PARTNER SERWISU
shzixdvt
115 116 117 118 119

Giełdowy "Blog of the Frog"

darq76
0
Wpisów: 92
Wysłane: 3 lutego 2012 12:52:20
Cholera już nie mogłem edytować, sorry za kolejny wątek.
Z cyklu szybkich pytań:

Frogu, co myslicie o BCM?

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 3 lutego 2012 19:07:51
Frog napisał(a):

Za gotówkę kupiłem EMK notowaną na 2 fixach.

Lepiej uważaj Frog bo jeszcze się KNF Tobą zainteresujebinky

marcinbyko
0
Wpisów: 11
Wysłane: 3 lutego 2012 23:19:33
czesc frogu co myslisz o midasie ,czy pojdzie w przyszlym tyg.?
Podbija cene przed emisja czy zacznie juz spadac i co myslisz o nowej emisji pp po0,70gr
Zapakowalem sie polowa portwela i nie wiem co robic POMOCY
z gory dzieki

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 3 lutego 2012 23:32:13
Ludzie,no o co Wy pytacie...???
Czytam od jakiegoś czasu te pytania,ale już teraz oczy robią mi się coraz większe.No skąd Frog może wiedzieć czy Midas pójdzie,czy nie pójdzie.
Owszem,ewentualnie można wkleić wykres,ale to i tak jedynie jakaś potencjalna wskazówka,ale nigdy nie pewność...!
No nic popularność kroniki zaczęła skręcać na trochę niebezpieczny tor, bo Frog ani nie jest wróżką,ani nie jest w stanie znać tak wiele firm o które go pytacie...Speak to the hand .

Generalnie widzę,że nos Froga węszy wokół spółek technologicznych,z dodatkiem egzotycznego Helio,którego zainteresowania akurat nigdy nie rozumiałem,ale to tylko moje zdanie,inne są dosyć mocno rozwojowe.

A Midas-to typowa spekulacja,połowy portfela nigdy bym w coś tak niebliczalnego nie włożył (najwyżej 1%),na tym czymś już poległo wielu...
Edytowany: 3 lutego 2012 23:45

piotrch
0
Wpisów: 808
Wysłane: 3 lutego 2012 23:51:25
"najwyzej 1%", w portfelu przecietnego, polskiego inwestora to by było jakieś 100-150 zł. Szkoda sie schylać po te akcje, biorąc pod uwage "stresogenność" midasa.

Swoją drogą Frog masz zadziwiający dar przyciągania "nowicjuszy". Niby kontakt przez internet to tylko suche literki, a jednak..... roztaczasz wokół siebie aure mistrzabinky

kolokwialny
0
Wpisów: 130
Wysłane: 4 lutego 2012 00:59:11
marcinbyko napisał(a):
czesc frogu co myslisz o midasie ,czy pojdzie w przyszlym tyg.?
Podbija cene przed emisja czy zacznie juz spadac i co myslisz o nowej emisji pp po0,70gr
Zapakowalem sie polowa portwela i nie wiem co robic POMOCY
z gory dzieki

A co tu ma rosnąć?
Od poniedziałku raczej chyba rajd w okolice emisji. Czyli 70grosiaków?
Jak przy emisji akcji C ogłosili że będzie 1.24 to kurs spadł ni-mniej...ni-więcej w te okolice.

Jeżeli 'ga' nie próbował by ...... reszty. To zamiast emisji: 1stara akcja=1pp=4nowe-akcje po 0,70=2,80 na każde pp.
Zrobił by np.1stara akcja=1pp=2nowe akcje po 1,40,i na każde pp również wyszło by na to samo!A spółka miała by ten sam kapitał !!!
ALE... starzy i wierni posiadacze/akcjonariusze nie utracili by w tym momencie wartości wymiernej na dotychczas posiadane akcje. A przynajmniej nie w tak olbrzymiej skali-rozbieżności!

G/A liczy (być może) po prostu spekulacyjnie na kolejne zejście kursu poniżej poprzedniej emisji w której to pośrednio brał udział(1.24)?Czy to na rynku, czy też znów poprzez zapis dodatkowy!Gdyż każdy woli kupować jak najtaniej... Tym bardziej akcje które by wcześniej sam sprzedał 2razy drożej. Oczywiście jakoby...virtual-nie''gdyż te spółki dodatkowo kupował-sprzedawał by przeca sam sobielove4 Z tym że teraz w puli JUŻ 1,2miliarda więcej na celowniku. Co przy kalkulacji poprzedniej emisji, da jeszcze korzystniejszy stosunek wartości dodanej, do stanu obecnego zaangażowania.A tym bardziej jeżeli by brać FF, a stratę dotychczasowych akcjonariuszy, którzy przecież sami od siebie nic nie zakupili.I ciastka ani nie zjedli-ani go po odcięciu nie będą posiadać.Wręcz w 80% się ono zmniejszy!Natomiast muszą na kolejne ciastka wyłożyć nową GOTÓWKĘ!

Poza tym jest już tak namieszane w strukturach, że już prawie nie idzie się połapać czy to znów Cypr, czy może teraz Polkomtel,i gdzie to w danej chwili stacjonuje(akcje)king

Ja obstawiam że znów kurs zleci jak w poprzedniej emisji, a PP dojdą do kilku groszy.
Jak to mawiają:"historia lubi się powtarzać". Z tym że już bliżej temu wszystkiemu do biotona, aniżeli do czegokolwiek !!
Edytowany: 4 lutego 2012 01:20

quzyn
0
Wpisów: 8
Wysłane: 4 lutego 2012 09:34:09
Witam wszystkich :)
do tej pory tylko czytalem , ale frustracja mnie dopadla z powodu lst capital i pomyslalem, ze napisze hehe. O co chodzi? o LST chodzi ;) co myslicie o tym papierze? mam go od dwoch lat, myslalem(raczej slepo wierzylem),ze cos z tego bedzie, a na chwile obecna jest mega wtopa :). O co chodzi z ta spolka, moze ktos wie jak rozwiazac ten rebus kiszacego sie puke_l kursu na tak mizernym poziomie.Wszelkie opinie mile widziane.Pozdrowa
ps.kolego "darq76" chyba jedziemy na tym samym wozku salute

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 4 lutego 2012 09:50:46
Jeszcze kilka tygodni temu można było śmiało mówić, że to co jeszcze nie wzrosło, na 90% wzrośnie. Bo odbijało wszystko po kolei.
Teraz coraz bardziej trzeba będzie się przyglądać samym spółkom. Wybierać te, w które zechcą ładować się OFE, TFI. A być może trzeba będzie podjąć decyzję o wyjściu z rynku.

Start wzrostów też nie był po mojej myśli. Chciałem nakupić 2x więcej MDG, ale wzrosty popsuły te plany. Ponieważ zaczęło rosnąć wszystko, zrezygnowałem z fundamentalnie dobrej CKL, na rzecz spółek zdołowanych, które wg mnie miały większe pole do odbicia - ATG, DEL.

Niedługo przyjdzie czas rewizji portfela. Ale MDG raczej nie oddam. Spoglądam za to coraz przychylniejszym okiem na NC. Tam wzrostów jeszcze prawie nie było. Wiadomo, że na tamtym rynku nie będzie rosło wszystko na hurra jak na rynku głównym, więc trzeba bardziej uważać.

W międzyczasie zaangażowałem w giełdę gotówkę odłożoną na zapłatę podatku za 2011 rok. Kupiłem trochę akcji spółki z NC, ale nie napiszę nazwy. Płynność tam zerowa, a może zechcę dokupić jeszcze trochę.

Generalnie widzę u siebie większy dystans do posiadanych akcji niż jeszcze 2 lata temu. Nie mam problemów z pozbywaniem się "swoich perełek". Trochę odważniej podejmuję decyzje. Nadal niestety brak mi cierpliwości i przekonania o słuszności wyborów (vide zbyt późno rozpoczęty skup MDG).
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

piotrch
0
Wpisów: 808
Wysłane: 4 lutego 2012 23:54:12
Frog,
Patrząc na NC, jak byś zdefiniował interesującą spółke?
Wiekszośc to start-upy, rzecz sie wiec rozchodzi o "marzenia". Jedne spółki sprawiają wrażenie, że te marzenia zrealizują - te rosną. Inne to śmieci, które marzenia już sprzedały i najchetniej z NC by sie wyniosły. Ale nie jesteśmy w stanie prześwietlic każdej spółki pod katem tego, jak te prognozy/marzenia realizuje.

Na co wiec patrzysz? Branża (np. nowe technologie - fajnie, rolnictwo - kicha?)
Generowanie gotówki przez biznes?
"efektownośc" prowadzonej działalności gospodarczej? (vide rozpalanie wyobraźni przez pożądane sukcesy 11 bit czy i3d a "nuda" działalności handlowej czy rolniczej?)

del-20160301
0
Wpisów: 1 491
Wysłane: 5 lutego 2012 19:00:58
Frog napisał(a):
A być może trzeba będzie podjąć decyzję o wyjściu z rynku.

Mógłbyś to rozwinąć. Czy spodziewasz się czegoś grubszego w najbliższym czasie?

Frog
13
Wysłane: 5 lutego 2012 20:14:52
piotrch napisał(a):
Frog,
Patrząc na NC, jak byś zdefiniował interesującą spółke?

Taką, której produkty lub usługi mają realne szanse stać się czymś wybijającym się ponad przeciętność.

Follow me on Twitter

Frog
13
Wysłane: 5 lutego 2012 20:16:36
onochi napisał(a):
Frog napisał(a):

Spodziewam się cały czas niespodziewanego. Jestem po prostu gotowy na każdą ewentualność, zarówno na hossę stulecia jak i na przebicie dołków z 2009 roku.
Follow me on Twitter

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 5 lutego 2012 22:00:23
onochi napisał(a):
Frog napisał(a):

Onochi,na giełdzie trzeba poruszać się mniej/więcej wedle takiej zasady:
NA 100 LAT SIĘ SZYKUJ, ALE CO DZIEŃ ŚMIERCI SIĘ SPODZIEWAJ...!salute
Edytowany: 5 lutego 2012 22:01

bankrucik
141
Wpisów: 4 899
Wysłane: 5 lutego 2012 22:10:54
tego hasła nie znałem:-)))

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

del-20160301
0
Wpisów: 1 491
Wysłane: 6 lutego 2012 09:56:22
pop napisał(a):

NA 100 LAT SIĘ SZYKUJ, ALE CO DZIEŃ ŚMIERCI SIĘ SPODZIEWAJ...!salute

Dobrze powiedziane. Swoją drogą mamy ciekawą sytuację. SP500 dobija do 1350. Chodzą plotki że Grecja zbankrutuje. Jeśli Usiaki wyrysują podwójny szczyt to będzie słabo. Zresztą zaczynam zauważać, że coraz częściej postępuje według zasad Buffeta: Drżyj gdy inni są zachłanni. Bądź zachłanny, gdy inni drżą. Im bardziej cieszycie się ze wzrostów tym mocniej trzymam palec na enterze. Może urlop od GPW mi się przyda Think .
Edytowany: 6 lutego 2012 10:00

Frog
13
Wysłane: 6 lutego 2012 18:03:15
Wybrałem 2 spółki z NC do zainwestowania. Ze skandalicznie niską płynnością. Ale zyskowne i mają jakieś tam szanse stać się "modne". A przynajmniej tak mi się wydaje.
Sprzedałem więc Delko aby mieć gotówkę na ich zakup. Jak widać po końcówce notowań na DEL, był to błąd. Nie ma jednak co płakać nad rozlanym mlekiem. Trzeba walczyć dalej. Zobaczymy jak mi pójdzie na zakupach.

Follow me on Twitter

kolokwialny
0
Wysłane: 6 lutego 2012 18:27:35
Frogu, uwielbiam takie rebusy:)

Wymienie kilka spółek na liście,napisz czy chociaż z jedną trafiłem?

Hydrapress?
Domenomania?
Psw capital?
I3d?
Ventureincubator?

Rzuć jakiś trop,będzie ciekawiej:))
Osobiście lubię NC bo to jedna wielka niewiadoma3some
Edytowany: 6 lutego 2012 18:28

Frog
13
Wysłane: 6 lutego 2012 18:35:17
Tu nie chodzi o lubienie czy nie lubienie danego rynku.
W tym całym syfie (tak, mówię o NC), są naprawdę fajne spółki. Zdołowane przez grawitację całego NCINDEX.
Spójrz na porównanie SWIG80 i NC:
stooq.pl/q/?s=ncindex&d=20...

Rynek główny już trochę "odpalił", a NC dopiero zaczyna. Dlatego przesuwam tam kapitał. Wzrośnie pewnie tu i tu, ale większe zyski węszę na "perełce Sobola".
Follow me on Twitter

kolokwialny
0
Wysłane: 6 lutego 2012 23:34:35
No to prawda... 95% NC to tak zwane "potworki". Tu Pan S powpuszczał takie kwiatki że ho ho...
No ale liczy się kasa! Im więcej "premier" na NC , tym i stricte GPW jako spółka na tym zarabia. I się kręcipuke_l . A że cały spektakl przypomina już tylko tragikomedię... Takie życie (w tym dobrobycie)

Zapytałem się Ciebie ,czy któraś ze spółek jakie wymieniłem "jest" w Twoim kręgu zainteresowania. Gdyż mnie to po prostu ciekawi. Ale zauważyłem że Ty dobrze ostatnio wychodzisz na spółkach, że tak powiem "mało populistycznych". Znalezionych w komforcie ciszy, i jeszcze Świeżaków, bez przypisanych stereotypów.

Sam się również zastanawiam, czy co po niektóre spółki z NC, to nie były tylko "jednorazowo" podciągane SUPER WYNIKI, i na tej kanwie przylgnęły właśnie do miana rzekomych "rakiet NC",Zauważyłem taką zależność, że mimo raz czy dwa razy podanych super wynikach. Brakuje na NC podawania akcjonariuszom podstawowych danych. Takich jak C/WK , C/Z , czy nawet FF i aktualnego akcjonariatu. Spółka buja się po takiej reklamie np.rok czy dwa. A wszyscy zachwyceni, nadal uważają ją za rakietę... Mimo że konkretów o zarabianiu i konstrukcji fundamentalnej BRAK?
A jak wiadomo wszyscy nie mogą zarobić.

NewConnect jest dlatego równie ciekawy, co niebezpieczny!
Do tej pory nie jestem w stanie zrozumieć tych jedno-dwu sesyjnych opałów po 100%??? I kto to sponsoruje w trybie "hurtowym"?
Edytowany: 6 lutego 2012 23:40

darq76
0
Wpisów: 92
Wysłane: 7 lutego 2012 09:30:39
No i chyba sie doczekalem na LST Capital, spółka zdołowana i w uśpieniu, zaczyna mi się budzić powoli do życia na wysokich obrotach :-)hello1

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

115 116 117 118 119

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,672 sek.

zibphjha
vewopbel
akboxzok
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
mebixfhv
cjdrqipr
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat