0 Dołączył: 2009-06-21 Wpisów: 1 250
Wysłane:
4 czerwca 2012 14:11:09
przy kursie: 0,96 zł
Dzięki! No to podobnie postrzegamy tę spółkę. Cenne dla mnie są twe wyjaśnienia o obligacjach, bo postrzegałem to w sposób zbyt uproszczony. Nie wiem, na ile to może być wiarygodne, ale jako ciekawostkę można przeczytać, bo może to faktycznie odpowiedź prezesa na mail inwestora: www.bankier.pl/forum/temat_odp...
|
|
4 Dołączył: 2009-05-05 Wpisów: 1 251
Wysłane:
4 czerwca 2012 14:15:32
Wypowiedź jest bardzo dobra, trafia w sedno.
|
|
PREMIUM
38 Dołączył: 2009-02-19 Wpisów: 2 393
Wysłane:
4 czerwca 2012 14:22:27
Co do tych Walnych to myślę, że decydują względy formalne. Zwyczajne zwołuje się w sprawach zwyczajnych. W zasadzie w sprawie zatwierdzenia wyniku, absolutorium i temu podobnych rutynowych czynności. Nadzwyczaje zwołuje się na okolicznosć spraw, które akurat wynikły w trakcie roku. Ponieważ firma chce zatwierdzić i zamknąć formalnie poprzedni rok obrotowy zwołała ZWZA. Jako, że ma do załatwienia sprawy znacznie trudniejesz i bardziej kontrowersyjne, nie chce tego mieszać z ZWZA i dlatego zwołała NWZA. Zamkną formalności i będą mogli męczyć się z emisjami, długiem, i co tam jeszcze w tym ogłoszeniu było, bo nie pamiętam. Pamiętajcie, że Walne można przerywać i to na długo, a jeśli chodzi o zamknięcie roku finansowego firma powinna sprawę zamknąć szybko i bez zbędnych ceregieli. Są terminy, które gonią.
|
|
|
|
Wysłane:
4 czerwca 2012 20:24:33
A jak zatwierdzą sprawozdanie i przerwą walne, to zatwierdzenie nie ma mocy prawnej? Myślałam, że tak to nie działa.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
5 czerwca 2012 11:39:59
przy kursie: 0,91 zł
Szczerze mówiąc nie wiem  Szczęśliwie nie musiałem tego rozbijać w praktyce, a nie jestem prawnikiem. Ale jak ich znam, to zdania są podzielone ;) Myślę, że prościej jest zrobić dwa walne i mieć jeden problem z głowy, niż to potem roztrząsać. Ja bym tak zrobił, bo tak jest pragmatycznie, jeśli szykuje się burzliwe walne.
|
|
Wysłane:
5 czerwca 2012 12:43:35
Też racja, w ten sposób nie będzie wątpliwości przynajmniej co do sprawozdania.
|
|
Wysłane:
11 czerwca 2012 15:50:16
Może ktoś skomentować, co ma znaczyć to oświadczenie, szczególnie przed walnymi? To ma być jakiś nacisk? Na kogo i na co? I w jakim celu? Przegłosowania tej emisji 10-groszowej? Zarząd BOMI S.A. oświadcza, że następujące zasady ładu korporacyjnego zawarte w zbiorze Dobre Praktyki Spółek Notowanych na GPW nie są i nie będą przez Emitenta stosowane w sposób trwały: mojeinwestycje.interia.pl/news...Bomi wypina się na Dobre Praktyki Spółek Notowanych na GPW?
|
|
PREMIUM
Wysłane:
11 czerwca 2012 16:31:03
W PL w odniesieniu do Dobrych Praktyk obowiązuje zasada "comply or explain", czyli "nie musisz przestrzegać, ale wyjaśnij dlaczego". To napisali, czego nie chcą stosować i wyjaśnili dlaczego. Czy to jest nacisk? Mnie osobiście trudno sobie wyobrazić, jaki nacisk mógłby z tego wynikać. Czy się wypinają? Zależy czy przyjmujemy ich uzasadnienie. Warto np. pamiętać, że Walne online udostępniają chyba dwie spółki, a mamy ich kilkaset.
|
|
Wysłane:
11 czerwca 2012 16:35:22
Wypina się na dobre praktyki, na akcjonariuszy, na nas i na zasady dobrej współpracy międzyludzkiej. Dla mnie oznacza to istotne ryzyko dotyczące np. dostępu do informacji.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
11 czerwca 2012 16:50:07
W różnych punktach w różnym stopniu i w zależności do indywidualnych preferencji. Dla mnie źle wygląda brak regulaminu wynagradzania Zarządu. Słabo też, że nie ma elektroniczengo Walnego (w końcu mamy wiek już 21-szy). Jak pisałem, to kwestia indywidualnego odbioru Spółki i samego Zarządu. Jednym można poluzować, innym trzeba patrzeć na ręce. Widziałem bardziej irytujące odstępstwa od Dobrych Praktyk. Np. w Synthosie. Pisałem kiedyś o tym na tamtym wątku.
|
|
|
|
Wysłane:
14 czerwca 2012 17:57:46
Kasiu (ale nie tylko do Kasi kieruję pytanie), co może być z Bomi, jeśli nie uchwalą tych emisji? I czym w sytuacji bomi skutkuje nieudzielenie absolutorium poprzedniemu zarządowi? www.parkiet.com/artykul/7,1255...
|
|
Wysłane:
26 czerwca 2012 19:38:32
przy kursie: 0,81 zł
Bomi w upadłości? Czyżby powtórka procedury podobnej jak na DSS i HB? www.stockwatch.pl/komunikaty-s...To tylko pressing czy początek końca? Jeśli bank nie przedłuży kredytowania kolejnym aneksem, może być (nie)ciekawie. Jak bardzo źle jest z Bomi, i to na dwa tygodnie przed walnym?
Edytowany: 27 czerwca 2012 11:42
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
27 czerwca 2012 11:18:44
przy kursie: 0,55 zł
onet.pl napisał(a):Brand Distribution złożyło w sądzie wniosek o ogłoszenie upadłości likwidacyjnej Bomi, poinformowała druga z tych spółek w raporcie. Według Bomi wniosek nie został opłacony a Brand Distribution chce wywrzeć presję w prowadzonych negocjacjach.
www.stockwatch.pl/wiadomosci/k...Cholera-ten rok to jakaś plaga upadłości...
Edytowany: 27 czerwca 2012 11:42
|
|
Wysłane:
27 czerwca 2012 11:31:11
konris napisał(a):Kasiu (ale nie tylko do Kasi kieruję pytanie), co może być z Bomi, jeśli nie uchwalą tych emisji? I czym w sytuacji bomi skutkuje nieudzielenie absolutorium poprzedniemu zarządowi? www.parkiet.com/artykul/7,1255... W tym momencie odpowiedź na te pytania nabiera zupełnie innego znaczenia. W przypadku złożenia prawidłowego (bo ten chyba nieopłacony?) wniosku o upadłość albo spłacimy wszystkich na szybko z pieniędzy z emisji albo będzie gigantyczny problem. Niestety doświadczenia z giełdy pokazują, że teraz może ujawnić się wielu innych żądających natychmiastowych spłat. Bomi może mieć z tym problem, bo ma problemy płatnicze i się restrukturyzuje, więc pewnie mnóstwo kar lub odstępnych będzie dyskusyjnych. Obawiam się fali wniosków jak w przypadku DSS (choć mogę się mylić). W szczególności zwróćcie uwagę na ostatnie omówienia raportów Bomi i stan bilansu - co zostanie po spłacie wszystkich zobowiązań. Od dawna obserwuję Bomi i obawiałam się takiego właśnie momentu. Akcjonariuszom życzę mocnych nerwów.
|
|
0 Dołączył: 2011-09-15 Wpisów: 360
Wysłane:
27 czerwca 2012 16:29:50
Bomi od samego początku swojej działalności miało większe lub mniejsze problemy, dla mnie to takie pospolite ruszenie złożone z kilku udziałowców gdzie nikt nie wziął odpowiedzialności za spółkę, a rynek jak wiadomo jest trudny. Swego czasu miałem akcję almy czyli konkurenta bomi, teraz jednak zastanawiam się czy taki wielkopowierzchniowy model w przypadku delikatesów ma sens. Może po prostu lepiej iść w takim kierunku jak Krakowski Kredens, który ma dobre wyniki i wysoką dynamikę. Zresztą Bomi było delikatesami tylko z nazwy i ceny. Zawsze wydawało mi się że upadłość to tylko kwestia czasu.
|
|
0 Dołączył: 2012-01-19 Wpisów: 11
Wysłane:
27 czerwca 2012 19:36:36
Patrząc długoterminowo, tutaj chyba nie chodzi tylko o finanse Bomi i problemy z płynnością. To że kolejna miniEmisja pójdzie w większości na załatanie straty (czyli głównie na pokrycie ogromnych kosztów zarządu) + spłatę części odsetek od zobowiazań jest chyba oczywiste. Ostatnie pieniążki z emisji akcji w kwocie 25mln zł zostały w połowie przeznaczone właśnie na spłatę odsetek i małej części kredytów, a w drugiej połowie na pokrycie straty z działalności operacyjnej. Prezes mówił dużo o redukcji tych kosztów miedzy innymi poprzez sprzedaż którejś z części grupy (dystrybucyjnej lub detalicznej) i skupipeniu się na jednym rodzaju działalności. Tylko czy długoterminowo, jeśli uda się nawet pokonać obecne problemy finansowe, Bomi jest w stanie z tak okrojonym kapitałem funkcjonować na takim rynku gdzie konkurencji przeciez nie brakuje i ta konkurencja nieźle w Polsce prosperuje?
|
|
0 Dołączył: 2009-03-09 Wpisów: 237
Wysłane:
27 czerwca 2012 23:41:27
WatchDog napisał(a):Nooo nie  Zaczyna się. Numer poniżej pasa: papierowy zysk. Oczywiście, że będzie miało gigantyczny wpływ. Pytanie kiedy to wpiszą w majątek. Wg mnie mamy podanego na talerzu pieczonego prosiaczka: spółka niedowartościowana majątkowo, która podała fatalne info. Kurs będzie spadał w wyniku racjonalnej reakcji rynku. Niezależnie od rzeczywistej sytuacji i fundamentów, gdy dopisanie tych 120 mln zł wyjdzie na świat w postaci raportu i "zaskoczy" rynek zyskiem netto zamiast straty, będzie wybicie albo odbicie. Nic tylko siedzieć i patrzeć, a kto chce, to próbować szczęścia. EDIT: ważna uwaga. W WK już teraz jest 580 mln zł wartości niematerialnych i prawnych. Prosiak może się długo piec. Wartość aktywów rzeczowych netto na akcję to tylko 3,56 zł. Czekałbym z jakimikolwiek ruchami na zaudytowany raport roczny, patrząc czy w tej pozycji nie będzie odpisów wartości. to jest post z listopada 2010 ( całkiem niedawno) "wartość aktywów rzeczowych to tylko 3,56 zł" Pani Kasia, miesiąc wcześniej, nie widziała większych zagrożeń przy kursie powyżej 10,- zeta pytanie brzmi: kto ma pójść do więzienia? Piękne słowa nie zawsze są prawdziwe, a prawdziwe nie zawsze są piękne...
|
|
0 Dołączył: 2009-11-14 Wpisów: 228
Wysłane:
28 czerwca 2012 00:28:09
pytanie brzmi: kto ma pójść do więzienia?
Mocne pytanie. Jakąkolwiek analizę na SW należy traktować nie jako rekomendację ale jako własne zdanie autora posta na temat spółki i jego luźne przemyślenia. Z przewagą raz w jedną stronę raz w drugą. Każdy może czegoś nie dostrzec jak się bierze za analizę. Każdy się może pomylić. Decyzję o inwestycji podejmuje się zawsze samemu.
|
|
0 Dołączył: 2009-03-09 Wpisów: 237
Wysłane:
28 czerwca 2012 00:52:27
"luźne przemyślenia" miewalem w wieku 9-11, w konfesjonale; od opiniotwórców oczekuję rzeczowych opinii ew. ich brak ... i nie chodzi mi o odpowiedzialność karną twórców SW, bynajmniej, chociaż, jak się tak zamyślę... Pani Katarzyna nie użyła np. formuły "przepraszam", choć pamiętam że WD było przykro; poproszę teraz ( w ramach expiacji) o uczciwy opis tego z czym mamy do czynienia na Bomi, will u? Piękne słowa nie zawsze są prawdziwe, a prawdziwe nie zawsze są piękne...
Edytowany: 28 czerwca 2012 01:01
|
|
0 Dołączył: 2009-02-18 Wpisów: 398
Wysłane:
28 czerwca 2012 05:13:15
2mek99 napisał(a):WatchDog napisał(a):Świeżo z PB, całości jeszcze nie czytałem. Cytat:Bomi weszło w okres spowolnienia gospodarczego z umowami na wyjem powierzchni w nietrafionych lokalizacjach. Spółka o twardych fundamentach, dokonująca odważnych przejęć, zaczęła zmieniać się w balon, który z hukiem pękł. Zarządzający spółką przekonali się, jak bardzo kosztowna jest utrata zaufania rynku.
Gdy odejmiemy od wartości aktywów netto Bomi prognozowaną stratę, jaką ma wykazać za ten rok, to wciąż zostaje około 615 mln zł. Gdyby spółka udowodniła, że potrafi skutecznie się zrestrukturyzować, to kurs akcji powinien — według obecnych wskaźników — wzrosnąć nawet do 28 zł (akcja miałaby w księgach wartość około 15,6 zł). To ponad cztery razy więcej niż na czwartkowym zamknięciu. retailing.pb.pl/2278781,91570,... Jest tylko jeden problem. Prawie 600 mln w aktywach to wartość firmy wygenerowana podczas licznych akwizycji. Tak na mój gust ta firma jest teraz warta null czyli zero. To ja też dołączę do wymądrzających się. Ten komentarz zamieściłem w listopadzie 2010. Niestety ale ta spółka od dawna nie miała w zarządzie osób, które rozumieją co się dzieje na rynku detalicznym w Polsce.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.