26 Dołączył: 2009-10-05 Wpisów: 582
Wysłane:
8 listopada 2012 10:56:02
przy kursie: 2,68 zł
Wyglada na to, ze fuzja z GEO to tak naprawde przejecie: Cytat:Według szacunków GEO, Mieszkanie i Dom do końca br. na podstawie analizy przekazanych informacji o banku gruntów obu spółek prawdopodobnie zostanie wstępnie ustalony parytet wymiany akcji, który następnie może być jeszcze poddany korekcie po badaniu due diligence, które rozpocznie się – zgodnie z listem intencyjnym - na przełomie 2012 i 2013 roku. Jak mówi Adam Zaremba-Śmietański, prezes GEO, Mieszkanie i Dom: - W planach naszej spółki jest objęcie znacznie więcej niż 50 proc. kapitału połączonych spółek, choć oczywiście określenie tego udziału będzie jeszcze przedmiotem dalszych negocjacji. Geo wydaje sie byc zdrowym, silnym graczem: Cytat: W posiadaniu Grupy Deweloperskiej Geo, której spółka GEO, Mieszkanie i Dom jest głównym podmiotem, znajduje się aktualnie bank ziemi na poziomie 490 000 mkw. w trzech miastach: Kraków, Wrocław i Katowice. - Spółka GEO to sprawnie funkcjonujący organizm ze świetną kadrą, szeregiem budów w toku i jedną z najlepszych w całej branży proporcją wartości aktywów do kapitałów własnych – mówi prezes Adam Zaremba-Śmietański. - GEO Mieszkanie i Dom było jedną z pierwszych firm deweloperskich działających na rynku Polskim o ile nie pierwszą.
Po polaczeniu nowy podmiot ma sie nazywac "GEO GANT" lub "GANT GEO". Nie widze szans, zeby przy przejeciu >50% skala "dodruku" i parytet wymiany akcji mogl byc korzystny dla akcjonariuszy Ganta. Plusem jest to, ze jesli dojdzie do fuzji ryzyko upadlosci zrobi sie niewielkie. Trwaja-uzgodnienia-pomiedzy-spolka-GEO-a-spolka-Gant-w-sprawie-polaczenia
Edytowany: 8 listopada 2012 10:56
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
8 listopada 2012 11:03:59
krishic napisał(a):Plusem jest to, ze jesli dojdzie do fuzji ryzyko upadlosci zrobi sie niewielkie.
Obys miał racje, bo szkoda spółki, ale.... ostro pikujący kurs świadczy o tym, że rynek tej złej ewentualności chyba nie wyklucza, bo notowania-to jakaś masakra...
Edytowany: 8 listopada 2012 11:04
|
|
0 Dołączył: 2009-09-09 Wpisów: 200
Wysłane:
8 listopada 2012 11:04:08
Cytat: Nie widze szans, zeby przy przejeciu >50% skala "dodruku" i parytet wymiany akcji mogl byc korzystny dla akcjonariuszy Ganta. Plusem jest to, ze jesli dojdzie do fuzji ryzyko upadlosci zrobi sie niewielkie.
Czyli dla dotychczasowych właścicieli i akcjonariuszy większościowych także,no to super
|
|
|
|
26 Dołączył: 2009-10-05 Wpisów: 582
Wysłane:
8 listopada 2012 11:12:55
Najbardziej poprawi sie sytuacja klientow, obligatariuszy i kredytodawcow Ganta.
PS. W sumie jest jeszcze jeden scenariusz, ze w procesie fuzji Geo bedzie jednoczesnie negocjowac skale dodruku z Gantem i zbierac akcje z rynku. Przykladowo maja obecnie >5%, kazdy zakup na rynku potencjalnie zmniejsza "presje" na wielkosc/warunki emisji polaczeniowej.
Edytowany: 8 listopada 2012 11:34
|
|
0 Dołączył: 2009-09-09 Wpisów: 200
Wysłane:
8 listopada 2012 12:27:49
Warto dodać,że ten sam prezes GEO Adam Zaremba-Smietański pobierał akcje z rynku w ilości około 1200000 po cenie sporo wyższej niż jest obecnie ( komunikat był przy cenie > niż 7 PLN,prawdopodobne że już wtedy albo i wcześniej zaczęli myśleć o połączenie,przejęciu czymkolwiek to jest.Więc skoro dla niego jest  ...
|
|
0 Dołączył: 2012-03-01 Wpisów: 31
Wysłane:
8 listopada 2012 12:52:58
wg mnie teraz wali w "rynek" ten Bieliński cały dalej (drobni inwestorzy też sie do zabaw dołączają jak to zwykle bywa). Rynek w " " bo może czasem też przyszło mu do głowy "optymalizować się podatkowo" przez jakis raj podatkowy i te akcje odbierane są właśnie przez jakiś fundusz(e) w takim miejscu. niestaty nie zmienia to faktu, ze kurs leci jak kamień w wode... no ale im niżej odsprzeda tym będzie miał większą strate do odpisania w kolejnych latach...
Zaremba natomiast moim zdaniem kupował w trakcie odbicia na poczatku roku, kiedy cena była w okolicach 6-10zł. Dotarliśmy chyba do ważnego wsparcia właśnie w okolicach 2,50-2,65 zobaczymy jak się to na wykresie ułoży...
|
|
0 Dołączył: 2011-06-19 Wpisów: 1 472
Wysłane:
8 listopada 2012 14:29:44
anty_teresa napisał(a):działalność operacyjna pochłonęła 2 miliony w ostatniej prezentacji Gant napisał(a):kolejny kwartał pozytywnych przepływów pieniężnych na poziomie operacyjnym Czy wiesz może, jak oni to wyliczyli? Czytając na P and L o tych wszystkich sukcesach Ganta można przypuszczać, że komuś pomyliły się spółki, ale CF to jednak CF - chyba nie może być równocześnie ujemny i dodatni...
Edytowany: 8 listopada 2012 14:39
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
8 listopada 2012 15:03:01
Wapkil napisz dokładniej please... co wziąłeś skąd. Prezentacja jest za rok 2011 ta co podlinkowałeś. Cały rok to CFO jest ujemne, ale w IV kwartale bez wyłączania zmian w ko jest plus 85M. Jeśli zaś dodamy wszystkie strumienie to CF=2 miliony w całym IV kwartale.
|
|
Wysłane:
8 listopada 2012 15:41:41
anty_teresa napisał(a):Wapkil napisz dokładniej please... co wziąłeś skąd. Prezentacja jest za rok 2011 ta co podlinkowałeś. Ups, przepraszam. Musiał mi się zły link wkleić. Chodziło mi o ostatnią prezentację za Q3 2012, gdzie na trzeciej stronie twierdzą to, co zacytowałem (,,kolejny kwartał pozytywnych przepływów pieniężnych na poziomie operacyjnym''). Pierwszy cytat był naturalnie z Twojego ostatniego omówienia, gdzie za Q3 2012 wyszło Ci 2M ujemnych przepływów na poziomie operacyjnym (mi zresztą też tak wychodzi). Zapytałem, bo chyba ciężko te dwie rzeczy pogodzić...
Edytowany: 8 listopada 2012 15:43
|
|
PREMIUM
Wysłane:
8 listopada 2012 18:34:52
W sprawozdaniu i w prezentacji podają 97M CFO po 3Q. W raporcie półrocznym badanym przez biegłego jest 99M. Jakby nie liczył wychodzi -2M, czy to z prezentacji, czy to z raportu. Może po prostu uznali, że dołożenie dwóch baniek jest pozytywne :)
|
|
|
|
Wysłane:
8 listopada 2012 20:01:10
Hmm, czyli tak po prostu kłamią w żywe oczy? To chyba nawet jak na Ganta byłaby nowa jakość w komunikacji z rynkiem.
Ja wiem, że ta spółka potrafi na przykład opowiadać, że jest w dobrej kondycji (i dlatego mówiących inaczej należy straszyć zawiadomieniami do KNF) oraz równocześnie, że znajduje się w napiętej sytuacji płynnościowej (i dlatego musi wyemitować akcje, zresztą w tym samym czasie je skupując). Tyle że to stwierdzenia w jakiś sposób ocenne, z których łatwo się wykręcić, w przeciwieństwie do twierdzenia, że ujemny CFO jest dodatni...
|
|
0 Dołączył: 2009-02-21 Wpisów: 5 068
Wysłane:
8 listopada 2012 22:08:33
A co sądzicie o tym fragmencie sprawozdania biegłego do półrocznego raportu, na który zwrócił uwagę jeden z userów podłogi:  kliknij, aby powiększyćDo ciekawych wniosków można dojść za sprawą tego usera, jeżeli się przyjmie, że pożyczali kasę nie wypłacalnej spółce prezesa za mniejszy procent niż odsetki od wyemitowanych obligacji. I kolejna sprawa , która mnie męczy to, że kiedy na początku września okazało się, że nie udało im się uplasować nawet połowy obligacji (sprzedali bodajże za 22mln z 50mln) my na tym forum zajmowaliśmy się artykułem Maćka i tym śmiechu wartym pozwem, zamiast go poprzeć i zauważyć to, że od tego momentu , który również świetnie wyróżnia się technicznie, Gant zaczął się na poważnie zwijać. Dokładnie wtedy przerwał prace np w Krakowie. Łyknęliśmy temat zastępczy jak pelikany.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
8 listopada 2012 22:36:01
Buldi, ale ja daaaaaawno temu pisałem o tym, że Gant sponsoruje Kantora, teraz było tylko przypomnienie tego faktu. Podobnie z budopolem, który sponsoruje Ganta. O tym też pisałem z rok temu. Ze zwijaniem Ganta to faktycznie ja też przegapiłem info o wstrzymaniu prac w Krakowie. Na pociechę z dzisiaj jest news na PandL'u o tym, że kończą Odrę, a to jeden z większych projektów.
|
|
Wysłane:
8 listopada 2012 22:41:38
Anty - broń Boże, bym w tym poście bił do Ciebie. Mnie chodziło o to, że my wszyscy uczestnicy tego forum, ze mną włącznie, patrzeliśmy nie tam gdzie trzeba z należytą wagą.
Edytowany: 8 listopada 2012 22:59
|
|
Wysłane:
8 listopada 2012 22:43:42
Pisałem o tej uwadze audytora, gdy dyskutowaliśmy raport. O ile pamiętam, Anty_Teresa też o niej wspominał.
Dla mnie bardziej niż zachowanie prezesa, o którym już dawno temu można było sobie wyrobić opinię, istotny był sam fakt, że audytorowi uniemożliwiono dostęp do tych informacji. Rzadko się coś takiego widuje. W ramach ciekawostki - nie znam danych dla Polski, ale w USA, przynajmniej dla bazy Moody's, w horyzoncie pięcioletnim prawdopodobieństwo upadłości statystycznie jest prawie trzykrotnie wyższe dla firm, gdzie raport z audytu był qualified (za taki chyba można go uznać), niż gdy był unqualified.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
8 listopada 2012 23:31:45
@Buldi Nie chcę wpadać w zbytnią kurtuazję, ale nawet nie pomyślałem, że pijesz do mnie, bo to nie w Twoim niedźwiedzim stylu. Trochę się już znamy mimo tego, że się nie widzieliśmy ani nie słyszeliśmy (To by trzeba kiedyyyyyyś zmienić  ) Ot, trochę chciałem popieścić swoje wybujałe ego Zaskoczyło mnie tylko to, że teraz wyciągasz ten fakt. O powiązaniach z Kantorem i tym SPVem pisałem już chyba za trzy razy. O uwagach biegłego przy okazji dyskusji z BB chyba w 2009 wyciągałem też uwagi audytorów. I były tam zastrzeżenia do FIZu i wyceny certów. Z resztą nie o tę wycenę tutaj chodzi, tylko o pożyczki, bo certy są konsolidowane. Dlatego zaskoczyło mnie to, że Ty o tym nie wiesz...
|
|
0 Dołączył: 2012-11-07 Wpisów: 2
Wysłane:
9 listopada 2012 07:05:40
buldi napisał(a):Sprawa w sądzie, najlepiej w ramach pozwu grupowego.
Ja tylko hipotetycznie nakreśliłem jakie mogą być przyczyny na podstawie swojego doświadczenia w branży, natomiast czy w przypadku Ganta tak jest - nie wiem. Treści umów przedwstępnych mogą być różne i nie każda inwestycja musi być obciążona hipoteką przez dewelopera. Moje pytanie wzięło się stąd, że właśnie w takiej sytuacji z Gantem jestem. Mam podpisaną umowę na wynajem mieszkania. Teraz oni zaproponowali wykup. Ma to wyglądać następująco - umowa przedwstępna, zadatek, później wpłata całej kwoty bądź spłata w ratach, z zaznaczeniem, że hipoteka będzie "czysta" dopiero w roku 2014 i wtedy zostanie podpisany akt notarialny. I stąd moje obawy, bo wynika z tego, że mimo wpłaconych pieniędzy i tak nie byłabym właścicielem mieszkania, i w razie bankructwa dewelopera przed rokiem 2014 mieszkanie przejąłby bank (?). Czy ktoś z Was mógłby doradzić, co najlepiej zrobić w tej sytuacji? Dodam, że zostałam poinformowana, że jeśli sama nie zdecyduję się na wykup mieszkania, może ono zostać wykupione przez kogoś innego, kto będzie mi dyktował warunki wynajmu.
|
|
Wysłane:
9 listopada 2012 08:17:51
@Akwarela Być może Twoje obawy rozwieje pewna zasada, która wynika z ustawy deweloperskiej a która obowiązuje od kwietnia. Mówi ona o tym, że dla inwestycji rozpoczętych po tej dacie deweloper ma obowiązek założyć rachunek powierniczy zabezpieczający w takim wypadku interesy nabywców. Musisz tylko wiedzieć, że są dwa rodzaje takich rachunków: zamknięty i otwarty. Zamkniety to taki, z którego pieniądze trafią do dewelopera dopiero po umowie końcowej, czyli przeniesieniu własności i wyczyszczeniu wpisów. Na wypadek upadłości dewelopera z tego rachunku w pierwszej kolejności pokrywane są Twoje roszczenia. Rachunek otwarty różni sie tym, że deweloper ściąga z niego pieniądze etapami w miarę ich kończenia. Zatem w pierwszej kolejności sprawdź czy taki rachunek powierniczy w Twoim przypadku został - zostanie założony i czy to będzie rachunek zamkniety? @Anty
Edytowany: 9 listopada 2012 08:18
|
|
Wysłane:
9 listopada 2012 09:44:00
przy kursie: 2,87 zł
|
|
0 Dołączył: 2012-11-06 Wpisów: 13
Wysłane:
9 listopada 2012 10:03:24
przy kursie: 2,87 zł
Mnie nie dziwi taki kurs, jak sobie widzę kolejne wstrzymane projekty Ganta, które straszą na Dolnym Śląsku.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.