PARTNER SERWISU
qordxeeu
17 18 19 20 21

RELIGA DEVELOPMENT (Catalyst)

tomm072
0
Wpisów: 100
Wysłane: 14 września 2012 12:47:23
Jeżeli wystarczy wówczas Secus przekaże sprawę komornikowi a ten zlicytuje nieruchomość.-powinno być jeżeli taka dokumentacja wystarczy wówczas kancelaria składa pozew do sądu i w momencie uzyskania nakazu zapłaty Secus kieruje sprawę do komornika a ten wiadomo licytuje nieruchomość

czosnek
4
Wpisów: 398
Wysłane: 14 września 2012 13:18:19
ad magnumator
No faktycznie jeżeli to było jako osoba prywatna to oczywiście masz rację i niedotrzymanie obietnicy na pochwałę nie zasługuje. Co do tego żeby się wstrzymać kilka tygodni to przyznaje że też byłem tego zdania na zasadzie: ,, spokojnie , bez paniki, niewypłacenie odsetek to jeszcze nie upadłość,, Oczywiście w miarę rozwoju sytuacji, i podnoszeniu poziomu swojej wiedzy (również dzięki SW) to moje podejście zmieniło się całkowicie. Ja mam dwie serie RD S.A. i obie już wypowiedziałem , również zwróciłem się do administratorów hipotek którzy już podjęli wstępne czynności związane z zaspokajaniem żądań obligatariuszy. Co do tego co piszesz że nikt jeszcze nie napisał tu że podjął konkretne działania to faktycznie jakoś (co zresztą mnie osobiście dziwi) mało kto takie działania podjął. Z tego co mam kontakt meilowy z innymi inwestorami jak również z rozmów z AH jednej z posiadanej przeze mnie serii to na dzień dzisiejszy chyba 3 osoby zwróciły się do AH o wszczęcie procedury egzekucji a 2 kolejne są w trakcie wysyłania wypowiedzeń do emitenta , w sytuacji gdy serię obejmowało 37 podmiotów to jest to bardzo mała liczba. Możliwe też że są inwestorzy którzy np. zdecydowali się działać z pominięciem AH poprzez jakąś kancelarię adwokacką lub adwokata.

czosnek
4
Wysłane: 14 września 2012 13:27:16
ad tomm072

potwierdzam wszystko co napisałeś , również dostałem pismo od Secus , w moim przypadku jest to seria B , mam tez kontakt e-mail z inwestorem posiadającym serię C i D który też informował mnie że takie pismo dostał (około 2 tygodnie temu)

marcinn1111
0
Wpisów: 3
Wysłane: 16 września 2012 22:33:25
Ja również otrzymałem pismo z Secusa i wysłałem swoje żądanie wykupu obligacji serii A do spółki jak i do secusa. myślę, że jest nas więcej, ale nie wszyscy są aktywni na forum.

Ciekawy jest wątek "nabywania" nieruchomości pod zakup obligacji. Religa, żeby zdobyć pieniądze, zawierał umowy kupna nieruchomości opłacając jedynie jakąś część (ok. 1/3) jej wartości, umawiając się że zapłaci pozostałe pieniądze w kolejnym roku.

technik
0
Wpisów: 147
Wysłane: 18 września 2012 14:18:20
Niby chcą przegłosować uprawnienie dla zarządu do podniesienia kapitału... Pytanie po ile będą sprzedać nowe emisje (czy cokolwiek ponad nominał) i ile pokryte zostanie wkładami pienieżnymi a ile niepieniężnymi (te zakładam, że - niestety - będą dominować).

magnumator
0
Wpisów: 77
Wysłane: 19 września 2012 00:25:51
Ale kto i z czego ten kapitał podniesie? Niby był pomysł, że Religa z innej swojej spółki wniesie kapitał, ale to raczej drobne łatanie dziury. Ten gościu powinien już dawno mieć zarzuty postawione. Nie odbierają już nawet listów od Secus, która ma zajmować się licytacją zabezpieczeń z obligacji (im też nie zapłacili za usługi). Religa zachowuje się tu jak małe dziecko, bowiem i tak wie, że formalnie pismo uznane zostaje za doręczone.

tomm072
0
Wysłane: 19 września 2012 07:19:15
Z wypowiedzi Religi wynika że nawet jak kasę dostanie to i tak nie spłaci wierzycieli tylko zainwestuje w produkcję domków więc nie ma co liczyć że cokolwiek się zmieni.

dentysta1
0
Wpisów: 91
Wysłane: 19 września 2012 09:26:44
Wydaje mi się że istotne dla nas jest teraz czy zabezpieczenia w postaci hipotek wystarczą na pokrycie zobowiązań a jeżeli nie to jaką część kasy odzyskamy, o odsetkach to szkoda nawet mówić ale czy odzyskam 50% czy 80% a być może 30% bo na całkowity zwrot kapitału to raczej bym nie liczył

tomm072
0
Wysłane: 19 września 2012 13:07:35
Nie wiadomo jaki ma majątek Religa jeżeli odzyskamy tylko część kwoty reszty możemy dochodzić z majątku prywatnego Religi.

dentysta1
0
Wpisów: 91
Wysłane: 19 września 2012 15:42:36
Czy to coś zmienia w naszej sprawie? utrudnia/ułatwia ?
www.gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl...

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 19 września 2012 23:00:16
marcinn1111 napisał(a):
Ciekawy jest wątek "nabywania" nieruchomości pod zakup obligacji. Religa, żeby zdobyć pieniądze, zawierał umowy kupna nieruchomości opłacając jedynie jakąś część (ok. 1/3) jej wartości, umawiając się że zapłaci pozostałe pieniądze w kolejnym roku.

To jedna z rzeczy, o które od samego początku pytałem. Cały czas mnie zastanawia, czy Relidze może udać się schemat, w którym on odejdzie z pieniędzmi, a stratami podzielą się obligatariusze, dla których nie wystarczy pieniędzy ze sprzedaży gruntów i właściciele nieruchomości, których grunty zostaną zlicytowane, mimo że nie otrzymali całości obiecanych pieniędzy. Chyba że jednak po stronie właścicieli nieruchomości wygląda to jakoś inaczej. Skąd pochodzi ta informacja o zapłacie 1/3 pieniędzy?

tomm072 napisał(a):
Nie wiadomo jaki ma majątek Religa jeżeli odzyskamy tylko część kwoty reszty możemy dochodzić z majątku prywatnego Religi.

Na jakiej podstawie wierzyciele spółki mieliby dochodzić zaspokojenia z prywatnego majątku p. Religi?

dentysta1 napisał(a):
Czy to coś zmienia w naszej sprawie? utrudnia/ułatwia ?

Zmienia raczej niewiele, ale jeżeli już to utrudnia - o upadłość wnioskuje się w celu ochrony przed wierzycielami. Choć na dochodzenie zaspokojenia z nieruchomości będących własnością dłużników hipotecznych niezwiązanych ze spółką (czyli większości zabezpieczeń obligacji Religi), upadłość spółki nie powinna chyba mieć wpływu (choć jak zwykle warto to zweryfikować).

magnumator
0
Wysłane: 19 września 2012 23:59:06
O ile dobrze pamiętam, to upadłość układowa jest skuteczna, jeśli Religa pozyska ułożenie się z ponad połową inwestorów (kwotowo, a nie osobowo), nie liczyłem struktury długów, jakie są proporcje sumy wszystkich emisji obligacji a np. wkładu tego funduszu, któremu zalega i banków. Jak banki i fundusz pójdą na układ, to może być układ. A co z zabezpieczeniami hipotecznymi wtedy?

tomm072
0
Wysłane: 20 września 2012 07:25:09
Sorki nie właściciel a EMITENT odpowiada całym swoim majątkiem za zobowiązania wynikające z obligacji

magnumator
0
Wysłane: 20 września 2012 10:32:23
Ale o emisji decyduje chyba zarząd z prezesem, czyli ludzie, którzy są odpowiedzialni majątkiem własnym, gdy spółka jest niewypłacalna, a udowodni im się działanie na szkodę spółki, nonsensowne działania finansowe itp., które i tak nie mogły już uratować spółki - a takie kroki wg mnie były podejmowane, czyli zwiększanie długu bez perspektyw możliwości jego obsłużenia.

czosnek
4
Wysłane: 20 września 2012 11:27:16
Może w przypadku gdyby faktycznie miało miejsce działanie na szkodę spółki to była by możliwość odpowiedzialności finansowej prezesa czy członków rady nadzorczej, gdzieś już o tym słyszałem ale nie potrafie nic konkretnego powiedzieć. Natomiast pewny jestem że w normalnej sytuacji nie ma finansowej odpowiedzialności właściciela firmy ponieważ przez prawo spółka i jej właściciel traktowani są jako dwie odrębne osobowości prawane , dwa oddzielne podmioty prawne. Inaczej jest gdy ktoś prowadzi zwykłą działalność gospodarczą i w jej ramach buduje lub wykonuje inne usługi , wtedy właściciel odpowiada swoim majątkiem , natomiast tam gdzie zawiązana jest spółka obojętnie czy z o.o. czy S.A. to właściciel (osoba lub osoby założyciele) nie odpowiadają swoim majątkiem za zobowiązania spółki. No ale bardziej ciekawi mnie ta obecna sytuacja związana ze złożeniem wniosku do sądu o upadłość układową. Czy ktoś ma jakąś wiedzę jak taki układ z wierzycielami miałby wyglądać w praktyce?? Też gdzieś czytałem że upadłość jest skuteczna jeżeli dłużnik dogada się z połową dłużników, ale co to znaczy w praktyce??? czy to że druga połowa wtedy niejako z urzędu zostaje postawiona przed faktem dokonanym i musi zaakceptować fakt restrukturyzacji długu a może też częściowego jego umorzenia? Wiem że skoro jest zabezpieczenie hipoteczne a szczególnie tam gdzie jest ustanowione na majątku nie należącym do spółki to otwarcie postępowania upadłościowego likwidacyjnego nie wpływa w żaden sposób na funkcjonowanie hipoteki i w związku z tym postępowanie takie nie narusza prawa wierzycieli do zaspokojenia się z tej hipoteki.Na logikę to domyślam się że jeżeli jest upadłość układowa to sytuacja wygląda podobnie. Bardzo proszę jeżeli ktoś ma jakąś wiedzę na ten temat a szczególnie odnośnie sposobu przeprowadzania upadłości z możliwością zawarcia układu o wpis na ten temat salute

buzek
0
Wpisów: 18
Wysłane: 20 września 2012 11:29:14
ja trochę z innej beczki- mam pytanie gdzie się zapodział słynny "czekacz", co na niemieckie czołgi w młodości butelkami z benzyną rzucać chciał????miał takie marzenie.....

SirHoe
0
Wpisów: 708
Wysłane: 20 września 2012 11:42:07
wiem, że amber gold ma się nijak do tego przypadku, ale jeszcze jedna furtka dla obligatariuszy. może w tym kierunku by się coś udało zrobić.

[...]Chcemy skierować roszczenia przeciwko członkom zarządu spółki Amber Gold, wskazując na ich odpowiedzialność cywilną za niezgłoszenie w odpowiednim terminie upadłości spółki. Według przepisów, odpowiadają wtedy majątkiem osobistym - powiedział adwokat Łukasz Gładki z reprezentującej klientów Amber Gold krakowskiej kancelarii Adwokaci i Radcowie Prawni Jaworski Pogoda Gładki.[...]

link
Edytowany: 20 września 2012 11:43

krishic
26
Wpisów: 582
Wysłane: 20 września 2012 12:25:31
marcinn1111 napisał(a):

Czy w/w "ok. 1/3" to Twoje szacunki, czy sprawdzona informacja?
W przypadku transakcji na rynku nieruchomosci obejmujacych dzialki/grunty zwykle stosuje sie 10% zadatek lub zaliczke. Spisuje sie przy tym notarialnie umowe przedwstepna sprzedazy z okreslonym terminem zawarcia ostatecznej umowy sprzedazy. W zamysle mialo byc pewnie tak, ze po podpisaniu umowy przedwstepnej reszta kasy miala pochodzic z pozyczek, obligacji itp zabezpieczonych hipoteka na owych gruntach. Jesli Religa nie dopial tych transakcji, to wiekszy problem niz obligatariusze, moga miec teraz wlasciciele nieruchomosci, ktorzy zgodzili sie na przedwczesny wpis hipoteki.

SirHoe poruszyl ciekawy temat, moim zdaniem Religa jak najbardziej odpowiada wlasnym majatkiem przez to, ze jako czlonek zarzadu nie zlozyl wniosku o upadlosc w odpowiednim terminie. W cytowanym artykule w podobnym przypadku wierzyciele Ambergold poprzez sad ustanawiaja hipoteki przymusowe na prywatnym majatku Plichty (w ramach zabezpieczenia swoich roszczen).

Z tego co pamietam pierwsi, ktorzy mieli umowy obejmujace odpowiedzialnosc prywatnym majatkiem Panstwa Religow to Investorsi. Jednakze Religowie od dosc dawna widzieli rosnaca kolejke wierzycieli. Rowniez obligatariusze dali im kilka dodatkowych miesiecy, podczas ktorych mogli oni swoj majatek "zabezpieczyc". Dlatego nie liczylbym zbytnio na odzyskiwanie zainwestowanych srodkow na drodze cywilnej.

EDIT:
Jeszcze jedno, dla zainteresowanych: od kwietnia weszla ustawa deweloperska, ktora reguluje takze kwestie upadlosci i lepiej zabezpiecza interesy klientow dewelopera kosztem pozostalych wierzycieli. Wiele zapisow np dot. rach. powierniczych nie obejmuje przypadku Religi, ale czesc go pewnie dotyczy.
Edytowany: 20 września 2012 12:43

wapkil
0
Wysłane: 20 września 2012 13:52:10
wapkil napisał(a):
Choć na dochodzenie zaspokojenia z nieruchomości będących własnością dłużników hipotecznych niezwiązanych ze spółką (czyli większości zabezpieczeń obligacji Religi), upadłość spółki nie powinna chyba mieć wpływu (choć jak zwykle warto to zweryfikować).

Po zastanowieniu, sam zacząłem mieć wątpliwości. Po zmianach w PUiN część wierzytelności nieznajdująca pokrycia w wartości przedmiotu zabezpieczenia jest objęta układem. Wydaje się to w miarę proste w przypadku, gdy upadły jest również dłużnikiem hipotecznym, ale nie wiem co się dzieje, gdy (jak w przypadku Religi) tak nie jest. To dosyć istotne, bo wpływa na przykład na zainteresowanie obligatariuszy ewentualnym układem (i ich możliwość wpływu na jego kształt).

Z powodu zresztą takich i podobnych wątpliwości, które mogą się pojawić, od początku namawiałem do konsultacji z prawnikiem.

krishic napisał(a):
moim zdaniem Religa jak najbardziej odpowiada wlasnym majatkiem przez to, ze jako czlonek zarzadu nie zlozyl wniosku o upadlosc w odpowiednim terminie.

Powtórzę zatem pytanie - na jakiej podstawie? Nie wiem czy odpowiada, ale jestem ciekaw, na podstawie jakich przepisów tak sądzisz.

krishic napisał(a):
W cytowanym artykule w podobnym przypadku wierzyciele Ambergold poprzez sad ustanawiaja hipoteki przymusowe na prywatnym majatku Plichty (w ramach zabezpieczenia swoich roszczen).

Amber Gold, o ile pamiętam, to spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, a Religa Development to spółka akcyjna. Odpowiedzialność członków zarządu wygląda inaczej, choćby dlatego, że w przypadku SA, o ile wiem, nie ma odpowiedzialności subsydiarnej.
Edytowany: 20 września 2012 13:56

wapkil
0
Wysłane: 20 września 2012 14:29:42
wapkil napisał(a):
Powtórzę zatem pytanie - na jakiej podstawie? Nie wiem czy odpowiada, ale jestem ciekaw, na podstawie jakich przepisów tak sądzisz.

Uzupełniając pytanie. Chodziło mi o wyjaśnienie, na podstawie jakich przepisów obligatariusze mogliby skutecznie żądać wyrównania szkody, bo o to w tym przypadku chodzi.

Sama odpowiedzialność istnieje na przykład z art. 21 ust. 3 PUiN, ale czy w przypadku Religi da się wykazać, że niezłożenie wniosku w terminie wyrządziło szkodę?

EDIT: Co swoją drogą prawdopodobnie znowu prowadzi do chyba najistotniejszego w tym wszystkim pytania - co działo się z pieniędzmi pozyskanymi z emisji?

Ciekawe, czy któryś z obligatariuszy już to wszystko analizował.
Edytowany: 20 września 2012 14:43

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

17 18 19 20 21

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,469 sek.

iirbqaqs
xpglypeh
cmxvrcif
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
gnhnfmdo
dtpncbmm
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat