PARTNER SERWISU
nouzugvr
13 14 15 16 17

RELIGA DEVELOPMENT (Catalyst)

Fantomas
0
Wpisów: 379
Wysłane: 8 sierpnia 2012 21:17:57
Kluczowe jest tu słowo "może" - bez znajomości uzasadnienia tego wyroku niewiele mogę powiedzieć, ale tu chodzi o to, że w pewnych wypadkach absolutorium może skutkować brakiem winy. Tylko to nie jest żaden automatyzm. Tak też mówią komentarze do ksh.

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 8 sierpnia 2012 21:36:21
,,W pewnych wypadkach może'' faktycznie niewiele mówi :) Może nawet w przypadku powództwa z 486 §1, gdy art. 487, o którym pisałeś zabrania się na nie powoływać?

Inna sprawa, że Religa musi udostępnić sprawozdanie finansowe do jutra, jeżeli walne miałoby się odbyć 24 (termin jest 15 dni przed). Choć nie mam wrażenia, żeby ten pan szczególnie przejmował się prawem...
Edytowany: 8 sierpnia 2012 21:38

wapkil
0
Wysłane: 8 sierpnia 2012 22:06:40
rafklopo napisał(a):
Ciekawa informacja w kontekście zabezpieczenia obligacji Religa Development na działkach należących do osób trzecich:
"Należy jednak zaznaczyć, iż zgodnie z art. 483 ust. 1 PUN postępowanie to może być prowadzone tylko, gdy dla zabezpieczenia praw z obligacji ustanowiono zabezpieczenie na majątku emitenta. Oznacza to, iż choć samo zabezpieczenie może przyjąć formę np. hipoteki, zastawu rejestrowego, czy zastawu finansowego, to nie może ono obciążać majątku podmiotu trzeciego, czyli np. spółki zależnej lub podmiotu występującego w roli poręczyciela, tudzież gwaranta.

Czyli w razie upadłości w przypadku zabezpieczeń jak u Religi, PUN nie będzie miało zastosowania. To zresztą chyba logiczne, skoro upadły nie ma z zabezpieczeniem nic wspólnego. Z drugiej strony zabezpieczenie przecież nie zniknie, więc obligatariusze egzekucję będą prowadzić zwyczajnie z majątku osób będących właścicielami tych gruntów. Przynajmniej ja tak to zrozumiałem...

wapkil
0
Wysłane: 8 sierpnia 2012 22:22:32
trampek napisał(a):
Wlasnie jakas podejrzana cisza zapadla. Dziwne, ze obligatariusze z wieksza iloscia obligacja nic nie robia w kwestii odzyskania pieniedzy.

Chyba raczej nie wiadomo, co robią ci obligatariusze. Wiadomo tylko, że nie piszą w tym wątku. Teoretycznie, gdyby do Religi docierały jakieś interesujące pozwy albo wezwania, powinien o tym informować, ale specjalnie bym na to nie liczył.

czosnek napisał(a):
w najgorszym scenariuszu gdyby doszło do licytacji to strata na tych obligacjach nie powinna być większa jak 15%

Pisałem już o tym wcześniej - nie podajesz żadnych argumentów, dlaczego akurat tyle miałaby w najgorszym wypadku wynieść strata. Jeżeli masz podstawy takiej wyceny, powinieneś o nich napisać. Jeżeli nie masz, wprowadzasz tylko innych (i może siebie) w błąd.

czosnek napisał(a):
Ja mam jeszcze serię G do której administratorem hipoteki jest Polski Fundusz Hipoteczny , też do nich zadzwoniłem z takim samym pytaniem i odpowieź Pray całkiem inna . Miły pan powiedział że licytację to oni jako administrator hipoteki mogą rozpocząć ale dopiero jak obligacje będą po terminie wykupu a narazie niewypłacenie odsetek nie jest podstawą do wszczecia licytacji zabezpieczenia, powiedział jeszcze na teraz to żeby zacząć licytację to wszyscy obligatariusze musieli by się zwrócić z żądaniem natychmiastowej wymagalnośći , wszyscy tej serii G a nie tylko ja.

Nie wiem, co ten pan faktycznie powiedział, ale to co napisałeś wygląda na jakąś piramidalną bzdurę.

lipa83 napisał(a):
Próbowałem kontaktować się z Secus Asset Managment, napisałem maila co radzą. Odpisano mi "dobrymi radami" pana Wieczorka - wpisy przyklejone z forum i radzono czekać. Jak ustosunkowałem się negatywnie do tych rad i zażądałem szczegółowych informacji na temat procesu licytacji zabezpieczenia, którego są administratorami nabrali wody w usta i ponad tydzień nie otrzymałem żadnej odpowiedzi.

Mamy niestety rezultaty zmian w ustawie o obligacjach wprowadzonych przez światłą komisję Palikota. Od dawna się zastanawiam, czy instytucji administratora hipoteki działającego w interesie emitenta i w konflikcie interesów z obligatariuszami nie wprowadzili tam celowo...
Edytowany: 8 sierpnia 2012 22:29

czosnek
4
Wpisów: 398
Wysłane: 9 sierpnia 2012 02:01:54
Szanowny wakpilu nikogo nie mam zamiaru wprowadzać w błąd a już napewno nie samego siebie, te 15 % to takie moje subiektywne domniemanie i wiem że nikt się z tym nie musi zgadzać i że nikt nie jest w stanie określić nawet w przybliżeniu ewentualnej straty ani nawet prawdopodobieństwa że takowa strata wystąpi, każdy napewno na swój sposób kalkuluje ewentualne straty i nie musi tu udowadniać swoich racji , są tacy którzy chcą tu zaprezentować swoje stanowisko czy poglądy i tyle . Co do tego faceta z Polskiego Funduszu Hipotecznego to też wydaje mi się stek bzdur ale telefony działają , każdy może tam zadzwonić i podzielić się na forum informacja jakie tam uzyskał.
pzdr

Pcs
Pcs
0
Wpisów: 1
Wysłane: 9 sierpnia 2012 12:06:47
Obligacje serii B są zgłoszone do wykupu i należności są wymagalne od około miesiąca.
Administratorem hipoteki jest dla tej serii Secus AM.

Procedura jest już uruchomiona od pewnego czasu.

czosnek
4
Wysłane: 9 sierpnia 2012 22:06:15
Dzięki za informacje Pcs ja rozmawiałem z nimi kilka dni temu ale nie chcieli udzielić informacji czy już ktoś wystąpił z żądaniem natychmiastowej wymagalności.
Pozdrowionka

thomasw
0
Wpisów: 59
Wysłane: 9 sierpnia 2012 22:06:18
Szczerze mówiąc, ja już nie widze możliwości aby spółka odzyskała płynność finansową.
Czy ktoś z szanownych forumowiczów wysłał już Relidze wezwanie do zapłaty?
W sumie to dlaczego ktoś większy nie złożył jeszcze wniosku o upadłość?

Chyba trzeba rozpocząć procedure egzekucji na wszystkich seriach - tj. wezwanie, sądowy nakaz, licytacja. Jeśli w trakcie znajdą się pieniądze, w każdej chwili procedure można przerwać. Patrząc na przykład Anti takie działanie się opłaca.
Ktoś z obligatariuszy podjął jakieś kroki?
"Read back the minutes of the last meeting:
-we gave each other stock options,
-discussed ways to ignore the needs of others,
-Hamilton had a racial joke."

wapkil
0
Wysłane: 9 sierpnia 2012 22:52:39
wapkil napisał(a):
Inna sprawa, że Religa musi udostępnić sprawozdanie finansowe do jutra, jeżeli walne miałoby się odbyć 24 (termin jest 15 dni przed). Choć nie mam wrażenia, żeby ten pan szczególnie przejmował się prawem...

Jak widać, nie opublikował i po raz kolejny przesunął termin walnego (tym razem na 4 września). Teraz kolejny interesujący termin to chyba 13 sierpnia. Gdyby zarząd uznał, że nie mają pieniędzy na spłatę wypowiedzianej przez przez Investor FIZ pożyczki, chyba do tego dnia powinni wnioskować o upadłość.

czosnek
4
Wysłane: 10 sierpnia 2012 00:40:00
e tam jutro mam wolne to wysyłam żądania natychmiastowej wymagalności do seri B i G i tu ukłon w stronę ,,wakpil,, miałeś rację trzeba to było już dawno zrobić

ullevi
0
Wpisów: 30
Wysłane: 10 sierpnia 2012 07:39:30
Jak ktoś ma wzór pisma o postawienie obligacji w stan natychmiastowej wymagalności będę wdzięczny za podesłanie na PW

czosnek
4
Wysłane: 10 sierpnia 2012 12:16:16
też przyłączam się do prośby o wzór tego pisma

golpio5
0
Wpisów: 18
Wysłane: 10 sierpnia 2012 12:45:32
To ja proponuję by zamiast na PW udostępnić wzór tego pisma publicznie Whistle
Chciałem zapytać czy do tego pisma potrzebny jest jeszcze jakiś załącznik - zaświadczenie z DM czy z KDPW czy cokolwiek? Think

lipa83
0
Wpisów: 3
Wysłane: 10 sierpnia 2012 13:00:35
również przyłączam się do prośby o umieszczenie pisma na forum

czosnek
4
Wysłane: 10 sierpnia 2012 13:57:50
załącznik jest potrzebny, z tego co mi powiedziano w Secus Asset Management (dotyczy serii B) to świadectwo depozytowe powinno się dołączyć do tego pisma i wysłać do emitenta a do nich wysłać kopie tego pima. Co do serii G to (tak mi powiedziano w Polski Fundusz Hipoteczny) to tam nie ma świadectw depozytowych bo obligacje są zdematerializowane bo miły wchodzić na Catalist (ale najwyraźniej nie zdążą),nie wiedzieli kto prowadzi rejestr więc poradzili żeby załączyć to zaświadczenie od Religi które Religa wysyłał po przydziale do obligatariuszy z informacją że obligacje zostały przydzielone i ich numery. Tylko że tam w Polskim Funduszu Hipotecznym jak wcześniej pisałem oni robią problem z licytacja działek bo twierdzą że mogą to zrobić dopiero po terminie zapadalności działek albo jak wszyscy obligatariusze serii G zwrócą sie z żadaniem . Ja w każdym razie wysyłam żądania do Religi z załącznikiem ksera swiadectwa depozytowego do serii B i załącznikiem ksera potwierdzenia przydzielenia obligacji do serii G i kopie tych pism posyłam do administratorów hipoteki.

Gdyby ktoś dowiedział się czegoś jeszcze na temat procedury wysyłania tych pism to proszę zamieścić na forum salute

czosnek
4
Wysłane: 10 sierpnia 2012 14:02:24
bo twierdzą że mogą to zrobić dopiero po terminie zapadalności działek albo jak wszyscy obligatariusze serii G zwrócą sie z żadaniem . Ja w każdym razie wysyłam żądania do Religi z załącznikiem ksera

sorki za pomyłkę powinno być oczywiście : po terminie zapadalności pbligacji
salute

dentysta1
0
Wpisów: 91
Wysłane: 10 sierpnia 2012 23:33:28
Również proszę o załączenie takiego wniosku na forum, Posiadam obligacje C i D
i proszę o kontakt posiadaczy wyżej wymienionych obligacji

wapkil
0
Wysłane: 11 sierpnia 2012 00:11:00
czosnek napisał(a):
e tam jutro mam wolne to wysyłam żądania natychmiastowej wymagalności do seri B i G i tu ukłon w stronę ,,wakpil,, miałeś rację trzeba to było już dawno zrobić

Cóż, przykro mi. Akurat w takich wypadkach wolałbym nie mieć racji. Dla ścisłości, nie pisałem konkretnie, żeby wysyłać żądanie (nie chciałem doradzać, choć sam zapewne tak bym zrobił), a jedynie, żeby nie czekać bezczynnie.

Tak na marginesie, SW opublikował niedawno artykuł Szkoła przetrwania – co robić gdy emitent nie wykupił obligacji . Są w nim też wzory dokumentów. Nie czytałem tego artykułu, ale może komuś się przyda.
Edytowany: 11 sierpnia 2012 00:25

ktosik
0
Wpisów: 2
Wysłane: 11 sierpnia 2012 07:46:58
witam
czy ktoś z okolic Wrocławia może sprawdzić i opisać:
1. Czy na inwestycjach mieszkaniowych coś się dzieje (to służy generowaniu przychodów i świadczyłby, że Religa ma wypadek przy pracy a nie stan, do którego zmierzał od wielu miesięcy i w raportach kwartalnych mieliśmy Ctrl-C Ctrl-V)
2. Czy działki będące zabezpieczeniem kolejnych serii obligacji mają rozpoczęty proces przekształcenia ich w działki budowlane (to służy podniesieniu wartości zabezpieczenia i świadczyłby, że Religa ma wypadek przy pracy a nie zgarniał tylko kasę za obligacje)
3. w siedzibie Religi kontynuowana jest działalność (podobno biuro jest zamknięte)
pozdrawiam

buzek
0
Wpisów: 18
Wysłane: 11 sierpnia 2012 10:28:22
w poniedziałek dzwoniłem do biura Religi na grunwaldzki i jakas panna telefon podniosła, znaczy sie sekretarce jeszcze płaci skoro nie uciekła, i telefonów jeszcze nie wyłaczyli, ale sytuacja jak wiecie jest dynamiczna....

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

13 14 15 16 17

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,806 sek.

riweoylq
uhinmjly
mxysslpg
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
nofuliyf
knwgnkme
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat