0 Dołączył: 2012-04-11 Wpisów: 703
Wysłane:
13 stycznia 2013 14:49:57
ucofb napisał(a):Nasz portfel na 2013 r. znajduje się pod linkiem:www.money.pl/portfel/publiczne...Portfel analityków na 2013 r. znajduje się pod linkiem:www.money.pl/portfel/publiczne...@Ann dostała plik excela, w którym będzie można porównać nasz portfel do indeksów: WIG20, WIG, sWIG, NC, WIG_PLUS oraz portfela analityków. Wystarczy, że po wpisaniu wartości indeksów lub wartości portfeli zrobi printscreena, wklei do painta, zapisze w jpegu i wrzuci np. na imageshack'a. : ) Pozdro. PS Moim zdaniem, żeby był sens porównywania naszego portfela do portfela analityków nie powinniśmy dokonywać przez cały rok żadnych zmian bo oni nie mają raczej takiej możliwości, chyba, że redaktorzy stockwatch oto zadbają, żeby powiedzmy co kwartał, a najlepiej co miesiąc analitycy też mogli zamieniać swoje spółki : ) Super ! O te tabeleczki mi właśnie chodziło. Wszystko ładnie widać. W związku z tym, że ucofb zrobił zestawienia obu portfeli, to ja już nie będę ich drugi raz prezentować ( napiszę tylko, który analityk jaką spółkę typował ) Co do uwagi, o tym, że analitycy nie mogą wprowadzać zmian w portfelu, a my możemy, to odpowiem tak : to, że możemy, niekoniecznie wpłynie pozytywnie na nasz portfel, sam kiedyś napisałeś ( po sprzedaży Relpolu), że trzeba było siedzieć spokojnie i nie kombinować. Druga sprawa zalecenia analityków są raczej na longterm, czyli kup i trzymaj.Portfel analityków ma być takim trochę testem sprawdzalności ich prognoz, czyli "ile bym zarobił, gdybym kupił te spółki i trzymał rok" W pierwszym poście napisałam, że nasz portrel będzie można modyfikować. Nie będę zmieniać zasad w trakcie zabawy, dlatego zostawmy to tak jak jest.
|
|
Wysłane:
13 stycznia 2013 14:57:25
mimo napisał(a):witam Portfel należy modyfikować, można się umówić na SL przy np -10% .Spółka która wypada, zamieniana jest na typ najlepszej względem wzrostu %. Ja tak robię sprawdza się . pozdr. O tym czy spółka wypada z portfela może decydować tylko "typujący". Ktoś, kto inwestuje długoterminowo, może nie przejmować się chwilowym 10% spadkiem, licząc na wzrost w dłuższym terminie. Oczywiście wszyscy możemy wyrażać opinie i jeśli widzimy, że ze spółką dzieje się źle, mamy prawo sugerować "opiekunowi spółki" jakieś ruchy. Niemniej jednak, ostateczna decyzja należy do "typującego".
|
|
Wysłane:
13 stycznia 2013 15:07:46
andy_dufresne napisał(a):ucofb napisał(a):PS Moim zdaniem, żeby był sens porównywania naszego portfela do portfela analityków nie powinniśmy dokonywać przez cały rok żadnych zmian bo oni nie mają raczej takiej możliwości, chyba, że redaktorzy stockwatch oto zadbają, żeby powiedzmy co kwartał, a najlepiej co miesiąc analitycy też mogli zamieniać swoje spółki : ) Racja. Ale przy takim rolowaniu portfela co miesiąc, czy kwartał też będą na straconej pozycji, bo my możemy to robić w dowolnym momencie, o ile dobrze zrozumiałem. Mam też inną wątpliwość. Czy w przypadku chęci pozbycia się wytypowanej spółki z portfela jedyną opcją jest kupno innej? A czy można nic nie robić i np. poczekać z gotówką na lepsze czasy? Na kiepskim rynku (a z pewnością będą takie momenty w 2013) to czasami najlepsze rozwiązanie i dobrze byłoby ćwiczyć sobie taki nawyk ;). Poza tym mogłoby to też służyć jako swego rodzaju miernik naszego nastroju jako inwestorów (liczba spółek w portfelu, udział akcji w portfelu). Z drugiej strony to oczywiście popsuje nam trochę zabawę... Naturalne jest w naszych portfelach to, że czasami jest tam gotówka np. coś sprzedaliśmy i szukamy czegoś nowego. Dlatego dopuszczam w naszym portfelu taką opcję. Myślę, że zabawy to nie popsuje, bo w portfelach zrobionych przez ucofb wyświetla się też posiadana gotówka, więc będzie przejrzyście.
|
|
|
|
Wysłane:
13 stycznia 2013 15:14:12
Masa napisał(a):Ann napisał(a):No, nie wiem czy wiesz, ale dzięki Twojemu typowi DMWDM, który padł w czwartek, a urósł w piątek o 16 %, grubo prześcigamy rynek ? Oby tak dalej. A co do naszego portfela, mam nadzieję, że każdy, który typował, będzie sumiennie zajmował się swoją spółką, tzn. jeśli uzna, że należy ją sprzedać ( bo np. wzrosła za bardzo i mamy balon lub też spada i prawdopodobnie będzie spadać, lub pojawiła się jakaś okazja )to da sygnał do sprzedaży i wytypuje inną. Mam nadzieję, że portfel będzie po prostu naturalny i będzie zachowywał się tak jak my. No właśnie... Ponieważ traktuję "nasz" portfel całkowicie poważnie w związku z tym mam pytanie i jako że Wszyscy jesteśmy jego współudziałowcami uważam ze powinniśmy podjąć decyzje wspólnie tak jak ma to miejsce na walnych zgromadzeniach :) W koncu to "nasza inwestycja". Już tłumaczę o co chodzi. 31.12.2012 jest dniem ustalenia PP. Nigdy osobiście do tej pory nie brałem w tego typu przedsiewzięciach udziału ale wiem że nastąpi odcięcie od kursu i "sztuczna" strata. Dla naszego portfela jest to o tyle istotne ze każda spółka została zakupiona za równą kwotę i nie mamy funduszy na PP więc trzeba sie zastanowić czy nie bardziej rozsądną rzeczą było by wyjść z inwestycji przed odcięciem i ewentualnie wejść po odcięciu. Osobiście w rzeczywistości wezmę udział w emisji ale tutaj chyba nie jest to możliwe ? Nie ma dodatkowych środków, więc faktycznie, żeby nie było "sztucznej straty" trzeba wyjść i wejść ponownie w spółkę. Tak mi się wydaje ...Co wy na to ?
|
|
Wysłane:
13 stycznia 2013 15:35:54
bankrucik napisał(a):można jeszcze podawać swój typ do portfela czy to już zamknięty temat? tylko 1 tak? Bardzo mi przykro, ale portfel jest już zamknięty
|
|
0 Dołączył: 2011-07-29 Wpisów: 1 159
Wysłane:
13 stycznia 2013 15:42:12
ja mam jeszcze pytanie czy zagadnienie do rozważenia: czy porfel będzie miał stałą liczbę papierów? Co z pieniędzmi po sprzedaży akcji? Jeśli "opiekun" spółki x sprzeda jej akcje w ramach portfela i dla przykładu zarobek wyniósł 100% to całość ma zainwestować tylko w jedną spółkę? Czy też każdy będzie się "bawił" swoimi 10 tyś wirtualnych zł a zysk zostaje w portfelu jako gotówka? (np. na pokrycie strat innych akcji żeby każdy dalej dysponował co najmniej 10 tyś zł?) Więc pytanie: co z zarobionymi pieniędzmi na poszczególnych akcjach? Co w przypadku starty na papierze - dofinansowanie podającego typ? W jaki sposób? Czy dopuszczamy nieograniczoną stratę na jednym papierze czy np. ustalamy stratę w wysokości 50% (jako bezwględny warunek zamknięcia inwestycji na papierze)... No chyba, że konsylium uczestników porfela będzie się zbierać co pewien czas i wspólnie decydować o zamknięciu stratnych pozycji np. przy stracie powyżej 50% (procent straty do ustalenia)? Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku... Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
|
|
Wysłane:
13 stycznia 2013 16:05:51
Dobre pytania, właśnie o tym myślałam... Jeśli ktoś zarobi na spólce ponad 100 % i sprzeda, ma do dyspozycji zamiast 10 tys, 20 tys. Ma prawo kupić dwie spółki. Jeśli zarobek jest na poziomie 50 %, to za 15 tys może kupić tylko jedną spółkę. Po prostu, na zakup jednej spółki musi być przeznaczone 10 tys. Co do gotówki, to już o tym pisałam. Może leżeć w portfelu, jeśli ktoś coś sprzedała i np. szuka czegoś nowego. Fajnie, że w tym portfelu ucofb przypisał każdemu konkretną kwotę. Jeśli ktoś straci np 30 %, sprzeda realizując stratę, to ma tak naprawdę do dyspozycji 7 tys, w takich sytacjach będzie mógł kupić jedną spółkę, ale za kwotę, którą dysponuje. Finalnie więc, będzie tak, że udziały w portfelu każdego użytkownika będą różne. Jeden będzie miał powiedzy 15 tys w akcjach inny 7 tys, inny 10 tys w akcjach i 5 tys w gotówce. Co do papierów o dużej stracie np 50 %, to może faktycznie, coś trzeba pomyśleć ...czy bezwzględnie zamykać ? czy może głosowanie uczestników portfela i powiedzmy jeśli 70 % będzie za to przymusowo zamykamy ? To może tu podyskutujmy...Niech wypowiedzą się inni uczestnicy zabawy.
|
|
Wysłane:
13 stycznia 2013 16:07:30
Mam jeszcze propozycję dotyczącą kilkuzdaniowego omówienia spółki przez typującego każdorazowo po ogłoszeniu wyników - taka część poglądowa dotycząca dalszego trzymania/sprzedaży akcji wyrażająca indywidualne podejście do inwetsycji Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku... Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
|
|
Wysłane:
13 stycznia 2013 16:22:00
Dobry pomysł, czemu nie, niech więc tak będzie. A co myślisz o tych papierach z powiedzmy 50 % stratą, co z tym robić ?
|
|
Wysłane:
13 stycznia 2013 16:36:01
Poniżej typy analityków z rozbiciem, kto jakie spółki rekomenduje :
- Michał Hulbój - Erste Securites : PGNiG PZU PekaoSA
- Maciej Kabat - DM AmerBrokers : Getin Millenium Alior Action ABC Data Zetkama Relpol Amica Ciech Krakchemia Es System Ergis Lena ACE
- Łukasz Rosiński - Infinity8 : PKO BP Tauron PGE Cyfrowy Polsat Enea Getin Noble
|
|
|
|
1 Dołączył: 2010-11-12 Wpisów: 1 207
Wysłane:
13 stycznia 2013 16:58:18
1. Jestem za tym, żeby automatycznie ciąć stratę jeżeli wyniesie ona 50%, 2. Jestem za tym, żeby przy pojawieniu się dyspozycji sprzedaży spółki to sprzedawać ją po cenie zamknięcia na tej sesji, podobnie przy dyspozycji kupna. 3. W przypadku gdy ktoś zarobi np. 40% i będzie miał do dyspozycji 14000 zł mógł kupić tylko jedną spółkę ale mógł zrobić to na dwa razy: raz obowiązkowo za 10000 tys. zł i drugi raz za pozostałą kwotę tj 4000 zł. Takie uśrednianie w górę lub w dół. Dopiero w przypadku zarobku przez osobę 100% i dysponowania 20 000 zł możliwość kupna dwóch spółek, każda za dyszkę 4. Jestem za tym, żeby przy kupnie i sprzedaży nie płacić prowizji od transakcji, ścigamy się przecież z indeksami i portfelem analityków, oni nie płacą prowizji. 5. Zwracam uwagę, że trzeba wziąć pod uwagę, że nasz portfel i portfel analityków jest cenowy... zresztą jak większość indeksów oprócz bodajże tylko WIGu, który jest dochodowy. 6. Jestem też za tym, żeby jeden użytkowników mógł mieć w ciągu roku tj. do końca 2013 r. możliwość max 12 krotnej zmiany spółki w portfelu. Czyli max 12 różnych spółek w ciągu roku może wytypować jeden uczestnik Dlatego, żeby Ann nie musiała siedzieć dnia i nocy i czytać forum... I Ograniczona ilość zmian doprowadzi do tego, że będziemy staranniej przyglądali się typowanej przez nas spółce. Nikt przecież nie będzie chciał "psuć" wyniku naszego portfela :P Trzymam kciuki za @Ann bo będzie miała mnóóóóóóstwo pracy z tym portfelem... Najlepiej jakby sobie zrobiła tabelkę w excelu z każdym użytkownikiem i obliczała ile kto po sprzedaży z zyskiem, stratą ma gotówki do dyspozycji :) Pozdro :) "Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett
Edytowany: 13 stycznia 2013 17:01
|
|
PREMIUM
30 Dołączył: 2010-09-05 Wpisów: 1 074
Wysłane:
13 stycznia 2013 17:12:32
Moim zdaniem jeśli strata na spółce wyniesie 25% "opiekun" spółki powinien ją sam zamknąć i poszukać czegoś lepszego zeby nie generowała nam dalszych strat w portfelu. 50% to już jest dużo i dalszy spadek raczej wydaje mi się byłby w niewielkim stopniu no chyba że spółce groziło by bankructwo ale takich spółek nie posiadamy. Ja już wiem że będę musiał sprzedać DMWDM przed odcięciem PP dla dobra naszego portfela :) Wyczytałem również ze: 7. Akcje serii D będą uczestniczyć w dywidendzie począwszy od wypłat z zysku, jaki zostanie przeznaczony do podziału za rok obrotowy 2012, to jest od dnia pierwszego stycznia dwa tysiące dwunastego roku (01.01.2012). Z tego wniosek że tą samą operację będzie trzeba wykonac przy dywidendzie :)
|
|
0 Dołączył: 2011-06-19 Wpisów: 1 472
Wysłane:
13 stycznia 2013 17:16:24
ucofb napisał(a):5. Zwracam uwagę, że trzeba wziąć pod uwagę, że nasz portfel i portfel analityków jest cenowy... zresztą jak większość indeksów oprócz bodajże tylko WIGu, który jest dochodowy. Raczej nie tylko. Dochodowe są WIG20TR, WIG, RESPECT, WIGdiv, wszystkie narodowe, wszystkie sektorowe... Wy zresztą też możecie swój zrobić dochodowym.
|
|
Wysłane:
13 stycznia 2013 17:24:21
Z dochodowym w naszym przypadku to będzie dużo roboty, darowałbym sobie. Mówiąc o indeksach miałem na myśli tylko te do których porównujemy nasz portfel: WIG_PLUS, WIG20, WIG, sWIG, NC. Nie wiem jak jest z nc... "Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett
|
|
0 Dołączył: 2011-06-19 Wpisów: 1 472
Wysłane:
13 stycznia 2013 17:32:42
ucofb napisał(a):Mówiąc o indeksach miałem na myśli tylko te do których porównujemy nasz portfel Cóż, jeżeli z jakiegoś powodu porównujecie akurat do cenowych (czyli np. WIG20 zamiast WIG20TR), to raczej ciężko się dziwić, że są cenowe... Wszystkie (oba) indeksy NC są dochodowe.
|
|
0 Dołączył: 2009-11-13 Wpisów: 223
Wysłane:
13 stycznia 2013 17:44:34
proponuję przy 50% stracie sprzedaż i dobór nowej spółki przez osobę która ma na dany dzień najwyzszy % dochód z posiadanych spółek.
|
|
Wysłane:
13 stycznia 2013 18:08:40
skoro porfel tworzymy wspólnie i "w świat" pójdzie ewentualny zwrot z całego porfela to ja byłbym za tym żeby większość decydowała o tym co zrobić gdy strata na jednej pozycji przebije 30%. Byłbym też temu uczestnikowi, który zejdzie kasowo poniżej 2,5 tyś zł (75% straty) podziękować i umożliwić innym forumowiczom udział w zabawie... lub robić "rewizję" uczestników co np. kwartał i umożliwić innemu forumowiczowi zajęcie miejsca najsłabszemu - żeby było sprawiedliwie za najsłabszego nie można uznać takiego, który jest na plusie... Jeśli na taką zmianę uczestników byśmy się zgodzili to np. kolejność czekających na wejście do zabawy byłby staż na portalu SW lub największa liczba postów (wg zasady dużo mówisz - pokaż) Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku... Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
Edytowany: 13 stycznia 2013 18:14
|
|
Wysłane:
13 stycznia 2013 18:23:51
Moim zdaniem Ann powinna się zapoznać ze wszystkimi opiniami, a następnie podjąć decyzję odnośnie ww. kwestii nawet nieco dyktatorsko... wiadomo bowiem ile osób tyle opinii. Z racji tego, że ten portfel jest jej pomysłem to ona powinna zadecydować :) "Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett
|
|
0 Dołączył: 2010-01-11 Wpisów: 134
Wysłane:
13 stycznia 2013 19:07:51
myślę podobnie jak ucofb, tzn. dobrze by było, aby Ann zapoznała się z wszystkimi opiniami i podjęła decyzję. W przeciwnym wypadku ciężko będzie dojść do porozumienia. Jeśli o mnie chodzi to jestem za tym, aby spółkę, która straciła 25-30% przymusowo usuwać z portfela i żeby osoba, która ją wytypowała, wskazała kolejną.
|
|
86 Dołączył: 2011-11-10 Wpisów: 334
Wysłane:
13 stycznia 2013 19:33:28
Nie chciałbym być złośliwy ale co będzie jeśli komuś przyjdzie do głowy umieszczenie w portfelu np. Advadisu, HBPolska albo Viaguary  ? Poza tym widzę sporo spółek z New Connect a tam nieciężko małymi pieniędzmi rzucić kursem o kilkanaście% Wreszcie co będzie jeśli ktoś wierzy dalej w spółkę pomimo że o te 30% została przeceniona? Ciężko jest znaleźć dobre rozwiązanie "z automatu"
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.