PARTNER SERWISU
uxgietlk
408 409 410 411 412
andryus
0
Wpisów: 131
Wysłane: 4 kwietnia 2012 14:42:56 przy kursie: 15,20 zł
Na Malbork czy Berlin?

No i po kolejnym dołku utworzonym dzisiaj na wykresie, mamy to, czego brakowało do potwierdzenia tezy, czy mieliśmy do czynienia z luką startu, czy też nie. Dla przypomnienia wrzucam wcześniejszy mój wpis, gdyż odnalezienie czegokolwiek, w tej zalewie zbędnych informacji, graniczy z cudem.

Szukałem wówczas miejsc postoju kursu.

andryus napisał(a):

(...)

kliknij, aby powiększyć

Co prawda obecnie kurs broni się na poziomie 1,70, ale jeśli go nie utrzyma, to szukałbym wsparć, raczej, w miejscach zaznaczonych czerwonymi kwadratami. Wykres jest w ujęciu godzinnym.
Pierwsze wsparcie na linii trendu wzrostowego, jeśli ono zawiedzie to miejsce konsolidacji sprzed ostatniego wybicia i jednocześnie 38% zniesienia fibo, czyli okolice 1,60. Jeśli i ono zawiedzie to już bronić nas będą 50% i tak dalej i tak dalej. Ponadto jeśli zawiedzie wsparcie 1,60 to będzie jednocześnie początkiem realizacji formacji podwójnego szczytu, a jego zasięg to 1,35-1,40

Tu wyjaśnień w postaci wskaźników, czy powstała luka to luka startu.

andryus napisał(a):
Ja bym jeszcze dołożył taki wskaźnik, który pomaga zidentyfikować czy mamy do czynienia z luką startu czy zwykłą - Force Index. Jego rekordowo niskie odchylenie - a z takim mamy do czynienia w tej chwili - potwierdza powstanie luki startu. Oczywiście jeśli jest to też potwierdzone odpowiednią wielkością wolumenu, a tu jak wiemy też była rekordowa. Potwierdzeniem kolejnym będzie seria nowych dołków przy dość dużym wolumenie.

kliknij, aby powiększyć

Dzisiejszy dołek utwierdził mnie, że to luka startu. I wychodzi na to, że kolejne dołki to tylko kwestia czasu. Szukając tych potencjalnych miejsc wcześniej, na podstawie krótkoterminowego trendu wzrostowego w ujęciu godzinowym, mogę dzisiaj weryfikować, czy trafnie określałem miejsca postoju. Ku mojej satysfakcji, wygląda na to, że kurs trzyma się scenariusza. Jednak muszę przyznać się do błędu, bo na wykresie tym, z racji ograniczonego przedziału czasowego, zabrakło mi ważnego wsparcia w okolicach 1.50 Powinienem go wówczas uwzględnić, bo choć kurs przełamał linię trendu wzrostowego i jednocześnie podstawę formacji podwójnego szczytu, którego zasięg ocenia się w okolicach 1,30-1,40 to jednak wydaje mi się, że główna batalia odbędzie się przy poziomie 1,50. Wszyscy wiem, jak ciężko kursowi było ją przebić. Dlatego będę przyglądał się wydarzeniom z góry, bez stresu, bo bez akcji. I dopiero, gdy kurz opadnie, to ewentualnie próbowałbym się przyłączyć. Pozostaje jeszcze opcja przełamania szyków przy 1.50 Wówczas będzie jak w 1410, gdzie po wygranej pod Grunwaldem zawędrowaliśmy pod Malbork i tylko pozostanie nam nic tylko przesunąć na dacie przecinek o trzy pozycje oswajając się z poziomem 1,410
A może jeszcze niżej?
Na to pytanie może odpowie nam wykres tygodniowy, gdzie, póki co, klarownie rozrysowuje się układ 5 falowego ruchu, a tu...

kliknij, aby powiększyć

a tu jesteśmy już po 5 fali i w trakcie początku korekty. Wg Fibbociego minimalna korekta to 38%, co daje nam właśnie 1.50
50% zniesienie to z kolei 1,36 (ten Malbork i jednocześnie poziom 200SMA wspomniany przez Szutnika), a 61% to 1,24 (to już chyba byłby BerlinThink ).

PS
Czy tym wpisem, będę uznany za naganiacza na spadki? blackeye
Edytowany: 4 kwietnia 2012 14:53

del-20160301
0
Wpisów: 1 491
Wysłane: 4 kwietnia 2012 14:53:21 przy kursie: 15,20 zł
andryus napisał(a):
Czy tym wpisem, będę uznany za naganiacza na spadki?

Definitywnie zasłużyłeś na bana thumbright . A tak bardziej poważnie. To negatywny scenariusz. A co jeśli 1,5 się obroni i nie spadnie niżej. Tutaj jest bardzo silne wsparcie z tego pamiętam. Jakie wtedy mogą być scenariusze?

@Krewa

Nie rozumiem czemu chcesz koniecznie skali logarytmicznej. Na innym wątku w warsztacie toczona była dyskusja czy logarytmiczna czy liniowa skala powinna być używana i userzy (nie pamiętam czy byłeś wśród nich ale na pewno ktoś z załogi SW) doszli do wniosku, że obie są równie ważne i na obie powinno się spoglądać.
Edytowany: 4 kwietnia 2012 14:56

andryus
0
Wysłane: 4 kwietnia 2012 14:59:57 przy kursie: 15,20 zł
Zawsze kurs może zawrócić, ale obecnie jest faktem korekta. Czy ona się skończy na 1.50? Całkiem realne się to wydaje. O innym scenariuszu, czyli prowzrostowym, będziemy mówić, gdy pojawią się pierwsze takowe oznaki. Póki co, ich brak.

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 4 kwietnia 2012 16:47:34 przy kursie: 15,20 zł
Redface napisał(a):
Utnijmy już dyskusję o możliwości finansowania prac w Brunei z zysków generowanych przez Ukrainę.
Czy jest to teoretycznie możliwe? Tak - EBRD ma zabezpieczenie na koncesjach, wymaga utrzymywania pewnych wskaźników bieżącej płynności i obsługi długu, ale nie zabrania wypłaty np. dywidendy.

Czy można prosić o dokładniejsze wyjaśnienie na temat możliwości wypłaty tej dywidendy w kontekście informacji przekazanej w MDA za 2011:

Cytat:
Warunki, na podstawie których został udzielony spółce KUB-Gas kredyt przez EBOR, ogranicza KUB-Gas możliwość dokonywania na rzecz Spółki wypłaty dywidend, spłaty i udzielania pożyczek.

Polskie tłumaczenie tego dokumentu jest niegramatyczne, poniżej więc jeszcze oryginał:

Cytat:
The terms and conditions of the EBRD loan agreement restrict the ability of KUB-Gas to pay dividends or repay loans or loan money to the Company

0
Wpisów: 39
Wysłane: 4 kwietnia 2012 16:56:56 przy kursie: 15,20 zł
Pewnie chodzi o to, że "ogranicza", lecz nie uniemożliwia. W moim rozumieniu, chodzi właśnie o zachowanie płynności- zabezpieczenia spłaty kredytu. Poza tym, Redface napisał wyraźnie, że zamierzają inwestować środki pieniężne pozyskane z Kub-gas, właśnie na Ukrainie ( ponad 60% zysku ). Więc w czym rzecz ?

wapkil
0
Wysłane: 4 kwietnia 2012 17:48:33 przy kursie: 15,20 zł
ORT napisał(a):
Pewnie chodzi o to, że "ogranicza", lecz nie uniemożliwia. W moim rozumieniu, chodzi właśnie o zachowanie płynności- zabezpieczenia spłaty kredytu.

O ile się orientuję, kowenanty finansowe to coś zupełnie innego niż zapisy ograniczające możliwość dysponowania majątkiem, czy zaciągania dodatkowych zobowiązań.

Ale nie jestem specjalistą, może na przykład Funkytown mógłby więcej na ten temat powiedzieć.

ORT napisał(a):
Poza tym, Redface napisał wyraźnie, że zamierzają inwestować środki pieniężne pozyskane z Kub-gas, właśnie na Ukrainie ( ponad 60% zysku ). Więc w czym rzecz ?

Zamierzenia to nie to samo, co możliwości. Takie ograniczenia są istotne dla spółki i akcjonariuszy. Wpływają na to, co spółka będzie mogła robić w przyszłości. Właśnie dlatego pisze się o nich w raportach. Skoro przedstawiciel spółki podał informację, przynajmniej dla mnie, istotnie zmieniającą wymowę informacji podanej wcześniej w raporcie, uznałem, że warto o to zapytać. Tym bardziej, że wcześniej dyskusja toczyła się na ten temat możliwości, a nie chwilowych intencji spółki.

0
Wpisów: 39
Wysłane: 4 kwietnia 2012 21:39:25 przy kursie: 15,20 zł
wapkil napisał(a):
ORT napisał(a):
Pewnie chodzi o to, że "ogranicza", lecz nie uniemożliwia. W moim rozumieniu, chodzi właśnie o zachowanie płynności- zabezpieczenia spłaty kredytu.

O ile się orientuję, kowenanty finansowe to coś zupełnie innego niż zapisy ograniczające możliwość dysponowania majątkiem, czy zaciągania dodatkowych zobowiązań.

Ale nie jestem specjalistą, może na przykład Funkytown mógłby więcej na ten temat powiedzieć.

ORT napisał(a):
Poza tym, Redface napisał wyraźnie, że zamierzają inwestować środki pieniężne pozyskane z Kub-gas, właśnie na Ukrainie ( ponad 60% zysku ). Więc w czym rzecz ?

Zamierzenia to nie to samo, co możliwości. Takie ograniczenia są istotne dla spółki i akcjonariuszy. Wpływają na to, co spółka będzie mogła robić w przyszłości. Właśnie dlatego pisze się o nich w raportach. Skoro przedstawiciel spółki podał informację, przynajmniej dla mnie, istotnie zmieniającą wymowę informacji podanej wcześniej w raporcie, uznałem, że warto o to zapytać. Tym bardziej, że wcześniej dyskusja toczyła się na ten temat możliwości, a nie chwilowych intencji spółki.

Domyślam się, do czego zmierzasz. Ale "przyszłość" jest "substancją płynną" ;))
1- Ukraina- Ukrainą ;)
2- Brunei- Bruneą ( ;) )
Ad.2 napisał,że kasa na ten rok jest. Nie wnikam w Twoje wątpliwości( pewnie masz rację )- byłoby dobrze, gdyby odniósł się do nich Korczak.
Ad.1 chyba nie wymaga komentarza (robią dobrą robotę i tyle ).
Edytowany: 4 kwietnia 2012 21:41

cad_man
0
Wpisów: 1 159
Wysłane: 4 kwietnia 2012 21:51:49 przy kursie: 15,20 zł
Nie chce się wtrącać w owocne dyskusje Anxious ale skoro zasoby jakie by nie były i robotę, którą wykonują rynek zaczął wyceniać coraz niżej to jest w błędzie? Zklinanie zwolenników spółki chyba nic nie da, los kursu i samej spółki jest mi na razie zupełnie obojętny - ale czytam Waszą wymianę zmian i z ostatnich postów tutaj zamieszczonych najbardziej spodobał mi się andryus'a - obiektywnie opisał co robi z kursem rynek bez zbędnych pretensji, że akurat w dół...
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

Krzysiek9
0
Wpisów: 706
Wysłane: 4 kwietnia 2012 23:05:51 przy kursie: 15,20 zł
Redface, mam kilka pytań:

1) Jak wygląda sprawa odszkodowania za usterkę podczas wykonywania testów Lempuyang-1? Kiedy może coś się wyjaśnić w tej kwestii? Jest szansa na odzyskanie przynajmniej części poniesionych kosztów?

2) Jakie warunki muszą zostać spełnione żeby przyspieszyć prace w Brunei? Czy czekacie na interpretację sejsmiki? Czy ma to związek z polem Jerudong, na którym prowadzono już wydobycie ropy naftowej? Na jaką skalę mogło by się odbyć to przyspieszenie i czy mogło by skutkować równoległym wykonywaniem np dwóch odwiertów? Czy teoretycznie przy zapewnieniu finansowania prace można by zintensyfikować jeszcze w tym roku?

3) Czy ewentualna intensyfikacja prac dotyczyć mogła by obu bloków czy raczej skoncentrujecie się na bloku L, gdzie jesteście operatorem?

4) Z tego co pamiętam oczekiwaliście uzyskania zgody na przekszłałcenie koncesji Makiewiejeskoje do konca Q1/2012. Rozumiem, że to proces niezależny od Was ale skoro sprawa chyba w okolicach 24 lutego trafiła do ostatniej instancji w Kijowie to ile taki proces może zajać? Z tego co pamiętam dla Olgowoskoye trwało to koło miesiaca, tutaj już prawie półtora. Czy wkrótce możemy spodziewać się odpowiedzi ze strony Kijowa?

5) Jakie obecnie widzicie zagrozenia ze strony sytuacji na rynkach finansowych, które mogły by niekorzystnie wpłynąć na wycenę spółki na AIM (zarówno jeśli chodzi o emisję akcji jak i dual listing)?

6) Dlaczego testy O-14 tak długo trwają? Czy jest to związane z możliwością zakupu np nowej przyległej koncesji czy testujecie np wydobycie z dwóch horyzontów (pytanie z założenia retoryczne mam nadzieję, że szczegółów i wyjaśnień dowiemy się jak opublikujecie wyniki testów)? Czy testy zakończą się w tym miesiącu (mineło już ponad 8 tygodni testów)?

7) Kiedy poznamy szczegóły dotyczace szczelinowania i reaktywacji starych odwiertów? Kiedy chcecie rozpoczać ten program, macie już bliżej sprecyzowany termin? Czy toczą sie już prace przygotowawcze do szczelinowania? Ile odwiertów naraz może być szczelinowanych i testowanych (O-8 i O-6 były testowane jeden po drugim ale prace przygotowawcze zapewne były prowadzone równolegle)?

8) Czy wg wycen stosowanych na AIM wartość spółki odbiegała by znacząco od wyceny na GPW (uwzględniamy pewnie tylko Ukrainę i Brunei, Syria to 0 póki co)? Nie pytam o konkretną wartość bo wiem, że nie zabierzesz głosu w sprawie dokładnej wyceny.

Dzięki i pozdrawiam

andrzej rydz
0
Wpisów: 35
Wysłane: 4 kwietnia 2012 23:17:12 przy kursie: 15,20 zł
4X 2011 podano bardzo dobre wyniki testu O-12 a 2XI 2011 podano komunikat o pierwszym udanym szczelinowaniu na Ukrainie , testowano O-18 , przejęto od AED jego część koncesji L w Brunei zwiększając swój udział do 90% + operatora koncesji.W 2012 podłączono do eksploatacji O-12,O-6.O-8.O-18 ,w marcu zwiększono wydobycie gazu z M-19 o 40%.Wykonano odwiert M-21 rokujący duży sukces , trwają testy O-14. Rozpoczęto badania sejsmiczne bloku L w Brunei( styczeń ).Podano nowe przeszacowane zasoby węglowodorów w Brunei,Syrii i na Ukrainie.Obecne wydobycie gazu na Ukrainie to min. 400tyś.m3 dziennie dla KOV.Sukcesów na koncie jest wiele.
P.S. Przekwalifikowano koncesję O na produkcyjną,zgoda opiewa na 20 lat ( Ukraina ).
Edytowany: 4 kwietnia 2012 23:31

del-20160301
0
Wysłane: 4 kwietnia 2012 23:24:17 przy kursie: 15,20 zł
Nie wiem jak wam to już tłumaczyć. W cenie Nigerii nie było. Nastąpiła realizacja zysków po wzroście ponad 100%, a że szeroki przy okazji się obsunął KOV poleciał niżej podobnie jak mnóstwo innych spółek. Ja również pamiętam, że kurs rósł pod informacje o wynikach O-12 a póżniej pod info o przekształceniu koncesji O na produkcyjną, no ale jak ktoś pamięta jedynie wodę w Brunei i Nigerię to tak to już jest. O wyliczeniach Erste w których nie było Nigerii już nawet nie wspominam.
Stawiam tezę może śmiałą ale jednak, że jeśli WIG20 nie poleci jutro na 2200 KOV też tego nie zrobi. Podciąganie kolejnych teorii pod sytuację na szerokim rynku jest naprawdę zabawne. Zwłaszcza jak się piszę, że spadek świadczy o słabości KOV podczas gdy cały WIG20 runął z górki na pazurki. Słaby jest też KGHM, Lotos, Orlen itd. Może na tamtych forach napiszecie też coś ciekawego zamiast tak bardzo troszczyć się małą spółkę z MWIG40, która nic przecież nie ma. Takich filantropów ze świecą szukać. Ta bezinteresowność jest wzruszająca.
Przestańcie już straszyć ludzi. Nawet kwestie finansowania przedstawiciel spółki wyjaśnił tak, że nie ma wątpliwości co, jak i za ile.

Wapkil na Twoim miejscu uważałbym co piszesz. Sugerujesz publicznie, że Redface mija się z prawdą. Mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę iż nie są to już żarty. Funki robi sobie tutaj jaja, ale nikogo publicznie nie pomawia a Ty to zrobiłeś. Masz wątpliwości zawsze możesz napisać do spółki zapytanie, albo zgłosić sprawę do KNFu. Stawianie publicznie pytań w sposób sugerujący, że ktoś kłamie, zwłaszcza przedstawiciel spółki może narazić Cię na kłopoty. Po za tym podajesz cytaty bez linków.

Edytowany: 4 kwietnia 2012 23:26

wapkil
0
Wysłane: 5 kwietnia 2012 00:13:29 przy kursie: 15,20 zł
onochi napisał(a):
Wapkil na Twoim miejscu uważałbym co piszesz. Sugerujesz publicznie, że Redface mija się z prawdą. Mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę iż nie są to już żarty. Funki robi sobie tutaj jaja, ale nikogo publicznie nie pomawia a Ty to zrobiłeś. Masz wątpliwości zawsze możesz napisać do spółki zapytanie, albo zgłosić sprawę do KNFu. Stawianie publicznie pytań w sposób sugerujący, że ktoś kłamie, zwłaszcza przedstawiciel spółki może narazić Cię na kłopoty.

Doceniam troskę, ale coś Ci się pomyliło. Gdzie niby ja coś takiego napisałem?

Przecież od czasu publikacji MDA, warunki tej umowy mogły zostać zmodyfikowane. Umowa może, nawet jeśli to nietypowe, zawierać jakieś dodatkowe ustalenia, pozwalające w pewnych przypadkach wypłacić dywidendę. W przeciwieństwie do spółki, ja nigdy tej umowy nie widziałem, więc jak mogę coś sugerować? Poprosiłem tylko o dokładniejsze wyjaśnienie w kontekście informacji z MDA.

Jak napisałem, informacja o możliwości wypłaty dywidendy istotnie zmienia to, co sądziłem po lekturze samego MDA. Zresztą nie tylko ja. Wcześniej w tym wątku inni (na przykład rabbit, on też jest częścią spisku przeciw KOV?) również pisali o braku możliwości wypłacania dywidendy. Istnienie takiej możliwości jest dla spółki korzystne, więc akcjonariusze powinni chyba być zainteresowani szczegółami. Przedstawiciel spółki może nam je przybliżyć, chyba właśnie po to tu jest.

Dlaczego co poniektórzy akcjonariusze KOV wszędzie widzą ataki, przed którymi codziennie powinni ich bronić prokurator wraz z KNF? Przy takim podejściu, po zakupie akcji zostaje tylko zamieszkać w jakimś bunkrze, ech...

onochi napisał(a):
Po za tym podajesz cytaty bez linków.

Czy Ty aby nie przesadzasz? Na wątku spółki napisałem, z którego oficjalnego dokumentu spółki cytat pochodzi. Chyba wiesz, gdzie takie dokumenty są w ESPI. Choć może faktycznie nie wiesz, więc proszę: link
Edytowany: 5 kwietnia 2012 00:30

rabbit
0
Wpisów: 1 202
Wysłane: 5 kwietnia 2012 08:08:03 przy kursie: 15,20 zł
@wapkil

Cytat:
Jak napisałem, informacja o możliwości wypłaty dywidendy istotnie zmienia to, co sądziłem po lekturze samego MDA. Zresztą nie tylko ja. Wcześniej w tym wątku inni (na przykład rabbit, on też jest częścią spisku przeciw KOV?) również pisali o braku możliwości wypłacania dywidendy. Istnienie takiej możliwości jest dla spółki korzystne, więc akcjonariusze powinni chyba być zainteresowani szczegółami. Przedstawiciel spółki może nam je przybliżyć, chyba właśnie po to tu jest.

Taki zapis był w momencie otrzymania kredytu.Skoro Redface napisał że jest na dzisiaj taka możliwość to jest,nikt Tobie nie wklei umowy handlowej.W tym raporcie nie ma napisane że KUBGAZ nie może wypłacić nigdy dywidendy i tego się trzeba trzymać.Gdyby faktycznie nie było takiej możliwości to CE musiał by oddać część swoich aktywów KUBGAZ bo nie będzie miał pieniędzy na inwestycję na swoich koncesjach.Chociaż ja osobiści licze na współpracę KUBGAZ i Cub Energy na ich terenach.Nie jest to niemożliwe gdyby CE oddało nam udziały w swoich polach w zamian za inwestycję.Wszystko zależy od tego czy mają środki i możliwości na poszukiwania gazu.Ztego co można przeczytać zasoby na ich koncesjach sięgają 4 Tcf a to jest ogromna ilość.Dużo gazu mają w ciasnych piaskowcach w których trzeba robić szczelinowanie.

Nie wyobrażam sobie żeby przy zysku 100 mln USD na Ukrainie KUBGAZ nie mógł wypłacić dywidendy.
KOV na prace w Brunei posiada wolnej gotówki ok 30 000 000 USD a na Ukrainie ma prawie drugie tyle.
Według raportu z kredytu do wykorzystania jest jeszcze 18 000 000 USD i za 1Q 2011 z zysku operacyjnego kwotę ok 15 000 000 USD (cały KUBGAZ)W 2011 roku na inwestycje na Ukrainie wydał 36 mln USD a mamy praktycznie początek roku.
"Żeby wygrać trzeba grać"

zabapinkfloyd
0
Wpisów: 514
Wysłane: 5 kwietnia 2012 08:48:31 przy kursie: 15,20 zł

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 5 kwietnia 2012 09:37:41 przy kursie: 15,60 zł
Nawet na liniowym tak wczoraj jak i dzisiaj miało miejsce naruszenie wsparcia. Na wykresie świecowym widać też że było to poprzedzone dywergencją na RSI.
Do zanegowania wczorajszej świecy potrzebene jest pokonanie 1,57.
Tymczasem wykres wygląda fatalnie.

andryus
0
Wysłane: 5 kwietnia 2012 09:48:09 przy kursie: 15,60 zł
Witam wszystkich.
Przyłączam się do Buldiego, wykres wygląda źle. Wybaczcie posiadacze akcji, że znowu jestem posłańcem złych wieści, ale kurs obecnie nie daje mi innych argumentów. Jeśli ktoś przeczytał moje wcześniejsze wpisy, to dość sporo uwagi poświęciłem luce nigeryjskiej. Wczoraj powstała nowa i wygląda na lukę kontynuacji. Luki takie pojawiają się najczęściej pośrodku trendu i sygnalizują napływ nowej siły do grupy dominującej na rynku, a dziś to sprzedający. Pewności co do typu luki to jeszcze nie ma i choć potwierdzenie jej, w postaci dużego odchylenia, widzimy na wskaźniku FI jak i przyroście wolumenu, który powinien zwiększyć się (i zwiększył) o przynajmniej 50% w stosunku do ostatnich kilku dni, to ostateczną weryfikacją jej prawdziwości będzie seria kolejnych dołków.
Co nam da ta luka, jeśli w ogóle okaże się prawdziwa? Jedna z technik mówi, że dystans od początku trendu do luki kontynuacji odmierzony w kierunku trendu, daje nam poziom spadku czyli okolice Malborka.
Żeby zanegować jej wydźwięk, popyt musi ją jak najszybciej zamknąć.

kliknij, aby powiększyć

Podsumowując.
Wcześniejsze analizy poszukujące odpowiedzi, gdzie podąża kurs i dzisiejsza, sugerują, że być może dopiero Malbork powstrzyma podaż.

Dopisuję po czasie coś pozytywnego, by nie było, że widzę tylko spadki, bo mi np. zależy.
Trzeba pamiętać, że jesteśmy w fazie korekty A, może się okazać, że w najbliższych dniach, co często się zdarza, kurs pociągnie w górę, tworząc odcinek B
Edytowany: 5 kwietnia 2012 09:54

Krzysiek9
0
Wysłane: 5 kwietnia 2012 10:05:04 przy kursie: 15,60 zł
Ja bym jeszcze odwołał się do tej analizy: Wiercenie głębinowe – analiza techniczna KOV i PETROLINVEST

kliknij, aby powiększyć

Cytat:
Rozejrzyjmy się za poziomami wsparć, gdyż teraz to one odegrają istotniejszą rolę niż opory. Niemożność pokonania luki bessy z lutego 2010 roku zaowocowała formacją podwójnego szczytu, potwierdzona dywergencją na wskaźniku RSI. Kontynuacja spadków poniżej poziomu 1,62 będzie równoznaczna z pełnym ukształtowaniem się formacji i może skutkować spadkiem w okolice 1,37-1,39 zł. Ten poziom jest wzmocniony lokalnym dołkiem z lutego i średnią 200-sesyjną. Jedynym ratunkiem przed realizacją tego scenariusza jest wsparcie na poziomie 1,48 zł, wywodzące się z oporu listopadowego szczytu, pokonanego w lutym na sporym wolumenie.

Bliskość wsparcia w połączeniu z komunikatem o konwersji licencji na Makiewiejeskoye lub wyników testów O-14 może nas uratować przed pogłębieniem spadków.
Edytowany: 5 kwietnia 2012 10:16

del-20160301
0
Wysłane: 5 kwietnia 2012 10:11:11 przy kursie: 15,60 zł
@Krzysiek9

I ja tak myślę, że to właśnie to miejsce będzie kluczową obroną. Poprzednio poszło do 1,46 i bardzo szybko odbiło w górę. Wszystko zależy od szerokiego rynku. Nie mniej moim zdaniem "mityczny gruby" poluje na SL w okolicach 1,5. Ustawione zlecenia też o tym świadczą. Kołem ratunkowym może być też info z testów O-14 pod warunkiem że będzie dobre. Wtedy cała technika może okazać się na nic.

Redface
PREMIUM
0
Grupa: Emitent
Wpisów: 391
Wysłane: 5 kwietnia 2012 10:16:01 przy kursie: 15,60 zł
Witam,
A propos wątku o możliwości wypłaty dywidendy przez KUB-Gaz w okresie obowiązywania umowy kredytowej z EBRD. Po pierwsze umowa nie była zmieniana. Podstawowym warunkiem utrzymywania kredytu jest spełnianie określonych warunków, w tym osiągania przez KUB określonych wskaźników płynności, obsługi długu itd. Umowa dopuszcza wypłatę dywidendy, ale tylko za zgodą banku i po zapewnieniu go, że wskaźniki te po wypłacie będą nadal pozostawać na bezpiecznych poziomach (poziomy zapisane w umowie). Zatem teoretycznie możliwość wypłaty dywidendy w okresie kredytowania istnieje. Pytanie tylko - po co? Po co wyciągać gotówkę ze spółki, a nie np. spłacić wcześniej zadłużenie? Po co wyciągać gotówkę, jeśli wiemy, że generuje ona na poziomie operacyjnym stopy zwrotu powyżej 60%?
Reasumując - możliwość jest, ale nie będziemy z niej korzystać - ani my, ani nasz partner w KUB.
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

PS. Krzysiek9 - daj mi chwilę na odpowiedź, proszę.

Krzysiek9
0
Wysłane: 5 kwietnia 2012 10:16:35 przy kursie: 15,60 zł
Jasne dzięki.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

408 409 410 411 412

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,428 sek.

kpyuouwd
govfqahl
shyrbwgv
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
zdjxylwe
fejpgziz
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat