153 Dołączył: 2011-10-30 Wpisów: 1 886
Wysłane:
28 sierpnia 2012 11:17:38
przy kursie: 13,20 zł
@ onochi Oburzenie na ewentualną wycenę w wykonaniu bonzosan'a(słuszne czy nie, w tej chwili nieistotne) nie zmienia faktu, że kurs KOVu wszedł w trend spadkowy. Zapewne cena akcji KOV nie spadnie aż do "gołej" wartości Ukraina/ilość akcji w obrocie, ale nawet jeśli będzie wyraźnie powyżej tego poziomu, bedzie to poziom na tyle niski, by był bolesny dla obecnych akcjonariuszy spółki. Jakby na to nie patrzeć to ci, którzy widzieli na KOV tylko wzrosty, w tym roku raczej zbierają ciosy na klatę, niż kasę ze stołu. Można się dąsać na negatywny "bias" oponentów, ale to nie zmienia negatywnego trendu rynkowego ani na jotę. Kod:mod: przepraszam - post użytkownika Onochi został skasowany z powodu naruszenia regulaminu. jest to reguła nadrzędna na tym forum. "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
Edytowany: 28 sierpnia 2012 11:29
|
|
0 Dołączył: 2010-10-09 Wpisów: 92
Wysłane:
28 sierpnia 2012 12:20:51
Źródło mojej wyceny to raport Kov za I kwartał 2012 r, strona 9 i chyba 8, sami sobie poszukajcie nie jestem forumowym asystentem, a raport jest na stronie Kov pewnie w archiwum , no chyba , że wyszukiwanie informacji u niektórych polega na kliknięć linków na SW... Raport był i pewnie jest ogolnodostepny... Źródło mojej wyceny i wątpliwości podalem 3 i ostatni raz. Jak wam nie pasuje poprosił o update aktywów w formie raportu na espi P. Korczaka i zarząd ha P.S. Na zleceniu jestem nie zawracajcie... Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
Edytowany: 28 sierpnia 2012 12:25
|
|
0 Dołączył: 2010-10-05 Wpisów: 27
Wysłane:
28 sierpnia 2012 12:24:28
tak to jest z bilansu, ale są to aktywa z tytułu poszukiwania i oceny zasobów i chyba nijak ma się to wyceny księgowej:  kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 28 sierpnia 2012 12:27
|
|
|
|
Wysłane:
28 sierpnia 2012 12:32:16
Taka , zyrafa taaak, tak to sobie tłumacz, zobacz ile Ukraina daje kasy , i porównaj to do tego co mogłoby być z bloku m gdyby nie rada dyrektorów. Pamiętaj opieramy się na wycenił kov ha Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
28 sierpnia 2012 13:25:13
Wartość księgowa to aktywa minus zobowiązania. Wartość księgowa akcjonariuszy KOV na koniec półrocza to 179,6M$ - 27,9 akcjonariuszy mniejszościowych(Ukraina) Jeśli aktywa zmniejszą się o 78,6 przez odpis na bloku M w Brunei to wartość księgowa spadnie o te 78,6M, podobnie jak to miało miejsce z odpisem na aktywa poszukiwawcze w Syrii. Nowa wartość księgowa KOV to: 179,6-27,9-78,6= 73,1M USD Akcji jest 421 257 697 co przy kursie dolara 3,27 daje 0,56 groszy na akcje wartości księgowej akcjonariuszy KOV. Lub inaczej mówiąc na tę chwilę C/WK spółki to 2,3
Edytowany: 28 sierpnia 2012 13:27
|
|
0 Dołączył: 2009-11-21 Wpisów: 262
Wysłane:
28 sierpnia 2012 13:34:38
@ anty_teresa, akcji jest 481 756 729' zatem WK, to ok. 0,49.
Edytowany: 28 sierpnia 2012 13:36
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
28 sierpnia 2012 13:55:19
Jeśli liczyć zwiększoną liczbę akcji, to ze zobowiązań trzeba wyjąć kwotę, która została skonwertowana na nowe akcje.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
28 sierpnia 2012 14:14:35
Wycena majątkowa się oczywiście obniża, natomiast co zrobić z wyceną dochodową? Odpis na aktywach to TEORETYCZNIE zdarzenie jednorazowe. Problem w tym, że w związku z prowadzoną działalnością takie odpisy jak pokazuje także Syria są powtarzalne... Jeśli założymy, że całość generowanej gotówki będzie szła na inwestycje w aktywa poszukiwawcze i co drugie będzie podlegać odpisom, to w projekcjach należałoby połowę wartości dochodowej. Jakoś w ten sposób bym kombinował... I rynek chyba też w ten sposób na to patrzy, bo zjazd jak na potencjalny odpis wcale taki wielki nie jest.
|
|
0 Dołączył: 2011-06-19 Wpisów: 1 472
Wysłane:
28 sierpnia 2012 14:49:12
k201244 napisał(a):wapkil napisał(a):Data ogłoszenia rekomendacji jest faktycznie ciekawa, ale treść chyba nie wskazuje, żeby coś specjalnego wiedzieli. Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami w każdej kolejnej rekomendacji przy braku postępów tną wartość aktywów poszukiwawczych KOV (tym razem o ponad 39%, do $50M), do tego doszły jeszcze wyemitowane ostatnio akcje... Nie jestem fanem teorii spiskowych, ale.... w takie zbiegi okoliczności nie wierzę. Mi z kolei ciężko jest uwierzyć, żeby Erste publikację Sector Report dostosowywało do KOV, który jest jedną z najmniej znaczących jego części. anty_teresa napisał(a):Wycena majątkowa się oczywiście obniża, natomiast co zrobić z wyceną dochodową? Odpis na aktywach to TEORETYCZNIE zdarzenie jednorazowe. Problem w tym, że w związku z prowadzoną działalnością takie odpisy jak pokazuje także Syria są powtarzalne... Jeśli założymy, że całość generowanej gotówki będzie szła na inwestycje w aktywa poszukiwawcze i co drugie będzie podlegać odpisom, to w projekcjach należałoby połowę wartości dochodowej. Jakoś w ten sposób bym kombinował... I rynek chyba też w ten sposób na to patrzy, bo zjazd jak na potencjalny odpis wcale taki wielki nie jest. Skoro już mowa o Erste, myślę, że rynek wycenia Brunei podobnie do nich. Im dłużej KOV pakuje tam pieniądze bez jakichkolwiek rezultatów, tym mniejsze prawdopodobieństwo, że cokolwiek z tego będzie. Nie twierdzę, że akurat ta wycena jest prawidłowa, ale w NAV z ostatniej rekomendacji Erste block M ma tylko prospective resources, risking 6% i wartość raptem $2.1M. We wcześniejszej rekomendacji (z lutego) Block M miał jeszcze contingent resources warte $44.1M, które w międzyczasie gdzieś zniknęły. To zniknięcie $44M jest swoją drogą też chyba ciekawe - nie pamiętam, żeby ktoś w wątku dyskutował tę raczej dość istotną zmianę zasobów, a Erste dane bierze z raportów KOV. Zjazd nie jest specjalnie wielki, skoro w wycenach jest już częściowo uwzględniony (standardowe marudzenie spółki, że rynek jest niedobry i głupi, bo zbyt nisko wycenia jej aktywa). Choć chyba lepiej by było, gdyby nawet okazało się, że rezerw tam nie ma, niż gdyby spółka miała stracić koncesję z powodu niezdolności do wywiązania się ze zobowiązań.
Edytowany: 28 sierpnia 2012 14:57
|
|
PREMIUM
Wysłane:
28 sierpnia 2012 15:54:37
Tak Wapkil, rynek te aktywa dawno już spisał, ale mnie chodzi o podejście bardziej długofalowe... Tym niemniej uzupełniam swoją wypowiedź na estymowaną wartość księgową. Jeśli, podkreślam, jeśli spółka założy, że uda się wydobycie z bloku L i ma na to jakiś harmonogram, to pewnie rozpozna aktywo z tytułu podatku odroczonego i od kopalin, oczywiście jeśli takowe istnieją w Brunei. Troszkę to zmniejszy skalę odpisów.
Edytowany: 28 sierpnia 2012 15:55
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-11-22 Wpisów: 400
Wysłane:
28 sierpnia 2012 18:50:11
Hej,
przeczytałem zapis czata i muszę jednak wyrazić swoje odczucia.
Dla mnie szokujące jest, że przecież przystępując do czatu Redface zapewne wiedział jak się skończyła sprawa w Brunei a mimo to normalnie rozmawiał z inwestorami na temat przyszłości spółki i na temat Brunei. W sytuacji kiedy spółka własnie utraciła połowę wartości księgowej i perspektywy poszukiwawcze.
Niesamowite!
So sad.
|
|
0 Dołączył: 2010-10-18 Wpisów: 434
Wysłane:
28 sierpnia 2012 19:19:44
W komunikacie napisano m.in. "Starania, czynione w listopadzie i grudniu 2011 r. w celu pozyskania wiertnicy od innych zakwalifikowanych oferentów, nie przyniosły efektów. Sytuacja wymagała ponownego uruchomienia procesu przetargowego, który rozpoczęto w styczniu 2012 r. i z powodzeniem zakończono w połowie lutego 2012 r. Jednakże już wtedy pozostała niewystarczająca ilość czasu aby zaplanować i wykonać program prac wiertniczych wynikających z umowy PSA dla Bloku M przed wygaśnięciem Etapu II." Nie zauważyłem żeby KOV podzielił się tą refleksją z rynkiem we właściwym czasie (i informując o potencjalnym zagrożeniu nieprzedłużenia koncesji przy niezakończeniu prac), wręcz przeciwnie np w maju na prezentacji na WZA wypisują bez zmrużenia oka zasoby, plany, zidentyfikowane zbiorniki i prospekty, "roll-over'y", "intra-thrust'y", uskoki... Weźcie się ludzie w KOV-ie, "dojrzałej spółce oil&gas", ogarnijcie trochę i pamiętajcie że to nie jest prywatny folwark tylko spółka publiczna. Na Wasze wypłaty składają się też mniejszościowi akcjonariusze więc rzetelne informowanie się należy. Gdzie wasze wszem i wobec trąbione standardy? Panie Korczak, może Pan łaskawie przekazać pytanie/komentarz do Calgary/Dubaju/mega-jacht i gdzie tam jeszcze?
|
|
Wysłane:
28 sierpnia 2012 21:51:46
Funkytown napisał(a):Hej,
przeczytałem zapis czata i muszę jednak wyrazić swoje odczucia.
Dla mnie szokujące jest, że przecież przystępując do czatu Redface zapewne wiedział jak się skończyła sprawa w Brunei a mimo to normalnie rozmawiał z inwestorami na temat przyszłości spółki i na temat Brunei. W sytuacji kiedy spółka własnie utraciła połowę wartości księgowej i perspektywy poszukiwawcze.
Niesamowite!
So sad.
Z całym szacunkiem Funky, ale wyobraź sobie, że p. Korczak "puszcza" coś takiego przez chat'a a nie oficjalnie przez ESPI, albo trochę wcześniej, niż przez ESPI. Przecież z tego ktoś mógłby nawet ukręcić KOV'owi proces sądowy o nierówny dostęp do informacji ze sporą szansą na wygranie go. Jeśli nie puścilo się takiej informacji drogą oficjalną, na chacie trzeba po prostu milczeć i odgrywać komedię. Czasem tak to właśnie jest w życiu rzecznika prasowego czy innego przedstawiciela PR "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
Wysłane:
28 sierpnia 2012 22:10:14
@Szutnik
To dla przyzwoitości mógł przynajmniej odwołać czat lub go przełożyć a nie odgrywać komedię.
Nie zgadzam się, że taka jest praca "przedstawiciela PR", myślę że w istocie jest to dokładne przeciwieństwo pracy "przedstawiciela PR".
|
|
Wysłane:
28 sierpnia 2012 22:23:26
@ Funky To dla przyzwoitości mógł przynajmniej odwołać czat lub go przełożyć a nie odgrywać komedię.
I zostawiać pole dla domysłów typu "Co chcą przed nami ukryć"? Nie zgadzam się, że taka jest praca "przedstawiciela PR", myślę że w istocie jest to dokładne przeciwieństwo pracy "przedstawiciela PR". Na jego usprawiedliwienie - jest On tylko "gębą" wynajętą do zgrabnego przekazania tego, co zarząd uznał za godne przekazania, nikim więcej. Może więc poruszać się jedynie w obrębie udzielonych mu pełnomocnictw. Nie sądzę, by w sprawie informacji o bloku M RF miał daną jakąkolwiek swobodę wypowiedzi, choć podejrzewam, że odpowiednią wiedzą dysponował. Jednak w ostatecznym rachunku to nie do p. Korczaka należy strzelać z kałacha w związku z polityką informacyjną. "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
0 Dołączył: 2009-07-26 Wpisów: 134
Wysłane:
28 sierpnia 2012 23:57:03
@ Szkutnik: Przepraszam, ale z doświadczenia wiem, że w takich sytuacjach uczciwa firma odwołuje prezentację/ spotkanie/ konferencję prasową/ wywiad.
Postępowanie i polityka informacyjna i PR KOV zaprezentowany przy pomocy osoby Pana Korczaka - to zaprzeczenie idei "transparentnośći" , uczciwości wobec inwestorów i zwykłej przyzwoitości.
Z całym należnym szacunkiem - tak w biznesie postępują firmy albo o dużym wewnętrznym chaosie informacyjnym albo czujące palący się grunt pod nogami. Bez niepotrzebnych porównań - bo nie o porównanie firm mi chodzi - tylko o porównanie polityki informacyjnej -proponuję prześledzić informacje płynące ze spółki z gold w nazwie - gdzie w wyniku "palenia się asfaltu" - orkiestra grała do końca równo.
Reasumując - niestety wygląda na to że Pan Korczak "robił dobrą minę do złej gry" z pełną świadomością tego faktu mając do dyspozycji odwołanie albo przełożenie chatu.Nie za bardzo rozumiem czemu to miało służyć - ale z całą pewnością jest to praktyka do tej pory na KOV niespotykana i w szerszym kontekście naszej giełdy trochę odkrywająca karty. Teraz przynajmniej jasno wiemy kim jesteśmy jako drobni inwestorzy dla głównego udziałowca i jak będziemy traktowani w przyszłości.
Każdy wnioski wyciągnie sobie sam...
Edytowany: 29 sierpnia 2012 00:12
|
|
Wysłane:
29 sierpnia 2012 12:16:52
przy kursie: 12,80 zł
Przejrzałem trochę posty, trochę prezentację dwa wnioski: 1. udział w bloku M to 36% - blok L to już 90% - czyżby świadoma rezygnacja Kov na rzecz bardziej atrakcyjnej inwestycji? No i oczywiście nasuwa się troska o ilość kasy na odwierty - koncentracja sił? 2. Wpływ odpisu bloku M na wartość księgową tłumaczyć nie muszę podobno oscyluje około 49 groszy , ale na wycenę EVR nie ma to żadnego wpływu, spójrzcie proszę na stronę bodajże 445 wątku Kov. Z większej perspektywy wygląda to jak wyrzucenie trupa z szafy. Przed czym, zobaczymy. Na wycenę EVR jak już moi przedmówcy wspominali będzie miał wpływ wzrost zasobów na Ukrainie i wygląda na to w bloku L - stąd wspomniałem o koncentracji środków...ale to moje przemyślenia. poczekajmy jak się zamknie tydzień... ale odpis 70 baniek robi wrażenie... Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
Edytowany: 29 sierpnia 2012 12:18
|
|
PREMIUM
0 Grupa: Emitent
Wysłane:
29 sierpnia 2012 12:51:52
Szanowni! Chciałbym wyjaśnić kilka spraw.
Po pierwsze zarzut, że uczestnicząc w czacie wiedziałem o sytuacji w Bloku M w Brunei. Otóż informacja o tym, że operator nie dostał zgody na przedłużenie okresu poszukiwawczego została przesłana do biura KOV w Calgary faksem w czasie weekendu, i odebrana w sekretariacie w poniedziałek rano tamtejszego czasu. Ostatecznie faks trafił i został odczytany przez naszych prawników ok. 17:30 polskiego czasu. Potrzebowaliśmy czasu na analizę dokumentów i przygotowanie komunikatu, który został opublikowany o 22:30. Podczas czatu padło pytanie o przedłużenie w Bloku M, na które odpowiedzieliśmy według naszej najlepszej wiedzy, operator złożył wniosek i wszyscy partnerzy czekali na decyzję regulatora.
Po drugie – co dalej z Blokiem M? Obecnie prowadzimy samodzielne rozmowy z przedstawicielami PetroleumBrunei i Ministerstwem ds. Energetyki, wierzymy w ich pozytywny dla nas wynik, ale musimy pamiętać, że pewne działania wymagają czasu. Nie zamierzamy składać broni w Bloku M, pracujemy tam od ponad 6 lat, za dużo czasu, pracy i wysiłku włożyliśmy w ten projekt, żeby teraz odpuszczać. Jesteśmy w stałym kontakcie z PetroleumBRUNEI, wyjaśniamy sytuację i wspólnie zastanawiamy się nad możliwymi rozwiązaniami. Oczywiście celem ma być nasza dalsza działalność w Bloku M – być może w bardziej sprzyjającym otoczeniu. Jak wiecie w Bloku L przystępujemy wkrótce do wykonywania odwiertów – inwestujemy w Brunei, bo to dobre koncesje bogate w węglowodory. Mamy pełne wsparcie naszego głównego akcjonariusza – Kulczyk Investments, wspierającego nas w wysiłkach podejmowanych w Brunei. Zatem – potrzeba trochę cierpliwości; wierzymy że ta przejściowa sytuacja znajdzie pozytywne dla nas rozwiązanie.
Pozdrawiam, JKorczak /KOV/
|
|
Wysłane:
29 sierpnia 2012 12:53:17
bonzosan napisał(a):Przejrzałem trochę posty, trochę prezentację dwa wnioski: 1. udział w bloku M to 36% - blok L to już 90% - czyżby świadoma rezygnacja Kov na rzecz bardziej atrakcyjnej inwestycji? No i oczywiście nasuwa się troska o ilość kasy na odwierty - koncentracja sił? (...) Ad 1 Decyzja o wejściu KOV'u w blok L jako udziałowiec większościowy została wymuszona przez okoliczności. KOV pierwotnie był tylko 40% udziałowcem, operatorem bloku L był australijski AED Oil z 50% udziałem + 10% miejscowi, których AED w większości wykupił (pewnie po to, by uzyskać koncesję, którą w Brunei nie jest łatwo dostać, stracić za to odwrotnie, co widać na przykładzie bloku M) Potem AED zaliczył poważną wpadkę: www.smh.com.au/business/aed-oi...www.smartcompany.com.au/resour...i został zdelistowany z Australian SE (podejrzewam plajtę) Wygląda to tak, jakby KOV wszedł w 90% w blok L tylko po to, by zapobiec całkowitej utracie dotychczas zainwestowanych pieniędzy, w związku z możliwym unieważnieniem koncesji na blok L w razie rozpadu konsorcjum, a teraz usilnie szuka kogoś, kto wziąłby część kosztów poszukiwań na siebie, w zamian za udziały w konsorcjum, tak wynikałoby z niedawno analizowanej tutaj reklamówki ENVOY'a o KOV. "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
Edytowany: 29 sierpnia 2012 12:57
|
|
Wysłane:
29 sierpnia 2012 13:23:18
Redface napisał(a):Szanowni! Nie zamierzamy składać broni w Bloku M, pracujemy tam od ponad 6 lat, za dużo czasu, pracy i wysiłku włożyliśmy w ten projekt, żeby teraz odpuszczać. Jesteśmy w stałym kontakcie z PetroleumBRUNEI, wyjaśniamy sytuację i wspólnie zastanawiamy się nad możliwymi rozwiązaniami. Oczywiście celem ma być nasza dalsza działalność w Bloku M – być może w bardziej sprzyjającym otoczeniu. Przecież już straciliście tę koncesję, o jakim nie składaniu broni mówisz? Co do "wysiłku", to najwyraźniej nie był on wystarczający skoro nie zdołaliście zrealizować zobowiązań do tego stopnia, że aż odebrano wam koncesję (nie przedłużono jej). Mam prawo mieć wątpliwości co do twoich zapewnień, że udzielając czatu nie wiedziałeś o tym, ze spółka własnie straciła połowę wartości księgowej i perspektywy poszukiwawcze. Nie mieści mi się to w mojej wyobraźni. Ale nawet przyjmując, że tak było na słowo (tak jak przyjmując twoje zapewnienia, że pożyczka dolarowa na 15% to warunki rynkowe), to fakt, że najistotniejsza informacja od czasu Nigerii, informacja o utracie połowy wartości księgowej spółki dociera do kierownictwa (Rady Dyrektorów?) dopiero po 2-3 dniach od jej faktycznego otrzymania świadczy masakrycznie o sprawności spółki. Dodajmy spółki, która mieni się być "międzynarodową". City never sleeps. Does KOV sleep for 2 days? Jak wy sobie dacie radę skoro mając międzynarodowy zasięg i przyjmując informacje w trybie ciągłym, jednocześnie przez 2 dni nie ma nikogo, kto by tę informację odczytał i zrozumiał? Może jakieś dyżury członków Rady Dyrektorów wprowadźcie?
Edytowany: 29 sierpnia 2012 13:27
|
|