PARTNER SERWISU
zugwlytl
6 7 8 9 10

GANT (Catalyst)

mrmrooz
0
Wpisów: 193
Wysłane: 5 lutego 2012 20:28:24
firemann napisał(a):
Jakie macie plany odnośnie marca i obligacji Ganta ? Sprzedajecie przed wypłaceniem odsetek (i wykupu w przypadku GNT0312) czy twardo trzymacie papiery ?

Sprzedaliście, ale to głównie ze względów podatkowych, mam jeszcze trochę papierów Ganta kończących się w 2013.

Pozdrawiam
Michał M

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 855
Wysłane: 29 marca 2012 22:00:19
Dzisiaj miał nastąpić wykup GNT0312. Czy ktoś z "forumowiczów" miał te papiery? :)

p321
0
Wpisów: 87
Wysłane: 29 marca 2012 22:12:40
Tak, miałem. Wszystko OK. Odsetki za ostatni okres oraz nominał pojawiły się dzisiaj na koncie.
Edytowany: 29 marca 2012 23:10

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 30 marca 2012 10:23:07
W XTB mam już środki na koncie.

Tomasz Nawrocki
PREMIUM
7
Wpisów: 739
Wysłane: 5 kwietnia 2012 13:18:35
GNT0313: Analiza wypłacalności GK Gant Development SA (GKGD) na podstawie danych finansowych za 2011 r.

Od ostatniego omówienia ubyły nam z zestawienia dwie serie obligacji Spółki (zostały wykupione), w związku z czym w notowaniach na rynku Catalyst pozostało ich jeszcze 9 o łącznej wartości równej 133,35 mln zł (61,25 mln zł przypada do spłaty na 2012, a pozostałe 72,1 mln zł na 2013 rok – wyliczenia na podstawie zestawienia instrumentów notowanych na stronie http://www.gpwcatalyst.pl).

Jeśli chodzi o sytuację bilansową Grupy Kapitałowej Gant Development S.A. to zasadniczo w relacji do poprzedniego okresu sprawozdawczego nie wystąpiły jakieś bardzo istotne zmiany w zakresie podstawowych pozycji – suma bilansowa wzrosła o 3%, co po stronie aktywów odpowiadało wyłącznie 5-proc. wzrostowi aktywów obrotowych, a po stronie pasywów 1-proc. wzrostowi kapitału własnego i 4-proc. zobowiązań (mimo 2-proc. spadku nadal zdecydowana większość – 78% – zadłużenia Grupy ma charakter oprocentowany). Należy jednakże zauważyć, że z racji spłaty blisko 50 mln zł długoterminowych kredytów bankowych oraz przemieszczenia części zobowiązań oprocentowanych (kredyty i wyemitowane papiery dłużne) z obszaru długoterminowych do krótkoterminowych, pogorszeniu uległa struktura zadłużenia Grupy (przewaga zobowiązań krótkoterminowych nad długoterminowymi wzrosła z 62-38 do 70-30), co w kontekście wspomnianych wcześniej zmian innych pozycji bilansowych poskutkowało zmniejszeniem poziomu kapitału obrotowego netto.

kliknij, aby powiększyć

Opracowanie własne na podstawie danych StockWatch.pl

Biorąc pod uwagę analizę sprawozdania finansowego za 2011r sytuacja finansowa GK Gant Development nadal nie prezentuje się zbyt korzystnie.

Z punktu widzenia wskaźników oceny płynności finansowej Grupa nadal balansuje na granicy:
- w zakresie likwidacyjnych wskaźników płynności nic się nie zmieniło od ostatniego omówienia – aktywa obrotowe jako całość z pewną nadwyżką pokrywają zobowiązania krótkoterminowe (wskaźnik bieżącej płynności finansowej), lecz po odcięciu zapasów można stwierdzić już znaczną lukę w tym zakresie (wskaźnik szybki płynności) nie mówiąc o wskaźniku płynności podwyższonej uwzględniającym wyłącznie środki pieniężne i krótkoterminowe instrumenty finansowe;
- za sprawą wspomnianych wcześniej zmian w obrębie struktury zobowiązań poziom kapitału obrotowego netto w GKGD powrócił do stanu z połowy 2011r, co stanowi 15% aktywów ogółem (spadek o 3pp względem końca września 2011r); dodatkowo cały czas utrzymuje się spory niedobór tego kapitału w Grupie (cykl kapitału obrotowego netto wynosi 377 dni podczas gdy cykl konwersji gotówki, wyznaczający zapotrzebowanie na kapitał obrotowy, to 883 dni) – podobnie jak w poprzednich okresach sprawozdawczych w dużym stopniu na tę sytuację negatywny wpływ ma składowa pieniężna kapitału obrotowego, która wykazuje nadwyżkę krótkoterminowego zadłużenia oprocentowanego nad środkami pieniężnymi i ich ekwiwalentami na kwotę nieco ponad 400 mln zł;
- także w zakresie płynności dochodowej można stwierdzić brak istotnych zmian – co prawda Grupa od dwóch kwartałów generuje gotówkę z działalności operacyjnej i wykazuje sporą poprawę r/r, ale póki co pozwala ona jedynie na zmniejszenie wartości jej odpływu w ujęciu narastającym (głównie za sprawą kiepskiego 2kw); z tego też względu jak na razie nie jest ona w stanie wynikami bieżącej działalności sfinansować nawet złotówki spłaty zadłużenia krótkoterminowego.

Sytuacja Grupy w odniesieniu do poziomu zadłużenia także się specjalnie nie zmieniła od września 2011r:
- struktura kapitałowo-majątkowa GKGD jest prawidłowa – składniki majątku trwałego są finansowane z 33-proc. zapasem kapitałami stałymi (w tym w blisko 97% kapitałem własnym);
- z punktu widzenia najbardziej podstawowych wskaźników informujących o poziomie zadłużenia – wskaźnika ogólnego zadłużenia oraz wskaźnika zadłużenia kapitału własnego – wynika, że podobnie jak w poprzednich okresach sprawozdawczych ok. 56% skonsolidowanych aktywów Grupy finansowanych jest zobowiązaniami, a w strukturze pasywów kapitał obcy nieco przeważa nad własnym (56-44);
- z punktu widzenia czasowej struktury zadłużenia in minus należy zapisać, że w relacji do poprzedniego kwartału wzrósł udział zobowiązań krótkoterminowych w zadłużeniu ogółem, co, jak już wspomniano wcześniej, negatywnie odbiło się na poziomie kapitału obrotowego;

Za sprawą poprawiających się w ostatnich kwartałach wyników Grupy w ujęciu r/r, zwłaszcza na poziomie działalności podstawowej i operacyjnej, systematycznie wzrasta ocena zdolności do obsługi długu GKGD, choć nadal nie prezentuje się ona specjalnie korzystnie – poszczególne wskaźniki są coraz bardziej dodatnie, co oznacza że poprawia się zdolność Grupy do przy najmniej częściowej spłaty swoich zobowiązań, ale ich poziomy cały czas są dalekie od norm uznawanych za bezpieczne:
- dług netto, liczony jako całość zadłużenia pomniejszonego o środki pieniężne i ich ekwiwalenty, wynosi 16-krotność rocznego zysku operacyjnego powiększonego o amortyzację (przyjmując sam EBIT bez amortyzacji otrzymujemy wynik na poziomie ok. 17), co oznacza że tyle mniej więcej lat trwałaby spłata obecnego zadłużenia; w przypadku obliczeń tylko na bazie zadłużenia oprocentowanego relacje te wyniosłyby ok. 13, a więc i tak daleko od normy bankowej wynoszącej 3-4 lata;
- podobnie wygląda sytuacja w odniesieniu do wskaźników pokrycia rat kapitałowych i odsetek – niezależnie czy są one liczone na bazie wyniku EBIT, EBITDA czy też nadwyżki finansowej, przyjmują bardzo niskie wartości nie przekraczające 0,2;
- znacznej poprawie uległa natomiast sytuacja Grupy jeśli chodzi o zdolność do spłaty samych obciążeń odsetkowych – po wyraźnie lepszych wynikach za 4kw, przy najmniej na razie, relacje te w końcu są powyżej 1, co oznacza pełne pokrycie;
- warto jednakże pamiętać, że wyniki operacyjne Grupy z racji profilu działalności są dość istotnie zawyżane aktualizacjami wartości nieruchomości inwestycyjnych, więc gdyby je pominąć wskaźniki obsługi długu byłyby odpowiednio niższe.

Wskaźnik Altmana (Z''-score) oraz Rating StockWatch.pl
Rating StockWatch.pl dla GKGD, po jednokwartalnym wyskoku do poziomu BB+, ponownie powrócił na BB, przy czym nie zmienia to zasadniczo obrazu kredytowej sytuacji Grupy – nadal jest ona dość ryzykowna. Podobnie jak w poprzednich kwartałach na ocenie tej waży przede wszystkim niedobór kapitału obrotowego oraz, mimo systematycznej ostatnio poprawy, nadal niezbyt duża dochodowość działalności operacyjnej Grupy.
Edytowany: 24 kwietnia 2012 21:33

yodyod
24
Wpisów: 480
Wysłane: 18 kwietnia 2012 14:44:38
ktoś dziś nieźle sypie GNT0313, a to obligacje zamienne

i na śmiałków 29 marca 2013 roku czeka 6,25% premii za brak zamiany

przy cenie 100,50 robi się niezłe ponad 14% rentowności inwestycji brutto

ciekawe ciekawe

zrobiła się najlepsza seria Ganta

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Wysłane: 26 kwietnia 2012 16:45:54
Wprowadziliśmy już do bazy wszystkie obligacje Ganta - 11 serii. Dwie już wykupione.

www.stockwatch.pl/obligacje/em...

Można na tym przykładzie zobaczyć jak działa kalkulator. Zachęcam do tego. Zdaje sobie sprawę z tego, że może być to na razie zbyt skomplikowane dla "normalnych" osób (ja jestem tym nienormalnym :) ). Nie ma na razie opisów, wytłumaczenia wszystkich wskaźników. Ale w sumie jest to dość proste. Najważniejsze rzeczy są zaznaczone na niebiesko. Wystarczy wpisać datę, kurs, wybrać prowizję i łatwo oszacować rentowność YTM netto (czyli w terminie do wykupu), która odwzorowuje idealnie system podatkowy. Kalkulator działa w ten sposób, że jeśli przepływy są jeszcze nieznane, jak np. dla papierów o zmiennym kuponie to sobie to prognozuje na podstawie aktualnej stopy WIBOR na rynku. Jeśli są już znane to są wstawiane do wyliczeń rzeczywiste wartości odsetek. Zatem można go stosować zarówno do prognozowania stopy zwrotu, jak również potem do analizy ex-post, aby sprawdzić ile się na danych obligacjach zarobiło.

Warto zwrócić uwagę na ten papier:

Kalkulator obsługuje nawet takie bardziej skomplikowane papiery i liczy rentowności przy uwzględnieniu Dodatkowej premii (tutaj nazwanej Premią Braku Konwersji). Poza tym wyświetlają się tam wskaźniki dla obligacji zamiennych.

slavo77
0
Wpisów: 171
Wysłane: 4 maja 2012 20:01:29
z kronikarskiego obowiązku: GND0513 - kupon na koncie.... dziękujemy...

paukmer
0
Wpisów: 159
Wysłane: 7 maja 2012 21:48:54
Marcin Osiecki napisał(a):
Wprowadziliśmy już do bazy wszystkie obligacje Ganta - 11 serii. Dwie już wykupione.

Na GNT0813 jest następujący parametr:
Nr okresu dodatkowej premii 8

co to znaczy? nie mogę tego odnaleźć w nocie informacyjnej

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Wysłane: 7 maja 2012 22:32:22
Kalkulator obsługuje taką możliwość, że oprócz standardowych odsetek będzie jeszcze wypłacona dodatkowa premia na końcu. Taka jak np. w papierach GNT0313. W GNT0813 jej nie ma. Zresztą przy tej dodatkowej premii jest napisane 0 dla GNT0813. Nr okresu dodatkowej premii jest takim potwierdzeniem na koniec którego okresu będzie ona wypłacona. Jest tam 8, ponieważ standardowo taką dodatkową premię dostaje się na koniec inwestycji, a dla tych obligacji ósmy okres jest tym ostatnim. Zastanowimy się nad tym, aby w przypadku braku tej dodatkowej premii pokazywać po prostu "n/d" (niedostępny), bo może to mylić.

robertokot25
0
Wpisów: 1 241
Wysłane: 24 maja 2012 22:20:08
Ale obrót dziś był GNT0313 ponad 5 baniek confused2

yodyod
24
Wysłane: 24 maja 2012 22:28:55
dziś w ogóle duże umówione transakcje na developerach
oprócz strzału na Gancie, były jeszcze na nowej serii BBI Development oraz na Rank Progress

inna sprawa, że to pokazuje jak duża jest koncentracja pakietów, stąd tak niewielka płynnośc większości serii obligacji

skoro 1 inwestor posiadał 5 mln nominału, a wyemitowano 26 mln, ta jedna transakcja dotyczyła zatem prawie 20% całej emisji

smarcin
0
Wpisów: 24
Wysłane: 25 maja 2012 01:06:14
Do marca jeszcze dość daleko. Nie mam GNT0313 ale MVP0613 (to też zamienne na akcje z premią 60 PLN). Jak oceniacie szanse na otrzymanie takowej premii? Czy emitent nie zroluje sobie takich obligacji, wypuści nową serię i dokona przedterminowego wykupu? Czy historia Catalyst zna już serie, dzięki którym premię można było faktycznie otrzymać?

yodyod
24
Wysłane: 25 maja 2012 07:26:43
smarcin

nie ma możliwości by emitenet dokonał przedterminowego wykupu, jeśli warunki takowego nie są opisane w dokumencie informacyjnym do konkretnej emisji

inna sprawa, że zysk z obligacji z premią za brak wymiany na akcje powinien pojawic sie juz wcześniej - jeśli nie chcesz ryzykowac oczekiwania na nieznane, bądź z punktu widzenia podatków wolisz zrealizowac zysk kapitałowy z obli, bo masz jeszcze tarczę podatkową do wykorzystania (wtedy rentownośc brutto zrównuje się z netto)

na przykładzie GNT0313, wiedząc, że pod koniec marca Gant wypłaci premię w wysokości 62,50 PLN na każdą obligację - myślę, że można będzie bez problemu w styczniu, lutym sprzedac te obligi za 104% wartości nominalnej

instytucje jednak inaczej rozliczają podatek niż osoby fzyczne

ps.

w grudniu 19 jeśli dobrze pamiętam czeka mnie wypłata takiej premii z niedopuszczonych chwilowo na Catalyst (ale zarejestrowanych w KDPW) obligacji NWH, więc dam wszystkim zainteresowanym znac of course

pozdro

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Wysłane: 25 maja 2012 10:02:36
Zgadza się. W przypadku GNT0313 i MVP0613 emitenci nie mają prawa wykupić wcześniej. Jeżeli inwestorzy nie zdecydują się na zamianę na akcje to na pewno otrzymają te dodatkowe premie. Nie było jeszcze takiego przypadku wypłaty premii braku konwersji dla obligacji zamiennych, ale za to była np. wypłata dodatkowej premii przy przedterminowym wykupie PCM0314. Te dodatkowe premie są opodatkowane tak samo jak kupony odsetkowe - 19 proc. podatkiem.

smarcin
0
Wpisów: 24
Wysłane: 25 maja 2012 12:41:58
Cytat:
Te dodatkowe premie są opodatkowane tak samo jak kupony odsetkowe - 19 proc. podatkiem.

Ryczałt?

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Wysłane: 25 maja 2012 17:26:11
Tak, ryczałt. Przynajmniej tak rozliczano premie w obligacjach Black Lion i Prime Car Management.

plota
3
Wpisów: 98
Wysłane: 1 czerwca 2012 22:05:17
Z kronikarskiego obowiązku nadmienię że odsetki z serii GNT0912 wpłynęły na moje konto.

wasilewski
0
Wpisów: 324
Wysłane: 7 czerwca 2012 20:30:01
Miałem serię 0312 i sprzedałem ją po cenie (czystej) ponad 100 niedługo przed terminem wykupu. Okazało się to taktyką, która mi się bardzo spodobała, i chyba będę robił tak częściej :) Nie robiłem dokładnych wyliczeń, ale biorąc pod uwagę, że podatek zapłacił kto inny, to chyba nie jest taki zły pomysł...
Teraz wsiadłem na 0513 więc z niecierpliwością czekam na wieści co do wykupu serii czerwcowych (zdaje się że są takie dwie?)
Zapraszam do mojego blogbook'a który jest tutaj
"Unfortunately the English weather is harder to manipulate than Libor." (Anonim)
"Gdy sprzedaje się marzenia, cena/zysk jest bez znaczenia" (R. Beleson)
"Nikt nie zarabia co miesiąc 1 procent. To niemożliwe." (M. Covel)

topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 20 czerwca 2012 00:49:15
Zainteresowały mnie obligacje GNT0813, ktoś chce się ich pozbyć w dużej ilości 112 tysięcy po 99% ceny. Jak myślicie warto w nie wejść na rok i potrzymać do wykupu?

Oprocentowanie całkiem niezłe.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

6 7 8 9 10

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 2,230 sek.

nzmewntx
kmrjvjuu
htjjosib
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
eirnwwmu
hqsjomzq
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat