0 Dołączył: 2008-11-27 Wpisów: 242
Wysłane:
30 maja 2012 10:38:42
Dapi napisał(a):Poranne tankowanie krótkich pozycji - na akcjach Bogdanki - w tej chwili - obrót KS stanowi 87 proc. całości obrotu spółki http://t.co/A1VCygcZNie widziałem jeszcze czegoś takiego na GPW. KS jest bardzo wysoki od poniedziałku - rekordowo wysoki Bieżaca KS tutaj www.attrader.pl/notowania/pl/k... Krótka sprzedaż od początku istnienia była nieznacząca, z tego co wiem, to można było kupić sobie na krótko akcje od banków i nie pokazywać tego w owej tabelce. Stąd dziwi mnie, że robią to tak jawnie. Być może ostatnie wzrosty sponsoruje nam krótka sprzedaż...
|
|
PREMIUM
0 Dołączył: 2008-10-07 Wpisów: 993
Wysłane:
30 maja 2012 12:22:35
W tym wszystkim zastanawia mnie też jedna rzecz - czy czasem nasze biura maklerskie nie jadą na nagiej krótkiej sprzedaży. Chyba na stronie ING [?] widziałem że KS jest możliwa tylko w tym samym dniu - czyli otwarte pozostaje pytanie czy DM kupuje z rynku akcje które pożycza czy nie
Edytowany: 30 maja 2012 12:27
|
|
0 Dołączył: 2010-09-27 Wpisów: 69
Wysłane:
30 maja 2012 18:51:32
8 rzeczy które musisz wiedzieć po sesji 1: Europejskie indeksy zakończyły notowania na potężnych minusach po dość emocjonującej i zmiennej sesji. Tym razem byliśmy najmocniejsi w Europie - przy dużym udziale Ministra Skarbu Państwa oraz powiększonej dywidendy na KGHM i PGE. 2: W Grecji kolejne badania opinii publicznej wskazało na lewacka SYRIZĘ jako partie która zwycięży w wyborach parlamentarnych 3: UE jest gotowa przedłużyć Hiszpanii czas na zrównoważenie budżetu - spełnienie ustaleń dotyczących deficytu - do 2014 roku. 4: KE zaproponowała bezpośrednie dofinansowywanie banków z funduszy spójności ESM - nie poprzez rząd - oraz podjęcie działań na rzecz emisji euroobligacji. Taki sposób dofinansowywania banków zakwestionowała szybko Finlandia a zaraz potem Niemcy. Stąd ten pik wzrostowy około 13 na wykresach indeksów oraz późniejsze opadanie. 5: Rentowność 10-letnich hiszpańskich obligacji była dziś na rekordowo wysokim poziomie 6,7 proc. 6: Wszystkie publikowane dziś wskaźniki klimatu dotyczące gospodarki dla Eurostrefy potwierdziły tylko pogarszająca się sytuację biznesową 7: Dane dotyczące ilości nowych umów sprzedaży domów okazały sie ostatnim gwoździem dla byków - ilość ta spadła o 5,5 mdm przy prognozie wzrostu o 0,1 proc. 8: Kurs Eur [EURUSD]nie wytrzymał dzisiaj napięcia i kolejnych doniesień spadając w przepaść poniżej 1,24. euro jest najsłabsze od dwóch lat w stosunku do dolara http://www.facebook.com/attraderpl
|
|
|
|
0 Dołączył: 2008-11-28 Wpisów: 1 308
Wysłane:
31 maja 2012 09:35:24
Scarry napisał(a):siekoo napisał(a):czy to naprawde dziwne, ze zarobil po raz kolejny na swoim pomysle? dziwne dla mnie jest, ze ludzie kupujac akcje FB po absurdalnych cenach maja pretensje, ze z balonu zaczyna uchodzic powietrze. pamietam jak kiedys znajomi spoza PL ekscytowali sie ICQ - dzisiaj nie znam nikogo, kto by go uzywal. za rogiem czycha konkurencja, ktora wcale nie musi byc lepsza, wystarczy ze bedzie inna - ktos 'odkryje' nowy 'niebanalny i niszowy' portalik spolecznosciowy 'nie taki jak ten moloch FB', o tym ze on/a tam przechodzi rzuci haslo na... FB wlasnie i pozamiatane. dokładnie tak, tym bardziej że samo Google dwoi się i troi ze swoim Google+ jako konkurencją (z miesiąca na miesiąc zyskują w stosunku do FB, choć do lidera "socjalnego internetu" jeszcze daleko). akcje FB przeszły kolejne załamanie - obecnie to jest 28 USD za akcje...  kliknij, aby powiększyćhm... wygląda trochę jak kurs spółki z naszego wspaniałego New Connect ;p A nie uważasz, że miejscem dla facebooka jest właśnie giełda typu NC, a nie prawdziwa, realna gospodarka ? Oni nie wnoszą, żadnej wartości dodanej, poza zakupami serwerów i opłacaniem swoich programistów. Zakłądając, że inne firmy mają sztywną kasę na reklamę ( procentowo ), w tym sztywny podział między interet i inne media to po prostu FB odbiera część kasy, która trafiłaby do internetu i tak. Z FB w obecnej formule zostanie niewiele za kilka lat. Podobno kupują Nokię. Rozumiem, ze stworzą swoją sieć połączeń na własnym hardwarze. IBM pozwolił klonować swojego PC-ta, nie walczył z piratami i właśnie ten PCet zawojował świat. A nie chronione i wyalienowane wynalazki. Dlatego słysząc o przejęciu Nokii wróżę, że to będzie pogrzeb FB.
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
31 maja 2012 10:09:35
@lajkonik100% zgody, nie ma wartości dodanej, do tego cała idea firmy opiera się na sezonowym kaprysie konsumenta do tego konkretnego medium socjalnego. Również uważam że firma jest chimeryczna i za parę lat może wpaść w ogromne kłopoty. A dla Nokii jedyny ratunek to chyba tylko już wykupienie przez Microsoft, lub podobną firmę (tak jak Google kupił Motorolę). Facebook nie jest tutaj partnerem odpowiednim technologicznie, który może odwrócić upadek firmy. Nokia wciąż sprzedaje telefonu mało innowacyjne, o coraz mniejszej popularności, jest bardzo niekonsekwentna (właśnie odwołano prace nad rozwojem Symbiana, w między czasie zarzucono jego nastepcę MeeGoo, i firma skupia się nad WindowsPhone, który ma więcej opinii negatywnych niż pozytywnych i nie cieszy się popularnością na skalę iOSa czy Androida). Jeśli jeden potencjalny trup kupi drugiego potencjalnego trupa to żywy organizm z tego jakoś raczej nie powstanie ;) * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 31 maja 2012 10:12
|
|
Wysłane:
31 maja 2012 18:21:33
7 rzeczy które musisz wiedzieć po sesji: 1: Europejskie indeksy kończą dzisiejszą sesję pod kreską z wyjątkiem mega-mocnego WIG20. W tym tygodniu nasz indeks pokazał swoją siłę nie pierwszy już raz :D - BUX tez dziś zamknął się na plusach 2: W Irlandii pierwsze doniesienia mówią, że większość powiedziała "TAK" paktowi fiskalnemu w referendum 3: Dziś kalendarium było bardzo wypełnione. Dane z Niemiec, EU, Francji, Szwajcarii i USA - ogólnie są mieszane. 4: Francuskie MF: "Temat euroobligacji jest przedmiotem ożywionych dyskusji z Niemcami" 5: Fitch obniżył długoterminowy rating długu 8 hiszpańskich regionów. Katalonia dostała BBB- - czyli zaraz przed ratingiem śmieciowym. Oj będą kłopoty z zadłużaniem. CDS-y na hiszpański dług są na rekordowo wysokich poziomach 600pkt - 600tys dolarów kosztuje ubezpieczenie 10mln rządowego długu 6: W Grecji opublikowano wyniki kolejnych badań opinii publicznej. Całe szczęście że jest tam dwutygodniowa cisza wyborcza - nie będą nas męczyć kolejnymi wynikami. 7: EUR ponownie straciło na wartości do dolara - nowe minima 1,2338. Na polską złotówkę lepiej nie patrzeć - traciła do wszystkich podstawowych walut EUR, CHF, USD
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
31 maja 2012 18:46:37
@ATTraderco Ty ludziom tutaj szkołe robisz czy tak sie specyficznie postanowiłeś reklamować (jeśli tak to nie na tym wątku proszę)? To nie przedszkole zeby codziennie spis punktowy info robić, wolałbym przeczytać jedną Twoją opinię niż wypisywanie oczywistych faktów, które traderzy i tak wszyscy śledzą na bieżąco. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 31 maja 2012 18:47
|
|
0 Dołączył: 2010-11-27 Wpisów: 449
Wysłane:
31 maja 2012 18:55:15
@Scarry: Mi się ten pomysł podoba - przeważnie po sesji mam niezły mętlik w głowie ( zbieram/analizuję dane w robocie - często np mogę coś przeoczyć ) i to jest takie dobre podsumowanie właśnie ( czasem jest dobrze na chłodno spojrzeć na coś raz jeszcze ). Proponowałbym ankietę na ten temat po np. tygodniu :) I never think of the future - it comes soon enough. A. Einstein
|
|
Wysłane:
31 maja 2012 19:19:53
Scarry napisał(a):@ATTrader
co Ty ludziom tutaj szkołe robisz czy tak sie specyficznie postanowiłeś reklamować (jeśli tak to nie na tym wątku proszę)? To nie przedszkole zeby codziennie spis punktowy info robić, wolałbym przeczytać jedną Twoją opinię niż wypisywanie oczywistych faktów, które traderzy i tak wszyscy śledzą na bieżąco. Jasne czyli jutro podsumowanie robisz Ty ? Mnie i innym czytelnikom forum zapewne odpowiada bo watek jest martwy i w ten sposób się trochę ożywi... Opinie to ma JPMorgan bo oni wiedzą gdzie ustawić cash
|
|
13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
31 maja 2012 19:32:07
Nie zastanawia Was ten fixing? Spójrzcie, że to samo miało miejsce na wszystkich rynkach w Europie. Moim zdaniem ktoś z grubym portfelem (może GS) dotarł do informacji o zbliżającym się QE albo LTRO i skupił jednym ruchem akcje europejskich spółek. DAX, IBEX, WIG, CAC40 - zwróćcie uwagę na obroty towarzyszące temu wydarzeniu. Nie wygląda to na missclick tradera. Coś się kroi.
|
|
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
31 maja 2012 20:08:07
Frogu, o tym, że coś się szykuje, piszemy od kilku dni na wątku kontraktowym. wpadnij czasem do nas, a będziesz poinformowany lepiej od prezesa GS a na poważnie - linia przyśpieszonego trendu padła kilka dni temu. a na dodatek jeden grubszy jegomość przez ostatnie 3 sesje nie robi niczego innego jak zamyka krótkie pozycje. trochę perfidnie to robi, ale ja go doskonale rozumiem - też nie chciałbym być czyimś sponsorem. spójrz jak rynek zareagował dzisiaj na negatywne dane - olał je. do tego dodajmy czasówki Szutnika i może powstać wybuchowy miks.
|
|
Wysłane:
31 maja 2012 20:11:11
Scott Barber dzis pokazał wykresy rentowności bondów które znaczaco przyspieszały po osiagnieciu 7 proc. Hiszpanii już niewiele brakuje po ostatnich maxach  kliknij, aby powiększyćTutaj pełny artykuł http://ow.ly/bhf24
|
|
Wysłane:
31 maja 2012 20:14:27
krewa, ja też widziałem i pisałem już wcześniej, że rynek chce rosnąć. Dzisiejszy atak popytu na wszystkich liczących się rynkach Europy to kolejny czynnik to potwierdzający. Na Wasz wątek wpadam. Czasem nawet czytam, ale często mam wrażenie że piszecie szyfrem
|
|
Wysłane:
31 maja 2012 20:15:27
ATTrader napisał(a):Scott Barber dzis pokazał wykresy rentowności bondów które znaczaco przyspieszały po osiagnieciu 7 proc. Hiszpanii już niewiele brakuje po ostatnich maxach
Włosi przekroczyli 7% w zeszłym roku, po czym wszystko wróciło do normy...
|
|
Wysłane:
31 maja 2012 20:19:31
Grecy i Portugalczycy tez maja po jednym ostrzegawczym piku a Portugalia nawet dwa. Czy zadziała w ten sam sposób - to trudno jest powiedzieć - bo przyczyn przyspieszenia można sie tylko domyslać
|
|
0 Dołączył: 2009-07-16 Wpisów: 1 746
Wysłane:
31 maja 2012 20:40:45
lajkonik napisał(a):A nie uważasz, że miejscem dla facebooka jest właśnie giełda typu NC, a nie prawdziwa, realna gospodarka ?
to byo miejsce dla FB, ale moze z 5 lat temu, gdy na zachodzie juz lecial rozpedem i dalej zdobywal miliony nowych uzytkownikow. nie teraz. co jeszcze FB moze zaoferowac? jeszcze bardziej spersonalizowane reklamy, ktore coraz bardziej beda draznic? wprowadzic abonament? moim zdaniem FB to juz przeszlosc, a kurs pokazuje jego przyszlosc. nie zniknie z dnia na dzien, ale systematycznie bedzie tracic, az zostanie wspomnieniem. Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
|
|
0 Dołączył: 2010-10-15 Wpisów: 62
Wysłane:
31 maja 2012 21:50:26
A co 15 lat temu mógł jeszcze zaoferować google ?
|
|
0 Dołączył: 2009-05-16 Wpisów: 457
Wysłane:
31 maja 2012 22:09:14
mapy, streetview, duze konto pocztowe, przestrzen dyskowa, wspoldzielone dokumenty, androida ... Oby nigdy więcej drzewa nie przysłoniły mi lasu ... It’s just money. It’s made up.
|
|
0 Dołączył: 2008-11-28 Wpisów: 1 308
Wysłane:
31 maja 2012 22:16:50
A co oferuje dziś google czego nie oferują inni ? Tylko robi to lepiej.
Zauważ, że google earth, maps, street view to dalszy ciąg wyszukiwarki. Gmail to też nie nowy wynalazek.
OK, zbierając taką kasę z rynku mają czym rządzić i jeszcze coć wymyślić. Np jakieś inteligentne samochody albo poduszkowce z oprogramowaniem FB. Podróżujące od znajomych do znajomych same. Przywożące nam towary, które lubimy byśmy może je sobie wybrali. Jednak sama formuła portalu społecznościowego, który pokonał licznych rywali i klony powoli się wyczerpuje. Ale jak napisałem. Mają kasę. Będzie zabawa. Ja w nich nie wierzę, ale nikomu się nie narzucam. W google wierzyłem bardziej, bo z zasady był bardziej odpersonalizowany. Teraz ich nowa polityka prywatności może im się odbić czkawką. Choć nie sądzę.
|
|
0 Dołączył: 2009-07-16 Wpisów: 1 746
Wysłane:
31 maja 2012 22:21:15
@robberto to, ze w Polsce w owym czasie nikt (lub malo osob) slyszalo o FB (mowie o czasach przed Nasza Klasa), nie znaczy ze nie byl znany gdzie indziej. ja o FB dowiedzialem sie w 2004 od kolegi Holendra. w 2005 juz nie byl niszowy, ale do lawiny jeszcze bylo daleko. chlopaki z wroclawskiej polibudy mieli wyczucie i szczescie z NK. zreszta, podobnie bylo z GG jako odpowiednik ICQ (poprawcie mnie, ale czy teraz GG nie wyparl Skype?). Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.