vyxvufof
Advertisement
PARTNER SERWISU
szrwxoby
1 2 3

Awantura o forex

mindek
0
Wpisów: 1 107
Wysłane: 5 marca 2012 15:43:57
dokładnie, właśnie w swap widzę swoją strategię na FX. na CHFPLN jestem już 19gr do przodu w niepełne 3 miesiące, przy 0.5loa jak pisałem wyżej daje już miły pieniądz. A swap tylko dokłada za każdy dzień. Na razie model się przyjemnie sprawdza, chociaż potencjału do dalszego spadku dla tej pary nie widzę. Dane ze szwajcarskiej gospodarki wyglądają dobrze i trudniej liczyć na podwyższenie min poziomu eurchf, a kurs eurpln dochodzi do równowagi.

pytalska
0
Wpisów: 15
Wysłane: 1 lipca 2012 13:35:21
Teraz jest coraz więcej artykułów o tym, że na forexie się traci. No ale czemu się traci? Dlatego, że ktoś nie wie, jak grac w większości przypadków. Nie dlatego, że forex oszukuje. Pewnie części się wydaje, że poćwiczą sobie w kantorze i będa mieli super zyski, ale tak nie jest. Trzeba mieć i wiedzę, i doświadczenie, a kto tego nie ma, ten traci.

del-20130531
0
Wpisów: 757
Wysłane: 3 lipca 2012 16:38:57
Cytat:
Trzeba mieć i wiedzę, i doświadczenie, a kto tego nie ma, ten traci.

ale żeby je zdobyć to tzw "frycowe" trzeba zapłacić

pytalska
0
Wpisów: 15
Wysłane: 4 lipca 2012 14:52:36
No chyba, że grasz na koncie demo. Podobno zupełnie inaczej, niż prawdziwe, ale lepsze to do poćwiczenia za darmo, niż od razu inwestować.

mindek
0
Wysłane: 15 sierpnia 2012 02:18:18
Od pierwszego postu minęło 9 miesięcy, czas pokazać jak działa moja strategia na SWAP.

Generalnie dokładam do tego granie na S także na ropie(SWAP dodaje wartości) i uśredniam. Wydaje mi się bowiem, że uśrednianie S przy zarabianiu na SWAP odracza tylko zyski. Te i tak by się kiedyś pojawiły z samego przetrzymania pozycji. Także 95% pozycji u mnie to S, nie martwi mnie pozycja ujemna skoro SWAP to mozolnie odrabia(w przeciwieństwie od posiadania akcji). Rozszerzyłem także o inne SWAP-owo zarabiające pary walutowe(EURHUF, USDHUF i podobne). Minus, przy tej strategi, trzeba mieć więcej kapitału niż 10k, według mnie >100k aby spokojnym być.

Tak wygląda wynik FX od grudnia kiedy zacząłem przygodę o czym napisałem stronę wcześniej.

media.stockwatch.pl/data/2012/...

Edytowany: 15 sierpnia 2012 02:26

mindek
0
Wysłane: 20 listopada 2012 10:11:27
Jak widać niektórzy puścili na FX całe firmy,

wyborcza.biz/biznes/1,100896,1...

slenart
0
Wpisów: 31
Wysłane: 10 lipca 2013 22:09:04
który broker daje obecnie najwięcej za swap dla sell na EURPLN
dla dowolnego rodzaju konta rzeczywistego?
Edytowany: 10 lipca 2013 22:09

xenex
0
Wpisów: 4
Wysłane: 17 kwietnia 2014 16:04:51
Wejdz sobie na strone XM. Oni mają bardzo dobre warunki, u mnie się sprawdza.

playplay0
0
Wpisów: 1
Wysłane: 7 lutego 2015 12:33:45
Witam
Chciał bym opisać jak wyglada werbowanie instytucji i banków do gry na uczucuach czyli na sentymencie inwestorów.
Jeśli słyszysz głosy w swojej głowie które ci mówia jak masz grac i przed wszystkim co masz robić to zostałeś zwerbowany. Jakie instytucje: NBP, Bossa Fx, Noble, Admiral Markets, Insta Forex itp. Zazwyczaj graja w 4 osoby.
Jakie są objawy takiego zachowania. pocenie się, drżenie rąk, całego ciała, uczucie przepełnienia myślami w głowie, brak koncentracji, powtarzanie tego samego zdania lub wyrazu, innymi słowy całkowita kontrola nad twoim życiem.
Z własnego doświadczenia wiem ze to nic dobrego. Zmuszają cie do gry na czym kolwiek. Czyli tak zwane opcje binarne.
Jak oni to robia? Po wojnie amrykanie przejeli urzadzenie skonstruowae przez Niemców które czyta ludzkie myśli, fale mózgowe. Zostosowali to do kontroli ludzi. Sygnał dochodzi z satelity, ale zanika co 2,3 godziny. Powodem takiej kontroli jest niby granie na sentymencie konsumentów czyli inwestorów. Mi osobiście dostało się 4 osoby. Dwie dziewczyny i 2 chłpaków o odmiennych charakterach. Odbywa sie to w ten sposób, ze robią ci pranie mózgu. Przez 24h jestes nękany, popychany, niszczony i przede wszystkim skalapowany. Nie można spać , nie mozna jeść, nie mozna zamykac oczu, czyli warzywo. Za wszelka cene chcą cie wsadzić na wuzek inwwalicki gdzie robią z ciebie inwalidę a co za tym idzie ludzki serwer. Na którym inni moga grac na uczuciach. Im wiecej uczuć masz tym wiecej ci zabiorą. Zostaniesz wyrzety z jakich kolwiek uczuć. Tak wiec jesli słyszysz jakieś głosy to jesteś załatwiony. A możesz usłyszec. NBP Agata, Dziadek, Bossa Fx Karolina x2 Jacek i Marcin. Tak sie przedstawiaja osoby które chca cie załatwić. Podobno podpienty jest cały swiat. Maja niby kontrole nad karzdym. Ja osbiście zostałem zrobiony na szaro. Jedna z warznych instytucji podpieła sie pod moja 3 letnia pozycje na forexie. Czyli postawili tak pi razy oko, 500 000 000 niestety przed koncem rokó zamknołem 5 letnie pozycje na forexie z racji stagnacji w 2015. I tu mamy problem. Instytucje bankowe musza miec tak zwane uczucia czyli sentyment. In bardziej jestes bogaty uczuciami tym wieksza masz szanse ze twije pozycje na forexie beda zarabiac.
cdn.

grubaspekula
0
Wpisów: 133
Wysłane: 7 lutego 2015 17:36:53
Dlatego nigdy nie kieruj się sentymentem publikowanym przez różne instytucje, banki, domy maklerskie. Sam podejmuj decyzje inwestycyjne i bierz za to pełną odpowiedzialność. Podobnie jak to się tyczy rynku akcyjnego. maklerów przestałem słuchał w 1994 roku i dobrze na tym wyszedłem. A potem się okazuje, że jakiś bank zarobił np. 300 mln dolarów na krótkiej acz widowiskowej rozgrywce.

siwy
0
Wpisów: 130
Wysłane: 7 lutego 2015 20:50:50
Inwestowanie typu Forex jest sztucznym nabieraniem na zyski, które i tak kończą się stratami . Wszystko jest piękne zanim zacznie się to robić.Zarabiają tylko platformy ,które to oferują.

timon
7
Wpisów: 225
Wysłane: 7 lutego 2015 23:55:41
playplay0 napisał(a):
Odbywa sie to w ten sposób, ze robią ci pranie mózgu. Przez 24h jestes nękany, popychany, niszczony i przede wszystkim skalapowany. Nie można spać , nie mozna jeść, nie mozna zamykac oczu, czyli warzywo. Za wszelka cene chcą cie wsadzić na wuzek inwwalicki gdzie robią z ciebie inwalidę a co za tym idzie ludzki serwer. Na którym inni moga grac na uczuciach. Im wiecej uczuć masz tym wiecej ci zabiorą. Zostaniesz wyrzety z jakich kolwiek uczuć. Tak wiec jesli słyszysz jakieś głosy to jesteś załatwiony. A możesz usłyszec. NBP Agata, Dziadek, Bossa Fx Karolina x2 Jacek i Marcin. Tak sie przedstawiaja osoby które chca cie załatwić. Podobno podpienty jest cały swiat. Maja niby kontrole nad karzdym.

Dawno nie przeczytałem tak dziwnego i niezrozumiałego wpisu na tym forum.

psychologtlumu
0
Wpisów: 79
Wysłane: 8 lutego 2015 08:40:22
siwy napisał(a):
Inwestowanie typu Forex jest sztucznym nabieraniem na zyski, które i tak kończą się stratami . Wszystko jest piękne zanim zacznie się to robić.Zarabiają tylko platformy ,które to oferują.

To, że ty nie potrafisz zarobić na rynku FOREX nie oznacza, że nie robią tego inni. Niewątpliwie jest to rynek bardzo trudny, ale wystarczy, że znacząco ograniczysz dźwignię finansową, a ryzyko strat relatywnie spadnie. Problem w tym, że znacząca większość graczy nie ma kompletnie pojęcia o tym rynku. Przychodzą z rynku akcyjnego przekonani o tym, że ze swoim doświadczeniem będą kosić tysiące pipsów i w ciągu roku zarobią milion dolarów. Część traktuje to jak hazard w najczystszej postaci. Więc czego innego się spodziewać.

Poniżej stary artykuł, ale jak widać przez te kilka lat niewiele się zmieniło:

www.money.pl/pieniadze/poradni...

grubaspekula
0
Wysłane: 9 lutego 2015 23:26:31
Forex nie jest po prostu dla wszystkich. Co do dźwigni w pełni zgoda. Ale można tutaj grać i pod fundamenty, mam na myśli istotne dane macro, wystąpienia szefów banków centralnych, czy grać tylko pod AT. Nie mogę znaleźć, ale kiedyś widziałem jak wygląda odsetek zarabiających w bardziej dojrzałych pod tym względem rynkach (mowa o dostępie do rynku Forex przez tzw. graczy indywidualnych) i tam odsetek zarabiających wahał się w granicach 15-25% a bodajże w przypadku jednego z rynków azjatyckich kształtował się pomiędzy 30-35% czyli już nieźle.

steampowers
0
Wpisów: 65
Wysłane: 15 lutego 2015 09:39:05
Grubaspekula reklamy w mass mediach mówią coś innego i przeczą twoim twierdzeniom.blackeye Oczywiście tylko małymi literkami jest wspomniane o ponadprzeciętnym ryzyku inwestycyjnym.blackeye A brokerzy nie mają skrupułów i mamią naiwnych. A to faktycznie nie jest rynek dla wszystkich. To tak na prawdę jest rynek dla niewielu. TO rynek dla dużych korporacji finansowych i niewielu dobrze doświadczonych indywidualnych. Jednak nie twórzmy mitów, że nie da się uszczknąć dla siebie kawałka tego tortu. Jednak moim zdaniem trzeba odrzucić na bok to co mówią brokerzy a to co na prawdę można ugrać. Jeśli ktos nastawia się, ze z 1000 zł zrobi 1 mln zł w ciągu roku przy dźwigni 1:500 to właśnie przegrał.

grubaspekula
0
Wysłane: 15 lutego 2015 22:50:27
Mnie w zupełności wystarcza 50-100% zwrotu na tym rynku w skali roku. Wystarczy spojrzeć na zestawienie 100 traderów z FF inwestujących realne środki na tym rynku. Oczywiście nie patrzcie na stopy zwrotu na rachunkach DEMO. To zupełnie inna bajka kompletnie nie związana z prawdziwym zarządzaniem pieniędzmi.

psychologtlumu
0
Wpisów: 79
Wysłane: 16 lutego 2015 23:28:18
Ale wiesz ten rynek mocno rozpala wyobraźnię, szczególnie tych co nie dysponują dużymi środkami. Właśnie możliwości dźwigni pozwalają im "realizować" marzenia o bogactwie. Do tego dokładają się brokerzy ze swoimi promocjami, konkursami i super nagrodami. A potem wychodzi jak wychodzi. Twoje 50-100% rocvznego zysku to dla nich czasami jeden dzień zabawy. I taki udany dzień rozpala wyobraźnie aż tu nagle, z zaskoczenia MC na rachunku.

Wieled
3
Wpisów: 70
Wysłane: 22 marca 2017 11:12:55
NIK o ochronie nieprofesjonalnych uczestników rynku walutowego (Forex, kantory internetowe, waluty wirtualne)

Zdecydowana większość (ok. 80 proc.) uczestników rynku walutowego Forex traci zainwestowane tam pieniądze. W ciągu 4,5 roku łączne straty klientów krajowych firm inwestycyjnych wyniosły na tym rynku ponad 2,1 mld zł. W ocenie NIK Komisja Nadzoru Finansowego jako jedyny organ państwa podejmowała aktywne działania na rzecz ochrony nieprofesjonalnych uczestników rynku walutowego Forex. Jako nierzetelne natomiast Izba oceniła przewlekłe reagowanie Ministerstwa Finansów na ryzyko związane z działalnością kantorów internetowych, z powodu nieuchwalenia przepisów regulujących ich funkcjonowanie.

Globalny rynek walutowy (Forex) to segment rynku finansowego, który wyróżnia się największymi obrotami, płynnością i dynamiką. Obroty na światowym rynku Forex w kwietniu 2016 r. były szacowane na około 5,1 bilionów dolarów amerykańskich dziennie. Jeszcze niedawno przeprowadzanie transakcji na tym rynku było zarezerwowane wyłącznie dla największych instytucji finansowych. Rozwój nowoczesnych technologii, a zwłaszcza internetu sprzyja rozwojowi rynku i umożliwia - za pośrednictwem podmiotów oferujących usługi maklerskie związane z rynkiem Forex - udział w tym rynku także klientom indywidualnym (nieprofesjonalnym uczestnikom rynku).

Firmy inwestycyjne oferują nieprofesjonalnym uczestnikom dostęp do rynku Forex głównie w celach spekulacyjnych. Inwestorzy nie stają się jednak posiadaczami aktywów, które wspierałyby np. rozwój gospodarki, lecz „grają” na krótkoterminowe zmiany kursów walut lub instrumentów finansowych.

Dokonywanie inwestycji na rynku Forex wiąże się z ponoszeniem bardzo wysokiego ryzyka. Wynika to ze zmienności rynku i stosowania w transakcjach dźwigni finansowej. Efektem tego mogą być niespodziewane znaczące straty ponoszone przez inwestorów. Z tego względu aktywność na tym rynku powinny podejmować osoby posiadające odpowiednie doświadczenie w operacjach finansowych i świadomość ponoszonego ryzyka. Ryzyko to jest zwiększane poprzez fakt, że firmy inwestycyjne z reguły docierają do klientów, reklamując inwestycje na rynku Forex w sposób wywołujący wrażenie możliwości szybkiego uzyskania ponadprzeciętnych zysków. W wyniku tego przy podejmowaniu decyzji finansowych czynniki emocjonalne mogą brać górę nad racjonalną oceną ryzyka.

Statystyki wskazują, że w latach 2012-2015 blisko 80 proc. aktywnych klientów krajowych firm inwestycyjnych poniosło straty. Od początku 2012 r. do połowy 2016 r. łączne straty klientów krajowych firm inwestycyjnych wyniosły ponad 2,1 mld zł., a średnia strata jednego klienta w 2015 r. wyniosła 19,5 tys. zł. Nie są znane dane na temat wyników osiąganych przez polskich klientów firm zagranicznych.

W ostatnich latach w Polsce dynamicznie rozwinęła się także działalność kantorów internetowych. Skala ich obrotów w 2015 r. sięgnęła ok. 30 mld zł. Do tej pory nie były nagłaśniane przypadki wskazujące na nieprawidłowości w działalności kantorów internetowych. Identyfikowane są jednak istotne ryzyka, związane z korzystaniem z usług tych podmiotów, m.in. ryzyka oszustwa, bankructwa i zagrożenia bezpieczeństwa systemów informatycznych.

W obrocie na rynku polskim pojawiły się także tzw. wirtualne waluty. Media informowały o incydentach związanych z bezpieczeństwem obrotu tymi walorami. Doszło między innymi do zaprzestania świadczenia usług przez jedną z giełd i ograniczenia dostępu klientów do środków powierzonych giełdzie.

NIK w trakcie kontroli zbadała, czy instytucje odpowiedzialne za nadzór nad rynkiem walutowym oraz wspierające konsumentów w sporach z podmiotami oferującymi usługi na rynku Forex, internetowej wymiany walut i na rynku walut wirtualnych zapewniają wystarczają ochronę ich praw. Kontrolą objęto działania Urzędu Komisji Nadzoru Finansowego (UKNF), Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKiK), Biura Rzecznika Finansowego (RF), Narodowego Banku Polskiego (NBP) i Ministerstwa Finansów (MF).

Najważniejsze ustalenia kontroli

Najwyższa Izba Kontroli stwierdziła, że jedynie Komisja Nadzoru Finansowego podejmowała aktywne działania na rzecz ochrony nieprofesjonalnych uczestników rynku walutowego Forex. Urząd Komisji Nadzoru Finansowego, aby ograniczyć nieprawidłowości w świadczeniu usług maklerskich, monitorował firmy inwestycyjne oferujące polskim rezydentom usługi na rynku Forex, analizując m.in. procedury świadczenia usług na rzecz klientów. Na podstawie dokonanych ustaleń Komisja Nadzoru Finansowego sformułowała stanowiska i wytyczne dla firm inwestycyjnych, wskazujące dobre praktyki w sposobie świadczenia usług. Z inicjatywy KNF ograniczona została maksymalna wysokość dźwigni finansowej. Ustawowo jej maksymalna wysokość została określona na poziomie 1:100. Jej wykorzystanie przez klientów zwiększa szansę na zanotowanie zysków, ale także ryzyko poniesienia strat. Dopuszczalny poziom dźwigni finansowej nadal jest jednak na tyle wysoki, że wahania kursów walut mogą szybko doprowadzić do zakończenia inwestycji na rynku Forex ze stratą.

Działania KNF były nakierowane na podniesienie standardów świadczenia usług i eliminowanie nieprawidłowości w funkcjonowaniu krajowych firm inwestycyjnych. Tymczasem usługi na rynku Forex są często oferowane przez internet spoza granic Polski. Inwestor indywidualny łatwo może stać się klientem firmy zagranicznej, w której zakres ochrony jest niższy niż egzekwowany przez KNF od podmiotów krajowych, a dochodzenie praw klientów znacznie utrudnione. Część podmiotów zagranicznych oferowała usługi bez wymaganych zezwoleń, a ich ściganie było utrudnione z uwagi na obowiązujące w Polsce przepisy karne.

Nie była kompleksowo weryfikowana rzetelność badania przez firmy inwestycyjne odpowiedniości usługi finansowej dla klientów indywidualnych. Od kwietnia 2016 r. uprawnienia do weryfikacji prawidłowości działania firm inwestycyjnych w tym zakresie posiada Prezes UOKiK, jednak z uprawnień tych nie skorzystał do zakończenia kontroli we wrześniu 2016 r.

UKNF i UOKiK za mało istotne uznały prowadzenie monitoringu przekazów reklamowych, choć przekazy te, zdaniem NIK, mają znaczący wpływ na pozyskiwanie nowych klientów przez firmy inwestycyjne.

Skuteczność ochrony praw nieprofesjonalnych uczestników rynku walutowego obniżała niedostateczna współpraca kontrolowanych podmiotów. Komisja Nadzoru Finansowego, Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów oraz Rzecznik Finansowy nie przekazywały sobie pełnej informacji o stwierdzonych praktykach, mogących stanowić naruszenie interesów klientów.

NIK jako działanie nierzetelne oceniła przewlekłe reagowanie przez Ministerstwo Finansów na ryzyka związane z działalnością kantorów internetowych. Pomimo upływu ponad sześciu lat od zidentyfikowania niebezpieczeństw w działaniu tych podmiotów nie zostały zakończone prace legislacyjne, których efektem byłoby uchwalenie przepisów regulujących ich funkcjonowanie. Prac nie zakończono, choć kwestia ta była m.in. przedmiotem rekomendacji Komitetu Stabilności Finansowej po analizie działalności organów i instytucji państwowych w odniesieniu do Amber Gold Sp. z o.o. W wyniku tego monitoring działalności kantorów internetowych był ograniczony do jednorazowego badania przeprowadzonego przez UOKiK oraz weryfikacji przez NBP, czy kantory internetowe reklamując swoją działalność bezpodstawnie nie posługują się wizerunkiem NBP jako podmiotu nadzorującego, choć nadzór taki nie był tej instytucji powierzony. Nie stworzono także podstaw prawnych do monitorowania działalności podmiotów prowadzących giełdy kryptowalut (walut wirtualnych).

Wnioski NIK

Po kontroli NIK wnioskowała o przygotowanie przez ministra właściwego do spraw instytucji finansowych zmian w przepisach prawnych:

- wprowadzających zakaz reklamy instrumentów OTC, kierowanej do polskich rezydentów;
- zapewniających skuteczne ściganie podmiotów oferujących bez zezwolenia usługi maklerskie polskim rezydentom za pomocą serwerów zagranicznych;
- tworzących podstawy do objęcia działalności kantorów internetowych nadzorem organu państwowego;
- regulujących kwestię nadzoru nad działającymi w Polsce giełdami walut wirtualnych.

NIK postuluje także zwiększenie realnej ochrony klientów instytucji finansowych poprzez aktywne wykorzystanie następujących rozwiązań dostępnych w ramach obowiązującego porządku prawnego:

- poprawę współpracy instytucji odpowiedzialnych za ochronę interesów klientów rynku finansowego;
- wykorzystanie przez Prezesa UOKiK, we współpracy z UKNF, uprawnienia określonego w art. 105ia ustawy o okik, do kontroli firm inwestycyjnych w formule tzw. „tajemniczego klienta”;
- prowadzenie przez UOKiK lub UKNF systematycznego monitoringu reklam internetowych firm inwestycyjnych w celu wyeliminowania reklam wprowadzających klientów w błąd oraz firm świadczących usługi bez wymaganego zezwolenia lub notyfikacji w KNF;
- okresowe opracowywanie przez UKNF i kierowanie do opinii publicznej analiz produktów finansowych pod kątem zagrożeń dla nieprofesjonalnych uczestników rynku.

Treść Informacji o wynikach kontroli

Lampiszon
0
Wpisów: 10
Wysłane: 25 kwietnia 2018 19:53:12
uuuu, sporo do czytania, no to zaczynamy, mam nadzije, ze dowiem sie tutaj cos wiecej apropo Forexa oraz handlu kryptowalutami :)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,397 sek.

icjgagjn
gsfwtmfj
opavnuhw
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
wnewvwdc
mdhwsmvh
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat