0 Dołączył: 2009-02-21 Wpisów: 5 068
Wysłane:
4 marca 2012 18:52:47
przy kursie: 2,63 zł
irfy napisał(a):Ta akurat teoria spiskowa jest zbyt fantastyczna nawet jak na tę firmę:)...... Irfy - czy ja wiem czy zbyt fantastyczna. Dla takiego zwolennika teori spiskowych jak ja - jak znalazł:) Powiązania, układy i znajomości w "służbach" niezaprzeczalne (niestety, nie tylko jednego Rysia z branży naftowej), podobnie jak Ruski interes w tym, byśmy tu zbyt wiele wolności energetycznej nie mieli.
Edytowany: 4 marca 2012 18:53
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
4 marca 2012 19:50:40
przy kursie: 2,63 zł
Cytat:tygodnik „Wprost” ujawnił nagrania, podobno pochodzące z podsłuchu telefonicznego Ryszarda Krauzego, z których miało wynikać, że pola naftowe, które miała eksploatować spółka PETROLINVEST, należały do Federalnej Służby Bezpieczeństwa Federacji Rosyjskiej (FSB): „Pamiętaj, że te pola są od federalnych” zabawny tekst. dziennikarzom tego czasopisma wszystko, niczym Jasiowi, z jednym się kojarzy. dla nich przymiotnik "federalny" jest synonimem "służby bezpieczeństwa". a słowo to służy do określania zasięgu, kompetencji itd.. dla mnie równie dobrze mogło to brzmieć tak: "pamiętaj, że te pola są od federalnych", w domyśle - "więc niechaj regionalni nie podskakują". ale wtedy to żadna sensacja przy okazji wykres. pozbawiony linii, średnich i temu podobnych, nieistotnych dupereli. jedyny wskaźnik, który warto stosować na tej spółce, to AD. a ten, pikując nieustannie, zamierza dostać się do jądra ziemi przed inżynierami z Kazachstanu.  kliknij, aby powiększyć
|
|
0 Dołączył: 2009-09-09 Wpisów: 37
Wysłane:
6 marca 2012 12:05:06
przy kursie: 2,37 zł
Kolejny raz spadłem z krzesła, piszę do Was z poziomu podłogi: Rozliczamy Petrolinvest ze złożonych obietnicCytat:Żadna koncesja nie umożliwia prowadzenia prac wiertniczych – informują „Parkiet" przedstawiciele resortu środowiska. Aby móc wykonywać prace wiertnicze, trzeba więc zmienić koncesję w zakresie możliwości wykonywania prac wiertniczych oraz przedłużenia koncesji. dokładamy art. 286 KK Art. 286. § 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8. i cytując Prezesa: Petrolivest - pierwsze wiercenia w poszukiwaniu gazu łupkowego w Polsce ruszą w 2012 r. - prezesCytat:Pierwsze wiercenia Petrolinvestu w poszukiwaniu gazu łupkowego w Polsce ruszą w 2012 r. - poinformował "Parkiet" Bertrand Le Guern, prezes spółki.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-04-09 Wpisów: 1 143
Wysłane:
6 marca 2012 14:15:45
przy kursie: 2,37 zł
Nie da rady pociągnąć ich z artykułu 286 kk. Sam przez jakiś czas, zupełnie hobbystycznie ale dosyć wnikliwie studiowałem formę każdej wypowiedzi tamtejszych decydentów właśnie pod kątem "przyszycia" im dwieście osiemdziesiątki szóstki i poniosłem sromotnę klęskę. Oczywiście zabawne byłoby ujrzeć szanownego prezesa w dybach, ale nic z tego. On powiedział tak: " Poprzez spółki, w których posiadamy udziały, kontrolujemy obecnie 13 koncesji na poszukiwania gazu łupkowego w Polsce. Jestem przekonany, że pierwsze wiercenia ruszą w 2012 r." I tak za każdym razem. "Jestem przekonany", "prawdopodobnie wkrótce", "mamy nadzieję że", "być może już w w tym roku", "planujemy odwierty". Żadnych konkretów, same gdybania i "byćmożenia". Nikt też nigdy nie powiedział o pewności co do wzrostów, zawsze tylko o "potencjale". Wybronią się nawet bez adwokata. Tutaj nie da się w zasadzie zrobić już nic. Możliwość zablokowania tej farsy miał KNF, jakieś dwa, trzy lata temu, kiedy zaczęło stawać się jasne, że nic z tego biznesu nie będzie. Wystarczyło nie dopuścić kolejnej emisji do obrotu. Zabrakło jednak odwagi albo chęci. Teraz więc muszą ciągnąć to dalej i udawać ślepych, głuchych bądź niedorozwiniętych. Gdyby bowiem któraś z kolejnych emisji została niedopuszczona, zaczęłyby padać kłopotliwe pytania - dlaczego akurat ta? Co skłoniło szacowne grona do działania akurat w tym momencie? Ponadto włodarze spółki, na czele z Wielkim Drukarzem mogliby podnieść larum, że oto państwo walczy z jednostką i wspaniały, perspektywiczny biznes jest na naszych oczach zarzynany przez wraże organy, w przeddzień odkrycia gigantycznych złóż ropy. Na dzień dzisiejszy można więc jedynie czekać, aż cały ten cyrk doszczętnie się zbiotonizuje, wyparuje jakakolwiek płynność i wszyscy, poza stratnymi po prostu o tym biznesie zapomną, tak samo jak zapomnieli o Biotonie:)
|
|
PREMIUM
49 Grupa: Zespół StockWatch.pl
|
|
1 Dołączył: 2011-01-06 Wpisów: 371
|
|
153 Dołączył: 2011-10-30 Wpisów: 1 886
Wysłane:
12 marca 2012 21:55:37
przy kursie: 2,31 zł
@ BigLot Po takim info nie odpaliło? Petrolinvest chce w maju wiercić z Totalem
A ja chcę wiercić ze Schlumbergerem! I nawet wiertarkę sobie kupiłem, zeby wiercić. Taką firmy Toya, za 80 pln, bo Bosch za drogi i za dużo musiałbym zainwestować w te wiercenia. A ja przecież tak naprawdę chcę tylko opchnąć emisję akcji serii Y o cenie nominalnej 3 zł, bo już w planach emisja akcji serii Z z nominalną 2 zł. Obie emisje skierowane będą do wujka Kazika, ktory je obejmie, a potem opyli na wtórnym po 1,5 zł zaraz po tym, jak tylko wydam komunikat, że chcę wiercić razem ze Schlumbergerem. I żeby mnie nikt nie oskarżył,że kłamię, to nakleję na wiertarkę naklejkę z logo firmy Schlumberger, wtedy będę wiercił ze Schlumbergerem, prawda? A jakby się to nie podobało, to zawsze mogę powiedzieć, że proponowałem im i nawet podjąłem działania marketingowe ( naklejka na wiertarkę)a oni mi odmówili współpracy. Ale przecież chciałem, co nie? No chyba mi wierzycie? A jak wierzycie, to kupcie akcje serii Y, sprzedawane przez wujka Kazika po 1,5 zł na wtórnym. Pospieszcie się, bo drożej juz nie będzie! Emisję serii Z wujek Kazek będzie opychał na wtórnym po 1,2 zł! "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
0 Dołączył: 2010-08-22 Wpisów: 431
Wysłane:
12 marca 2012 23:58:49
przy kursie: 2,31 zł
Obaj Panowie jesteście nie na czasie. BigLot: Premier Pawlak poprawił nieprecyzyjne dane Głównego Geologa i jednak prognozuje Eldorado. Szutnik: emisje X, Y i Z byly daawno temu. Teraz jesteśmy z powrotem na samym początku alfabetu i przerabiamy od początku. Niezauważenie minął rok od tego pamietnego dnia, kiedy okazało się, że ropa jest tuż-tuż. www.pb.pl/2361027,11145,petrol...Jakoś nikt nie świętował pierwszego lutego rocznicy tego wiekopomnego sukcesu. Ale ruchy z ostatnich dni pozwalają mi podejrzewać, że już niebawem nikomu nie znany fundusz private equity z siedzibą w Nikozji, ogłosi, że przekroczył 5% - po czym po tygodniu odsprzeda stronie trzeciej większość z owych 5% i zejdzie poniżej progu...
|
|
0 Dołączył: 2009-02-21 Wpisów: 5 068
Wysłane:
13 marca 2012 11:25:06
przy kursie: 2,35 zł
Tymczasem inny znany podmiot rodem z Nikozji - Masakraszi - ponownie zmniejszył zaangażowanie w ten intratny interes. www.stockwatch.pl/komunikaty-s...
|
|
0 Dołączył: 2011-06-05 Wpisów: 520
Wysłane:
13 marca 2012 12:32:19
ostatnio cos Rysiowi pod gorke ciagle chyba robia, wychodzi na to, ze UE nie pozwoli na konwersje koncesji poszukiwawczych na wydobywcze, mozliwe ze beda musialy odbyc sie nowe przetargi www.bankier.pl/wiadomosc/Prawo...Cytat: ... ...kwestie uzyskiwania koncesji wydobywczych regulują obecnie funkcjonujące przepisy Prawa górniczego i geologicznego, które weszły w życie w 2012 roku. "Branża oczekuje, że rozwiązania prawne tej ustawy będą obwiązywały w czasie, gdy wejdą w fazę produkcyjną. Chodzi im o prawo pierwszeństwa dla firm - które uzyskały koncesje poszukiwawczo-rozpoznawczą i dotarły do surowca - na eksploatację złóż. Prawo pierwszeństwa wyłącza tryb przetargowy. To słuszne rozwiązania, bo podmioty, które inwestują miliony dolarów w poszukiwania, mogą liczyć na eksploatację, jeśli odnajdą gaz" - zaznaczył.
Jak powiedział, zapisy polskiej ustawy zostały zakwestionowane przez Komisję Europejską, która twierdzi, że doszło do nieprawidłowej implementacji tzw. dyrektywy węglowodorowej. "Zdaniem KE, zapisy polskiej ustawy naruszają swobodę konkurencji przy ubieganiu się o koncesje wydobywcze. ..
|
|
|
|
Wysłane:
13 marca 2012 12:58:52
@mdd Oj tam. Nie sądzę żeby ta wiadomość w jakikolwiek sposób go ruszyła. Jedynym organem zdolnym odebrać Wielkiemu Drukarzowi "koncesję wydobywczą" jest KNF, która tego nie zrobi. Myślę więc, że śpi on sobie spokojnie, zasłużonym snem sprawiedliwego. Interesujące jest tu w zasadzie już tylko to, w jaki sposób będą to dalej rozgrywać. Z jednej strony pozyskiwanie co kwartał kilkudziesięciu milionów PLN bez prowadzenia jakiejkolwiej dochodowej działalności operacyjnej to imponujące osiągnięcie i niejedna firma by tak chciała, z drugiej jednak widać, że rynek jest już na granicy wytrzymałości. Widać to było wczoraj, kiedy "ktoś" sypnął był akcjami, wcale nie tak znowu bogato, a kurs walnął z miejsca o prawie 7%. Jeszcze z pięć czy sześć takich podsypań i mamy złotówkę, a moim zdaniem jest to niezwykle ważny psychologiczny poziom. Epicki wręcz jak na firmę nie znajdującą się w upadłości likwidacyjnej. Może się nawet zdarzyć, że pichcone w tajemnicy "wspaniałe info", pewnie na temat współpracy z Totalem na Koblandach (na jakimś złożu - krasnoludku) może nie przynieść zamierzonego efektu (to znaczy ci, co powinni nie zdążą wszystkiego wysypać). Zobaczymy.
|
|
Wysłane:
13 marca 2012 13:32:22
najlepsze jest to, ze Rysiu sypie w rynek ile sie da jednoczesnie zwiekszajac zaangazowanie ot takie perpetum mobile, im wiecej sprzedaje tym wiecej ma
Edytowany: 13 marca 2012 13:32
|
|
Wysłane:
13 marca 2012 22:27:18
no i wykrakalem... www.petrolinvest.pl/index.php?...Cytat:Zarząd spółki PETROLINVEST S.A. z siedzibą w Gdyni („Spółka”, „Petrolinvest”), informuje, że w dniu 13 marca 2012 roku Spółka otrzymała zawiadomienie Masashi Holdings Limited z siedzibą w Nikozji na Cyprze („Masashi”) z dnia 12 marca 2012 roku o zmniejszeniu posiadanego przez Masashi procentowego udziału w kapitale zakładowym i w ogólnej liczbie głosów w Petrolinvest o około 1,17 %, tj. poniżej 10 % ogólnej liczby głosów. Zgodnie z otrzymanym zawiadomieniem, zmniejszenie to nastąpiło w wyniku sprzedaży przez Masashi w dniu 6 marca 2012 roku na rynku regulowanym Giełdy Papierów Wartościowych S.A. w Warszawie w drodze transakcji pakietowej łącznie 1.500.000 sztuk akcji Petrolinvest.
|
|
0 Dołączył: 2008-12-13 Wpisów: 76
Wysłane:
21 marca 2012 22:03:27
przy kursie: 2,29 zł
No i kolejne info podcinające skrzydełka Ryśkowi - audytor zauważył - cytat: "170 mln zł wykazywanych aktywów nie ma pokrycia w dokumentach". www.parkiet.com/artykul/7,1216...
|
|
0 Dołączył: 2009-08-11 Wpisów: 444
Wysłane:
29 marca 2012 18:57:09
przy kursie: 2,03 zł
Nawet nie chcę myśleć co będzie się działo jak przekopie 2 zł ... , kiedyś barierą psychologiczną było okrągłe 10 zł a teraz ?
[*** usunięto niemerytoryczne zdanie ***]
Edytowany: 29 marca 2012 22:00
|
|
14 Dołączył: 2010-10-19 Wpisów: 301
Wysłane:
29 marca 2012 19:53:41
a cóż ma się dziać? będzie to samo co do tej pory: równia pochyła i prosta droga do biotonizacji spółki. OIL połamał już tyle barier psychologicznych, że z 2,00 nie powinien mieć kłopotów. dopiero przy 1 PLN może potrwać dłużej zabawa, ale zakładam, że w ciągu max pół roku i ten poziom się podda sile podaży.
przypominam także, że na koniec marca przypadały do spłaty milionowe (chyba nawet z przedrostkiem wielo) raty kredytów. ciekawe, czy dostaną prolongatę spłat...
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
29 marca 2012 20:50:50
Johnny Bravo napisał(a):przypominam także, że na koniec marca przypadały do spłaty milionowe (chyba nawet z przedrostkiem wielo) raty kredytów. ciekawe, czy dostaną prolongatę spłat... Oj tam się czepiasz, sprzedadzą ropę, to spłacą, a ropa przecież tuż-tuż... p.s.No i te łupki (a oni w końcu nie głupki...  ).
Edytowany: 29 marca 2012 20:53
|
|
Wysłane:
29 marca 2012 21:18:54
szamot-kb napisał(a):Nawet nie chcę myśleć co będzie się działo jak przekopie 2 zł ... , kiedyś barierą psychologiczną było okrągłe 10 zł a teraz ?
Nic się nie stanie. Pod warunkiem, że Masaschi albo inny podmiot posiadający spore ilości akcji nie będzie nimi sypał bez opamiętania. Dzisiejszy wolumen to około 2 milionów akcji. Sądzę, że właśnie wypchnięta została ta ostatnia, bodaj przedwczorajsza pakietówka. Skoro więc ok. 2 milionów akcji każdorazowo zbija kurs o mniej więcej 7%, można dosyć łatwo wyliczyć co się stanie, jeśli największy akcjonariusz będzie próbował pozbyć się 56 milionów. Oczywiście po drodze penie będą jakieś "pozytywne infa" bądź próby podciągnięcia kursu, ale w końcowym rozrachunku wyjdzie na jedno. Na szczęście dla nich samych drobni akcjonariusze nie są w stanie znacząco wpłynąć na obniżenie się kursu. Mogą go podpompować, nawet sporo, do czego dochodziło już tutaj wielokrotnie, ale nigdy go nie zdołują. Powód jest prosty - większość obecnych (a pewnie i przeszłych) amatorów błyskawicznego naftowego bogactwa prawdopodobnie nie stawia stop lossów. Dzieki temu ci stratni o 5, 10 czy nawet 20% nie kwapią się ze sprzedażą bo "a nuż odbije?", zaś cała reszta nie sprzedaje, "bo już się nie opłaca, a kiedyś przecież odbije!". W ten sposób coraz to nowe rzesze marzycieli pozostają z drukowanymi w tempie geometrycznym, coraz bardziej bezwartościowymi papierami, umożliwiając rozgrywającym kolejne, coraz większe emisje. I tak dalej, aż do groszówek. Chyba że wcześniej dojdzie do bankructwa, co też jest możliwe. Co tu bowiem mamy? Gigantyczne zadłużenie. Jest prawdopodobne, choć nie pewne, że jeszcze tym razem uda się spłacić banki, bądź wycyganić od nich jakąś krótką prolongatę terminu spłaty. Co dalej? Spółka jest bez grosza, nie posiada też jakichkolwiek pozaemisyjnyh źródeł dochodów, ani zabezpieczeń dla potencjalnych pożyczkodawców. Będzie więc musiała, zgodnie z zapowiedzią prezesa ponownie "nabyć aktywa o znacznym potencjale wzrostowym", bo inaczej nie starczy nawet na pensje dla sprzątaczek. Wcale nie zdziwiłbym się, gdyby tym razem weszli w posiadanie wiejskiego wychodka, "o wysokim prawdopodobieństwie występowania poważnych złóż metanu", bo niedługo nawet pół miliona na jakieś bezwartościowe koncesje poszukiwawcze pod Górną Bzdziną może być zbyt trudne do skombinowania. Takie nabycie sraczyka, przekształconego na potrzeby chwili w jakiś "Bio Design 2012", lub coś w tym duchu, za... dajmy na to 80 milionów nowych akcji pozwoli spółce na dalszą wegetację. I to wszystko, tak jakby. Nikt już nie zrzuci się na infrastrukturę wydobywczą, przy założeniu, że mieliby co wydobywać (w co ja osobiście nie wierzę, wg mnie mają figę z makiem), gdyż firma jest wręcz legendarnie niewiarygodna. W chwili obecnej ciekawa jest jedynie sytuacja krótkoterminowa. Można więc liczyć na niewielkie odbicie pod "spłacenie" bądź "prolongatę". Ale nabywania i tak nie polecam, szkoda zachodu. Są fajniejsze spółki:)
|
|
PREMIUM
49 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
30 marca 2012 08:02:06
Petrolinvest na rekordowo niskim poziomie - analiza techniczna w piątkowym Wykresie dnia.  kliknij, aby powiększyćSzczegółowe omówienie w serwisie Wiadomości SW: www.stockwatch.pl/wiadomosci/w...Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą
|
|
0 Dołączył: 2010-11-22 Wpisów: 25
Wysłane:
30 marca 2012 08:46:14
można to skwitować jednym obrazkiem  kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 30 marca 2012 08:48
|
|