0 Dołączył: 2010-08-04 Wpisów: 169
Wysłane:
4 kwietnia 2012 09:25:09
przy kursie: 15,20 zł
nfs napisał(a):Czy WZA bedzie można oglądać na żywo w internecie jak to bylo rok temu?
Przeciez RF pisal strone lub 2 wstecz jak to wyglada na dzien dzisiejszy.
Edytowany: 4 kwietnia 2012 09:25
|
|
0 Dołączył: 2011-01-08 Wpisów: 43
Wysłane:
4 kwietnia 2012 09:28:41
Panowie/Panie, Wy tu gadu gadu o niczym istotnym(moglibyście przenieść te słowne, personalne wycieczki do nikąd w inne miejsce), a dzisiaj mamy potwierdzenie, że linia trendu padła.(niestety nie mam teraz jak wrzucić obrazka
|
|
0 Dołączył: 2011-04-13 Wpisów: 1 202
Wysłane:
4 kwietnia 2012 09:31:44
@onochi Zasoby są przypisane; ZASOBY PERSPEKTYWICZNE wg RPS (1) Północne Makiejewskoje 7,78 - 1C 30,23 - 2C 75,04 - 3C LinkNie ma przypisanych rezerw.Rezerwy będą przypisane po dowierceniu się do złoża gazu i określeniu jakie ilości można pozyskać z danej studni. Cytat:Jeśli coś trafią wiercąc NM-1 to automatycznie zwiększą się zasoby KOV na Ukrainie. Na to też warto zwrócić uwagę. Zasoby zwiększą się w przypadku jeżeli dowiercą się do złoża do którego RSP nie przypisał żadnych zasobów (z różnych względów) tak jak np na O-14,a takich zbiorników będzie więcej na całym polu.Ten do którego właśnie się dowiercili to zostanie przypisany do rezerw. "Żeby wygrać trzeba grać"
Edytowany: 4 kwietnia 2012 09:36
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-09-29 Wpisów: 1 491
Wysłane:
4 kwietnia 2012 09:58:35
@rabbit Rzeczywiście, źle się wyraziłem. Na Polu NM nie mamy tam żadnych zasobów warunkowych a jedynie perspektywiczne.
Edytowany: 4 kwietnia 2012 10:00
|
|
6 Dołączył: 2009-12-08 Wpisów: 101
Wysłane:
4 kwietnia 2012 10:06:53
Panie Redface i Panie Kulczyk niech Panowie wprowadzą KOV na te notowania w Londynie bo to się w głowie przestaje mieścić , że spółka w porównaniu do tego gdzie była rok temu a gdzie jest obecnie ma wycenę na naszej bananówie zakrawającą o jakąś ironie.... Wcale się nie dziwię, że na siedzibę jej wybrali Panowie Calgary a nie jakieś Łomianki pod Warszawą. Wchodzić bez emisji na Londyn i to jak najszybciej.
|
|
153 Dołączył: 2011-10-30 Wpisów: 1 886
Wysłane:
4 kwietnia 2012 10:12:27
Szutnik napisał(a): [...] Osobiście podejrzewam, że mimo wszystko dziś linia trendu powinna ocaleć, po czym KOV spróbuje testu "nigeryjskiej" luki w obszarze 1,75 - 1,81. Takie zachowanie bedzie jak najbardziej typowe - luki mają tendencję do "przyciągania" kursu i rynki chętnie je testują[...]
Jednocześnie gdyby to moje oczekiwanie się nie sprawdziło i KOV przełamie dziś w sposób wyraźny linię trendu, sugerowałbym potraktowanie tego zachowania bardzo poważnie, jako istotnego przejawu słabości. Kurs powinien testować niezamkniętą lukę i jeśli nie ma ku temu chęci, to jest to sygnał dużej słabości papieru.
Co prawda cytowanie samego siebie uchodzi za przejaw megalomanii  , ale zrobiłem to, by nie pisać od nowa tego samego, co zawarłem w ostatniej części powyższej wypowiedzi. Dzisiejsze zachowanie KOV w pełni potwierdziło to, co wczoraj sygnalizowałem, by uważać na linię trendu, (za co oberwałem od Rabbita  ) a brak chęci do testu wspomnianej luki oznacza niestety dużą słabość papieru. W sprawie KOV byłbym teraz bardzo ostrożny.... "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
0 Dołączył: 2010-02-11 Wpisów: 252
Wysłane:
4 kwietnia 2012 10:17:37
Scarry napisał(a):@rabbit
lol.. jaka perełka, przecież tej firmie praktycznie nic nie wychodzi z nowych działalności jakie próbuje podjąć. Weźcie się otrząśnijcie.
Wszystko rozumiem ale nazywanie firmy która 2 lata w kółko topi kase akcjonariuszy "perełką" to już MEGA przesada. Perełką to może być firma mająca zaskakująco duże zyski netto, które jeszcze na dodatek mają dużą dynamikę wzrostu. Firma innowacyjna, zaskakująca udanymi w realizacji pomysłami. Czyli nie taka jak tutaj mamy. Scarry, pamiętam na Twojej kronice, że kiedyś pisałeś, że KOV masz obserwowany, chyba rozważałeś nawet inwestycję w niego.Co w takim razie się zmieniło, że masz aż tak radykalnie negatywne zdanie....?
|
|
0 Dołączył: 2010-11-04 Wpisów: 38
Wysłane:
4 kwietnia 2012 10:29:13
Mam pytanie do osób bardziej zorientowanych w sprawach dual listingu. Jeśli KOV miałby być notowany na AIM w ramach dual listingu, bez dodatkowej emisji akcji (a takie rozwiązanie, z tego co pamiętam, rozważa Zarząd), to skąd zostaną wzięte akcje do obrotu nimi na AIM? Rozważam opcje: 1) wpuszczenie do obrotu części akcji akcjonariusza głównego (co wg mnie odpada - dr Kulczyk z tego co zauważyłem nie zamierza tanio sprzedać nawet części swojego udziału) 2) odkupienie akcji na GPW przez kolegów z Londynu (pozdrawiamy  ) i ich transfer na AIM (to chyba najprostsze i najbardziej oczywiste rozwiązanie) 3) utworzenie na AIM instrumentu pochodnego od akcji na GPW i obracanie nim (aczkolwiek byłby to skrajnie wirtualny twór służący jedynie spekulacji a nie przenoszący realną wartość). Jeśli byłoby to rozwiązane w sposób #2, to dalej pada pytanie ile akcji musiałoby być odkupionych z GPW i przeniesionych na AIM, żeby zostały dopuszczone do obrotu? Spekulacje na temat podniesienia w ten sposób ceny na GPW odpuszczam sobie. Bardzo proszę o rzeczowe komentarze, również chętnie wypowiedź Redface.
|
|
0 Dołączył: 2011-01-08 Wpisów: 43
Wysłane:
4 kwietnia 2012 10:33:16
kiedyś Radface już wypowiadał się na ten temat Redface napisał(a):Witam, No dobra, wyjaśnijmy to sobie - mówię o zamiarze notowania na AIM. Dla mnie sprawa jest prosta - na obu rynkach docelowo mają być dopuszczone wszystkie wyemitowane akcje. Na tym polega idea dual-listingu - inwestorzy mają możliwość pełnego arbitrażu. To inwestor decyduje, na którym rynku chce nimi handlować. Case poniekąd podobny do CEDC, z tym, że z tego co pamiętam, tam mają jakieś limity co do ilości akcji przenoszonych w daną stronę co jakiśtam czas. Nie wiem, jak to dokładnie będzie działało w praktyce, ale wyobrażam to sobie tak - mówisz brokerowi, że chcesz handlować akcjami KOV na danym rynku, on załatwia dla ciebie formalności via depozyt obsługujący daną giełdę via izba rozliczeniowa via CDS (Kanadyjski depozyt na końcu jest zawsze). Szczerze powiedziawszy, nie widzę w tym nic ekscytującego - tak to zwykle działa. Pozdrawiam, JKorczak /KOV/
edit: wypowiedź bodajże z maja poprzedniego roku
Edytowany: 4 kwietnia 2012 10:52
|
|
Wysłane:
4 kwietnia 2012 10:46:20
No świetnie, ale jak się to ma do pracy wspomnianych 3 banków inwestycyjnych? Bo rozumiem, że te banki mają na celu pozyskanie poważnych inwestorów strategicznych nawet w przypadku braku emisji? Więc co te banki mogą oferować klientom? Odkup na GPW i sprzedaż im akcji w ramach AIM?
Redface, jeśli to możliwe, opowiedz proszę o roli banków inwestycyjnych i całej procedurze rozpoczęcia notowań na AIM w przypadku braku emisji.
Otwarta zostaje też opcja notowań z emisją, ale do tego musiałby się pojawić na horyzoncie nowy kosztowny projekt.
|
|
|
|
PREMIUM
0 Grupa: Emitent
Wysłane:
4 kwietnia 2012 11:13:42
cieniu napisał(a):Panie prezesie ,ile kosztowała KOV przygoda z Nigerią ./raport o zasobach i finansowanie pomostowe? Proponuję czytać nasze raporty bieżące i sprawozdania finansowe - tam wszystko jest wyjaśnione. Odpowiedź jest w skonsolidowanym sprawozdaniu finansowych za rok 2011 - jest taka pozycja w rachunku wyników "koszt nabycia jednostki", z notą nr 12, w której można przeczytać: "Na dzień 31 grudnia 2011 r. Spółka poniosła w związku z transakcją w Nigerii 1 046 648 USD kosztów, bez uwzględnienia kosztów odsetek z tytułu finansowania pomostowego udzielonego przez KI. Odsetki z tytułu finansowania pomostowego uzależnione są od wykonania opcji i nie są naliczane." Innymi słowy finansowanie pomostowe, w przypadku rezygnacji z opcji nic nas nie kosztowało. Cała kwota odnosi się do kosztu raportu o zasobach i kosztów podróży, ekspertyz itd. poniesionych w związku z transakcją i udziałem w niej KOV. Pozdrawiam, JKorczak /KOV/
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
4 kwietnia 2012 11:14:16
Amol napisał(a):Scarry napisał(a):@rabbit
lol.. jaka perełka, przecież tej firmie praktycznie nic nie wychodzi z nowych działalności jakie próbuje podjąć. Weźcie się otrząśnijcie.
Wszystko rozumiem ale nazywanie firmy która 2 lata w kółko topi kase akcjonariuszy "perełką" to już MEGA przesada. Perełką to może być firma mająca zaskakująco duże zyski netto, które jeszcze na dodatek mają dużą dynamikę wzrostu. Firma innowacyjna, zaskakująca udanymi w realizacji pomysłami. Czyli nie taka jak tutaj mamy. Scarry, pamiętam na Twojej kronice, że kiedyś pisałeś, że KOV masz obserwowany, chyba rozważałeś nawet inwestycję w niego.Co w takim razie się zmieniło, że masz aż tak radykalnie negatywne zdanie....? nic się nie zmieniło i w niczym nie zmieniłem zdania, KOV ma momenty że jest dobrym papierem do spekulacji. Teraz także można zarobić na spadku jego akcji, nie tylko wzroście. natomiast teraz to już na pewno nie zostawiłbym w nim pieniędzy jako w inwestycji długoterminowej. I z każdym miesiącem zarząd firmy utwierdza mnie w tym przekonaniu. Szczerze mówiąc to mam o spółce gorsze zdanie z każdym miesiącem... (btw: sam nie gram na akcjach KOV, jak pisałem całkowicie zrezygnowałem z polskiej giełdy na rzecz amerykańskiej, jak tutaj to tylko jakiś start-up z NC) * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 4 kwietnia 2012 11:19
|
|
Wysłane:
4 kwietnia 2012 11:14:41
@po Nowy projekt nie musi być kosztowny,wystarczy nowy lub kilka nowych perspektywicznych terenów (patrz mechanizm sprzedaży koncesji łupkowych w Polsce)za mniejsze pieniądze a pozyskanie gotówki na AIM będzie potrzebne na zagospodarowanie koncesji. "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
0 Dołączył: 2010-10-05 Wpisów: 163
Wysłane:
4 kwietnia 2012 11:23:27
po napisał(a):No świetnie, ale jak się to ma do pracy wspomnianych 3 banków inwestycyjnych? Bo rozumiem, że te banki mają na celu pozyskanie poważnych inwestorów strategicznych nawet w przypadku braku emisji? Wiele mówiło się tu o tym, że KOV kilkukrotnie przygląda się każdej wydawanej złotówce i że jest to biznes dla cierpliwych. Nie wiem jakie koszty już poniesiono i jakie jeszcze będą poniesione w związku z emisją w "Lądku" ale czy nie lepiej byłoby w tym przypadku poczekać jeszcze ze 2-3 kwartały aby zobaczyć jak GPW zacznie wyceniać KOV przy zyskach jakie zaczną pojawiać się od 1 kwartału? Jest to pytanie do zarządzających KOV do wzięcia pod rozwagę.
|
|
PREMIUM
0 Grupa: Emitent
Wysłane:
4 kwietnia 2012 11:28:14
po napisał(a):No świetnie, ale jak się to ma do pracy wspomnianych 3 banków inwestycyjnych? Bo rozumiem, że te banki mają na celu pozyskanie poważnych inwestorów strategicznych nawet w przypadku braku emisji? Więc co te banki mogą oferować klientom? Odkup na GPW i sprzedaż im akcji w ramach AIM?
Redface, jeśli to możliwe, opowiedz proszę o roli banków inwestycyjnych i całej procedurze rozpoczęcia notowań na AIM w przypadku braku emisji.
Otwarta zostaje też opcja notowań z emisją, ale do tego musiałby się pojawić na horyzoncie nowy kosztowny projekt. Witam, Banki nam doradzają m.in. co do strategii wejścia na AIM. W tym także co do kwestii wejścia bez lub z emisją. Sprawa jest otwarta. Banki także będę miały za zadanie pozyskać dla nas inwestorów, w przyszłości zapewne jeden z nich, jako tzw. 'nomad' będzie dbał o zapewnienie płynności obrotu. Do tego musicie pamiętać o tym, że nie wszystkie akcje KOV, choć wprowadzone do obrotu w Warszawie, są lub mogą być przedmiotem obrotu z technicznego punktu widzenia. Mamy sporo akcjonariuszy (szacuję ich na ca. 50-90mln akcji), z Ameryki i Azji/Australii, którzy nie są w stanie znaleźć brokera u siebie w kraju, który w sposób efektywny kosztowo dałby im możliwość handlowania akcjami KOV na GPW. A Londyn to zupełnie inna sprawa i wielu brokerów w Kanadzie, Singapurze czy Australii zapewnia możliwość handlu akcjami tamże. Czyli płynność nawet bez emisji i tak byłaby zapewniona; myślimy też o innych możliwościach. Tak, jak Wam kilka razy pisałem, a i mówiłem ostatnio w mediach, w Londynie znacznie bardziej inwestorów ekscytuje Brunei, niż Ukraina. Zatem i na przyspieszenie prac nad tym projektem jest potencjalnie możliwość pozyskania finansowania w Londynie. Polscy inwestorzy instytucjonalni także zaczynają nas doceniać, więc opcji naprawdę jest sporo. To, co ważne, to że nie musimy działać pod presją czasu - mamy środki na bieżące prace, możemy na spokojnie analizować scenariusze. Pozdrawiam, JKorczak /KOV/
|
|
0 Dołączył: 2011-02-22 Wpisów: 10
Wysłane:
4 kwietnia 2012 11:28:18
Witam. Rozumiem w takim razie, że raport o zasobach jest własnością KOV (prawa autorskie) i spółka mogłaby odsprzedać raport KI lub opublikować zawarte w nim dane. Jeżeli się mylę do skasowania. Pozdrawiam.
Nawiązuję oczywiście do Nigerii.
Edytowany: 4 kwietnia 2012 11:32
|
|
Wysłane:
4 kwietnia 2012 11:31:46
@rabbit 100% racji, nowy projekt nie musi być kosztowny, a pod tani emisja nie ma sensu. Ale nie w tym clou mojej wypowiedzi. Chodzi mi o rozgraniczenie opcji wejścia na AIM w zależności od emisji i jej braku oraz następujących konsekwencji - wpływ na wycenę akcji na GPW i AIM oraz płynność spółki w świetle obydwu rynków. A dowiedzieć się tego powinienem, poznając mechanizmy wejścia w obydwu wariantach. @macgregor Cytat: w związku z emisją w "Lądku" To chyba lekkie nadużycie semantyczne. KOV jest obecnie na stanowisku wejścia na AIM BEZ DODATKOWEJ EMISJI, które BTW próbuję wyjaśnić  . EDIT: @Redface dziękuję za wytłumaczenie łopatologoczne  , ale Cytat:Czyli płynność nawet bez emisji i tak byłaby zapewniona; myślimy też o innych możliwościach. Jakie inne możliwości wchodzą w grę?
Edytowany: 4 kwietnia 2012 11:34
|
|
0 Dołączył: 2010-09-29 Wpisów: 1 491
Wysłane:
4 kwietnia 2012 11:43:31
Redface napisał(a): Tak, jak Wam kilka razy pisałem, a i mówiłem ostatnio w mediach, w Londynie znacznie bardziej inwestorów ekscytuje Brunei, niż Ukraina. Zatem i na przyspieszenie prac nad tym projektem jest potencjalnie możliwość pozyskania finansowania w Londynie. Polscy inwestorzy instytucjonalni także zaczynają nas doceniać, więc opcji naprawdę jest sporo. To, co ważne, to że nie musimy działać pod presją czasu - mamy środki na bieżące prace, możemy na spokojnie analizować scenariusze.
Co do tych polskich instytucjonalnych to na razie ich w akcjonariacie KOV nie widać. Jak obserwuje wypowiedzi analityków na TVNCNBC jako barometr postrzegania spółki to rzeczywiście zdarzają się już opinie mówiące o KOV w pozytywny sposób, ale wielu wciąż wrzuca KOV do jednego wora z Petrolem. Czy jesteś w stanie powiedzieć dlaczego nikt z instytucjonalnych polskich i zagranicznych nie chce wyjść na KOV powyżej 5% zaangażowania? A druga sprawa, która mnie interesuje. Czy rozważacie finansowanie w całości działalności w Brunei z zysków na Ukrainie bez emsiji? Emisja akcji drugi raz pod Brunei raczej nie będzie dobrze postrzegana przez akcjonariuszy. Oczywiście wszystko zależy od ceny akcji ale jaki jest kurs każdy widzi. KOV również.
Edytowany: 4 kwietnia 2012 11:44
|
|
0 Dołączył: 2009-12-04 Wpisów: 807
Wysłane:
4 kwietnia 2012 12:09:49
kier napisał(a):walne zgromadzenie 16 maja 2012 w kanadzie Tofik napisał(a):kier napisał(a):walne zgromadzenie 16 maja 2012 w kanadzie Dlaczego KOV ma walne w Kanadzie ??? :O ja rozumiem jakby jeszcze KUB-Gas miał walne Kanadzie lub CUB ENERGY ale dlaczego nasz POLSKI KOV ma walne w kanadzie ktoś mi to rozsądnie wytłum,aczy ?? To co jedziemy? A może w dobie internetu zrobić by jakiś intermost czt webinar w wybranym miejscu w Polsce dla polskich inwestorów aby mogli uczestniczyć w walnym. Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.
|
|
Wysłane:
4 kwietnia 2012 12:14:18
@onochi Emisja na przyśpieszenie prac w Brunei. Prawdopodobnie z Ukrainy dało by się rozkręcić Brunei w perspektywie dłuższej niż z emisji.Tak to rozumiem. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem to że 50-90 mln akcji jest "zablokowane" Wtedy ff był by mniejszy o tą ilość,do tego ok 10% fundusze emerytalne (było tutaj wklejane na koniec roku) i 3.5% ING??? 50% KI i osoby prywatne (z raportu) i 20 mln skrypty,to ff jest na poziomie 50 000 000 mln akcji?? Czy ja coś źle zrozumiałem?? "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.