@zibis5
Pamiętaj, że CorporateBonds sprzedają obligacje Admiral Boats. Nie znaczy to oczywiście że analityk będzie nieuczciwy, ale pracy mu to na pewno nie ułatwia. SW przynajmniej na razie nie sprzedaje obligacji, choć wspominali o takich planach.
W analizie, o której piszesz kilku rzeczy trochę brakuje. Analityk wspomina na przykład o emisji akcji, nie wspominając o ich cenie (o czym wcześniej pisał tu Resal). Ładnie też brzmi,,zdolność do realizowania ambitnych założeń biznesowych'' nad tabelką z prognozami, szkoda że brak informacji, że przy zachowaniu planów odnośnie przychodów (94% wcześniejszego planu), spółka z jakiegoś powodu gwałtownie obniżyła prognozę zysku, na przykład zysk netto do 43% wcześniej planowanego.
Każdy analityk może coś przeoczyć, ale analizy, szczególnie te z gatunku sell-side, warto traktować ostrożnie. Nie chcę się znęcać, ale w ramach ciekawostki możesz na przykład przeczytać ich
analizę Religa Development z maja 2012 - spółka dwa miesiące później, na początku lipca, przestała wypłacać odsetki, a we wrześniu ogłosiła upadłość (CorporateBonds, o ile wiem, ich obligacji nie sprzedawało).
Teoretycznie nawet po sprzedaniu całej emisji F Admiral Boats powinien mieć do spłaty jakieś 2,5M odsetek rocznie, a w przyszłym roku zapada tylko seria B obligacji (3M), ale niejasności, o których pisałem są moim zdaniem trochę niepokojące.