PARTNER SERWISU
jvgxkfkw
2 3 4 5 6

Po bandzie

Nataniel
5
Wpisów: 167
Wysłane: 16 kwietnia 2012 19:39:59
Cześć,

2mek99 interesuje mnie w twoich zakupach psychologia inwestowania:). Wiem jak trudne jest utrzymanie akcji jak spadają lub rosną (typowy błąd każdego inwestora). Ja parę razy używałem techniki buy and hold i się sparzyłem na tym tak samo często stop loss-y mnie wywalały. Wiem, że Buffett twierdzi, że spółki trzeba trzymać do końca świata ale to trzeba być chyba jednak nim, żeby mieć takie wyczucie.
Kurs EEX od 2009 miał różne górki i dołki rósł do 7 złotych za akcję potem spadał do 4. Jak się wtedy zachowywałeś jeżeli mogę spytać, sprzedawałeś na górce i dokupywałeś na dołku czy trzymałeś od początku główną część akcji a potem tylko dokupywałeś na dołkach?

Z góry dzięki jak będziesz się mógł podzielić swoimi spostrzeżeniami:)

del-20130918
0
Wpisów: 257
Wysłane: 16 kwietnia 2012 19:48:53
WatchDog napisał(a):
Wstawiam tutaj info dot. Eko Exportu - mieliśmy błąd w rankingu Greenblatta Sick spółki ustawiły się w przeciwną stronę i całość przez to została wymieszana. Teraz zostało to poprawione, ranking Top10 zupełnie się zmienił, nie ma tam niestety Eko Exportu [choć jego wartości były i są prawidłowe - przesunął się w tabeli].

Co za ironia losu patrząc na wykres tygodniowy Angel
Edytowany: 16 kwietnia 2012 19:55

2mek99
0
Wpisów: 398
Wysłane: 16 kwietnia 2012 21:42:51
Nataniel napisał(a):
Cześć,
Kurs EEX od 2009 miał różne górki i dołki rósł do 7 złotych za akcję potem spadał do 4. Jak się wtedy zachowywałeś jeżeli mogę spytać, sprzedawałeś na górce i dokupywałeś na dołku czy trzymałeś od początku główną część akcji a potem tylko dokupywałeś na dołkach?

Z góry dzięki jak będziesz się mógł podzielić swoimi spostrzeżeniami:)

Zgodnie z zasadą Buffeta. Raz kupionej akcji nie oddałem nigdy.blackeye
Co prawda przy jego pakietach jakikolwiek ruch na akcjach (np. sprzedaż) mógłby wywołać panikę. Mnie byłoby łatwiej ale nie ruszałem akcji z wyjątkiem 100 czy 200 sztuk gdy brakowało do 1-go.

Zysk na EEX liczyłem od końca. Najpierw policzyłem do ilu PLN za akcję może dojść kurs a następnie zebrałem środki (trochę oszczędności ale zdecydowana większość to był kredyt) w takiej wartości, która zapewniłaby mi odpowiedni zysk na całości inwestycji. Kredyt był na długi termin w takiej wysokości żebym był go w stanie spłacać nawet gdyby EEX padł a ja nie odzyskałbym żadnej kasy za akcje.

Oczywiście moje ówczesne plany były znaczenie skromniejsze. Wg nich pierwszą część akcji miałem sprzedać przy 15 zł, drugą, największą transzę przy 25 a ostatnią przy 35. Później wziąłem kolejny kredyt ale ten na krótki termin z planem aby go spłacać sprzedając akcje. Akcje miały oczywiście rosnąć na tyle szybko abym zdążył jeszcze na tym zarobić.

Dlatego cała ta inwestycja jest "po bandzie". Na razie moje kalkulacje były generalnie trafne. Na pewno błędem było założenie, że inwestorzy szybko poznają się na EEX i akcje pójdą mocno w górę. Niestety trwało to długo z paroma spadkami. Nie czekałem na dołki przy zakupach. Gdy miałem kasę kupowałem bo punktem odniesienia były zawsze ceny docelowe po których miałem sprzedać.

Mogę gdybać, że gdybym czekał na dołki to mógłbym kupić tych akcji więcej. Teraz część potencjalnych inwestorów ma podobny dylemat. A nuż będzie korekta i uda się kupić taniej. Niestety dla nich ale EEX odjeżdża. To już nie ta nieznana, mało płynna spółka z księżycowymi wskaźnikami.
Oczywiście nie wykluczam, że jakieś spadki mogą się zdarzyć ale to będą raczej efekty globalnych spadków na giełdach niż samego EEX. Poza tym EEX jest świetny na dołującą giełdę co było widać np. dzisiaj.

2mek99
0
Wysłane: 16 kwietnia 2012 21:46:23
Jeszcze jedno. Ja cały czas obserwuję firmę i gdybym zauważył coś groźnego to na pewno sprzedałbym. Więc to nie jest tak, że kupuję i zapominam. Tego nie polecam. Trzeba cały czas trzymać rękę na pulsie.

tartiakson
0
Wpisów: 269
Wysłane: 17 kwietnia 2012 07:26:51
Firma bardzo dobra ale teraz zrobił się taki szum medialny, że już wszyscy licza na +5% dziennie i dołączają co może troche niepokoić bo gdyby ewentualnie indeksy się osunęły to Ci ostatni mogą zacząć panikować

2mek99
0
Wysłane: 17 kwietnia 2012 08:43:04
Szum potrwa jeszcze kilka dni (wyniki, prognoza 2012, list intencyjny z Amerykanami).

Później wróci "szara rzeczywistość" czyli zarabianie kasy w ciszy.

Oczekiwania wobec firmy są coraz większe więc jakieś słabsze dane mogłyby zachwiać kursem. Z drugiej strony coraz mniej wśród akcjonariuszy jest takich co wskakują na 2-3 dni. Realny free float gwałtownie się zmniejsza. Jeżeli firma wejdzie wkróce do SWIG80 (a wiele funduszy juz to zapewne wzięło pod uwagę przy zakupach) to akcjonariat będzie jeszcze stabilniejszy.

Mając doświadczenie z lat poprzednich zostawiłem sobie trochę kasy na dokupywanie w okresie wakacyjnym gdy ktoś będzie musiał sprzedać bo mu braknie na kieszonkowe w Egipcie.

marc1n
0
Wpisów: 37
Wysłane: 24 kwietnia 2012 00:15:10
2mek99, co sądzisz o spółce Mercor?

2mek99
0
Wysłane: 25 kwietnia 2012 08:37:48
Obejrzałem dane finansowe Mercora. Niestety ale to co rzuca się w oczy to spadająca rentowność. Sprzedaż raz rośnie raz spada ale marże spadają od kilku lat. Branży i konkurentów nie znam ale ten spadek rentowności w zasadzie wyjaśnia, że sytuacja jest niełatwa.

Firma silnie powiązana z branżą budowlaną a swoją opinię o budowlance gdzieś już tutaj zamieściłem (chyba na PBG, kilka tygodni temu). Generalnie odkrywczy nie będę ale przed budowlanką ciężkie czasy. Kończą się pieniądze z Unii. Kolejne o ile uda nam się dobrze wynegocjować pojawią się pewnie dopiero w 2015. Rozgrzebane i niedochodowe obecnie realizowane projekty mogą się fatalnie odbić na branży budowlanej oraz na podwykonawcach. Firmy typu Mercor mogą mieć spore problemy z odzyskaniem należności. Nie wiem jak duża część ich sprzedaży dotyczy nowych inwestycji a ile jest odtworzeniowych (tutaj może być trochę lepiej) - to mogłoby dać trochę lepsze wyobrażenie o perspektywach.

Podczas "długiego weekendu" obejrzę sobie jeszcze dokładnie ostatnie sprawozdania.

Edytowany: 25 kwietnia 2012 08:48

marc1n
0
Wysłane: 26 kwietnia 2012 15:00:37
Mam nadzieję, że się bardziej wgłębisz w Mercora i zobaczysz to co ja :)

A co do EkoExport to skąd wiesz, że "po wykonaniu planu na 2011 wstrzymali sprzedaż" jak napisałeś na forum bankiera?

2mek99
0
Wysłane: 26 kwietnia 2012 15:16:03
Tak się domyślam. Zazwyczaj mikrosfera jest robiona pod konkretne zamówienie i pod konkretnego klienta. Na koniec roku zostało ok. 1,5 mln wyrobów gotowych. Przy sprzedaży wygenerowaliby pewnie z 1,5 mln zysku brutto i jakieś 1,2 netto. Czyli zysk byłby w okolicach 8 mln.

Skoro wyprodukowali i nie wysłali to wygląda trochę dziwnie. No ale może się mylę Liar

2mek99
0
Wysłane: 15 maja 2012 13:38:00
No to BDM przestrzelił wyniki za 1 kwartał. Ja zresztą też, bo w mojej prognozie sprzed kilku miesięcy byłem zbytnim optymistą.
Sprzedaż i zysk operacyjny wzrosły po kilka (kilkanaście) razy chociaż nie ma co ukrywać, że pomogła niska baza z 2011.
Zysk netto niższy ze wg na budowanie zapasu pod koniec 2011 po kursie w okolicach 4,5 (faktury zapłacone a więc strata zrealizowana w I kwartale 2012) a tylko część towaru odsprzedana (i po kursie w granicach 4,20).
Dodatkowo o czym zarząd wspominał w raporcie rocznym dostawy na około 3,5 tys. ton nie zostały zrealizowane i nie było możliwości przygotowania dodatkowego towaru dla klientów.

Najważniejsze informacje to bardzo sprawne przejęcie spółek w Kazachstanie (ruszyły dostawy) oraz kontrakt z Amerykanami.

Poniżej wyjaśnienia zarządu do wyników.
Informacja dodatkowa

robertus
0
Wpisów: 389
Wysłane: 15 maja 2012 22:56:11

marc1n
0
Wysłane: 18 maja 2012 15:39:18
2mek99 napisał(a):
Firmy typu Mercor mogą mieć spore problemy z odzyskaniem należności.

Właśnie sobie policzyłem odpisy na niespłacone należności za 2011r:
- Mercor: 9,1 mln, co stanowi 2,4% przychodów
- EkoExport: 0,44 mln, co stanowi 1,6% przychodów

Różnice nie są jakieś drastyczne.
Edytowany: 18 maja 2012 15:39

2mek99
0
Wysłane: 24 maja 2012 12:48:31
Na podstawie zeszłorocznej nauki (i z 2009) odłożyłem trochę kasy i zaczynam zwiększać zaangażowanie.

Przez najbliższe 3-4 miesiące można będzie zapewne kupić taniej. Tydzień po tygodniu, miesiąc po miesiącu tak aby cena była uśredniona przez ten czas.

Dlaczego tak?

1. Nie wiem czy i kiedy będą jakieś newsy ale zakładam, że dopiero twarde dane finansowe za III kw. ruszą kurs więc nie spodziewam się znaczących wzrostów przed połową października (zysk za 2 kwartał bedzie OK ale zapewne nie powali).

2. Do zakupów zniechęca niestety sytuacja gospodarcza na świecie. I chociaż słaby złoty zwiększy zyski EEX to jednak inwestorzy są ostrożni i akcje będą się słabo sprzedawać. Wyjaśnienie sytuacji Grecji może trwać miesiącami. Prawdopodobnie plan reform będzie rozmiękczany a Grecja będzie dostawać kasę "pod stołem" aby się nie rozsypała - tak jak to opisał Financial Times.

Tak czy inaczej cena w granicach 17-18 zł jest wg mnie atrakcyjna. Nie kupuję od razu bo może znów komuś wywali stopy na niższych poziomach albo będzie potrzebował gotówki na wakacje.
Edytowany: 24 maja 2012 12:49

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 24 maja 2012 15:36:34
odnośnie pkt 1 myślę że rynek będzie chciał wyprzedzić te wyniki za III IVQ Angel i nie będzie czekał do października.
EEX

2mek99
0
Wysłane: 24 maja 2012 16:36:49
Wyniki za III kw. mają być podane dopiero 14 listopada więc wzrost kursu w październiku będzie wyprzedzał oficjalne wyniki.

Zakładam, że na przełomie września/października zarząd pochwali się wynikami (na zasadzie porówania do poprzedniego kwartału lub roku) i wtedy kurs zacznie rosnąć.

vanGaild
PREMIUM
0
Wpisów: 187
Wysłane: 28 maja 2012 15:10:31
Albo po wynikach za q2 poda prognozę na 2012 ... ostatnio spółka jest b. aktywna medialnie.. Ale kto wyczeka najdłużej na spadających rynku to zarobi najwiecej - ot taka rosyjska ruletka ...

2mek99
0
Wysłane: 1 czerwca 2012 13:17:16
- nie wiadomo co z Grecją,
- Hiszpania ma coraz większe problemy z bankami za chwilę może to uderzyć w budżet państwa,
- Chiny coraz wolniej rosną,
- cena baryłki na poziomie 85 dolarów. Budżet Rosji podobno jest się w stanie skleić na poziomie 90 dolarów. Czyli mamy potencjalnie kolejne państwo w kłopotach.

Za dużo negatywnych wiadomości. Na razie wstrzymuję zakupy.
Edytowany: 1 czerwca 2012 13:18

2mek99
0
Wysłane: 15 lipca 2012 15:04:54
No i już po wakacjach. Jeszcze tydzień w sierpniu pobiegam w górach ale główny wypoczynek za mną.

Jeszcze pod koniec czerwca przed wyjazdem dokupiłem ostatnie akcje. Teraz zapakowanie jest po komin i raczej będę od czasu do czasu coś sprzedawał.

Od początku roku zwiększyłem ilość akcji EEX o około 20-25%. Pomimo paru "skoków w bok" (MEDICALG, SYNTHOS, HAWE, BOGDANKA) od jakiegoś czasu wszystko jest w EEX.

Ostatnie infa są generalnie dobre. Nowa linia została oddana do użytku. Zysk wg pana Bokuna z zarządu powinien być znacznie wyższy niż w zeszłym roku (przy nieznacznie wyższym wolumenie sprzedaży).

Ten (zapowiadany) dosyć nieznaczny wzrost wolumenu przy znaczącym wzroście zysku jest interesujący. Oznacza dalszy mocny wzrost marży. Prawdopodobnie nastąpi spora zmiana struktury sprzedaży (gwałtowny wzrost udziału mikrosfery białej).

Pytanie oczywiście czy zysk pójdzie w górę dwukrotnie czego oczekuje większość akcjonariuszy czy mniej.

Ciągle jest kilka niewiadomych, które powstrzymują zarząd od opublikowania prognozy na 2012. Najbardziej dochodowe są kontrakty ad hoc, w których ceny są znacznie wyższe niż w długoterminowych. Przy obecnej produkcji na poziomie około 10 tys. rocznie (moce po oddaniu nowej linii to 60 tys. ton rocznie) ta ogromna nadwyżka mocy jak rozumiem ma umożliwić błyskawiczną reakcję za ewentualne zapotrzebowanie z branży wydobywczej ropy naftowej. Niestety ale te deale trudno zaplanować i rozrzut ostatecznego wyniku finansowego może być spory.

Zakładam jednak, że kontynuacja poprzednich umów plus nowa umowa z Amerykanami powinna zapewnić ten minimalny poziom zysku z mojej prognozy (12 mln zł).

Moja prognoza cen akcji (konserwatywna) mniej więcej jest zgodna z tym co się dzieje na giełdzie. Spodziewałem się spadku ceny akcji w okresie wakacyjnym. Na razie to się nie spełniło. No może z wyjątkiem tych kilku dni w tym tygodniu. Nie wiem czy to efekt wyprzedaży IDMSA (być może mieli jakiś nieduży pakiet akcji EEX) czy może akcja jakiegoś akcjonariusza, który próbuje "rozbujać" kurs aby łapać lokalne dołki i górki.

Zobaczymy co będzie dalej. Niestety ostatnie wypowiedzi Rostowskiego, problemy branży budowlanej, poziom bezrobocia, nie napawają optymizmem. Z drugiej strony ceny akcji są dosyć niskie więc dużych spadków się nie spodziewam. Chyba że będzie totalny dół (Hiszpania, Włochy, itd.)

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 15 lipca 2012 15:10:43
2mek99 napisał(a):
Niestety ostatnie wypowiedzi Rostowskiego

Które...?Think

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

2 3 4 5 6

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,787 sek.

uaamdgls
towmpipg
iqbvmojn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qeggftew
unwluiat
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat