PARTNER SERWISU
pumtmgga
431 432 433 434 435
bonzosan
0
Wpisów: 92
Wysłane: 10 maja 2012 12:50:23 przy kursie: 14,70 zł
a tu coś od amatora

kliknij, aby powiększyć

każda krytyka mile widziana - oczywiście szeroki rynek może nieco nabruździć no ale...

pozdr

@rabbit odnośnie ropy w Brunei była wzmianka w ostatniej prezentacji przynajmniej tej anglojęzycznej strona 7 Drilled two wells on Block L and two wells in Block M starting 2010 (all of wich encountered hydrocarbons and have been cased)thumbright

podziękowania dla sprzęgielnika za instruktaż wklejania obrazków, jak widzisz pomógłthumbright
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
Edytowany: 10 maja 2012 13:46

andryus
0
Wpisów: 131
Wysłane: 10 maja 2012 14:37:24 przy kursie: 14,70 zł
krewa napisał(a):
skłonny jestem oceniać to jako formację kontynuacji.

Rozumiem, że masz na myśli kontynuacji spadków?

Jeśli chodzi o poruszony przez Ciebie problem.
Ten twór zaczyna przypominać ORGR, a ten rozkład wolumenu pasuje jak ulał do teorii tej formacji, czyli każdy kolejny dół/szczyt formacji na coraz niższym wolumenie. Jeśli się spełni to zasięg tak jak prognozujesz. Jednocześnie byłby to książkowy scenariusz powrotu do wyłamanej linii trendu wzrostowego (Twoja zielona) czy w innej wersji granie na próbę zamknięcia luki „nigeryjskiej”, zresztą jedno, drugie i trzecie (ORGR), wychodzi w podobnych okolicach, więc trzy teorie na jednym ogniu upiekłyby się i w zależności od upodobań, wybór zależy od gracza.
I żebyśmy tylko takie mieli dylematy na giełdzieking .

W dłuższej perspektywie ciągle trzymam się scenariusza zapisanego w mojej analizie z 28 marca (wykres tygodniowy z tamtego dnia) , że mamy za sobą korektę A i w końcu oczekiwany ząbek korekty B się pojawił. Jednocześnie, teraz, jest właśnie dylemat, bo kurs osiągnął już minimum odbicia ostatnich spadków jakie zakładałem czyli 38 % fibo i czy pójdzie dalej i przedłuży odcinek B, czy już rozpoczął się odcinek C?
Edytowany: 10 maja 2012 14:45

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 10 maja 2012 14:45:58 przy kursie: 14,70 zł
andryus napisał(a):
Rozumiem, że masz na myśli kontynuacji spadków?

tak, dokładnie to mam na myśli. ale jeżeli przełamie linię szyi w sposób książkowy - nie będę upierać się przy swoim.
mnie niepokoi brak entuzjazmu, który powinien towarzyszyć zwyżce od czubka głowy do linii szyi i stąd wzięły się moje wątpliwości. cóż, cierpliwości.
Edytowany: 10 maja 2012 14:46

andryus
0
Wysłane: 10 maja 2012 14:51:55 przy kursie: 14,70 zł
Dokładnie, cierpliwości. Wybicie z linii musi pójść na zwiększonych obrotach. Ale jeśli nawet to nastąpi to trzeba mieć na uwadze, że rynek lubi grać pod prąd formacjom RGR, tak jak np. ostatnio na Lotosie, gdzie nastąpiło wybicie z linii na zwiększonych obrotach i co dalej się stało to można zobaczyć.
Edytowany: 10 maja 2012 14:55

bonzosan
0
Wpisów: 92
Wysłane: 10 maja 2012 14:59:02 przy kursie: 14,70 zł
@krewa, andryus, jak pewnie wiecie nie ma nic pewnego - to funadment. Tak racja, ta formacja by lepiej wyglądała z dołkiem w okolicach 1,11 no ale... jak nasi przykręca jeszcze bardziej kasę dla fundów po reformie emerytalnej to kto wie... życzę powodzenia w Waszych kalkulacjachwave
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia

andryus
0
Wysłane: 10 maja 2012 15:11:16 przy kursie: 14,70 zł
Bonzosan,

wyjaśnij mi, proszę, co miałeś na myśli, bo z tego co napisałeś nie wynika jasno. Masz coś do ostatnich wpisów? Widzisz jakąś stronniczość?

andryus
0
Wysłane: 10 maja 2012 15:27:39 przy kursie: 14,70 zł
andryus napisał(a):
...trzymam się scenariusza zapisanego w mojej analizie z 28 marca

Przepraszam za ten generowany śmietnik, ale powinno być 13 kwietnia (strona 420) - jeśli to w ogóle kogoś interesuje.

sandal10
0
Wpisów: 13
Wysłane: 10 maja 2012 15:39:03 przy kursie: 14,70 zł
Wytłumaczcie mi racjonalnie i na zdrowy rozum dlaczego pomimo wspaniałych wiesci ze spółki raportów i.t.p kurs spada ?
A skoro nie ma chetnych na kupno to jeszcze bardziej spadnie ?
I ciekaw jestem co by sie stało jak podali by jakąś złą informacje
Nie chce nawet o tym mysleć za duze ryzyko

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 10 maja 2012 15:45:02 przy kursie: 14,70 zł
@sandal10
może dlatego że wcale nie są takie wspaniałe i wiele firm ma lepsze?

Cytat:
Nie chce nawet o tym mysleć za duze ryzyko

taa.... najlepsza metoda dla inwestora - nie myśleć. A już na pewno nie o spadkach bo ma tylko rosnąć.
wave

a na serio KOV to ciągle firma bardzo wysokiego ryzyka - wbrew temu co sobie zamanił rabbit wystarczy że w tym roku znowu nie trafią na żaden sensowny odwiert w Brunei: ogromne koszty, żadnego zysku... i sam zobaczysz co się bedzie działo. Wtedy już pisanie o tym że ropa już właściwie jest tylko jakoś tak nie bardzo ją fajnie nawiercili (jak to teraz próbuje naganiać kolega w trybie totalnego wishful thinking) ... oj nie wystarczy.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 10 maja 2012 15:50

xpete
0
Wpisów: 57
Wysłane: 10 maja 2012 21:52:00 przy kursie: 14,70 zł
gaz niekonwencjonalny na ukrainie

Ktoś się może orientuje w jakiej odległości są te koncesje od naszych?

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 10 maja 2012 22:17:43 przy kursie: 14,70 zł
krewa napisał(a):
Buldi, Andryus

spójrzcie na ten dziwaczny stwór i powiedzcie co myślicie. dla mnie rozrysowana wersja wydarzeń budzi wątpliwości za sprawą rozkładu wolumenu jak na punktach tworzenia się dołków, tak i jego zachowaniu wewnątrz formacji i na chwilę obecną skłonny jestem oceniać to jako formację kontynuacji.

kliknij, aby powiększyć

Krewa - podobnie to widzę, tzn jakieś tam odreagowanie spadków. Może nawet uwzględniające zasięg ORGRa - możliwe, ale wybacz - nie przyglądam się zbytnio - bo wg mnie są na tym łez padole ciekawsze (bardziej rokujące nadzieję) spółki których "niedowartościowanie" uważam za bardziej atrakcyjne.
Ani mi sie śni zaglądać do każdej wywierconej przez KOV dziurki i nawaniać przez najbliższe sto lat co to za węglowodór i w jakiej ilości się wydobywa.
Po za tym "nawaniaczy" na tym wątku nie brakuje, a ja wolę unikać tłoku. Angel

del-20160301
0
Wpisów: 1 491
Wysłane: 10 maja 2012 23:37:40 przy kursie: 14,70 zł
buldi napisał(a):
ale wybacz - nie przyglądam się zbytnio - bo wg mnie są na tym łez padole ciekawsze (bardziej rokujące nadzieję) spółki których "niedowartościowanie" uważam za bardziej atrakcyjne.
Ani mi sie śni zaglądać do każdej wywierconej przez KOV dziurki i nawaniać przez najbliższe sto lat co to za węglowodór i w jakiej ilości się wydobywa.

Jeden normalny Angel. A mógłbyś wziąć tablice zaprosić kolegę Krewę, Scarrego, Funkiego i rozrysować im to na schemacie. Może zrobiliby to samo zamiast pisać przez dwie strony wątku że coś widzą i wszyscy to wiedzą że oni wiedzą i widzą ale nie powiedzą. A później w takim śmietniku trzeba szukać informacji.

A tak z innej beczki. Ostatnio głośno jest o Statoil i ich największym złożu odkrytym w zeszłym roku. Warto zwrócić uwagę na jedną rzecz.
Cytat:
Kontrolowany przez norweski rząd Statoil wybierze koncepcję rozwoju do końca 2013 roku i planuje przedstawić plan eksploatacji złoża do końca 2014 roku.

I jeszcze to:
Cytat:
Statoil zakłada, że wydobycie z gigantycznego złoża Johan Svedrup, położonego u wybrzeży Norwegii, jednego z największych odkryć ubiegłego roku, rozpocznie się w czwartym kwartale 2018 roku.

Rzuca się od razu jedna rzecz. Czas od odkrycia złoża do przygotowania planu eksploatacji i później efektywnego wydobycia. To strasznie długo. Nic dziwnego że KOV działania zajmują tyle czasu. Co prawda skala złoża jest inna ale to nie zmienia faktu że czas potrzebny na ogarnięcie tematu to 6 lat.

Link
Edytowany: 10 maja 2012 23:52

rabbit
0
Wpisów: 1 202
Wysłane: 11 maja 2012 00:15:25 przy kursie: 14,70 zł
xpete napisał(a):
gaz niekonwencjonalny na ukrainie

Ktoś się może orientuje w jakiej odległości są te koncesje od naszych?

To są dwa pola na które przetarg ma być zakończony do 25 maja.Jedno z nich leży dosyć daleko,okolice Lwowa,drugie praktycznie za miedzą,okolice Doniecka.To koło nas jest większe,chyba 10 000 km2 i ogromne zasoby.Ostudzę Twój zapał,te łupki znajdują się na głębokości 5 km i poszukiwanie oraz eksploatacja będą kosztowne.
Jest też coś optymistycznego,na 100% w regionie Ługańska też znajdują się łuki gazowe,nie mam pojęcia gdzie i czy są perspektywiczne.Jak dostawaliśmy zgodę na produkcje z O i M było odnotowane że zgoda ta nie dotyczy gazu łupkowego,kto wie czy tak nie zostało napisane dlatego że prawdopodobieństwo trafienia na gaz niekonwencjonalny na naszych koncesjach jest spore.
Konwencjonalny gaz jest tańszy i efektywniejszy.
Wracając do przetargu byłem przekonany że wygra ENI i Shell.Chociaż ENI im mocno podpadło,zablokowali im jedno pole po sporach sądowych,natomiast TK-BP to Rosyjska firma i gdyby wygrała to Ukraina mogła by się pożegnać z częścią łupków na długi czas.
Jak będę miał coś ciekawego o łupkach i Ługańsku to wrzucę.
"Żeby wygrać trzeba grać"

rabbit
0
Wysłane: 12 maja 2012 11:02:39 przy kursie: 14,40 zł
onochi napisał(a):
@rabbit

Czy masz jakąś koncepcję co się dzieje z O14. To już trwa naprawdę długo. KOV już ma obsuwę z terminem rozpoczęcia testów M-21 a przecież trzeba jeszcze przewieźć wiertnie testową w nowe miejsce. Przedstawiciel KOV milczy jak grób. Próbowałeś czegoś szukać w Ukraińskiej prasie na ten temat?

Na stronie Cub Energy jest nowa prezentacja z maja 2012 r
Prezentacja CE
W sumie żadnych nowych informacji nie ma.Na stronie 11 wspominają o tym że M-11 i O-14 są remontowane.

Krzysiek9
0
Wpisów: 706
Wysłane: 12 maja 2012 13:23:08 przy kursie: 14,40 zł
@Rabbit, czyżby O-14 od początku był zepsuty ;)

Krzysiek9 (Wysłane: 4 kwietnia 2012 23:05:51) napisał(a):
Redface, mam kilka pytań:

1) Jak wygląda sprawa odszkodowania za usterkę podczas wykonywania testów Lempuyang-1? Kiedy może coś się wyjaśnić w tej kwestii? Jest szansa na odzyskanie przynajmniej części poniesionych kosztów?

2) Jakie warunki muszą zostać spełnione żeby przyspieszyć prace w Brunei? Czy czekacie na interpretację sejsmiki? Czy ma to związek z polem Jerudong, na którym prowadzono już wydobycie ropy naftowej? Na jaką skalę mogło by się odbyć to przyspieszenie i czy mogło by skutkować równoległym wykonywaniem np dwóch odwiertów? Czy teoretycznie przy zapewnieniu finansowania prace można by zintensyfikować jeszcze w tym roku?

3) Czy ewentualna intensyfikacja prac dotyczyć mogła by obu bloków czy raczej skoncentrujecie się na bloku L, gdzie jesteście operatorem?

4) ...przekszłałcenie koncesji Makiewiejeskoje ... WYJAŚNIONE

5) Jakie obecnie widzicie zagrozenia ze strony sytuacji na rynkach finansowych, które mogły by niekorzystnie wpłynąć na wycenę spółki na AIM (zarówno jeśli chodzi o emisję akcji jak i dual listing)?

6) Dlaczego testy O-14 tak długo trwają? Czy jest to związane z możliwością zakupu np nowej przyległej koncesji czy testujecie np wydobycie z dwóch horyzontów (pytanie z założenia retoryczne mam nadzieję, że szczegółów i wyjaśnień dowiemy się jak opublikujecie wyniki testów)? Czy testy zakończą się w tym miesiącu (mineło już ponad 16 tygodni testów)?

7) Kiedy poznamy szczegóły dotyczace szczelinowania i reaktywacji starych odwiertów? Kiedy chcecie rozpoczać ten program, macie już bliżej sprecyzowany termin? Czy toczą sie już prace przygotowawcze do szczelinowania? Ile odwiertów naraz może być szczelinowanych i testowanych (O-8 i O-6 były testowane jeden po drugim ale prace przygotowawcze zapewne były prowadzone równolegle)?

8) Czy wg wycen stosowanych na AIM wartość spółki odbiegała by znacząco od wyceny na GPW (uwzględniamy pewnie tylko Ukrainę i Brunei, Syria to 0 póki co)? Nie pytam o konkretną wartość bo wiem, że nie zabierzesz głosu w sprawie dokładnej wyceny. Czy na AIM zdecydowanie bardziej doceniają zasoby perspektywiczne a wiemy, że w Brunei takich zasobów mamy bardzo dużo?

Dzięki i pozdrawiam

Redface (Wysłane: 5 kwietnia 2012 10:16:01) napisał(a):
(...)

PS. Krzysiek9 - daj mi chwilę na odpowiedź, proszę.

@Redface czy mógłbym jednak prosić o ustosunkowanie się do pytań tak jak obiecałeś? Na prawdę ponad miesiąc czekania na odpowiedzi to jest trochę długo, a są to pytanie kluczowe jeśli chodzi o decyzje podejmowane przez akcjonariuszy. Czy możemy liczyć, że przynajmniej część z tych pytań zostanie wyjaśniona podczas WZA?

rabbit
0
Wysłane: 12 maja 2012 13:47:09 przy kursie: 14,40 zł
@Krzysiek9

Nie sądzę żeby było aż tak źle.Raczej przyjmuję wersję optymistyczną że można było ten odwiert "podrasować" i w momencie podłączenia zamiast 2MMcf popłynie 2.8MMcf bez późniejszego wracania do odwiertu i zawracania sobie głowy.Takie remonty to nie tylko pogłębianie studni ale wiercenia poziome i dotarcie do stref na różnych głębokościach do których wiercenie nowej studni było by ekonomicznie nieopłacalne.
Jest to wersja bardzo prawdopodobna o której wcześniej napisałem @onochi.
Ukraina to nie tylko wiercenia i wydobycie ale też bardzo dobry poligon doświadczalny,koszty są bardzo niskie a wiedza i umiejętności miejscowych geologów bardzo duża.

ICEmann
0
Wpisów: 38
Wysłane: 12 maja 2012 17:53:39 przy kursie: 14,40 zł
Dziś rozmawiałem ze znajomym, który pracuje na wiertni w Nafta Piła. Rozmawiałem z nim o czasie jaki jest potrzebny by przetestować odwiert. Z jego słów, to naprawdę nie jest proste. Trzy miesiące jest co robić. Także spokojnie i bez negatywnych emocji. To zwykla robota, cholernie skomplikowana, którą trzeba wykonać bardzo precyzyjnie. Pomiary temperatur, ciśnień ..jest tego cała masa.

Korzystając ze sposobności rozmowy z fachowcem, zapytałem o nasz słynny już odwiert z wodą ;-,
wg jego słów, wszystko jest do naprawienia, tylko wymaga to czasu i nakładów finansowych.

Funkytown
0
Wpisów: 400
Wysłane: 12 maja 2012 23:14:31 przy kursie: 14,40 zł
rabbit napisał(a):

Ukraina to nie tylko wiercenia i wydobycie ale też bardzo dobry poligon doświadczalny,koszty są bardzo niskie a wiedza i umiejętności miejscowych geologów bardzo duża.

Znowu zaczynasz swoją baśń o wiedzy i doświadczeniu.

Więc:
1. Jakich miejscowych geologów? Ukraińskich? To po co KOV pozatrudniał tak ogromny nieukraiński zarząd? I z czego czerpiesz przeświadczenie o wspaniałości ukraińskiej myśli geologicznej?

2. KOV jest malusieńką spółką jak na ten sektor - nie prowadzi żadnych badań, żadnych instytutów, żadnych patentów nie rozwija, żadnego własnego konw-how nie posiada. Nie stać jej na to, tak samo jak na poligony doświadczalne.

rabbit
0
Wysłane: 13 maja 2012 09:59:53 przy kursie: 14,40 zł
@Funkytown

Cytat:
"Właściciele postanowili sprzedać firmę, a Kulczyk zaangażowany wybór aktywów w różnych krajach w celu przetestowania technologii kanadyjskiej wiercenia"

Link który wklejałem wcześniej
Pytanie czy testowanie to to samo co prowadzenie doświadczeń.

1.KOV ma jeszcze lepszych.
2.W tym sektorze KOV to mała spółka ale i jak na taką mikroskopijna firmę to zyski są kosmiczne.Liczą się finanse/przychody/zyski a nie wielkość spółki.A jak wyglądamy w porównaniu z ogromnym PGNG z zasobami węglowodorów?Zadałeś sobie trud żeby to sprawdzić albo przeliczyć ile przypada na 1 akcję zasobów ropy naftowej lub gazu KOV i PGNG?

Kijem Wisły nie zawrócisz.
Edytowany: 13 maja 2012 10:01

Funkytown
0
Wpisów: 400
Wysłane: 13 maja 2012 10:11:40 przy kursie: 14,40 zł
Link jest do artykułu w języku rosyjskim, którym się nie posługujesz.

Czy możesz powiedzieć po co go wkleiłeś i które fragmenty tekstu są istotne dla dyskusji? Czego one dowodzą?

Dlaczego wklejasz linki do materiałów, których nie jesteś w stanie zrozumieć bo sa nie po polsku? Wiesz co wklejasz?

Co do p. 2 to nie rozumiem: pisałeś bajki o kovowskim poligonie, a gdy zwrócono ci uwagę, że ta spółka nie prowadzi żadnych badań ani nie ma żadnego know-how przez siebie wytworzonego, nagle z czapy piszesz o PGNiG.

Na 1 akcję KOV przypada 0 (słownie: zero) zasobów ropy naftowej. Jako zasoby rozumiem ropę potwierdzoną do opłacalnego wydobycia.

Tego jest zero.
Edytowany: 13 maja 2012 10:15

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

431 432 433 434 435

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,475 sek.

kbhlkwil
eegwlabs
luukthok
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
obwcpnhf
gxyccdcg
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat