PARTNER SERWISU
imlfqmyb
439 440 441 442 443
Redface
PREMIUM
0
Grupa: Emitent
Wpisów: 391
Wysłane: 23 maja 2012 23:15:17 przy kursie: 12,40 zł
Szanowni,
Wiem, że zalegam z odpowiedziami na pytania :-(
Mam bardzo wolne łącze (Ługańsk, Ukraina), przeglądanie kolejnych stron zajmuje wieki...
Czy mogę prosić kogoś z Was o złożenie tych zaległych pytań w jeden post - postaram się im stawić czoła jutro wieczorem. Przepraszam, ale w maju wyjątkowo dużo podróżuję, rzadko jestem w zasięgu sieci z możliwością zalogowania się przez komputer (na telefonie mogę raczej tylko podglądać bieżącą dyskusję na forum). Stąd zwłoka w odpowiedziach.
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

andryus
0
Wpisów: 131
Wysłane: 23 maja 2012 23:26:20 przy kursie: 12,40 zł
rychu22 napisał(a):
[quote] (...)wrzućcie jakieś kreseczki(...)

Mówisz, masz.

Jeśli chodzi o technikę z mojego punktu widzenia. Poza próbami łapania krótkoterminowych odbić, chociażby przykład tworzącej się i niespełnionej formacji ORGR sprzed 2 tygodni, nieustająco trzymam się analizy zamieszczonej 13 kwietnia, a powtórzonej 10 maja. A wg niej to:
1. brakowało mi w ujęciu tygodniowym odcinka B i C. Obecnie mamy i B i C link1, pytanie na dziś czy C już osiągnęło swój poziom?

kliknij, aby powiększyć

Czynniki za tym, że to już koniec:
a) korekta zatrzymała się dokładnie na 61% fibo wzrostów rozpoczętych w październiku.
b) kurs zatrzymał się na potwierdzonej kilkakrotnie linii wsparcia/oporu,
c) dywergencja na MACD.

Przeciw:

a) odcinek korekty C nie osiągnął jeszcze zakresu odcinak A, no ale to nie jest warunek konieczny, ale jeśli się spełni to jeszcze jedziemy w okolice 1,05
b) ze wskaźników: np. na RSI kurs nie przebił linii trendu spadkowego.

Podsumowując.
W mojej opinii dzisiejsze spadki były przesadzone - jak to bywa na spółkach typowo spekulacyjnych - i spodziewam się choćby chwilowego odbicia. Nie mniej z zakupami poczekałbym na wyraźniejsze sygnały.

Krzysiek9
0
Wpisów: 706
Wysłane: 23 maja 2012 23:46:47 przy kursie: 12,40 zł
Redface napisał(a):
Szanowni,
Mam bardzo wolne łącze (Ługańsk, Ukraina), przeglądanie kolejnych stron zajmuje wieki...
Czy mogę prosić kogoś z Was o złożenie tych zaległych pytań w jeden post - postaram się im stawić czoła jutro wieczorem. Przepraszam, ale w maju wyjątkowo dużo podróżuję, rzadko jestem w zasięgu sieci z możliwością zalogowania się przez komputer (na telefonie mogę raczej tylko podglądać bieżącą dyskusję na forum). Stąd zwłoka w odpowiedziach.
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

Witam Redface,

wkleję swoje o które kiedyś prosiłem. Mam nadzieję, że dotykają najbardziej interesujących tematów. Rozumiem też brak czasu ale z drugiej strony musisz zrozumieć też narastajace zniecierpliwienie ze strony akcjonariuszy ... bo skoro jest tak dobrze to czemu jest tak źle ;)

1) Jak wygląda sprawa odszkodowania za usterkę podczas wykonywania testów Lempuyang-1? Kiedy może coś się wyjaśnić w tej kwestii? Jest szansa na odzyskanie przynajmniej części poniesionych kosztów?

2) Jakie warunki muszą zostać spełnione żeby przyspieszyć prace w Brunei? Czy czekacie na interpretację sejsmiki? Czy ma to związek z polem Jerudong, na którym prowadzono już wydobycie ropy naftowej? Na jaką skalę mogło by się odbyć to przyspieszenie i czy mogło by skutkować równoległym wykonywaniem np dwóch odwiertów? Czy teoretycznie przy zapewnieniu finansowania prace można by zintensyfikować jeszcze w tym roku?

3) Czy ewentualna intensyfikacja prac dotyczyć mogła by obu bloków czy raczej skoncentrujecie się na bloku L, gdzie jesteście operatorem?

4) ...przekszłałcenie koncesji Makiewiejeskoje ... WYJAŚNIONE

5) Jakie obecnie widzicie zagrozenia ze strony sytuacji na rynkach finansowych, które mogły by niekorzystnie wpłynąć na wycenę spółki na AIM (zarówno jeśli chodzi o emisję akcji jak i dual listing)?

6) Dlaczego testy O-14 tak długo trwają? Czy jest to związane z możliwością zakupu np nowej przyległej koncesji czy testujecie np wydobycie z dwóch horyzontów? Na stronie CubEnergy można znaleźć zdjęcia gdzie przy odwiercie O-14 pracuje Snabco Snubbing Unit - nic się nie ukryje więc możesz chyba coś więcej powiedzieć na ten temat ;) ?

7) Znamy szczegóły dotyczące szczelinowania i reaktywacji dzięki prezentacji z WZA (plan działań i pierwsze wytypowane odwierty)

8) Czy wg wycen stosowanych na AIM wartość spółki odbiegała by znacząco od wyceny na GPW (uwzględniamy pewnie tylko Ukrainę i Brunei, Syria to 0 póki co)? Nie pytam o konkretną wartość bo wiem, że nie zabierzesz głosu w sprawie dokładnej wyceny. Czy na AIM zdecydowanie bardziej doceniają zasoby perspektywiczne a wiemy, że w Brunei takich zasobów mamy bardzo dużo?

Dodał bym jeszcze kilka pytan dotyczących samej prezentacji z WZA:

9) slajd 17: co to są za odwierty CM-3 i SNM-4?

10) wszsyscy widzimy jaki jest potencjał Brunei i jak sukcesy Ophir przekładają się na stabilną wartośc akcji na AIM/LSE. Czy dla spółki i jej akcjonariuszy nie było by bezpieczniej aby w niepewnych czasach kryzysu jak najszybciej umożliwić podwójne notowania na AIM i GPW tak aby niwelować nie ukrywajmy niezbyt realną wycene w porównainiu do posiadanych aktywów i roznącej produkcji. Czy akcjonariusze, którzy nie moga handlowac akcjami dopuszczonymi do obrotu na GPW nie naciskają na was abyście umożliwili im jak najszybciej handlowanie akcjami na AIM? Nie ukrywajmy, że niska wycena na GPW nie jest dla nich korzystna igeneralnie ich udziały są narażone na słabość naszej giełdy.

11) W jakim okresie czasu można się spodziewać decyzji w związku ze współpracą z Brunei Shell Petroleum na polu Bubut w częśći leżącej w wodach przybrzeżnych bloku L? Czy rozważana jest współpraca z BSP na terenie lądowym bloku L? Jaki obszar pola Bubut potencjalnie leży po naszej stronie bloku L? Jakie macie szacunki co do wielkości tego złoża w części należącej do bloku L?

12) Na jakiej podstawie (chodzi o sytuacje geopolityczną) zaplanowaliście powrót do Syrii w lutym 2013? Czy są juz przesłanki ku temu, że ten termin jest realny skoro został oficjalnie przedstawiony w prezentacji.

13) Na prezentacji widzimy także, że odwiert M-21 ma być poddany wydobyciu z dwóch horyzontów. Czy to oznacza, że testy tego odweirtu pozostaną utajnione do momentu ukończenia prac? Czy podobnie wygląda sprawa z O-14 ?

14) Jakie odwierty obecnie są poddawane dodatkowym pracom/remontom/szczelinowaniu itp

15) Odnośnie artykułu w PB na temat planowanego wzrostu wydobycia na OML-42, czy w przypadku realizacji prognoz mówiących o wielkości produkcji ropy rzędu 80-90 tys BOE/d KI i KOV rozważają możliwość powrotu do rozmów na temat udziału KOV w konsorcjum Neconde? Czy budowa rafinerii w Nigerii ma być karta przetargową aby NNPC aby rząd nigeryjski odstąpił status operatora na rzecz konsorcjum Neconde?

W marcu była mowa, że produkcja z OML-42 wynosiła 15 tys BOE/d czyli tyle samo ile w momencie zakupu. Obecnie ta produkcja wynosi 27 tys BOE/d. Czy zwiększenie wydobycia przez obecnego operatora koncesji było jednym z warunków opłacalności udziału KOV w konsorcjum Neconde? Czy produkcja na poziomie 80 tys BOE/d ( ok 7-8 tys Boe/d na 9% udziałów) i generowanie przychodów na poziomie 50-60 mln USD kwartalnie (nie wiem jaki netback dlatego piszę o przychodach) z dalszymi perspektywami wzrostu przychodów umożliwiło by spółce KOV finansowanie udziału w konsorcjum na bazie pożyczki od KI i sukcesywnego spłacania zobowiązań bez konieczności emisji akcji?

Czy miało by to sens aby spółka KOV z bieżącej produkcji finansowała udziały w OML-42 a z emisji akcji na AIM (i być może zdecydowanie wyższej cenie niż obecnie) finansowała intensyfikację prac w Brunei?

16) Jakie były powody przesunięcia terminu raportu kwartalnego? Kiedyś padła odp no-comment ale to było przed raportem. Czy teraz można uzyskać odpowiedź?

Dziękuję z góry za czas jaki poświęcisz nad odpowiedziami. Mamy nadzieję, że tym razem uda nam się wyjaśnić przynajmniej część z nurtujących nas pytań.

Pozdrawiam

PS. Proszę nie załadujmy zaraz dziesiątek postów aby Redface nie musiał szukać tych pytań po raz kolejny na kilku stronach. Wysyłam tez na PW.
Edytowany: 23 maja 2012 23:53

rabbit
0
Wpisów: 1 202
Wysłane: 23 maja 2012 23:47:24 przy kursie: 12,40 zł
Scarry napisał(a):
@sandall0

patrząc realnie to masz cenę za akcję, wliczając że firmie nic się nie uda w Brunei, podaną w omówieniu raportu przez Watchdoga.

Cytat:
W takim negatywnym scenariuszu pozostanie 75 mln dolarów kapitałów własnych, czyli 18 centów na akcję --> jakieś 0,58 zł.

wygląda na to że rynek dyskontuje niepowodzenie w tym roku.

Tyle to może być zysku z Ukrainy w 2012 roku,ale cóż,wy dowiecie się o tym dopiero za rok a i tak będziecie szukać sztucznych dochodów.
O cenie nie będę dyskutować bo "rynek" z siedzącymi na "klocku" inwestorami może sobie zrobić co mu się podoba.
"Żeby wygrać trzeba grać"

rabbit
0
Wysłane: 24 maja 2012 00:12:38 przy kursie: 12,40 zł
Ja bym dodał jeszcze kilka pytań dotyczących Brunei chociaż na odpowiedź nie liczę:
-Czy KOV przeprowadzi badania sejsmiczne 2D lub 3D morskiej części koncesji Bloku L?
-Czy w Bloku M są jeszcze prowadzone badanie sejsmiczne?
-Czy jest sens robienia sejsmiki nabrzeża? (pole Serie to praktycznie nabrzeże)
-Czy fakt że koncesja w Bloku L znajduje się między dwoma trendami (czarne linie) świadczy to o tym że skoro one się łączą to między nimi na całej powierzchni są zasoby węglowodorów?
-Czy część pola Bubut znajdująca się po stronie Bloku L zawiera oprócz złóż gazu również ropę naftową (KOV zrobił badania grawimetryczne i chyba ma pan pogląd na ten temat)
-Ile terenu w Bruneii został do przebadania sejsmicznie 1.BlokL 2.Blok M
-Czy cztery Bloki na wodach Mauretanii które należą do KOV to są bloki bliżej brzegu czy cztery połączone na pełnym oceanie? (nigdzie nie znalazłem informacji na ten temat)
-Czy negocjacje z RBP to z Shell i czy jest szansa na dopięcie umowy farm-out z tą firmą.
-Czy negocjacje dotyczą części morskiej Bloku L czy całego Bloku?
-Syria-czy cel który został osiągnięty (głębokość 2000 m ) nadaje się do szczelinowania?(to czy ten zabieg da jakieś efekty nie wie nikt)
-Czy urządzenie które zastało zainstalowane na wiertni która teraz pracuje na NM-1 umożliwia testy każdej strefy podczas wiercenia (jeżeli tak to czy będą komunikaty na bieżąco)
-Kiedy można spodziewać się wyników sejsmiki pozostałej części NM?
-Na prezentacji jest plan prac na Ukrainie czy jedna z wierni które będą pracować w tym samym czasie to wiertnia wypożyczona (usługa) czy jest plan zakupu drugiego urządzenia głównego?

Za odpowiedzi z góry dziękuję.

rabbit
0
Wysłane: 24 maja 2012 08:49:55 przy kursie: 12,40 zł
@Krzysiek9

Porównywałeś KOV do AO twierdząc że Aurelian jest mniejszą spółką.
Dzisiejszy artykuł "Aurelian oszacował swoje złoża w Polsce" pokazuje według mnie że można ta spółkę na dzisiaj porównać do samej Ukrainy a nie do całego KOV z Brunei i Syrią.

Krzysiek9
0
Wysłane: 24 maja 2012 09:48:51 przy kursie: 12,60 zł
@Rabbit

Aurelian oszacował swoje złoża w Polsce

Cytat:
Aktualna wycena zasobów warunkowych spółki w kategorii 2C została oszacowana na 354 mln euro.

Brakuje u nas podobnej wyceny jaką zrobił Petrolinvest czy właśnie Aurelian czyli oszacowania wartości zasobów jakimi dysponuje spółka na wszystkich koncesjach w przeliczeniu na USD lub EUR.

Kiedyś na podstawie wyceny przedstawionej przez Petrolinvest można było sobie porównać orientacyjnie jak taka wycena prezentowała by się dla KOV. Tylko czy to coś zmienia? Na GPW i tak nie przełożyło się to na kurs akcji OILa.

Na podstawie ostatniej prezentacji wiemy, że potencjał jest duży wg szacunków KOV wykonanie serii odwiertów na niezbadanych do tej pory złożach zidentyfikowanych na podstawie badań sejsmicznych w Brunei może zagwarantować spółce dodatkowe 90 mln BOE zasobów perspektywicznych w kategorii P50 a na Ukrainie skumulowana wartość zasobów perspektywicznych w kategorii P50 może sięgnąć nawet 368 Bcf przy obecnych 77 Bcf.

Odnośnie Twojego porównania to masz rację, że KOV dysponuje zdecydowanie większymi perspektywami niż Aurelian i moim zdaniem spółka była by doceniona na AIM.

Jedynym sensownym wyjściem w tym momencie jest dual listing na GPW i AIM - mamy zamrożone 50-90 mln akcji u inwestorów z Kanady i innych rejonów świata, którzy nie mogą handlować swoimi akcjami na GPW. Gdyby przeniesiono te akcje na AIM i do tego KI, Radwan, Tritus a może ktoś jeszcze, na GPW zostało by pewnie ledwo 100 mln akcji a może i mniej. 3/4 akcji na AIM myślę, że zagwarantowało by przewagę wyceny na tamtym rynku w stosunku do GPW. Wystarczy spojrzeć na spółki, które w ostatnim roku coś osiągnęły na AIM (przykład najlepszy to Ophir i prawie 300% w rok od dołka z sierpnia 2011). Wycena KOV zapewne była by dużo wyższa niż na GPW i chyba wszyscy są tego świadomi. Jedyne czego nie rozumiem, to dlaczego zarząd już dawno nie zdecydował się na ustabilizowanie kursu poprzez dual-listing tylko pozwala na zabawy akcjami na GPW. Kto wie dzięki temu być może dziś byśmy byli w zupełnie innym miejscu niż jesteśmy...

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 24 maja 2012 10:19:21 przy kursie: 12,60 zł
Siła nazwiska Kulczyk jest w tym kraju dużo większa niż w UK czy Kanadzie. Fakt, że KOV wszedł na polską giełdę nie był błędem - Spółce udało się dzięki temu pozyskać ponad 300 milionów zł. To wprawdzie mniej niż zamierzała, ale niekoniecznie udałoby się taką operację przeprowadzić dzięki znającym branżę inwestorom z AIM, dla których Kulczyk to po prostu jeden z bogatych Europejczyków ze Wschodu, który dorobił się na interesach z państwem. A w PL instytucje poszły za nazwiskiem sznurem. Tak, w planach było pozyskanie ponad dwukrotnie więcej i przy jeszcze wyższej wycenie, ale 300 milionów jednak piechotą nie chodzi.

rabbit
0
Wysłane: 24 maja 2012 10:20:47 przy kursie: 12,60 zł
@Krzysiek9

Są wyceny tylko stare i przeterminowane jak akcje w moim portfelu;

Cytat:
Z raportu niezależnego eksperta Netherland, Sewell &
Associates, Inc. (NSAI) wynika, że najbardziej prawdopodobna wartość
(Best estimate) zasobów warunkowych (contingent resources) Bloku M,
przypadająca na KOV wynosi 24,1 mln baryłek ropy (według cen rynkowych
wartość złoża wyniosłaby niemal 1,69 mld USD) oraz 4,57 mld metrów
sześciennych gazu ziemnego.

Link
Tylko kto by te wyceny brał pod uwagę jak można sobie przeliczyć wartość Brunei przez cenę akcji.

Funkytown
0
Wpisów: 400
Wysłane: 24 maja 2012 10:31:59 przy kursie: 12,60 zł
Redface napisał(a):
Szanowni,
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

Redface - naprawdę Twoje tłumaczenie wielotygodniowego braku odpowiedzi na pytania od akcjonariuszy jest takie, że nie masz dostępu do łączy internetowych? Będąc w zarządzie spółki twierdzącej że ma międzynarodowe interesy? confused1

Byłem na Ukrainie jesienią 2011 i zastanawiam się czy piszemy o tym samym kraju, bo ja tam widziałem samochody, internet i ekspresy do kawy.

Przypomina to kuriozalne tłumaczenia zarządu VENO (ta spółka od wieloletniego budowania "supresamochodu" w garażu), że przestają odpowiadać na pytania inwestorów w akcji PB, bo zgubili loginy.

Saaad.
Edytowany: 24 maja 2012 10:33

Bruce
0
Wpisów: 38
Wysłane: 24 maja 2012 13:33:34 przy kursie: 12,60 zł
Panowie, Pan Prezes, nie ma placone za siedzenie w internecie tylko za wyniki KOV.
W pelni go rozumiem, priorytet to spolka, a nie odpowiadanie 24h na mnozace sie pytania.
Sam mam malo czasu, wiec doskonale Pana Prezesa rozumiem.
Niektorzy z nas sa studentami,maja wiecej czasu, wiec prosilbym o troche wiecej wyrozumialosci.
Czekamy na AIM to jest konkret, reszta wg. mnie to poboczne kwestie.
Pozdrawiam

Funkytown
0
Wpisów: 400
Wysłane: 24 maja 2012 16:12:10 przy kursie: 12,60 zł
Bruce napisał(a):
Panowie, Pan Prezes, nie ma placone za siedzenie w internecie tylko za wyniki KOV.
W pelni go rozumiem, priorytet to spolka, a nie odpowiadanie 24h na mnozace sie pytania.
Sam mam malo czasu, wiec doskonale Pana Prezesa rozumiem.
Niektorzy z nas sa studentami,maja wiecej czasu, wiec prosilbym o troche wiecej wyrozumialosci.
Czekamy na AIM to jest konkret, reszta wg. mnie to poboczne kwestie.
Pozdrawiam

Mam wrażenie, że Redface ma w nazwie swojej funkcji "wiceprezes ds. relacji inwestorskich" i że sam zadeklarował się te relacje rozwijać za pomocą internetu, więc w zasadzie odpowiadanie na te pytania to jego praca i to w podstawowym zakresie. Jeżeli nie jest w stanie podołać obowiązkom, to być może jest to źle zorganizowane i np. jest zbyt mocno obciążony. Pragnę jednak zauważyć, że tzw. Kadra Zarządzająca KOV jest dość liczna:

"Rada Dyrektorów wykonuje swoje obowiązki nadzorowania zarządzania działalnością spółki przez delegowanie na członków kierownictwa wyższego szczebla (kadry zarządzającej) odpowiedzialności za bieżące zarządzanie.

Timothy M. Elliott, Prezes Zarządu i Dyrektor Generalny
Norman W. Holton, Wiceprzewodniczący Rady Dyrektorów
Jock M. Graham, Wiceprezes i Wicedyrektor Generalny
Edwin A. Beaman, Wiceprezes ds. Operacyjnych Inżynierii
Jakub Korczak, Wiceprezes ds. Relacji Inwestorskich i Dyrektor Operacji w Europie Środkowo - Wschodniej
Trent Rehill, Wiceprezes ds. Geologii i Geofizyki
Paul H. Rose, Dyrektor Finansowy
Alec Silenzi, Radca Prawny, Wiceprezes ds. Prawnych"

Jak widać kadra jest faktycznie liczna zwłaszcza jak na spółkę o tak ograniczonym zakresie działalności - Nigeria odpadła, Syria śpi, Brunei na razie jedynie plany odwiertów. KUB-GAS ma przecież swoja własną kadrę na miejscu na Ukrainie.

Wydawałoby się, że tak liczne gremium może odciążyć wice-prezesa ds. relacji inwestorskich tak aby mógł on te relacje faktycznie rozwijać inaczej niż na zasadzie wpisów "no comments", krótkiego wpadnięcia na forum, ewentualnie krótkich połajanek pytających udzielanych z pozycji wyższości.

sicc
0
Wpisów: 550
Wysłane: 24 maja 2012 16:35:18 przy kursie: 12,60 zł
Mimo wszystko Funkytown zwrócił uwagę na duży problem tej firmy. Mianowicie na rozrośniętą kadrę zarządu. Nie uważacie, że jest ich po prostu dużo ? A przecież z kwartału na kwartał coraz więcej sobie płacą. Koszty zarządu są wysokie. Wytłumaczcie mi dlaczego ?

p.s.
bardzo rzadko zgadzam się z Funkytown, ale tym razem trzeba oddać mu rację.
Edytowany: 24 maja 2012 16:36

del-20160301
0
Wpisów: 1 491
Wysłane: 24 maja 2012 17:08:03 przy kursie: 12,60 zł
Koszty zarządu to chyba jednak prywatna sprawa KOV. Zgadzam się, że są duże ale branża też jest specyficzna i na pewno nie łatwo o dobrego fachowca. Nie może to być gość z łapanki. Zresztą Redface i tak nie może skomentować swoich przełożonych więc ta dyskusja jest jałowa. Na giełdzie jakby prześwietlić zarządy poszczególnych spółek to pewnie nie jedna taka znajdzie się gdzie zarabiają za dużo. Tak długo jak KOV będzie się rozwijał i podnosił zyski tak długo czepiać się tego nie zamierzam. Czekam na te 30 mln zysku operacyjnego netto pod koniec roku. Tyle wyniosą po odjęciu kosztów zarządu. Myślę, że jeśli uda się jeszcze jedną z koncesji uruchomić jako produkcyjną i wzrosną zyski to przestanie się zwracać na to uwagę.

Kurs to dla mnie sprawa drugorzędna. Oczywiście chciałbym 5 czy 10 złoty ale skoro nawet KGHM nie dał rady to jak KOV ma dać radę. Wig20 jest na 2000. WIG może spadać jeszcze lotem swobodnym do 30k i nadal będzie w trendzie wzrostowym. Nie będę się szarpać dla groszy.
Edytowany: 24 maja 2012 17:15

Redface
PREMIUM
0
Wysłane: 24 maja 2012 22:44:40 przy kursie: 12,60 zł
Witam,
Poniżej odpowiedzi na zebrane przez Was pytania.

Jak wygląda sprawa odszkodowania za usterkę podczas wykonywania testów Lempuyang-1? Kiedy może coś się wyjaśnić w tej kwestii? Jest szansa na odzyskanie przynajmniej części poniesionych kosztów?
To nie są kwestie, których rozwiązanie przychodzi łatwo i szybko. Struktura updeep Lempuyang/Lukut pozostaje jednym z głównych obszarów naszych zainteresowań, mamy zaplanowane kolejne prace w tym rejonie, które pozwolą nam jeszcze lepiej poznać i zrozumieć pole, jednakże kwestie dotyczące samego ubezpieczenia i ewentualnego odzyskania części kosztów wciąż pozostają otwarte – toczy się spór z ubezpieczycielem. Musimy zachowywać cierpliwość i konsekwentnie realizować plany dot. Bloku L.

Jakie warunki muszą zostać spełnione żeby przyspieszyć prace w Brunei? Czy czekacie na interpretację sejsmiki? Czy ma to związek z polem Jerudong, na którym prowadzono już wydobycie ropy naftowej? Na jaką skalę mogło by się odbyć to przyspieszenie i czy mogło by skutkować równoległym wykonywaniem np dwóch odwiertów? Czy teoretycznie przy zapewnieniu finansowania prace można by zintensyfikować jeszcze w tym roku?
To kolejna, złożona kwestia. Przede wszystkim trzeba pamiętać, że nie tak dawno w obydwu blokach zmienili się operatorzy, więc zarówno my w Bloku L, jak i operator Bloku M, potrzebowaliśmy czasu na analizę dokumentacji i przejęcie całości działań operacyjnych. Po pierwsze sejsmika. W Bloku M została zakończona, mamy wybrane lokalizacje i plan rozpoczęcia pierwszego odwiertu w III kw. 2012 r.
Jeśli więc warunki zewnętrzne pozwolą utrzymać planowane tempo prac, będziemy zadowoleni z harmonogramu operacji w tym bloku. Z kolei, w Bloku L kończymy obecnie program badań sejsmicznych; przed nami kilka miesięcy analizy i wyznaczenie lokalizacji odwiertów. Trudno jest więc mówić o przyspieszeniu prac na tym etapie.
Jeśli chodzi o równoległe wykonywanie dwóch odwiertów, musimy pamiętać o dostępności sprzętu i optymalnym jego wykorzystaniu. Najbardziej opłacalne, z punktu widzenia operatora i inwestora, jest wykonywanie odwiertów jednego po drugim. Jeśli uda się utrzymać intensywne tempo wierceń, taki system pracy powinien zagwarantować optymalne wykorzystanie urządzeń, przy zachowaniu dyscypliny kosztowej. Koszt pięciu odwiertów prowadzonych przy pomocy jednej wiertni i jednej ekipy technicznej to U$50-60mln. Koszt prac prowadzonych na dwie wiertnie byłby o U$10-15mln wyższy. Nie sądzę, aby inwestorzy chcieli tak postrzeganej intensyfikacji działań.

Czy ewentualna intensyfikacja prac dotyczyć mogła by obu bloków czy raczej skoncentrujecie się na bloku L, gdzie jesteście operatorem?
To naturalne, że tam, gdzie jesteśmy operatorem mamy realny wpływ na przebieg prac, w tym timing, budżet, etc., mamy wiec większe pole manewru, jeśli chodzi o decyzję dotyczącą przyspieszenia prac. Ale, tak jak wyżej wspomniałem, będziemy zadowoleni, jeśli uda się utrzymać tempo prac w obydwy blokach – bo jest ono naprawdę optymalne.

Jakie obecnie widzicie zagrożenia ze strony sytuacji na rynkach finansowych, które mogły by niekorzystnie wpłynąć na wycenę spółki na AIM (zarówno jeśli chodzi o emisję akcji jak i dual listing)?
Na to pytanie mógłbym odpowiadać chyba co tydzień i za każdym razem odpowiedź byłaby inna… Mamy w tej chwili do czynienia z awersją do aktywów ryzykownych, więc teoretycznie sytuacja jest niesprzyjająca. Ale celujemy w Londyn, który potrafi rozpoznać dobry projekt i w czasie gorszej koniunktury.

Dlaczego testy O-14 tak długo trwają? Czy jest to związane z możliwością zakupu np nowej przyległej koncesji czy testujecie np wydobycie z dwóch horyzontów? Na stronie CubEnergy można znaleźć zdjęcia gdzie przy odwiercie O-14 pracuje Snabco Snubbing Unit - nic się nie ukryje więc możesz chyba coś więcej powiedzieć na ten temat ;) ?

Nie ma żadnej przyległej koncesji. W każdym razie żadnej nie dostaliśmy/kupiliśmy. Nie wiem, skąd biorą się takie bajki. Jak będzie koncesja, to w 24 godziny od jej udzielenia/przekazania, inwestorzy będą o tym wiedzieć. Co do testowania – tak trwają testy tego odwiertu przy użyciu snubbing unit. To skomplikowana, ścisła struktura, wymaga specjalistycznego sprzętu. Jak skończymy wszystkie testy i będą konkluzje, poinformujemy o tym rynek. Swoją drogą nie polegałbym za bardzo na naszych przyjaciołach z Cub – czy nie widzieliście tam także zdjęcia odwiertu Itheria-1? Trochę im się pomyliło ;-)

Czy wg wycen stosowanych na AIM wartość spółki odbiegała by znacząco od wyceny na GPW (uwzględniamy pewnie tylko Ukrainę i Brunei, Syria to 0 póki co)? Nie pytam o konkretną wartość bo wiem, że nie zabierzesz głosu w sprawie dokładnej wyceny. Czy na AIM zdecydowanie bardziej doceniają zasoby perspektywiczne a wiemy, że w Brunei takich zasobów mamy bardzo dużo?
Tak, to prawda. Generalnie spółki oil&gas na AIM są porównywane także ze względy na zasoby, a nie jedynie rezerwy, bowiem inwestorzy przez lata doświadczeń wiedzą, że przeszacowania w rezerwy dzieją się bardzo często – w toku postępu prac i nowych raportów od niezależnych instytucji eksperckich. Istotne jest dla nich także otoczenie i sukcesy „sąsiadów” stąd też duże zainteresowanie Londynu Brunei, znacząco większe niż Ukrainą przez naszych inwestorów. Ogólnie inwestorzy zwracają uwagę na wycenę liczoną jako mnożnik EV/2P+2C, czyli uwzgędniający wartość rynkową pomniejszoną o zadłużenie (EV) oraz rezerwy 2P i zasoby warunkowe 2C. Tutaj KOV wypada w porównaniu z konkurencją bardzo korzystnie, a jednocześnie udowodniliśmy na Ukrainie, że jesteśmy w stanie skutecznie konwertować zasoby warunkowe na rezerwy. Tyle mogę powiedzieć.

Co to są za odwierty CM-3 i SNM-4?
Obydwa te odwierty zlokalizowane sa na polu Północne Makiejewskoje.

Wszyscy widzimy jaki jest potencjał Brunei i jak sukcesy Ophir przekładają się na stabilną wartośc akcji na AIM/LSE. Czy dla spółki i jej akcjonariuszy nie było by bezpieczniej aby w niepewnych czasach kryzysu jak najszybciej umożliwić podwójne notowania na AIM i GPW tak aby niwelować nie ukrywajmy niezbyt realną wycene w porównainiu do posiadanych aktywów i roznącej produkcji. Czy akcjonariusze, którzy nie moga handlowac akcjami dopuszczonymi do obrotu na GPW nie naciskają na was abyście umożliwili im jak najszybciej handlowanie akcjami na AIM? Nie ukrywajmy, że niska wycena na GPW nie jest dla nich korzystna igeneralnie ich udziały są narażone na słabość naszej giełdy.
Tak, jak już wielokrotnie wspominaliśmy, technicznie jesteśmy gotowi do wejścia na AIM.Temat jest bardzo aktualny i liczę, że zgodnie z zapowiedziami, już w tym roku KOV będzie notowany w Londynie. Natomiast należy pamiętać o tym, że realna wycena przez Londyn nastąpi dopiero wtedy, kiedy na tym rynku zapewniona zostania odpowiednia płynność obrotu akcjami KOV. Nie wystarczy rozpocząć notowań – o tym już kiedyś pisałem – inaczej nadal wycenę będzie dyktować GPW. Stąd m.in. plan pozyskania finansowania na prace w Brunei poprzez AIM.

W jakim okresie czasu można się spodziewać decyzji w związku ze współpracą z Brunei Shell Petroleum na polu Bubut w częśći leżącej w wodach przybrzeżnych bloku L? Czy rozważana jest współpraca z BSP na terenie lądowym bloku L? Jaki obszar pola Bubut potencjalnie leży po naszej stronie bloku L? Jakie macie szacunki co do wielkości tego złoża w części należącej do bloku L?
Nie wiem do końca, skąd takie pytanie. Na razie pole Bubut nie jest eksploatowane, więc o jakiej współpracy z Shellem może być mowa? Nie mamy własnych danych co do struktury Bubut i jej potencjalnego rozciągnięcia w Bloku L. Skupmy się na pracach, które prowadzimy w innych częściach bloku, a nie podszczypywaniu sąsiada – to byłby raczej przejaw desperacji. Co do partnera na lądzie – jak będzie umowa, to będzie informacja.

Na jakiej podstawie (chodzi o sytuacje geopolityczną) zaplanowaliście powrót do Syrii w lutym 2013? Czy są juz przesłanki ku temu, że ten termin jest realny skoro został oficjalnie przedstawiony w prezentacji.
Coś musieliśmy założyć. Pamiętajcie, że w międzyczasie musimy uzyskać przedłużenie okresu poszukiwawczego. Zakładając jego przedłużenie o 12 miesięcy, musielibyśmy zacząć prace gdzieś w lutym, żeby skończyć Itherię-1 i zrobić drugi odwiert przed końcem wydłużonego okresu poszukiwawczego.

Na prezentacji widzimy także, że odwiert M-21 ma być poddany wydobyciu z dwóch horyzontów. Czy to oznacza, że testy tego odweertu pozostaną utajnione do momentu ukończenia prac? Czy podobnie wygląda sprawa z O-14 ?
Nigdy nie utajnialiśmy testów i nie zamierzamy wprowadzać takich praktyk. Możemy od razu przeprowadzić testy obu stref, lub zatrzymać się na pierwszej testowanej, jeśli uzyskamy satysfakcjonujący przepływ.

Jakie odwierty obecnie są poddawane dodatkowym pracom/remontom/szczelinowaniu itp.
To jest proces stały – w ubiegłym roku dodatkowe prace były prowadzone na O-6, O-8, O-9, O-12, M-19 oraz V-100 i V-200. Obecnie trwają prace przy M-12 i M-2. W „kolejce” czekają odwierty O-8; O-18; M-21; K-3 i O-5.

Odnośnie artykułu w PB na temat planowanego wzrostu wydobycia na OML-42, czy w przypadku realizacji prognoz mówiących o wielkości produkcji ropy rzędu 80-90 tys BOE/d KI i KOV rozważają możliwość powrotu do rozmów na temat udziału KOV w konsorcjum Neconde? Czy budowa rafinerii w Nigerii ma być karta przetargową aby NNPC aby rząd nigeryjski odstąpił status operatora na rzecz konsorcjum Neconde?
KOV, wspólnie z KI, podjęły decyzję o tym, że KOV nie skorzysta z nigeryjskiej opcji. My koncentrujemy się na rozwoju naszych aktywów na Ukrainie i w Brunei, rozglądamy się na rynku oceniając nowe możliwości inwestycyjne. Dla nas to jest zamknięty temat, dlatego nie chciałbym dzisiaj spekulować, „co by było gdyby…”

W marcu była mowa, że produkcja z OML-42 wynosiła 15 tys BOE/d czyli tyle samo ile w momencie zakupu. Obecnie ta produkcja wynosi 27 tys BOE/d. Czy zwiększenie wydobycia przez obecnego operatora koncesji było jednym z warunków opłacalności udziału KOV w konsorcjum Neconde? Czy produkcja na poziomie 80 tys BOE/d ( ok 7-8 tys Boe/d na 9% udziałów) i generowanie przychodów na poziomie 50-60 mln USD kwartalnie (nie wiem jaki netback dlatego piszę o przychodach) z dalszymi perspektywami wzrostu przychodów umożliwiło by spółce KOV finansowanie udziału w konsorcjum na bazie pożyczki od KI i sukcesywnego spłacania zobowiązań bez konieczności emisji akcji?
jw

Czy miało by to sens aby spółka KOV z bieżącej produkcji finansowała udziały w OML-42 a z emisji akcji na AIM (i być może zdecydowanie wyższej cenie niż obecnie) finansowała intensyfikację prac w Brunei?
jw

Jakie były powody przesunięcia terminu raportu kwartalnego? Kiedyś padła odp no-comment ale to było przed raportem. Czy teraz można uzyskać odpowiedź?
Chcieliśmy mieć większą elastyczność w pracach nad debiutem na AIM. Tam obowiązują określone ‘daty ważności’ raportów finansowych.

Czy KOV przeprowadzi badania sejsmiczne 2D lub 3D morskiej części koncesji Bloku L?
Na razie nie ma takiej potrzeby i takich planów.

Czy w Bloku M są jeszcze prowadzone badanie sejsmiczne?
Nie. Badania sejsmiczne (o pow. ponad 500 km2) zostały zakończone. Pozwoliły na wytypowanie lokalizacji kolejnych odwiertów i teraz jesteśmy na etapie przygotowań do realizacji tych odwiertów (3, pierwszy zaplanowany na III kw. 2012).

Czy jest sens robienia sejsmiki nabrzeża? (pole Serie to praktycznie nabrzeże)
Decyzje o badaniach sejsmicznych podejmowane są na podstawie wyników wcześniejszych badań: aerograwitacyjnych, grawimetrycznych i magnetycznych, po dokładnej analizie opłacalności. Takie decyzje podejmuje komitet złożony z geologów, geofizyków, przedstawicieli operatora, czyli ludzi o ogromnym doświadczeniu. Skoro oni widzą sens prowadzenia tam badań, warto wziąć pod uwagę ich zdanie;)Warto też spojrzeć na mapy, pole Seria znajduje się po jednej stronie potężnej antykliny, po drugiej znajdują się nasze koncesje.

Czy fakt że koncesja w Bloku L znajduje się między dwoma trendami (czarne linie) świadczy to o tym że skoro one się łączą to między nimi na całej powierzchni są zasoby węglowodorów?
Powtórzę to, co mówimy od dwóch lat. Brunei to jeden z najbogatszych węglowodorowo regionów świata. Wiemy, że na naszych koncesjach występują ogromne złoża ropy i gazu, a wszystkie dotychczas wykonane odwierty, potwierdziły ich obecność. Mamy zaplanowane kolejne odwierty w Bloku L, które pozwolą nam jeszcze lepiej poznać strukturę tego obszaru. Prace badawcze są najważniejszym elementem procesu poszukiwawczego, który pozwala na „zielone światło” dla dalszych działań. Zielone światło oznacza poniesienie kolejnych ogromnych kosztów na kolejne kroki zmierzające do uruchomienia produkcji i związane z dalszym zagospodarowaniem pola. Musimy oszacować komercyjną wartość odkryć oraz sama zdolność tych zasobów do komercjalizacji czyli do wydobycia z zyskiem.

Ile terenu w Bruneii został do przebadania sejsmicznie 1.BlokL 2.Blok M
W Bloku L mamy 515 km2 badań sejsmicznych, w Bloku M 633 km2. Całość obydwu bloków została przebadana badaniami grawimetrycznymi i magnetycznymi. Obecnie, nowe dane sejsmiczne obejmują obszar 783 km2.

Syria-czy cel który został osiągnięty (głębokość 2000 m ) nadaje się do szczelinowania?(to czy ten zabieg da jakieś efekty nie wie nikt)
Odwiert nie został ukończony (nie osiągnął głębokości docelowej), prace w Syrii są zawieszone, trudno więc spekulować mając szczątkowe dane i brak możliwości prowadzenia jakichkolwiek prac.

Czy urządzenie które zastało zainstalowane na wiertni która teraz pracuje na NM-1 umożliwia testy każdej strefy podczas wiercenia (jeżeli tak to czy będą komunikaty na bieżąco).
To jest nasza główna wiertnia. Tak, zwykle jest możliwość testowania, ale to powoduje opóźnienia przy kolejnych odwiertach. Informacje o wynikach zawsze podajemy natychmiast, jak pojawiają się istotne informacje.

Czy negocjacje z RBP to z Shell i czy jest szansa na dopięcie umowy farm-out z tą firmą.
Nie do końca rozumiem o co chodzi. Nie komentujemy żadnych rozmów i do czasu finalizacji nie ujawniamy nazw firm, z którymi rozmawiamy.

Czy negocjacje dotyczą części morskiej Bloku L czy całego Bloku?
??? Jak wyżej.

Kiedy można spodziewać się wyników sejsmiki pozostałej części NM?
W tej chwili dane spływają partiami do naszych specjalistów w Calgary. Na początek analizujemy dane dotyczące struktury NM-1, żeby zoptymalizować proces wiercenia. Jakich ‘wyników’ się spodziewacie? Co mielibyśmy powiedzieć? Na podstawie danych zostaną ustalone kolejne cele odwiertów, a na koniec roku dane przeanalizuje RPS, aktualizując szacunek zasobów dla tej koncesji.

Czy część pola Bubut znajdująca się po stronie Bloku L zawiera oprócz złóż gazu również ropę naftową (KOV zrobił badania grawimetryczne i chyba ma pan pogląd na ten temat).
Nie mam na ten temat żadnej wiedzy.

Czy cztery Bloki na wodach Mauretanii które należą do KOV to są bloki bliżej brzegu czy cztery połączone na pełnym oceanie? (nigdzie nie znalazłem informacji na ten temat).
Część bliżej brzegu, część dalej. Mapy chyba nigdy nie publikowaliśmy.

Na prezentacji jest plan prac na Ukrainie czy jedna z wierni które będą pracować w tym samym czasie to wiertnia wypożyczona (usługa) czy jest plan zakupu drugiego urządzenia głównego?
W prezentacji, przy okazji harmonogramu prac pojawiają się dwie informacje – że po udanym odwiercie NM-1 rozważymy zakup drugiej wiertni oraz, że być może wypożyczymy urządzenie do zrobienia jednego lub dwóch odwiertów.

To tyle.
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

PS. Teraz prywatnie od Redface: czy mogę jakoś na SW 'zbanować' sobie jednego użytkownika np. Funkiego? Nie che mi się go już czytać, a zakładam, że jak napisze coś wnoszącego do sprawy, to zawsze go ktoś zacytuje.

kz110
0
Wpisów: 148
Wysłane: 24 maja 2012 23:11:25 przy kursie: 12,60 zł
Tak. Nad awatarem jest takie małe kółeczko. Wystarczy kliknąć. (już dawno to zrobiłem).

Johnny Bravo
14
Wpisów: 301
Wysłane: 24 maja 2012 23:11:44 przy kursie: 12,60 zł
Cytat:
PS. Teraz prywatnie od Redface: czy mogę jakoś na SW 'zbanować' sobie jednego użytkownika np. Funkiego? Nie che mi się go już czytać, a zakładam, że jak napisze coś wnoszącego do sprawy, to zawsze go ktoś zacytuje.

o, czyżby Funky nie pasował do kółka wzajemnej adoracji? niszczy wizję "szklanych domów"?

i teraz zadam pytanie, choć może już tu padło: skoro AIM tak dobrze wycenia spółki z sektora to po co KOV wchodził na GPW?

a co do samego banowania: obok nicku użytkownika jest takie małe przekreślone kółeczko. klikasz i od tego momentu ignorujesz daną osobę... ale z drugiej strony Twoje zachowanie, jako przedstawiciela spółki, i zamykanie się na głosy tylko przychylne jest chyba trochę nie na miejscu... nie uważasz?

Redface
PREMIUM
0
Wysłane: 24 maja 2012 23:14:07 przy kursie: 12,60 zł
Zapomniałem dodać w przyszłym tygodniu w Zakopanem Stowarzyszenie Inwestorów Indywidualnych organizuje doroczną konferencję Wallstreet (doroczną w górach; zimą mają nad morzem).
Będę tam, także z prezentacją, w piątek 1 czerwca.
Jeśli ktoś z Was także się wybiera, dajcie znać, może uda nam się porozmawiać.
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

Redface
PREMIUM
0
Wysłane: 24 maja 2012 23:26:20 przy kursie: 12,60 zł
Johnny Bravo napisał(a):
Cytat:

o, czyżby Funky nie pasował do kółka wzajemnej adoracji? niszczy wizję "szklanych domów"?

i teraz zadam pytanie, choć może już tu padło: skoro AIM tak dobrze wycenia spółki z sektora to po co KOV wchodził na GPW?

a co do samego banowania: obok nicku użytkownika jest takie małe przekreślone kółeczko. klikasz i od tego momentu ignorujesz daną osobę... ale z drugiej strony Twoje zachowanie, jako przedstawiciela spółki, i zamykanie się na głosy tylko przychylne jest chyba trochę nie na miejscu... nie uważasz?

Ja też jestem człowiekiem, a nie chcę się niepotrzebnie irytować.
Mógłbym coś niestosownego palnąć na forum ;-)
Jak ktoś chce do mnie dotrzeć, zawsze może napisać maila - to jest podstawowa forma kontaktu, na stronie spółki są do mnie namiary, więc spokojna głowa - swoją dawkę szamba na głowę zawsze dostanę.
To do wycięcia.

Co do wejścia na GPW a nie AIM: nie mogę się na ten temat wypowiadać, w tamtym czasie nie brałem udziału w podejmowaniu decyzji o wyborze rynku.
Na pewno żywiono przekonanie, że polscy inwestorzy, w tym instytucje, będą chcieli uzyskać ekspozycję na odpowiedzialnie zarządzany biznes upstream, niereprezentowany wcześniej na GPW. Sytuacja, której doświadczamy jest bolesną lekcją... Tu znów powtórzę - samo wejscie na AIM nie zapewni nam skokowej zmiany wyceny - tego wszyscy powinniśmy być świadomi i to spółka zawsze powtarza. Bardziej chodzi nam o to, żeby postępy prac, kolejne sukcesy znajdowały odzwierciedlenie w wycenie. Co również oznacza ostrzejsze reakcje w przypadku niepowodzeń.
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

Krzysiek9
0
Wysłane: 24 maja 2012 23:41:07 przy kursie: 12,60 zł
W imieniu wszystkich bardzo dziękuję za obszerne wyjaśnienia.

Co do AIM nie obawiacie się błędnego koła? Dual listing bez zapewnienia płynności spowoduje, że rynkiem dominującym będzie GPW. Nigeria pokazała, że emisja na AIM po cenie zbliżonej do rynkowej spowoduje duże rozwodnienie akcjonariatu. Co jednak w sytuacji, gdy cena na GPW tak jak widzimy obecnie jest nieadekwatna do rosnących fundamentów przez co nie osiągniemy nigdy poziomu, przy którym emisja na AIM znowu będzie uniemożliwiona przez niski kurs akcji? W ten sposób powstaje impas... nie ma AIM bez sensownej wyceny na GPW, a rynek na GPW nie potrafi lub nie chce wycenić realnej wartości spółki. Jak widzicie rozwiązanie takiej sytuacji? Dla mnie właśnie dual-listing oraz przeniesienie akcji KI + Radwan + Tritus + umożliwienie handlu 50-90 mln akcji które są obecnie zamrożone przez inwestorów z Kanady i innych części świata oraz być może skupienie przez KI lub podmiot powiązany (bank inwestycyjny - animator na AIM) akcji z GPW doprowadziły by do sytuacji, kiedy to na AIM spółka prezentowała by wystarczająca płynność i aby to właśnie AIM był rynkiem dominującym jeśli chodzi o wycenę spółki.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

439 440 441 442 443

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,244 sek.

ranovqao
nlolfscm
jazuewvb
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
rafcqppt
zqkkhqbk
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat