PARTNER SERWISU
urmojzly
115 116 117 118 119
zjk
zjk
0
Wpisów: 925
Wysłane: 18 lipca 2012 23:31:04 przy kursie: 111,36 zł
Chwila chwila, jak popatrzysz dobrze w raport Vistuli (a ja z ta spółka jestem także mentalnie zwiazany) to Kruk jest właśnie kołem ratunkowym dla Vistuli. Samo przejęcie Kruka stworzylo problem zadłużeniowy Vistuli ale prawdopodobnie bez Kruka wcale nie było by tak kolorowo w Vistuli, Kruk generuje sporo gótowki dla spółki, ale wymaga też dużych aktywów obrotowych w postaci zapasów "surowców".

Łącznie zabawa z bankiem IDMSA kosztowała jak dobrze pamietam okolo 120-150 mln zł (zgrubsza zaliczająć koszty jakie poniesi w zwiazku z projektem "Bank") teraz uda im sie odzyskać przyjmijmy ze te 95 mln. Kiepska rentowność jak na okres 4 lat.

elephant
0
Wpisów: 17
Wysłane: 18 lipca 2012 23:40:27 przy kursie: 111,36 zł
z punktu widzenia rentowności, to rzeczywiście nie wygląda ciekawie, a odnosząc się jeszcze do Vistuli, to może i Kruk generuje zyski, ale spółka do dzisiaj nie potrafi sobie poradzić z zadłużeniem, powiem wręcz, że dryfuje nie rokując niestety na przyszłość

zjk
zjk
0
Wpisów: 925
Wysłane: 19 lipca 2012 10:52:04 przy kursie: 105,60 zł
Roznica tutaj polega na tym ze
Vistula przejmujac Kruka wykonala operacje na kredyt i ostanich momentach hossy,
natomiast IDMSA kupujac bank mial (a raczej powinien miec bo kto wie co z nia zrobil) gotowke pozyskana z nowej emisji akcji.

W przypadku Vistuli przejecie Kruka to byla wg mnie zla decyzja,
W przypadku IDMSA przejecie banku to byla bardzo dobra decyzja, tylko chłopaki totalnie spaprali swój biznes oraz częściowo biznes banku.

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 19 lipca 2012 11:28:58 przy kursie: 105,60 zł
2 razy właśnie zawiesiło kurs na dolnym fixie. Było -6,90 i nagle ktoś rzucił sprzedaż PKC na tyle dużo że zablokowało kurs. Po czym za chwilę odblokowywuje go znowu na poprzednim -6,90 i znowu fix i znowu -6,90. Cuda dosłownie.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 19 lipca 2012 11:29

Scarry
193
Wysłane: 19 lipca 2012 15:33:54 przy kursie: 105,60 zł
wyjaśniła się tajemnica zawalenia kursu Vindexusa po "inwestycji" prezesa IDMSA.

Pan Leszczyński nie kupił akcji, tak jak to sobie przeciętny akcjonariusz wyobraża, za kasę. Oświadczenie prezesa IDMSA.

Cytat:
W nawiązaniu do raportu bieżącego nr 39/2012 opublikowanego w dniu 17.07.2012 r. przez GPM Vindexus informuję, iż transakcja zakupu przeze mnie 250 000 akcji GPM Vindexus była transakcją bezgotówkową, której celem była zamiana mało płynnych aktywów w postaci nieruchomości na płynne akcje notowane na GPW.

tylko współczuć akcjonariuszom bogu ducha winnej firmie, której akcje wziął w bezgotówkowej zamianie a teraz wali w rynek na potęgę. Zawsze to trochę gotówki.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
Edytowany: 19 lipca 2012 15:38

orzech
98
Wpisów: 915
Wysłane: 19 lipca 2012 15:50:22 przy kursie: 105,60 zł
dokładnie, ale chyba bardziej zadziałała "magia" nazwiska mistrza i uciekała drobnica, bo jeśli spojrzeć na volumeny to tam się tych akcji zwyczajnie nie da upchnąć - 5kilo akcji na sesję to tam szaleństwo już, a przed samym imfem to chyba kilo to już była rozpusta, wiec jednak chyba tutaj ratunku mistrzu nie znajdzie...

marhabal
0
Wpisów: 116
Wysłane: 19 lipca 2012 16:28:34 przy kursie: 105,60 zł
Ja bym współczuł bardziej akcjonariuszom IDM kolejna genialna inwestycja. Co z tego że nabył w formie bezgotówkowej. Ok nieruchomości są może mało płynne ale jakąś wartość przedstawiają i to zarówno dla spółki jak i jej akcjonariuszy zbycie ich wymaga obecnie dużo czasu ale niech pan Leszczyński spróbuje te " płynne akcje notowane na GPW" zamienić na gotówkę i zobaczymy czy kwota transakcji nie będzie niższa i to o wiele niż w księgach. Zmienił mało płynne nieruchomości na jeszcze mniej płynne akcje genialne wprost. Teraz ma akcje tak jak Masahi ma akcje petrola i jak coś z nimi spróbóje zrobić bioton wita. Grunt się pali pod nogami ale nie myślałem, że jest aż tak źle.

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 21 lipca 2012 10:08:46 przy kursie: 97,92 zł
I proszę. Wiadomo więc skąd wziął się kolejny wodospad. W zasadzie było to jasne od początku, ale teraz zostało to już ogłoszone oficjalnie.

Cytat:
KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO
Raport bieżący nr 23 / 2012
Data sporządzenia: 2012-07-21
Skrócona nazwa emitenta
DM IDM SA
Temat
Informacja o transakcjach osób mających dostęp do informacji
Podstawa prawna
Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe
Treść raportu:
Zarząd Domu Maklerskiego IDMSA (dalej: Emitent), stosownie do treści art. 160 ust. 4 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi (DZ. U. 2005 nr 183, poz. 1538) informuje, iż Emitent otrzymał zawiadomienie w trybie art. 160 ust. 1 pkt 1) przywołanej ustawy. W wyżej wymienionym zawiadomieniu Wiceprezes Zarządu Emitenta, Pan Rafał Abratański (dalej: Zawiadamiający) informuje, iż pozyskał informację o dokonanej w jego imieniu i na jego rzecz sprzedaży akcji Emitenta. Przedmiotem sprzedaży było 1.666.667 akcji zwykłych na okaziciela o wartości nominalnej 0,10 zł (10/100) każda, których emitentem jest Dom Maklerski IDM S.A. (dalej: Transakcja). Transakcja była realizowana na rynku regulowanym, przez bank jako zabezpieczenie rachunku osoby trzeciej, na rachunek i w imieniu Zawiadamiającego w dniu 16 lipca r., za średnią cenę 0,51 zł.

link
Warto zwrócić uwagę na średnią cenę tej transakcji a także na bezczynność samego zainteresowanego, który bez mrugnięcia okiem pozwolił się tak brutalnie zlicytować. Czy człowieka zasiadającego w kilkunastu radach nadzorczych naprawdę nie stać na podwyższenie zabezpieczenia w banku, zmuszając go do wyprzedaży akcji o wartości nieco tylko przewyższającej 800 tys. PLN? Ale już się nie czepiam. Jego akcje, nic mi do tego. Tylko ta cena! Biorąc pod uwagę obecny kurs nie wygląda to najciekawiej...
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 21 lipca 2012 10:32:00 przy kursie: 97,92 zł
Myślę że tak jest wygodniej dla zarządzających oświadczyć że to "zły" bank sprzedał ich akcje, niż gdyby mieli ogłosić że sami podjęli decyzję o sprzedaży. Kiedyś wierzyłem (mimo że mnie ostrzegano) że ta spółka ma jakieś fundamenty ale widzę że to tylko jedna wielka spekulacja.

orestes84
0
Wpisów: 360
Wysłane: 21 lipca 2012 16:16:39 przy kursie: 97,92 zł
Graf 78

Ja też myślałem podobnie o IDM, prawda jest gdzieś pośrodku z jednej strony posiadali electusa, który był niekwestionowanym liderem rynku, IDEA TFI, też przynosiła konkretne zyski i szybko się rozwijała osiągając jedne z najlepszych wyników. Sam Idm też posiadał jakąś tam pozycje na rynku brokerskim. Pomysł z akwizycją banku był dobry, ale moim zdaniem zabrakło mrówczej pracy u podstaw.

Przyczyny porażki
- mniejsza efektywność względem magellana, słabsze zaplecze kapitałowe od MW Trade
- Zaangażowanie IDEA TFI w obligacje spółek budowlanych wygenerowało olbrzymie straty, utratę płynności, a co najważniejsze utratę wiarygodności.
- fatalne inwestycje, prawie wszystkie spółki w upadłości
- brak efektywności jeśli chodzi o inwestycje bankową

Ogólna lekkomyślność, na zasadzie jakoś to będzie

Scarry
193
Wysłane: 21 lipca 2012 18:53:25 przy kursie: 97,92 zł
orzech napisał(a):
dokładnie, ale chyba bardziej zadziałała "magia" nazwiska mistrza i uciekała drobnica, bo jeśli spojrzeć na volumeny to tam się tych akcji zwyczajnie nie da upchnąć - 5kilo akcji na sesję to tam szaleństwo już, a przed samym imfem to chyba kilo to już była rozpusta, wiec jednak chyba tutaj ratunku mistrzu nie znajdzie...

no tak.. ale nagle, równie magicznie, wczoraj już obroty Vindexusa to nie było parę tysięcy jak codziennie wcześniej długi czas, ale 100K. Jednak idzie w rynek sporo akcji.

Scarry
193
Wysłane: 23 lipca 2012 18:03:49 przy kursie: 90,24 zł
Jak to powiedział prezes Leszczyński?
"Jak spekuła odpadnie to w końcu będzie spokój?" jakoś tak...

no to odpada wave wave

Cytat:
23.07. Warszawa (PAP/ESPI) - Raport bieżący 24/2012
Zarząd Domu Maklerskiego IDMSA (dalej: Emitent), stosownie do treści art. 160 ust. 4 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi (DZ. U. 2005 nr 183, poz. 1538) informuje, iż Emitent otrzymał zawiadomienie w trybie art. 160 ust. 1 pkt 1) przywołanej ustawy. W wyżej wymienionym zawiadomieniu Prezes Zarządu Emitenta, Pan Grzegorz Leszczyński (dalej: Zawiadamiający) informuje, iż pozyskał informację o dokonanej w jego imieniu i na jego rzecz sprzedaży akcji Emitenta. Przedmiotem sprzedaży było 450.000 akcji zwykłych na okaziciela o wartości nominalnej 0,10 zł (10/100) każda, których emitentem jest Dom Maklerski IDM S.A. (dalej: Transakcja). Transakcja była realizowana na rynku regulowanym, przez bank, na rachunek i w imieniu Zawiadamiającego w dniu 16 lipca 2012 r., za średnią cenę 0,50 zł.

alterkoko
0
Wpisów: 72
Wysłane: 23 lipca 2012 18:23:17 przy kursie: 90,24 zł
a to nie powinnismy rozumiec tego, za obecna cene akcji odpowiedzialne sa banki, ktore są zmuszone sprzedawać akcje..?
przecież to nie prezes sprzedaje swoje akcje bo ma gdzies co sie bedzie dzialo ze spolka, nie po to sprzedali ostatnio udzialy w banku.

koszyk
0
Wpisów: 1 099
Wysłane: 23 lipca 2012 18:37:18 przy kursie: 90,24 zł
Powinniśmy rozumieć!Angel
Ale niczego to nie zmienia.
Arogancja, niekompetencja i zadufanie. To nie jest niesprzyjający zbieg okoliczności, katastrofa naturalna, tylko głupota.
No kierowany chrześcijańskim miłosierdziem, powinienem współczuć P. Leszczyńskiemu, któremu bank sprzedaje akcje po 50 groszy, które kosztowały drzewiej 15 zł.
Ale jakoś nie wspólczuję.

Scarry
193
Wysłane: 24 lipca 2012 08:42:19 przy kursie: 90,24 zł
alterkoko napisał(a):
a to nie powinnismy rozumiec tego, za obecna cene akcji odpowiedzialne sa banki, ktore są zmuszone sprzedawać akcje..?
przecież to nie prezes sprzedaje swoje akcje bo ma gdzies co sie bedzie dzialo ze spolka, nie po to sprzedali ostatnio udzialy w banku.

ale serio wyobrażasz sobie że gośc siedzący w XX spółkach w radach nadzorczych, mający ogromne przychody nie jest w stanie wyłożyć 200 tysięcy PLN żeby bank nie wywalił mu akcji w rynek ? blackeye No prosze.... ja w to zwyczajnie nie wierzę.

Mógł spisać firme na straty i nie angażuje się. Przecież teoretycznie kurs jest na niesamowicie atrakcyjnym poziomie. A właściciele kupują? Nic a nic. Więc czy bank wywala jego akcje czy on sam... na jedno wychodzi.

Edytowany: 24 lipca 2012 08:57

lbj
lbj
0
Wpisów: 9
Wysłane: 24 lipca 2012 12:49:08 przy kursie: 88,32 zł
Witajcie,
Ponieważ to mój pierwszy post na forum na początku kilka słów wyjaśnienia dlaczego akurat w tym temacie i dlaczego akurat teraz. Czytelnikiem stockwatcha i forum jestem już kilka dobrych lat – do dziś jedynie w charakterze gościa. Jest to moim zdaniem zdecydowanie najlepsze polskojęzyczne forum poświęcone tematom giełdowym.

Postanowiłem przedstawić swoje przemyślenia na temat IDMu, gdyż jestem klientem biura od wielu lat (jestem z Krakowa, więc wspieram swoich  ) i uważam, że wiele informacji, które pojawiły się w mediach, a także na forach jest albo nieprawdziwych, albo (co o wiele częstsze) źle interpretowanych (celowo lub nie).
Od razu zaznaczam (żeby później nie było zarzutów), że moje nastawienie do samej firmy jest pozytywne, jednak nie jestem akcjonariuszem.

Zaczynając po kolei – kłopoty IDMu wynikają moim zdaniem z tego, że firma i grupa zbyt szybko urosły – na jakimś forum przeczytałem trafne określenie, że „IDM to dziecko hossy, które niestety nie dorosło do bessy”. Firma zaczęła robić zbyt wiele dealów, których nie była w stanie w pełni nadzorować. Rozwiązaniem na to miała być Supernova, jednak moim skromnym zdaniem ten projekt nie wyszedł.

Odnosząc się natomiast po kolei do wydarzeń ostatnich tygodni / miesięcy, które budzą największe emocje:

1. DSS – IDM znany był na rynku z tego, że robi „ciężkie tematy”, ich siła polegała na tym, że brali na siebie często projekty, których nikt inny nie chciał pociągnąć - póki wszystko się kręciło było dobrze. Przyszedł jednak program budowy autostrad, który okazał się wielką klapą od strony biznesowej i DSS się wyłożyło (podobnie jak o wiele większe tuzy). Dla IDMu był to spory cios, bo zarówno Idea, jak i bank zapakowały się w obligi spółki. Wydaje mi się, że od DSSu zaczęły się problemy z bankiem, a zwłaszcza jego współwłaścicielem (przeczytajcie uważnie ostatni komunikat banku po sprzedaży akcji przez IDM – wypowiedzi Abrisa świadczą , że współpracanie układała się najlepiej). Dużym plusem dla IDMu jest to, że walczą o uratowanie kasy i tej firmy.

2. Polski Bank Przedsiębiorczości – miał być kołem zamachowym grupy, jednak zdecydowanie nie spełnił tych nadziei. Powodów jest pewnie jak zwykle kilka i oprócz DSSu trzeba do nich zaliczyć też zapewne jakieś tarcia na linii IDM – Abris.

3. Idea – temat rzeka, najważniejszy element układanki pod tytułem „Grupa IDMSA”, dzięki bardzo dobrym wynikom grupa stała się „samograjem” – czego ze względu na sytuację nie udało się sprzedać w rynek brała pewnie Idea. Zemściło się to przy DSSie. Przyszłość Idei po zawieszeniu odkupywania Premium i stratach na innych fundach to duża niewiadoma– teraz najważniejsze jest jak przepracują ten okres od strony relacyjnej, sprzedażowej – ilu klientom uda się wytłumaczyć, że wypłacanie teraz to przede wszystkim realizowanie straty.

4. Sky Club – ten temat najmniej czuję, bo jest najmniej sensownych informacji – zastanawia mnie tylko, skąd te informacje, że IDM był głównym inwestorem Sky Clubu podczas gdy w rzeczywistości kupili tylko obligi (podobno za jakieś 10-12 mln zł).

5. Upłynnienie aktywów przez leszczyńskiego – widziałem, że pojawił się głos na forum sugerujący, że leszczyński sprzedał nieruchomość należącą do IDMu  Niercuhomość, którą sprzedał by ła jego prywatną własnością – jak każda osoba majętna (a wydaje mi się, że można go do tego grona zaliczyć) ma mniej lub bardziej płynne „lokaty”. Najwyraźniej dogadał się z kimś mającym papiery Vindexusa, że potrzebuje cashu i doszło do transakcji. Nie chce mi się wierzyć, żeby wywalał to w rynek tym bardziej, że ze względu na to, że jest w RN musiałyby iść komunikaty. Dodatkowo płynność żenująca, żeby to opchnąć tam. Sądzę, że szuka teraz kogoś kto będzie zainteresowany odkupieniem w pakietówce. Możliwe, że jak mu się uda odbuduje się troche w akcjonariacie IDMu.

6. I w końcu temat budzący największe emocje – Karkosik i wrogie przejęcię IDM. Wiem, że wielu z Was uważa, że była to „ściema” i gra obliczona na zatrzymanie przeceny. W mojej opinii artykuły w gazetach, choć często pisane na zamówienie, nie mogą być jednak bezczylnymi kłamstwami o ile dziennikarz ceni sobie swoje nazwisko. Ponadto, jakiego byście nie mieli zdania o leszczyńskim, to przecież nie robiłby z siebie idioty mówiąc o wrogim przejęciu i wiedząc, że to nieprawda. Fakty można naginać do swoich potrzeb, ale nikt poważny na kłamstwo w żywe oczy sobie nie pozwoli. Osobiście uważam, że doszło do próby wrogiego przejęcia, o czym świadczą m.in. obroty, a Puls Biznesu ma często zaskakująco dobre informacje, które się sprawdzają. To, że nie było żadnych komunikatów nie oznacza, że nie skupował akcji poprzez spółki, spółeczki mniej lub bardziej powiązane – ma to sens zwłaszcza jeśli weźmie się pod uwagę, że żeby przekroczyć 10 proc. w akcjonariacie domu maklerskiego trzeba mieć zgodę knf, której nie dostaje się od ręki (z tego co kojarzę leszczyński czekał dobre parę miesięcy).

Uważam, że sprzedaż banku można oprócz aspektu gotówkowego rozpatrywać również jako klasyczny przykład obrony przed wrogim przejęciem zwanej w teorii „crown jewel defense”. Było to działanie racjonalne, ponieważ po pierwsze firma i grupa potrzebowały gotówki, po drugie był kupiec w blokach startowych, po trzecie bank co widać po wynikach „nie chodził” w grupie IDM tak jak początkowo sobie planowali, a po czwarte i co być może najważniejsze – pozbyli się aktywa, które z punktu widzenia Karkosika mogło być najbardziej atrakcyjne i to sprawiło, że IDM stał się dla niego o wiele mniej atrakcyjny.

W ten sposób dochodzimy do dnia dzisiejszego i pytania „co dalej”. Odpowiedzieć na nie ciężko, gdyż jest bardzo wiele niewiadomych – zwłaszcza co do rzeczywistych intencji Karkosika (tak jak pisałem powyżej, przyjmuję, że informacje o jego zaangażowaniu to prawda). Jeśli Karkosik uzna, że jednak IDM w obecnym kształcie nie jest mu potrzebny i nie będzie chciał się przyznać publicznie do tego, że próbował może nasz czekać wyprzedaż akcji, które zdążył w tym czasie nabyć (być może już się powoli realizuje). Karkosik może uznać też, że IDM go nie interesuje, ale nie chce realizować straty – wówczas pokaże się w akcjonariacie, co w obecnej sytuacji da kursowi ogromnego kopa i wtedy spokojnie opchnie ulicy. Trzecia opcja to jednak mimo wszystko próba przejęcia – wówczas kolejnym krokiem będzie żadanie zwołania Walnego.

Podsumowując – każdy kto chce inwestować obecnie w akcje IDMu powinien sobie zadać pytanie, który z powyżej zaprezentowanych scenariuszy jest w jego opinii najbardziej prawdopodobny. Oczywiście możliwe jest też uznanie, że Karkosik nigdy nie kupował i nie będzie kupował akcji IDMu – każdy ma prawo do własnego osądu i giełda działa tylko dlatego, że są dwie strony transakcji.

kajko
0
Wpisów: 69
Wysłane: 24 lipca 2012 13:25:07 przy kursie: 88,32 zł
Problem z IDM polega na tym,że tak naprawdę nie wiadomo jest co znajduje się w bilansie tej spółki. Bo mogą się się w nim znajdować same perełki lub papiery które są nic na daną chwilę nie warte. Nawet R. Karkosik zdaje sobie z tego sprawę. Nikt nie będzie łapał spółki dopóki wszystkie karty nie zostaną położone na stół. Z tego co widać na dzień dzisiejszy to prezes Leszczyński wije się jak wąż oskarżając spekulantów o obecny kurs spółki. Natomiast w tle się okazuje,że jego akcje sprzedaje bank bo nie podnosi poziomu zabezpieczeń.

lbj
lbj
0
Wysłane: 24 lipca 2012 13:40:26 przy kursie: 88,32 zł
@kajko - jedno nie jest sprzeczne z drugim - widać, że nie ma gotówki na zabezpieczenia o czym świadczy ta transakcja wymiany nieruchomości na akcje vindexusa

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 24 lipca 2012 14:30:55 przy kursie: 88,32 zł
@lbj
Wszystko bardzo zręcznie opisane. Zapomniałeś jednak wspomnieć na przykład o Bomi, na którym IDM zachował się wyjątkowo szmatławie. Najpierw sam zainwestował tam niebagatelne kwoty, później zaś przy kursie oscylującym w granicach 10 PLN, tuż przed opublikowaniem informacji mogących świadczyć o zbliżającej się katastrofie spółki wydawał pozytywne rekomendacje, jednocześnie samemu szykując się do ewakuacji. Posunięcie to, zapewne racjonalne z czysto biznesowego punktu widzenia (chęć uratowania jak największej części kapitału) dla mnie było potwierdzeniem tezy, że gram z oszustami. Myślę, ze podobne zdanie mogli mieć też inni gracze. Kiedy więc pojawił się temat "Karkosik", to raczej nie miałem wątpliwości i nadal ich nie mam. Dlaczego niby nie miałby sobie pozwalać na kłamstwo w żywe oczy, skoro przedtem rekomendował Bomi tuż przed kolosalną zwałą? Teraz dodatkowo "krył" odwrót swojego rodzonego ojca. Nie oszukujmy się, człowiek który prowadzi dom maklerski musi zdawać sobie sprawę z tego, co stanie się z kursem w przypadku rzucenia w nieprzychylnie nastawiony rynek takich ilości akcji. Dla przypomnienia:
Cytat:
[...]Członek Rady Nadzorczej poinformował, iż w
dniu 4 lipca 2012 r. na rynku regulowanym dokonał sprzedaży 1 861 158 (jeden milion osiemset sześćdziesiąt jeden tysięcy
sto pięćdziesiąt osiem) akcji zwykłych na okaziciela o wartości nominalnej 0,10 zł (10/100) każda, których emitentem
jest Dom Maklerski IDM S.A, po średniej cenie 1,10 (jeden złoty 10/100).
[...]

Mówimy tu o kwocie przekraczającej 2 miliony złotych. Ta sama ilość akcji sprzedawana przy kursie 51 groszy daje już kwotę niecałych 950 tysięcy PLN. Pytanie, czy dla miliona i stu tysięcy złotych warto odpalić parę tysiów i tak już skompromitowanemu gryzipiórowi a potem udawać, że samemu wierzy się w te rewelacje pozostawiam otwarte, niech każdy odpowie sobie sam. Bez "Karkosika" papa szanownego pana prezesa opychałby swoje bezcenne aktywa po pięćdziesiąt grochów, albo i niżej, tak jak "wszyscy". Przy okazji upada też kolejny argument, ten mianowicie, że prezes nie miał pieniędzy na uzupełnienie zabezpieczeń. Oto bowiem jego rodzony ojciec, zasiadający we władzach jego spółki (zakładam więc, że darzyli się sympatią) zainkasował właśnie ponad 2 miliony PLN. Nie dało się pójść i powiedzieć "Tato, pożycz dwieście tysiów, bo pójdą mi lewary?". To przecież tylko 10% uzyskanej sumy!
Podsumowując - uważam, że "Karkosik" nigdy nie kupował i kupował nie będzie, zaś sprzedaż banku i niedołężne próby ratowania spółki wynikają nie z jakiejś potrzeby sumienia, tylko z rozpaczliwej chęci utrzymania się na rynku, wynikającej ze świadomości, że nie jest się niestety skoligaconym osobnikiem pokroju Wielkiego Drukarza, któremu wszystko uchodzi na sucho, tylko kimś, na kogo w przypadku porażki może spaść "gniew ludu" choćby w postaci licznych i przykrych pozwów sądowych, władza natomiast może ulec pokusie rzucenia tłumowi na pożarcie jakiegoś nieudolnego "bogacza-aferzysty" i poszczuć go prokuratorem albo skarbówką.
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...

lbj
lbj
0
Wysłane: 24 lipca 2012 15:00:06 przy kursie: 88,32 zł
@irfy
Co do ewakuacji IDMu z Bomi – IDM z tego co wiem nigdy się z Bomi nie ewakuował, akcje przeszły tylko do Supernovej. Jeśli chodzi o analityków i rekomendacje – wbrew temu co może się wydawać analitycy biur maklerskich baaaardzo cenią sobie swoją niezależność, bo pracują przede wszystkim na nazwisko, a dopiero później na firmę – jak możesz podlinkuj proszę raport analityczny, o którym piszesz – z chęcią przeanalizuję sobie tą sytuację.

Druga kwestia – transakcja leszczyńskiego seniora – rzeczywiście wygląda ona dziwnie i nie wiem co nim kierowało.Jeśli chodzi o pożyczanie pieniędzy – są różne rodziny – w jednych byłoby to naturalne, w innych niekoniecznie. Moim zdaniem transakcja Vindexusa pokazuje wyraźnie, że on tej gotówki nie ma.

Co do Pulsu Biznesu i Karkosika – tutaj niestety w żaden sposób mi się to nie składa w obraz, który rysujesz. Dawid Tokasz to dziennikarz, o którym ostatnie co można powiedzieć to to, że jest przychylny IDMowi (np. artykułu na temat DSSu i wcześniejsze o IDMie). Jest to dziennikarz śledczy, dla którego utrata wiarygodności łączy się ze śmiercią w zawodzie. Sugerujesz , że wziął za to jakąś kasę – ile musiałby wziąć, żeby opłacało mu się zrobić z siebie idiotę? Poza tym jeśli władze IDMu wiedziały, że od początku do końca Karkosik to ściema to dlaczego nie rzuciły swoich akcji na rynek wcześniej tylko czekały, jak im banki po 50 gr sprzedadzą?
Edytowany: 24 lipca 2012 15:01

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

115 116 117 118 119

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,604 sek.

rivihqhp
wjfqvyex
klvhqwta
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
cjbigyfg
idvnatit
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat