 18:14:49 przy kursie: 0,08 zł
Niby było wiadomo że prezes wychodzi z firmy:

gielda.onet.pl/serenity-sa-nab...

Ale czym jest NORDSTONE? No i ostatni akapit... O co w nim chodzi?

piotrch
0
Wysłane: 14 stycznia 2012 21:10:29 przy kursie: 0,05 zł
Ciekawe, że cena nie została podana.

Ciekawe jest też, że kurs właściwie, poza podbitką od 10 do 21, od 44 groszy nieprzerwanie spada.

Także odbicie kiedyś pewnie nastąpi. Biorąc pod uwage fakt, że obecny większościowy ma "w paru podmiotach" 4,99% nawet sugeruje, że to odbicie może być spektakularne. Tak...z 400%? Z 2 na 8? A może z 1 na 4? Szkoda tylko tych drobnych którym obecne akcje sie upycha.

Wyjaśniło się natomiast, że mirosław i dawid karkosikowie nie przyciągneli ze sobą romana. Zamiast tego mamy nijakiego pana smolenia. Któremu najwidoczniej nie przeszkadza, że w 2 tygodnie jego akcje straciły 50% na wartości. Pytanie tylko, czy nie przeszkadza, bo wciąż ma dziesiątki, setki albo tysiace % zysku zapasu, czy jest takim długoterminowcem, że nie zwraca na to uwagi. Warunek zamieszczony w umowie sugeruje, że nie jest jednak aż tak przywiązany do spółki.

Greg: warunek sugeruje, że do lipca ponownie może się zmienić właściciel, z powrotem na pana nalepe. Prawo odstąpienia pozwala, o ile nie obwarowane warunkami (a treść komunikatu sugeruje, że nie jest), wg. widzi mi się kupującego umowę unicestwić (tak, jakby jej nigdy nie było). Nalepa dostaje akcje i zwraca pieniądze.

Pytanie tylko po co robić takie manewry. Przypuszczam, że do lipca tymi akcjami można parę razy obrócić. Pytanie tylko, czy np. sprzedaż powyżej 1 gr i ustawienie się potem po 1 (mając w perspektywnie zwrot akcji nalepie) będzie się oplacał panu smoleniowi. Ba! Nawet nic musi skupować z rynku. Do oddania ma 210 mln. A sam ma jeszcze prawie 5% zapasu z ktorymi zrobi co zechce.

Stąd subiektywnie zalecałbym szczególną ostrożność wszystkim którzy uważają, że obecne poziomy cenowe są atrakcyjne.

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 14 stycznia 2012 23:06:59 przy kursie: 0,05 zł
Panowie,co tu się stało,że aż taki armagedon...?d'oh!

GregGoldi
0
Wysłane: 14 stycznia 2012 23:55:07 przy kursie: 0,05 zł
Właśnie o to chodzi że nikt nie wie.... Jest trzech akcjonariuszy którzy mają minimalnie poniżej 5% więc mogą z kursem robić wszystko a na dodatek zmienił się tydzień temu główny akcjonariusz.... Teorie mam dwie

Celowe podtrzymywanie paniki coby podbierać "po taniości" od ulicy

Wysypywanie w ulicę potem podbitka coby ludzie myśleli że to spełnia się moja pierwsza teoria i od nowa w dól.... Osobiście bardziej wierzę w tą drugą opcję. Do upewnienia się że się sprawdzi potrzeba Mi jeszcze jakiejś mocnej informacji wypływającej ze spółki. Informacja ta musi być spektakularna a zarazem taka z której łatwo można się wycofać. No chyba że pojawi się jakieś naprawdę mocne i poparte papierem to wtedy uwierzę w ten pierwszy scenariusz.

Sinuhe
0
Wpisów: 121
Wysłane: 15 stycznia 2012 09:50:38 przy kursie: 0,05 zł
Również obstawiam drugi z podanych przez Ciebie scenariuszy (pierwszy jest wykluczony z tego względu, że obecny poziom to wcale nie jest "po taniości", bo Smoleń ma te 210 mln akcji taniej, dużo taniej...) Co do spektakularnego infa, które również uważam za "papierowego smoka", to niedługo powinniśmy doczekać się zwołania walnego m.in. w celu uzupełnienia składu rady nadzorczej, która od ok. dwóch miesięcy liczy sobie jedynie 4 członków, a więc mniej niż wymaga tego ksh i statut. Mogę się założyć, że to "info" (czyt. przynęta, wabik, podpucha, kolejne bajki) będzie znajdowało się w projektach uchwał na walne lub w kandydaturze do RN. Ale "najlepsze" w tym wszystkim jest to, że "info" jest od co najmniej miesiąca znane wśród słupów nalepy i smolenia, więc jest to gra wyłącznie znaczonymi kartami, a nadzór ma to wszystko w... New Connect strasznie się zeszmacił, kompletne olewanie obowiązków informacyjnych przez zarząd SRT, permanentne wycieki informacji ze spółki i brak jakiejkolwiek reakcji ze strony GPW i KNF tylko to potwierdzają. Dopóki na NC nie zostanie przeprowadzona gruntowna sanacja, dopóty wkładanie tu pieniędzy nie będzie różniło się niczym od partii pokera i to rozgrywanej nawet nie w kasynie, co w opanowanej przez mendy szulerni Speak to the hand

piotrch
0
Wysłane: 15 stycznia 2012 10:45:50 przy kursie: 0,05 zł
@pop Opisze w skrócie, bazujac na własnych obserwacjach.

SRT miało byc pierwszym w polsce operatorem domów spokojnej starości i centrów rehabilitacji. Biznes poniekąd przyszłościowy, defensywny. A i prezes plany miał ambitne. Spółka wyceniana wiec była wysoko (dynamika przychodów i zysków również imponowała, choc oczywiscie daleko odstawała od giełdowej wyceny).

Na WZA latem 2011 uchwalono zdjecie lock-upów. Rzekomo po to, by prezes mógł wpuścic instytucjonalnych i "znane nazwisko giełdowe". Podmioty te miały dokapitalizowac SRT w celu budowy kolejnych ośrodków niebagatelnymi kwotami.

Problemy zaczeły sie, gdy przy gigantycznych obrotach i wzroście z 30 na 44 gr kurs w 10 minut przed koncem sesji spadł na 25 gr. Prezes miał złożyc zawiadomienie do KNF, zarzekał sie, że to ostatni raz tak tanie akcje. Chodziły głosy, że automat Allianz na wzrost 50% zareagował natychmiastową sprzedażą. Śmieszne.

Później pojawiały sie informacje o inwestorach. Allianz, Dawid Karkosik, Mirosław Karkosik, wydawałoby sie, ze jest super. Tylko czemu wszyscy dostawali 4,99%?

Nastepnie pojawiła sie inforamcja o umowie przedwstepnej. Zmieniał sie prezes i głowny akcjonariusz. No i mamy nijakiego piotra smolenia. Tylko czemu prezes ten dobrze prosperujący biznes, z którym zwiazana była właściwie cała rodzina (córka włożyła pare mln w akcje a żona była członkiem RN) tak nagle sprzedał?

Z wypowiedzi różnych użytkowników w szczególności na parkiecie rzeczywiscie wynika, że była spora grupa osób która byc moze posiadała dostep do informacji poufnych, znając rzeczywiste plany spółki i zamiary "grubych". Klasycznie wiec mamiono ludzi pozytywnymi planami, które w rzeczywistosci miały na celu tylko upychanie ludziom akcji po korzystnych dla "grubych" cenach. Utrzymywano atmosfere, że "wejdzie znane nazwisko i włoży do spółki grube miliony".

Z wypowiedzi tych, w mojej ocenie, wynika, że pewna grupa osób grała przeciwko prezesowi nalepie, który chyba nie do końca świadom był tego, co sie dzieje. Gra była prosta - wycisnąc najbardziej płynną na NC spółke od prezia i na tej płynności sporo zarobic. Nie wiem z jakiego powodu prezes sprzedał spółke, ale domyślam sie, że nie było to dobrowolne (vide - który normalny prezes wyjeżdza na wakacje bedac w trakcie dopinania najwazniejszej w zyciu transakcji? A moze został na te wakacje przymusowo wysłany?). Obecni zaś włodarze w mojej ocenie zaniechają kontynuowania obecnego biznesu SRT, zaś spadek ceny akcji na 1 gr wciąż bedzie oznaczał kapitalizacje 4,1 mln, dobrą dla spekulacyjnych podbic. Takie podbicia łatwo można by wywołac jakimś spektakularnym infem, zaś pewnie już w tym głowa karkosika i smolenia, by taka informacja sie pojawiła.

Obstawiam wiec scenariusz do lipca - dozowanie informacji o "nowym wspaniałym biznesie", nowym, niesamowitym członku RN, jego kontaktach i możliwościach itp. rynkowi - i systematyczne sypanie. Do lipca myśle, że te 20-25% akcji które mają słupy upchną. Potem odstąpienie od umowy przez smolenia i chyba... powrót nalepy.

Wszystko natomiast rozgrywa sie o cene przejecia tego pakietu 210 mln akcji. Domniemuje, że cena daleko odbiega od ceny rynkowej. Odbiegac nawet może od 1 gr za akcje, z tej racji, że cena ponizej 1 gr za akcje eliminuje ryzyko straty u nabywców, w przypadku sprzedaży akcji przez rynek.

GregGoldi
0
Wysłane: 15 stycznia 2012 11:57:54 przy kursie: 0,05 zł
Ale.. No właśnie zawsze jest jakieś ale. (Takie moje przemyślenie w obronie mojej pierwszej tezy w którą co prawda nie wierzę, ale ponieważ nikt w nią nie wierzy może się sprawdzić) Po co Nalepa miałby sprzedawać po jednym groszu gdy wtedy akcje uklepywały dno na 9-10 gr? Puściłby 20 % tego co ma, zwalił kurs do 7-8 gr (na lewej było tego sporo) i miałby swoje pieniądze a dodatkowo jeszcze 40% spółki.
Dalej też jakoś Mi się to nie składa... Przychodzi nowy właściciel, powiedzmy że ma Pół roku na zarobienie grubych pieniędzy.. Co robi? W pierwszym możliwym terminie zwołuje WZA zmienia RN i prezesa, po czym wydaje komunikat że "po okresie błędów i wypaczeń" teraz to sam miód i malina. Przez jakiś czas pompuje, potem już samo idzie w górę od czasu do czasu przypilnuje żeby szło w dobrym kierunku... Po powiedzmy 3 miesiącach ze spółki wypływa jakiś komunikat o powiedzmy "Pociągu niemieckich emerytów płacących w euro" i kurs zalicza szczyty.... Prezes upycha co ma do upchnięcia. Miesiąc potem wypływa kolejne info tym razem trochę inne: "pociąg owszem jechał ale poprzebijał koła i zawrócił" do tego prezes poprawia że "on rezygnuje bo co to za maszynista prowadził że wulkanizatora nie znalazł". Na forach krzyki " zdrada" "mordują" "Wołodyjowski gdzie jesteś jak Rzeczpospolita w potrzebie". Kurs wraca na 5gr. prezes odkupuje i oddaje Nalepie.... Możliwe????

Tymczasem od zmiany właściciela nic się nie dzieje.... Wszędzie panika a nikt nie próbuje jej uciszać. Jakoś tak dziwnie to wygląda.....

Tyle
33
Wpisów: 237
Wysłane: 15 stycznia 2012 19:38:59 przy kursie: 0,05 zł
Z góry przepraszam za lenistwo, ale nigdy ne interesowałem się podmiotem z uwagi na kosmiczną wycenę. Czy obecnie spółka posiada funkcjonujące domy starości? Wypracowany zysk z działalności operacyjnej, rozumiem, jest wynikiem prowadzenia owego domu/ów?
Edytowany: 15 stycznia 2012 19:40

adherent
0
Wpisów: 17
Wysłane: 15 stycznia 2012 22:08:49 przy kursie: 0,05 zł
Serenity nie ma żadnego domu emeryta(?).
Przychody są z usług świadczonych w jednym ośrodku rehabilitacyjnym.
Drugiego ośrodka rehabilitacji w Gdyni nie mogą/nie potrafią uruchomić.
Pomysł domy emeryta to jest świetny i przyszłościowy interes.
Niestety poprzedni zarząd ale i przyszły chyba też, nie mają doświadczenia
w takiej działalności i spółkę traktują (chyba) jako interes spekulacyjny.
Najciekawsze jest to że na utworzenie, otworzenie, przejęcie domu emeryta
nie potrzeba wcale wielkich pieniędzy. Wystarczy wejść w porozumienie
z samorządem (ami)bogatych gmin. Tylko że wtedy żaden wałek nie będzie
możliwy bo panowie z abecadła każde podejrzenie zamienią w kajdanki.
Stąd autentyczną wartość akcji Serenity możemy poznać dopiero za 2-3 lata.

GregGoldi
0
Wysłane: 15 stycznia 2012 22:43:24 przy kursie: 0,05 zł
Ma tylko jeden ośrodek rehabilitacyjny rehabilitacyjny i działkę (działki) na dom(y) seniora...

Firma w ostatnim czasie to wielki przekręt spekulacyjny... Pytanie jak to będzie wyglądać... Moim zdaniem nie ma innej możliwości poza tymi które opisałem wyżej... Oczywiście za jakiś czas może się okazać że to perełka całej giełdy i Ci co się teraz nie boją zarobią jakieś nieprawdopodobne pieniądze ale to nie ma nic wspólnego z rozważnym inwestowaniem....

tomold
0
Wpisów: 12
Wysłane: 16 stycznia 2012 11:50:37 przy kursie: 0,06 zł
do piotrach

Kto wysłałby prezesa Nalepę do Dubaju na wczasy?Najdroższy kraj na świecie.Chyba błędna teoria.
A jeśli ktoś miałby go zmusić do sprzedaży akcji, to musiałby mieć coś na niego prawda?Kto by sprzedał akcje a takich złych dla siebie warunkach?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

6 7 8 9

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,890 sek.

wpywumia
ummtjrpr
mtoczzxf
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
pgyndyxp
rpvwkjdn
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat