PARTNER SERWISU
jevvrcgc
27 28 29 30 31
WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 30 kwietnia 2012 23:29:14 przy kursie: 25,36 zł
Przed audytem:
Zobowiązania długoterminowe = 731 236
Zobowiązania krótkoterminowe = 3 566 381

Po audycie:
Zobowiązania długoterminowe = 701 307
Zobowiązania krótkoterminowe = 3 535 110

To co wyżej pochodzi z PDFa i nie pokrywa mi się z tabelką Wybranych danych przy raporcie. Piszemy do spółki po wyjaśnienie.
Edytowany: 1 maja 2012 17:57

fidelio77
0
Wpisów: 745
Wysłane: 30 kwietnia 2012 23:54:54 przy kursie: 25,36 zł
Jeszcze jedno, czy to, że w porównaniu z raportem za IV Q zobowiązania ogółem zmniejszyły się o 61 milionów może mieć jakiś związek ze spadkiem zysku o 50 milionów?

le rom
214
Wpisów: 2 209
Wysłane: 1 maja 2012 12:22:09 przy kursie: 25,36 zł
Speak to the hand
Czy jeszcze nad Wisłą ............ zaświeci słonko ?

Jest sprawozdanie roczne i co? Tak czy siak EPS= 11,2 zł a BVpS=117 zł. A więc tu nie dostrzeżesz przyczyn obecnej ceny akcji P=25,3 zł za akcje.
A wiec -trzecia największa firma budowlana w Polsce wyceniana na MC=0,36 mld zł , ma ponoć poważne kłopoty i to z przyczyn Euro 2012 , bowiem uczestniczyła w budowie 3-ch stadionów i autostrad. Efekt jest taki, że marża zerowa a być może poniżej , a zobowiązania krótkoterminowe przekraczają 3,5 mld zł.Na szczęście ten pechowy segment ok. 30% jej aktywności w ujęciu ogólnym.
To wszystko byłoby "no problem" gdyby PBG była zainstalowana nie nad Wisłą, a dla przykładu nad Sekwaną lub w Niemczech. Tam banki ani chwili nie zastanawiałyby się czy dalej finansować ten biznes. A i koszt kapitału byłby o 2/3 niższy. Są liczne przykłady spółek francuskicvh, niemieckich hiszpańskich o gorszej strukturze kapitałowej i nikt nie wypowiada im kredytowania.
Pecha ma Pan Wiśniewski, tylko dlatego , że mieszka nad Wisłą.
Zamiast sfinansować zakupno 66% Rafako kredytem musiał to zrobić własą gotówką (choć wcześniej banki się umizgiwały). Dlaczego ostatecznie odmówiono kredytu ? Ano była sprawa upadku Grecji i cetera.
Potem to wejście na konto i zabezpieczenie (zabranie) 150 mln zł i to w dodatku przez konkurenta zagranicznego.
To psychologicznie podcina. Wcześniej wstrzymanie się OHL z zakupnem HBP. I co ma Prezes robić dalej ?
Widać jak na dłoni, że działania idą wielokierunkowo i są rozłożone poprzez różne instytucje (włącznie z bankami) i są skierowane przeciwko PBG. Widocznym obrazem tych działań jest kurs giełdowy PBG. Jest to klasyczna walka konkurencyjna korporacji budowlanych zagranicznych chcących zająć miejsce PBG w Polsce.
W naszym kraju nie ma rządowych mechanizmów obronnych w tak nierównej walce na rynku.
Pan Wiśniewski jednak może się wybronić, ale trzeba wytrwałości i rozumu.
Nie może bowiem liczyć na Państwo nad Wisłą, to jedynie potrafi podłożyć nogę i pomóc wykończyć (np. szybkim wyrokiem sądowym - patrz przypadek DSS).
Agresywny kapitał można powstrzymać innym kapitałem. Mamy chńczyków, mamy emiratów, mamy jeszcze jeden bank PKOBP, a także inwestorów indywidualnych na GPW. Pozyskanie środków z alternatywnych źródeł - niekoniecznie uchroni wchodzenie PBG do paszczy smoka, ale czy jest inne wyjście?.
Jeśli PBG chce nadal pozostać największą polską spółką budowlaną (z polskim kapitałem ) - musi się bronić- bo grozi mu śmiertelne niebezpieczeństo -jak kiedyś stoczniom. Na rynku polskim są przed nią jeszcze dwie firmy Budimex i Strabag Polska. Ale Budimex to hiszpański Ferrovial a Strabag Polska to przedłużenie austriackiego Strabaga.

I znów słyszymy, że OHL chce kupować HBP. Ale czy można poważnie traktować taki kapitał? Chciałbym doczekać czasu, kiedy PBG będzie przejmować hiszpańskiego bankruta OHL.
Poważny kapitał wycenia biznes i kupuje, nie czeka na potknięcia. (Patrz KBC (RABOBANK)kupuje BGŻ i płaci 72 zł mimo, że rynek dawał 36 zł).

arekw99
4
Wpisów: 125
Wysłane: 1 maja 2012 12:54:34 przy kursie: 25,36 zł
to co piszesz le rom brzmi troche jak PiS-owskie podjudzanie i widzenie wszedzie spisku... ale wiesz co? mimo wszystko brzmi bardzo sensownie. W Polsce brak jest rzetelnego wspierania polskiego biznesu... zyjemy wiara, ze kapital nie ma narodowosci a praktyka firm francuskich, niemieckich itd czesto dowodzi czego innego ... przypomina mi sie w tym kontekscie rowniez to jak swego czasu PKO BP umizgiwal sie do Irlandczykow i BZWBK a potem nabywca okazal sie Santander pomimo wyzszej cenu (podobno) oferowanej przez polski bank

WatchDog
50
Wysłane: 1 maja 2012 13:07:06 przy kursie: 25,36 zł
Spisek nie spisek, jest to normalne konkurowanie z użyciem wszelkich możliwych metod.
Tak było i będzie zawsze. Szkoda tylko, że jesteśmy tacy słabi.
Przykładów jest więcej, choćby Malma załatwiona rękami Pekao na zlecenie Barilli.
wpolityce.pl/dzienniki/dzienni...
http://www.blogpress.pl/node/11863
A skoro już o tym wiemy, trzeba mieć oczy i uszy szeroko otwarte, uważając na ryzyka, o których nie piszą w żadnych raportach.
Edytowany: 1 maja 2012 13:08

WatchDog
50
Wysłane: 1 maja 2012 17:58:20 przy kursie: 25,36 zł
WatchDog napisał(a):
Przed audytem:
Zobowiązania długoterminowe = 731 236
Zobowiązania krótkoterminowe = 3 566 381

Po audycie:
Zobowiązania długoterminowe = 701 307
Zobowiązania krótkoterminowe = 3 535 110

To co wyżej pochodzi z PDFa i nie pokrywa mi się z tabelką Wybranych danych przy raporcie. Piszemy do spółki po wyjaśnienie.

Jest korekta potwierdzająca w/w.

Cytat:
Zarząd PBG SA dokonuje niniejszym korekty raportu skonsolidowanego Grupy Kapitałowej PBG za rok 2011, opublikowanego w dniu 30 kwietnia 2012 roku, w zakresie Wybranych danych finansowych zamieszczonych w formularzu ESPI. Powstałe błędy są wynikiem oczywistej omyłki edytorskiej.
Korekta obejmuje pozycje XVIII oraz XIX za rok 2011 Wybranych danych finansowych w formularzu ESPI, podanych w tys zł:

Pozycja XVIII – Zobowiązania długoterminowe
Było: 732 303
Wartość prawidłowa: 701 307

Pozycja XIX – Zobowiązania krótkoterminowe
Było: 3 504 116
Wartość prawidłowa: 3 353 110

Wyniki zawarte w załącznikach do formularza ESPI są prawidłowe i nie podlegają korekcie.

www.stockwatch.pl/komunikaty-s...

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 1 maja 2012 23:57:28 przy kursie: 25,36 zł
Historia rekomendacji Goldman Sachs dla PBG:

2010-02-24 - KUPUJ, cena: 299,00 PLN

2010-06-11 - KUPUJ, cena: 283,00 PLN

2011-02-25 - NEUTRALNE, cena: 218,00 PLN

2011-03-22 - NEUTRALNE, cena: 209,00 PLN

2011-03-23 - AKUMULUJ, cena: 209,00 PLN

2011-04-26 - NEUTRALNE, cena: 199,00 PLN

2011-07-25 - NEUTRALNE, cena: 159,00 PLN

2011-09-01 - NEUTRALNE, cena: 151,00 PLN

Ciekawe czy nie wszystkie muppety były równe i tutaj.

broker_ns
0
Wpisów: 506
Wysłane: 2 maja 2012 09:35:40 przy kursie: 26,05 zł
No i po raporcie rocznym, Ci co spodziewali się, że audytor otworzy szafę usłaną gęsto usianymi i ukrytymi wcześniej trupami mogą czuć lekki niedosyt :-))
Tak jak się można było spodziewać zostały lekko skorygowane przychody w dół co automatycznie w RZiS ścięło EBIT oraz wynik netto. Natomiast co ważne audytor nie nakazał zrobienia odpisów.

Wydaje się że oczekiwanie na ten raport i jego ewentualnie mocno negatywny wydźwięk również odstraszało inwestorów. Teraz przynajmniej to ryzyko zostało zdjęte z "tapety". Teraz pozostaje kwestia zasilenia kapitału obrotowego - kredyt pomostowy + sprzedaż nieruchomości+ ewentualna emisja obligacji.
Edytowany: 2 maja 2012 09:38

Pawel_1979
0
Wpisów: 86
Wysłane: 2 maja 2012 10:45:08 przy kursie: 26,05 zł
Szczerze mówiąc nie spodziewałem sie żeby Grand Thorton kazał robic PBG jakies gigantyczne odpisy.
Zarazem audytor zabezpieczył sie wzmianką o zagrożeniu kontynuacji działalności...

Rynek cały czas wycenia spółke z perspektywy mozliwego bankructwa. Nie ma co się oszukiwać, ryzyko że któryś bank sie wysypie i pójdzie lawina nie jest małe...

Natomiast od strony operacyjnej trochę pozytywnych informacji dla PBG ostatnio było, szczególnie na fronie kontraktów na spalarnie. Wygląda na to że PBG ma jednak duże szanse na kontrakty w Bydgoszczy i Krakowie..

DarthUnreal
0
Wpisów: 228
Wysłane: 2 maja 2012 10:52:22 przy kursie: 26,05 zł
No i co miałby taki bank na tym zyskać oprócz łażenia po sądach i babrania się w sprawy upadłościowe skoro wiadomo, że gdy skończą pracować na drogach to kapitał wróci z którego spłaci się zadłużenie? Wypowiedzenie umowy kredytowej w obecnej sytuacji to jak wystrzelenie rakiety z atomówką gdzie wszyscy mają taki sam arsenał. Po takim czymś każdy ma problem. Żeby zastrzelić dłużnika musi się mocno wierzycielowi opłacać. Nawet petrola nikt nie odstrzeli bo wierzyciele liczą że chociaż część pieniędzy odzyskają.
Edytowany: 2 maja 2012 10:53

Pawel_1979
0
Wpisów: 86
Wysłane: 2 maja 2012 23:34:32 przy kursie: 26,05 zł
1. Nie wiesz ile środków wróci (ile zobowiązań ma charakter roszczeń których GDAKA nie uznaje i jaką stratę wygenerują kontrakty w dalszym etapie realizacji, jakie będa kary za opóźnienia). RYnek też tego nie wie i sie boi
2. Nie chodzi tylko o jeden bank. PBG finansuje kilka banków, zwykle jest tak że wyłamuje się jeden a potem następuje lawina. Zwykle ten ostatni ponosi największe straty. Siłą rzeczy nikt nie chce być ostatni
3. Banki sa potężnymi sformalizowanymi instytucjami (pracuję w jednej z większych). To powoduje min. że nie zawsze muszą działać racjonalnie. Jeżeli zapadnie decyzja tniemy to nie ma zmiłuj.
4. Na korzyść PBG działa wolumen kredytow. Banki boją się upadku takiego gracza. Z tego co wiem szczególnie jeden bank jest w tej spółce potężnie zaangażowany. Myślę że gdyby PBG było spółką wielkości Poldimu byłoby już po zabawie.
5. Na niekorzyść paradoksalnie może działać wielkość majątku PBG. Banki wiedzą że wyprzedając majątek PBG raczej odzyskają większość należności. Pytanie jak będzie wyglądać sytuacja za pół roku? Może gorzej Myślę natomiast że banki poją się efektu domina w sektorze...

Żeby nie było wątpliwośći - uważam że położenie PBG będzie błędem. Ale należy pamiętać że ryzyko jest...

szooler
0
Wpisów: 2 112
Wysłane: 3 maja 2012 02:55:24 przy kursie: 26,05 zł
le rom napisał(a):
Speak to the hand

Jest sprawozdanie roczne i co? Tak czy siak EPS= 11,2 zł a BVpS=117 zł. A więc tu nie dostrzeżesz przyczyn obecnej ceny akcji P=25,3 zł za akcje.
A wiec -trzecia największa firma budowlana w Polsce wyceniana na MC=0,36 mld zł , ma ponoć poważne kłopoty i to z przyczyn Euro 2012 , bowiem uczestniczyła w budowie 3-ch stadionów i autostrad. Efekt jest taki, że marża zerowa a być może poniżej , a zobowiązania krótkoterminowe przekraczają 3,5 mld zł.Na szczęście ten pechowy segment ok. 30% jej aktywności w ujęciu ogólnym.
To wszystko byłoby "no problem" gdyby PBG była zainstalowana nie nad Wisłą, a dla przykładu nad Sekwaną lub w Niemczech. Tam banki ani chwili nie zastanawiałyby się czy dalej finansować ten biznes. A i koszt kapitału byłby o 2/3 niższy. Są liczne przykłady spółek francuskicvh, niemieckich hiszpańskich o gorszej strukturze kapitałowej i nikt nie wypowiada im kredytowania.
Pecha ma Pan Wiśniewski, tylko dlatego , że mieszka nad Wisłą.
Zamiast sfinansować zakupno 66% Rafako kredytem musiał to zrobić własą gotówką (choć wcześniej banki się umizgiwały). Dlaczego ostatecznie odmówiono kredytu ? Ano była sprawa upadku Grecji i cetera.
Potem to wejście na konto i zabezpieczenie (zabranie) 150 mln zł i to w dodatku przez konkurenta zagranicznego.
To psychologicznie podcina. Wcześniej wstrzymanie się OHL z zakupnem HBP. I co ma Prezes robić dalej ?
Widać jak na dłoni, że działania idą wielokierunkowo i są rozłożone poprzez różne instytucje (włącznie z bankami) i są skierowane przeciwko PBG. Widocznym obrazem tych działań jest kurs giełdowy PBG. Jest to klasyczna walka konkurencyjna korporacji budowlanych zagranicznych chcących zająć miejsce PBG w Polsce.
W naszym kraju nie ma rządowych mechanizmów obronnych w tak nierównej walce na rynku.
Pan Wiśniewski jednak może się wybronić, ale trzeba wytrwałości i rozumu.
Nie może bowiem liczyć na Państwo nad Wisłą, to jedynie potrafi podłożyć nogę i pomóc wykończyć (np. szybkim wyrokiem sądowym - patrz przypadek DSS).
Agresywny kapitał można powstrzymać innym kapitałem. Mamy chńczyków, mamy emiratów, mamy jeszcze jeden bank PKOBP, a także inwestorów indywidualnych na GPW. Pozyskanie środków z alternatywnych źródeł - niekoniecznie uchroni wchodzenie PBG do paszczy smoka, ale czy jest inne wyjście?.
Jeśli PBG chce nadal pozostać największą polską spółką budowlaną (z polskim kapitałem ) - musi się bronić- bo grozi mu śmiertelne niebezpieczeństo -jak kiedyś stoczniom. Na rynku polskim są przed nią jeszcze dwie firmy Budimex i Strabag Polska. Ale Budimex to hiszpański Ferrovial a Strabag Polska to przedłużenie austriackiego Strabaga.

I znów słyszymy, że OHL chce kupować HBP. Ale czy można poważnie traktować taki kapitał? Chciałbym doczekać czasu, kiedy PBG będzie przejmować hiszpańskiego bankruta OHL. Poważny kapitał wycenia biznes i kupuje, nie czeka na potknięcia. (Patrz KBC (RABOBANK)kupuje BGŻ i płaci 72 zł mimo, że rynek dawał 36 zł).

A mógłbyś sprecyzować?wave
Fakt,że kraj ma problemy(załamanie gospodarcze a la Wielki Kryzys z 25-cio % bezrobociem),ale nijak się to ma do kondycji hiszpańskich korporacji.Można by nawet powiedzieć,im mniej biznesu na własnym podwórku,tym lepiej.Przykładem Santander,Ferrovial,OHL.Podobnie jak u Jankesów.salute
Ja bym się nie zdziwił,jakby Hiszpańcy kupili tą Hydrę-Budowę,sorry-miało być HB Polska.Angel.Czekają,i czekają....binky na superpromocję ...
"Fortuna favet fortibus"

szooler
0
Wpisów: 2 112
Wysłane: 3 maja 2012 03:02:59 przy kursie: 26,05 zł
nocnygracz napisał(a):
Historia rekomendacji Goldman Sachs dla PBG:

2010-02-24 - KUPUJ, cena: 299,00 PLN

2010-06-11 - KUPUJ, cena: 283,00 PLN

2011-02-25 - NEUTRALNE, cena: 218,00 PLN

2011-03-22 - NEUTRALNE, cena: 209,00 PLN

2011-03-23 - AKUMULUJ, cena: 209,00 PLN

2011-04-26 - NEUTRALNE, cena: 199,00 PLN

2011-07-25 - NEUTRALNE, cena: 159,00 PLN

2011-09-01 - NEUTRALNE, cena: 151,00 PLN

Ciekawe czy nie wszystkie muppety były równe i tutaj.

Nocny,to tu żeś trafił,z płachtą na byka...love4
Powszechna jest wiedza na temat przydatności wszelkich rekomendacji,ze szczególnym uwzględnieniem pupilków FED-u. ;)
Osobiście,jestem rozczarowany.Ostatnie rekomendacje są neutralne.A gdzie jest SPRZEDAJ?!(czyli KUPUJ!)blackeye
edit.Dobra,a na poważnie.Z perspektywy fundamentalnej:kupować nie bankruta w cenie bankruta?
Uuuuu,nie często się zdarza.
To nie jest rekomendacja kupna,a tym bardziej sprzedaży.Po prostu,głośno myślę.Shhh
"Fortuna favet fortibus"
Edytowany: 3 maja 2012 03:08

koszyk
0
Wpisów: 1 099
Wysłane: 3 maja 2012 10:10:57 przy kursie: 26,05 zł
@ Le rom

"W naszym kraju nie ma rządowych mechanizmów obronnych w tak nierównej walce na rynku."

Bardzo ryzykowne tezy stawiasz, bardzo. Co wg. Ciebie powinien zrobić rząd? Pożyczyć kasę, czy siłami "służb" wyeliminować z rynku "obce, wraże siły"?
Nikt nie zmuszał PBG, do zadłużania się ponad wszelką miarę a kalkulowanie rentowności kontraktów jest psim "być, albo nie być" każdej firmy. Jak tego nie potrafią, to sorry. Być może ktoś tę słabość wykorzysta, ale położyli się sami.

PS. STRABAG to jest już rosyjska firma. Angel

arekw99
4
Wpisów: 125
Wysłane: 3 maja 2012 14:25:23 przy kursie: 26,05 zł
wcale nie ryzykowne tylko prawdziwe. przypominasz sobie zamieszanie z COVEC? Tusk z duma mowil, ze jak polskie firmy buduja tak drogo to wezmie firmy z zagranicy. I wzial chinczykow. Jak sie skonczylo pamietamy. Autostrady dalej nie ma... A slyszales zeby chinski rzad zapraszal firmy z Polski (ba, z Europy?) do Chin i mowil, ze ich firmy to do d...py ??? Moglbym tak dlugo, ale po co ? I tak to nic nie zmieni. Frajerstwo gospodarcze + prostackie cwanciatwo (np. DSS) kroluje w tym kraju w polaczeniu z kompletna niewydolnością sądow gospodarczych ... i stad afera za afera bez winnych
Edytowany: 3 maja 2012 14:29

DarthUnreal
0
Wysłane: 3 maja 2012 21:28:32 przy kursie: 26,05 zł
Ja tam specem od AF nie jestem i za takiego się nie uważam, ale tu są spece więc może by coś więcej się wypowiedzieli. Po krótkim liczeniu patrząc na raporty roczne z uwzględnieniem PBG po analizie i korekcie (reszta bez korekt i bez wyników za 1 kwartał):

PBG POLIMEX BUDIMEX

1)rentowność netto 5,53 2,08 4,73
2)ROE% 11,98 6,55 36,69
3)ROA% 3,12 2,23 5,73
4)WK/akcję 120,56 (ok 162,81)zł 2,94 zł 27,85 zł
5)C/WK 0,16 0,34 2,73
6)C/Z 2,18 5,17 8,12
7)C/ZO 1,38 3,90 6,83

8)wsk ogól zadł 62,30% 65,73% 84,37%

9)current ratio 1,25 1,066 1,057
10)Quick Ratio 1,09 0,88 0,73

11)Wskaźnik udziału 0,1022 0,03 0,044
kapitału pracującego
w aktywach ogółem

12)gotówka 557 mln 272,8 mln 1761,63 mln

Rentowności spadają u wszystkich. Wskaźniki C/WK, C/Z i C/ZO u PBG jak u bankruta, a u POLIMEKSU jak u półbankruta. Ogólne zadłużenie - tu przoduje BUDIMEX ze swoim C/WK 2,73. BUDIMEX dziwnie przez rynek wyceniany w obliczu zapowiadanych mniejszych inwestycji, swojego zadłużenia i opowiastek prezesa o ciężkich czasach. A teraz wskaźniki płynności finansowej zaskakują - u PBG spadek poniżej 1,3 oznaczać mogą początek kłopotów ale reszta ewidentnie gorzej. Drugi wskaźnik bardziej czuły Quick Ratio (gdzie powyżej 1 jest w zasadzie ok a jeden to wzorzec) pokazuje tragedię u kolegów PBG. Pozycja 11 pokazuje że koledzy mogą mieć większe problemy z płynności niż PBG. Gotówka u BUDIMEXu zachwyca - żeby oni potem nie żałowali pod koniec roku że wypłacili dywidendę. Na razie PBG przyznało o kłopotach, POLIMEX coś tam marudzi a o BUDIMEXie słyszałem same superlatywy. Na oko yo koledzy mają większe problemy.

Policzyłem. Nie wiem czy gdzieś się nie rypnąłem. C/WK, C/Z, ROA%, ROE%, C/ZO pochodzą z różnych źródeł i wziąłem najbardziej dla mnie wiarygodne. Oczywiście wartości wskaźników mogą się nieco różnić od stanu rzeczywistego, ale wydaje się że błąd bez znaczenia. Jak coś jest źle proszę o poprawkę i wytłumaczenie. Uczyć jest się jest podstawą.

Nie umiem tego wyedytować żeby była kolumna z wartościami. Trzeba przyjąć że wartości wskaźników są w odpowiedniej kolejności dla PBG, POLIMEX i BUDIMEX
Edytowany: 3 maja 2012 21:32

broker_ns
0
Wpisów: 506
Wysłane: 4 maja 2012 07:59:05 przy kursie: 26,05 zł
@DarthUnreal
Ciekawe porównanie i analiza thumbright

Mówiąc szczerze to obecnie nie zainwestowałbym złotówki w Budimex - jedyną ich zaletą jest to, że mają gotówkę (to prawda że przy dzisiejszych kłopotach budowlanki jest to cecha, którą się ceni) ale na tym ich zalety się kończą. A perspektywy rozwoju w branżach w jakich działa Budimex są kiepskie w przeciwieństwie do PBG i Polimexu.
Proponuję sobie zajrzeć do Sprawozdania Zarządu PBG za rok 2011 na str. 69 tabela nr 23.dotycząca rynku budowlanego w Polsce - raport sporządzony przez & Co. Niech sobie każdy przypisze kto w jakiej branży działa i na jakiej będzie się skupiał w przyszłości. Dodatkowo podaję ściągę ze str. 33 tego samego sprawozdania zarządu za 2011r mówiącą kto w jakim sektorze się porusza.

W mojej ocenie pierwsze półrocze PBG zakończy z wynikiem netto w pobliżu 0 lub niewielkim plusie- tj. straty na kontraktach drogowych będą rekompensowane zwłaszcza zyskami z już pełnej konsolidacji Rafako oraz ich całego ramienia energetycznego, choć nie należy zapominać iż generują również dodatnie marże z segmenty gazowo - paliwowego oraz wodnego. Zacznie zarabiać od II półrocza. Zysk na całym roku można szacować ostrożnie na ok 100 mln zł - choć najlepiej poczekać na ich prognozę!
Teraz panuje strach oraz dominuje idea: cash is a king! Wiec kluczem dla PBG jest pozyskanie kapitału i dobrnięcie do II półrocza.
Edytowany: 4 maja 2012 08:00

DarthUnreal
0
Wysłane: 4 maja 2012 12:02:54 przy kursie: 25,85 zł
Jedno jest niepokojące - dług netto/EBITDA.

Prognozowało się wzrost zadłużenia o 200 mln. Ale teraz prognozuje się już o 400 mln. Najprawdopodobniej w wyniku kredytu pomostowego i dwóch serii obligacji. Jeśli taka suma posłuży do redukcji zadłużenia to wskaźnik nie zmieni się drastycznie. Jeśli całą kwota zostanie wykorzystana w innym celu to wskaźnik przekroczy wartość 4.

fidelio77
0
Wpisów: 745
Wysłane: 4 maja 2012 17:52:58 przy kursie: 25,85 zł
Pawel_1979 napisał(a):
1. 3. Banki sa potężnymi sformalizowanymi instytucjami (pracuję w jednej z większych). To powoduje min. że nie zawsze muszą działać racjonalnie. Jeżeli zapadnie decyzja tniemy to nie ma zmiłuj.

Z ust mi to wyjąłeś. Ryzyko związane z PBG polega właśnie na tym, że:
a) bank nie zachowa się racjonalnie bo tak to już bywa w korporacyjnych molochach,
b) bank zachowa się racjonalnie, ale będzie działał w celu uzyskania potencjalnych korzyści z wyeliminowania PBG z rynku (ten kto na tym zyska jakoś tam się odpłaci)

Przykładem materializacji takiego ryzyka jest wczesniej linkowany przykład malborskiej malmy.

DarthUnreal
0
Wysłane: 4 maja 2012 18:35:56 przy kursie: 25,85 zł
I właśnie dlatego spółka powinna dążyć do tego żeby nie złamać głównego covenantu (dług netto/EBITDA=4) - czyli jak będzie taka potrzeba to sprzedać taniej nieruchomości niż sama chce dostać i na ile sama wycenia. Bo np co mi po samochodzie wartym 200 tys jak mnie bank puści w skarpetkach kiedy mogę taką furę sprzedać za 150 tys i jeszcze mi zostanie?? Bidnie będzie ale żyć chociaż będę i coś taniego się kupi.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE PBG
  • GPW zawiesiła notowania Redanu, KG Efekt i PBG od dziś na żądanie KNF
    GPW zawiesiła notowania Redanu, KG Efekt i PBG od dziś na żądanie KNF

Z upoważnienia Komisji Nadzoru Finansowego (KNF) skierowano do Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie (GPW) żądania zawieszenia obrotu akcjami spółek: Redan, Korporacja Gospodarcza Efekt i PBG w restrukturyzacji w likwidacji. Zawieszenie obrotu instrumentami nastąpiło od 2 października 2024 roku

27 28 29 30 31

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,990 sek.

ofalntas
wzlekfky
ntkgzvil
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ytvydwje
zocodupd
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat