0 Dołączył: 2009-01-16 Wpisów: 41
Wysłane:
29 marca 2012 14:13:42
przy kursie: 16,70 zł
onochi napisał(a):Jerudong byłoby fajną alternatywą, ale czy jest tam coś co się nadaje jeszcze na komercyjne wydobycie? To pola po Shellu. Myślisz, że oddaliby za darmo gdyby tam było dużo ropy. Wątpię w to.
Wydaje mi sie ze Jerudong zostalo opuszczone z przyczyn politycznych w latach 60, (no i techniki wydobycia poszly od tego czasu znaczaco do przodu) a nie zostalo oddane za darmo z powodu braku zasobow... Z drugiej strony gdyby bylo tam cos wartosciowego pewnie prace byly by tam intensywniejsze...
|
|
0 Dołączył: 2010-09-29 Wpisów: 1 491
Wysłane:
29 marca 2012 14:18:03
@Michalbod Tak było. Bardziej myślałem o tym, że gdyby tam było duże złoże to Shell by się sam po tą koncesję zgłosił. @Krzysiek9 Pytanie jak na bankierze  . Co dalej tego nie wie nikt. Jedno jest pewne. Przemieliło się 16 milionów akcji. Sypali wszyscy ostro, ale ktoś się ustawił na poziomie 1,7-1,72 od rana i je odebrał. Jak teraz się nie ujawni nikt powyżej 5% to nie wiem kiedy miałby to zrobić. Można by powiedzieć że ktoś sprzedał i ktoś kupił, ale wolumen za duży na drobnych. Nawet po fiasku w grudniu nie było takiej realizacji zysków. Zobaczymy czy w następnych dniach akcje będą równie chętnie odkupowane.
Edytowany: 29 marca 2012 14:22
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
29 marca 2012 14:38:00
onochi napisał(a):Pytanie jak na bankierze . Co dalej tego nie wie nikt. Jedno jest pewne. Przemieliło się 16 milionów akcji. Sypali wszyscy ostro, ale ktoś się ustawił na poziomie 1,7-1,72 od rana i je odebrał. Jak teraz się nie ujawni nikt powyżej 5% to nie wiem kiedy miałby to zrobić. Można by powiedzieć że ktoś sprzedał i ktoś kupił, ale wolumen za duży na drobnych. Nawet po fiasku w grudniu nie było takiej realizacji zysków. Zobaczymy czy w następnych dniach akcje będą równie chętnie odkupowane. Onochi,nie ma się co zastanawiać-spójrz technicznie, sprawa w zasadzie jest jasna,choć ostateczne zdanie będziemy znać na koniec sesji(czy zamną lukę,czy nie)...
|
|
|
|
0 Dołączył: 2011-06-19 Wpisów: 1 472
Wysłane:
29 marca 2012 14:51:54
zabapinkfloyd napisał(a):Rozumiem że jeden kontrakt opiera się o 1000 akcji KOV.
CZYLI aby kupić 1 kontrakt KOV czyli zając na nim pozycję długą powiedzmy przy kursie 1.70 potrzebne będą nam środki w wysokości 1.70 razy 1000 akcji czyli 1700 zł + prowizja i + potrzebne zabezpieczenia.
CZY TO CO NAPISAŁEM JEST PRAWDĄ ??? Dlaczego krzyczysz? Nie, nie jest prawdą. Kontrakt na KOV to, jak sama nazwa wskazuje, instrument pochodny z dźwignią finansową. Tysiąc razy kurs akcji to jego wartość. Natomiast do otwarcia pozycji potrzebne jest tylko wniesienie depozytu. Ostateczna wartość depozytu określana jest przez biuro maklerskie i wyliczana jest względem kursu zamknięcia. Biura mogą go różnie wyliczać (mnożnikowo, według MPKR albo według SPAN, przy czym chyba żadne biuro nie korzysta jeszcze ze SPAN). Inny może być też depozyt potrzebny do otwarcia otwarcia pozycji (depozyt wstępny), a inny dla jej utrzymania (depozyt właściwy). Generalnie depozyt potrzebny do otwarcia jednego takiego kontraktu na KOV wyniesie około 300 zł.
|
|
Wysłane:
29 marca 2012 15:06:22
pop napisał(a):Onochi,nie ma się co zastanawiać-spójrz technicznie, sprawa w zasadzie jest jasna,choć ostateczne zdanie będziemy znać na koniec sesji(czy zamną lukę,czy nie)... A jakie mamy możliwości? Co się stanie jak nie zamkną albo zamkną?
|
|
Wysłane:
29 marca 2012 15:07:41
rabbit napisał(a):wapkil napisał(a):Tak z ciekawości, czy wiadomo ile KOV ostatecznie kosztowała ta niewykorzystana opcja? W raporcie rocznym widnieje kwota coś ponad milion USD. Widziałem. Kwota ponad milion USD to koszt za sam 2011r. (czyli chyba za przygotowanie tej opcji i jeden miesiąc, grudzień, jej obowiązywania). Nie wiem też, czy w 2012 były jakieś inne związane z tą opcją koszty. Poza tym w raporcie widnieje informacja, że odsetki od finansowania pomostowego są uzależnione od wykonania opcji, ale jest też kwota 19 mln. USD kosztów dodatkowych ,,głównie związanych z finansowaniem pomostowym udzielonym przez KI''. Nie wiem czy i w jakiej części, te koszty dodatkowe muszą być przez KOV pokryte. rabbit napisał(a):Możesz sobie poszukać. Mogę, nawet przez chwilę szukałem, ale informacje podawane przez KOV, które znalazłem na temat tej umowy są dla mnie tak mało konkretne, że nie umiem niczego z nich wywnioskować. Myślałem, że może piszący w tym wątku akcjonariusze się tym interesowali i wiedzą coś więcej.
Edytowany: 29 marca 2012 15:11
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
29 marca 2012 15:16:25
onochi napisał(a):pop napisał(a):Onochi,nie ma się co zastanawiać-spójrz technicznie, sprawa w zasadzie jest jasna,choć ostateczne zdanie będziemy znać na koniec sesji(czy zamną lukę,czy nie)... A jakie mamy możliwości? Co się stanie jak nie zamkną albo zamkną? Luka bessy na mocno zwiększonym wolumenie już w nazwie pokazuje kierunek,ale...może być tak,że w samej końcówce może być ostry atak popytu i luka będzie domknięta tworząc ładną,białą świecę,stąd ostateczne roztrzygnięcie co do najbardziej prawdopodobnego kierunku na przyszłość da dopiero końcówka dzis.sesji...
Edytowany: 29 marca 2012 15:17
|
|
Wysłane:
29 marca 2012 15:41:26
A nie można tej luki na przykład zamknąć jutro? Musi być dzisiaj?
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
29 marca 2012 15:46:34
jeżeli luka pozostaje niedomknięta w ciągu trzech sesji - wtedy będzie wisieć jak miecz Damoklesa nad wykresem i stanowić poważny opór.
|
|
0 Dołączył: 2011-12-10 Wpisów: 10
Wysłane:
29 marca 2012 16:08:27
jest info o Brnei www.stockwatch.pl/komunikaty-s...Cytat:Zgodnie z treścią aktualnego raportu RPS zasoby perspektywiczne w kategorii Best Estimate: - dla Bloku L w Brunei w ujęciu netto, tj. przypadające na 90 proc. udziału KOV wynoszą 283 mln baryłek ropy ("MMboe") oraz 1.480 mld stóp sześciennych gazu ("Bcf"), razem 265 mln MMboe; - dla Bloku M w Brunei w ujęciu netto, tj. przypadające na 36 proc. udziału KOV – 35,6 MMbo i 109,4 Bcf, razem 27 MMboe; - dla Bloku 9 w Syrii w ujęciu netto, tj. przypadające na 45 proc. udziału KOV - 134 MMbo i 109 Bcf, razem 152 MMboe.
Edytowany: 29 marca 2012 16:10
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-11-24 Wpisów: 131
Wysłane:
29 marca 2012 16:17:33
no chłopaki, teraz jak nigdy wcześniej, potrzebuję waszej trafnej odpowiedzi, czy to coś nowego, a jeśli tak to dużo lepiej czy nie?
P.S. z reakcji kursu wynika, że nic szczególnego, ale może oni nie przetworzyli tych info poprawnie
10 min później.
Chyba przetworzyli i wyszło, że niefajne info, bo poszła wywalanka zdecydowanie.
Edytowany: 29 marca 2012 16:31
|
|
Wysłane:
29 marca 2012 16:20:54
Heh tutaj musiałby rabbit coś powiedzieć, ale z tego co widzę to na podstawie dotychczasowych prac i być może przeprowadzonej sejsmiki liczba zasobów możliwych od znalezienia w Brunei w bloku L wzrosła dwa razy a w bloku M 4 razy. W Syrii jest na podobnym poziomie do poprzedniego. Cóż na AIM gdzie wycenia się spółki na podstawie zasobów pewnie miałoby to znaczenie. U nas to po prostu informacja. U nas liczy się gotówka w kasie. Nasi anale są jak księgowi. Nie ma zysku nie ma wzrostu.
|
|
0 Dołączył: 2010-08-16 Wpisów: 706
Wysłane:
29 marca 2012 16:36:22
Blok L: a) było (45% udziałów): Cytat:Zasobów Perspektywicznych, bez uwzględnienia ryzyka, oszacowanie o kryterium przy poziomie prawdopodobieństwa P50, w wysokości 46,7 MMboe, przy czym wielkość ta ważona jest 40-procentowym udziałem KOV w prawie użytkowania górniczego w Bloku L. b) jest (90% udziałów): Cytat:Blok L w Brunei – zasoby perspektywiczne (best estimate dla KOV): 283 mln baryłek ropy (MMbo) 41,9 mln metrów sześciennych gazu (1.480 Bcf) Razem: 265 mln baryłek ekwiwalentu ropy (MMboe) Blok M: a) było: Cytat:Zasobów Warunkowych, bez uwzględnienia ryzyka, przy poziomie prawdopodobieństwa P50, w ilości 51MMboe przypadających na 36% udział KOV Zasobów Perspektywicznych, bez uwzględnienia ryzyka, według oszacowania o kryterium P50, na poziomie 6,7 MMboe, przy czym wielkość ta ważona jest 36-procentowym udziałem KOV w prawie użytkowania górniczego Bloku M. b) jest: Cytat:Blok M w Brunei – zasoby perspektywiczne (best estimate dla KOV): 35,6 mln baryłek ropy 3,1 mln metrów sześciennych gazu (109,4 Bcf) Razem 27 mln baryłek ekwiwalentu ropy (MMboe) ale tutaj nie ma nowych danych o zasobach warunkowych tylko jest mowa o zasobach perspektywicznych. Źródło - nowe szacunki zasobów 2012Źródło - zasoby boku M - stareŹródło - zasoby boku L - stare
Edytowany: 29 marca 2012 16:52
|
|
0 Dołączył: 2010-07-20 Wpisów: 514
Wysłane:
29 marca 2012 16:55:15
wapkil napisał(a):zabapinkfloyd napisał(a):Rozumiem że jeden kontrakt opiera się o 1000 akcji KOV.
CZYLI aby kupić 1 kontrakt KOV czyli zając na nim pozycję długą powiedzmy przy kursie 1.70 potrzebne będą nam środki w wysokości 1.70 razy 1000 akcji czyli 1700 zł + prowizja i + potrzebne zabezpieczenia.
CZY TO CO NAPISAŁEM JEST PRAWDĄ ??? Dlaczego krzyczysz? Nie, nie jest prawdą. Kontrakt na KOV to, jak sama nazwa wskazuje, instrument pochodny z dźwignią finansową. Tysiąc razy kurs akcji to jego wartość. Natomiast do otwarcia pozycji potrzebne jest tylko wniesienie depozytu. Ostateczna wartość depozytu określana jest przez biuro maklerskie i wyliczana jest względem kursu zamknięcia. Biura mogą go różnie wyliczać (mnożnikowo, według MPKR albo według SPAN, przy czym chyba żadne biuro nie korzysta jeszcze ze SPAN). Inny może być też depozyt potrzebny do otwarcia otwarcia pozycji (depozyt wstępny), a inny dla jej utrzymania (depozyt właściwy). Generalnie depozyt potrzebny do otwarcia jednego takiego kontraktu na KOV wyniesie około 300 zł. Chyba coś kręcisz :) Po pierwsze kontrakty opiewają na daną ilość instrumentu bazowego a na na mnożnik Po drugie kto powiedział że chce korzystać z dźwigni ? acz dobrze że o tym wspomniałeś :)
|
|
Wysłane:
29 marca 2012 17:16:21
Co dalej z kursami KOV i Warfamy – analiza technicznaCytat:- Dziś mamy reakcję na wczorajszy komunikat i gracze, którzy czują się zawiedzeni, sprzedają akcje KOV. Spadek należy rozpatrywać jako korektę w średnioterminowym trendzie wzrostowym. Ten dzisiejszy spadek niewiele zmienia i dopiero gdy kurs zejdzie poniżej 1,51 zł nastąpi złamanie trendu. Należy jednak zwrócić uwagę na mocno wykupione wskaźniki MACD oraz Stochastic, które mogą wygenerować sygnał sprzedaży. Najbliższe ważne wsparcie znajduje się na poziomie 1,61 zł, a dwa kolejne to 1,47 zł i 1,36 zł. Natomiast ważne opory to 1,93 zł i 2,35 zł z 4 lutego 2011 roku. – mówi Krzysztof Borowski, analityk KBC Securities.
|
|
Wysłane:
29 marca 2012 17:30:14
zabapinkfloyd napisał(a):Po drugie kto powiedział że chce korzystać z dźwigni ? Ty powiedziałeś. Kupując (lub sprzedając) instrument finansowy z wbudowanym lewarem, jakim jest kontrakt na akcje KOV, automatycznie korzystasz z dźwigni. zabapinkfloyd napisał(a):Po pierwsze kontrakty opiewają na daną ilość instrumentu bazowego a na na mnożnik
Mimo kilkukrotnego przeczytania, nie rozumiem, co chciałeś w tym zdaniu napisać. Poczytaj jak działają kontrakty. Przystępnie napisany poradnik znajdziesz na przykład na stronach bossa.pl. Trochę się od czasu, gdy go pisali zmieniło (na przykład możliwe zasady wnoszenia depozytów), ale ogólna zasada, tak jak ją opisałem, pozostaje niezmienna.
|
|
0 Dołączył: 2012-03-22 Wpisów: 35
Wysłane:
29 marca 2012 18:07:44
Krzysiek9 napisał(a):Blok L: a) było (45% udziałów): Cytat:Zasobów Perspektywicznych, bez uwzględnienia ryzyka, oszacowanie o kryterium przy poziomie prawdopodobieństwa P50, w wysokości 46,7 MMboe, przy czym wielkość ta ważona jest 40-procentowym udziałem KOV w prawie użytkowania górniczego w Bloku L. b) jest (90% udziałów): Cytat:Blok L w Brunei – zasoby perspektywiczne (best estimate dla KOV): 283 mln baryłek ropy (MMbo) 41,9 mln metrów sześciennych gazu (1.480 Bcf) Razem: 265 mln baryłek ekwiwalentu ropy (MMboe) Blok M: a) było: Cytat:Zasobów Warunkowych, bez uwzględnienia ryzyka, przy poziomie prawdopodobieństwa P50, w ilości 51MMboe przypadających na 36% udział KOV Zasobów Perspektywicznych, bez uwzględnienia ryzyka, według oszacowania o kryterium P50, na poziomie 6,7 MMboe, przy czym wielkość ta ważona jest 36-procentowym udziałem KOV w prawie użytkowania górniczego Bloku M. b) jest: Cytat:Blok M w Brunei – zasoby perspektywiczne (best estimate dla KOV): 35,6 mln baryłek ropy 3,1 mln metrów sześciennych gazu (109,4 Bcf) Razem 27 mln baryłek ekwiwalentu ropy (MMboe) ale tutaj nie ma nowych danych o zasobach warunkowych tylko jest mowa o zasobach perspektywicznych. Źródło - nowe szacunki zasobów 2012Źródło - zasoby boku M - stareŹródło - zasoby boku L - stare Podstawowe pojęcia: "Zasoby Warunkowe" to ilości ropy naftowej lub gazu ziemnego, które według szacunków na dany dzień mogą potencjalnie zostać pozyskane ze znanych akumulacji przy zastosowaniu istniejącej technologii lub postępu technicznego, ale wobec których dany projekt czy projekty nie osiągnął jeszcze stopnia zaawansowania pozwalającego na komercyjne zagospodarowanie ze względu na jedno lub więcej uwarunkowań. Uwarunkowania te mogą mieć charakter ekonomiczny, prawny, środowiskowy, polityczny, jak też wypływać z regulacji lub braku rynku. Zasoby Warunkowe dzielą się na kategorie: Low Estimate (1C), Best Estimate (2C) i High Estimate (3C), w relacji do stopnia pewności związanego z szacunkami, a w zależności ekonomicznej opłacalności mogą być dzielone na podkategorie. "Zasoby Perspektywiczne" to takie ilości ropy naftowej lub gazu, które według szacunków na dany dzień mogą potencjalnie zostać pozyskane z nieodkrytych akumulacji poprzez realizację przyszłych planów rozwojowych. Zasobom tym przypisana jest zarówno szansa na odkrycie, jak i szansa na zagospodarowanie. Dzielą się na kategorie, w relacji do stopnia pewności związanego z szacunkami, odzwierciedlającego założenia dotyczące możliwości ich odkrycia i rozwoju, a także mogą być dzielone na podkategorie w zależności od stopnia zaawansowania projektu. “Low Estimate (1C)" uważane jest za ostrożny szacunek ilości zasobów, które będą faktycznie pozyskane. Jest wysoce prawdopodobne, że ilości pozyskane w rzeczywistości, przekroczą oszacowania. W kategoriach rachunku prawdopodobieństwa oznaczać to będzie co najmniej 90% prawdopodobieństwo (P90), że ilości pozyskane będą równe lub wyższe niż ostrożny szacunek. “Best Estimate (2C)" uważane jest za wyważony szacunek ilości zasobów, które będą faktycznie pozyskane. Jest wysoce prawdopodobne, że ilości pozyskane w rzeczywistości, będą niższe lub wyższe od oszacowań. W kategoriach rachunku prawdopodobieństwa oznaczać to będzie co najmniej 50% prawdopodobieństwo (P50), że ilości pozyskane będą równe lub wyższe niż wyważony szacunek. “High Estimate (3C)" uważane jest za optymistyczny szacunek ilości zasobów, które będą faktycznie pozyskane. Jest mało prawdopodobne, że ilości pozyskane w rzeczywistości, przekroczą oszacowania. W kategoriach rachunku prawdopodobieństwa oznaczać to będzie co najmniej 10% prawdopodobieństwo (P10), że ilości pozyskane będą równe lub wyższe niż optymistyczny szacunek. www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...
|
|
0 Dołączył: 2010-10-05 Wpisów: 163
Wysłane:
29 marca 2012 21:34:53
"Teraz wydobycie ropy na złożu w Nigerii wynosi ok. 15 tys. baryłek dziennie." I pewnie tu leży główna przyczyna rezygnacji z zakupu - brak statusu operatora (brak wpływu na zwiększenie wydobycia) a wydobycie nie wzrosło nawet o 1 tysiąc baryłek. KOV rezygnuje z Nigeryjskiej ropy
|
|
Wysłane:
29 marca 2012 23:00:36
No to się nie dziwię, że KOV tak postąpił. Mądre posunięcie (choć żal zarządu za brak informacji na bieżąco). Nie wiadomo jak długo by trwały ustalenia a kasa, odsetki itd itp. Ten fragment jest ciekawy: Cytat:KOV ma też program wierceń związanych z pracami na Brunei. Mamy jeszcze kilka innych planów związanych z rozwojem spółki, o których na tym etapie nie mogę mówić. Mogę tylko zapewnić, że spędzam nad tym dużo czasu i mam nadzieję, że coś z tego będzie - mówi prezes Kulczyk Investmets. Źródło Co mnie teraz interesuje to czy otrzymamy nowe rekomendacje od polskich domów maklerskich? Jeśli dziś nastąpiło silne przetasowanie w akcjonariacie i polskie fundusze uznały, że spółka jest transparentna i nie grozi tutaj rozwodnienie kapitału to z pewnością takowe rekomendacje mogą się posypać. W końcu w jakiś sposób fundusze będą chciały na tych akcjach zarobić. Odwołując się do ostatniej pełnej i chyba najbardziej profesjonalnej rekomendacji DM BZ WBK z 6 grudnia 2010r. mamy ówczesną rekomendację na 2,61, która nigdy nie została osiągnięta. Polska wersja aktualizacji tej rekomendacji po przeszacowaniu w lutym 2011r. zasobów na Ukrainie, którą można znaleźć na tutaj na forum (niestety nie mam dostępnego źródła, jedynie skopiowaną treść) zawierała fragment: Cytat:Z punktu widzenia wyceny firmy KOV, w naszej wycenie wartości godziwej z grudnia 2010 r. (347 mln USD; 2,62 PLN/akcję), na Blok L w Brunei przypadało 11,2% oszacowanej przez nas wartości (dla porównania: na Blok M w Brunei – 50,3%, na Ukrainę – 31,4%). Na razie nie ma potrzeby wprowadzania jakichkolwiek zmian w założeniach dotyczących działalności KOV w Brunei lub Syrii, ale chcielibyśmy podkreślić, że szybko rozwijająca się działalność na Ukrainie spowoduje znaczny wzrost znaczenia spółki KubGas w ogólnej wycenie KOV. Na Ukrainę przypadało tylko 17,7% wartości KOV wycenionej podczas pierwszej oferty publicznej (IPO). Obecnie jest to prawie jedna trzecia ceny akcji KOV. Wkrótce, gdy RPS Energy opublikuje nowy raport niezależnego eksperta (Competent Person Report) dotyczący spółki KubGas, udział Ukrainy w wartości godziwej spółki KOV może wzrosnąć o kilkanaście punktów procentowych. Najnowsza wersja tego raportu zostanie opublikowana w ciągu 10 najbliższych dni.
Przybliżone oszacowania nowej bazy rezerw/zasobów spółki Kub-Gas, przy założeniu stałości wszystkich pozostałych parametrów, wykazują, że udział ukraińskich zasobów w określonej przez nas wartości godziwej spółki KOV może wzrosnąć o 34-42 mln USD (0,24-0,30 PLN) (udział zasobów ukraińskich w całkowitej wartości przedsiębiorstwa może więc wynosić 140-148 mln USD, w porównaniu z 53,5 mln USD podczas IPO).
Na chwilę obecną wartość Syrii należy przyjąć jako 0. Natomiast duże zmiany nastąpiły w przypadku Brunei i Ukrainy. Dla wyceny 2,61zł / akcję (347 mln USD) Burzyński wyceniał poszczególne koncesje: a) blok M: 50,3% * 2,61 = 1,31zł b) blok L: 11,2% * 2,61 = 0,3zł c) Ukraina: 31,4% * 2,61 = 0,82zł d) Syria: 7,1% * 2,61 = 0,18zł Obecnie: a) zasoby perspektywiczne bloku M wzrosły 4-krotnie, nie ma mowy o zasobach warunkowych b) zasoby perspektywiczne bloku L wzrosły 4-krotnie (dla 90% udziałów w porównaniu do 45% udziałów) c) Ukraina pytanie jak ją obecnie wycenią (IPO: 53,5 mln USD, rekomendacja z 6.12.2010: 140 mln USD, obecnie jakieś ??? @Rabitt skąd wziąłeś te 119 mln USD? Mnie się wydawało, że gdzieś spotkałem się z wartością rzędu 200mln USD? Ale nie mogę trafić na źródło... Na pewno rosnące przychody pozwolą dowartościować ukraińskie aktywa. d) Syria : 0 nie bierzemy myślę tego w ogóle pod uwagę Na tym obecnie stoimy i kwestia tego jak to wyceni rynek.
|
|
0 Dołączył: 2010-11-22 Wpisów: 400
Wysłane:
29 marca 2012 23:22:02
Ja mam pytania do Redface:
1. Ile KOV stracił pieniędzy na działania związane z Nigerią? Ile wydał na przeloty, hotele, doradców, geologów? Ile wydał na przygotowywanie debiutu na AIM pod Nigerię? Ile kosztowały roboczogodziny poświęcone przez pracowników KOV na projekt nigeryjski?
2. Czy KI w jakimś zakresie skorzystał z uczestnictwa KOV w negocjacjach? Czy wydatki poniesione przez KOV ułatwiły pracę KI?
3. Jeżeli odpowiedź na 2 jest potwierdzająca, to czy KI zwróci KOVowi te wydatki?
|
|